URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Educatie

Se caută 'interni'! Studenţii orădeni primesc bani dacă fac stagii de practică în Universitate
Educatie
Universitatea din Oradea caută stagiari. 15 studenţi orădeni vor primi burse lunare de câte 400 lei, dacă fac internship într-una din cele patru structuri care caută practicanţi: Biroul de Comunicare, Departamentul IT, Biblioteca şi Centrul de Consiliere şi Servicii privind Cariera.
22 Martie 2018, 13:52
Centru de învăţare, la Universitate: Studenţii orădeni vor primi online cursurile
Educatie
Universitatea din Oradea se numără printre cele 12 universităţi din ţară care vor avea câte un centru de învăţare, adică un spaţiu anume dedicat studenţilor, unde aceştia vor avea la dispoziţie aparate moderne, pentru a aprofunda cursurile predate de profesorii lor. De asemenea, toţi studenţii orădeni vor avea acces pe un site anume construit, unde dascălii vor publica toate cursurile, dar şi alte materiale didactice necesare tinerilor.
Universitatea face planuri cu autorităţile locale: parc ştiinţific cu Consiliul Judeţean şi campus integrat cu Primăria
Educatie
La comanda Primăriei Oradea, o firmă de arhitectură din Bucureşti pregăteşte masterplanul unui campus universitar integrat, adică reconfigurarea zonei cuprinse între Peţa, cimitirul municipal şi cartierul Europa, astfel încât să concentreze toate clădirile şi dotările necesare Universităţii. Pe de altă parte, Universitatea lucrează şi cu Consiliul Judeţean pentru amenajarea unui parc ştiinţific şi tehnologic, tot în acelaşi perimetru.
21 Martie 2018, 17:26
Universitatea din Oradea se pregăteşte de evaluarea ARACIS. Bungău speră că va păstra gradul de încredere ridicată
Educatie
În luna octombrie, Universitatea din Oradea va fi evaluată instituţional de specialiştii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, iar rectorul Constantin Bungău speră că instituţia îşi va păstra gradul de încredere ridicată obţinut în 2013. Calificativele oferite de ARACIS sunt importante pentru că influenţează finanţarea universităţilor.
21 Martie 2018, 14:55
Rectorul Bungău: Fără bani de la Bucureşti, din toamnă Universitatea din Oradea nu va putea plăti salariile
Educatie
Situaţia financiară a Universităţii din Oradea nu este defel roză, spune rectorul Constantin Bungău. Din pricina măririlor salariale cu 20%, pe care va trebui să le plătească începând din luna aprilie, Universitatea îşi va cheltui bugetul anual pentru salarii în luna septembrie. Astfel, singura soluţie este ca Ministerul Educaţiei să aloce Oradiei mai mulţi bani.
Final de anchetă la Grădiniţa 31: Educatoarea acuzată de părinţi că a bătut copiii a fost reclamată la Poliţie şi DGASPC Bihor
Educatie
Ancheta disciplinară de la Grădiniţa 31, unde părinţii au acuzat o educatoare că le-a bătut copiii, s-a încheiat. Comisia disciplinară a stabilit că Mirabela Murg şi-a bătut, în grădiniţă, propriul copil, care era înscris în grupa ei, dar n-a putut determina dacă educatoarea a lovit sau nu şi alţi micuţi. Cert este că, în urma acestei concluzii, conducerea unităţii de învăţământ a făcut o sesizare către Poliţie şi DGASPC Bihor.
20 Martie 2018, 17:08
Fotbaliştii de la Universitatea Oradea au început noua stagiune promiţător
Știri Sportive
Înfiinţată de decanul Facultăţii de Georgrafie, Turism şi Sport a Universităţii de Stat din Oradea, profesorul Alexandru Ilieş, echipa de fotbal FC Universitatea Oradea se remarcă tot mai mult în competiţiile în care activează. Jucătorii pregătiţi de profesorul Lucian Stance s-au impus în prima etapă din returul Ligii a IV-a, fără drept de apel, la Beiuş, cu scorul de 3-0 şi au urcat pe locul III.
20 Martie 2018, 08:14
Mai învăţaţi! Elevii bihoreni, note mici la matematică, la simularea Evaluării Naţionale
Educatie
Mai puţin de o treime din elevii bihoreni care au susţinut examenul simulat la matematică, în pregătirea pentru Evaluarea Naţională, au luat cel puţin nota 5. Nici la limba română rezultatele nu sunt foarte încurajatoare, jumătate din elevi reuşind să promoveze. Notele nu vor fi trecute în catalog, însă vor fi analizate în fiecare clasă.
16 Martie 2018, 19:03
Sorbonel 'repatriat': Scăpat din arest, orădeanul Lucian Bara s-a întors să predea la Facultatea de Mediu
Bihoreanul tipărit
Scăpat din arest, unde ajunsese după isprăvi comise ca preşedinte al CAS Bucureşti, orădeanul Lucian Bara s-a întors la catedra rezervată de Facultatea de Protecţia Mediului. Acuzat de DNA că a fraudat bugetul asigurărilor de sănătate cu peste 3 milioane euro, fiul fostului decan Vasile Bara a revenit în faţa studenţilor doar pe hârtie, în realitate chiulind cu tupeu de la singurul curs pe care trebuia să-l ţină.
15 Martie 2018, 20:53
Lecţie de antreprenoriat cu Dragoş Pîslaru: Fostul ministru le-a explicat studenţilor de ce să înceapă o afacere (FOTO)
Educatie
Fostul ministru tehnocrat al Muncii, Dragoş Pîslaru, a reuşit o performanţă mai rară în ultima vreme, la Universitatea din Oradea: a umplut Aula Magna a instituţiei cu studenţi dornici să-l asculte. Manager al unui proiect prin care se acordă finanţări nerambursabile de 36.000 euro pentru start-up-uri, Pîslaru le-a explicat tinerilor orădeni de ce ar trebui să devină antreprenori. "Antreprenoriatul este o şansă pentru dezvoltarea României", a spus Pîslaru.
15 Martie 2018, 14:31
Şeful sindicaliștilor bihoreni din Învățământ recunoaşte: Boicotarea examenelor simulate, un demers fără noimă
Educatie
După ce, săptămâna trecută, profesorii sindicalişti au boicotat examenele simulate de Evaluare Naţională, dar fără vreun efect, liderul Sindicatului Liber din Învățământ, Ioan Ţenţ, a recunoscut la rândul său că această formă de protest este ineficientă şi neimpresionantă. Totuşi, în opinia sindicalistului, acţiunea a fost reuşită pentru simplul motiv că... s-a scris despre ea în presă!
14 Martie 2018, 20:14
Lecţia lui Săpunel: Rotary construieşte toalete în şcolile de la ţară şi îi învaţă pe elevii bihoreni cum să-şi spele mâinile corect (FOTO)
Educatie
Cu motto-ul "Mâini curate, copii sănătoşi", clubul Rotary 1113 şi Skin Novels, producător de săpunuri naturale, vor să îmbunătăţească nivelul de educaţie sanitară al elevilor bihoreni. Voluntarii ţin lecţii în şcolile de la sate, pentru a-i învăţa pe elevi cum să se spele pe mâini. Totodată, au scos la vânzare săpunuri speciale, iar banii strânşi îi vor folosi pentru construcţia de toalete în şcolile şi grădiniţele din Bihor.
14 Martie 2018, 12:23
Părinţii de la Gojdu, dezamăgiţi de Inspectoratul Şcolar: Cer să fie respectată propunerea profesorilor de a avea, în toamnă, trei clase de-a V-a
Educatie
După ce, aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit, Inspectoratul Şcolar a decis că din toamnă Colegiul Naţional Emanuil Gojdu va avea cu o clasă de-a V-a mai puţin, hotărârea i-a nemulţumit şi pe părinţii elevilor şcolii, nu doar pe profesori. Într-o scrisoare deschisă transmisă Inspectoratului Şcolar şi Ministerului Educaţiei, părinţii se arată dezamăgiţi de conducerea IŞJ Bihor şi cer ca şcoala să primească iar clasa cu pricina.
Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare: 1.100 de cereri depuse în două zile, în Bihor
Educatie
În toate şcolile din România a început înscrierea în învăţământul primar, adică a copiilor care din toamnă vor fi elevi în clasa pregătitoare. În primele două zile de înscrieri, în Bihor s-au înregistrat 1.110 cereri. Părinţii pot completa formularele până pe 26 martie.
11 Martie 2018, 09:48
Uite clasa, nu e clasa! Şeful Inspectoratului Şcolar, Alin Novac Iuhas, a 'furat' o clasă de-a V-a de la Colegiul Gojdu
Bihoreanul tipărit
Şeful Inspectoratului Şcolar, Alin Novac Iuhas, pârât la Ministerul Educaţiei că tratează discreţionar şcolile din Oradea, "tăindu-le" din clase cum vrea el. Sub pretextul că la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu trebuie să ajungă doar cei mai buni elevi orădeni, şeful IŞJ a redus numărul claselor de-a V-a ale unităţii, nemulţumind profesorii, care l-au reclamat la Bucureşti şi se gândesc să-l şi dea în judecată.
08 Martie 2018, 08:15
Anchetă la Grădiniţa 31 din Oradea: O educatoare este acuzată de părinţi că bate copiii
Educatie
Se fac cercetări la Grădiniţa 31 din Oradea, după ce mai mulţi părinţi ai unor copii din grupa mică s-au plâns că educatoarea îi bate pe micuţi. Reclamaţia părinţilor se bazează doar pe spusele copiilor, neexistând urme fizice ale unor agresiuni. Conducerea şcolii, dar şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au declanşat verificări asupra educatoarei.
07 Martie 2018, 12:55
Elevii şi profesorii de la Liceul Ghibu promovează bisericile de lemn din zona Beiuşului
Educatie
Alături de trei profesori, 30 de elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi-au propus să promoveze 32 de biserici de lemn din Ţara Beiuşului. După ce se vor documenta temeinic despre aceste monumente, liceenii vor realiza şi două albume fotografice.
06 Martie 2018, 19:30
Sindicaliştii boicotează, simulările continuă: Toţi elevii de clasa a VIII-a din Bihor susţin primul examen
Educatie
Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor a anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor că profesori din 43 de unităţi de învăţământ boicotează examenele de simulare a Evaluării Naţionale. Reprezentanţii IŞJ Bihor arată însă că acest boicot nu afectează cu nimic testările, care luni dimineaţă au debutat în toate cele 140 de centre de examen din judeţ.
05 Martie 2018, 11:24
Peste 5.100 de elevi bihoreni vor simula examenele din cadrul Evaluării Naţionale
Educatie
Luni vor debuta în toată ţara examenele de simulare a Evaluării Naţionale. În Bihor, sunt aşteptaţi să susţină aceste teste aproape 5.150 de elevi din clasele de-a VIII-a. Subiectele vor fi unice în ţară, dar notele elevilor nu vor fi trecute în cataloage.
03 Martie 2018, 16:25
Căminul fără sfârşit: De 20 de ani, Universitatea din Oradea se chinuie să ridice un cămin pentru studenţi
Bihoreanul tipărit
De 20 de ani, Universitatea din Oradea se tot chinuie să ridice un cămin pentru studenţi. Construcţia a început pe vremea rectorului Teodor Maghiar, care a încredinţat-o unei firme de casă, a fost recepţionată parţial de Cornel Antal, iar acum trebuie relicitată deoarece Constantin Bungău, care a şi fost anchetat penal din pricina contractului, l-a reziliat.
02 Martie 2018, 08:09
Etno-Mărţişorul: Studenţii şi profesorii au sărbătorit 1 Martie cu un flashmob de Cartea Recordurilor şi dansuri populare (FOTO/VIDEO)
Educatie
Studenţi şi profesori ai Universităţii din Oradea au sărbătorit ziua de 1 Martie într-o manieră inedită. Peste 200 de persoane au făcut un mărţişor uman uriaş în Piaţa Unirii, afişând pancarte în culorile alb şi roşu. La final, pentru a celebra reuşita care, speră participanţii, va intra în Cartea Recordurilor, toţi cei prezenţi în centrul oraşului s-au prins în horă.
Universitatea din Oradea a primit bani pentru activităţi extracurriculare
Educatie
În anul 2018, Universitatea din Oradea a programat 29 de activităţi extracurriculare, mai precis o serie de conferinţe, seminarii şi concursuri din diferite domenii. Pentru organizarea acestora, facultăţile orădene au primit bani de la Ministerul Educaţiei: 250.000 de lei în total.
Profesorul secolului XXI: Dascălii au dezbătut cum pot fi mai interesanţi pentru elevii lor (FOTO)
Educatie
Într-o eră digitalizată, în care atenţia copiilor la clasă se obţine mai greu prin metode clasice, zeci de dascăli orădeni au participat la un interesant simpozion organizat de Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, în parteneriat cu IŞJ Bihor, cu universităţile din Oradea şi din Cluj Napoca şi cu Fundaţia Pro Cariere. Profesorii au dezbătut metode de bună practică în activitatea de predare, încercând astfel să răspundă unei întrebări care îi interesează: cum le pot preda elevilor de azi, pentru a fi pe placul acestora şi, mai ales, pentru a-i face să le placă şcoala.
Vreme aprigă: Şcoli închise, luni şi marţi, în mai multe judeţe, inclusiv în Capitală
Actual
Scolile vor fi inchise din cauza viscolului, luni si marti, atat in iudetul Ilfov, respectiv in Capitala, cat si in Dolj, Constanta si Giurgiu. Orele de curs vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de invatamant, cu aprobarea inspectoratelor scolare judetene.
26 Februarie 2018, 01:58
„Istoria și cenzura scrisului istoric”, volum în onoarea universitarului Ion Zainea (FOTO)
Educatie
Eveniment cu tradiție în mediul academic, lansarea unui volum de studii dedicat unui cadru universitar cu experiență profesională remarcabilă, și-a consumat un nou episod la Universitatea din Oradea. Prin intermediul Facultăţii de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a fost lansată, la Biblioteca Universităţii, cartea „Istoria și cenzura scrisului istoric”, cu studii în onoarea profesorului universitar Ion Zainea, ajuns la vârsta de 65 de ani.
22 Februarie 2018, 10:35
Fondul Ştiinţescu: 21 de echipe vor primi bani pentru a face diverse cercetări
Educatie
Fundaţia Comunitară Oradea a selectat cele 21 de echipe de elevi care, în următoarele luni, vor primi finanţări pentru a face cercetări în diferite domenii, în cuantum de peste 134.000 de lei. Fondul Ştiinţescu a fost anume înfiinţat de ONG pentru a-i încuraja pe tineri să descopere lumea fascinantă a ştiinţei.
22 Februarie 2018, 09:46
O nouă bursă pentru studenţii orădeni: primesc bani dacă fac internship în Universitate
Educatie
Din semestrul II al acestui an universitar, care va începe săptămâna viitoare, studenţii orădeni au şansa să primească un nou tip de bursă. Conducerea Universităţii a decis să introducă bursa de internship, în valoare de 400 de lei pe lună, pentru tinerii care se implică voluntar în activităţile facultăţilor orădene.
21 Februarie 2018, 13:23
Cresc taxele la Universitatea din Oradea!
Educatie
Mai multe facultăţi orădene măresc taxele de şcolarizare, începând din următorul an universitar. Cea mai mare scumpire se va petrece la specializarea Calculatoare, unde un an de studii va costa cu 600 lei mai mult. Noile taxe au fost propuse de facultăţi şi aprobate de conducerea executivă şi de Senatul Universităţii, chiar dacă studenţii orădeni s-au opus.
20 Februarie 2018, 19:35
Ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, predă la Universitatea din Oradea
Știri Bihor
Ministrul Cercetării şi Inovării, profesorul clujean Nicolae Burnete, va preda în semestrul II masteranzilor Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică din Oradea. Burnete are o colaborare mai veche cu Universitatea locală şi, chiar şi după numirea lui ca ministru, a anunţat că nu va renunţa la cursurile de aici, însă le va ţine modular, adică într-o manieră concentrată, la sfârşit de săptămână.
20 Februarie 2018, 16:24
Colegiul Mihai Eminescu va fi reabilitat din temelii. Valoarea investiţiei: peste 27 de milioane de lei
Oradea noastră
Aleşii orădenilor au aprobat, joi, proiectul de reabilitare integrală a Colegiului Mihai Eminescu, o clădire veche de 300 de ani. Lucrările vor cuprinde toată clădirea, de la fundaţie până la acoperiş, iar intervenţiile neautorizate făcute de-a lungul anilor, vor fi eliminate. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 27,5 miioane de lei.
15 Februarie 2018, 19:05
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON