URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2015, 11:26

8.000 de semnături

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 8.000 de orădeni au semnat pentru amplasarea unei statui a regelui Ladislau în Piaţa Unirii. Iată cum comunitatea maghiară s-a mobilizat, argumentând, printre altele, că statuia întemeietorului oraşului ar creşte atractivitatea turistică a zonei. Interesant e că aceeaşi comunitate se opune dezvoltării oraşului prin unificarea cu Sînmartinul, proces care la rândul său ar duce la stimularea turismului.

Prin atitudinea lor faţă de referendum, maghiarii riscă să piardă şi sprijinul orădenilor de etnie română care ar fi de acord cu Ladislau în Piaţa Unirii. Ca să nu mai spun că oricând se vor găsi 10-15.000 de cetăţeni care să se opună în scris acestui demers.

Nu alipirea Sînmartinului la Oradea duce la diminuarea ponderii maghiarilor în urbe, ci mentalitatea de "cetate asediată" inoculată de liderii UDMR. De mici, copiii ungurilor sunt segregaţi, iar la maturitate ajung să se simtă străini în propriul oraş, din care pleacă fără regrete, mai ales că Ungaria e doar la câţiva kilometri.

Proiectul de încorporare a tuturor comunelor vecine ar aduce Oradea între primele şapte oraşe ale ţării. Şi, în contextul viitoarei regionalizări, cu greu oraşul ar putea fi scos din rândul capitalelor de regiuni; aici vorbim de regiunea Crişana-Maramureş.

Eroarea de strategie a liderilor maghiari e evidentă. Se luptă acum din răsputeri să nu piardă un consilier local dar, odată înglobat Bihorul în viitoarea regiune Nord-Vest cu capitala la Cluj, îşi vor pierde sever ponderea.

Problemele reale ale maghiarilor din Oradea sunt identice cu ale românilor. Avem nevoie de un oraş puternic, dinamic şi bine dezvoltat, care să asigure tuturor fiilor săi o viaţă prosperă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
rusinica
Ce fel de comentarii doriti tov. Chirila. Pozitive? Halal ujsag. Sa stergeti comentariile. m-am lamurit. Mai bine cetesc alte publicatii
Postat 30 Aprilie 2015, 15:56 de User anonimizat
RE: rusinica
Chiar va rugam. Forumul acesta e pentru oameni civilizati. Daca nu va controlati limbajul, mesajele va vor fi cenzurate in continuare.
Postat 30 Aprilie 2015, 16:58 de Moderator
lasati-ne cu americanii, elvetienii sau germanii. adio restul!
voi vorbiti serios? adica ar veni mai multi unguri in oras sau cum?! lasa ma, mai bine puneti statuia lui lincoln sau fetita heidi in centru, ca americanii sau elvetienii au cash de cash si doar ei conteaza. basinutele gen udmr nu isi au locul aici, sa mearga sa-si faca petitie dincolo, sa faca ce-or stii pt a creste populatia in tara vecina, sa se preteni cu rusii si grecii, sa aiba o viata mai usoara si frumoasa. uite ca la limita as fi de acord si cu simbolul mercedes sau audi, as putea trai cu standardele nemtilor de calitate sau viata, iar daca eu pot, si voi restul puteti. garantat.
Postat 28 Aprilie 2015, 19:52 de roger
Frane sociale
Ar fi spre binele tuturor (atat majoritari cat si minoritari) daca partidele infiintate pe criterii etnice ar fi scoase in afara legii
Postat 28 Aprilie 2015, 16:56 de Valhalla-Asgard
@separatisto-izolationistii
In sfarsit se pare ca a inteles si nea Chirila care e treaba cu partidele unguresti din Romania, anexe ale intereselor budapestei.
Postat 28 Aprilie 2015, 15:46 de Control_Room
Ce înseamnă 8.000 faţă de 88.000 ???
Adică faţă de cei care vor ca statuile de până acum să rămână la locul lor, iar Ladislau să aibă amplasamentul la intersecţia străzilor Mako cu Păun Pincio, în squarul veşnic verde !!!
Postat 28 Aprilie 2015, 12:37 de WinDos
Articol la comandă
Ultima frază e parcă scoasă dintr-un discurs de propagandă. Părerea noastră? Poate părerea lui...
Postat 28 Aprilie 2015, 12:25 de Buitre
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON