URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2015, 11:03

Şuţu, de ce mi-ai rupt fâşuţu'?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mult de dragul unei plimbări cu bicicleta, am mers marţi seara în Cetate, căci Monica Anghel şi Ovidiu Komornyik nu m-au atras. Cetatea m-a întâmpinat, însă, cu o jumătate de poartă închisă. Prin jumătatea deschisă, oamenii se aglomerau şi îşi dădeau prioritate cu rândul. "De ce trebuie să stea poarta închisă de Zilele Oraşului?", am întrebat cu voce tare, intrigat, şi am deschis-o larg. Imediat a apărut portarul, un Dorel cu burtă şi mustaţă, simpatic şi rotofei, pe la 50 de ani, care mi-a spus că poarta trebuie să stea închisă. De ce? "Aşa ni s-a cerut".

L-am chestionat cine a ordonat asta, iar atitudinea i s-a schimbat brusc. "Du-te, mă, d-aci şi vezi-ţi de treaba ta!". Când l-am întrebat cum îşi permite să-mi vorbească aşa, eroul de filme cu bătăi din străfundurile sale s-a trezit instant la viaţă. Şi-a parcat mustaţa la 1 cm de nasul meu şi, în timp ce mă călca puternic pe piciorul stâng ca să-mi împiedice retragerea, m-a prins şmechereşte de obraz, la limita durerii, holbându-se ameninţător. M-am smucit, moment în care m-a prins de braţ şi mi-a sfâşiat mâneca dreaptă a hainei. Atunci i-am smuls din piept ecusonul, să văd cu cine am de-a face.

S-a chinuit să îmi desfacă pumnul, să o ia înapoi, dar n-a putut. Apoi, ca un băieţaş căruia golanii de pe stradă i-au furat mingea, a fugit gâfâind să caute ajutor. Am avut răgaz să citesc ecusonul: Dumitru Şuţu (sic!), agent de securitate al Rodac Security din Surduc. În scurt timp, portărelul s-a întors cu o ceată de jandarmi care m-au condus la maşina lor să dau o declaraţie. Portarul agresor a fost condus la gheretă cu grijă părintească de însăşi căpetenia jandarmilor, aceiaşi jandarmi care asistă cuminţi la bătăile dintre bandele de interlopi, gata să aplaude.

Nici jandarmii, nici şeful lor, căpitanul Andrei Tăut, nu au fost impresionaţi de relatarea mea, de haina ruptă, de urma tălpii lui Şuţu de pe pantof. Nu le-au considerat probe! Nici mărturia prietenei mele, martoră la incident, nu a contat. Deşi nu îl înjurasem şi nu îl lovisem pe paznic, am primit stupefiat un avertisment scris în care eram acuzat tocmai de aceste fapte! În procesul verbal figura ca martor-fantomă administratorul Cetăţii, Dumitru Noane, apărut în cadru la 15 minute după atacul Şuţului.

"Închidem poarta pe jumătate ca să nu intre maşinile", s-a scuzat un angajat al Cetăţii, în timp ce pe lângă noi intra o maşină. N-am mai avut chef să-i explic că o poartă pe jumătate închisă în zi de sărbătoare dă prost din orice punct de vedere (estetică, profesionalism, ospitalitate, bun simţ). Şi nici că politica porţilor închise indică o mentalitate la fel de medievală ca Cetatea, pentru care nu se fac procese verbale.

Cât despre Jandarmerie, organizaţia plătită de români ca să îi bată când ies în stradă, a demonstrat din nou că e dresată să apere doar Cetatea, nu şi cetăţenii. Cetate care, oricum, e pe mâini bune: orice invadator străin va sfârşi cu fâşu' rupt! Unde erai pe la 1660, Şuţule?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
pace, pace..
nenea agresivul să plătească fâșuțul! asta e. a greșit și gata. consemnul general ori particular nu stipulează că trebuie rupte hainele de pe intrușii potentiali... dimpotrivă. intâi se somează si abia apoi se trage in aer un foc de avertisment... in fine. sau, nu? să plătească fâșuțul, domnul respectiv sau firma de pază și să aducă fâșuțul la redacție, cel mai bine :) si sa se impace :) ca asa-i frumos :).
Postat 17 Octombrie 2015, 21:26 de vg
Hahaha
Lulu draghe...!Explicabil totul-Firma de paznici din Surduc,primare din Birtin,Necula -falimentator de la tante Elvira din portul Braila,Ratiu Ancuta taxi cu palarie,si din nou Ilie birtinutz cel care vrea sa omoare FCBihor!Jalnic Lulu...,jalnic,dar caldura tot nu vine in casele noastre...Ce este de facut ????????????????
Postat 14 Octombrie 2015, 06:47 de grigore
Anti PSD
Singura sansa a psd-istilor ordinari in lupta pentru primarie este denigrarea lui Bolojan prin toate mijloacele posibile. Acesta e motivul pentru care se inventeaza tot felul de povesti si apar comentarii anti Bolojan la orice articol. In felul asta se gandesc ei ca poate reusesc sa prosteasca lumea si ca vor vota cu ei, dar asa ceva nu se va intampla in Oradea prea curand. Degeaba latra mascariciul ala de Popa Liviu Sabau si alti postaci psd-isti pe aici si pe bihon ca nu mai crede nici dracu porcariile si minciunile pe care le scot pe gura.
Postat 13 Octombrie 2015, 12:52 de hateretards
Mda
Mai sunt unii pe aici care fierb in suc propriu vazand ca Bolojan face treaba, punand umarul la dezvoltarea orasului. Indivizii sunt capabili sa-l acuze pe primar pt ca uscatul asta nenorocit, umbla ca prostul dupa scandal.
Postat 12 Octombrie 2015, 22:43 de Valhalla-Asgard
Lucian
trebuia sa stii ca nu e bine sa te pui cu prostu', ca are mintea odihnita!
Postat 12 Octombrie 2015, 20:45 de User anonimizat
da frate
intradevar Bolojan e devina ca jandarmeria nu isi face datoria sau ca un simplu angajat de paza cu 8 clase e se crede zmeu, @agenttermic, spune-ne si tu pe cine vroiai sa vezi in cetate sa concerteze? pe bocelli? il plateai tu cu 300 de mii de euro? Ti-ai demonstrat singur limitele(sa nu spun prostia) zicand ca Bolojan e de vina pentru acest incident. Este o zicala romaneasca, de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere.
Postat 12 Octombrie 2015, 19:57 de naldo23
mda
Ma bolovane..ai idei putine dar fixe..daca ai mai scoate capul dintre fesele lui dragnea si mang,ai vedea 10000 de oradeni multumiti de ce au vazut in cetate...
Postat 12 Octombrie 2015, 19:38 de zorro
am vazut incidentul !
Am fost martor, de la o distanta nu foarte mare, care mi-a permis sa vad fiecare amanunt, la acest incident jenant nu pentru firma de badagarji Rodac (din... Surduc !??), nu pentru bietul cetatean L.C, semnatarul acestui text, nici macar pentru Noane, care e un tip foarte eficient in ce face, de altminteri, ci jenant pentru administratia idioata a acestui oras ! Poate asa intelege si dl. Cremeneanu, care pare foarte entuziasmat de "realizarili" tov. primar, ce inseamna de fapt aceasta administratie si unde s-a ajuns ! Revenind la badigarjii nostri, individul l-a agresat, dar mai ales jandarii nici macar n-au ascultat explicatiile omului si nici vorba sa ia in considerare "fasutzul" rupt, i-a durut in qur ! Parcari, amenzi, polutie comunitara cu 3 clase care da amenzi, jandari, santuri, noroaie, apa calda lipsa, caldura scumpa de cazi jos, servicii jenante, sensuri giratorii cat mai multe si mai fara rost, si altele, acesta este orasul Oradea ! Aaa, da, si 10 miliarde de lei cheltuite pe prostii, gen Loredana cu douaj' da mii de ieuro, scena inchiriata de la Biju cu 4.000 da ieuro si altele demne de DNA, Curtea de Conturi etc. Cam asa, dl. Cremeneanu ! Mai scrieti frumos de maretele realizari !
Postat 12 Octombrie 2015, 18:12 de AgentulTermic
bolovan
jenanta ziua orasului cea mai naspa de 10 ani mai bine venea gerul
Postat 12 Octombrie 2015, 17:34 de pop2
Situatie
:) Poti foarte bine sa intri la parnaie pt ultraj, incalcarea ordinii publice sau pt ca ai incercat sa provici scandal, iar cand a fost momentua acela "de care pe care" ai inceput sa faci pe tine.
Postat 12 Octombrie 2015, 17:25 de Control_Room
bolovan
jos bolojan
Postat 12 Octombrie 2015, 16:18 de pop2
CHIAR ASA?
@Neutryno: Cu toata dragostea, asa il cheama pe om! Iar firma e din Surduc! Dec nu vad ce e in neregula?! Si din relatare eu am inteles ca Sutu a fost intrebar ce nu este poarta larg deschisa! Putea rezolva foarte simplu problema chemandu-l pe Noane sa dea explicatiile de rigoare! Pe mine ce ma supara in toata povestea este reactia autoritatilor, in speta a Jandarmilor!
Postat 12 Octombrie 2015, 16:07 de TDS
hmmm
Din relatarea ta, eu inteleg ca nu esti cu mult diferit de acel sarac(cu duhul) agent de paza. Poate ca nici iritarea ta cam abrupta nu a ajutat la calmarea situatiei. Omul poate ca era mai simplut de felul lui. Tu trebuia sa fii cel intelept, doar esti umblat prin multe parti.#### In alta ordine de idei, faptul ca ii mistocaresti numele sau eventuala provenienta din Surduc nu este demn de un comentator la rubrica "cultura"(sic!). Spor la chestionari!
Postat 12 Octombrie 2015, 14:58 de Neutryno
Cum nu erai atunci tu Doamne/ Ca punand mâna pe ei..
Daca erai dumneata în 1660 sunt convins ca acum stiam numele, prenumele si firma angajatoare a fiecărui turc asediator
Postat 12 Octombrie 2015, 13:41 de bde
democrația..bat-o vina..
La noi democratia a fost prost înțeleasă...pai daca o poarta era semi deschisa(închisă) si era un portar nu era mai corect si simplu sa-l intrebi daca se poate deschide larg in loc sa ne credem noi cei care avem sansa pentru prima dată de a pune coada la prună?!! ...celelalte probabil povesti de pescari...,,i-am smuls ecusonul"....pai de ce nu i-ai smuls si vreo doi dinti ca sa ii iei ADN-ul, poate ecusonul era al colegului. Daca vroiai sa afli cum îl cheamă puteai sa citesti mai târziu ca doar are obligatia legala sa îl poarte in piept sau puteai tu sa faci o sesizare cu privire la acel gest/fapta, dar no...mama ei de democratie. Apropo pentru lovire se face dosar penal nu se primesc avertismente...asa ca daca vrei poti cere Jandarmeriei sa isi faca treaba in mod corect si față de cetățeni nu doar de cetate..
Postat 12 Octombrie 2015, 13:19 de bde
E BINE? NU E BINE, DOMNULE....
Ba depui și declarații de la autorități în care se scrie clar: "așa e cum zice petentul"! O să ne împiedicăm dintr-atât? Nici vorbă! TRAGIC! Nea Ilie, nea Ilie/ Cum făcuși tu TRANZACȚIE /
Postat 12 Octombrie 2015, 12:19 de TDS
AM DREPTATE! ȘI?
Cum e să ai dreptate, să ai și dovezi și cu toate acestea să ți-o iei?E bine, nu? Hmm, cam așa o poți păți în toate domeniile. Ba dacă ai ajuns și în instanță cu o speță cică s-a pronunțat statul de drept! Care se spală diplomatic pe mâini fără să afirme RĂSPICAT că nu ai dreptate ci că nu ai dovedit ( suficient )....
Postat 12 Octombrie 2015, 12:15 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON