URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2015, 17:27

DN76, drumul pe care îl merităm

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un drum cu maşina de la Oradea până la Beiuş sau Ştei îţi reevaluează concepţiile despre propria viaţă, îţi explică mai bine decât orice oră de istorie ce frustrări simţeau oamenii aceia din trecut care porneau răscoale, îţi reaminteşte la fiecare kilometru bancul acela în care viermişorul îşi întreabă mama "De ce locuim într-un căcat?", iar mama îi răspunde "Pentru că aici e ţara noastră, fiule!". DN76 Oradea - Deva (sau E79, pe europeneşte) este cel mai prost drum din România! Iar noi suntem cei mai proşti oameni pentru că acceptăm asta!

Insultarea oamenilor prin calitatea drumurilor este cea mai eficientă şi perfidă formă de bătaie de joc a unui guvern faţă de cetăţenii săi. De ce eficientă? Pentru că nu necesită niciun efort şi nicio cheltuială, pentru că pagubele sunt pe cât de uriaşe pe atât de greu cuantificabile. De ce perfidă? Pentru că loviturile încasate de suspensia şi sistemul de direcţie al maşinilor se resimt în toate nivelurile fiinţei umane. Victimelor, cetăţenilor adică, le este imposibil să arate cu degetul un vinovat şi, chiar dacă acesta ar exista, demiterea lui sau execuţia publică nu ar ajuta la nimic.

Pe DN76 Oradea - Deva (unde DN înseamnă Dezastru Naţional) oamenii învaţă să înjure. Cei care ştiu deja aprofundează materia, iar profesioniştii îşi dau doctoratul în sudalme. Din cauza lui ne schimbăm bucşele maşinilor ca ciorapii şi ne vedem cu mecanicii auto mai des decât cu rudele. Nici măcar faptul că Radio Trinitas se aude pe tot drumul nu ajută la nimic. Odată, conducând de la Beiuş spre Oradea, l-am ascultat pe Preafericitul Daniel (preafericit pentru că nu trebuie să circule pe drumul ăsta) predicând timp de o oră. Până am ajuns acasă îl pomenisem pe Dumnezeu mai des decât el. Degeaba!

Cândva, într-un viitor îndepărtat, dar nu înainte ca Darth Vader să învie şi să termine de construit din nou Steaua Morţii, reabilitarea DN76 se va încheia. Sper ca, atunci, sus-puşilor să nu le vină ideea unei festivităţi de inaugurare. Ar fi picătura ce va umple paharul nesimţirii, iar tăierea de panglică s-ar putea lăsa cu tăieri de capete. În semn de respect pentru penitenţele noastre zilnice, niciun politician nu ar trebui să-şi asume vreun merit pentru reabilitare. Un semn de normalitate ar fi ca politicienii să planteze din banii lor lângă fiecare bornă kilometrică un panou în care să-şi ceară iertare pentru neputinţa şi bătaia de joc de până acum.

Până atunci, vă invit să notaţi aceste adrese de email: dirgen@andnet.ro şi narcis.neaga@andnet.ro (secretariatul directorului general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România), office@sctb.ro (adresa de contact a S.C.T. Bucureşti S.A., firma care a "reabilitat" drumul până acum), drp@gov.ro (adresa pentru petiţii a Guvernului) şi registratura@prefecturabihor.ro. Mai adăugaţi, în funcţie de preferinţe, adresele foştilor şi actualilor parlamentari bihoreni şi scrieţi-le din inimă! În fiecare zi!

Citiţi pe această temă şi articolul "Nici cu sapa, nici cu mapa! CNADNR nu a angajat nici până acum o nouă firmă pentru refacerea DN 76 (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
POPI
HOTI si Banditi sau de ai partidelor trepadusi.De turism si zona turistica nu mai are rost sa zicem.
Postat 31 August 2015, 08:41 de GORON
?????????????????????
Lulu draghe...ai dreptate ,cam tot ce elucubrezi in ultimul tiimp este de...te citez-CACAT!Nu mai ai pic de rusine,vaishamar!!!!!!!!!!
Postat 21 August 2015, 15:50 de grigore
...
Glumă, neglumă, însă după eșecul referendumului parcă m-am trezit: am început să-mi fac actele pentru emigrare. Pe bune.
Postat 05 August 2015, 23:44 de Shogun
@ shogun
Ia du-te tu si baga un miting neautorizat in fata prefecturii ca abia asteapta sa te salte si sa te amendeze dulaii locali ai primariei pentru tulburarea linistii publice! Suntem de vina ca inca mai muncim si platim taxe in Oradea/Bihor si ca ne-am incapatanat sa nu emigram? Sau ce alta vina avem?
Postat 05 August 2015, 15:30 de User anonimizat
...
Păi, îl cam merităm, pentru că în loc să ne strîngem cu miile să protestăm în fața Prefecturii stăm acasă și ne doare-n paișpe... Adevărul e că-i mai comod să stai acasă și să ne batem cu autoritățile pe tastatură. Ei, dacă am fi câteva mii în fața prefecturii zilnic, urlând împotriva reprezentanților guvernului în teritoriu și eventual aruncând cu ouă în ei - ca să nu-i rănim fizic și doar la sentiment - poate că s-ar vedea rezultate.
Postat 05 August 2015, 10:33 de Shogun
ce am facut sa meritam asta?
Cum adica "avem drumul pe care il meritam" ? Daca am fi un judet de asistati sociali, da, am avea doar pe masura contributiei. Din cate stiu, chiar daca salariile sunt sub media pe tara, in Bihor ae munceste, adica ajung bani la stat din taxe si contributii, bani din care printre altele s-ar putea reabilita acest drum. Poate voiai sa spui ca avem conducatorii pe care ii meritam, conducatori pe care nu-i intereseaza starea acestui drum. Adevarul ca in ultimii 25 de ani, indiferent ca am votat sau nu bine, situatia a mers din rau in mai rau. Si aici nu cred ca mai e corect sa jignesti bihoreanul de rand care indiferent in ce politician sau partid si-a pus nadejdea, a fost faultat si tradat de fiecare data.
Postat 04 August 2015, 23:33 de User anonimizat
Vai ș-amar...
Am un prieten care de ani buni de zile face drumul Oradea-Beiuș cam de 3 ori pe săptămână. Nu e dintre cei ce-și duc veacul în capăt la Nufărul să te ducă până la Beiuș; prin natura meseriei lui musai să facă nenorocitul de drum de cel puțin 2 ori pe săptămână - asta în cazurile fericite. Nu vă spun cum arată omul: a îmbătrânit înainte de vreme și e la capătul răbdării. Știu ce spun când unora li se va părea normal și cât se poate de firesc să pună mână pe ghioagă, sapă și topor ca să rezolve problema drumului...
Postat 04 August 2015, 14:29 de Shogun
Nenorocitul frustrat si prietenii cei vesnic neconsolati.
O adunatura de frustrati loseri, anarhisti, separatisti fara onoare, fara demnitate care isi varsa zoaiele frustrarilor personale si de grup, pe internet, ori de cate cate ori au ocazia.
Postat 04 August 2015, 08:11 de Valhalla-Asgard
Risu-plinsu
Asa-i, c... pute groaznic.Cu cit e mai dospit,cu atit pute mai rau si la mai mare distanta. Celor sensibili li se recomanda cure de aeroterapie cu protoxid de azot si controlul periodic al tensiunii arteriale si pulsului.
Postat 04 August 2015, 07:03 de User anonimizat
...
Ehe, de eram în China, demult erau oale și ulcele cei responsabili de starea drumului ăstuia... S-o face drumul ăsta când or ieși oamenii în stradă cu furci și coase, bâte și ciomege și s-or apuca să-i altoiască pe diriguitori.
Postat 04 August 2015, 00:05 de Shogun
...
... A gasit un motiv sa injure, parcurgand acel drum. E un drum prost, care trebuie reparat si va fi reparat, insa, acest drum nu inseamna ca toate drumurile sunt la fel. Mai jos, un forumist tocmai explica acest lucru. A generaliza situatia proasta a unui drum, inseamna nu doar lipsa de profesionalism. Inseamna o lipsa de elementar bun simt. Domnu' Lulu, nu e nimeni de vina, in afara de propria-ti persoana, de frustrarile din viata dumitale personala.
Postat 03 August 2015, 23:48 de Control_Room
vinovatii nu sunt aiurea, sunt aici, in mijlocul nostru
Da-ne numarul de telefon al perfectului, ca partidul lui , psd-ul, taie si spanzura in tara! Da-ne numarul de telefon al lui popa ciordel, ca a castigat cel putin doua mandate in parlament mintindu-i pe cei din zona Beius ca va face si va drege si va fi un drum ca-n povesti. Ca-n povesti nu este, e doar de poveste. Da-ne numerele de telefon ale primarilor din lcalitatile afectate de tergiversarea reparatiilor la drum. Concluzia: daca pe toti cei pomeniti mai sus, dar nu numai, ii durea-n cot de bihoreni, isi puneau demisiile pe masa! Dar daca pe-ai nostri (nu-s ai nostri, sunt niste lepre si niste gunoaie, ei zic ca ne ,,reprezinta") ii doare la basca, ce treaba avem noi cu cnadnr-ul, cu ministerul transporturilor, cu dragnea, cu pomta mincinosu" ?! Asa-i, niciuna! P.S. O variant de drum, peisaj superb si drumuri bune :Oradea-Calea Mare-Vintere-Capalna-Petid-Soimi-Pocola.
Postat 03 August 2015, 20:17 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON