URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Educatie

Evaluarea Naţională: Aproape 500 de contestaţii depuse de elevii bihoreni
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a înregistrat 466 de contestaţii ale absolvenţilor de clasa a VIII-a, nemulţumiţi de notele luate la Evaluarea Naţională. Cele mai multe contestaţii au fost înregistrate la limba română.
27 Iunie 2017, 17:42
Evaluarea Naţională: 72% dintre elevii bihoreni au promovat examenul (FOTO)
Educatie
Din cei 4.087 de elevi bihoreni înscrişi la examenele Evaluării Naţionale, 2.951 au obţinut medii peste 5, ceea ce înseamnă că 72,20% dintre absolvenţii de clasa a VIII-a din Bihor au promovat acest examen. Cinci elevi din judeţ, trei de la Colegiul Emanuil Gojdu şi câte unul de la Liceul Betel şi Liceul Emanuel, au obţinut media 10.
26 Iunie 2017, 16:33
A început Bacalaureatul! Peste 4.200 de absolvenţi bihoreni susţin primul examen scris (FOTO)
Educatie
Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat a început, luni dimineaţă, în toate cele 12 centre de examen din Bihor, fără incidente. În total, la examen s-au înscris 4.229 de absolvenţi bihoreni, din care 702 provin din promoţii anterioare.
26 Iunie 2017, 09:52
Zeci de elevi din toată ţara se întrec în ecologie şi ecoturism, la Oradea
Educatie
Peste 80 de elevi şi profesori din toată ţara vor fi prezenţi în următoarele zile la Oradea, pentru a participa la a 18-a ediţie a concursului naţional de ecologie, ecoturism şi protecţia mediului "Floare de lotus". Cu acest prilej, elevii vor vizita mai multe obiective turistice din Bihor.
21 Iunie 2017, 19:02
Neurochirugul Dumitru Mohan rămâne profesor la Universitate
Educatie
Doctorul neurochirurg Dumitru Mohan, ajuns la vârsta pensionării, rămâne la catedra Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Decizia a fost luată de senatorii Universităţii din Oradea, care au votat şi menţinerea ca titulari şi pentru alţi trei profesori ajunşi la vârsta pensiei: criticul literar Ion Simuţ, matematicianul Sorin Gal şi doctorul ginecolog Petre Octavian Teodorescu.
21 Iunie 2017, 12:27
Şcoala Szacsvay Imre se va muta la Ioan Bococi, iar colegiul Iosif Vulcan la Andrei Şaguna
Știri Bihor
Şcoala Szascvay Imre din strada Tudor Vladimirescu ar putea să se mute din toamnă 500 de metri mai jos, pe aceeaşi stradă, în clădirea şcolii Ioan Bococi. La fel, clasele de gimnaziu ale Colegiului Naţional Iosif Vulcan, care funcţionează în alte imobile decât sediul principal din strada Jean Calvin, se vor muta pe Bulevardul Decebal la fostul sediu al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna.
20 Iunie 2017, 18:42
O studentă la Arhitectură, noua preşedintă a studenţilor din Oradea
Educatie
Mădălina Cseh, studentă în anul II la Arhitectură, este noua preşedintă a studenţilor Universităţii din Oradea, aleasă după ce fostul preşedinte, Andrei Crăciun, a terminat facultatea. Tânăra vrea să îşi convingă toţi colegii studenţi să fie cât mai activi.
20 Iunie 2017, 10:50
Copiii cu deficienţe de la CSEI Cristal au descoperit vara, prin înot senzorial (FOTO)
Educatie
Zece preşcolari şi elevi de clasa I de la CSEI Cristal, cu deficienţe senzoriale multiple şi deficienţe neuromotorii, au descoperit vara, la piscină. După un stagiu de pregătire în Anglia, profesorii lor i-au dus la o sesiune de înot senzorial, unde i-au ajutat să descopere mediul apropiat cu alte simţuri decât cele care le lipsesc micuţilor.
19 Iunie 2017, 15:55
A început Evaluarea Naţională: Peste 4.200 de elevi, în sălile de examen (FOTO)
Educatie
Primul examen din cadrul Evaluării Naţionale a început luni dimineaţă, fără probleme, în toate cele 42 de centre de examinare din Bihor. Peste 4.200 de elevi bihoreni, absolvenţi de gimnaziu, s-au înscris la acest examen.
19 Iunie 2017, 10:17
O studentă din Oradea, câştigătoare la un concurs de traduceri
Educatie
O studentă a Universităţii din Oradea a câştigat premiul I la un concurs naţional de traduceri, organizat de Institutul Francez Cluj-Napoca. Cristina Jurcuţiu a convins juriul printr-o traducere din romanul scriitoarei Fawzia Zouari şi va fi premiată în prezenţa autoarei.
17 Iunie 2017, 16:37
Baftă la examene! Încep examenele din Evaluarea Naţională
Educatie
Peste 4.200 de elevi bihoreni vor începe săptămâna următoare cu emoţii. Absolvenţi de clasa a VIII-a, ei vor susţine primul examen din cadrul Evaluării Naţionale, cel la limba şi literatura română.
17 Iunie 2017, 14:39
Bucurie! Elevii şi preşcolarii intră în vacanţa de vară
Actual
Elevii şi preşcolarii intră vineri, după terminarea orelor, în vacanţa de vară. Ei se vor merge la şcoală şi la grădiniţă pe 11 septembrie. 
16 Iunie 2017, 09:15
Se caută directori! IŞJ Bihor scoate la concurs 110 posturi de şefi în şcoli şi grădiniţe
Educatie
Ministerul Educaţiei organizează concursuri pentru ocuparea funcţiilor vacante de la conducerea unităţilor de învăţământ din toată ţara. În Bihor, Inspectoratul Şcolar a anunţat că sunt scoase la concurs 66 de posturi de directori şi alte 44 de directori adjuncţi.
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor are un nou preşedinte
Educatie
Elevii din Bihor au un nou lider. După ce tânărul Titus Maghiar şi-a încheiat mandatul din fruntea Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, reprezentanţii elevilor l-au ales ca preşedinte pe liceanul Răzvan Hercuţ, elev în clasa a XI-a la Colegiul Economic Partenie Cosma.
15 Iunie 2017, 11:55
'Sunt singular'. Cunoscutul bluesman AG Weinberger a lansat prima sa carte la Oradea (FOTO)
Timp liber
Cunoscut drept "Mr. Blues", orădean de origine, AG Weinberger s-a întors în oraşul natal pentru a-şi prezenta, la librăria Gutenberg, prima apariţie editorială. Având titlul "Singular", volumul este o culegere de gânduri, transpuse în proză şi poezie. Sau, după cum spune subtitlul cărţii, avem de-a face cu "lamentări, observaţii, studii, poezii şi alte texte".
10 Iunie 2017, 09:38
Gojdu, singura şcoală din Bihor cu propria staţie meteo, folosită pentru prognoze chiar de elevi (FOTO)
Educatie
Graţie unei finanţări atrase cu ajutorul Fundaţiei Comunitare, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu este singura şcoală din Bihor dotată cu o staţie meteo, pe care elevii o folosesc pentru a face prognoze. Prin acelaşi proiect, şcoala a mai fost dotată şi cu alte aparate, cu ajutorul cărora copiii învaţă făcând diferite experimente.
09 Iunie 2017, 13:51
Ei colectează selectiv! Elevii din Bunteşti au învăţat ce este reciclarea (FOTO)
Educatie
Elevii şcolilor din comuna Bunteşti ştiu ce înseamnă reciclarea, dovadă stând o expoziţie de diferite obiecte realizate de ei exclusiv din deşeuri. În plus, comisarii Gărzii de Mediu Bihor le-au ţinut şi lecţii despre cum se colectează selectiv.
Fiţi creativi! O sută de elevi bihoreni au învăţat cum să creeze, la 15 ateliere dedicate lor (FOTO)
Educatie
Timp de trei zile, Beiuşul şi Roşia au fost adevărate centre de creativitate. În organizarea Liceului Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş şi a Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, în cele două localităţi s-au ţinut 15 ateliere de creaţie dedicate elevilor, la care au participat o sută de şcolari din toate ciclurile.
06 Iunie 2017, 19:22
Începe Bacalaureatul: Peste 5.000 de elevi bihoreni aşteptaţi la examen
Educatie
Sesiunea iunie 2017 a Bacalaureatului va debuta marţi, când absolvenţii de liceu vor susţine proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În Bihor, sunt aşteptaţi la examene 5.004 absolvenţi de clasa a XII-a.
Site-ul Inspectoratului Şcolar Bihor, spart de hackeri
Știri Bihor
Site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor a fost spart de hackeri, în noaptea de duminică spre luni. Reprezentanţii instituţiei spun însă că pe site nu se află date cu caracter personal.
05 Iunie 2017, 10:40
Împreună împotriva fenomenului 'bullying': Liceul Don Orione invită autorităţile la o masă rotundă pe tema agresivităţii în şcoli
Educatie
De mai bine de un an, Liceul Don Orione din Oradea derulează o campanie anti-bullying în şcolile din Bihor. După discuţii cu elevii afectaţi de acest fenomen al agresivităţii, conducerea şcolii îi invită acum pe părinţi, profesori şi reprezentanţii unor instituţii publice la o masă rotundă, pentru a identifica împreună cele mai bune soluţii pentru combaterea acestor fapte care îi pot marca pe copii.
03 Iunie 2017, 16:25
La revedere, Chiriac! Universitatea nu-l mai vrea la catedră pe directorul Muzeului Ţării Crişurilor
Educatie
Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, profesorul Aurel Chiriac, specialist în istoria artei, nu va mai preda la Universitatea din Oradea. Aflat la vârsta pensionării, senatorii instituţiei i-au respins cererea de prelungire a activităţii sale didactice cu încă un an.
30 Mai 2017, 16:09
Cercetătorii tineri ai Universităţii şi profesorii abilitaţi, premiaţi (FOTO)
Educatie
Conducerea Universităţii din Oradea şi-a premiat cercetătorii. Cinci cadre didactice tinere, dar cu rezultate în cercetare, şi 22 de profesori care au obţinut titlul de abilitare şi, astfel, dreptul de a coordona doctorate, au fost premiaţi simbolic de şefii Universităţii.
Somităţi în industria textilă, la Universitatea din Oradea
Educatie
Cinci profesori din Hong Kong, Turcia, Grecia şi Italia, cu toţii cercetători renumiţi în industria textilă, au conferenţiat în această săptămână la Universitatea din Oradea. La prelegeri au participat profesori şi studenţi deopotrivă.
Cherecheş: Sistemul de învăţământ ar trebui schimbat complet. PSD una zice, alta face
Știri Bihor
Deputatul liberal Florica Cherecheş a criticat, joi, partidul aflat la guvernare, acuzând că "PSD una zice, alta face", dat fiind că, deşi susţine că vrea crearea unor locuri de muncă, în realitate puterea "nu pregăteşte forţă de muncă angajabilă în România", ba mai mult, nu promovează nici dezvoltarea şcolilor profesionale şi nici scăderea abandonului şcolar. "Sistemul de învăţământ ar trebui schimbat complet", zice liberala.
26 Mai 2017, 13:51
Muzică şi modă, în campusul Universităţii
Educatie
Studenţii Universităţii din Oradea sunt aşteptaţi joi pe platoul din faţa Bibliotecii universitare, unde colegii lor de la Artă şi Ştiinţe Socio-Umane, alături de studenţi de la Muzică din Târgu Mureş, vor organiza un mini-festival studenţesc. Timp de câteva ore, tinerii vor cânta şi vor face prezentări de modă.
24 Mai 2017, 14:19
Duşi cu pluta, din nou: Elevii Liceului German s-au dat pe Criş cu o plută făcută din PET-uri (FOTO)
Educatie
Elevii Liceului Teoretic Friedrich Schiller din Oradea dedică săptămâna Şcolii altfel ecologiei. Ca să atragă atenţia asupra poluării şi importanţei colectării selective a deşeurilor, ei s-au dat, luni, cu o plută făcută din PET-uri pe apele Crişului Repede, iar marţi fac ei înşişi curăţenie pe malurile râului.
23 Mai 2017, 11:59
Elevii bihoreni, cei mai buni prieteni ai pompierilor (FOTO)
Educatie
Stadionului Liceului cu Program Sportiv Bihorul a găzduit, vineri, concursurile şcolare anuale "Prietenii pompierilor" şi "Cu viaţa mea apăr viaţa", menite să-i înveţe pe elevi tehnici, atitudini şi comportamente adecvate în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Elevii au trebuit să demonstreze că ştiu să fugă cu masca pe faţă printre obstacole ori că pot ajuta la transportul tărgilor cu răniţi.
20 Mai 2017, 16:00
Elevi-afacerişti din şapte ţări, adunaţi la Oradea (FOTO)
Educatie
Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea are în această săptămână oaspeţi de peste hotare. Alături de colegii lor din Oradea, elevi din şase ţări şi-au prezentat aici planurile de afaceri la care lucrează de doi ani, în cadrul unui proiect Erasmus. Pentru a învăţa cum să-şi construiască afacerea, liceenii au mers în stagii de pregătire în toate cele şapte ţări partenere în proiect.
18 Mai 2017, 19:37
Elevii din clasele a XII-a de la LPS Bihorul promovează donarea de sânge (FOTO)
Educatie
Elevii din clasele a XII-a de la Liceul cu Program Sportiv "Bihorul" Oradea au participat timp de trei zile la acţiuni de donare de sânge. Prin această activitate s-a încheiat prima parte a proiectului "Donează sânge 2017", promovat de şcoala orădeană. Săptămâna viitoare, elevii vor ieşi în stradă pentru a distribui fluturaşe şi vor discuta cu oamenii, încercând să convingă cât mai mulţi concitadini cu privire la importanţa donării de sânge.
18 Mai 2017, 17:42
  2 3 4  6  8 9 10  

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON