URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 27 MAI 2018

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Orice şofer care se respectă are nu un baston de mareşal în raniţă, ci o bâtă de baseball în portbagaj. Asta pentru a rezolva problemele apărute în trafic, dar mai ales în parcări. Oradea are peste 100.000 de maşini şi cam 20.000 de locuri de parcare de domiciliu. Mă şi mir că încă nu am văzut prin parcări maşini supraetajate, ca autobuzele din Londra.
Zic şi eu
Adrian Cris
Un abuz comis la o competiţie recent găzduită de Arena Antonio Alexe din Oradea şi neştiut public până acum arată că înaintăm pas cu pas spre un regim poliţienesc în care legea nu contează decât în măsura în care e interpretată samavolnic, pentru a da o aparenţă de temeinicie comportamentelor şi deciziilor discreţionare. La începutul lunii, un orădean a fost împiedicat să intre la o partidă de baschet de către nişte jandarmi. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.

Educatie

Oaspeţi la 'Săptămâna ştiinţifică' a Universităţii: Vin ministrul Educaţiei şi rectorii din toată ţara
Educatie
La Universitatea din Oradea urmează o săptămână încărcată. Marţi va debuta o nouă ediţie a "Săptămânii ştiinţifice", manifestare care adună o serie de conferinţe şi seminarii la toate cele 15 facultăţi, iar între 1 şi 3 iunie Universitatea va găzdui Consiliul Naţional al Rectorilor. La acest eveniment va fi prezent şi ministrul Educaţiei, Valentin Popa.
26 Mai 2018, 15:48
Directorul Colegiului Gojdu a făcut glume despre 'carduri' şi 'cadouri' la festivitatea de absolvire de la Teatrul Regina Maria (FOTO)
Educatie
Elevii celor şapte clase de-a XII-a de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu au participat, vineri, la o festivitate dedicată lor la Teatrul Regina Maria din Oradea, alături de profesori, diriginţi, părinţi şi apropiaţi. Scandalul cadourilor care se pregăteau într-una dintre clasele de a XII-a din Gojdu a fost persiflat de directorul Florin Nicoară, care a făcut glume că profesorii au primit "carduri" şi "cadouri", spre amuzamentul elevilor şi părinţilor. De asemenea, directoarea adjunctă s-a referit la situaţie ca la o "lecţie de viaţă".
AJOFM Bihor: Absolvenţii de liceu sau facultate care îşi găsesc un loc de muncă primesc 1.500 de lei
Educatie
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor îi informează pe tinerii care termină liceul sau facultatea în această vară că, dacă se înscriu în evidenţele agenţiei, pot beneficia gratuit de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, precum şi de facilităţi financiare. Mai precis, când îşi găsesc un loc de muncă, primesc o primă de inserţie de 1.500 de lei, iar dacă se angajează într-o altă localitate primesc bani de chirie sau de navetă.
24 Mai 2018, 14:19
Studenţii de la Drept primesc lecţii de la profesioniştii absolvenţi ai acestei facultăţi (FOTO)
Educatie
Timp de două zile, studenţii Facultăţii de Drept din Oradea participă la un seminar dedicat lor, în cadrul căruia vorbitori sunt foşti studenţi, astăzi profesionişti în ştiinţele juridice. O judecătoare, un procuror, un avocat, un notar, un consilier juridic, un grefier şi un mediator, toţi absolvenţi ai Universităţii din Oradea, vor ţine lecţii despre profesiile juridice alese.
24 Mai 2018, 12:25
'Cazul Gojdu', dezbătut la Digi24 Oradea: Directorul Colegiului s-a contrat cu jurnalista Adriana Totorean (VIDEO)
Educatie
Dezvăluirile BIHOREANULUI despre intenţiile părinţilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu de a-i cadorisi pe profesorii copiilor lor absolvenţi, oferindu-le inclusiv carduri alimentate cu bani, a fost subiectul emisiunii "Vocile Bihorului" de marţi a Digi24 Oradea. Invitată în emisiune, autoarea articolelor care a inflamat spiritele, jurnalista Adriana Totorean, a avut un schimb de replici cu directorul Colegiului Gojdu, Florin Nicoară, care a intervenit telefonic.
23 Mai 2018, 10:50
Prietenii pompierilor: Elevii bihoreni s-au întrecut în concursurile ISU Crişana (FOTO)
Educatie
La baza Liceului cu Program Sportiv Bihorul s-au întrecut, marţi, 14 echipe de elevi care s-au înscris la concursurile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, "Prietenii pompierilor" şi "Cu viaţa mea apăr viaţa". Cei mai pricepuţi s-au dovedit elevii din Remetea, Curăţele şi Marghita.
22 Mai 2018, 17:58
Let’s Get Green: Elevii de la Şcoala 11 au plantat 100 de puieţi de arbori (FOTO)
Educatie
Elevii Şcolii Gimnaziale nr. 11 din Oradea se pregătesc deja de plantările de toamnă. Cu ajutorul voluntarilor Fundaţiei Life Tineret, copiii din clasele de-a III-a au plantat o sută de puieţi de stejari, carpeni şi tei în flacoane, cu scopul ca în toamnă să-i replanteze în jurul şcolii ori în alte zone din oraş.
Bandele de stradă: Un sociolog-criminolog care a studiat găştile de cartier îşi lansează cartea la Oradea
Educatie
Sociologul-criminolog Luca Vincenti, care ani de zile a studiat găştile de cartier din Genova, urmărindu-le mişcările şi chiar înfiltrându-se în ele, îşi va lansa la Oradea cartea "Bandele de stradă". De asemenea, Vincenti va discuta cu elevii şi studenţii despre delincvenţă.
18 Mai 2018, 10:22
Festivalul „Flori de mai”: Elevii cu cerinţe speciale şi-au demonstrat abilităţile artistice, pe scena Teatrului Arcadia (FOTO/VIDEO)
Educatie
Sute de copii din toată ţara, dar şi din străinătate, au participat la ediţia a XI-a a Festivalului „Flori de mai”, dedicat elevilor cu cerinţe speciale. Competiţia a avut secţiuni de teatru, dans, muzică şi decoraţiuni făcute manual, la care au participat, împărţiţi în grupe de vârste, de la micuţi de grădiniţă până la adolescenţi din anii de liceu. Indiferent că au câştigat sau nu, toţi elevii au fost încântaţi că au participat. Pentru ei, aceste concursuri sunt singurele „olimpiade” la care vor avea vreodată acces...
16 Mai 2018, 19:06
Universitatea altfel: Târg de joburi 'asezonat' cu muzică şi dulciuri (FOTO/VIDEO)
Educatie
La Universitatea din Oradea a început Săptămâna Carierei, în care studenţii şi absolvenţii sunt ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă. Tinerii au fost ademeniţi la târgul de joburi unde s-au adunat zece firme din oraş cu dulciuri şi muzică: lângă standurile angajatorilor, s-au vândut gogoşi, pentru a ajuta o studentă de la Medicină bolnavă de leucemie, iar la fiecare oră fixă, studenţii de la Arte au programat un flashmob.
Liceenii din Ungaria sunt în febra examenelor de Bacalaureat: 48 de elevi români au dat examen din cariera Mariei Ciobanu
Actual
A început examenul de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu din Ungaria, prima probă fiind din Limba şi Literatura maternă. La română s-au înscris 48 de elevi, iar proba scrisă a avut loc la Liceul "Nicolae Bălcescu” din Gyula, singurul liceu românesc de nivel mediu de pe teritoriul Ungariei. Din cele două probe, una a fost despre cariera... Mariei Ciobanu.
15 Mai 2018, 17:59
Absolvenţii de la Istorie, Relaţii internaţionale și Științele Comunicării, 'lansaţi' în lume: 'Diploma nu mai ajunge' (FOTO)
Educatie
Viitorii istorici, specialişti în relaţii internaţionale, politicieni şi jurnalişti formaţi la Oradea şi-au celebrat, luni, absolvirea. Ceremonia Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării l-a avut ca invitat special pe fostul ministru şi fostul rector de la UBB Andrei Marga, care le-a vorbit tinerilor despre studii şi competenţe şi i-a îndemnat să nu abandoneze învăţatul. Nu de-alta, dar, le-a spus profesorul, deţinerea unei diplome nu înseamnă garanţia succesului.
14 Mai 2018, 15:24
Elevi orădeni câştigători la olimpiade internaţionale, premiaţi la târgul Gaudeamus (FOTO)
Educatie
Patru elevi orădeni au fost premiaţi, sâmbătă, în cadrul târgului de carte Gaudeamus, pentru rezultate foarte bune obţinute anul trecut, la etape internaţionale ale olimpiadelor. Ca răsplată, tinerii au primit, fireşte, cărţi.
12 Mai 2018, 18:06
La clătite, înainte! Studenţii orădeni, momiţi la un târg de job-uri cu clătite gătite în campus
Educatie
Între 15 şi 18 mai, studenţii Universităţii din Oradea sunt îndemnaţi să-şi caute un loc de muncă sau măcar să se pregătească pentru angajare. Instituţia va organiza un târg de locuri de muncă, dar şi seminarii despre cum se face un CV ori cum poate un tânăr să devină antreprenor. Ca să-i atragă pe tineri la aceste evenimente, organizatorii au plănuit şi concursuri, concerte, dar şi o demonstraţie de făcut clătite, care va avea loc în faţa Bibliotecii universitare.
11 Mai 2018, 13:46
'Dragă Românie...': Elevi bihoreni premiaţi pentru eseuri despre ce îi doresc ţării (FOTO)
Educatie
Concursul de eseuri "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie", iniţiat de Direcţia pentru Cultură, Inspectoratul Şcolar şi revista Familia, a ajuns la final. 12 liceeni din Bihor au fost premiaţi miercuri, pentru textele realizate. Pe 1 decembrie, eseurile lor vor fi aşezate, într-o capsulă, la temelia statuii lui Mihai Eminescu din Oradea.
250 de elevi bihoreni au participat la Crosul ProEuropa (FOTO)
Știri Sportive
Ca de obicei, în fiecare an de Ziua Europei, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor,  în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, au organizat o nouă ediție a întrecerilor Crosului ProEuropa. 250 de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal s-au întrecut miercuri, în Oradea, la șapte categorii de vârstă.
10 Mai 2018, 16:18
Întâlnire de nivel înalt: Rectori din toată ţara se reunesc la Oradea
Educatie
Universitatea din Oradea va fi gazda întâlnirii rectorilor din Consiliul Naţional al Rectorilor, între 31 mai şi 3 iunie. Pe lângă toţi rectorii universităţilor publice şi private din ţară, la eveniment vor participa reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, ai Ministerului Cercetării, ai Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, dar şi ai Academiei Române.
09 Mai 2018, 14:19
A fost găsită comoara din Piaţa Unirii (FOTO)
Timp liber
În caz că aţi văzut mai mulţi tineri în centrul Oradiei alergând, nu vă speriaţi, ei doar au fost în căutarea unei comori…
08 Mai 2018, 17:31
Cântaţi cu noi: Elevii din Bihor se întrec într-un concurs de canto
Educatie
Toţi elevii de gimnaziu şi liceu din Bihor cu talent la cântat sunt invitaţi să participe la un concurs judeţean organizat anume pentru ei. Competiţia va avea loc sâmbătă şi se va desfăşura pe trei categorii: muzică cultă, divertisment şi folclor.
08 Mai 2018, 16:52
”Relațiile româno-poloneze reflectate în documentele de arhivă”. Conferință de istorie la Cetatea Oradea
Educatie
Joi, 10 mai 2018, Cetatea Oradea va găzdui o conferință de istorie româno-poloneză, cu participare locală și națională. Evenimentul reunește cercetători români și polonezi, între subiectele abordate fiind istoria Poloniei comuniste, modul cum serviciile secrete poloneze reflectau viața cotidiană din România, situația etnicilor polonezi în Bihor în secolul al XIX-lea, știrile privind Polonia din presa bihoreană a anilor ’80 și legăturile principelui transilvan Báthory István cu Italia și Polonia.
08 Mai 2018, 13:22
Lecţie despre libertatea de exprimare, la festivitatea absolvenţilor de la Drept: 'Veţi fi lideri de opinie, aveţi obligaţia să vă manifestaţi drepturile' (FOTO)
Educatie
Promoţia 2018 a celor două specializări ale Facultăţii de Drept a celebrat, luni, reuşita de a ajunge la finalul cursurilor, iar zecile de studenţi au fost felicitaţi de profesori, părinţi şi prieteni. Decanul de suflet ales de tinerii de la Drept, profesorul Gavril Olar, le-a ţinut tinerilor o scurtă lecţie despre libertatea de exprimare, îndemnându-i să-şi spună opiniile şi să-şi manifeste frecvent acest drept, desigur, argumentat şi coerent.
07 Mai 2018, 18:02
Let’s Get Green: Elevii de la Şcoala nr. 11 au aflat cum să fie ecologişti (FOTO)
Educatie
Elevii Şcolii Gimnaziale nr 11 din Oradea învaţă cum să fie buni ecologişti. Ei au participat la lecţii despre cum să colecteze uleiul uzat, cum se reciclează deşeurile ori despre voluntariat în spaţiile verzi. Activităţile "verzi" vor continua în şcoală şi în această săptămână.
07 Mai 2018, 16:41
Donează sânge, fii erou! Studenţii medicinişti îndeamnă la solidaritate
Educatie
O unitate de sânge donată salvează trei vieţi, trei oameni care au nevoie de transfuzii de sânge pentru a putea supravieţui. De aceea, studenţii voluntari ai Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea organizează, în perioada 7-11 mai, cea de-a cincea ediţie locală a proiectului naţional "Donează sânge! Fii erou!". Donatorii sunt aşteptaţi la Centrul de Transfuzie Sanguină, între orele 7.30-11.30.
06 Mai 2018, 18:48
Vânătoare de comori în Piaţa Unirii din Oradea
Timp liber
Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii din Oradea desfăşoară, luni, 7 mai, de la ora 11, o competiţie de cultură generală în Piaţa Unirii, prin care participanţii vor marca punctele importante ale centrului oraşului, în cadrul unei vânători de comori.
06 Mai 2018, 14:51
Şcoala Victoriei: Peste 200 de copii învaţă să scrie şi să citească la singura şcoală din Bihor înfiinţată în inima unui cartier ţigănesc (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Peste 200 de copii învaţă să scrie şi să citească la singura şcoală din Bihor înfiinţată în inima unui cartier ţigănesc. Pentru ca elevii să nu abandoneze cursurile, profesorii Şcolii Pro Roma din Tinca îi iau dimineaţa de-acasă, îi îmbracă, le dau să mănânce şi îi învaţă, pe lângă lecţiile obişnuite, şi teatru, muzică, croitorie ori fotografie.
La mulţi ani, Liceul Greco-Catolic! Flash-mob în cinstea şcolii, în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul TV
Peste 400 de elevi ai Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea au sărbătorit cei 25 de ani de existenţă ai şcolii printr-un flashmob în Piaţa Unirii. Elevii au format, cu ajutorul unor pancarte colorate, numerele 100, în cinstea Centenarului Marii Uniri, 25 – în cinstea şcolii lor şi 20, pentru cele două decenii trecute de când şcoala are clase step by step. În ciuda soarelui puternic şi a vremii caniculare, elevii au respectat în detaliu coregrafia anume creată.
03 Mai 2018, 18:06
Colegiul Gojdu se făleşte cu olimpicii: 'Într-o ţară în care lucrurile merg într-o anumită direcţie, e greu să mergi pe contrasens' (FOTO)
Educatie
Colegiul Naţional Emanuil Gojdu din Oradea i-a sărbătorit, joi, pe cei 49 de elevi care s-au calificat la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare. Printre aceştia s-a numărat şi liceanul Andrei Bădulescu, care a câştigat medalia de argint la olimpiada internaţională de chimie. Directorul Colegiului, Florin Nicoară, i-a felicitat pe elevi, arătând că rezultatele lor sunt cu atât mai lăudabile cu cât în România nu se încurajează suficient performanţele.
Sorbonica lefteră: Şefii Universităţii din Oradea şi-au tras salarii şi de 20.000 lei lunar, dar instituţia riscă să rămână fără bani
Bihoreanul tipărit
Dacă Ministerul Educaţiei nu îi măreşte bugetul, la toamnă Universitatea din Oradea va rămâne fără bani de salarii. Majorările salariale dictate de Guvern şi dărnicia şefilor Universităţii cu ei înşişi au umflat cheltuielile de personal la 9 milioane lei lunar, din care mai bine de un milion ajung la ştabii din instituţie.
01 Mai 2018, 19:46
Educatoarele de grupă mică din Oradea, schimb de experienţe şi cunoştinţe (FOTO)
Educatie
Sănătatea prin mişcare, colaborarea cu părinţii ori metodele didactice eficiente sunt temele pe care le-au dezbătut, vineri, educatoarele de grupă mică din Oradea, la cercul pedagogic găzduit de Grădiniţa cu program prelungit 31. Dezbaterile au durat câteva ore, timp în care dascălii şi-au prezentat propriile rezultate şi dileme.
27 Aprilie 2018, 17:28
Conferinţe anti-mediocritate: La Facultatea de Drept se ţin prelegeri magistrale pentru profesori şi studenţi (FOTO)
Educatie
Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Oradea a dat startul unor conferinţe de specialitate, gândite ca nişte prelegeri magistrale ţinute de specialişti, expres pentru a-i ajuta pe profesori şi studenţi deopotrivă să înţeleagă mai bine anumite noţiuni ori tehnici specifice. Iniţiatorii acestor evenimente au şi mărturisit că ele sunt menite nu să plictisească auditoriul ori să bifeze nişte realizări pentru facultate, ci să completeze cunoştinţele.
27 Aprilie 2018, 13:50
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • GALERIE DE IMAGINI: Vezi cele mai frumoase momente din timpul triunghiularului 'Uniţi pentru Mihai'
 • LIVE TEXT: Ziua lui Neșu: Un teren plin cu vedete, momente emoționante și aplauze, la evenimentul „Uniți pentru Mihai” (FOTO/VIDEO)
 • Mii de orădeni s-au strâns la Stadionul Municipal ca să primească autografe şi să facă fotografii cu starurile fotbalului românesc (FOTO)
 • Mihai Neşu şi prietenii, o lecţie de viaţă: Zeci de mari sportivi în ajutorul unui fost coleg fotbalist, un om cu 'caracter frumos' (FOTO/VIDEO)
 • Festivalul de Teatru Arcadia, promovat printr-o paradă a păpuşilor şi personajelor de basm (FOTO)
 • Bate vântul! 'Primăvara din grădină' a început vineri seară fără public în Cetatea Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Directorul Colegiului Gojdu a făcut glume despre 'carduri' şi 'cadouri' la festivitatea de absolvire de la Teatrul Regina Maria (FOTO)
 • Totul pe față! Termoficare Oradea îşi lansează o aplicaţie prin care va anunţa avariile în timp real (FOTO)
 • Se lucrează la noul terminal al Aeroportului Oradea. Construcţia va fi gata la toamnă (FOTO)
 • Gata cu transparenţa! Ioan Mihaiu nu mai vrea întrebări din partea presei în timpul ședințelor Colegiului prefectural (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON