URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Educatie

Studenții vor călători GRATIS cu trenul începând de miercuri
Actual
Veşti bune pentru studenţi, în special pentru aceia care călătoresc mult. Fie că învaţă la universităţile de stat, fie că la privat, începând de miercuri, 1 februarie, ei vor călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a.
30 Ianuarie 2017, 19:30
Let’s be eco! Garda de Mediu donează calculatoare şcolilor de la sate
Educatie
Toate şcolile din mediul rural sunt îndemnate să se înscrie într-un concurs organizat de Garda Naţională de Mediu şi „Let’s Do It, Romania”. Elevii şi profesorii sunt îndemnaţi să facă diferite creaţii pe teme de mediu, iar cele mai bune opere vor fi premiate cu calculatoare şi laptopuri.
30 Ianuarie 2017, 11:55
Reacţia lui Bodog după sentinţa favorabilă: 'Un prim pas spre normalitate şi justiţie'
Știri Bihor
După ce judecătorii Curţii de Apel Oradea i-au admis cererea de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei care îi interzice să mai conducă doctorate, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, spune că hotărârea este "un prim pas spre normalitate şi justiţie". PSD-istul se mai arată convins că va câştiga şi procesul pe fond, întrucât, spune el, "tot acest aşa-zis scandal" este "o încercare eşuată de discreditare" din partea adversarilor politici şi a duşmanilor din Universitatea din Oradea.
25 Ianuarie 2017, 12:07
Sentință a Curții de Apel Oradea: Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, poate să conducă doctorate din nou
Știri Bihor
Judecătorii Curţii de Apel Oradea au admis cererea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, de a suspenda Ordinul ministrului Educaţiei în urma căruia prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie a rămas fără dreptul de a conduce doctorate. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă, dar este executorie.
24 Ianuarie 2017, 14:54
Restauraţie în educaţie: Foşti directori de şcoli din Bihor care au chiulit sau nu au promovat concursurile pentru conducerea unităţilor de învăţământ revin pe poziţii
Bihoreanul tipărit
Înlocuiţi la finalul anului trecut de colegi fără probleme de CV, dar care acum demisionează pe bandă, 15 foşti directori de şcoli au revenit deja la şefie, iar alţi 11 îşi aşteaptă restaurarea.
24 Ianuarie 2017, 07:33
Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor: Elevi şi studenţi orădeni au împărţit îmbrăţişări pe Corso (FOTO)
Educatie
Ca să marcheze Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor, studenţi de la Psihologie şi elevi ai Liceului Don Orione au ieşit, vineri dimineaţă, pe Corso, unde au împărţit îmbrăţişări gratuite trecătorilor. Iniţiativa au avut-o două liceence, care şi-au convins rapid colegii să le susţină.
Discurs public în limba engleză pentru elevii din Bihor: Pacea nu înseamnă absenţa războiului (FOTO)
Educatie
Pacea nu înseamnă absenţa războiului, susţin mai mulți elevi din școlile bihorene, care au participat miercuri la faza județeană a concursului de discursuri în limba lui Shakespeare. Competiția s-a desfăşurat la Liceul Greco-Catolic şi a fost organizat sub auspiciile Uniunii Vorbitorilor de Limba Engleză din România şi ale Ministerului Educaţiei.
19 Ianuarie 2017, 12:19
Concurs eco pentru elevi
Educatie
2 februarie este Ziua Zonelor Umede. Pentru a marca această sărbătoare a naturii, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au lansat un concurs adresat tuturor elevilor bihoreni.
18 Ianuarie 2017, 15:50
Universitatea scoate la concurs 43 de posturi didactice
Educatie
În perioada următoare, Universitatea din Oradea va scoate la concurs 43 de posturi didactice la 11 din cele 15 facultăţi. Cele mai multe posturi sunt libere la Facultatea de Medicină şi Farmacie, 16 la număr.
18 Ianuarie 2017, 11:36
Carte despre spaţiul european, lansată la Universitate în cinstea decanului Ioan Horga (FOTO)
Știri Bihor
Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii din Oradea a lansat, marţi, un volum care cuprinde zeci de lucrări, semnate de diverşi autori, pe teme de relaţii europene. Cartea, intitulată "The European Space. Borders and Issues", a fost dedicată decanului Ioan Horga, întemeietorul şcolii de Relaţii Internaţionale la Oradea.
Noi demisii: Alţi directori de şcoli au renunţat la funcţie, făcându-le loc predecesorilor care n-au luat concursul
Știri Bihor
La Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor continuă să ajungă demisiile unor directori numiţi temporar la conducerea şcolilor unde niciun profesor n-a câştigat această funcţie la concursurile organizate de Ministerul Educaţiei. Alţi şapte directori au demisionat în ultimele trei zile, lăsând astfel funcţiile libere pentru cei care n-au fost în stare să le ocupe legitim.
13 Ianuarie 2017, 17:22
Din toamnă, o specializare nouă la Universitate: Nutriţie şi dietetică
Știri Bihor
La admiterea din vară pentru anul universitar 2017-2018, absolvenţii de liceu vor putea să se înscrie la o specializare nouă a Universităţii din Oradea: Nutriţie şi dietetică. Acest nou program va fi organizat la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi va avea 50 de locuri disponibile.
13 Ianuarie 2017, 16:34
Restauraţie şi în Bihor: Ex-directori care n-au participat sau nu au promovat concursurile revin la conducerea şcolilor
Știri Bihor
Şapte directori numiţi temporar de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean în fruntea unor şcoli au demisionat din funcţie şi au fost înlocuiţi cu predecesorii lor, chiar dacă aceştia au chiulit de la concursurile organizate de Ministerul Educaţiei sau nu le-au câştigat. Totodată, alţi nouă foşti şefi au devenit acum directori adjuncţi, conducerea IŞJ luând aceste decizii în baza controversatului ordin al ministrului Educaţiei Pavel Năstase, care le permite profesorilor care au deţinut şefia şcolilor să revină pe funcţii. Unul dintre beneficiarii acestei modificări este ex-inspectorul şcolar general de la PSD Nicolae Avram.
10 Ianuarie 2017, 11:36
Ministrul Educaţiei promite: Bursele studenţilor vor creşte de peste două ori în 2017
Actual
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat că bursele studenţilor vor creşte în 2017 de la 83 lei la 210 lei, însă va rămâne la latitudinea universităţilor dacă vor mări în realitate cuantumul burselor ori numărul de beneficiari. Totodată, de la 1 februarie toţi studenţii vor circula gratuit cu trenul. 
10 Ianuarie 2017, 08:37
Liceele Bariţiu şi Bococi rămân doar şcoli speciale
Știri Bihor
Consiliul Local a aprobat luni reţeaua şcolară pentru anul de învăţământ 2017 - 2018. Printre modificările făcute la stabilirea reţelei şcolare se numără rearondarea Grădiniţei cu program normal 5 de la Şcoala Gimnazială Dacia la Liceul Teoretic German Friedrich Schiller, eliminarea din reţea a liceelor tehnologice George Bariţiu şi Ioan Bococi, care vor fi din toamnă exclusiv unităţi de învăţământ special, şi transformarea grădiniţei cu program normal "Emanuel" în una cu program prelungit.
09 Ianuarie 2017, 15:40
Un universitar orădean, membru în Consiliul Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior
Știri Bihor
Profesorul Adrian Hatos de la Facultatea de Ştiinţe Socio Umane a Universităţii din Oradea a fost selectat să facă parte încă patru ani din Consiliul Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior. CNSPIS este un organism consultativ care are misiunea să monitorizeze indicatorii din învăţământul superior şi să prognozeze evoluţia acestuia, în raport cu dinamica pieţei muncii.
02 Ianuarie 2017, 16:07
Studenţii orădeni şi-au ales noii lideri din Senat
Știri Bihor
După ce fostul preşedinte al studenţilor orădeni din Senatul universitar, Ionuţ Boldan, a terminat studiile şi a părăsit forul, tinerii şi-au ales noua conducere. Preşedintele studenţilor este fostul vicepreşedinte Andrei Crăciun, vicepreşedintele votat acum este Ruben Coman, iar noul secretar general Andrei Butişcă.
22 Decembrie 2016, 16:49
Doctoranzi orădeni şi-au prezentat cercetările în sociologie, istorie şi ştiinţe politice
Știri Bihor
Doctoranzi orădeni şi colegi de-ai lor din Timişoara şi Cluj Napoca şi-au prezentat cercetările în sociologie, ştiinţe politice şi istorie la conferinţa "Tranziţii. Paşi în cercetarea doctorală în ştiinţe sociale", organizată de Şcoala Doctorală de Sociologie a Universităţii din Oradea. Cu această ocazie, universitarii orădeni Sergiu Bălţătescu şi Claudia Oşvat au lansat o carte despre bunăstarea văzută prin ochii copiilor români.
22 Decembrie 2016, 12:01
Universitatea are un nou director general administrativ
Știri Bihor
Din această săptămână, Adrian Nicula, fost administrator şef al Facultăţii de Ştiinţe Economice, este directorul general administrativ al Universităţii din Oradea. Nicula a concurat pentru acest post cu alţi doi candidaţi şi a fost declarat admis, iar apoi validat de Senatul universitar.
22 Decembrie 2016, 09:49
Au apropiat Crăciunul de sufletele bătrânilor: Elevi de la Dacia i-au colindat pe bunicii de la centrul Sfânta Elisabeta (FOTO)
Educatie
Elevii clasei a VI-a A de la Şcoala Gimnazială Dacia Oradea au dovedit că-i preţuiesc pe bunicii oraşului. Şcolarii au mers cu colinda la Centrul rezidenţial de îngrijire socială Sfânta Elisabeta, ducându-le şi daruri bătrânilor de aici.
20 Decembrie 2016, 19:35
Academia Română a premiat o lucrare realizată de specialişti ai Universităţii din Oradea
Educatie
Lucrarea "Crişana-Maramureş. Atlas geografic al patrimoniului turistic", coordonată de decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, Alexandru Ilieş, şi la care au lucrat 35 de specialişti, majoritatea universitari orădeni, a primit premiul "Simion Mehedinţi" al Academiei Române. Acesta este unul dintre premiile anuale pe care Academia le acordă.
20 Decembrie 2016, 12:32
Orădenii sunt invitaţi la o conferinţă cu lansare de carte, la Şcoala Doctorală de Sociologie
Educatie
Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi Şcoala Doctorală de Sociologie, din cadrul Universitatăţii din Oradea, organizează, în perioada 19 – 20 decembrie 2016, conferinţa "Tranziţii. Paşi în cercetarea doctorală în ştiinţe sociale" şi lansarea volumului "Bunăstarea văzută prin ochii copiilor români: rezultatele studiului internaţional "Lumea copiilor", avându-i ca autori pe prof.univ.dr. Sergiu Bălţătescu şi conf. univ. dr. Claudia Bacter.
18 Decembrie 2016, 13:23
Crăciun fără granițe la Facultatea de Litere și Liceul Don Orione
Educatie
Joi, 15 decembrie, la Facultatea de Litere a Universității din Oradea s-a serbat într-un mod aparte Crăciunul. Studenții anului I de la profilul de limba și literatura germană, îndrumați de lector univ. dr. Orlando Balaș au oferit colegilor și profesorilor lor un spectacol inedit prin care au cinstit această importantă sărbătoare creștină.
15 Decembrie 2016, 18:09
Știința, punte peste Prut: Centrul de Studii Interdisciplinare a aniversat cinci ani de activitate (FOTO)
Educatie
Moment aniversar la Biblioteca Universității din Oradea, unde Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea-Chișinău a marcat cinci ani de existență. Evenimentul, care s-a bucurat de o prezență numeroasă, s-a dorit în același timp o pledoarie pentru ca la Oradea să existe un institut de cercetare aflat sub egida Academiei Române.
15 Decembrie 2016, 17:43
Cinci lansări de carte în cadrul unui singur eveniment, la Cetatea Oradea
Știri Bihor
Editura Eikon şi Muzeul Cetăţii organizează o lansare-maraton a cinci noi volume semnate de autorii Sorin Borza, Florin Budea, Vianu Mureşan, Sandu Frunză şi Dan Tomuleţ. Evenimentul va avea loc vineri, de la ora 17.
14 Decembrie 2016, 12:15
Concursurile pentru directorii de şcoli, la final: 104 directori şi 49 directori adjuncţi, declaraţi promovaţi
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a afişat rezultatele finale ale concursurilor pentru directori, după soluţionarea contestaţiilor. Două din cele şapte contestaţii depuse au fost admise, dar doar pentru un candidat a însemnat promovarea pe funcţie, mai precis pentru profesoara Mariana Ruge, care va fi director al Colegiului Transilvania. Din totalul de 279 candidaţi, IŞJ Bihor a declarat promovaţi 104 directori şi 49 directori adjuncţi.
13 Decembrie 2016, 12:51
Şeful Şcolii Doctorale neagă că l-ar proteja pe Bodog, susţinând că n-ar avea dreptul să-i ceară PSD-istului teza de doctorat
Știri Bihor
După ce BIHOREANUL a arătat că refuză să-i ceară senatorului PSD, Florian Bodog, un exemplar din teza lui de doctorat, lucrare ce lipseşte din arhiva Universităţii din Oradea, directorul Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat, Tiberiu Vesselényi, a respins vehement orice complicitate cu prodecanul FMF. Într-un drept la replică transmis vineri, Vesselényi susţine că nu are nicio pârghie legală pentru a-i cere teza lui Bodog, dar arată că a început inventarul tuturor tezelor susţinute la Oradea, pentru a afla câte lipsesc şi cum poate să le obţină pe toate.
'Promoţie' CFR de alegeri: Elevii şi studenţii cu drept de vot călătoresc gratuit!
Actual
Noutăţi importante pentru elevii şi studenţii cu drept de vot. CFR Călători a anunţat că aceştia vor beneficia de transport gratuit pe calea ferată din localităţile în care studiază către cele de domiciliu şi retur. Măsura se aplică în perioada 8-12 decembrie.
08 Decembrie 2016, 16:28
Eşti licean, scrii poezii sau faci poze bune? Înscrie-te în LicArt!
Educatie
Luni a debutat cea de-a 16-a ediţie a celui mai mare concurs de arte, LicArt, în care se poate înscrie orice licean care scrie poezii sau face fotografii. Câştigătorii vor participa într-o tabără naţională de creaţie.
06 Decembrie 2016, 10:59
Un fost judecător din Los Angeles le va vorbi orădenilor despre insolvenţă
Educatie
Studenţii şi masteranzii de la Drept, dar şi cadrele didactice şi practicienii în ştiinţe juridice şi ştiinţele economice sunt invitaţi să participe luni la o prelegere susţinută de un fost judecător al Tribunalului Federal din Los Angeles. Samuel L. Bufford, profesor la Universitatea din Pennsylvania, va vorbi despre legislaţia europeană în domeniul insolvenţei.
02 Decembrie 2016, 17:17
 < Pagina precedentă 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON