URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 12 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce vrem în Piaţa Ferdinand? Dacă dorim un parc, putem să arăm zona din faţa Teatrului şi mai punem vreo 20 de tuia. Aşa vom avea şi noi un Tuileries, ca parizienii. E drept că, potrivit propunerii Primăriei, va dispărea vegetaţia, dar la 50 de metri avem lunca Crişului, pentru cei dornici de umbră şi de clorofilă. Sau nu contează proiectul propriu-zis, ci doar şansa de a-i pune nişte tălpi lui Bolojan, pe un nou câmp de luptă?
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Educatie

La revedere, Chiriac! Universitatea nu-l mai vrea la catedră pe directorul Muzeului Ţării Crişurilor
Educatie
Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, profesorul Aurel Chiriac, specialist în istoria artei, nu va mai preda la Universitatea din Oradea. Aflat la vârsta pensionării, senatorii instituţiei i-au respins cererea de prelungire a activităţii sale didactice cu încă un an.
30 Mai 2017, 16:09
Cercetătorii tineri ai Universităţii şi profesorii abilitaţi, premiaţi (FOTO)
Educatie
Conducerea Universităţii din Oradea şi-a premiat cercetătorii. Cinci cadre didactice tinere, dar cu rezultate în cercetare, şi 22 de profesori care au obţinut titlul de abilitare şi, astfel, dreptul de a coordona doctorate, au fost premiaţi simbolic de şefii Universităţii.
Somităţi în industria textilă, la Universitatea din Oradea
Educatie
Cinci profesori din Hong Kong, Turcia, Grecia şi Italia, cu toţii cercetători renumiţi în industria textilă, au conferenţiat în această săptămână la Universitatea din Oradea. La prelegeri au participat profesori şi studenţi deopotrivă.
Cherecheş: Sistemul de învăţământ ar trebui schimbat complet. PSD una zice, alta face
Știri Bihor
Deputatul liberal Florica Cherecheş a criticat, joi, partidul aflat la guvernare, acuzând că "PSD una zice, alta face", dat fiind că, deşi susţine că vrea crearea unor locuri de muncă, în realitate puterea "nu pregăteşte forţă de muncă angajabilă în România", ba mai mult, nu promovează nici dezvoltarea şcolilor profesionale şi nici scăderea abandonului şcolar. "Sistemul de învăţământ ar trebui schimbat complet", zice liberala.
26 Mai 2017, 13:51
Muzică şi modă, în campusul Universităţii
Educatie
Studenţii Universităţii din Oradea sunt aşteptaţi joi pe platoul din faţa Bibliotecii universitare, unde colegii lor de la Artă şi Ştiinţe Socio-Umane, alături de studenţi de la Muzică din Târgu Mureş, vor organiza un mini-festival studenţesc. Timp de câteva ore, tinerii vor cânta şi vor face prezentări de modă.
24 Mai 2017, 14:19
Duşi cu pluta, din nou: Elevii Liceului German s-au dat pe Criş cu o plută făcută din PET-uri (FOTO)
Educatie
Elevii Liceului Teoretic Friedrich Schiller din Oradea dedică săptămâna Şcolii altfel ecologiei. Ca să atragă atenţia asupra poluării şi importanţei colectării selective a deşeurilor, ei s-au dat, luni, cu o plută făcută din PET-uri pe apele Crişului Repede, iar marţi fac ei înşişi curăţenie pe malurile râului.
23 Mai 2017, 11:59
Elevii bihoreni, cei mai buni prieteni ai pompierilor (FOTO)
Educatie
Stadionului Liceului cu Program Sportiv Bihorul a găzduit, vineri, concursurile şcolare anuale "Prietenii pompierilor" şi "Cu viaţa mea apăr viaţa", menite să-i înveţe pe elevi tehnici, atitudini şi comportamente adecvate în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Elevii au trebuit să demonstreze că ştiu să fugă cu masca pe faţă printre obstacole ori că pot ajuta la transportul tărgilor cu răniţi.
20 Mai 2017, 16:00
Elevi-afacerişti din şapte ţări, adunaţi la Oradea (FOTO)
Educatie
Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea are în această săptămână oaspeţi de peste hotare. Alături de colegii lor din Oradea, elevi din şase ţări şi-au prezentat aici planurile de afaceri la care lucrează de doi ani, în cadrul unui proiect Erasmus. Pentru a învăţa cum să-şi construiască afacerea, liceenii au mers în stagii de pregătire în toate cele şapte ţări partenere în proiect.
18 Mai 2017, 19:37
Elevii din clasele a XII-a de la LPS Bihorul promovează donarea de sânge (FOTO)
Educatie
Elevii din clasele a XII-a de la Liceul cu Program Sportiv "Bihorul" Oradea au participat timp de trei zile la acţiuni de donare de sânge. Prin această activitate s-a încheiat prima parte a proiectului "Donează sânge 2017", promovat de şcoala orădeană. Săptămâna viitoare, elevii vor ieşi în stradă pentru a distribui fluturaşe şi vor discuta cu oamenii, încercând să convingă cât mai mulţi concitadini cu privire la importanţa donării de sânge.
18 Mai 2017, 17:42
'Alegeţi şcoala care vă plăteşte să învăţaţi!': Elevii bihoreni au aflat ce şi cum vor învăţa, dacă aleg şcolile profesionale (FOTO/VIDEO)
Educatie
Colegiul Tehnic Traian Vuia a găzduit, joi, Târgul Ofertelor Educaţionale al colegiilor şi liceelor tehnologice din Bihor, unde sute de elevi de gimnaziu au putut afla ce specializări pot alege, dacă vor să urmeze o şcoală profesională. O noutate prezentată la târg a fost că trei şcoli din Bihor vor avea din toamnă clase de învăţământ profesional dual, adică înfiinţate împreună cu companii din judeţ.
18 Mai 2017, 17:11
Luna mai este luna Şcoală-Familie-Comunitate, la Don Orione
Educatie
Liceul Don Orione dedică luna mai colaborării dintre profesori, elevi şi părinţi, pregătind mai multe evenimente la care vor participa toţi aceştia. Printre altele, la şcoală vor avea loc ore de dirigenţie la care vor participa şi părinţii, ateliere pentru elevi, dar şi o piesă de teatru la care cadre didactice, părinţi şi şcolari vor lucra împreună.
18 Mai 2017, 11:58
Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor despre bătaia dintre elevele de la Viteazul: 'Sunt convins că acest caz nu este izolat'
Știri Bihor
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor a reacţionat după bătaia pe care trei fete de 16 ani i-au aplicat-o unei colege de-a lor, de aceeaşi vârstă, incident filmat şi postat pe internet. CJE Bihor consideră comportamentul agresoarelor ca fiind unul de condamnat, iar preşedintele acestei structuri, liceanul Titus Maghiar, se declară convins că acest caz nu este izolat şi că între elevi se petrec răfuieli şi bătăi mult mai des decât se scrie în presă.
16 Mai 2017, 13:27
Profi tari: Doi universitari orădeni vor fi premiaţi la Gala Profesorilor Bologna
Educatie
Ediţia 2017 a Galei Profesorilor Bologna va avea doi laureaţi de la Universitatea din Oradea: Adrian Timar, dascăl la Facultatea de Protecţia Mediului, şi Pavel Dănuţ Tocuţ, de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică. Cei doi au fost propuşi pentru câştigarea acestui premiu de către studenţii lor, iar apoi au fost evaluaţi de tineri anume pregătiţi de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.
16 Mai 2017, 10:47
Promoţia aniversărilor: Absolvenţii de la Jurnalism şi Ştiinţe Politice au încheiat studiile (FOTO)
Educatie
Bucurie şi emoţie, luni la prânz, în Aula Magna a Universităţii, unde a avut loc festivitatea de absolvire a studenţilor de la Ştiinţe Politice şi Jurnalism. Ei au sărbătorit alături de părinţi, profesori, dar şi foşti absolvenţi ai facultăţii, invitaţi special la ceremonie, deoarece în acest an se împlinesc 15 ani de la înfiinţarea specializării Jurnalism şi 10 de când primii studenţi au susţinut examenul de licenţă aici.
15 Mai 2017, 16:31
Pe apa sâmbetei: Sălile aflate la subsol în campusul Universităţii, distruse de inundaţii (FOTO)
Știri Bihor
Furtuna puternică de sâmbătă seară a inundat toate încăperile Universităţii din Oradea aflate la subsol. Luni, muncitorii încă lucrează ca să scoata apa din sălile şi laboratoarele aflate la subsol, inclusiv la bibliotecă şi într-un cămin studenţesc.
15 Mai 2017, 11:50
Speak Out, faza judeţeană: Concurs în limba engleză pentru elevii bihoreni (FOTO)
Știri Bihor
Aproape 200 de elevi din Bihor au participat joi, la Biblioteca Gheorghe Şincai, la faza judeţeană a concursului Speak Out. Evenimentul a fost organizat pe două etape, scriere creativă şi monologuri, şi s-a desfăşurat la propunerea Educational Drama Association in Romania, sub egida Ministerului Educaţiei Naționale.
12 Mai 2017, 16:01
Cinci elevi din Oradea merg la o conferinţă TEDx în New York
Educatie
Cinci elevi din Oradea, patru de la Colegiul Emanuil Gojdu şi unul de la Colegiul Mihai Eminescu, au fost selectaţi pentru a participa la o conferinţă TEDx în New York, dedicată elevilor din lumea întreagă. Dacă vor mai trece o etapă de selecţie, elevii orădeni ar putea chiar să fie vorbitori la acest eveniment.
11 Mai 2017, 17:00
Elevii bihoreni s-au întrecut în Parcul IC Brătianu de Ziua Europei
Educatie
De Ziua Europei, aproape 250 de copii de la şcolile din Oradea şi judeţul Bihor s-au întrecut în Parcul IC Brătianu în cadrul Crosului Pro Europa. Competiţia s-a desfăşurat pe diferite categorii de vârstă, iar la final, pe lângă cupe şi tricouri, primii clasaţi au primit şi câte o carte despre Ziua Europei.
11 Mai 2017, 10:05
Zilele carierei pentru studenţi şi absolvenţi, la Universitate
Educatie
Studenţii şi absolvenţii care îşi caută un loc de muncă sunt aşteptaţi joi la un târg la care se vor aduna mai multe companii locale. Cu o zi înainte, tinerii pot participa la ateliere unde vor fi învăţaţi cum să-şi scrie eficient un CV.
07 Mai 2017, 15:01
O profesoară de la Liceul Aurel Lazăr a câştigat Premiul Mentor pentru excelenţă în educaţie (FOTO/VIDEO)
Educatie
Profesoara de filozofie Elvira Groza de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr din Oradea este unul dintre cei zece dascăli din România care au câştigat Premiul Mentor pentru excelenţă în educaţie. Groza a fost propusă de elevii ei, pe care, a mărturisit profesoara, îi consideră nişte prieteni.
05 Mai 2017, 09:55
Colegiul Gojdu, 'recolta' după olimpiadele naţionale: 29 de premianţi, dintre care 3 selectaţi în loturile naţionale lărgite (FOTO)
Educatie
Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare organizate până acum au adus în Colegiul Naţional Emanuil Gojdu 29 de premii şi medalii, obţinute de 21 dintre elevii şcolii. Trei dintre olimpici au fost selectaţi în loturile naţionale lărgite la disciplinele la care au concurat, unul chiar la două discipline.
Studenţii orădeni, supăraţi că nu au primit de două luni nicio bursă: 'Ne vom primi mai repede pensia'
Știri Bihor
Studenţii Universităţii din Oradea sunt nemulţumiţi că, deşi al doilea semestru al acestui an de studiu a început de mai bine de două luni, ei nu au primit încă nici una din bursele care se acordă, teoretic, lunar. Şefii Universităţii se scuză spunând că, din cauza modificărilor din legislaţie, au trebuit să modifice şi regulamentul facultăţilor orădene şi promit că studenţii îşi vor primi banii în această lună.
02 Mai 2017, 19:35
Rezultate finale la definitivat: 65% dintre profesorii bihoreni au promovat examenul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, vineri, rezultatele finale ale examenului de definitivat, după soluţionarea celor 54 de contestaţii depuse de dascălii bihoreni. Notele arată că procentul de promovare din judeţ a crescut la 65%, 131 de profesori având medii de peste 8.
29 Aprilie 2017, 09:14
Taxe mai mari pentru studenţii străini, la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea
Știri Bihor
Studenţii care din toamnă vor învăţa la specializarea Medicină în limba engleză vor plăti taxe de şcolarizare mai mari decât colegii lor din anii superiori. La propunerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, senatorii Universităţii din Oradea şi-au dat acordul ca un an de studiu la această specializare să coste 5.000 euro.
28 Aprilie 2017, 12:39
Universitatea din Oradea a primit 1.600 de locuri fără taxă la licenţă şi alte 760 la masterat
Educatie
Ministerul Educaţiei a alocat Universităţii din Oradea, pentru următorul an universitar, 1.600 de locuri bugetate pentru studii de licenţă şi alte 760 la masterat. Cele mai multe locuri fără taxă va scoate la concurs Facultatea de Medicină şi Farmacie.
28 Aprilie 2017, 09:46
Senatorii Universităţii din Oradea îi cer rectorului să renunţe la specializările ineficiente
Știri Bihor
Senatorii Universităţii din Oradea au analizat raportul anual al rectorului Constantin Bungău privind starea instituţiei şi nu sunt prea mulţumiţi. Ei cer ca Bungău şi prorectorii săi să ia măsuri pentru ca toate cadrele didactice ale Universităţii să facă cercetare, dar şi realizarea unei analize reale a programelor de studii, astfel încât cele deficitare să fie restructurate.
27 Aprilie 2017, 18:03
Se înfiinţează prima şcoală internaţională cu predare în limba engleză în Oradea. Elevii vor învăţa după programa Cambridge
Știri Bihor
Consiliul Local a mandatat, joi, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează parcurile industriale orădene, să facă demersuri pentru înfiinţarea primei şcoli internaţionale cu predare în limba engleză din municipiu. Elevii vor învăţa după programa britanică naţională de învăţământ şi programa Cambridge pentru Matematică, Engleză şi Ştiinţe.
27 Aprilie 2017, 15:44
O profesoară de istorie, singura din Bihor cu 10 la definitivat
Știri Bihor
Peste 60% dintre profesorii bihoreni care au susţinut examenul de definitivat au promovat, luând note peste 8. O singură candidată, Lavinia Ruxandra Groza, a luat nota maximă, 10, ea fiind profesoară de istorie la Liceul Ioan Bococi din Oradea.
25 Aprilie 2017, 16:59
Robot Challenge: Studenţi din toată ţara se laudă la Oradea cu roboţii făcuţi de ei (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Studenţi din opt centre universitare din România au venit la Oradea în acest weekend, la a şaptea ediţie a concursului Robot Challenge, pentru a arăta ce roboţi ştiu să facă. Vedeta concursului este un robot umanoid, construit de tinerii din Alba Iulia.
22 Aprilie 2017, 18:26
Au încercat să trişeze! O educatoare, dată afară din examenul de definitivat, iar alte patru lucrări au fost anulate
Știri Bihor
Examenul de definitivat, organizat joi, s-a terminat prost pentru cinci dascăli din Bihor. O educatoare a fost dată afară din sala de examen, după ce a fost prinsă că încerca să copieze, iar alte patru lucrări au fost anulate pe motiv că aveau semne distinctive.
20 Aprilie 2017, 17:56
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)
 • Omagiu şi miting: Protestatarii orădeni l-au comemorat pe Regele Mihai, iar apoi au manifestat împotriva Guvernului PSD-ALDE (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Cantemir: Sunt implicate trei maşini şi un tramvai, trei persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Cina Porcului, în Cetatea Oradea (GALERIE FOTO)
 • Ne enervează: Indicatoarele de parcare din Piaţa Cetăţii se bat cap în cap (FOTO)
 • Curtea de Apel Oradea: Doctoriţa Călinescu trebuie să plătească 80.000 euro părinţilor Patriciei (FOTO)
 • Răsturnare de situaţie: Doctoriţa Georgeta Călinescu, condamnată la închisoare cu suspendare pentru moartea Patriciei Aktaa (FOTO)
 • „Orbi”: Bloggeriţa Petronela Rotar şi-a lansat la Oradea cea mai vândută carte românească din 2017 (FOTO)
 • De ce au sunat sirenele pe Şoseaua Borşului: 30 de muncitori, 'salvaţi' de pompieri, într-un exerciţiu de amploare al ISU Crişana (FOTO / VIDEO)
 • Ştefan Hruşcă a colindat la ERA Park în faţa a mii de orădeni (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON