URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2015, 14:05

OFF, viaţa mea! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În decembrie 2014, un grup de entuziaşti care şi-au spus Asociaţia Oradea Theatre & Film, a anunţat că oraşul nostru va avea în curând un festival de film - OFF (Oradea Film Festival).

Un debut ciudat pentru o astfel de iniţiativă. Fără garanţia unei finanţări, bazându-se doar pe entuziasm şi promisiuni, conferinţa de presă care anunţa evenimentul a fost un fel de car pus înaintea boilor. Dacă s-ar chema presa de câte ori apare o idee în spaţiul public, viaţa noastră ar fi o eternă conferinţă de presă.

Din păcate, adunatul celor 50.000 de euro necesari pentru prima ediţie OFF a fost imposibil până acum. Ca atare, festivalul nu va debuta anul acesta, în luna octombrie, cum se dorea. Să nu uităm, totuşi, că trăim într-un oraş în care se sparg mai uşor 50.000 de euro pe o nuntă decât pe un festival de film! Drept urmare, organizatorii au ales varianta unui slow-start prin "60 Seconds Challenge", un concurs de filme cu durata de un minut, organizat sub cupola de imagine a OFF.

Joia trecută, în Grota Roşie din Cetate, s-au proiectat cele 6 producţii de foarte scurt metraj selectate de juriu. Producţiile realizate în exclusivitate de tineri au avut tematici diverse: o mică filosofie pe tema vieţii, o "de trei ori femeie" în bucătărie, o parodie la Titanic, o alta la judeţul Vaslui (deşi judeţul în sine pare o parodie), un film motivaţional anti-dependenţe şi o mini călătorie în timp. Filmele au trecut prin dubla jurizare: jumătate din punctaj a venit de la juriu, iar cealaltă jumătate de la public.

Preferinţele juriului şi ale publicului au coincis. Locul I a fost câştigat de filmuleţul "Infinit +: A woman's journey through life, death and beyond" (realizat de Andrada Reşte, operator Sorin Mezea), locul II a fost obţinut de "Lara Croft in the kitchen" (de Cristina Kati, cu Mihaela Tatu titulară în post de Lară), iar locul III a fost luat de "A tale from Vaslui" (de Toni Nica şi Răzvan Micorici; cel din urmă a aflat chiar în ziua proiecţiei că a fost admis la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj). 

Producţiile ar fi fost, probabil, mult mai bune dacă organizatorii le-ar fi oferit tinerilor realizatori un pic de consultanţă tehnică şi know-how. Marele merit al concursului "60 Seconds Challenge" este că a reuşit să provoace primele aplauze ale unui festival care, practic, nu există.

Deocamdată, Oradea Film Festival fiinţează doar pe Facebook, unde are 600 de urmăritori. Daţi-i un "like" dacă vreţi să vă ţineţi la curent cu noutăţile. Iar dacă ştiţi oameni cu bani, rugaţi-i să finanţeze OFF cu cât îi lasă inima şi punga. Poate ajunge, în sfârşit, şi Oradea pe harta oraşelor cu festival de film! Iar dacă nu s-or aduna bani nicicum, eu propun să mutăm festivalul în Sânmartin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON