URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2017, 15:22

Autismul digital şi autismul virtual

Autismul digital şi autismul virtual foto: sfatulparintilor.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de "autism digital". Denumirea nu are legătură cu autismul în sine, iar unii contestă folosirea termenului de "autism" pentru a desemna cu totul altceva, în contrast cu seriozitatea condiţiei medicale în sine.

Prin "autism digital" se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat. De exemplu, în faţa laptopului sau cu tableta ori smartphone-ul în mâini, tindem spre o imersiune în conţinutul Facebook, YouTube, spre o adâncire în filme, e-mail-uri mesaje. În această stare de detaşare afectul devine plat, nu reacţionăm la stimuli exteriori cu aceeaşi rapiditate ca în alte ocazii sau tindem să nu reacţionăm deloc la ei, atenţia este acaparată de un singur obiect sau o singură activitate (un film care se derulează pe ecran, derularea mesajelor de pe Facebook sau cititul ştirilor).

Deşi toate aceste semnalmente seamănă în parte cu cele ale autismului, de reţinut faptul că ele sunt temporare şi nu fac obiectul unei condiţii de lungă durată, ultima fiind condiţionată strict de timpul investit în imersiunea impusă de tehnologie. Cu alte cuvinte, după ce închidem ecranul telefonului sau ne abatem atenţia de la televizor, nu mai putem vorbi de "autism digital"; spre desoebire de autismul real în sine care persistă dincolo de dispariţia stimulului extern.

Printre alte lucruri pe care "autismul digital" le implică se numără detaşarea emoţională, în special în activitatea de socializare online, precum şi o distanţare de dorinţa de a socializa în sine.

Prin contrast, "autismul virtual" desemnează o cu totul altă condiţie - cea care imprimă semnalmente de tulburare de spectru autist copiilor care petrec prea mult timp în faţa tehnologiei ce furnizează conţinut.

În multe cazuri copiii sunt greşit diagnosticaţi cu autism din cauza faptului că nu mai răspund la întrebări şi afişează un dezinteres faţă de mediul înconjurător. Imersiunea în tablete şi jocuri pare să fie cauza, după cum a observat un psihiatru român.

Pe parcursul a şase ani, psihiatrul a observat o creştere drastică a diagnosticelor de autism în rândul copiilor dintr-un spital şi, negăsind o cauză genetică, a inspectat registrele de activitate ale acestor copii. A reieşit că toţi acei copii petreceau patru sau mai multe ore în faţa unui ecran, fie el tabletă, smartphone, televizor sau calculator.

Aparent, se recomandă ca până la vârsta de doi ani copilul să nu aibă contact cu astfel de medii digitale. Vestea bună este că autismul virtual se poate trata cu ajutorul unui psiholog sau psihiatru şi implică mai multă socializare cu părinţii şi copiii de aceeaşi vârstă alături de activităţi specifice tratamentului. Autismul virtual nu este o condiţie ireversibilă dar poate afecta pe termen scurt modul în care copilul socializează sau reacţionează la alţi stimuli externi.

În cazul copiilor din spitalul românesc, cei cu vârste până la un an şi jumătate şi-au revenit sub tratament în decurs de câteva luni. Un pacient în vârstă de 8 ani care prezenta aceleaşi simptome, iniţiate de aceiaşi stimuli digitali, a avut însă nevoie de doi ani de recuperare. Conform statisticilor, 80% din cei afectaţi de autismul virtual sunt băieţi şi doar 20% sunt fete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cât mai simplu posibil:
Nu vreți copii autiști? Nu îi vaccinați.
Postat 15 Octombrie 2017, 21:06 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON