URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 23 FEBRUARIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte interesant comportamentul preşedintelui Consiliului Judeţean... Iese primarul Bolojan cu planurile de  dezvoltare a oraşului, hop vine şi domnul preşedinte Pásztor cu ideile proprii! Aşa am aflat că judeţul va investi într-un parc ştiinţific şi tehnologic, că va face un bloc ANL pentru angajaţi şi că visează la un campus pentru copiii cu nevoi speciale.
Zic şi eu
Adrian Cris
O nouă reuniune a Consiliului Judeţean a eşuat săptămâna trecută pentru că reprezentanţii PNL au lipsit, iar cei ai PSD-UDMR-ALDE n-au avut cvorum nici măcar s-o înceapă, necum să adopte hotărâri. Cauzele se cunosc: după ce astă-vară şeful PSD Bihor, Ioan Mang, şi-a expulzat fosta favorită din partid şi implicit din CJ, "majoritatea" a ajuns egala "minorităţii".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Săptămâna trecută, în centrul Oradiei, chiar vizavi de monstruozitatea arhitectonică denumită Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului”, am surprins o scenă în trafic. În timp ce câteva zeci de mașini așteptau pe trei benzi să se facă verde la semaforul de la trecerea de pietoni, un șofer a aruncat pe geam ceva, cel mai probabil un pachet de țigări gol.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În Monitorul Oficial nr. 1000 din 18 decembrie 2017 a fost publicată Decizia nr. 651/2017 a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că pot face obiectul recursului în casaţie şi hotărârile pronunţate ca urmare a recunoaşterii învinuirii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Despre bullying am auzit cu toţii. Când spui "bullying" te gândeşti de obicei la instituţia şcolii şi ce se întâmplă cu adolescenţii de pe holurile liceelor. Adevărul este că bullying-ul este prezent nu doar în şcoală, ci şi în alte medii, chiar şi în cele predominate de adulţi. Bullying-ul are loc şi la serviciu, în facultate, la sala de sport ori între vecini sau membrii familiei. Atâta vreme cât o persoană se foloseşte de superioritatea sa faţă de o altă persoană pentru a o domina, vorbim de bullying.

Educatie

AJOFM Bihor: Absolvenţii de liceu mai au trei săptămâni la dispoziţie ca să ceară indemnizaţie de şomaj
Știri Bihor
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor le reaminteşte tinerilor care au terminat liceul, indiferent că au promovat sau nu Bacalaureatul, că pot să se înscrie în evidenţele instituţiei până cel târziu pe 25 iulie. Dacă vor face acest pas, absolvenţii vor primi asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă, dar şi indemnizaţie de şomaj, timp de 6 luni.
05 Iulie 2017, 10:25
Admiterea la liceu: Elevii pot să-şi completeze fişele de înscriere
Educatie
Începând de luni şi până joi inclusiv, absolvenţii de gimnaziu pot să-şi completeze fişele de înscriere pentru admiterea la liceu. Prima etapă de repartizare computerizată va avea loc pe 12 iulie.
03 Iulie 2017, 12:14
Banii, apoi examenul! Peste 100 de studenţi orădeni au aflat că nu pot intra în sesiune pentru că datorează bani facultăţilor
Bihoreanul tipărit
În prag de sesiune, mai mult de o sută de studenţi ai Universităţii din Oradea au aflat că nu pot intra în examene pentru că datorează bani facultăţilor. Un control al Curţii de Conturi a scos la iveală că, de patru ani încoace, Universitatea n-a încercat să recupereze datoriile studenţilor exmatriculaţi, ba chiar i-a lăsat să redevină studenţi, în pofida propriilor sale interdicţii.
02 Iulie 2017, 18:13
Evaluarea Naţională: După contestaţii, încă doi elevi bihoreni au promovat examenul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, vineri, rezultatele finale la Evaluarea Naţională, după soluţionarea celor 466 de contestaţii depuse de elevi. Mai mult din jumătate din notele contestate au fost mărite după reevaluare, iar pentru doi elevi bihoreni a însemnat promovarea examenului, aceştia obţinând în final medii peste cinci.
30 Iunie 2017, 15:36
S-au înecat la mal! Trei tineri bihoreni, eliminaţi la ultima probă de la Bac pentru că au încercat să copieze
Educatie
Absolvenţii de liceu au scăpat de emoţiile examenului de Bacalaureat, după ce vineri au susţinut ultima probă, cea la alegere dintre materiile studiate. Trei tineri bihoreni ştiu sigur că vor trebui să se reînscrie, pentru că au fost eliminaţi din sălile de examen. Doi au fost prinşi cu telefonul la ei, iar unul cu fiţuici.
30 Iunie 2017, 14:00
Prinşi... la reluare: Doi tineri, eliminaţi din Bac după terminarea probei, când profesorii au văzut, pe înregistrările video, că au făcut schimb de ciorne
Educatie
Doi absolvenţi de liceu care au susţinut Bacalaureatul la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleşd au fost eliminaţi din examen după încheierea probei de matematică, organizată miercuri. Motivul? Cei doi au fost surprinşi de camerele de filmat din sală că au făcut schimb de ciorne, fraudă sesizată după terminarea examenului, când profesorii au vizionat înregistrările.
28 Iunie 2017, 18:04
Evaluarea Naţională: Aproape 500 de contestaţii depuse de elevii bihoreni
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a înregistrat 466 de contestaţii ale absolvenţilor de clasa a VIII-a, nemulţumiţi de notele luate la Evaluarea Naţională. Cele mai multe contestaţii au fost înregistrate la limba română.
27 Iunie 2017, 17:42
Evaluarea Naţională: 72% dintre elevii bihoreni au promovat examenul (FOTO)
Educatie
Din cei 4.087 de elevi bihoreni înscrişi la examenele Evaluării Naţionale, 2.951 au obţinut medii peste 5, ceea ce înseamnă că 72,20% dintre absolvenţii de clasa a VIII-a din Bihor au promovat acest examen. Cinci elevi din judeţ, trei de la Colegiul Emanuil Gojdu şi câte unul de la Liceul Betel şi Liceul Emanuel, au obţinut media 10.
26 Iunie 2017, 16:33
A început Bacalaureatul! Peste 4.200 de absolvenţi bihoreni susţin primul examen scris (FOTO)
Educatie
Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat a început, luni dimineaţă, în toate cele 12 centre de examen din Bihor, fără incidente. În total, la examen s-au înscris 4.229 de absolvenţi bihoreni, din care 702 provin din promoţii anterioare.
26 Iunie 2017, 09:52
Zeci de elevi din toată ţara se întrec în ecologie şi ecoturism, la Oradea
Educatie
Peste 80 de elevi şi profesori din toată ţara vor fi prezenţi în următoarele zile la Oradea, pentru a participa la a 18-a ediţie a concursului naţional de ecologie, ecoturism şi protecţia mediului "Floare de lotus". Cu acest prilej, elevii vor vizita mai multe obiective turistice din Bihor.
21 Iunie 2017, 19:02
Neurochirugul Dumitru Mohan rămâne profesor la Universitate
Educatie
Doctorul neurochirurg Dumitru Mohan, ajuns la vârsta pensionării, rămâne la catedra Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Decizia a fost luată de senatorii Universităţii din Oradea, care au votat şi menţinerea ca titulari şi pentru alţi trei profesori ajunşi la vârsta pensiei: criticul literar Ion Simuţ, matematicianul Sorin Gal şi doctorul ginecolog Petre Octavian Teodorescu.
21 Iunie 2017, 12:27
Şcoala Szacsvay Imre se va muta la Ioan Bococi, iar colegiul Iosif Vulcan la Andrei Şaguna
Știri Bihor
Şcoala Szascvay Imre din strada Tudor Vladimirescu ar putea să se mute din toamnă 500 de metri mai jos, pe aceeaşi stradă, în clădirea şcolii Ioan Bococi. La fel, clasele de gimnaziu ale Colegiului Naţional Iosif Vulcan, care funcţionează în alte imobile decât sediul principal din strada Jean Calvin, se vor muta pe Bulevardul Decebal la fostul sediu al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna.
20 Iunie 2017, 18:42
O studentă la Arhitectură, noua preşedintă a studenţilor din Oradea
Educatie
Mădălina Cseh, studentă în anul II la Arhitectură, este noua preşedintă a studenţilor Universităţii din Oradea, aleasă după ce fostul preşedinte, Andrei Crăciun, a terminat facultatea. Tânăra vrea să îşi convingă toţi colegii studenţi să fie cât mai activi.
20 Iunie 2017, 10:50
Copiii cu deficienţe de la CSEI Cristal au descoperit vara, prin înot senzorial (FOTO)
Educatie
Zece preşcolari şi elevi de clasa I de la CSEI Cristal, cu deficienţe senzoriale multiple şi deficienţe neuromotorii, au descoperit vara, la piscină. După un stagiu de pregătire în Anglia, profesorii lor i-au dus la o sesiune de înot senzorial, unde i-au ajutat să descopere mediul apropiat cu alte simţuri decât cele care le lipsesc micuţilor.
19 Iunie 2017, 15:55
A început Evaluarea Naţională: Peste 4.200 de elevi, în sălile de examen (FOTO)
Educatie
Primul examen din cadrul Evaluării Naţionale a început luni dimineaţă, fără probleme, în toate cele 42 de centre de examinare din Bihor. Peste 4.200 de elevi bihoreni, absolvenţi de gimnaziu, s-au înscris la acest examen.
19 Iunie 2017, 10:17
O studentă din Oradea, câştigătoare la un concurs de traduceri
Educatie
O studentă a Universităţii din Oradea a câştigat premiul I la un concurs naţional de traduceri, organizat de Institutul Francez Cluj-Napoca. Cristina Jurcuţiu a convins juriul printr-o traducere din romanul scriitoarei Fawzia Zouari şi va fi premiată în prezenţa autoarei.
17 Iunie 2017, 16:37
Baftă la examene! Încep examenele din Evaluarea Naţională
Educatie
Peste 4.200 de elevi bihoreni vor începe săptămâna următoare cu emoţii. Absolvenţi de clasa a VIII-a, ei vor susţine primul examen din cadrul Evaluării Naţionale, cel la limba şi literatura română.
17 Iunie 2017, 14:39
Bucurie! Elevii şi preşcolarii intră în vacanţa de vară
Actual
Elevii şi preşcolarii intră vineri, după terminarea orelor, în vacanţa de vară. Ei se vor merge la şcoală şi la grădiniţă pe 11 septembrie. 
16 Iunie 2017, 09:15
Se caută directori! IŞJ Bihor scoate la concurs 110 posturi de şefi în şcoli şi grădiniţe
Educatie
Ministerul Educaţiei organizează concursuri pentru ocuparea funcţiilor vacante de la conducerea unităţilor de învăţământ din toată ţara. În Bihor, Inspectoratul Şcolar a anunţat că sunt scoase la concurs 66 de posturi de directori şi alte 44 de directori adjuncţi.
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor are un nou preşedinte
Educatie
Elevii din Bihor au un nou lider. După ce tânărul Titus Maghiar şi-a încheiat mandatul din fruntea Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, reprezentanţii elevilor l-au ales ca preşedinte pe liceanul Răzvan Hercuţ, elev în clasa a XI-a la Colegiul Economic Partenie Cosma.
15 Iunie 2017, 11:55
'Sunt singular'. Cunoscutul bluesman AG Weinberger a lansat prima sa carte la Oradea (FOTO)
Timp liber
Cunoscut drept "Mr. Blues", orădean de origine, AG Weinberger s-a întors în oraşul natal pentru a-şi prezenta, la librăria Gutenberg, prima apariţie editorială. Având titlul "Singular", volumul este o culegere de gânduri, transpuse în proză şi poezie. Sau, după cum spune subtitlul cărţii, avem de-a face cu "lamentări, observaţii, studii, poezii şi alte texte".
10 Iunie 2017, 09:38
Gojdu, singura şcoală din Bihor cu propria staţie meteo, folosită pentru prognoze chiar de elevi (FOTO)
Educatie
Graţie unei finanţări atrase cu ajutorul Fundaţiei Comunitare, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu este singura şcoală din Bihor dotată cu o staţie meteo, pe care elevii o folosesc pentru a face prognoze. Prin acelaşi proiect, şcoala a mai fost dotată şi cu alte aparate, cu ajutorul cărora copiii învaţă făcând diferite experimente.
09 Iunie 2017, 13:51
Ei colectează selectiv! Elevii din Bunteşti au învăţat ce este reciclarea (FOTO)
Educatie
Elevii şcolilor din comuna Bunteşti ştiu ce înseamnă reciclarea, dovadă stând o expoziţie de diferite obiecte realizate de ei exclusiv din deşeuri. În plus, comisarii Gărzii de Mediu Bihor le-au ţinut şi lecţii despre cum se colectează selectiv.
Fiţi creativi! O sută de elevi bihoreni au învăţat cum să creeze, la 15 ateliere dedicate lor (FOTO)
Educatie
Timp de trei zile, Beiuşul şi Roşia au fost adevărate centre de creativitate. În organizarea Liceului Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş şi a Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, în cele două localităţi s-au ţinut 15 ateliere de creaţie dedicate elevilor, la care au participat o sută de şcolari din toate ciclurile.
06 Iunie 2017, 19:22
Începe Bacalaureatul: Peste 5.000 de elevi bihoreni aşteptaţi la examen
Educatie
Sesiunea iunie 2017 a Bacalaureatului va debuta marţi, când absolvenţii de liceu vor susţine proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În Bihor, sunt aşteptaţi la examene 5.004 absolvenţi de clasa a XII-a.
Site-ul Inspectoratului Şcolar Bihor, spart de hackeri
Știri Bihor
Site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor a fost spart de hackeri, în noaptea de duminică spre luni. Reprezentanţii instituţiei spun însă că pe site nu se află date cu caracter personal.
05 Iunie 2017, 10:40
Împreună împotriva fenomenului 'bullying': Liceul Don Orione invită autorităţile la o masă rotundă pe tema agresivităţii în şcoli
Educatie
De mai bine de un an, Liceul Don Orione din Oradea derulează o campanie anti-bullying în şcolile din Bihor. După discuţii cu elevii afectaţi de acest fenomen al agresivităţii, conducerea şcolii îi invită acum pe părinţi, profesori şi reprezentanţii unor instituţii publice la o masă rotundă, pentru a identifica împreună cele mai bune soluţii pentru combaterea acestor fapte care îi pot marca pe copii.
03 Iunie 2017, 16:25
La revedere, Chiriac! Universitatea nu-l mai vrea la catedră pe directorul Muzeului Ţării Crişurilor
Educatie
Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, profesorul Aurel Chiriac, specialist în istoria artei, nu va mai preda la Universitatea din Oradea. Aflat la vârsta pensionării, senatorii instituţiei i-au respins cererea de prelungire a activităţii sale didactice cu încă un an.
30 Mai 2017, 16:09
Cercetătorii tineri ai Universităţii şi profesorii abilitaţi, premiaţi (FOTO)
Educatie
Conducerea Universităţii din Oradea şi-a premiat cercetătorii. Cinci cadre didactice tinere, dar cu rezultate în cercetare, şi 22 de profesori care au obţinut titlul de abilitare şi, astfel, dreptul de a coordona doctorate, au fost premiaţi simbolic de şefii Universităţii.
Somităţi în industria textilă, la Universitatea din Oradea
Educatie
Cinci profesori din Hong Kong, Turcia, Grecia şi Italia, cu toţii cercetători renumiţi în industria textilă, au conferenţiat în această săptămână la Universitatea din Oradea. La prelegeri au participat profesori şi studenţi deopotrivă.
  1 2 3  5  7 8 9  

FOTO BIHOREANUL

 • Informaţi şi premiaţi: Întreprinzătorii bihoreni au aflat 'de la sursă' cum trebuie să se doteze cu noile case de marcat (FOTO)
 • 'Invenţiile unui geniu': Maşinile lui Leonardo da Vinci vor fi aduse din Florenţa la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Pe-aici nu se trece! Reportaj la Uzinele de apă, zona cu cel mai strict regim de pază din Bihor (FOTO)
 • Incendiu pe strada Republicii: Un orădean a murit intoxicat cu fum (FOTO)
 • Boicotul continuă: Şi şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean de luni a eşuat fiindcă PNL-iştii nu s-au prezentat (FOTO)
 • Ne enervează: Lucrările făcute de mântuială pe strada Feleacului (FOTO)
 • D’ale porcului: 25 de echipe din Bihor şi de dincolo de graniţă se întrec la preparat cârnaţi, caltaboşi, toroş şi jumări (FOTO/VIDEO)
 • Campionatul câinilor isteţi: Cupa Braveheart Oradinum, cel mai mare concurs de mondioring din ţară, în şanţul Cetăţii (FOTO/VIDEO)
 • Percheziţii ale poliţiştilor antifraudă: Peste 400 de haine şi încălţăminte contrafăcute, ridicate din casa unui tânăr orădean (FOTO)
 • Premieră: Adunarea Generală a AJF Bihor l-a avut invitat special pe președintele Federației Române de Fotbal (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON