URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 23 FEBRUARIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte interesant comportamentul preşedintelui Consiliului Judeţean... Iese primarul Bolojan cu planurile de  dezvoltare a oraşului, hop vine şi domnul preşedinte Pásztor cu ideile proprii! Aşa am aflat că judeţul va investi într-un parc ştiinţific şi tehnologic, că va face un bloc ANL pentru angajaţi şi că visează la un campus pentru copiii cu nevoi speciale.
Zic şi eu
Adrian Cris
O nouă reuniune a Consiliului Judeţean a eşuat săptămâna trecută pentru că reprezentanţii PNL au lipsit, iar cei ai PSD-UDMR-ALDE n-au avut cvorum nici măcar s-o înceapă, necum să adopte hotărâri. Cauzele se cunosc: după ce astă-vară şeful PSD Bihor, Ioan Mang, şi-a expulzat fosta favorită din partid şi implicit din CJ, "majoritatea" a ajuns egala "minorităţii".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Săptămâna trecută, în centrul Oradiei, chiar vizavi de monstruozitatea arhitectonică denumită Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului”, am surprins o scenă în trafic. În timp ce câteva zeci de mașini așteptau pe trei benzi să se facă verde la semaforul de la trecerea de pietoni, un șofer a aruncat pe geam ceva, cel mai probabil un pachet de țigări gol.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În Monitorul Oficial nr. 1000 din 18 decembrie 2017 a fost publicată Decizia nr. 651/2017 a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că pot face obiectul recursului în casaţie şi hotărârile pronunţate ca urmare a recunoaşterii învinuirii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Despre bullying am auzit cu toţii. Când spui "bullying" te gândeşti de obicei la instituţia şcolii şi ce se întâmplă cu adolescenţii de pe holurile liceelor. Adevărul este că bullying-ul este prezent nu doar în şcoală, ci şi în alte medii, chiar şi în cele predominate de adulţi. Bullying-ul are loc şi la serviciu, în facultate, la sala de sport ori între vecini sau membrii familiei. Atâta vreme cât o persoană se foloseşte de superioritatea sa faţă de o altă persoană pentru a o domina, vorbim de bullying.

Educatie

„Istoria și cenzura scrisului istoric”, volum în onoarea universitarului Ion Zainea (FOTO)
Educatie
Eveniment cu tradiție în mediul academic, lansarea unui volum de studii dedicat unui cadru universitar cu experiență profesională remarcabilă, și-a consumat un nou episod la Universitatea din Oradea. Prin intermediul Facultăţii de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a fost lansată, la Biblioteca Universităţii, cartea „Istoria și cenzura scrisului istoric”, cu studii în onoarea profesorului universitar Ion Zainea, ajuns la vârsta de 65 de ani.
22 Februarie 2018, 10:35
Fondul Ştiinţescu: 21 de echipe vor primi bani pentru a face diverse cercetări
Educatie
Fundaţia Comunitară Oradea a selectat cele 21 de echipe de elevi care, în următoarele luni, vor primi finanţări pentru a face cercetări în diferite domenii, în cuantum de peste 134.000 de lei. Fondul Ştiinţescu a fost anume înfiinţat de ONG pentru a-i încuraja pe tineri să descopere lumea fascinantă a ştiinţei.
22 Februarie 2018, 09:46
O nouă bursă pentru studenţii orădeni: primesc bani dacă fac internship în Universitate
Educatie
Din semestrul II al acestui an universitar, care va începe săptămâna viitoare, studenţii orădeni au şansa să primească un nou tip de bursă. Conducerea Universităţii a decis să introducă bursa de internship, în valoare de 400 de lei pe lună, pentru tinerii care se implică voluntar în activităţile facultăţilor orădene.
21 Februarie 2018, 13:23
Cresc taxele la Universitatea din Oradea!
Educatie
Mai multe facultăţi orădene măresc taxele de şcolarizare, începând din următorul an universitar. Cea mai mare scumpire se va petrece la specializarea Calculatoare, unde un an de studii va costa cu 600 lei mai mult. Noile taxe au fost propuse de facultăţi şi aprobate de conducerea executivă şi de Senatul Universităţii, chiar dacă studenţii orădeni s-au opus.
20 Februarie 2018, 19:35
Ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, predă la Universitatea din Oradea
Știri Bihor
Ministrul Cercetării şi Inovării, profesorul clujean Nicolae Burnete, va preda în semestrul II masteranzilor Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică din Oradea. Burnete are o colaborare mai veche cu Universitatea locală şi, chiar şi după numirea lui ca ministru, a anunţat că nu va renunţa la cursurile de aici, însă le va ţine modular, adică într-o manieră concentrată, la sfârşit de săptămână.
20 Februarie 2018, 16:24
Colegiul Mihai Eminescu va fi reabilitat din temelii. Valoarea investiţiei: peste 27 de milioane de lei
Oradea noastră
Aleşii orădenilor au aprobat, joi, proiectul de reabilitare integrală a Colegiului Mihai Eminescu, o clădire veche de 300 de ani. Lucrările vor cuprinde toată clădirea, de la fundaţie până la acoperiş, iar intervenţiile neautorizate făcute de-a lungul anilor, vor fi eliminate. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 27,5 miioane de lei.
15 Februarie 2018, 19:05
'Fashion Gate': Studenţii de la Modă-Design îşi prezintă creaţiile
Timp liber
Orădenii curioşi să vadă ce pot şi ce ştiu studenţii orădeni de la specializarea Modă-Design vestimentar sunt invitaţi miercuri, în Lotus Center, la spectacolul de modă Fashion Gate. Studenţi din anii I, II şi III îşi vor prezenta propriile lucrări, ajutaţi de modele de la agenţia Amalia Judea Management.
13 Februarie 2018, 18:56
A început Bacul: Peste 4.300 de elevi bihoreni susţin primele examene
Educatie
Examenul de Bacalaureat a debutat, luni dimineaţă, în toate cele 47 de centre de examinare din judeţul Bihor. În total, 4.375 de elevi din clasa a XII-a sau absolvenţi din ani anteriori s-au înscris la probele de competenţe, care, în premieră, se ţin pe parcursul anului şcolar.
12 Februarie 2018, 09:58
Începe Bacalaureatul: Deputatul Florica Cherecheş avertizează că examenul ar putea fi... ilegal!
Educatie
Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 se va desfăşura între 12 şi 22 februarie, la mijlocul anului şcolar. Deputatul Florica Cherecheş, preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale, avertizează că prima sesiune a examenului se desfăşoară în urma unui ordin de ministru care încalcă prevederile Legii Educaţiei Naţionale. Asta deoarece legea prevede că examenul este susţinut de elevii care au promovat clasa a XII-a şi a XIII-a. 
11 Februarie 2018, 12:45
Sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu greva, nemulţumiţi că au scăzut salariile
Educatie
Învăţământul românesc, inclusiv cel bihorean, ar putea să intre în grevă. Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, Ioan Ţenţ, a declarat că profesorii şi ceilalţi angajaţi din şcoli şi grădiniţe sunt foarte nemulţumiţi de reîncadrarea făcută anul trecut, care a determinat scăderi de salarii şi inechităţi între lefuri, de faptul că toate posturile sunt blocate, dar şi că, de luna aceasta, cei care nu au o normă întreagă ar putea să aducă bani de acasă sau să lucreze pe gratis, întrucât suma contribuţiilor plătite le depăşeşte veniturile.
Universitatea din Oradea va primi bani pentru construcţia unui nou cămin studenţesc
Educatie
Universitatea din Oradea îşi va dubla capacitatea de cazare în cămine studenţeşti. Instituţia a fost cuprinsă pe lista universităţilor unde Compania Naţională de Investiţii va construi noi cămine studenţeşti, cu până la 1.420 de locuri. Culmea este însă că, deşi se laudă cu construcţia unei clădiri noi, Universitatea are un cămin încă nefinalizat, unde de ani de zile n-a mai investit... din lipsă de bani!
06 Februarie 2018, 19:11
Țara Bistrei a deschis Centenarul la Universitatea din Oradea (FOTO)
Educatie
Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, împreună cu Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău, au deschis seria manifestărilor dedicate celebării a 100 de ani de la Marea Unire cu lansarea unui album dedicat satelor din zona Bistrei.
30 Ianuarie 2018, 20:20
Peste 4.000 de candidaţi la Bacalaureat sunt aşteptaţi să se înscrie la probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale
Educatie
Şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului Bihor, Alin Novac Iuhas, a anunţat marţi că în cele 47 de centre în care se va desfăşura în acest an examenul de Bacalaureat sunt aşteptaţi să se înscrie, pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, peste 4.000 de absolvenţi ai claselor XII şi XIII din promoţia 2018, la care se vor adăuga şi absolvenţi din seriile trecute. În premieră, evaluarea competenţelor lingvistice şi digitale are loc în luna februarie, mult înaintea vacanţei de vară.
30 Ianuarie 2018, 13:59
Din toamnă dispare o singură şcoală din Bihor. Creşte numărul claselor de învăţământ profesional
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean a definitivat planul de şcolarizare şi reţeaua unităţilor de învăţământ ce vor funcţiona în Bihor în anul şcolar 2018-2019. Potrivit datelor prezentate de şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas, din toamnă dispare un singur colegiu tehnic, în Oradea, în timp ce în întregul judeţ va creşte numărul de clase pentru învăţământul profesional şi va fi redus, implicit, numărul claselor pentru învăţământul teoretic.
30 Ianuarie 2018, 12:20
Vor burse! Flash-mob în curtea şcolii, pentru un drept prevăzut de lege (FOTO)
Educatie
În ultimele zile, aproximativ o mie de elevi bihoreni au participat la flash-mob-uri în curţile şcolilor la care învaţă, pentru a atrage atenţia primarilor din judeţ că au dreptul la burse şcolare şi doresc să le primească. În prezent, nicio primărie din Bihor nu acordă cele patru tipuri de burse dedicate elevilor şi prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale.
Încep înscrierile pentru Bacalaureat 2018
Educatie
Din 29 ianuarie până pe 2 februarie, elevii din ultimul an de liceu se pot înscrie la sesiunea de Bacalaureat 2018, iar cei care o vor face se pot pregăti deja de examene! În premieră, Ministerul Educaţiei a decis ca probele de competenţă din cadrul Bacalaureatului să aibă loc în luna februarie. 
Rectorii a 30 de universităţi din ţară îl vor pe Valentin Popa ministru al Educaţiei
Actual
Printr-o scrisoare deschisă, 30 de rectori de la universităţi din întreaga ţară au arătat că îl susţin pe rectorul Valentin Popa, nominalizat de PSD ministru al Educaţiei. Colegii lui Popa spun că acesta este "un cadru didactic şi un cercetător de prestigiu". 
28 Ianuarie 2018, 10:40
Nu se lasă mai prejos! Rectorul Bungău îl laudă pe noul ministru al Educaţiei, cu care a 'colaborat împreună'
Educatie
Deşi de luni bune n-a mai dat nicio declaraţie publică ori vreun comunicat de presă, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a transmis sâmbătă un mesaj prin care îşi arată susţinerea faţă de ministrul propus de PSD pentru portofoliul Educaţiei, omologul său din Suceava, Valentin Popa. Rectorul orădean spune că a "colaborat împreună" cu Popa şi, astfel, poate afirma că acesta "are expertiză pentru funcţia propusă". Numai că, asemenea viitorului ministru, şi Bungău chinuie limba română...
27 Ianuarie 2018, 18:11
De la 'genunche' la 'pamblică'! Noul ministru al Educaţiei chinuie limba română (VIDEO)
Actual
Dacă greşelile gramaticale făcute de ex-ministrul Educaţiei, Liviu Pop, v-au enervat, aflaţi că nici succesorul său nu e mai breaz! Noul ministru Valentin Popa, rectorul Universităţii din Suceava, a fost filmat spunând "pamblica", "celălanţi", "repercursiuni" sau "această ţinut". 
27 Ianuarie 2018, 09:01
Pentru sărbătoarea Unirii celei Mici, studenţii orădeni vă invită la o 'hartă umană'
Timp liber
Pentru a marca cei 159 de ani trecuţi de la Unirea Principatelor Române, Uniunea Studenţilor din Oradea sună adunarea în Piaţa Unirii. Studenţi, elevi, profesori şi, de fapt, toţi orădenii sunt invitaţi să participe la crearea unei hărţi umane a României.
23 Ianuarie 2018, 16:10
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor, de acord cu noile reguli impuse de Ministerul Educaţiei în şcoli
Educatie
Reprezentanţii elevilor bihoreni, reuniţi în Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor, le cer directorilor de şcoli din judeţ să modifice regulamentele interne ale unităţilor, prin aplicarea noilor reguli prevăzute de Ministerul Educaţiei. Mai precis, elevii bihoreni salută prevederea conform căreia se interzice sancţionarea colegilor lor care nu poartă uniformă.
16 Ianuarie 2018, 10:13
Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie: Liceenii din Bihor, provocaţi să scrie eseuri inspirându-se din versurile poetului Eminescu
Educatie
De Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită anual pe 15 ianuarie,  şi, totodată, în ziua în care se împlinesc 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, reprezentanţii principalelor instituţii de cultură şi educaţie din Bihor au lansat un concurs dedicat tuturor liceenilor din judeţ. Elevii sunt îndemnaţi să scrie eseuri pe tema "Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie", aşadar pornind de la versurile patriotice publicate de Eminescu pe 14 aprilie 1867, în revista de cultură "Familia".
15 Ianuarie 2018, 16:38
Decan nou la Universitatea din Oradea
Educatie
Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial are şef nou. După ce fostul decan Gabriel Bendea a devenit prorector, conducerea facultăţii a fost preluată de Cristina Hora, până acum decan interimar.
19 Decembrie 2017, 09:34
Mai buni, de Crăciun: Târg caritabil la Colegiul Traian Vuia, pentru elevii sărmani din şcoală (FOTO)
Educatie
A fost sărbătoare la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea. Elevii şi absolvenţii şcoli au organizat, miercuri, un târg de Crăciun, în cadrul căruia au scos la vânzare ornamente specifice, realizate de ei, dar şi prăjituri de casă. Banii astfel strânşi au fost donaţi elevilor mai săraci din şcoală.
14 Decembrie 2017, 17:00
Se caută profi! 27 de posturi didactice scoase la concurs la Universitate
Educatie
Universitatea din Oradea a scos la concurs 27 de posturi didactice, cele mai multe dintre ele, 15 la număr, la Facultatea de Medicină şi Farmacie. Doritorii pot să-şi depună dosarele până cel târziu pe 9 ianuarie.
14 Decembrie 2017, 11:22
Universitatea din Oradea desfiinţează 14 programe de masterat
Educatie
Pentru că în ultimii trei ani nu au atras niciun candidat, 14 specializări de masterat vor dispărea din oferta facultăţilor Universităţii din Oradea. Şapte din aceste programe sunt din domeniul ştiinţelor inginereşti.
13 Decembrie 2017, 19:19
Hector, asistentul personal: Un student orădean a creat o aplicaţie inspirată din filmul 'Iron Man' (FOTO/VIDEO)
Educatie
Un boboc al Universităţii din Oradea a impresionat juriul Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret, unde a obţinut premiul I pentru Hector, un sistem interactiv de inteligenţă artificială. Darius Mnerea a creat, practic, un asistent personal care comunică cu "stăpânul" său chiar şi de la distanţă, prin comenzi vocale ori mişcări ale mâinii. Hector, cum şi-a denumit tânărul creaţia, ar putea transforma cu uşurinţă o casă într-o locuinţă inteligentă.
Semnele cerului. Expoziţie de însemne şi înscrisuri tradiţionale româneşti la liceul Onisifor Ghibu
Știri Oradea
Proiectul "Semnele cerului" iniţiat în urmă cu un an de eleva Andreea Mălan şi profesorul Alexandru Sanislav cu finanţarea Fundaţiei Comunitare Oradea va avea expoziţia de închidere marţi de la ora 12 în sala festivă a Liceului Onisifor Ghibu. La eveniment vor lua parte membrii cercurilor de etnografie înfiinţate în cadrul a cinci licee orădene.
10 Decembrie 2017, 16:22
Cristian Gațu către elevii de la „Dacia”: „Faceți sport, nu păcăliți orele de educație fizică”
Știri Sportive
Cel mai mare handbalist român al tuturor timpurilor, Cristian Gațu, a mai participat săptămâna aceasta, joi, la alte două acțiuni ale celor de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor, cadrul programului național „Campionii României în școală, liceu și universitate”, o ântâlnire cu studenţii Univerităţii orădene şi una cu elevii Școlii Gimnaziale “Dacia”.
08 Decembrie 2017, 16:47
Grigore Cartianu, în faţa studenţilor de la Jurnalism: “Nu suntem în post-adevăr, suntem în plină minciună”
Educatie
Grigore Cartianu a fost prezent azi, 7 decembrie, la o "lecţie” pe viu, în Laboratul media al Departamentului de Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării al Universităţii din Oradea. Alături de colegii mei am asistat la o discuţie din care noi, ca viitori jurnalişti şi comunicatori, am aflat ce a însemnat să fii jurnalist în anii post-decembrişti.
07 Decembrie 2017, 16:54
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Informaţi şi premiaţi: Întreprinzătorii bihoreni au aflat 'de la sursă' cum trebuie să se doteze cu noile case de marcat (FOTO)
 • 'Invenţiile unui geniu': Maşinile lui Leonardo da Vinci vor fi aduse din Florenţa la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Pe-aici nu se trece! Reportaj la Uzinele de apă, zona cu cel mai strict regim de pază din Bihor (FOTO)
 • Incendiu pe strada Republicii: Un orădean a murit intoxicat cu fum (FOTO)
 • Boicotul continuă: Şi şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean de luni a eşuat fiindcă PNL-iştii nu s-au prezentat (FOTO)
 • Ne enervează: Lucrările făcute de mântuială pe strada Feleacului (FOTO)
 • D’ale porcului: 25 de echipe din Bihor şi de dincolo de graniţă se întrec la preparat cârnaţi, caltaboşi, toroş şi jumări (FOTO/VIDEO)
 • Campionatul câinilor isteţi: Cupa Braveheart Oradinum, cel mai mare concurs de mondioring din ţară, în şanţul Cetăţii (FOTO/VIDEO)
 • Percheziţii ale poliţiştilor antifraudă: Peste 400 de haine şi încălţăminte contrafăcute, ridicate din casa unui tânăr orădean (FOTO)
 • Premieră: Adunarea Generală a AJF Bihor l-a avut invitat special pe președintele Federației Române de Fotbal (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON