URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2014, 14:10

Portul ilegal de pistol şi cel abuziv de creier

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei care au trăit pe vremea comunismului îşi mai amintesc, poate, că Partidul "încuraja" natalitatea nu doar prin interzicerea avorturilor, chiar şi în cazuri când sarcina punea în pericol viaţa femeii, ci şi un alt detaliu, despre care acum se vorbeşte puţin: cuplurile tinere care nu aveau copii la o anumită vârstă erau obligate să plătească un bir, indirect, prin reţinerea unei sume din salariul tatălui. Aşa au contribuit la sporirea avuţiei naţionale, vrând-nevrând, mai ales intelectualii care, ocupaţi cu alte cele, nu se zoreau să facă copii. În derâdere, un amic de-al meu, inginer, încă holtei la 27 de ani, spunea că achită "impozitul pe portul ilegal de armă".

La două decenii şi jumătate de momentul când ne-am amăgit cu desprinderea de comunism, orânduire prin definiţie uniformizantă, nu credeam că în campania pentru alegerea Preşedintelui o să auzim abjecţii precum cele debitate de purtătoarea de cuvânt a premierului Victor Ponta, senatoarea Gabriela Vrânceanu Firea, cum că românii nu trebuie, Doamne fereşte, să-l voteze pe candidatul Alianţei Creştin-Liberale, deoarece nu are copii. Ducând josnicia la cel mai coborât nivel, această Miţa Biciclista a zilelor noastre l-a atacat sub centură pe singurul contracandidat cu şanse al lui Ponta, la viaţa de familie, sperând că Iohannis o să intre în mocirlă şi că, în loc să vorbească despre lucruri serioase, va încerca să se "disculpe" cu detalii din viaţa intimă.

Lăsând la o parte că rostul politicienilor nu e să-şi umble unul altuia prin cearşafuri (în această logică orice adversar al PSD i-ar putea reproşa senatoarei că a umblat din bărbat în bărbat şi că s-a recăsătorit când trupul primului consort încă nici nu se răcise, ori că Ponta însuşi se află la a doua căsătorie), exponenţii acestui partid par să dea semne de nervozitate şi de derută. Păi, cum, după ce au cheltuit atât bănet şi atâta energie ca să ne bage la cap că neamţul nu-i român şi nici luteranul ortodox, că are şase case ori că a vândut copii, Iohannis încă mai stă în picioare, ba chiar că se mişcă din ce în ce mai bine?

Cred că dacă Fiscul ar percepe un impozit pe portul inutil de creier, strategii PSD ar trebui să cotizeze din greu la buget. Cu asemenea ticăloşii poate că i-ar cuceri pe asistaţii social, fericiţi că puiază întruna şi statul îi plăteşte doar pentru asta, dar imaginaţi-vă ce impresie îşi fac despre noi europenii şi întreaga lume civilizată. Bunăoară şeful statului francez, care e la al nu ştiu câtelea mariaj, ori doamna de fier a Germaniei, care nu numai că nu are copii, dar mai e şi divorţată pe deasupra, trăind în concubinaj...

Socotind că aptitudinea de reproducţie şi sănătatea ovarelor Primei Doamne ori înzestrarea sexuală a candidaţilor ar fi un criteriu în alegerea Preşedintelui României, PSD îşi bate joc şi de ultima fărâmă de decenţă de care mai putea fi suspectat, şi de bruma de inteligenţă a celui mai prost alegător. Nici măcar pe acesta nu îl merită!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
@abrudan
Lincu spre care vă îndemnam să mergeţi, 'da nu mi l-au afişat băeţii, e vvv punct contributors punct ro, bec sleş, editorial,bec sleş, riscul-ponta. Adică, pe contributors ro, articolu' lui Vlad Zografi, Riscul Ponta. Citeşte chirilă şi abrudane. Apoi puteţi să vă automutilaţi
Postat 18 Octombrie 2014, 22:04 de @abrudan
dezinformatorule
bai, scortosule, ia mai verifica tu cine a marit pensiile, penibilule ! :)))))))eventual, intreaba-l pe boc...ideea e ca a s-au marit celor ce nu aveau din ce trai, si nu s-au marit cu 50 % ci chiar au primit ceva... in nebunia lor, basisto-pdistii au marit la intamplare... n-ai vrea tu sa recuperezi banii de la Nana, Alro, Flota, Mihaileanu , terenurile de sport in panta, posetele udrei, parcuri (deja degradate si inutilizabile )la sate ...mai taci na/ibii cu pd-ul tau si cu basistii tai cu tot ... basescul tau a luat imprumuturi de 20 miliarde care nu s-au vazut nicaieri...sa-ti amintesc de ritzi, ebba , apartamentul de 1 milion de euro al ioanei basescu, insomniile udrei ca nu-si putea plati banca la care avea 3 mil $ de returnat...din ce bani ? de baronul gainar de dambovita...?
Postat 18 Octombrie 2014, 17:26 de un bihorean
@un bihorean
@un bihorean = Boc nu a taiat pensile , el a ajustat magaria, porcatia, frauda lui Tariceanu care a majorat in stil idiot pensile cu 50% fara un support economic viabil, fara cresterea productivitatii .., doar pe baza de imprumuturi si astfel copii copiilor nostril vor trai indatorati si nici macar nu vor sti dece . CE I de ce vor plati datorii facute de politruci ca sa fie alesi realesi pe baza de minciuna si dezinformare. De aceea fug tinerii ca se/sau saturat sa tot plateasca datorii facute d egunoaie gen nastase, ponta, dragnea si alte scursori di putul facerii lui iliescuKGB !!! ,
Postat 16 Octombrie 2014, 18:30 de scortosul
@'student anul 6 medicina' ...nu zau ?
mai comunisti si securisti decat pdistii nu exista ! cam cine a facut afaceri cu rusii de la ALRO sau Gazprom ? ... :))))) daca tot ai inceput sa urmaresti politica... de fapt, nu esti student la medicina... in anul 6 ai alte prioritati decat doar sa stai pe net si sa incerci ca disperatul sa influentezi cumva ... ceva... logica ta e cam , scuza-ma, idioata... daca pd si t.b. au 'taiat', ne spui ca , pe viitor, urmasul lui t.b. si aceiasi pdisti nu vor face la fel ? despre ce prostii vorbesti ? sunt convins ca nu esti student la medicina ! vezi ca va trebui sa depui un juramant... !
Postat 16 Octombrie 2014, 14:44 de un bihorean
..
corect, pe vremea aia nu m-a interesat politica, dar in prezent stiind ca anul viitor voi fi aruncat pe aceasta mizerabila piata a muncii din Romania, am inceput sa urmaresc politica si am fost inclusiv la protestul medicilor rezidenti din Bucuresti de anul trecut..cum va explicati ca pe sondajele facute pe internet, Ponta nu mai este favorit la castigarea alegerilor? stiti de ce? pentru ca populatia neinformata, dezinformata si usor manipulabila, gen oameni in varsta, rromi, credinciosi extremisti si cei din mediul rural..cu mentalitate comunista si ingusta, ca si a doamnei Firea, de care tineretul si intelectualii s-au saturat!! nu am zis ca nu a fost asa si pana acuma si apropo nu ma consider basist pt ca imi e chiar antipatic tipu`, dar asta e mentalitatea PSD-ului...mai dai o tura si pupi niste moaste si hop toata Moldova te voteaza..din mandatele lui Klaus Iohannis ca primar al Sibiului, chiar se vede ca a facut ceva din orasul ala care e cu multe clase peste majoritatea oraselor din Romania...Ponta ce a facut ? a facut performanta sa inaugureze 0 km de autostrada anul asta ?? a reusit sa faca accesibila o diploma de facutate si pt analfabeti ??
Postat 15 Octombrie 2014, 18:49 de cristian
ipocizia basistilor
@cristian, pe vremea cand pd&beshescu taiau salariile medicilor , inchideau scoli , dadeau afara asistent medicale, ce faceai ? acuma, nu ca sub psd ar curge lapte si miere, dar poate ai fost prea tanar sa intelegi cat de mizerabili au fost pdistii ... pe vremea pd a fost un maxim al exodului medicilor... ponta, macar, nu v-a taiat salariile, ba chiar le-a crescut...nu mult, dar macar , repet, NU vi le-a taiat ....trebuia naibii sa iesi in strada in 2010, ca student, sa protestezi! iar acest articol e o intoxicare deoarece raspunsul gabrielei vranceanu e trunchiat, a fost doar o simpla ironie la scuza inabila a lui klaus referitoare la modul cum si-a facut averea ... p.s. o sa votez tariceanu, iar in turul doi, decat un basescu II, mai bine ponta ...
Postat 15 Octombrie 2014, 17:30 de un bihorean
exodul tinerilor
mesaj pt sustinatorii PSD: sunt oradean, student la facultatea de Medicina si Farmacie si Cluj-Napoca, anul 6...avand in vedere ca anul viitor imi termin studiile si vorbind cu tot mai multi colegi de-ai mei, am decis asa: daca iese Ponta presedinte, plecam din tara sa lucram in strainatate !!! si ca noi, gandesc o gramada !!
Postat 15 Octombrie 2014, 13:18 de Cristian
un calcul posibil
Catre gheorghe si cornelia: eu nu am acces la date,,,,dar voi psd-istii aveti,deci faceti cu date exacte urmatorul calcul: salariul mediu brut pe economie este de 2300 lei,pentru care se platesc contributii la pensii in suma de 690 lei..pensia medie in Romania este undeva la 820 lei..deci: daca nr. salariatilor ar fi egal(dar nu este egal)cu nr. pensionarilor ar mai trebui completat inca...cat? spun eu:130 de lei pentru fiecare pensie...dar...dar acum vine necunoscuta...cati lucratori sunt...spun eu: mai putini cu un milion fata de pensionari...deci...ca sa plateasca statul cei 820 lei pensie trebuie sa mai ia de undeva inca...cat credeti? calculati voi...este simplu: 5,5 milioane de pensionari x 130 lei(diferenta de contributie)+ 1 miloin de lucratori mai putin pentru care iarasi se iau de undeva cate 820 de lei ca sa se reintregeasca fondul la pensii=????faceti voi calculele ca este aritmetica....ACESTE ESTE ADEVARUL GOL GOLUT AZI IN ROMANIA...STITI CAT ESTE SUMA DE COMPLETAT?= 5,5milioanex30 Euro+1 milionx186.4 Euro pentru fiecare lume...calculati ca este aritmetica....
Postat 15 Octombrie 2014, 12:20 de realist
vai,vai..
Ce nu trebuie uitata..PONTA va fi presedintele Romaniei1In rest apa de ploaie si behaieli bashite!
Postat 15 Octombrie 2014, 09:59 de gheorghe@sandor
noi pensionarii...incotro?
DA SI TU cetatene Cris, cu inclinatii burgheze profunde, esti unul...ai uitat cum dreapta a taiat salarii si pensii, trebuia sa vi le taie numa voua votantilor de dreapta, ca voua va place sa fie cam asa...numa voi sa traiti, altii sa moara, dupa ce au in spate 30 de ani de servici, da sa moara repede sa nu le mai trebuiasca pensii...cam asta vrea gasca ACL, dreapta politica clasa BOIERIMII SI BURGHEZIEI....tot asa da-i bataie , puppa-i in frunte...ca asa se face viitorul, mintind cu ziarul si televizorul...sa nu crezi ca esti mai bun ca aia din stanga..nu...una vii cununa cam la toti...deci...concluzia , esti un om ce deservesti anumitor interese, ale unora , si nu om ce zici adevarul, deci ,, nu mai zice nimik , ca zici prostii"mai bine schimba-ti meseria...ne-am saturat de tine si articolele tale...penibile....tu si al tau grup de colegi, vai si-amar...vom citi friss uisag.
Postat 15 Octombrie 2014, 09:50 de cornelia
asa votam asa tara avem
Fratilor romani: cititi scrisoarea tanarului care a plecat din tara,nemaiputand suporta regimul psd-ist; numai intre 1996-2000 nu a fost la guvernare PSD,deci a fost si este la guvernare de 21 de ani...cum va simtiti romanilor in tara noastra frumoasa,bogata cu oameni si destepti si harnici,cu inventatori si inovatori pe care nimeni nu-i ia in considerare?deci treziti-va: numai prin munca cinstita si lucru bine facut vom iesi din mocirla psd-ista,la psd se plateste nemunca,se mint tinerii ca primesc locuinte si locuri de munca...dar ele se creeaza prin reglementari bine facute si realiste...s-a ajuns sa fie confiscate cateva maturi si cativa saci cu porumb de la un taran...cum ca nu are forme pe ele...stie taranul care le-a produs ce forme sa faca? el venea cu marfa la piata...in ce tara traim? tanarul de a cariu scrisoare vorbeam a emis o factura de 600 de lei fiind prima sa tranzactie la inceperea unei afaceri...dar a fost amendat de fisc cu 5000 de lei..stiti pentru ce? nu trecuse pe acea factura nr. contractului...pai,oameni buni ce nr. contract sa treci daca tu ai marfa si doresti sa o vinzi pe bani cash?saracul tanar de unde sa plateasca cei 5000 lei daca el facuse pana atunci numai 600 de lei...acesta este PSD-ul...iar pe baronii sai ii apara atat de justitie cat si de controale(vedeti ultimile stiri)...aaaa...cine-i PSD-ul in Bihor? MANG(PLAGIATORUL),FILIP PETRU(PROPRIETAR PE CENTRUL ORADIEI),PETRUT(CARE A FACUT LINIILE DE TRAMVAI),ADELINA(PEDELISTA),DUME DOREL(ALO...DNA SI ANI ce faceti?cate case,farmacii,florarii are?stie el cum sa spele banii....),MURESAN(SINDICALISTUL cu oarece "legaturi"pe la ASCO...stie postasita de ea...de "legatura"?)...ma pierdui...este cumva PSD....micul PDL? poate..ca pdl nu mai este... REFACET-IL inapoi....voi...tradatorilor...
Postat 15 Octombrie 2014, 09:39 de alegator de dreapta
Uite cine vorbeste
Daca tacea , filozof murea! O felicit pe d-na Firea pentru puielnita ei performanta, cat si pentru osteneala depusa cu aceasta pentru cauza partidului si inflorirea Romaniei socialiste!
Postat 14 Octombrie 2014, 23:44 de Lia Magazia
Critic
Bine scris .....s-au trezit si PSD-istii sa comenteze ....o sa mai vorbim peste o luna .....sa vedem ce tari in clanta o sa fie atunci .....
Postat 14 Octombrie 2014, 21:07 de Sandu
Puie Monta!
Văd că postacii PSD-ului şi-au început lucrul prin comentariile articolelor.
Postat 14 Octombrie 2014, 17:59 de Teo
Avem si noi CPU
Avem si noi creier sa gandim, nu rezolvi nimic cu articolul acesta, a fost o gafa clara a lui Iohannis, impotriva principiilor ortodoxe, nu ma feresc sa spun acest lucru, pt la la urma urmei suntem o tara ortodoxa, dar in acelasi timp o gafa impotriva randuielilor firesti. Apoi comportamentul "doamnei" Gabriela probabil ca nu a fost unul sanatos. Luteranul nu e ortodox asa cum spui, asa ca nu are ce cauta la carma unei tari ortodoxe, ca va place ca nu, nu stiu de ce va tot agitati degeaba, oricum nu are sanse. Pt Ponta nu am cuvinte, ma enervez doar cand aud de el, fara sa mai ascult ce aberatii nesimtine mai emana. Deci e limpede, iar nu avem cu cine vota. Ponta va fi presedinte, si noi o sa o ducem si mai rau. Mai bine condus de un natarau roman decat un "binevoitor" strain, care nu se stie cand se poate declara ca fiind pe invers.
Postat 14 Octombrie 2014, 17:43 de CPU
Prejudecati...
Sa fereasca Dumnezeu pe oricine de durerea interioara cauzata de imposibilitatea de a avea propriul copil, dintr-un motiv sau altul...Nu exista alinare pentru aceasta durere...nici macar adoptia...Doar cel care o traieste o asemenea drama o poate intelege..Cat despre un candidat la functia suprema consider ca ar trebui sa primeze alte criterii , nu prejudecatile ....
Postat 14 Octombrie 2014, 17:34 de Marina
Conu` Leonida fata cu reactiunea
articol jenant, din nou. johanis a facut primul gafa legata de lipsa copiilor in familia lui, argumentand cu axarea pe alte prioritati. eu zic ca nu tine, cand esti diplomat si te intereseaza ce scoti pe gura, nu compari copiii cu diverse marfuri sau produse in care investesti pe parcursul vietii. ca diverse blonde au exploatat situatia, e posibil, dar asa-i in politica. Adriane, erai mai relaxat daca biciclista, folosind termenii idolului tau, se exprima astfel: votati-l pe cel care priorizeaza numarul copiilor si nu cel al caselor!...?
Postat 14 Octombrie 2014, 16:41 de Goretex
carate
te oftice Adriane, tu si cu iohanisul tau, esti varza impreuna cu Pnl. Mars ca ai purici.
Postat 14 Octombrie 2014, 15:02 de dorin
!!!
Chiar ma gândeam sa-l votez pe Ponta , pe principiul cel mai putin rau din toate relele dar a venit duduia si mi-a explicat ca cei care nu avem copii, si nu pt. ca nu am vrut noi ci pt. ca sanatatea nu a permis, nu santem oameni completi!!!!papapapapapa...fa draga copii ca poti...dar nu e suficient...mai trebuie si sa ai grija de ei ...nu sa te tot mariti si sa feti altii...am inteles ca primul tau copil tocmai ce-a luat niste note de jena la bacalaureat..asa ca haiiiiiiiiiiiiii mars....
Postat 14 Octombrie 2014, 14:52 de cristina
articol
Imi pare rau d-l Chis, am citit articole bune scrise de dv. dar acesta ... nu stiu cum sa-l cataloghez. DA e important ca un presedinte sa aibe copii, daca nu-i are, practic nu are nici un viitor. Intr-un fel gandeste un parinte privind in viitor si in altfel unul dupa care poate veni si potopul ca tot nu mai conteaza. Am mai avut un presedinte fara copii , ne-a facut sa schimbam prescurtarea de la ROM la ROU, ca a schimbat denumirea tiganilor in romi (cine a auzit de romi pana la Ilici ?).
Postat 14 Octombrie 2014, 14:51 de unu
Bravo Cris
Ca de obicei d/le Cris, emanipermanent esenta de partizanat politic. Asta pe langa amatorismul de care dai dovada in intocmirea acestei postari, ilogice, servile, galbene, vadit bolovaniste. Dar sa fii sanatos sa poti sa critici PSD, in asa fel ca sa poti fi apreciat de sponsori si patroni dar si de activul PNL aripa Bolovan.
Postat 14 Octombrie 2014, 14:32 de chiorean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON