URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2015, 12:22

De sus în jos

De sus în jos foto: jworldtimes.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din fericire, de mai bine de un an nu se mai vorbeşte despre regionalizare. Din nenorocire, nu se mai vorbeşte nici despre descentralizare. Baiul e că, în timp ce nu se vorbeşte şi nu se face acest lucru, se întăreşte centralismul.

A fost nevoie de apariţia unui subiect jurnalistic ce părea să nu aibă nicio legătură cu această temă, pirateria din transporturi, pentru a afla că anul acesta guvernanţii au mai inventat o nouă instituţie centrală: pe lângă multele oficii, agenţii, autorităţi, direcţii şi inspectorate, au mai pricopsit contribuabilul român cu ditamai Agenţia Naţională pentru Agenda Digitală a României. Care, că veni vorba de rechini, între altele se ocupă împreună cu Autoritatea Rutieră Română, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării, de transport public de persoane în judeţe. Cum anume? Păi, nu-i aşa simplu cum vă imaginaţi: consiliile judeţene fac munca grea, află nevoile de transport ale populaţiei, şi gândesc traseele pe care să circule autobuzele şi microbuzele firmelor selectate prin licitaţii coordonate, însă, de nou-înfiinţata Agenţie, dar licenţiate de o alta, cea Rutieră.

Paradoxul e că în timp ce la centru se dezvoltă o birocraţie înspăimântătoare chiar şi pentru maniacii Monitorului Oficial, caracterizată printr-o bugetofagie fără limite, în teritoriu, cum zic politrucii, criza de personal din instituţiile locale este depăşită doar de nevoia contribuabilului de servicii prompte şi, implicit, de volumul de muncă în neîncetată creştere căruia trebuie să-i facă faţă funcţionarul de primărie.

Nu este nevoie de teoria chibritului pentru a demonstra că orice instituţie, cu cât este geografic, fizic, mai aproape de cetăţean, cu atât are mai mult de lucru şi cu atât mai mult este presată să se achite rapid şi eficient de sarcini. În schimb, nu acelaşi lucru se poate spune despre "factorii responsabili" care nu răspund de nimic prin ministere, agenţii, oficii, inspectorate, direcţii şi autorităţi centrale. Ba dimpotrivă, după cum arată tot BIHOREANUL, dezvăluind că, deşi Muzeul Ţării Crişurilor a avertizat în repetate rânduri că nu mai vrea să se ocupe de custodia rezervaţiei cu nuferi din Băile 1 Mai (din simplul motiv că i s-au dat doar responsabilităţile, nu şi resursele), Ministerul Mediului nu s-a sinchisit să caute alt îngrijitor.

Nedreptăţile nu există doar în sarcinile disproporţionate între administraţiile locale şi cea centrală, ci şi în salarizare, unde lucrurile sunt la fel de rupte, dar pe invers. Ştiaţi, de pildă, că un jurist de la un consiliu judeţean are leafă de 1.500 de lei, în timp ce unul din deconcentrate, de la Finanţe, de pildă, ia 4.000 de lei? Şi vi se pare normal?

Politicienii noştri fac gargară cu centralizarea îngrăşând aparatul de stat cu clientela de partid şi, în timp ce tot promit reformă de jos în sus, îşi bat joc de contribuabil de sus în jos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
adevarat
foarte bine punctat!
Postat 02 Septembrie 2015, 19:32 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON