URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2014, 19:05

Angajaţii Direcţiei Vamale Oradea, protest împotriva unei aberaţii costisitoare: mutarea la Cluj a instituţiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Deşi este judeţul cu cea mai lungă frontieră cu Ungaria, iar în Bihor se desfăşoară cele mai multe şi importante operaţiuni cu produse accizabile din zona de Nord-Vest a ţării, conducerea ANAF plănuieşte, din nou, mutarea la Cluj a Direcţiei Regionale Vamale Oradea, fapt care a provocat, miercuri, un protest al tuturor celor 36 de angajaţi, imediat după încheierea programului de lucru.

Şefa acestora, Mona Barbul, o sătmăreancă numită temporar în funcţie în urmă cu doi ani - pe bază de pedigree politic, evident - a refuzat să-şi exprime punctul de vedere, dând bir cu fugiţii din calea lor şi a jurnaliştilor, ceea ce i-a determinat pe protestatari să o "denunţe" că abuzează de logistica Direcţiei şi nu are niciun motiv să le apere interesele, ale lor ori ale instituţiei.

Unde-i logica?

Fără a purta bannere şi fără a scanda lozinci, protestatarii au explicat jurnaliştilor că şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, şi cel al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Cluj, Mihai Costin, au fost săptămâna trecută la Oradea, primul dintre ei înştiinţându-i că urmează să fie mutaţi la Cluj, fără a le oferi însă nicio explicaţie şi niciun argument.

"Mutarea nu are nicio logică şi nicio justificare, este atât împotriva noastră, cât şi a instituţiei", a spus unul dintre protestatari, Radu Furtos. Un altul, Sorin Cârţan, a afirmat că, potrivit unor zvonuri, mutarea ar fi determinată de dorinţa ca spaţiul folosit de această instituţie, aflat pe Şoseaua Borşului 43/A, să fie alocat Direcţiei Regionale Antifraudă, instituţie înfiinţată în 2013 şi "cazată" de atunci pe strada Armatei Române 4, într-un imobil care anterior aparţinuse tocmai... Regionalei Vamale.

Cei 36 de angajaţi au specificat că deja au trimis un memoriu împotriva mutării instituţiei şi sediului atât către Prefectura Bihor, cât şi ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, subliniind caracterul aberant al intenţiei, deoarece ei ar putea activa fie în fostul lor sediu, fie în cel al fostei Gărzi Financiare.

Mutarea înseamnă risipă

Parte din aspectele arătate în memoriu, înmânat şi jurnaliştilor, a fost explicat şi de două dintre angajatele Direcţiei, Delia Talpoş şi Georgeta Bucur. Potrivit acestora, Direcţia Vamală Oradea a fost înfiinţată în 1993, iar din 2007, când România a aderat la UE, a fost rebotezată sub denumirea de Direcţia Regională Vamală Cluj, dar sediul a fost păstrat la Oradea, iar din noiembrie 2013 a fost trecută în structura Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Cluj (de care aparţin cele şase judeţe ale Regiunii de Nord-Vest: Bihor, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa Năsăud şi Cluj). Tot din noiembrie 2013, sediul din strada Armatei Române a fost predat Direcţiei Antifraudă.

"La nivel naţional, toate sediile Direcţiilor Regionale Vamale care au birouri vamale de frontieră se află în oraşele cele mai apropiate de frontieră, pentru că în aceste condiţii este mai eficientă supravegherea vamală. Cum faci controale inopinate eficient, de la 2 kilometri de frontieră, cum se întâmplă acum, sau de la 150 de kilometri, cum se doreşte după mutarea la Cluj?", a spus, retoric, Georgeta Bucur.

Ea a adăugat că, în plus, din cele cinci mari antrepozite fiscale cu produse accizabile din Regiunea de Nord-Vest, şi deci cu risc de evaziune fiscală, patru sunt în Bihor şi niciunul în Cluj. "De unde va fi mai ieftin şi eficient să faci deplasările săptămânale pentru a le verifica, sigila, desigila?", a continuat funcţionara, concluzionând că prin mutare "nu numai că nu se face nicio economie, ci dimpotrivă, se face o risipă".

Cuvântul lui Dragnea

În memoriul trimis Prefecturii şi ministrului Finanţelor e subliniat şi faptul că municipiul Cluj Napoca, "declarat neoficial centru al viitoarei Regiuni de Nord-Vest, a primit deja tot ce putea fi considerat autoritate publică regională", şi că - în condiţiile în care actualul vicepremier Liviu Dragnea "a declarat în repetate rânduri că în procesul regionalizării instituţiile descentralizate nu vor fi concentrate doar în municipiul reşedinţă de regiune" -  rămânerea sau nu la Oradea a Regionalei Vamale ar arăta dacă acesta îşi respectă sau nu cuvântul.

Protestatarii au subliniat, de asemenea, că mutarea instituţiei ar putea avea ca scop forţarea demisiei lor. "Avem şi noi probleme sociale, personale şi familiale. Majoritatea aveam credite la bănci, avem soţii şi soţi, cum şi-ar putea găsi aceştia locuri de muncă la Cluj? Copiii cum i-am muta la şcoli în Cluj? La Cluj, chiria unei garsoniere este de 200 euro pe lună, iar cu utilităţi ne-ar înghiţi tot salariul", s-a revoltat şi Marius Poienar, precizând că un angajat al instituţiei câştigă lunar salariul mediu pe economie.

"Acest proces de demisii şi angajări, de procese în instanţă, căci vom acţiona ca atare dacă vom fi puşi în situaţii-limită, perturbarea activităţii vamale prin demobilizarea personalului, necolectarea unor taxe la bugetul statului - toate acestea vor costa şi mai mult statul şi pe contribuabil", a spus o altă protestatară, Delia Talpoş.

Şefă laşă

Mona-Barbul-Oradea-Bihoreanul.JPGLa un moment dat, din clădirea instituţiei a ieşit şefa acesteia, Mona Carla Barbul, (foto) care însă s-a îndreptat în fugă spre zona unde o aştepta o maşină, refuzând să facă orice fel de declaraţie pe marginea situaţiei.

O atitudine care, de fapt, nici nu este de mirare: femeia, domiciliată în Satu Mare, a fost numită la conducerea Direcţiei Regionale Vamale Oradea în urmă cu doi ani, graţie sprijinului acordat de unul dintre baronii locali din judeţul vecin, senatorul Ovidiu Silaghi (ex-PNL, acum PSD), iar de atunci singura sa realizare, spun angajaţii, este că zilnic face naveta, aproape 300 kilometri, cu maşina şi folosind carburanţii instituţiei.

Acţiunea de protest a salariaţilor Regionalei Vamale s-a încheiat imediat după plecarea acesteia, oamenii spunând că, "dacă şefii îşi vor bate joc de noi", vor apela inclusiv la Justiţie, pentru anularea eventualei decizii de mutare la Cluj, şi n-ar fi exclusă nici înregistrarea unor sesizări penale împotriva conducerii, pentru abuz în funcţie.

În 2007 Direcţia Regională Vamală Oradea, care avea 100 de angajaţi, a fost supusă unei restructurări de personal în urma căreia a rămas cu 75 de salariaţi, iar în 2013, când a fost inclusă în subordinea DRFP Cluj, a fost decimată la doar 36 angajaţi, instituţia rămânând şi fără serviciile suport, administrativ şi juridic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
31 Comentarii
trutulescu
Singurul de care i-mi pare rau ca pleaca la Cluj e Trutulescu, (al saptelea din partea stanga -ala micu- din imaginea de mai sus) -colectorul din vama Bors, ca doar eu l-am adus de la Satu-Mare la Regionala Vamala, pacat ca nu am putut sa-l iau la mine la BV Bihor, ca facea o echipa trasnet cu fratele meu Dan taragotistul.
Postat 10 Septembrie 2014, 13:00 de florian
Comentariu
Ce aveti cu sefa Directiei Regionale vamale ? Va ofticati ca nu mai sustine o ilegalitate ? Da pana cand sa va bateti joc de o tara intreaga? Unde s-a mai pomenit Directia Regionala Vmala Cluj cu sediul in Municipiul Oradea ? Nu or fi cladiri in Cluj .... De ce s-a construit sediu de regionala si fostul vostru tovaras bihorean si fef pe atunci ,Vesa Calin, a donat-o altor institutii pentru a nu fi nici macar motivul ca sediul regionalei este in Cluj. Nu va este frica de nimeni si de nimic ! De Vesa Calin nu ati zis nimic pentruca sustinea o ilegalitate bazata pe spaga, D-na Mona Barbul daca nu va sustine ilegalitatile o defaimati, nu va este rusine... o satmareanca, dar voi ce sunteti? Delia Talpos explica situatia de fapt... O PILOASA care dupa ce a ocupat locul prin spaga la Biroul vamal Aeroport Cluj nu a fost nici macar o zi la lucru? De ce? Ce situatie descrie eceasta femeie? Nu ii este rusien , pana cand vor sa continue cu minciuna si cu spaga. Vi s-a terminat intr-un final . V-a ajuns din 2007 sa luati salarii enorme fara sa faceti nimic. Ce control se facea la firmele din Cluj si Bistrita de exemplu ca va trebuia o zi sa ajungeti pana la Bistrita da sa mai si controlati?
Postat 02 Septembrie 2014, 10:45 de Andrei
la munca
Da ce-i cu amaratii astia?? Au ramas fara cascaval. Nu le-a ajuns ... Cred ca le e suficient. Nu avem nevoie de vamesi. O meserie pe cale de disparitie. Ce de bani au facut astia pe vremuri. Acuma le-a venit randul ....La munca in privat. Nu la jumulit oameni.
Postat 30 August 2014, 23:49 de gheorghe
Ar trebui sa munceasca!
Toti vamesii in loc de proteste ar trebui sa munceasca si sa-si faca traba cat mai corect si mai rapid pentru si in slujba cetateanului. De exemplu ce se intampla la Biroul Vamal Bihor este inadmisibil. Niste incompetenti care iau salarii de mii de lei de pe spinarea noastra si nu fac altceva decat sa-ti rada in nas ca ei sunt un fel de zei. Ne fac sa ne indreptam catre vamile din UE si atunci ei o sa fie restructurati. Adevarul ca nu-si dau interesul sa incaseze venituri la bugetul de stat, vor doar salarii si atunci te intrebi de UNDE fratilor daca voi ca si vamesinu doriti sa vamuiti marfurile care vin la voi? Stie doamna Barbul foarte bine despre ce este vorba, precum si domnul Caba.
Postat 29 August 2014, 20:18 de jon
Am avut de pierdut !
Noi ca si tara am avut mult de pierdut prin intrarea in Uniunea Europeana si prin desfiintarea vamilor . Mancam ce ne trimit ei , nu mai avem productie proprie si culmea !! pe bani imprumutati tot de la ei . Bineinteles fara nici un control a ceea ce intra in tara , nemaiavand vami . Aceasta s-a si dorit dealtfel . Traiasca Uniunea Europeana !
Postat 29 August 2014, 19:47 de Gabriel
pt. laur
Laur su altii care sunteti curiosi cat contribuie Bihorul la bugetul national cauta pe google Harta judetelor - Cine hraneste bugetul national.Sudul Romaniei e si muma si ciuma. Aceste date sunt aferente anului 2013.
Postat 29 August 2014, 17:08 de cornelia
foarte bine PSD
Meritati soarta! Toti politistii, militarii si vamesii ati votat cu PSD, acum simtiti si voi pe pielea voastra. Urmeaza si ceilalti. Oricum pana atunci mai puteti smulge vaca, la altceva nu va pricepeti.
Postat 29 August 2014, 08:47 de ionel
bihor
de unde pana unde este bihorul al pe locul 4 la bugetul nationa?
Postat 28 August 2014, 22:20 de laur
da prefectu si popa ce facc????
De ce sefii judetului nu iau atitudine, ce demersuri au facut pentru a stopa aceste miscari, de ce dracu i-am ales ca isi urmaresc numa interesele personale si a celor din gasca lor, la noi in judet sunt cele mai proaste drumuri din tara nu spunetri ca guvernul e de vina, INDOLENTA voastra e de vina, nimic nu faceti pentru bihoreni, noi avem cele mai mici salarii din tara, si suntem pe locul 4 pe tara la cotizatii cattre bugetul central, rusine sa va fie incompetentilor... Udrea isi face drum national din opozitie, voi nu sunteti in stare sa faceti nimic nici acum cand cica sunteti la putere, plecati acasa!!!!
Postat 28 August 2014, 21:41 de dorin
@vasilica
dragul meu, tu esti gresit informat. vamesii care lucrau in vamile de frontiera sau in vamile de interior faceau parte din aceasta structura, directia regionala vamala. in cadrul directiei existau si functii "de birou", asta-i adevarat. dupa intrarea RO in UE, birourile vamale de frontiera au fost desfiintate, deoarece nu-si mai aveau rostul, iar personalul a fost redistribuit pe functii, unii pe la birouri, altii pe la frontierele cu tarile care nu fac parte din UE, iar unii, avand deja buzunarele pline, au plecat "in civilie".
Postat 28 August 2014, 20:09 de max
Vama
Sa fie intrebati domnii care protesteaza cat si ce muncesc, care este nivelul incasarilor pe care le realizeaza, si cum a fost in 2007 cand au fost cei de la Cluj in situatia lor.Ca sa nu mai vorbim de tot felul de situatii aberante pe care le inventeaza si le solicita pentru a-si justifica postul!
Postat 28 August 2014, 19:44 de Mariana
dezorganizare
Situatia seamana cu ce s-a intamplat anul trecut la Constanta. Directia Regionala a fost desfiintata si a u ramas birouri vamale de importanta mare cum ar fi Constanta si Constanta Sud in subordinea Regionalei Galati.....unde este logica in aceasta dezorganizare si nu reorganizare? Un mare haos si atat......
Postat 28 August 2014, 18:33 de cetatean
Vama ar trebui sa fie pe granita !
Vama ar trebui sa fie pe granita ! Mai ales in contextul actual international ! Sa nu ne grabim si sa judecam corect .
Postat 28 August 2014, 17:35 de Gabriel
VAmuim
Oare de ce nu simt nici un pic de compasiune?
Postat 28 August 2014, 17:08 de bau
la bulau
TOTI VAMESI NISTE GUNOAIE CORUPTE DACA NU DADEAI SPAGA MA TINUT PT O FARTIE VAMALA DE LA ORA 10 PANA SEARA SI A VENIT LA MINE UN DESTEPT CU MUSTATA BLOND CA VA MAI TREBE O FARTIE SI MA PUS PE DRUMURI A DOUA ZI AM MERS PE CEALALTA TURA AM DAT SPAGA DORITA SI TOT A FOST OK EI NITA NU TE UIT .CAND AI ZIS TU PE TURA MEA NU AI CE CAUTA .PARCA ERA VAMA LUI MUMATA
Postat 28 August 2014, 10:17 de dorel
rea vointa
Nici acuma nu ne dezmintim ca suntem ROMANI, cand cineva e la greu, il apasam si mai tare. Din multe comentarii se vede doar ura, invidie si frustrare. Acestia nu-si dau seama ca si ei au de suferit intr-un fel sau altul in urma luarii acestei decizii POLITICE. Treziti-va macar acum bihoreni si sa fim uniti, altfel cum de fapt se si intampla, rad clujenii de noi.
Postat 28 August 2014, 10:10 de luana
<R
Mare curaj pe tine, se vede ca esti femeie, altfel un gentleman nu si-ar permite sa jigneasca asa in spatiul public. Poate ca frustarile tale sunt de inteles, "o viata intreaga ai luat spaga", dar incearca sa te opresti la ruj si parfum...
Postat 28 August 2014, 10:03 de turistul
Mona Carla Inchisoarea
Pe aceasta femeie asteapta inchisoarea. Se vede pe ea. O capusa proasta. Abia astept si urmaresc cu mare atentie soarta ei. In viata asta nu mai are scapare!
Postat 28 August 2014, 09:46 de Obs
m
afara cu ei din vama, daca asta e gandirrea lor!, astia n-au inteles ca nu mai au frontiera de spaguit si trebuie sa priceapa ca asta e. Nu plangeti voi dupa "alcoolici", are antifrauda (fosta garda financiara din 6 judete!) 200 de oameni sa se ocupe de ei
Postat 28 August 2014, 09:21 de Marcela
gunoaie
nu la cluj ci acasa cu toti coruptii astia
Postat 28 August 2014, 03:14 de dorel
.
ne fura pe fata si nimeni nu face nimic. Opriti odata lepra asta numita Cluj, sa nu mai fure de la toti din jur
Postat 27 August 2014, 23:10 de David
aeroport
Oradea are 30 de vamesi la Aeroport si vreo 30 la cladirea din poza.Nu sunteti cam multi ,,ascunsi" pe la Aeroport? Chiar asa vin avioanele?
Postat 27 August 2014, 23:08 de Pilotul
asistent manager
Ma bucur ca mai exista functionari publici care indraznesc sa se opuna unor decizii absurde si aberante, dispuse de \" sus\". Aveti sustinerea oradenilor care participa la dezvoltarea acestei zonei . Este exagerata dorinta conducatorilor structurilor centrale de a muta toate institutiile principale la Cluj .Ar trebui ca cineva sa vada ca in spatele acestor hotarari sunt interese politice ascunse. Treziti-va alesi ai judetului Bihor !
Postat 27 August 2014, 22:52 de Alex
HAI LA MARE
Oradea va fi VAMA VECHE.
Postat 27 August 2014, 22:41 de MARINARUL
Face cineva ceva pentru judetul Bihor?
Nu cautati logica, nu are nici o logica , doar interese.
Postat 27 August 2014, 22:34 de LOGICA
sa facem ceva
NU AR TREBUI SA NE LASAM, NOI BIHORENII. AZI-MAINE N-OM AVEA NIMIS, NICI DIRECTII, NICI SPITALE, NICI FACULTATE. TOTUL SE MUTA LA CLUJ. INTELEG CA SE VREA CAPITALA EUROPEAN DAR NU PE SPINAREA NOSTRA. OM AJUNGE SA MERGEM SI PENTRU O SEMNATURA PE O HARTIE OFICIALA LA CLUJ. ASA SE DESFIINTEAZA LOCURILE DE MUNCA IN BIHOR.
Postat 27 August 2014, 22:29 de bihorenii
judeţul cu cea mai lungă frontieră cu Ungaria
Degeaba suntem judeţul cu cea mai lungă frontieră cu Ungaria.... Este inacceptbil sa salam sa se intample asa ceva. La nivel naţional, toate sediile Direcţiilor Regionale Vamale care au birouri vamale de frontieră se află în oraşele cele mai apropiate de frontieră.
Postat 27 August 2014, 22:23 de SORIN
nici chiar asa
Nu se poate ca intr-o tara pretins democratica sa-ti bati joc de 40 de familii, indiferent de categoria profesionala din care fac parte. Discutam in mod CLAR DE INTERESELE CUIVA. Ar trebui ca cel putin noi bihorenii sa facem ceva ca in aceasta regionalizare sa ramana si Bihorul cu ceva. MULT SUCCES si NU VA LASATI A FI BATAIE DE JOC!
Postat 27 August 2014, 21:48 de oli
teh specialists
@vasilica, tu probabil stii cel mai bine despre ce vorbesti si incerci sa aburesti lumea. majoritatea celor din poza au fost si vamesi, inainte. asa ca tu esti intr-o si mai mare eroare. daca arunci cu etilotestul in gramada aia o sa dea erori de masurare. la asa "specialisti", mai bine sa-i ia clujul.
Postat 27 August 2014, 21:34 de sondel
pentru max
Esti in eroare de fapt. Confunzi Directia Vamala cu vamesii. Astia n-au avut acces la spagi sunt oameni onesti care au trait de zeci de ani din salarii de mizerie. Vamesii sunt bine mersi si acum. Plus ca sunt si niste profesionisti.INDUCI LUMEA IN EROARE, Calomniezi gratuit niste oameni care isi apara drepturile, Niste functionari publici corecti.
Postat 27 August 2014, 21:13 de vasilica
spagarii
spagarii astia mai au tupeul sa deschida gura?! nesimtirea lor nu are limita! amintiti-va cu cat dispret tratau vamesii oamenii care tranzitau vamile pana in urma cu cativa ani! milogilor, v-ati imbogatind stand cu mana intinsa sau abuzand de "inaltele" voastre functii din vami. iar acum, tot ca niste milogi, incepeti sa plangeti ca aveti salarii mici si ca ve-ti ramane fara serviciu. cine va opreste sa va angajati in sectorul privat, parazitilor?
Postat 27 August 2014, 19:57 de max
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON