URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2015, 14:04

Cine face şi cine zace

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am scris despre vrăjmăşia pe care organele şi agenţiile de la Bucureşti o arată faţă de orădeni. Acum mă voi referi la ura unor orădeni faţă de cam tot ce mişcă în oraşul ăsta. În haosul creat de marile investiţii ce trebuie finalizate până în decembrie apar, pe lângă greşelile edililor, şi tălpi puse de "binevoitori", mânuiţi de păpuşarii politici.

Când s-a început tăierea copacilor, arbuştilor şi a gardului viu din Piaţa Unirii, iute şi degrabă au intervenit vigilenţii flăcăi de la ITRSV, ca să verifice dacă există declaraţie pentru transportul materialului lemnos. Şeful Inspectoratului de Regim Silvic, Dacian Iova, un pedelist răspopit în pesedist, e foarte vigilent să aplice legea când e vorba de nişte vreascuri. Din păcate, însă, nu acţionează cu aceaşi fermitate când munţii Bihorului sunt cheliţi fără ca măcar angajaţii lui să-şi mişte dosurile din birouri.

Trebuie să ai obraz cât scoarţa copacilor, dacă tot suntem în domeniu, să acţionezi cu dublă măsură doar pentru a-ţi arăta slugărnicia faţă de partidul care ţi-a dat un blid de terci. Păi, toate lemnele care erau în Piaţa Unirii un boschetar le-ar fi dus cu căruciorul de butelii în juma’ de zi. Dacă, prin absurd, chiar vrea să aplice legea pentru toţi, alde Iova şi asociaţii n-au decât să iasă la vânătoare pe la Dobreşti şi Sudrigiu, să oprească trailerele care circulă nestingherite cu lemnul furat.

Similar e cazul cu iubitorii de clorofilă. Se spânzură de câte un copac uscat din Oradea, dar nu s-ar mişca să vadă adevăratele dezastre ecologice din munţi. Mize mici, oameni pe măsură! Oamenii politici orădeni şi cei din administraţie nu se împart în cei care fac şi cei care nu fac. Ci în cei care fac şi cei care nu-i lasă pe primii să facă ceva.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
cel maibun edil
Am urmarit activitatile primarilor oradeni.Cel mai bun primar pina in prezent este dl Ilie Bolojan, a facut asa de multe pentru oras ca nu are rost sa enumar aici.Daca a taiat un pom a plantat o suta in loc.A construit poduri, a schimbat retele de apa ,canalizare, a construit parcuri pt.copii, a realibitate cladiri a pavat sute de strazi, a facut sute de parcari,piste pentru biciclisti, toti cei care au fost inaintea lui s-au imbogatit .Sa ne traiesti dle primar, va sustinem va respectam, va multumim pentru tot ce faceti ca orasul nostru sa fie frumos, curat.De asemenea dl viceprimar M Malan este preocupat de parerea cetatenilor ,este tot timpul pe teren in mijlocul oradenilor.
Postat 30 Martie 2015, 16:00 de valeria-trifa
URA si la gara (via Bucuresti)
..."Acum mă voi referi la URA unor orădeni faţă de cam tot ce mişcă în oraşul ăsta." DaCA CAm tot ce misca in orasul asta este PROST facut sau FRAUDULOS,sau ILEGAL, este de datoria fiecarui cetatean de onoare,cu o oarecare doza de spirit civic si buna crestere, sa ia ATITUDINE,sa-si exprime OPINIA.Nu am incercat acest sentiment, de URA , nici macar atunci cand am constatat ca opinia mea nu este luata in seama,fie ea(opinia) interesata sau afectata. Atat legile din Romania(HG, Ordin, Lege)precum si cele din UE prevad dreptul la exprimare al OPINIEI PUBLICE (URII !!!!?????-n.r.)prin participarea la colocvii,dezbateri publice,informari reale,eficiente si nu formale doar pentru a indeplini procedura impusa de Lege.Deci,daca ai o opinie contrara, daca ai o idee noua,daca ai de sesizat o ilegalitate , esti catalogat in fel si chip.La fel ,daca apelezi la institutiile abilitate sa verifice respectarea Legii.Dai dovada de URA (!!!!????).Dar cand iti este luata proprietatea fara o justa despagubire si ti se raspunde -" URA si la gara,asta e Legea " cum se chiama ? - dispret, URA, bataie de joc la adresa cetateanului onest si de bun simt care isi achita constiincios taxele si impozitele pretinse de Primar,la termen.Proiecte fuserite,executate fara a se respecta normele prevazute in Caietul de Sarcini,Proiecte cu finantare europeana accesate fraudulos,fara respectatrea Legilor,Normelor si Directvelor Europene si in total dispret fata de opinia publicului interesat si afectat(vezi Amenajare Valea Pasteur-intubare parau Paris) - este CIVIC si de BUN SIMT sa fie reclamate si sa intram in normalitate.Pentru ca in aceasta NORMALITATE eu voi mai vietui cativa ani(cat o mai vrea bunul Dumnezeu),insa un primar,azi e aici, maine in Vrancea sau la Bucuresti ,intr-o alta NORMALITATE. Deci,oradeni,somnul vostru (al natiunii) naste monstrii ! Pe bicicleta,tot inainte...
Postat 27 Martie 2015, 21:27 de platona
felicitari si la mai mare!!!
mie mi-a placut si imi place actualul primar, pt. ca se vad schimbari efective in acest orashel, nu ca in alte mandate de primari... si nu sunt inregimentat politic de nicio culoare. consider insa ca trebuie facut cu si mai mult tupeu tot ceea ce se face, sa fie promovat orasul ca o mica firma, sa fie promovat agresiv, sa i se creeze o imagine, un spot publicitar, autobuze personalizate ca in Londra etc. altfel nu se va stii prea bine de acest orash. sa stie toti cand ajung in Oradea, ca au ajuns in maretzul oras Oradea. sa scrie mare ORADEA pe dealul CIUPERCA, de exemplu, sa stie toti ca se afla in ORADEA, sa se faca parcari de biclete, de exemplu, cum numai in ORADEA se mai pot vedea in tzara asta, sa se faca un parc industrial super profitabil, strazi si cartiere iluminate eco, sa faci orasul cu cele mai multe opere de arta etc. etc. cu alte cuvinte, sa te lauzi cat mai bine cu ce ai, cu scoala nato de spioni si magazine electronice dedicate, de exemplu, sa stie cat m multi de tine, ca sa faci cat m multi bani si sa traiesti cat mai bine si sa fii mandru ca esti din acest orash. ziceam si eu... :)
Postat 25 Martie 2015, 22:48 de vg
AFERIM!
Are Oradea arhitect-șef? NU! De ce? Pentru că nu vrea BOLOJAN să organizeze concurs pentru ocuparea postului și vrea să o păstreze lângă el pe PNL-ista de încredere! Cum a ajuns Eduard Florea în PMO? I-a oferit BOLOȘ un loc de muncă( a spus-o singur. În clar, în Bihoreanul!). A dat IMPACT-ul tun de 22 milioane de EURO orașului? DA! Așa scrie în Bihoreanul din februarie 2013! Și? Ce-a făcut Bolojan după aceea? A promovat și semnat TRANZACȚIA de împăcare cu IMPACT-ul! A zis Bolojan că IMPACT a dat țepe unororădeni? DA! Și? Circulă Bolojan cu autoturism cumpărat în leasing de OTL? DA! S-a scris și în Bihoreanul! A vrut Bolojan o transformare a Pieței Unirii după modelul de la Sibiu? DA! Se face? DA! E un proiect URÂT? Eu zic că da! A vrut Bolojan TURBOGIRAȚIE? DA! A făcut-o? DA! Vrea să o înlocuiască cu pasaj subteran? DA! Sunt bani aruncați pe fereastră? DA! I-a cășunat lui BOLOJAN pe Mihai Viteazul? DA! I-a cășunat lui IOHANNIS pe Avram Iancu? DA! Și ce dacă sunt similitudini? A vrut BOLOJAN Teatru de vară în Cetate? DA! S-a făcut? DA! Se folosește? NU! Ce dacă sunt bani aruncați? N-a mai vrut BOLOJAN facilități pentru pensionari în Ștrandul Ioșia? DA! Că erau comuniste! Vrea facilități pentru Sânmărtineni? DA! Astea nu sunt comuniste? NU! Dacă îl critici pe FB Bolojan te blochează? DA!V Dacă îi ridici osanale nu se întmplă asta? NU! Și lista poate continua! Dacă BOLOJAN nu va da socoteală pentru astea pe plan local eu zic că sigur va da pentru MICROSOFT! A fost denunțat? DA! A semnat HGR 198/27 februarie 2008? DA! AFERIM!
Postat 25 Martie 2015, 14:43 de TDS
Uraaa! Uraaaa!
Îmi place expresia "Trebuie să ai obraz cât scoarţa copacilor, dacă tot suntem în domeniu, să acţionezi cu dublă măsură doar pentru a-ţi arăta slugărnicia faţă de partidul care ţi-a dat un blid de terci". Ți-a dat sau chiar îți dă! Dar trebuie să fac o precizare(și mă refer strict la mine). URA(nici a mea, nici a altora)nu este față de oraș. Ci față de administrație! Și față de BOLOJAN personal care este cea mai MARE DEZAMĂGIRE LOCALĂ! Că BOLOJAN s-a folosit de mine prin intermediul L.G.(care a scris un articol excelent altfel)pentru a-și atinge țelul(TRANZACȚIA)este un fapt de notorietate! Că după aceea AM DESCHIS LARG OCHII ȘI AM VĂZUT TOT CEEA CE REFUZASEM SĂ VĂD ÎNAINTE este altă poveste!
Postat 25 Martie 2015, 14:15 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON