URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2015, 10:33

Aritmetică pentru boicoţi

Aritmetică pentru boicoţi foto: Facebook Kings Land Ineu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acum, că marea unirea s-a dus dracului, hai să facem nişte calcule. Conform recensământului, Oradea are 196.000 de locuitori, pe când cei înscrişi pe listele electorale sunt 189.000. Din start, cifrele nu puşcă, căci statistic 20% din populaţie este între 0 şi 18 ani.

Dacă luăm de bune cifrele recensământului, din 196.000 de oameni, aproape 40.000 nu ar avea drept de vot. Aşa că în mod normal ar fi trebuit trecute pe listele electorale 156.000 de orădeni.

Atunci pragul minim pentru referendum ar fi fost de nici 47.000, iar istoria oraşului ar fi arătat altfel. Institutul Naţional de Statistică are însă alte cifre...

Să o luăm şi altfel. La alegerile locale din 2012 au fost prezenţi la vot 95.000 de orădeni (din care 62.000 l-au votat pe Bolojan). Asta arată că jumătate din locuitori, în mod tradiţional, nu votează deloc, indiferent care e miza alegerilor.

Prin urmare, este greşit ca această masă să fie revendicată de alde Mang şi Kiss şi trecută la categoria duşmanii referendumului şi, implicit, ai lui Bolojan.

E clar că avem extrem de mulţi orădeni care nu se manifestă nici politic, şi nici civic. O parte e formată din rurali neasimilaţi, din cvasianalfabeţi care consumă mai mult seminţe decât informaţii, din indolenţi, din romi fără nicio speranţă de la viaţă.

Dar cred că majoritatea absenţilor e formată din oameni care pur şi simplu simt lehamite faţă de tot ce se petrece în jurul lor, sătui fiind de hoţii, de minciuni, de lipsa de perspectivă. Fără antrenarea lor în spaţiul civic, orice referendum are mici şanse de reuşită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
aritmetica
Mere cu pere se mai pot aduna. Daca spre exemplu ai 5 mere si aduni cu 2 pere s-ar putea sa-ti dea 7 fructe. Poate daca ai dori sa culegi mere din par si pere din mar ai avea un oarecare grad de dificultate. Doar oamenii se aduna si se scad tot cu oameni. Restul e pura filosofie, perceptie si morala.
Postat 25 Iunie 2015, 21:02 de Klaus_Sebastian
aritmetică de "avangardă"
dragă mircea chirilă ! din clasa întâi copii ştiu că nu se pot aduna merele cu perele , prin urmare aritmetica care o faceţi se doreşte a fi de "avangardă" , faceţi o juxtapunere a două evaluări a numărului orădenilor care nu se pot combina , city-zen a prezentat corect situaţia.
Postat 25 Iunie 2015, 12:29 de saint_paulia
Bine ar fi fost sa fie bine, dar...
asta ar fi presupus sa puna putin umarul si etnicii.
Postat 24 Iunie 2015, 23:46 de Control_Room
respect ptr Mircea Chirila
Un lucru foarte simplu care functioneaza foarte bine in vestul Europei nu poate fi implementat in Romania din cauza clasei politice si a intereselor lor anti romanesti. In tarile la care visam si pe care nimeni nu si le i-a inapoi la alegeri prezidentiale, la fiecare ciclu electoral cu 6 luni in avans biroul electoral zonal in care domiciliezi iti trimite prin posta formularul prin care iti soliciti intentia de vot. Daca l-ai competat si trimis inapoi esti reinscris in registrul electoral si ai drept de vot. Daca nu ti-a pasat esti pur si simplu sters din registru pentru ciclul electoral respectiv. Deci astfel este si cvorum calculat exact din numarul celor cu drept de vot si care si-au manifestat interesul de a vota. Interesant este caci in aceste tari nimeni nu striga ca statului de drept i s-a furat potenta. In UK la alegerile parlamentare din acest an s-a votat cu CREIONUL nu cu stampila si nimeni nu a strigat ca s-au furat voturi. E vorba de popor, cultura si patriotism adica de oameni care isi asuma conditia si lupta pentru o viata mai buna.
Postat 23 Iunie 2015, 21:37 de Klaus_Sebastian
Bihoreanul a inventat apa calda!
Din caraghiosi deveniti pe zi ce trece tot mai penibili!!! Lasati apa calda ca s-a inventat demult! Voi cei care va zbateti ca pestele pe uscat, sunteti niste loseri in frunte cu marele ziarist Chirila. Nu sunteti in stare decat sa jigniti, sa injurati pe toti cei care sunt de alta parere, cu toate ca faceti parte dintr-o minoritate al carui mesaj a fost este si va fi ignorat!!! Aloooooo intoarceti foaia. S-a terminat! Nici bunul dumnezeu nu va putea schimba rezultatul celor doua referendumuri!
Postat 23 Iunie 2015, 19:49 de Sabau
Cati suntem, Doamne ?!
Aceeasi prbl cu nr de alegatori, prbl pe care n-au inteles-o nici mai marii nostri: 1. datele de la recensământ sunt DECLARATIVE,pe bază de chestionar, deci aproximative. 2. pe listele electorale sunt toti cei care au acte de identitate, CI sau BI, cu domiciliul in Oradea. De pe liste se sterg de starea civila-primarie- cei decedati si se inscriu cei care implinesc 18 ani. Verificarile se fac de catre Autoritatea Electorala Permanenta, care dă și amenzi.
Postat 23 Iunie 2015, 15:12 de City-zen
interpretare cu cifre corecte
d'aia exista oficial directia judeteana de statistica, sociologie ori statistica sociala... , iar datele toate trebuie obligatoriu si tot oficial transparentizate, fara mishmashuri politice...
Postat 23 Iunie 2015, 12:16 de vg
putin respect
va mai intrebati d-le chirila de ce nu merg oamenii la vot?v-ati raspuns chiar d-voastra.probabil erati langa oglinda cand faceati acele caracterizari a alegatorului oradean. s-au este vorba de cei7ani
Postat 23 Iunie 2015, 11:59 de mircea54
196.000
A uitat domnul Chirila de cei 20-25000 de oradeni plecati in strainatate/alte orase si apoi ne dam seama cat de mic gandesc psd si alde mang.
Postat 23 Iunie 2015, 11:22 de vlad_oradea
asta ar fi de anchetat..
...treaba asta cu mortii de pe liste , vii blimbareti prin lumea larga si altii numai de ei stiuti care apar la BEM (Biroul Electoral), ar cam trebui anchetata la nivel national...Aici se fac vinovati ministri de interne, oamneni dragi psd-ului, inca de la referendumul de demitere a lui Basescu. Dar ca in bancurile cu romani, noi in cifre suntem multi si peste tot, dar in realitate toate referendunurile ar fi trecut...o ancheta dna ar fi buna - cei din psd ar cam tremura!!!
Postat 23 Iunie 2015, 11:17 de TC
@TDS
@TDS. Este simplu domnule. In 2012 nu existat nici o miza pentru Oradea reala, de zi cu zi, pe cand acum da. Indiferent cine a fost si cine va fi pe la Bucuresti (cu niste exceptii foarte foarte putine, gene Cseke Atilla sau Bolojan cand a fost secretar de stat) nu va da o ceapa degerata pe Oradea. Aduceti-va aminte cate promisiuni am avut de la baietii in rosu in campania prezidentiala (blocuri ANL, sala polivalenta moderna s.a.). V-am dat cel mai recent exemplu. Nu am o parere mai buna despre ei sau despre altii, dar acum am votat pentru noi, si era vb de un vot care trecea peste mize politice prezente sau viitoare.
Postat 23 Iunie 2015, 11:11 de OradeaCivitas
2012
Nici în 2012 cifrele nu pușcau dar nu s-a prea dat nimeni de ceasul morții!
Postat 23 Iunie 2015, 10:38 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON