URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Educatie

Picați cu repetiție: Aproape toţi absolvenţii Colegiului Unirea din Ştei prinşi copiind la Bac au pierdut procesele
Bihoreanul tipărit
Aproape toţi absolvenţii Colegiului Unirea din Ştei prinşi copiind la Bac în 2015 şi scoşi din examen au pierdut procesele intentate Inspectoratului Şcolar. Curtea de Apel Oradea a decis definitiv în cazul a 41 din cei 49 care au contestat pierderea examenului că nu îşi meritau diplomele deoarece au copiat, pentru 2 sancţiunea a fost anulată, iar ceilalţi 6 încă aşteaptă o hotărâre.
10 Martie 2017, 18:35
Doctori fără carte: Studenţii de la Facultatea de Medicină care au dat şpăgi rămân cu examenele luate
Bihoreanul tipărit
Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea trimite în cabinete de stomatologie viitori medici care şi-au promovat examenele pe bani. Cei 25 de studenţi de la Medicină Dentară care în urmă cu trei ani recunoşteau că n-au învăţat la disciplinele predate de prodecanul şpăgar Constantin Romanul nu au fost reexaminaţi niciodată, ba chiar BIHOREANUL a descoperit că şefii FMF nici măcar nu ştiu cine sunt aceştia.
09 Martie 2017, 07:37
26 de şcoli din Bihor, în competiţie pentru laptopurile donate de Garda de Mediu
Educatie
Elevii din 26 de şcoli din Bihor s-au înscris la concursul lansat de Garda Naţională de Mediu, care a decis să doneze şcolarilor 500 de calculatoare din birourile comisarilor de mediu, dar care acestora nu le mai sunt de folos. Pentru a duce aparatele în şcoala lor, elevii au avut de făcut obiecte din materiale reciclabile.
07 Martie 2017, 15:03
'Hallo, Kinder!' Curs gratuit de germană pentru copii, la Biblioteca Judeţeană
Educatie
Copiii cu vârste între 6 şi 10 ani se pot înscrie la cursuri gratuite de învăţare a limbii germane la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, în cadrul cărora vor putea acumula noţiuni de bază ale acestei limbi prin dialog, joc şi poveşti.
04 Martie 2017, 15:44
Studenţii orădeni şi-au ales un nou reprezentant în Senat
Educatie
Studenţii Universităţii din Oradea şi-au ales colegul care să-i reprezinte, din partea Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, în Senatul academic. Această facultate nu mai avea niciun reprezentant din rândul studenţilor în for, aşa că studenţii au organizat alegeri pentru stabilirea unui senator titular, respectiv a unuia de rezervă.
04 Martie 2017, 14:31
Vrei să afli ce înseamnă să fii student la Cluj? Caravana UBB ajunge la Oradea!
Educatie
Liceenii orădeni care vor să se înscrie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca vor putea să primească răspunsuri la întrebările pe care le au chiar de la studenţii acestei universităţi. Caravana UBB va ajunge joi, 2 martie, în patru licee din Oradea, unde sunt aşteptaţi toţi elevii curioşi.
01 Martie 2017, 13:32
Subiect controversat: Redactarea unui denunţ, cerinţă la Olimpiada de Limba Română
Actual
Elevii de clasa a XII-a din Prahova au avut de scris un denunţ, la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba Română. Subiectul, criticat de dascăli, a atras atenţia Ministerului Educaţiei. 
26 Februarie 2017, 18:55
Wetlands: Elevii de la Ghibu şi-au expus fotografiile făcute pe râurile Peţa şi Crişul Repede (FOTO)
Timp liber
Un grup de elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi-au vernisat prima expoziţie de fotografie. Tinerii au făcut mai multe fotografii cu caracter documentar de-a lungul cursurilor râurilor Peţa şi Crişul Repede, surprinzând în imagini păsările acvatice care vieţuiesc aici.
26 Februarie 2017, 10:33
Dragobetele şi iubirea faţă de semeni: Elevii de la Traian Vuia au donat bani pentru o tabără a copiilor sărmani
Educatie
Elevii Colegiului Tehnic Traian Vuia au sărbătorit Dragobetele îmbrăcaţi în costume populare şi confecţionând mărţişoare. Liceenii au cumpărat apoi mărţişoare făcute de colegii lor şi au decis să doneze toţi banii astfel strânşi, 970 de lei, unei fundaţii care va organiza o tabără pentru copiii săraci.
25 Februarie 2017, 17:45
Încep înscrierile în învăţământul primar: Şcolile din Bihor au peste 5.700 de locuri disponibile
Știri Bihor
Din 27 februarie şi până pe 16 martie, părinţi copiilor care împlinesc şase ani până în luna august trebuie să-i înscrie în învăţământul primar. Pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care vor face şase ani între lunile septembrie şi decembrie, dar doar dacă evaluarea psihosomatică arată că sunt pregătiţi. În total, şcolile din Bihor au pregătit pentru toamnă 291 de clase pregătitoare, cu 5.728 de locuri.
25 Februarie 2017, 10:10
Cercetare în şomaj: Mai puţin de un sfert din profesorii Universităţii din Oradea fac cercetare serioasă
Bihoreanul tipărit
În ultimii trei ani nu au produs lucrări ştiinţifice de importanţă internaţională nici măcar 200 de universitari orădeni, dovadă că majoritatea se mulţumesc să recite cursuri la catedre, ignorându-şi menirea de a inova în domeniile lor.
24 Februarie 2017, 11:44
Granturi de până la 3.500 euro/an, pentru ca elevii români să nu plece la facultăţi străine
Actual
Ministerul Cercetării (MCI) înfiinţează programul ”Grantul CDI Carol I” prin care va acorda granturi de cercetare în valoare de 1.500-3.500 euro/an absolvenţilor de liceu cu rezultate deosebite la olimpiade naţionale şi internaţionale, cu condiţia ca aceştia să urmeze o universitate în România.
23 Februarie 2017, 18:06
ABA Crişuri învaţă 100 de familii din Oradea cum să reducă risipa de apă
Educatie
O sută de familii orădene vor învăţa, timp de o lună, de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, cum să risipească apa cât mai puţin. Sfaturile le vor primi copiii din aceste familii, care le vor spune apoi şi părinţilor, ba chiar vor ţine un Jurnal de familie, în care vor povesti câtă apă curge în casele lor.
Casa Corpului Didactic la raport: În 2016, peste 1.600 de dascăli din judeţ au participat la cursuri
Știri Bihor
Pentru întâia oară, Casa Corpului Didactic Bihor, instituţia care organizează cursuri pentru dezvoltarea profesională a dascălilor, şi-a prezentat raportul în cadrul Colegiului Prefectural. Directoarea instituţiei, Carmen Bodiu, a arătat că, anul trecut, 1.662 de cadre didactice şi angajaţi ca personal didactic auxiliar au participat la programele CCD Bihor, cel mai frecventat curs fiind unul despre educaţia permanentă.
Cuibul ocrotit de foc. Alexandru Pop lansează o carte despre Cetatea Oradea
Educatie
Alexandru Pop, un inginer orădean, care s-a remarcat prin mai multe cercetări legate de istoria Cetăţii din Oradea, va lansa, pe 28 februarie, un volum dedicat fortăreţei şi intitulat "Cuibul ocrotit de foc. Consideraţii privind pulberia şi arsenalul Cetăţii Oradea în secolul XVII, până la cucerirea otomană".
22 Februarie 2017, 11:01
Universitatea din Oradea renunţă la trei programe de studii
Știri Bihor
Din lipsă de studenţi, Universitatea din Oradea închide două programe de studii de licenţă şi unul de masterat. Astfel, din oferta facultăţilor orădene vor dispărea specializările de licenţă Turism cultural şi Studii americane, respectiv masteratul de Teologie pastorală aplicată.
22 Februarie 2017, 10:04
Elevii din Ineu au devenit micii gardieni de mediu (FOTO)
Educatie
Elevii din clasele primare de la Şcoala Gimnazială Puiu Sever Ineu au aflat de la comisarii de mediu cum să recicleze, cum să colecteze selectiv deşeurile şi cum să protejeze mediul înconjurător. Comisarii le-au lăsat şi o sarcină şcolarilor: să fie micii gardieni de mediu din satele în care locuiesc, învăţându-i şi pe cei mai mari cum să fie prieteni cu natura înconjurătoare.
21 Februarie 2017, 16:21
Director nou la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu
Știri Bihor
Profesoara Antonia Nica, cunoscută ca dirijoare a corului Fiat Lux, este noua directoare a Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, ocupând prin detaşare funcţia rămasă vacantă în urma concursurilor. Tot prin detaşare au fost repuşi pe funcţie 9 ex-directori de şcoli, care fie n-au promovat concursul, fie nici n-au participat.
21 Februarie 2017, 09:35
La loc comanda: Călătoriile studenţilor cu trenul rămân gratuite peste tot
Actual
După ce Comisia de Buget a Senatului a adoptat un amendament prin care restrângea gratuitatea acordată studenţilor în ce priveşte circulaţia cu trenul doar pentru călătoriile între localităţile de domiciliu şi cele în care învaţă, Ministerul Transporturilor a anunţat că PSD va renunţa la aceste amendamente. Astfel, călătoriile studenţilor cu trenul vor rămâne gratuite peste tot.
19 Februarie 2017, 12:45
Gratuit, dar nu oriunde: Senatorii vor să-i lase pe studenţi să circule gratis cu trenul doar spre casă
Actual
După doar trei săptămâni de la introducerea gratuităţilor la călătoriile cu trenul ale studenţilor, senatorii vor să schimbe regulile. Mai precis, studenţii ar putea să meargă gratuit cu trenul doar între localitatea în care învaţă şi cea de domiciliu.
18 Februarie 2017, 10:00
La mai mare! Elevii de la Ghibu au sărbătorit un milion de vizualizări pe site-ul revistei lor printr-o lecţie despre presă cu jurnaliştii orădeni (FOTO)
Educatie
Singurul ziar electronic al unor elevi din Bihor, Logo Paper, scris de elevii din clasele de jurnalism de la Onisifor Ghibu, a fost sărbătorit, joi. Site-ul a atins cota de un milion de vizualizări, adunate în cei mai bine de cinci ani de existenţă, ocazie cu care în faţa liceenilor au mers jurnalişti din cele mai importante redacţii orădene, de la care învăţăceii au putut afla cum se lucrează în mass-media. Printre invitaţi au fost şi reprezentanţi ai BIHOREANULUI, care au cadorisit redacţia Logo Paper cu un dar folositor elevilor-jurnalişti.
16 Februarie 2017, 18:16
Percheziţii de noapte la Spitalul Municipal: Şeful unităţii de urgenţe, dr. Ioan Magyar, suspect în scandalul de corupţie de la FMF
Știri Bihor
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au descins, marţi seară, la Spitalul Municipal Oradea, unde au luat la puricat documente personale şi legate de activitatea universitară ale şefului unităţii de urgenţe, doctorul Ioan Magyar. Medicul, cadru universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie, nu a fost pus sub acuzare, dar surse neoficiale susţin că este bănuit că ar fi luat şi el şpagă de la studenţii cărora le preda la FMF, pentru a-i trece la examene.
15 Februarie 2017, 13:30
Epidemie de mită: Profesoara de la Facultatea de Medicină arestată vindea examene pe bani şi parfum
Bihoreanul tipărit
Două profesoare de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea au fost denunţate de studenţii de la care au luat şpagă pentru a-i trece la examene. Şefa Departamentului de Medicină Dentară, profesoara Adriana Pirte, a fost arestată pentru 15 infracţiuni de luări de mită, de la bani la parfumuri şi bijuterii, iar şefa de lucrări Camelia Dalai urmează să afle în această săptămână acuzaţiile formulate împotriva sa.
13 Februarie 2017, 15:20
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor cere primarilor din judeţ să le dea burse elevilor
Știri Bihor
Elevii bihoreni sunt nemulţumiţi că autorităţile publice locale nu le dau burse elevilor care învaţă bine, aşa cum se întâmplă în mai toate oraşele mari din ţară. În Bihor, însă, nicio primărie nu premiază elevii merituoşi ori sărmani, motiv pentru care Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor a transmis o scrisoare deschisă către toţi edilii, cerându-le să schimbe situaţia.
Studenţii orădeni îşi caută un senator de la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport
Știri Bihor
Pe 27 februarie, studenţii orădeni sunt chemaţi la urne. Ei vor trebui să-şi aleagă reprezentantul în Senatul Universităţii din rândul studenţilor care învaţă la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport. Tinerii dornici să candideze se mai pot înscrie până pe 15 februarie.
12 Februarie 2017, 17:02
'Unu de unu şi nouă de zero': Ziarul electronic al elevilor de la Ghibu a atins pragul de un milion de vizualizări
Educatie
Singurul ziar electronic realizat de elevi orădeni îşi sărbătoreşte un record. Logo Paper, site-ul claselor de jurnalism de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu a atins pragul de un milion de vizualizări, ocazie cu care tinerii au şi scris articole prin care spun cât de mult îi ajută această practică. Totodată, pentru a celebra momentul, profesorul care îi coordonează, Nicolaie Ardelean, le-a pregătit o festivitate specială, unde tinerii se vor întâlni cu jurnalişti orădeni.
12 Februarie 2017, 11:30
Elevii se întorc luni la şcoală, pentru al doilea semestru, care se va termina pe 16 iunie
Actual
Vacanţa intersemestrială a elevilor români se încheie duminică, şcolarii revenind luni la ore, pentru cel de-al doilea semestru. Acesta se va termina pe 16 iunie, dar până atunci elevii vor mai avea o vacanţă de primăvară.
12 Februarie 2017, 09:40
Ex-prorectorul Radu Ţarcă este directorul Şcolii Doctorale din Universitatea Oradea
Știri Bihor
Fost prorector responsabil cu strategia şi informatizarea Universităţii, profesorul Radu Ţarcă este oficial directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din instituţie. Ţarcă a fost singurul candidat la concurs, l-a câştigat, iar vineri a fost şi validat de Senatul universitar în noua funcţie.
10 Februarie 2017, 15:30
6, vin studenţii! Tinerii de la Universitatea din Oradea, îndemnaţi să iasă în Piaţa Unirii
Știri Bihor
Uniunea Studenţilor din Oradea, asociaţie a studenţilor din oraş, îi îndeamnă pe tineri să iasă la protest, joi seară, în Piaţa Unirii. Studenţii sunt chemaţi la ora 17.30 în faţa Universităţii, pentru a merge împreună spre centrul oraşului.
02 Februarie 2017, 16:10
Universitatea şi-a aprobat bugetul pentru 2017: venituri de 141 milioane lei, cheltuieli mai mari
Știri Bihor
Senatorii Universităţii din Oradea au aprobat, în şedinţa de luni, bugetul instituţiei pentru anul 2017, care prevede venituri de 141 milioane lei şi cheltuieli de 154 milioane lei. Cel mai probabil, însă, bugetul instituţiei va fi rectificat în curând, deoarece Universitatea nu ştie deocamdată câţi bani va primi de la Ministerul Educaţiei.
31 Ianuarie 2017, 17:56
 < Pagina precedentă 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON