URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 17 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Consiliul Judeţean parcă ar fi blestemat. De la înfiinţare a fost condus ori de hoţi, ori de  incompetenţi, ori de leneşi, indiferent ce partid a fost la putere. În actualul mandat, marea vedetă e Ioan Mang. Pentru că acesta a vrut să-i dea o lecţie fostei pupile Ana Maria Tiron, alianţa de la putere s-a trezit că are, azi, acelaşi număr de voturi cu opoziţia...
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, în martie, Pásztor şi secunzii săi, Ioan Mang şi Traian Bodea, se înghesuiau în poză cu directorul Aeroportului şi cu un oficial Ryanair, împăunându-se cu deschiderea primelor zboruri din Oradea spre Europa, către Barcelona şi Milano. Pásztor chiar se lăuda că a rezolvat personal contractele, într-o noapte, cu reprezentantul în România al companiei. Din toamnă, Oradea rămâne fără nicio cursă externă, revenind la situaţia anterioară, cu 0 (zero) legături europene.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prietenii mei iubesc folclorul românesc și portul popular și dansează cu orice ocazie. A început el, ca fost dansator profesionist într-un ansamblu. După ce și-a cunoscut jumătatea, a molipsit-o și pe ea cu patima jocului. Acum dansează împreună ca o pereche de dănțăuși profesioniști. Privindu-i de pe margine, jocurile de Bihor, de Banat, din Maramureș sau din Cluj par floare la ureche. Dar oricine știe că nu e chiar așa.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita B este o boală gravă care poate evolua spre fibroză, ciroză sau cancer hepatic. Prevenţia hepatitei B se face prin vaccinare. Cu toată polemica din mass-media, vaccinarea este singura modalitate de prevenire eficientă a hepatitei B.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Educatie

Cinci elevi din Oradea merg la o conferinţă TEDx în New York
Educatie
Cinci elevi din Oradea, patru de la Colegiul Emanuil Gojdu şi unul de la Colegiul Mihai Eminescu, au fost selectaţi pentru a participa la o conferinţă TEDx în New York, dedicată elevilor din lumea întreagă. Dacă vor mai trece o etapă de selecţie, elevii orădeni ar putea chiar să fie vorbitori la acest eveniment.
11 Mai 2017, 17:00
Elevii bihoreni s-au întrecut în Parcul IC Brătianu de Ziua Europei
Educatie
De Ziua Europei, aproape 250 de copii de la şcolile din Oradea şi judeţul Bihor s-au întrecut în Parcul IC Brătianu în cadrul Crosului Pro Europa. Competiţia s-a desfăşurat pe diferite categorii de vârstă, iar la final, pe lângă cupe şi tricouri, primii clasaţi au primit şi câte o carte despre Ziua Europei.
11 Mai 2017, 10:05
Zilele carierei pentru studenţi şi absolvenţi, la Universitate
Educatie
Studenţii şi absolvenţii care îşi caută un loc de muncă sunt aşteptaţi joi la un târg la care se vor aduna mai multe companii locale. Cu o zi înainte, tinerii pot participa la ateliere unde vor fi învăţaţi cum să-şi scrie eficient un CV.
07 Mai 2017, 15:01
O profesoară de la Liceul Aurel Lazăr a câştigat Premiul Mentor pentru excelenţă în educaţie (FOTO/VIDEO)
Educatie
Profesoara de filozofie Elvira Groza de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr din Oradea este unul dintre cei zece dascăli din România care au câştigat Premiul Mentor pentru excelenţă în educaţie. Groza a fost propusă de elevii ei, pe care, a mărturisit profesoara, îi consideră nişte prieteni.
05 Mai 2017, 09:55
Colegiul Gojdu, 'recolta' după olimpiadele naţionale: 29 de premianţi, dintre care 3 selectaţi în loturile naţionale lărgite (FOTO)
Educatie
Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare organizate până acum au adus în Colegiul Naţional Emanuil Gojdu 29 de premii şi medalii, obţinute de 21 dintre elevii şcolii. Trei dintre olimpici au fost selectaţi în loturile naţionale lărgite la disciplinele la care au concurat, unul chiar la două discipline.
Studenţii orădeni, supăraţi că nu au primit de două luni nicio bursă: 'Ne vom primi mai repede pensia'
Știri Bihor
Studenţii Universităţii din Oradea sunt nemulţumiţi că, deşi al doilea semestru al acestui an de studiu a început de mai bine de două luni, ei nu au primit încă nici una din bursele care se acordă, teoretic, lunar. Şefii Universităţii se scuză spunând că, din cauza modificărilor din legislaţie, au trebuit să modifice şi regulamentul facultăţilor orădene şi promit că studenţii îşi vor primi banii în această lună.
02 Mai 2017, 19:35
Rezultate finale la definitivat: 65% dintre profesorii bihoreni au promovat examenul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, vineri, rezultatele finale ale examenului de definitivat, după soluţionarea celor 54 de contestaţii depuse de dascălii bihoreni. Notele arată că procentul de promovare din judeţ a crescut la 65%, 131 de profesori având medii de peste 8.
29 Aprilie 2017, 09:14
Taxe mai mari pentru studenţii străini, la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea
Știri Bihor
Studenţii care din toamnă vor învăţa la specializarea Medicină în limba engleză vor plăti taxe de şcolarizare mai mari decât colegii lor din anii superiori. La propunerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, senatorii Universităţii din Oradea şi-au dat acordul ca un an de studiu la această specializare să coste 5.000 euro.
28 Aprilie 2017, 12:39
Universitatea din Oradea a primit 1.600 de locuri fără taxă la licenţă şi alte 760 la masterat
Educatie
Ministerul Educaţiei a alocat Universităţii din Oradea, pentru următorul an universitar, 1.600 de locuri bugetate pentru studii de licenţă şi alte 760 la masterat. Cele mai multe locuri fără taxă va scoate la concurs Facultatea de Medicină şi Farmacie.
28 Aprilie 2017, 09:46
Senatorii Universităţii din Oradea îi cer rectorului să renunţe la specializările ineficiente
Știri Bihor
Senatorii Universităţii din Oradea au analizat raportul anual al rectorului Constantin Bungău privind starea instituţiei şi nu sunt prea mulţumiţi. Ei cer ca Bungău şi prorectorii săi să ia măsuri pentru ca toate cadrele didactice ale Universităţii să facă cercetare, dar şi realizarea unei analize reale a programelor de studii, astfel încât cele deficitare să fie restructurate.
27 Aprilie 2017, 18:03
Se înfiinţează prima şcoală internaţională cu predare în limba engleză în Oradea. Elevii vor învăţa după programa Cambridge
Știri Bihor
Consiliul Local a mandatat, joi, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează parcurile industriale orădene, să facă demersuri pentru înfiinţarea primei şcoli internaţionale cu predare în limba engleză din municipiu. Elevii vor învăţa după programa britanică naţională de învăţământ şi programa Cambridge pentru Matematică, Engleză şi Ştiinţe.
27 Aprilie 2017, 15:44
O profesoară de istorie, singura din Bihor cu 10 la definitivat
Știri Bihor
Peste 60% dintre profesorii bihoreni care au susţinut examenul de definitivat au promovat, luând note peste 8. O singură candidată, Lavinia Ruxandra Groza, a luat nota maximă, 10, ea fiind profesoară de istorie la Liceul Ioan Bococi din Oradea.
25 Aprilie 2017, 16:59
Robot Challenge: Studenţi din toată ţara se laudă la Oradea cu roboţii făcuţi de ei (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Studenţi din opt centre universitare din România au venit la Oradea în acest weekend, la a şaptea ediţie a concursului Robot Challenge, pentru a arăta ce roboţi ştiu să facă. Vedeta concursului este un robot umanoid, construit de tinerii din Alba Iulia.
22 Aprilie 2017, 18:26
Au încercat să trişeze! O educatoare, dată afară din examenul de definitivat, iar alte patru lucrări au fost anulate
Știri Bihor
Examenul de definitivat, organizat joi, s-a terminat prost pentru cinci dascăli din Bihor. O educatoare a fost dată afară din sala de examen, după ce a fost prinsă că încerca să copieze, iar alte patru lucrări au fost anulate pe motiv că aveau semne distinctive.
20 Aprilie 2017, 17:56
Profesori în examen: 225 de dascăli din Bihor dau definitivatul
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor organizează joi examenul de definitivare în învăţământ, la care s-au înscris 225 de candidaţi. Vor promova examenul doar cadrele didactice care iau minim nota 8.
19 Aprilie 2017, 20:21
'Crema' elevilor pricepuţi la geografie se adună la Oradea
Educatie
Oradea găzduieşte în această săptămâna etapa naţională a Olimpiadei de geografie, pentru toţi elevii din clasele VIII-XII. În total, în oraş vin 226 de elevi, iar cei mai buni dintre ei vor forma lotul care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Geografie şi la Balcaniada de Geografie.
19 Aprilie 2017, 18:58
Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie: Concurs de eseuri, pentru liceenii bihoreni
Știri Bihor
Liceenii bihoreni au şansa să îşi transmită gândurile către generaţiile viitoare într-un mod neobişnuit. Direcţia pentru Cultură Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean organizează un concurs de eseuri, "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie", invitându-i pe tineri să-şi pună pe hârtie mesajele pentru ţara lor. Cele mai bune eseuri vor fi depuse într-o cutie care, la Centenarul Marii Uniri, va fi îngropată în fundaţia unui monument din Oradea.
14 Aprilie 2017, 15:32
Primăria Aleşd, prima din Bihor care premiază elevii cu note mari (FOTO)
Educatie
După ce Consiliul Judeţean al Elevilor din Bihor a cerut public tuturor primăriilor din judeţ să respecte legea şi să le dea burse elevilor cu note mari, Primăria Aleşd este prima care se conformează. La iniţiativa unui consilier local, liceenii cu media generală de minim 8,50 primesc de acum o bursă lunară de 100 de lei.
14 Aprilie 2017, 09:44
Conducerea Universităţii promovează schimburile de studenţi europeni şi se bucură pentru creşterea burselor studenţeşti
Știri Bihor
În plină selecţie a studenţilor orădeni care vor putea învăţa un semestru sau două în Europa, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, laudă Programul Erasmus prin care anul trecut au studiat în afara ţării 165 de tineri localnici şi alţi 125 de tineri europeni au venit să înveţe la Oradea. Pe de altă parte, prorectorul Ligia Burtă a anunţat că instituţia lucrează la un nou regulament pentru acordarea burselor, cuantumul acestora fiind majorat.
11 Aprilie 2017, 18:15
Rectorul Constantin Bungău, nemulţumit de activitatea din anul trecut a Universităţii din Oradea: „Nu am avut realizări spectaculoase”
Știri Bihor
Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, şi-a prezentat raportul pe 2016, admiţând că e nemulţumit de activitatea instituţiei, deşi se bucură că a menţinut-o pe linia de plutire. În opinia sa, problematice sunt împuţinarea proiectelor de cercetare pe fonduri UE şi a celor pentru reabilitarea unor spaţii, precum şi slaba calitate a marketingului pentru aducerea de studenţi străini. Întrebat dacă între „deficienţe” nu s-ar cuveni măcar pomenită şi trimiterea sa în judecată de către DNA, Bungău a evitat un răspuns, spunând că e o problemă personală.
11 Aprilie 2017, 13:35
Ziua bibliotecarului, la Universitatea din Oradea: dezbateri, conferinţe, muzică şi abonamente gratuite
Timp liber
Miercuri, Biblioteca Universităţii din Oradea va fi în sărbătoare. Celebrând Ziua Bibliotecarului, angajaţii instituţiei şi colaboratorii lor au pregătit un program complex, cu felurite conferinţe, dezbateri şi momente artistice. Totodată, cei care vor vizita biblioteca îşi vor putea face gratuit un abonament.
11 Aprilie 2017, 11:05
Bolojan ar invita Universitatea lui Soros de la Budapesta să funcţioneze în Oradea
Știri Bihor
Primarul Ilie Bolojan ar vrea ca Universitatea Central Europeană, instituţie din Budapesta finanţată de George Soros pe care Guvernul ungar o vrea fie închisă, fie mutată, să vină la Oradea. Edilul spune că Primăria Oradea ar trebui să facă o invitaţie oficială Universităţii, convingere la care ar fi ajuns după ce a discutat şi cu universitari orădeni. Un demers similar, dar mult mai avansat, are şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă.
06 Aprilie 2017, 16:33
Rezultatele simulărilor: La Evaluarea Naţională, elevii au picat pe capete la matematică, iar la Bac liceenii au luat note mici la proba obligatorie
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat că vineri elevii bihoreni care au susţinut simulările la examenele naţionale şi-au aflat notele. La Evaluarea Naţională, elevii au luat cele mai proaste rezultate la matematică, unde doar o treime au luat note peste 5. La Bacalaureat, atât liceenii din clasa a XI-a cât şi cei din a XII-a au luat note mici la proba obligatorie a profilului.
31 Martie 2017, 16:30
Profesoara Xerox: Tribunalul Bihor a găsit-o vinovată de plagiat pe Simona Cavalu
Bihoreanul tipărit
Premieră în Bihor: Tribunalul a decis că Simona Cavalu a comis un plagiat grosolan. Dată în judecată de profesorul britanic Martin Hollins, căruia i-a furat cu tupeu o carte scrisă cu un deceniu mai devreme, universitara de la Medicină este invitată să-şi recunoască public hoţia.
29 Martie 2017, 15:31
Facultatea de Medicină vrea să-şi cumpere aparatură medicală în valoare de 2,6 milioane lei
Educatie
Trei facultăţi orădene au cerut conducerii Universităţii din Oradea să le suplimenteze bugetul prevăzut iniţial pentru achiziţii. Cei mai mulţi bani i-a cerut şi primit Facultatea de Medicină şi Farmacie, care, în loc de 466.000 de lei, va cheltui 2,6 milioane lei. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţia de aparatură medicală didactică.
29 Martie 2017, 10:08
Taxe mai mari la Universitatea din Oradea
Știri Bihor
Din toamnă, cursurile la unele facultăţi orădene vor fi mai scumpe. La propunerea decanilor, senatorii Universităţii au aprobat mai multe măriri de taxe la studii de licenţă sau de masterat, cea mai mare scumpire fiind de 300 lei. Totuşi, spun universitarii, taxele de la Oradea rămân sub nivelul celor din Cluj ori Timişoara.
Planurile Universităţii pentru 2017: Renovări la FMF şi în baza sportivă, înfiinţarea unui muzeu propriu
Știri Bihor
Senatul Universităţii din Oradea a aprobat Planul Operaţional al Universităţii pentru anul 2017. Printre altele, documentul prevede reactualizarea Cartei universitare, autorizarea de noi domenii de doctorat, înfiinţarea unui Muzeu al Universităţii ori felurite lucrări de investiţii, precum reabilitarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, a bazei sportive şi a fostei biblioteci studenţeşti.
Studenţii vor să parcheze gratuit pe strada Universităţii
Știri Bihor
În numele a peste o mie de colegi de-ai lor, ale căror semnături le-au depus la Consiliul Local, 11 asociaţii studenţeşti orădene cer ca toţi studenţii să parcheze gratuit pe strada Universităţii. Tinerii îşi argumentează cererea arătând că în interiorul campusului au prea puţine locuri de parcare.
27 Martie 2017, 18:20
Codaşi la cercetare: Universitatea din Oradea, cele mai slabe rezultate în cercetare din ţară
Bihoreanul tipărit
Avem cele mai slabe rezultate în cercetare dintre toate universităţile publice din ţară! Un raport despre finanţarea universităţilor publice, realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, arată că anul trecut Universitatea din Oradea a pierdut 5 milioane lei pentru că a făcut prea puţină cercetare.
26 Martie 2017, 15:04
Peţa în eprubetă: Elevii de la Ghibu şi din Sînmartin învaţă chimie făcând analize în apa geotermală (FOTO)
Educatie
Zeci de elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi de la Şcoala Gimnazială Floare de Lotus din Sînmartin au descins, vineri, pe malurile pârâului Peţa, pentru o lecţie interactivă în aer liber. Şcolarii au luat probe de apă geotermală, pe care le vor analiza pentru a afla cum se "simte" acest ecosistem unic în lume.
25 Martie 2017, 18:28
  3 4 5  7  9 10 11  

FOTO BIHOREANUL

 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)
 • Pentru Oradea: Voluntari de la Congregaţia Don Orione au tuns corect cireşii japonezi din Piaţa Unirii (FOTO)
 • Imagini devastatoare de la accidentul cu două TIR-uri din Ungaria. Unul dintre şoferi e din Bihor! (FOTO / VIDEO)
 • e-Profa: De ce a devenit orădeanca Mirela Tanc unul dintre cei mai inovativi profesori din lume (FOTO / VIDEO)
 • Lecţie de antreprenoriat cu Dragoş Pîslaru: Fostul ministru le-a explicat studenţilor de ce să înceapă o afacere (FOTO)
 • #VăVedem: Protest în faţa APM Bihor, unde se analizează situaţia Nutripork (FOTO)
 • Preşedintele Ungariei, Áder János, a descuiat Turnul Ciunt din Salonta (FOTO)
 • Stop! Strada Oneştilor va fi închisă circulaţiei până pe 29 martie, pe direcţia către Ioşia (FOTO)
 • Lecţia lui Săpunel: Rotary construieşte toalete în şcolile de la ţară şi îi învaţă pe elevii bihoreni cum să-şi spele mâinile corect (FOTO)
 • De ziua lor, comisarii de mediu au ţinut lecţii despre poluare şi au plantat copaci (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON