URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2016, 17:01

Anorexia

Anorexia foto: perfecte.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anorexia apare rar ca unic simptom, fiind mai frecventă în tulburările intestinale şi extraintestinale. Mecanismele prin care foamea şi apetitul scad nu sunt complet elucidate, dar se ştie că ingestia alimentelor este controlată de doi centri nervoşi ("centrul foamei" şi "centrul saţietăţii") cu localizare cunoscută (în hipotalamus). 

Bolile gastrointestinale şi hepatice sunt deseori însoţite de anorexie. Astfel, anorexia poate preceda apariţia icterului în hepatita acută, sau poate fi principalul simptom din cancerul gastric; în unele afecţiuni intestinale apare sitofobia, adică teama de a mânca datorită disconfortului abdominal ulterior, care trebuie de asemenea deosebită de anorexie.

Bolile extraintestinale în care apare anorexia sunt durerea cronică de orice cauză şi insuficienţa cardiacă gravă, fiind un simptom major în insuficienţa renală cronică şi cea respiratorie, ca şi în unele boli endocrine. Pacienţii cu cancer prezintă anorexie datorită depresiei, anxietăţii, durerii şi scăderii simţului gustului şi mirosului. Unele medicamente pot determina anorexie, cel mai frecvent fiind vizate antihipertensivele, diureticele şi digitalicele.

ATENŢIE! Anorexia poate însoţi deseori tulburări psihice, cum ar fi depresia, sau poate fi rezultatul unei tulburări emoţionale, plictiselii, expunerii la imagini, mirosuri sau gânduri neplăcute. Anorexia nervoasă este o problemă în ţările dezvoltate, apărând la tinerele femei aparţinând clasei de mijloc sau celei superioare (după unele aprecieri la 1% dintre adolescentele aparţinând claselor sociale amintite) şi extrem de rar la femeile sărace sau la bărbaţi. Cauza este teama paralizantă de îngrăşare, bolnavele reducând drastic raţia alimentară şi ajungând la emacierea similară celei întâlnite în lagărele de concentrare naziste.

REŢINEŢI! Tratamentul anorexiei este cel al bolilor de bază. Anorexia nervoasă nu are un tratament specific, fiind uneori utilă terapia psihiatrică; cazurile grave se internează în spital, ştiut fiind faptul că moartea subită poate apărea la o scădere a greutăţii corporale cu mai mult de 35% sub cea ideală, mai ales dacă slăbirea a fost rapidă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
*
Grasa si frumoasa egal ok.. Tipic BH.
Postat 04 Decembrie 2016, 18:43 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON