URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2010, 16:16

Cele mai vechi picturi paleolitice din Europa Centrală, descoperite într-o peşteră din Bihor

Cele mai vechi picturi paleolitice din Europa Centrală, descoperite într-o peşteră din Bihor Fotografii realizate de Andrei Posmoşanu. Copyright FRS
Cele mai vechi picturi paleolitice din Europa Centrală, descoperite într-o peşteră din Bihor Fotografii realizate de Andrei Posmoşanu. Copyright FRS
Cele mai vechi picturi paleolitice din Europa Centrală, descoperite într-o peşteră din Bihor Fotografii realizate de Andrei Posmoşanu. Copyright FRS
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Picturile şi gravurile au fost descoperite de speologii Tudor Rus de la Clubul Speodava Ştei, Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu din cadrul Asociaţiei Speowest Arad şi Marius Kenesz de la Speo Club Zarand Brad, în timpul unor expolorări speologice obişnuite, a anunţat, luni, Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie.

„Peştera Coliboaia este străbătută de un râu subteran, care formează mai multe sifoane, făcând astfel excepţională, dar şi dificilă parcurgerea ei. Până acum, nu i s-a acordat importanţă, nu a fost inclusă nici măcar pe lista peşterilor protejate, cu toate că se află pe raza Parcului Natural Apuseni. Au fost mai multe expediţii aici, însă cei cinci speologi au intrat în interior mai adânc decât alţii şi au străbătut trei zone complet inundate, după care au dat peste o galerie înaltă, pe pereţii căreia au găsit picturile", a explicat Lascu.

Potrivit sursei citate, picturile sunt negre şi reprezintă animale, printre care un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri. S-a găsit, de asemenea, şi o gravură, reprezentând un tors de femeie, probabil un simbol. „Pe sol se aflau oase de urs. O parte a picturilor a fost distrusă de apă, iar o alta de urşii care au stat în peşteră şi se vede că au zgâriat şi au lustruit pereţii", a mai spus speologul.

Picturile au fost verificate de o echipă condusă de Jean Clottes, unul din cei mai cunoscuţi specialişti în arta de peşteră din lume, echipă din care a mai făcut parte Bernard Gély, şi el specialist în artă de peşteră, speologii Marcel Meyssonnier şi Valérie Plichon, precum şi Michel Philippe, paleontolog specializat pe ursul de peşteră, respectiv Françoise Prudhomme, specialist în preistorie generală.

În urma analizelor, experţii au confirmat autenticitatea picturilor şi gravurilor. „După factura acestora, picturile pot fi încadrate ca aparţinând unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian (între 23.000 şi 35.000 de ani). Este pentru prima dată când în Europa Centrală se atestă artă parietală aşa de veche", a mai arătat preşedintele speologilor români.

În urma descoperirii, prin grija Federaţiei Române de Speologie şi a Administraţiei Parcului Natural Apuseni, peştera a fost pusă imediat sub protecţie, în stare de conservare, sub autoritatea arheologică a Muzeului Ţării Crişurilor şi cea administrativă a Consiliului Judeţean Bihor, urmând să fie inclusă într-un proiect complex de cercetare multiinstituţional şi multinaţional.

„Acest sit arheologic este deosebit de valoros, comparabil cu Sarmisegetuza sau Cucuteni, de pildă", a mai arătat Lascu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Parcare la REAL?!!!!
Idiotule (scuze pentru franchete), cine zice ca aici n-a fost prezent omul inca din timpuri stravechi?! Sunt - e drept - unii "destepti" care invoca prezenta oamenilor intr-un numar insuficient pentru a forma o populatie sau civilizatie (cum ar fi fost cea a geto - dacilor de ex.) Dar ca nu ar fi fost oameni aici, pe asta inca n-am auzit-o decat de la tine, Geto-Dacia!
Postat 20 Iunie 2010, 02:11 de mda...
Dovezi
Noi atestari documentare, ale prezentei omului pe aceste meleaguri(aviz amatorilor), inca din timpuri stravechi !
Postat 14 Iunie 2010, 20:31 de Geto-Dacia
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON