URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 17 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Consiliul Judeţean parcă ar fi blestemat. De la înfiinţare a fost condus ori de hoţi, ori de  incompetenţi, ori de leneşi, indiferent ce partid a fost la putere. În actualul mandat, marea vedetă e Ioan Mang. Pentru că acesta a vrut să-i dea o lecţie fostei pupile Ana Maria Tiron, alianţa de la putere s-a trezit că are, azi, acelaşi număr de voturi cu opoziţia...
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, în martie, Pásztor şi secunzii săi, Ioan Mang şi Traian Bodea, se înghesuiau în poză cu directorul Aeroportului şi cu un oficial Ryanair, împăunându-se cu deschiderea primelor zboruri din Oradea spre Europa, către Barcelona şi Milano. Pásztor chiar se lăuda că a rezolvat personal contractele, într-o noapte, cu reprezentantul în România al companiei. Din toamnă, Oradea rămâne fără nicio cursă externă, revenind la situaţia anterioară, cu 0 (zero) legături europene.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prietenii mei iubesc folclorul românesc și portul popular și dansează cu orice ocazie. A început el, ca fost dansator profesionist într-un ansamblu. După ce și-a cunoscut jumătatea, a molipsit-o și pe ea cu patima jocului. Acum dansează împreună ca o pereche de dănțăuși profesioniști. Privindu-i de pe margine, jocurile de Bihor, de Banat, din Maramureș sau din Cluj par floare la ureche. Dar oricine știe că nu e chiar așa.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita B este o boală gravă care poate evolua spre fibroză, ciroză sau cancer hepatic. Prevenţia hepatitei B se face prin vaccinare. Cu toată polemica din mass-media, vaccinarea este singura modalitate de prevenire eficientă a hepatitei B.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Educatie

Peste 4.600 de copii bihoreni, admişi în învăţământul primar
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat că, din cele 4.646 de cereri de înscriere în învăţământul primar depuse în judeţ, 4.628 au fost admise în prima etapă a repartizărilor. Cele 18 cereri rămase nesoluţionate vor fi distribuite în săptămânile următoare.
25 Martie 2017, 14:08
Studenţii orădeni cer burse mai mari
Educatie
După ce Guvernul a majorat fondul pentru burse studenţeşti, tinerii care învaţă la Universitatea din Oradea cer conducerii instituţiei ca această decizie să se reflecte în mărirea cuantumului burselor, nu doar în majorarea numărului de bursieri. Concret, studenţii orădenii vor să primească burse duble faţă de cele existente în prezent.
23 Martie 2017, 10:13
60 de ani de Europă Unită: Specialiştii orădeni în Studii Europene dezbat cercurile şi răscrucile din UE
Știri Bihor
La aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul constitutiv fundamental al Uniunii Europene, specialiştii în Studii Europene de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Oradea vor dezbate teme de actualitate ale Uniunii Europene. Invitatul special va fi Marius Lazurca, ambasadorul României în Ungaria.
22 Martie 2017, 13:15
Liceenii de la Colegiul Traian Vuia şi-au omagiat patronul spiritual cu machete ale avionului cu care inventatorul a făcut primul zbor din lume (FOTO)
Educatie
În urmă cu 111 ani, pe 18 martie 1906, Traian Vuia făcea primul zbor din lume cu un avion autopropulsat, iar liceenii colegiului orădean care poartă numele inventatorului român au marcat această aniversare. Elevi din două clase de liceu au realizat machete ale aparatului de zbor, poreclit "Liliacul", din cauza formei sale.
20 Martie 2017, 17:30
Elevii şi studenţii orădeni cer bani pentru tineri în bugetul Oradiei pentru 2017
Știri Bihor
Tinerii orădeni sunt nemulţumiţi că Primăria i-a "sărit" în proiectarea bugetului pentru acest an. Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor şi Uniunea Studenţilor din Oradea cer municipalităţii să aloce bani activităţilor de tineret, aşa cum legea prevede, de altfel.
18 Martie 2017, 16:00
Design Expo 2017: Studenţii orădeni îşi expun creaţiile
Timp liber
Studenţii care învaţă la specializarea Design a Universităţii din Oradea îşi vor expune creaţiile, timp de o lună, la Biblioteca din campus. Tinerii vor să arate astfel cât de vast este domeniul pe care îl studiază, dar şi să promoveze specializarea printre liceenii orădeni.
14 Martie 2017, 17:45
Elevii de la Şcoala Remetea vor o copilărie fără ură
Educatie
La iniţiativa învăţătoarei lor, Camelia Florea, elevii de şcoală primară de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Remetea s-au înscris într-un concurs iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii, "Fără ură, cu toleranţă", menit să combată bullying-ul şi violenţa în şcoală. Ca să demonstreze că au înţeles ce înseamnă toleranţa, elevii au făcut postere, afişe şi desene.
13 Martie 2017, 19:00
Voluntari pentru natură: Comisarii Gărzii de Mediu şi elevii din Biharia au plantat 100 de copaci (FOTO)
Educatie
Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au sărbătorit ziua instituţiei în care lucrează în avans şi în aer liber. Alături de elevi de clasă primară de la Şcoala Gimnazială Szalardi Janos Sălard, comisarii au plantat 100 de copaci pe un teren aflat în apropierea râului Barcău, între Sălard şi Sântimreu.
13 Martie 2017, 18:09
Un designer orădean a luat locul II la Concursul Festival de literatură Alexandru Macedonski
Știri Bihor
Un designer din Oradea a dovedit că are talent şi la literatură. Theo Guşat a luat locul al II-lea la secţiunea "Poeţi consacraţi" (autori de cărţi), la Concursul Festival de literatură Alexandru Macedonski, a cărui premiere a avut loc în weekend.
13 Martie 2017, 14:36
Elevii bihoreni din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a încep simulările examenelor naţionale
Educatie
Mii de elevi bihoreni îşi vor testa cunoştinţele, începând de luni, la examenele simulate de Evaluare Naţională, respectiv de Bacalaureat. Nici unora dintre ei nu le vor fi trecute notele în catalog, însă, ci doar vor discuta, cu părinţii şi profesorii, ce măsuri trebuie să ia pentru îmbunătăţirea rezultatelor.
11 Martie 2017, 10:28
Picați cu repetiție: Aproape toţi absolvenţii Colegiului Unirea din Ştei prinşi copiind la Bac au pierdut procesele
Bihoreanul tipărit
Aproape toţi absolvenţii Colegiului Unirea din Ştei prinşi copiind la Bac în 2015 şi scoşi din examen au pierdut procesele intentate Inspectoratului Şcolar. Curtea de Apel Oradea a decis definitiv în cazul a 41 din cei 49 care au contestat pierderea examenului că nu îşi meritau diplomele deoarece au copiat, pentru 2 sancţiunea a fost anulată, iar ceilalţi 6 încă aşteaptă o hotărâre.
10 Martie 2017, 18:35
Doctori fără carte: Studenţii de la Facultatea de Medicină care au dat şpăgi rămân cu examenele luate
Bihoreanul tipărit
Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea trimite în cabinete de stomatologie viitori medici care şi-au promovat examenele pe bani. Cei 25 de studenţi de la Medicină Dentară care în urmă cu trei ani recunoşteau că n-au învăţat la disciplinele predate de prodecanul şpăgar Constantin Romanul nu au fost reexaminaţi niciodată, ba chiar BIHOREANUL a descoperit că şefii FMF nici măcar nu ştiu cine sunt aceştia.
09 Martie 2017, 07:37
26 de şcoli din Bihor, în competiţie pentru laptopurile donate de Garda de Mediu
Educatie
Elevii din 26 de şcoli din Bihor s-au înscris la concursul lansat de Garda Naţională de Mediu, care a decis să doneze şcolarilor 500 de calculatoare din birourile comisarilor de mediu, dar care acestora nu le mai sunt de folos. Pentru a duce aparatele în şcoala lor, elevii au avut de făcut obiecte din materiale reciclabile.
07 Martie 2017, 15:03
'Hallo, Kinder!' Curs gratuit de germană pentru copii, la Biblioteca Judeţeană
Educatie
Copiii cu vârste între 6 şi 10 ani se pot înscrie la cursuri gratuite de învăţare a limbii germane la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, în cadrul cărora vor putea acumula noţiuni de bază ale acestei limbi prin dialog, joc şi poveşti.
04 Martie 2017, 15:44
Studenţii orădeni şi-au ales un nou reprezentant în Senat
Educatie
Studenţii Universităţii din Oradea şi-au ales colegul care să-i reprezinte, din partea Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, în Senatul academic. Această facultate nu mai avea niciun reprezentant din rândul studenţilor în for, aşa că studenţii au organizat alegeri pentru stabilirea unui senator titular, respectiv a unuia de rezervă.
04 Martie 2017, 14:31
Vrei să afli ce înseamnă să fii student la Cluj? Caravana UBB ajunge la Oradea!
Educatie
Liceenii orădeni care vor să se înscrie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca vor putea să primească răspunsuri la întrebările pe care le au chiar de la studenţii acestei universităţi. Caravana UBB va ajunge joi, 2 martie, în patru licee din Oradea, unde sunt aşteptaţi toţi elevii curioşi.
01 Martie 2017, 13:32
Subiect controversat: Redactarea unui denunţ, cerinţă la Olimpiada de Limba Română
Actual
Elevii de clasa a XII-a din Prahova au avut de scris un denunţ, la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba Română. Subiectul, criticat de dascăli, a atras atenţia Ministerului Educaţiei. 
26 Februarie 2017, 18:55
Wetlands: Elevii de la Ghibu şi-au expus fotografiile făcute pe râurile Peţa şi Crişul Repede (FOTO)
Timp liber
Un grup de elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi-au vernisat prima expoziţie de fotografie. Tinerii au făcut mai multe fotografii cu caracter documentar de-a lungul cursurilor râurilor Peţa şi Crişul Repede, surprinzând în imagini păsările acvatice care vieţuiesc aici.
26 Februarie 2017, 10:33
Dragobetele şi iubirea faţă de semeni: Elevii de la Traian Vuia au donat bani pentru o tabără a copiilor sărmani
Educatie
Elevii Colegiului Tehnic Traian Vuia au sărbătorit Dragobetele îmbrăcaţi în costume populare şi confecţionând mărţişoare. Liceenii au cumpărat apoi mărţişoare făcute de colegii lor şi au decis să doneze toţi banii astfel strânşi, 970 de lei, unei fundaţii care va organiza o tabără pentru copiii săraci.
25 Februarie 2017, 17:45
Încep înscrierile în învăţământul primar: Şcolile din Bihor au peste 5.700 de locuri disponibile
Știri Bihor
Din 27 februarie şi până pe 16 martie, părinţi copiilor care împlinesc şase ani până în luna august trebuie să-i înscrie în învăţământul primar. Pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care vor face şase ani între lunile septembrie şi decembrie, dar doar dacă evaluarea psihosomatică arată că sunt pregătiţi. În total, şcolile din Bihor au pregătit pentru toamnă 291 de clase pregătitoare, cu 5.728 de locuri.
25 Februarie 2017, 10:10
Cercetare în şomaj: Mai puţin de un sfert din profesorii Universităţii din Oradea fac cercetare serioasă
Bihoreanul tipărit
În ultimii trei ani nu au produs lucrări ştiinţifice de importanţă internaţională nici măcar 200 de universitari orădeni, dovadă că majoritatea se mulţumesc să recite cursuri la catedre, ignorându-şi menirea de a inova în domeniile lor.
24 Februarie 2017, 11:44
Granturi de până la 3.500 euro/an, pentru ca elevii români să nu plece la facultăţi străine
Actual
Ministerul Cercetării (MCI) înfiinţează programul ”Grantul CDI Carol I” prin care va acorda granturi de cercetare în valoare de 1.500-3.500 euro/an absolvenţilor de liceu cu rezultate deosebite la olimpiade naţionale şi internaţionale, cu condiţia ca aceştia să urmeze o universitate în România.
23 Februarie 2017, 18:06
ABA Crişuri învaţă 100 de familii din Oradea cum să reducă risipa de apă
Educatie
O sută de familii orădene vor învăţa, timp de o lună, de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, cum să risipească apa cât mai puţin. Sfaturile le vor primi copiii din aceste familii, care le vor spune apoi şi părinţilor, ba chiar vor ţine un Jurnal de familie, în care vor povesti câtă apă curge în casele lor.
Casa Corpului Didactic la raport: În 2016, peste 1.600 de dascăli din judeţ au participat la cursuri
Știri Bihor
Pentru întâia oară, Casa Corpului Didactic Bihor, instituţia care organizează cursuri pentru dezvoltarea profesională a dascălilor, şi-a prezentat raportul în cadrul Colegiului Prefectural. Directoarea instituţiei, Carmen Bodiu, a arătat că, anul trecut, 1.662 de cadre didactice şi angajaţi ca personal didactic auxiliar au participat la programele CCD Bihor, cel mai frecventat curs fiind unul despre educaţia permanentă.
Cuibul ocrotit de foc. Alexandru Pop lansează o carte despre Cetatea Oradea
Educatie
Alexandru Pop, un inginer orădean, care s-a remarcat prin mai multe cercetări legate de istoria Cetăţii din Oradea, va lansa, pe 28 februarie, un volum dedicat fortăreţei şi intitulat "Cuibul ocrotit de foc. Consideraţii privind pulberia şi arsenalul Cetăţii Oradea în secolul XVII, până la cucerirea otomană".
22 Februarie 2017, 11:01
Universitatea din Oradea renunţă la trei programe de studii
Știri Bihor
Din lipsă de studenţi, Universitatea din Oradea închide două programe de studii de licenţă şi unul de masterat. Astfel, din oferta facultăţilor orădene vor dispărea specializările de licenţă Turism cultural şi Studii americane, respectiv masteratul de Teologie pastorală aplicată.
22 Februarie 2017, 10:04
Elevii din Ineu au devenit micii gardieni de mediu (FOTO)
Educatie
Elevii din clasele primare de la Şcoala Gimnazială Puiu Sever Ineu au aflat de la comisarii de mediu cum să recicleze, cum să colecteze selectiv deşeurile şi cum să protejeze mediul înconjurător. Comisarii le-au lăsat şi o sarcină şcolarilor: să fie micii gardieni de mediu din satele în care locuiesc, învăţându-i şi pe cei mai mari cum să fie prieteni cu natura înconjurătoare.
21 Februarie 2017, 16:21
Director nou la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu
Știri Bihor
Profesoara Antonia Nica, cunoscută ca dirijoare a corului Fiat Lux, este noua directoare a Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, ocupând prin detaşare funcţia rămasă vacantă în urma concursurilor. Tot prin detaşare au fost repuşi pe funcţie 9 ex-directori de şcoli, care fie n-au promovat concursul, fie nici n-au participat.
21 Februarie 2017, 09:35
La loc comanda: Călătoriile studenţilor cu trenul rămân gratuite peste tot
Actual
După ce Comisia de Buget a Senatului a adoptat un amendament prin care restrângea gratuitatea acordată studenţilor în ce priveşte circulaţia cu trenul doar pentru călătoriile între localităţile de domiciliu şi cele în care învaţă, Ministerul Transporturilor a anunţat că PSD va renunţa la aceste amendamente. Astfel, călătoriile studenţilor cu trenul vor rămâne gratuite peste tot.
19 Februarie 2017, 12:45
Gratuit, dar nu oriunde: Senatorii vor să-i lase pe studenţi să circule gratis cu trenul doar spre casă
Actual
După doar trei săptămâni de la introducerea gratuităţilor la călătoriile cu trenul ale studenţilor, senatorii vor să schimbe regulile. Mai precis, studenţii ar putea să meargă gratuit cu trenul doar între localitatea în care învaţă şi cea de domiciliu.
18 Februarie 2017, 10:00
  4 5 6  8  10 11 12  

FOTO BIHOREANUL

 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)
 • Pentru Oradea: Voluntari de la Congregaţia Don Orione au tuns corect cireşii japonezi din Piaţa Unirii (FOTO)
 • Imagini devastatoare de la accidentul cu două TIR-uri din Ungaria. Unul dintre şoferi e din Bihor! (FOTO / VIDEO)
 • e-Profa: De ce a devenit orădeanca Mirela Tanc unul dintre cei mai inovativi profesori din lume (FOTO / VIDEO)
 • Lecţie de antreprenoriat cu Dragoş Pîslaru: Fostul ministru le-a explicat studenţilor de ce să înceapă o afacere (FOTO)
 • #VăVedem: Protest în faţa APM Bihor, unde se analizează situaţia Nutripork (FOTO)
 • Preşedintele Ungariei, Áder János, a descuiat Turnul Ciunt din Salonta (FOTO)
 • Stop! Strada Oneştilor va fi închisă circulaţiei până pe 29 martie, pe direcţia către Ioşia (FOTO)
 • Lecţia lui Săpunel: Rotary construieşte toalete în şcolile de la ţară şi îi învaţă pe elevii bihoreni cum să-şi spele mâinile corect (FOTO)
 • De ziua lor, comisarii de mediu au ţinut lecţii despre poluare şi au plantat copaci (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON