URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2015, 09:45

"Din codru rupi o rămurea"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La ce zarvă a stârnit tăierea celor nouă stejari din Piaţa Unirii, am crezut că sunt ultimii copaci de pe pământ. Nu mă miră reacţia dură a Gărzii de Mediu şi a Agenţiei de Protecţie a Mediului împotriva proiectelor Primăriei. Oamenii sunt puşi acolo politic şi deocamdată singurul proiect asumat de PSD Bihor este boicotul. În plus, doamna de la Mediu nu are niciun motiv să-l iubească pe Bolojan, din moment ce acesta a dat-o afară din Primărie.

Suspectă mi se pare reacţia unor iubitori de clorofilă care se dau de ceasul morţii pentru nouă copaci, dar nu reacţionează defel la chelirea pădurilor judeţului. Iar dacă pădurile sunt prea departe, puteau merge, totuşi, la viitorul pasaj peste calea ferată din zona Metro, să vadă cum sunt tăiaţi şi acolo arbori. Şi încă mai mulţi.

Bietul viceprimar Mălan a vrut să-i mulţumească pe ecologişti plantând în centru 300 de pomi. E o măsură tipică prin care încerci să-i mulţumeşti pe toţi şi ajungi să nemulţumeşti pe toată lumea. Omul trebuia să scoată complet arboretul dintre dale, doar parcul e la 3 minute distanţă, dacă te încearcă dorul de verdeaţă.

Un ecologist adevărat ar fi protestat mai degrabă împotriva circulaţiei auto din Piaţa Unirii. Experienţa a demonstrat că traficul poate fi foarte uşor deviat, fără investiţii suplimentare, urmând ca zona să devină un spaţiu exclusiv pietonal. Şi fără noxele produse de maşini.

Garda de Mediu a amendat Primăria cu 40 de mii de lei pentru tăierea arborilor, iar ecologiştii cer ca banii să se impute responsabililor din instituţie. Nimic mai firesc. Dar cum e vorba de fonduri europene, care trebuie returnate integral dacă proiectul nu se duce la bun sfârşit, propun şi eu ca în cazul în care se ratează lucrarea, milioanele de euro să fie imputate zgomotoşilor activişti.

Citiţi pe această temă articolele

La dublu verde: Neîndurătoare cu Primăria, Garda de Mediu ignoră defrişările făcute de CNADNR în zona Metro

Şefa APM Bihor: Primăria să respecte dreptul cetăţenilor la un mediu curat şi sănătos

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Sunt copaci chiar si in Piata Rosie din Moscova
Si nu se simte nimeni deranjat.Unde scrie ca trebuiau retezati copacii din piata, sa fie numai piatra si beton?Ma intreb daca autorul stie ca ar trebui sa avem mai mult spatiu verde...hai sa vad cine da cifra corecta pe cap de locuitor?
Postat 13 Iulie 2015, 20:42 de User anonimizat
@platona
1. Te-ai bagat in seama singur, aia cu trasu' la poarta era pentru altcineva. 2. E anticomunist nu comunist, ca sa nu incep sa-ti spun si eu plafonatu' in loc de platona. 3.Eu n-am spus ca esti dereglat, dar tu te cunosti mai bine, am spus ca ceea ce faci tu cu reclamatiile e o forma de manie. Daca nu ma crezi intreaba un doctor. 4. Spitalul Judetean nu are statie de epurare inca de la inaugurare, da' tie ti-a casunat pe Bolojan. 5. Eu te-am intrebat ce norme tehnice n-au fost respectate in Piata Unirii si tu fabulezi liber. ...as putea face "analiza" pe textul tau la greu, dar chiar nu am timp de pierdut.
Postat 10 Iulie 2015, 22:52 de User anonimizat
Bolojan si Dinu Paturica,de pe tractor ... la primaria Oradea ! "Si ce daca,i-am ciuruit !"
In sfarsit acasa.Raspund:Tavarase comunist "gura pacatosului/ comunistului, adevar graieste":..."am, n-am mingea, trag la poarta".. da,mai comunistule,asta e pozitia romanului onest.Ar vrea sa traga un semnal de alarma, sa-i fie auzita opinia,sa fie luat in seama,dar nu are ...MINGEA, pentru ca ea se afla la un grup de excroci, de neica nimeni,de impostori care punand mana pe putere cauta prin orice mijloace ,sa traga de timp,sa faulteze, sa practice anti-jocul folosind orice mijloace pentru bunastarea clicii lor.Regula este :fara regula,fara respectarea Legii de catre ALESII SISTEMULUI, in frunte cu bulibasa Bolojan.Spui ca sunt un dereglat fara de tratament ? Prefer sa raman asa,decat unul "normal"asa ca tine,putred pe din-nauntru sau ca cei care ne conduc spre inaltele culmi ale dezvoltarii si prosperitatii,doar de ei stiute. In ceea ce priveste normele tehnice,daca ai cat de cat aplecare spre acest domeniu nu e greu sa te informezi pe net.Deasemenea ,ca public interesat sau lezat,poti sa dai curs anunturilor titularilor de proiecte catre APM pentru studierea proiectelor propuse spre avizare. Poti participa la sedintele CAT ale APM de avizare a prioiectelor...deci poti lua contact cu un proiect,poti studia acest proiect(schite, caietul de sarcini,memoriu tehnic,obligatii ale partilor implicate ...)Dar ,ai dreptate,poti sa fii un doctor,ori un avocat foarte bun dar sa nu stii schimba un bec sau robinet.Dar atunci stai in banca ta,taci din gura si nu arunci invective si jigniri ca la usa ..grajdului, unde ti-a intarcat vaca.Deci,punct si de la capat: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea nu dispune de Statie de Preepurarea a apei menajere ,aceasta este incarcata cu agenti patogeni de la toti pacientii,ceeea ce constitue contraventie PENALA, acoperita de Bolojan si acolotiisai (ABA Crisuri,CAO, ANAR ...), cu vadit interes in accesare frauduloasa de fonduri europene (intubare fara just temei/legal a unui paraias, Paris) cu incalcarea flagranta a Normelor, Legilor si Directivelor europene de protectie a mediului.Dinu Paturica al nostru,ILIE BOLOJAN,provenit din Birtinbourg, dintr-un tractorist bun a ajuns un primar fara caracter,cu un dispret si o ignoranta nedisimulata fata de proprietatea privata a oradeanului,fata de opinia oradeanului contribuabil.Orasul te-a schimbat, Dinu Paturica ? Multumit,comunistule,clona plasmuita de Bolojan&Co?
Postat 08 Iulie 2015, 23:34 de platona
@anticomunist
Nu v-am jignit si nici macar nu v-am ironizat pentru regularitatea, cu care sariti in apararea acestor politruci, care ne conduc si care cred, ca daca detin un carnet de partid, se pricep la toate!
Postat 08 Iulie 2015, 00:23 de LauraD
@LauraD
Tu esti din categoria "am, n-am mingea, trag la poarta". Eu l-am intrebat pe Platona pentru ca el a facut anumite afirmatii vis a vis de nerespectarea lor. Pe Mircea Malan nu-l cunosc si sincer nu sunt curios.
Postat 07 Iulie 2015, 23:58 de User anonimizat
@anticomunist
Pentru detalii tehnice,va rog sa luati legatura cu d-ul academician doctor inginer Mircea Malan!
Postat 07 Iulie 2015, 22:55 de LauraD
@platona
Faptul ca scrii autoritatilor, e problema ta si a respectivelor autoritati si personal ma intereseaza extrem de putin, spre deloc. Conditia ta se incadreaza in nomenclatorul medical, are si nume, dar nu stiu daca exista si tratament pentru ea. Eu te intrebam care sunt normele tehnice nerespectate si de unde le-ai extras (normele)?
Postat 07 Iulie 2015, 22:12 de User anonimizat
@platona
Apreciez atitudinea d-ului Platona fata de acesti "taietori de lemne"!
Postat 07 Iulie 2015, 19:59 de LauraD
Normele tehnice sunt ceva de domeniul stiintelor oculte ? Numai conducatorii,"iluminatii" au acces la ele !
Majoritatea proiectelor din Oradea sunt fuserite.Cand am ocazia,constat,pozez si "scriu sa ma aflu in treaba" , inaintez o petitie autoritatii de resort,spre exemplu Inspectoratul Teritorial de Constructii Cluj sau Bucuresti, sau Ministerul Fondurilor Europene,OLAF sau DNA.Pe urma ,mai scriu,"sa ma aflu in treaba" si la Bihoreanul,sa afle si presa....ca si asa nu o intereseaza numai lucrul bine facut pentru palmaresul primarului Bolojan,nu si al oradeanului.
Postat 07 Iulie 2015, 16:13 de platona
Felicitari..
TDS si Dl Platona...a venit caldura catzeii bolovani latra la greu,a pustiu,a cearta ,afoame..Uriti catzeii astia,cu spume,tupeu si bolovani de Birtin..Jale domnule,,jale...!Noul PNL?Adica basistii sub alt nume?Chirila se pricepe la pomi?Normal castanii din Ap Andrei s-au taiat sa aiba omul soare ,sa n-auda cioroii...hahaha!
Postat 07 Iulie 2015, 16:12 de grigore
@platona
Desi stiu ca "ma risc" intreb, unde sa se faca referire la nerespectarea normelor tehnice? Tu scrii doar sa te afli in treaba?
Postat 07 Iulie 2015, 15:48 de User anonimizat
Zgomotosii activisti de la.... DNA,Curtea de Conturi....
"...în cazul în care se ratează lucrarea, milioanele de euro să fie imputate zgomotoşilor activişti." 1). Porcul nu se ingrasa in ajun; 2).Nu se face nici oi mentiune la nerespectarea normelor tehnice de catre constructori, fusereala, pentru a avea realizat si un obiectiv util,nu numai de palmares pentru primarul Bolojan;3).Sa avem rabdarea analizei controlului ,ce cu siguranta se va intampla,din partea "zgomotosilor activisti" de la DNA, Curtea de Conturi,... si om mai vedea cine,legat de "Oradea lucrului bine facut"
Postat 07 Iulie 2015, 15:05 de platona
DESTUI....
@suporter_oradean Am plantat vreo 10 pomi fructiferi + o salcie japoneză + 1 brad care acum are în jur de 5-6 metri înălțime, 10 tufe de zmeură (yammy! ),5 tufe de coacăz și 10 tufe de cornus sibirica( gard viu ). Se pune?
Postat 07 Iulie 2015, 14:10 de TDS
ARHITECT ȘEF
@suporter_oradean: Să știi că aș putea fi arhitectul șef al municipiului ! Nici eu nu am studii de arhitectură dar nici persoana care de ani de zile face pe arhitecta șefă NU ARE! Atâta doar că eu nu sunt membru PNL și pe cale de consecință edilul nu are de ce să mă pună sau să mă susțină așa cum face cu respectiva persoană exact din aceste motive. Mai mult, nici nu organizează CONCURS pentru acest post ÎNCĂLCÂND LEGEA ! Dar o să ne luăm dintr-atât?( CU LEGEA PRE LEGE CĂLCÂND/ȘI CELOR DIN PARTID/POSTURI DĂRUINDU-LE!) Bașca este ascultătoare și nu-i iese din cuvânt! Execută ceea ce-i dispune Bolojan! PS Cu alte cuvinte dacă tăceai...Așa mi-ai ridicat mingea la fileu pentru un nou comentariu ANTI! Mulțumesc!
Postat 07 Iulie 2015, 14:06 de TDS
TDS-PENIBIL
non stop nemultumit,non stop impotriva a orice in orasul asta,nu stiu de ce am impresia ca TDS ar fi vrut sa fie arhitectul sef al orasului si atunci nu ar fi fost nici un carcotas ca sigur nu se construia nimic si teodor isi lua banii inapoi de la Impact,cu care a fost sa zicem tepuit.TDS cati copaci ai plantat la viata ta ?
Postat 07 Iulie 2015, 13:59 de suporter_oradean
Epoca Ceausescu
Ati uitat prea repede epoca Ceausescu, atunci cand secretarul de partid dadea ordin sa se demoleze, sa se be toneze, sa se pietruiasca, sa se taie copacii...,totul in numele progresului! Atunci nu puteam nici macar sa comentam. Acum putem comenta si cu asta ramanem! Iubitii nostrii conducatori fac oricum ce doresc, iar ziarele ne prezinta marile lor realizari! Fondurile europene vor fi absorbite cu siguranta, daca este respectata legea si mediul va fi protejat!
Postat 07 Iulie 2015, 13:15 de LauraD
si teii sunt interzisi in spatiile publice din tzarile cilivizate, parca
oricum arhitectura viitorului va trebui sa semene izbitor cu natura, sa nu se vada ca s-a construit ceva care sa deranjeze natura, cu blocuri ca blovanii, cu peretzii imbibabtzi de clorofila care sa produca curent si aer etc. etc. etc. asta e tendintza, mnoa. si atunci, fara a exagera cu ceva, noua copaci plini cu clorofila, in plus sau in minus, nu prea au cu sa schimbe ceva, decat decorul... intr-o piatza care se vrea frumoasa si utila, pt. aceste vremuri si pt un orash care inca nu a avut asha ceva... parerea mea
Postat 07 Iulie 2015, 12:38 de vg
?
@anticomunist: So, What?
Postat 07 Iulie 2015, 11:42 de TDS
@TDS
really? Ai trecut in patetic ca sa nu zic penibil.
Postat 07 Iulie 2015, 11:18 de User anonimizat
COPACUL
„În grădina casei mele e copacul Care cântă și pe frunze și pe vânt Care știe tot ce îmi place și ce simt Care știe cântecul ce în gând îl cânt. În grădina casei mele e copacul Care-mi spune să fiu mândru cum e el Care-mi spune să-mi tin fruntea dreaptă tot mereu Fie ploaie, fie soare, fie nori Tot ca el. Copacul demn se înalță în grădina mea Încărcat de boală și de moarte grea Au încercat dușmani să-l culce la pământ Și să-l știe îngenunchiat. Copacul demn se înalță în grădina mea Amețit de soare, de lumină grea Acest copac e trup din trupul țării sfânt Și-o fi veșnic pe pământ. În grădina casei mele e copacul Stă de pază și la bine și la greu Simt în brate lemnul tare și-l sărut mereu Și copacul se transformă dintrodat' Sunt chiar eu! Copacul demn se înalță în grădina mea Încărcat de boală și de moarte grea Au încercat dușmani să-l culce la pământ Și să-l știe îngenunchiat. Copacul demn se înalță în grădina mea Amețit de soare, de lumină grea Acest copac e trup din trupul țării sfânt Și-o fi veșnic pe pământ.” ( Versuri: Ovidiu Dumitru/Muzica : Jolt Kerestely )
Postat 07 Iulie 2015, 10:07 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON