URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Educatie

Se înfiinţează prima şcoală internaţională cu predare în limba engleză în Oradea. Elevii vor învăţa după programa Cambridge
Știri Bihor
Consiliul Local a mandatat, joi, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează parcurile industriale orădene, să facă demersuri pentru înfiinţarea primei şcoli internaţionale cu predare în limba engleză din municipiu. Elevii vor învăţa după programa britanică naţională de învăţământ şi programa Cambridge pentru Matematică, Engleză şi Ştiinţe.
27 Aprilie 2017, 15:44
O profesoară de istorie, singura din Bihor cu 10 la definitivat
Știri Bihor
Peste 60% dintre profesorii bihoreni care au susţinut examenul de definitivat au promovat, luând note peste 8. O singură candidată, Lavinia Ruxandra Groza, a luat nota maximă, 10, ea fiind profesoară de istorie la Liceul Ioan Bococi din Oradea.
25 Aprilie 2017, 16:59
Robot Challenge: Studenţi din toată ţara se laudă la Oradea cu roboţii făcuţi de ei (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Studenţi din opt centre universitare din România au venit la Oradea în acest weekend, la a şaptea ediţie a concursului Robot Challenge, pentru a arăta ce roboţi ştiu să facă. Vedeta concursului este un robot umanoid, construit de tinerii din Alba Iulia.
22 Aprilie 2017, 18:26
Au încercat să trişeze! O educatoare, dată afară din examenul de definitivat, iar alte patru lucrări au fost anulate
Știri Bihor
Examenul de definitivat, organizat joi, s-a terminat prost pentru cinci dascăli din Bihor. O educatoare a fost dată afară din sala de examen, după ce a fost prinsă că încerca să copieze, iar alte patru lucrări au fost anulate pe motiv că aveau semne distinctive.
20 Aprilie 2017, 17:56
Profesori în examen: 225 de dascăli din Bihor dau definitivatul
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor organizează joi examenul de definitivare în învăţământ, la care s-au înscris 225 de candidaţi. Vor promova examenul doar cadrele didactice care iau minim nota 8.
19 Aprilie 2017, 20:21
'Crema' elevilor pricepuţi la geografie se adună la Oradea
Educatie
Oradea găzduieşte în această săptămâna etapa naţională a Olimpiadei de geografie, pentru toţi elevii din clasele VIII-XII. În total, în oraş vin 226 de elevi, iar cei mai buni dintre ei vor forma lotul care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Geografie şi la Balcaniada de Geografie.
19 Aprilie 2017, 18:58
Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie: Concurs de eseuri, pentru liceenii bihoreni
Știri Bihor
Liceenii bihoreni au şansa să îşi transmită gândurile către generaţiile viitoare într-un mod neobişnuit. Direcţia pentru Cultură Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean organizează un concurs de eseuri, "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie", invitându-i pe tineri să-şi pună pe hârtie mesajele pentru ţara lor. Cele mai bune eseuri vor fi depuse într-o cutie care, la Centenarul Marii Uniri, va fi îngropată în fundaţia unui monument din Oradea.
14 Aprilie 2017, 15:32
Primăria Aleşd, prima din Bihor care premiază elevii cu note mari (FOTO)
Educatie
După ce Consiliul Judeţean al Elevilor din Bihor a cerut public tuturor primăriilor din judeţ să respecte legea şi să le dea burse elevilor cu note mari, Primăria Aleşd este prima care se conformează. La iniţiativa unui consilier local, liceenii cu media generală de minim 8,50 primesc de acum o bursă lunară de 100 de lei.
14 Aprilie 2017, 09:44
Conducerea Universităţii promovează schimburile de studenţi europeni şi se bucură pentru creşterea burselor studenţeşti
Știri Bihor
În plină selecţie a studenţilor orădeni care vor putea învăţa un semestru sau două în Europa, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, laudă Programul Erasmus prin care anul trecut au studiat în afara ţării 165 de tineri localnici şi alţi 125 de tineri europeni au venit să înveţe la Oradea. Pe de altă parte, prorectorul Ligia Burtă a anunţat că instituţia lucrează la un nou regulament pentru acordarea burselor, cuantumul acestora fiind majorat.
11 Aprilie 2017, 18:15
Rectorul Constantin Bungău, nemulţumit de activitatea din anul trecut a Universităţii din Oradea: „Nu am avut realizări spectaculoase”
Știri Bihor
Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, şi-a prezentat raportul pe 2016, admiţând că e nemulţumit de activitatea instituţiei, deşi se bucură că a menţinut-o pe linia de plutire. În opinia sa, problematice sunt împuţinarea proiectelor de cercetare pe fonduri UE şi a celor pentru reabilitarea unor spaţii, precum şi slaba calitate a marketingului pentru aducerea de studenţi străini. Întrebat dacă între „deficienţe” nu s-ar cuveni măcar pomenită şi trimiterea sa în judecată de către DNA, Bungău a evitat un răspuns, spunând că e o problemă personală.
11 Aprilie 2017, 13:35
Ziua bibliotecarului, la Universitatea din Oradea: dezbateri, conferinţe, muzică şi abonamente gratuite
Timp liber
Miercuri, Biblioteca Universităţii din Oradea va fi în sărbătoare. Celebrând Ziua Bibliotecarului, angajaţii instituţiei şi colaboratorii lor au pregătit un program complex, cu felurite conferinţe, dezbateri şi momente artistice. Totodată, cei care vor vizita biblioteca îşi vor putea face gratuit un abonament.
11 Aprilie 2017, 11:05
Bolojan ar invita Universitatea lui Soros de la Budapesta să funcţioneze în Oradea
Știri Bihor
Primarul Ilie Bolojan ar vrea ca Universitatea Central Europeană, instituţie din Budapesta finanţată de George Soros pe care Guvernul ungar o vrea fie închisă, fie mutată, să vină la Oradea. Edilul spune că Primăria Oradea ar trebui să facă o invitaţie oficială Universităţii, convingere la care ar fi ajuns după ce a discutat şi cu universitari orădeni. Un demers similar, dar mult mai avansat, are şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă.
06 Aprilie 2017, 16:33
Rezultatele simulărilor: La Evaluarea Naţională, elevii au picat pe capete la matematică, iar la Bac liceenii au luat note mici la proba obligatorie
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat că vineri elevii bihoreni care au susţinut simulările la examenele naţionale şi-au aflat notele. La Evaluarea Naţională, elevii au luat cele mai proaste rezultate la matematică, unde doar o treime au luat note peste 5. La Bacalaureat, atât liceenii din clasa a XI-a cât şi cei din a XII-a au luat note mici la proba obligatorie a profilului.
31 Martie 2017, 16:30
Profesoara Xerox: Tribunalul Bihor a găsit-o vinovată de plagiat pe Simona Cavalu
Bihoreanul tipărit
Premieră în Bihor: Tribunalul a decis că Simona Cavalu a comis un plagiat grosolan. Dată în judecată de profesorul britanic Martin Hollins, căruia i-a furat cu tupeu o carte scrisă cu un deceniu mai devreme, universitara de la Medicină este invitată să-şi recunoască public hoţia.
29 Martie 2017, 15:31
Facultatea de Medicină vrea să-şi cumpere aparatură medicală în valoare de 2,6 milioane lei
Educatie
Trei facultăţi orădene au cerut conducerii Universităţii din Oradea să le suplimenteze bugetul prevăzut iniţial pentru achiziţii. Cei mai mulţi bani i-a cerut şi primit Facultatea de Medicină şi Farmacie, care, în loc de 466.000 de lei, va cheltui 2,6 milioane lei. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţia de aparatură medicală didactică.
29 Martie 2017, 10:08
Taxe mai mari la Universitatea din Oradea
Știri Bihor
Din toamnă, cursurile la unele facultăţi orădene vor fi mai scumpe. La propunerea decanilor, senatorii Universităţii au aprobat mai multe măriri de taxe la studii de licenţă sau de masterat, cea mai mare scumpire fiind de 300 lei. Totuşi, spun universitarii, taxele de la Oradea rămân sub nivelul celor din Cluj ori Timişoara.
Planurile Universităţii pentru 2017: Renovări la FMF şi în baza sportivă, înfiinţarea unui muzeu propriu
Știri Bihor
Senatul Universităţii din Oradea a aprobat Planul Operaţional al Universităţii pentru anul 2017. Printre altele, documentul prevede reactualizarea Cartei universitare, autorizarea de noi domenii de doctorat, înfiinţarea unui Muzeu al Universităţii ori felurite lucrări de investiţii, precum reabilitarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, a bazei sportive şi a fostei biblioteci studenţeşti.
Studenţii vor să parcheze gratuit pe strada Universităţii
Știri Bihor
În numele a peste o mie de colegi de-ai lor, ale căror semnături le-au depus la Consiliul Local, 11 asociaţii studenţeşti orădene cer ca toţi studenţii să parcheze gratuit pe strada Universităţii. Tinerii îşi argumentează cererea arătând că în interiorul campusului au prea puţine locuri de parcare.
27 Martie 2017, 18:20
Codaşi la cercetare: Universitatea din Oradea, cele mai slabe rezultate în cercetare din ţară
Bihoreanul tipărit
Avem cele mai slabe rezultate în cercetare dintre toate universităţile publice din ţară! Un raport despre finanţarea universităţilor publice, realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, arată că anul trecut Universitatea din Oradea a pierdut 5 milioane lei pentru că a făcut prea puţină cercetare.
26 Martie 2017, 15:04
Peţa în eprubetă: Elevii de la Ghibu şi din Sînmartin învaţă chimie făcând analize în apa geotermală (FOTO)
Educatie
Zeci de elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi de la Şcoala Gimnazială Floare de Lotus din Sînmartin au descins, vineri, pe malurile pârâului Peţa, pentru o lecţie interactivă în aer liber. Şcolarii au luat probe de apă geotermală, pe care le vor analiza pentru a afla cum se "simte" acest ecosistem unic în lume.
25 Martie 2017, 18:28
Peste 4.600 de copii bihoreni, admişi în învăţământul primar
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat că, din cele 4.646 de cereri de înscriere în învăţământul primar depuse în judeţ, 4.628 au fost admise în prima etapă a repartizărilor. Cele 18 cereri rămase nesoluţionate vor fi distribuite în săptămânile următoare.
25 Martie 2017, 14:08
Studenţii orădeni cer burse mai mari
Educatie
După ce Guvernul a majorat fondul pentru burse studenţeşti, tinerii care învaţă la Universitatea din Oradea cer conducerii instituţiei ca această decizie să se reflecte în mărirea cuantumului burselor, nu doar în majorarea numărului de bursieri. Concret, studenţii orădenii vor să primească burse duble faţă de cele existente în prezent.
23 Martie 2017, 10:13
60 de ani de Europă Unită: Specialiştii orădeni în Studii Europene dezbat cercurile şi răscrucile din UE
Știri Bihor
La aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul constitutiv fundamental al Uniunii Europene, specialiştii în Studii Europene de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Oradea vor dezbate teme de actualitate ale Uniunii Europene. Invitatul special va fi Marius Lazurca, ambasadorul României în Ungaria.
22 Martie 2017, 13:15
Liceenii de la Colegiul Traian Vuia şi-au omagiat patronul spiritual cu machete ale avionului cu care inventatorul a făcut primul zbor din lume (FOTO)
Educatie
În urmă cu 111 ani, pe 18 martie 1906, Traian Vuia făcea primul zbor din lume cu un avion autopropulsat, iar liceenii colegiului orădean care poartă numele inventatorului român au marcat această aniversare. Elevi din două clase de liceu au realizat machete ale aparatului de zbor, poreclit "Liliacul", din cauza formei sale.
20 Martie 2017, 17:30
Elevii şi studenţii orădeni cer bani pentru tineri în bugetul Oradiei pentru 2017
Știri Bihor
Tinerii orădeni sunt nemulţumiţi că Primăria i-a "sărit" în proiectarea bugetului pentru acest an. Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor şi Uniunea Studenţilor din Oradea cer municipalităţii să aloce bani activităţilor de tineret, aşa cum legea prevede, de altfel.
18 Martie 2017, 16:00
Design Expo 2017: Studenţii orădeni îşi expun creaţiile
Timp liber
Studenţii care învaţă la specializarea Design a Universităţii din Oradea îşi vor expune creaţiile, timp de o lună, la Biblioteca din campus. Tinerii vor să arate astfel cât de vast este domeniul pe care îl studiază, dar şi să promoveze specializarea printre liceenii orădeni.
14 Martie 2017, 17:45
Elevii de la Şcoala Remetea vor o copilărie fără ură
Educatie
La iniţiativa învăţătoarei lor, Camelia Florea, elevii de şcoală primară de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Remetea s-au înscris într-un concurs iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii, "Fără ură, cu toleranţă", menit să combată bullying-ul şi violenţa în şcoală. Ca să demonstreze că au înţeles ce înseamnă toleranţa, elevii au făcut postere, afişe şi desene.
13 Martie 2017, 19:00
Voluntari pentru natură: Comisarii Gărzii de Mediu şi elevii din Biharia au plantat 100 de copaci (FOTO)
Educatie
Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au sărbătorit ziua instituţiei în care lucrează în avans şi în aer liber. Alături de elevi de clasă primară de la Şcoala Gimnazială Szalardi Janos Sălard, comisarii au plantat 100 de copaci pe un teren aflat în apropierea râului Barcău, între Sălard şi Sântimreu.
13 Martie 2017, 18:09
Un designer orădean a luat locul II la Concursul Festival de literatură Alexandru Macedonski
Știri Bihor
Un designer din Oradea a dovedit că are talent şi la literatură. Theo Guşat a luat locul al II-lea la secţiunea "Poeţi consacraţi" (autori de cărţi), la Concursul Festival de literatură Alexandru Macedonski, a cărui premiere a avut loc în weekend.
13 Martie 2017, 14:36
Elevii bihoreni din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a încep simulările examenelor naţionale
Educatie
Mii de elevi bihoreni îşi vor testa cunoştinţele, începând de luni, la examenele simulate de Evaluare Naţională, respectiv de Bacalaureat. Nici unora dintre ei nu le vor fi trecute notele în catalog, însă, ci doar vor discuta, cu părinţii şi profesorii, ce măsuri trebuie să ia pentru îmbunătăţirea rezultatelor.
11 Martie 2017, 10:28
 < Pagina precedentă 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON