URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2015, 13:28

Bugetarul obez

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai pe colţul hărţii, Bihorul a absentat de la cea mai mare grevă din România ultimilor trei ani, desfăşurată la finele săptămânii trecute. 29.000 de funcţionari publici din 38 de judeţe, angajaţi la primării, consilii judeţene şi instituţiile pendinte de acestea, au întrerupt lucrul timp de o jumătate de oră, revendicând creşteri salariale.

Contaminaţi de spusele lui Traian Băsescu din 6 mai 2010 (vă mai amintiţi de "bugetarul obez care stă cocoţat în cârca privatului slăbănog"?), am putea spune ca acesta, nepăsători: "Ei, şi? Dacă nu le convine, n-au decât să meargă în privat!". Cam aşa le zicea şi fostul preşedinte medicilor: N-au decât să emigreze!

Aşa cum sunt sigur că n-aţi vrea să ne plece medicii, vă întreb de ce să meargă funcţionarii "în privat"? Doar pentru că actualul angajator, statul, îi plăteşte mizerabil, cu 1.200 sau 700 de lei lunar? Privaţii nu sunt la fel de zgârciţi cu salariaţii, nu sunt la fel de tirani, ba chiar mai abuzivi? Şi ce să facă la patron, de pildă, un asistent social, un sociolog, un geograf? Tot foamea?

Obsedat de capra vecinului, mai ales dacă îl suspectează că are mai puţine bătături decât el, românul e lipsit de vocaţia solidarităţii, aşa că îl cam doare în cot de funcţionarul public. Pentru el, acesta e doar femeia acră, cam la 50 de ani, corpolentă şi plictisită, care îl uşuie la ghişee, cerându-i încă un act şi încă unul. Are, însă, habar, că funcţionarul este, sau poate să fie, cât se poate de productiv? Că munca acestuia poate fi cuantificată în bani mulţi? Întreb, de pildă, cum poate avea cetăţeanul pretenţia ca un funcţionar să fie şi amabil, zâmbitor, şi harnic, şi plin de iniţiativă, şi onest, şi riguros, când îşi târâie "civilia" de pe o zi pe alta? Cum poate administra proiecte de milioane de euro dacă nu e stimulat să le gestioneze bine, să reziste tentaţiilor din partea contractorilor privaţi sau pur şi simplu superficialităţii?

Creşterea salariilor funcţionarilor publici (iar aici îi includ şi pe medici şi pe profesori) este urgent necesară. Vă amintiţi că în urmă cu câţiva ani luptau pentru o plată corectă şi magistraţii, cărora societatea le datorează acum începutul propriei salubrizări? Credeţi că rezultatele ar fi fost posibile cu procurori şi judecători care nu-şi puteau plăti ratele şi ar fi umblat rupţi în fund? La fel, salarizarea decentă a funcţionarilor publici ar fi premisa pentru o mai eficientă şi corectă funcţionare a instituţiilor publice de tot felul.

Deşi e girat de un partid care se pretinde social-democrat, Guvernul nu a dat nicio atenţie acestei probleme, ignorând cu totul şi greva de la finele săptămânii trecute. În anul electoral 2014 a oferit pomeni pentru "asistaţi", dar nu a acceptat să plătească pe măsură munca propriului aparat funcţionăresc, lăsând în umilinţă mai ales personalul administraţiilor locale, cele mai active în relaţia cu cetăţeanul. În discuţiile cu amicii PSD-işti le-am spus că asta ar fi menirea lor, ca oameni de stânga: să le dea atenţie şi celor care muncesc, inclusiv la stat, nu doar celor care stau fără a munci. Oare măcar între ei, la partid, vorbesc despre aşa ceva?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Infractorul metropolitan, şeful bugetarilor orădeni !!!
Chiar dacă nu face obiectul articolului, trebuie măi Crişule să-ţi scriu chiar din această săptămână, pentru că nu mai rabd atâta "tăcere" din partea celui mai mare pupincurist al edilului şef !!! Numele lui Bolojan apare în "dosarul Microsoft" !!! ... deocamdată în rechizitoriul DNA e trecut cu numele "Ioan" dar, urmare corecţiilor, se va scrie corect în documentul incriminator final cu numele lui întreg, aşa cum e şi în certificatul de naştere, Bolojan Ilie Gavril !!!
Postat 03 Martie 2015, 18:03 de WinDos
Nene Chis
esti total in decor. Hai sa punctam: 1. In primul rand a-i amesteca pe medici, pe profesori, si alte cateva categorii de salariati intre restul bugetarilor este o gresseala, daca nu cumva este o metoda de abordare tipic securista (daca va mai amintiti la lovilutie aparea ca reprezentant blamat al securitatii seful contraspionajului, care nu avea nici in clin nici in maneca cu restul securistilor care faceau la greu politie politica). Deci hai sa nu amestecam lucrurile. Problema sunt bugetarii "supraponderali"ca si numar (si nu numai) din celelalte sectoare. Exemplul cel mai concludent sunt cei de la Finante, ITM, ATM si orice alt TM, care se calca la propriu pe picioare (din pacate stiu asta din propria experienta, aceiasi hartie ceruta si livrata de subsemnatul de 4 ori, a cincea oara am refuzat sa o mai aduc). 2. Zici matale : "românul e lipsit de vocaţia solidarităţii". Pai cand bugetarii (aia prost platiti) a caror vile se intind pe frumoasele dealuri ale Oradiei, o sa imparta cu mine (privatul "bine" platit) din frumoasele lui proprietati, cand o sa ma cheme sa facem impreuna concediile in locuri exotice, atunci da, o sa fiu solidar cu bugetarul, pana in panzele albe. Pana atunci nu pot. Pot doar sa constat ca eu lucrez cate 10 ore pe zi si de cele mai multe ori si in weekend, pentru un salariu nu cu foarte mult mai mare decat al "saracului"bugetar, ca pot sa merg o saptamana in concediu, undeva prin tara (adica pe aproape, ca sa pot raspunde la chemarea sefilor) iar in cea de a doua saptamana de concediu sa incerc sa-mi rezolv problemele din casa si familie care timp de un an au fost "puse" la fereala din lipsa de timp. Deci nu, nu pot sa fiu solidar cu un imbuibat care a ocupat acea pozitie de bugetar (cu salariu mizer, dar venituri nemasurate) in covarsitoarea majoritate a cazurilor pe criterii politice, el (bugetarul) fiind de fapt un incompetent sadea. Sa se reduca drastic numarul lor, sa ramana doar cati ar fi necesari pentru desfasurarea activitatii, iar cei sa ramasi sa fie alesi pe criterii de competenta si atunci sa li se mareasca salariile, iar daca nu se va intampla acest lucru, eu sunt primul care o sa ies in centru cu bannerul de solidaritate cu bugetarii, agata de gat.
Postat 26 Februarie 2015, 08:52 de User anonimizat
BUGETARII
În principiu un articol scris bine!Dar cum ajungi BUGETAR? “ Eu nu sunt orădean, am venit din sud, puteam să termin facultatea și să plec, dar am avut șansa de a-l cunoaște pe Marcel Boloș, fostul director al DMPFI, care mi-a fost profesor, și mi-a oferit un loc de muncă” Asta declara Eduard Augustin Florea într-un interviu!A oferi : A propune cuiva (în semn de atenție, de bunăvoință etc.) să primească un lucru necerut; a da în dar, a pune la dispoziție. Deci mie mi se pare că actualul city manager a ajuns pe căi dubioase BUGETAR!(deși un concurs formal o fi existat). Mie mi se pare că stimabilul domn s-a exprimat ÎN CLAR! Apoi să nu uităm că sunt șefi de birou care au SALARII FOARTE BUNE (verificați Declarațiile de avere! salariile, volens-nolens sunt cele reale!). Deci șefii de birou sau directorii au salarii absolut decente, funcționarii mici, salarii MICI! Pe care, poate, le completează cu altceva. Am spus poate pentru că spre exemplu eu la PMO nu am fost pus niciodată în situația de a da șpagă! Și nici în altă parte! S-a mai întâmplat la câte un medic(dar fără să fiu condiționat, deci era mai degrabă un semn de mulțumire!). În fine...ar fi multe de spus!
Postat 25 Februarie 2015, 13:49 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON