URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2015, 09:44

Populisme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un domn între 60-70 de ani voia recent audienţă la preşedintele Consiliului Judeţean să-i ceară pedepsirea primarului Oradiei. Edilul îndrăznise să rupă o tradiţie de 25 de ani, anulând, spunea bărbatul, gratuitatea accesului pensionarilor în Ştrandul Ioşia. În realitate, Iie Bolojan nici n-a avut curajul unei asemenea decizii, ci a obţinut voturile consilierilor locali pentru a pune pensionarii să plătească doar jumătate din biletele de intrare, la fel ca elevii şi studenţii.

Cât de mult contează că şeful unui CJ nu poate sancţiona un primar ori un Consiliu Local? În înţelegerea unei persoane nedeprinse cu diferitele instituţii ale administraţiei locale probabil că deloc. Pentru astfel de cetăţeni e important să adăugăm că nici măcar Prefectura nu putea desfiinţa asemenea decizie, din simplul motiv că ea este perfect legală, putând fi acuzată eventual doar de lipsă de "oportunitate", cum zic juriştii. De "omenie", ar zice moraliştii.

Pretenţia de a-i cere "şefului de judeţ" să anuleze hotărârea "Sfatului Popular" vine din partea unui cetăţean care, am aflat ulterior, are o pensie dublă faţă de salariul unui muncitor din zilele noastre. Iar dacă un şofer sau un funcţionar cu leafă de 900-1.000 lei trebuie să-şi achite intrarea la ştrand, şi încă integral, de ce n-ar fi aceeaşi regulă şi pentru un pensionar cu venituri de 2.000-3.000 lei? Sau pentru toţi pensionarii?

Evident, răspunsul e în trecut, când toate erau ale "întregului popor", iar cetăţenii îşi închipuiau că primesc de la "stat", gratis, de la butelie până la trimiteri la băi, fără a se întreba dacă nu cumva nota de plată o achitau, de fapt, toţi. În capitalism şi democraţie aşa ceva nu mai e posibil cu aceeaşi uşurinţă, fiind de bun simţ ca societatea să pretindă membrilor valizi să plătească orice serviciu care nu e vital. Resursele colective, bugetele publice, sunt mai de folos spre binele întregului public, iar excepţii pot fi doar serviciile speciale, cum ar fi, de pildă, cele din azile ori orfelinate.

Tot populism şi nostalgie este şi pretenţia fanilor, dar în primul rând a angajaţilor FC Bihor, de a obţine stipendierea activităţii de către întregul oraş. Deşi invocă invariabil, ca pe o formulă sacrosanctă, argumentul "clubului-fanion", eu zic că istoria nu trebuie să stea în calea schimbării. Dacă respectăm tradiţia, în această logică de ce nu lăsăm cartierele fără canalizare şi clădirile aşa cum le-am moştenit, în paragină? Să mai adaug că nicăieri nu mai există cluburi "de performanţă" (ci doar şcolare) ţinute pe bani publici, sau că în speţa noastră audienţa se măsoară în două-trei sute de suporteri, poate nici jumătate plătitori de bilete? Ori că echipa nu oferă faimă oraşului, ducându-i numele doar pe la Pâncota şi Caransebeş?

Să ceri e simplu, dar cred că ar trebui păstrată şi măsura în pretenţii. Aşa ar fi şi înţelept, şi fair-play.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
comentariu
primaria sa amenajeze baile termale comunale in locul spalatoriei Ama Ecol asa cum a scris in presa la propunerea pensionarilor si cu care L. Andrica a fost de acord.
Postat 21 Ianuarie 2015, 12:49 de nelu
Auleu...
Ca sustinator notoriu al lui nea Ilie... Abrudan acum se baga si la fotbal!!!!!!!!!!!!!!Cert este ca adeptii pedeleului varsa otrava in continuare,paedon acum acum sunt sunt penelisti!Da,cu fotbalul ce aveti domnilor care va pricepeti la toate?????????????????????
Postat 20 Ianuarie 2015, 16:17 de grigore
LA GROPOI
@dorel: s-ar putea ca pensionarii să meargă la acest ștrand(așa cum o făceau strămoșii nostri când se duceau "la gropoi")să încerce să-și trateze reumatismul! Deci nu este vorba despre distracție! Chiar poate fi vorba despre un tratament! Empiric, posibil, dar tratament!
Postat 20 Ianuarie 2015, 13:09 de TDS
dorel
Corect ar fi sa plateasca biletul in intregime ! Ai bani , mergi la strand ! Nu ai stai acasa ! ca orice cetatean ! Pensionarii nu trebuie sa fie mereu privilegiati ! Exista lucruri mai importante pentru ei unde au nevoie de ajutor ! Sa mearga la strand gratis nu este un ajutor si este discriminatoriu fata de populatia activa a orasului ! Oradea are in sfarsit un primar bun ! Cetatenilor nu le prea convine sa fie dreptate ! Lor le convine sa suga mai departe de la stat in stanga , in dreapta , unde se mai poate inca ! ajunge !
Postat 20 Ianuarie 2015, 12:56 de dorel
Ilie de la scularie
Iar BOLOJAN a castigat mandatul si pentru ca a promis aceste facilitati! De regula politicienii baga slagarul urmator: la urmatoarele alegeri putem fi sanctionati politic pentru neindeplinirea promisiunilor asumate anterior. Ei, da, ba bine ca nu! Pana atunci si pensionarii vor uita ce-au patit si vor zice: las'ca Ilie e baiat bun!
Postat 20 Ianuarie 2015, 10:53 de TDS
ALTE POPULISME
OK, sa nu acordam astfel de facilitati! Dar atunci sa nu sara PNL-ul cu fundul in sus ca trebuie ajutati clientii care au contractat credite in franci elvetieni! Stiau foarte bine la se baga atunci cand au facut acest pas! Un astfel de ajutor venit din partea statului nu se incadreaza tot la POPULISME? Mie personal mi-au spus doua Instante ca atunci cand am semnat un contract de executie/vanzare cumparare stiam exact ce semnez(desi era exact invers PENTRU CA PRIMARIA CARE AVEA OBLIGATIA SA MA ATENTIONEZE ASUPRA PRETULUI IMOBILULUI VANDUT NU A FACUT-O APARAND INTENTIONAT INTERESELE UNUI DEZVOLTATOR)! Ba si in instanta Primaria si AIO(filip si bolos)au sarit tot in apararea dezvoltatorului! Iar BOLOJAN ce sa vezi, din oponent al dezcvoltatorului a devenit mare prieten al lui! Asa ca ori statul NU MAI ACORDA NICI O FACILITATE NIMANUI, ORI DIN CONTRA!
Postat 20 Ianuarie 2015, 10:48 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON