URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Educatie

Premieră în Bihor: Teren de sport din tartan, pentru elevii şcolii din Hidişelu de Sus
Știri Sportive
În premieră pentru o şcoală din Bihor, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Hidişelu de Sus a fost amenajat un teren de sport multifuncţional de tartan, care protejează articulaţiile copiilor, beneficiind în plus şi de instalaţie de nocturnă şi de o garanţie de 15 ani.
31 August 2017, 14:35
România, pe ultimul loc în UE la bani cheltuiţi pentru educație
Actual
În anul 2015, România a cheltuit 248 de euro pe cap de locuitor pentru educaţie, cea mai mică sumă din Uniunea Europeană, unde media a fost de 1.400 de euro pe cap de locuitor, arată datele publicate luni de Eurostat.
28 August 2017, 15:38
Ce ziceţi de asta? Oradea, pe primul loc în topul oraşelor cu cele mai bune facilităţi educaţionale din România
Educatie
Rezultate discutabile, date publicităţii, joi, de platforma de imobiliare Storia.ro, care susţine că, în urma unui studiu în rândul cetăţenilor, Oradea ocupă primul loc în topul oraşelor cu cele mai bune facilităţi educaţionale din România. Oraşul de pe Criş este urmat de Braşov şi Piteşti, Cluj-Napoca situându-se abia pe locul al cincilea în clasament. Orădenii au votat Ioşia-Nord, Centrul Civic, Rogerius, Nufărul şi Decebal ca fiind cartierele cu cele mai bune facilităţi educaţionale.
24 August 2017, 14:43
Bacul de toamnă: Doi tineri bihoreni, eliminaţi de la proba obligatorie, pentru că au încercat să copieze
Știri Bihor
Doi absolvenţi de liceu au fost eliminaţi, miercuri, de la proba obligatorie din cadrul Bacalaureatului, pentru că au intrat în sală cu fiţuici. Alţi 141 de tineri, adică aproape 20% dintre înscrişi, au chiulit de la examen.
23 August 2017, 15:55
Începe Bacalaureatul de toamnă: Aproape 1.200 de bihoreni înscrişi la examen
Educatie
Pentru aproape 1.200 de tineri bihoreni absolvenţi de liceu reîncep emoţiile. Luni debutează sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, la care s-au înscris 755 de absolvenţi din acest an şi alţi 443 din promoţii anterioare.
19 August 2017, 17:20
Un orădean a fost ales preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România
Știri Bihor
În premieră, un reprezentant al Universităţii din Oradea a fost ales preşedintele celei mai mari organizaţii studenţeşti din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti. Marius Deaconu a fost votat în unanimitate ca lider al ANOSR şi are un mandat de un an. Totodată, unul dintre vicepreşedinţii aleşi acum este un alt orădean, Horia Oniţa.
16 August 2017, 16:17
Peste 600 de absolvenţi de liceu vor primi, timp de jumătate de an, indemnizaţie de şomeri
Știri Bihor
Un număr de 603 tineri bihoreni care în această vară au absolvit studiile medii s-au înregistrat ca şomeri în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor şi vor primi, timp de jumătate de an, câte 250 de lei pe lună. Dacă în acest interval de timp se vor angaja, tinerii vor încasa o primă de 500 de lei.
10 August 2017, 11:40
Au învăţat să fie junior rangeri! 24 de elevi bihoreni au petrecut o săptămână în mijlocul munţilor (FOTO)
Educatie
Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a organizat o nouă ediţie a taberei Junior Ranger, în care au fost selectaţi 24 de elevi bihoreni cu vârste între 11 şi 15 ani. Adolescenţii au petrecut o săptămână la cort, pe Valea Iadului, învăţând să cunoască, respecte şi protejeze natura.
07 August 2017, 19:22
Final de concurs: 66 de noi directori şi directori adjuncţi în şcolile din Bihor
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a publicat rezultatele finale ale concursurilor pentru conducerea şcolilor din judeţ, arătând că din cei 120 de candidaţi, doar 66 vor fi şefi în unităţile de învăţământ. Din aceştia, 42 sunt directori, iar 24 directori adjuncţi.
'O afacere de nota 10': Liceenii, studenţii şi masteranzii din toată ţara, inclusiv din Bihor, aşteptaţi la Business Smart School de la Cluj Napoca
Educatie
Organizaţia Studenţilor Economişti Cluj-Napoca, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Universitatea Babeş-Bolyai, va organiza în perioada 3-9 septembrie 2017 cea de-a X-a ediţie a celui mai mare proiect al organizaţiei, Business Smart School. Tema abordată în acest an va fi "O afacere de nota 10". Liceeni, studenţi şi masteranzi din toată ţara sunt așteptați să participe.
02 August 2017, 19:00
Final de admitere la Universitatea din Oradea: Mai mulţi studenţi la licenţă, mai puţini la masterat
Educatie
Într-un mod incomplet şi stângaci, Universitatea din Oradea a comunicat, miercuri, rezultatele finale ale admiterii de vară, care arată că din toamnă facultăţile orădene vor avea 2.733 de studenţi în anul I la licenţă şi 934 de masteranzi în primul an de studiu. Numărul bobocilor la licenţă este mai mare decât în vara anului trecut, dar numărul masteranzilor este mai mic.
02 August 2017, 15:05
Bani pentru 'stranieri': Primăria bagă sute de mii de euro din banii orădenilor într-o şcoală privată
Bihoreanul tipărit
Primăria va investi câteva sute de mii de euro în următorii trei ani în prima şcoală Cambridge din Oradea. Înfiinţată pentru copiii managerilor de multinaţionale, care vor achita anual taxe de 8.000 de euro, International School of Oradea a primit spaţiu, dotări de 750.000 lei şi garanţia că oraşul va suporta pierderile din primii ani de funcţionare.
01 August 2017, 12:55
Doctor Honoris Causa: Unul dintre cei mai buni matematicieni ai lumii le-a vorbit universitarilor orădeni despre munca sa (FOTO)
Educatie
Autor a peste 1.400 de articole ştiinţifice şi 38 de cărţi şi monografii, considerat unul dintre cei mai importanţi 10 matematicieni ai lumii, profesorul universitar Ravi Agarwal, născut în India, dar acum stabilit în SUA, a fost prezent vineri la Oradea. Omul de ştiinţă a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene, prilej cu care le-a spus celor prezenţi la ceremonie despre munca sa din ultimii 47 de ani. Agarwal a intrat astfel în comunitatea academică orădeană, unde are, de ani buni, doi colaboratori.
28 Iulie 2017, 15:54
O somitate a matematicii va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea
Educatie
Matematicianul Ravi P. Agarwal, unul dintre puţinii oameni de ştiinţă din lume care a scris peste 1.000 de lucrări ştiinţifice, va fi prezent, vineri, la Universitatea din Oradea. Preşedinte al Departamentului de Matematică de la Texas A&M University-Kingsville, profesorul va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene.
27 Iulie 2017, 13:53
Şeful Inspectoratului Şcolar: Bihorul a avut rezultate bune la evaluarea naţională şi la Bac, iar „anul viitor vrem să depăşim media naţională”
Știri Bihor
Inspectorul şcolar general al judeţului, Alin Novac Iuhas, a prezentat la întrunirea de miercuri a Colegiului Prefectural un bilanţ al examenelor de evaluare naţională şi de bacalaureat din sesiunea tocmai încheiată. La nivelul întregului judeţ s-a înregistrat o creştere de aproximativ 10% a ratei de promovare la Bac, a spus şeful Inspectoratului, evidenţiind în mod special rezultatele absolvenţilor Colegiului Naţional Mihai Eminescu, „campioni” naţionali la mediile de 10: nu mai puţin de cinci!
26 Iulie 2017, 16:53
Pentagonul facultăţilor de fizică: Studenţi din 5 universităţi, reuniţi la Oradea
Educatie
Studenţi la fizică din cinci centre universitare – Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara, Bucureşti şi Oradea – s-au reunit în urbea de pe Crişul Repede, la a V-a ediţie a Pentagonului Facultăţilor de Fizică, o sesiune de comunicări ştiinţifice întinsă pe durata a cinci zile.
26 Iulie 2017, 09:50
Diplome de licenţă fără studii: Percheziţii la două universităţi din Arad, unde profesorii dădeau diplome pe bani
Actual
Peste 100 de percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, la universităţile Aurel Vlaicu şi Vasile Goldiş din Arad, unde profesorii vindeau diplome de licenţă unor studenţi străini, fără ca aceştia să participe la cursuri. De asemenea, studenţii erau promovaţi fraudulos la examene.
26 Iulie 2017, 09:40
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor: Oradea, singurul municipiu reşedinţă de judeţ care nu oferă burse şcolarilor
Educatie
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor salută iniţiativa consilierilor locali PSD din Oradea, care vor să supună votului un proiect privind acordarea de burse şcolarilor orădeni. Liderul elevilor bihoreni, Răzvan Hercuţ, descrie situaţia din Oradea ca fiind "lamentabilă", întrucât este singurul municipiu reşedinţă de judeţ în care elevii silitori ori sărmani nu primesc burse.
26 Iulie 2017, 08:35
Titularizare: Încă 20 de profesori bihoreni au promovat, după contestaţii
Educatie
Procentul de candidaţi bihoreni care au luat note peste 7 la examenul de titularizare a crescut, după soluţionarea contestaţiilor, cu două puncte. Mai precis, 505 candidaţi bihoreni au promovat acest examen şi sunt aşteptaţi miercuri la sediul IŞJ Bihor, la şedinţa de repartizare a posturilor.
25 Iulie 2017, 13:02
Fiul prim-adjunctului Jandarmeriei Bihor, şef de promoţie al Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi
Educatie
Tânărul bihorean Mihai Jarca îşi vede de acum numele pe placa de onoare a Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi "Petru Rareş" Fălticeni. El este şeful promoţiei 2015-2017, primind şi o diplomă de merit pentru performanţa sa. Sergentul major nu este defel străin de meserie: tatăl său, Doru Jarca, este împuternicit prim-adjunct al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor.
Cursuri de educaţie juridică în şcoli: Elevii vor învăţa despre Constituţie, noţiuni generale de drept şi combaterea corupţiei
Actual
Elevii vor studia în şcoli şi licee despre Constituţia României, procesul legislativ, funcţionarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil şi penal, dar şi despre combaterea corupţiei, în urma unui protocol încheiat între Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public.
23 Iulie 2017, 13:00
Gala diplomelor: Expoziţii şi concerte cu absolvenţii Facultăţii de Arte, la Muzeul Ţării Crişurilor
Timp liber
Aşa cum fac la fiecare final de an universitar din ultimele două decenii, absolvenţii Facultăţii de Arte din Oradea îşi aduc în faţa publicului realizările. În noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, ei îşi vor expune lucrările din sfera artelor vizuale şi vor susţine două concerte.
19 Iulie 2017, 11:48
Universitatea din Oradea scoate la concurs 28 de posturi didactice
Știri Bihor
Senatul Universităţii din Oradea a aprobat, în ultima şedinţă înainte de vacanţa de vară, comisiile de concurs pentru 28 de posturi didactice care vor fi scoase la mezat în septembrie. Cele mai multe din aceste posturi sunt pentru profesori şi conferenţiari.
18 Iulie 2017, 16:04
Titularizare: Mai puţin de jumătate din candidaţi au promovat examenul
Știri Bihor
Din cei 1.040 de bihoreni care au dat examenul de titularizare, doar 485 au promovat, luând note peste 7. Alţi 345 de candidaţi pot spera la un post de suplinitor, întrucât au luat note între 5 şi 7. Cei mai buni s-au dovedit însă şapte candidaţi care au luat nota maximă, 10.
18 Iulie 2017, 14:28
Concursurile de directori de şcoli: 10 candidaţi au picat prima probă, cea a testului grilă
Știri Bihor
Din cei 113 profesori care concurează pentru 120 de posturi de director şi director adjunct în şcolile bihorene, zece au picat luni prima probă, cea scrisă. Cei admişi după testul grilă vor participa, între 19 şi 31 iulie, la proba de evaluare a CV-ului şi la interviu.
Prorector nou la Universitate: Gabriel Bendea, decanul Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial
Știri Bihor
Începând de marţi, Universitatea din Oradea va avea un nou prorector. Gabriel Bendea, decanul Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial, va fi responsabil cu managementul strategic şi informatizarea instituţiei.
17 Iulie 2017, 18:02
PSD-iştii vor burse pentru elevii orădeni cu note mari sau din familii sărace
Știri Bihor
Dacă toţi aleşii locali vor sprijini o propunere a grupului PSD, elevii orădeni cu note mari sau care provin din familii sărace vor putea primi lunar burse de la Primărie. Social-democraţii urmează să depună la Consiliul Local un proiect în acest sens şi speră că şi colegii liberali şi UDMR-işti le vor susţine ideea.
17 Iulie 2017, 16:50
Un tânăr bihorean a luat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale
Educatie
Tamio Vesa Nakajima, proaspăt absolvent al Liceului Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" din Beiuş, este unul dintre cei trei români care au cucerit câte o medalie de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale. Lotul României a mai venit acasă de la Ljubljana, oraşul care a găzduit concursul, şi cu o medalie de argint.
17 Iulie 2017, 15:30
Şcoală privată, dar pe banii orădenilor: PSD-iştii, nemulţumiţi că International School of Oradea înghite mulţi bani publici
Știri Bihor
Consilierii PSD ai Oradiei au criticat, luni, într-o conferinţă de presă, faptul că Primăria şi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea finanţează Şcoala Internaţională Oradea, unitate de învăţământ privată cu predare în limba engleză ce urmează să funcţioneze din toamnă în oraş. PSD-iştii au explicat că nu sunt împotriva şcolii în sine, dar nu consideră că ea ar trebui să funcţioneze din banii orădenilor, arătând că alte şcoli private din oraş nu au parte de acelaşi tratament.
17 Iulie 2017, 14:45
Peste 1.200 de candidaţi şi-au depus dosarele în prima săptămână de admitere la Universitatea din Oradea
Educatie
În prima săptămână de admitere la Universitatea din Oradea şi-au depus dosarele 1115 candidaţi pentru studiile universitare de licenţă şi 109 candidaţi pentru studiile universitare de master. Înscrierile continuă şi săptămâna viitoare.
16 Iulie 2017, 12:19
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON