URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Bihorel

Omagiu conducătorului iubit: Preoții ortodocși nu și-au luat salariile pentru că episcopul Sofronie și-a scos carte!
Bihorel
Au ajuns preoţii ortodocşi să îşi ia salariul… în natură! După cum se ştie, personalul clerical primeşte jumătate din leafă de la stat, iar cealaltă din banii strânşi de la enoriaşi. Doar că, luna trecută, când s-au prezentat să-şi ridice câştigurile de la casieria Episcopiei, popii orădeni au aflat că nu mai aveau nimic de primit, ba unii chiar urmau să mai aducă bani de-acasă.
06 Iunie 2017, 08:38
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Noul prefect povestește cum e cu postul de șef la Finanțe
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Schimbare de ștafetă la Prefectură. Lume multă, inclusiv Ianoș, care a simțit nevoia să revină la locul crimei. Noul prefect: „Nu mi-am dorit neapărat postul acesta, la fel cum nici preoții nu-și doresc Postul Paștelui, că-i lung și aspru”. „Dar v-ați păstrat postul de la Finanțe?”. „Păi să mă trezesc pe drumuri dacă Ianoș prinde drag de altcineva?”.
06 Iunie 2017, 07:50
Stângăcii la Drept: Doi autori recomandaţi pentru admitere, botezaţi de reprezentanţii facultăţii
Bihorel
Deşi s-ar putea crede că prin însăşi natura profesiei lor sunt riguroşi, atenţi la detalii până la scrupulozitate, profesorii Facultăţii de Drept din Oradea se dovedesc, uneori, nişte hăbăuci. Metodologia de admitere la masteratele facultăţii obligă viitorii masteranzi să facă, între altele, un referat pe o anume temă, profesorii oferindu-le, conform normelor publicate pe site, şi bibliografia specifică.
04 Iunie 2017, 14:00
Ţepuiţi cu festivalul: Spectatorii care au vrut să meargă la festivalul din Şuncuiuş nu şi-au primit nici acum banii înapoi
Bihorel
După cum Bihorel a mai zis-o, Festivalul de la Şuncuiuş, programat între 29 aprilie şi 1 mai, a fost un "epic fail", cum ar zice tinerii care abia aşteptau să se zbenguie pe muzică electronică lângă Peştera Unguru Mare. Din lipsă de autorizaţii, evenimentul nu s-a mai ţinut, lucru pe care organizatorii, ascunşi în spatele aşa numitei firme Spinline Entertainment, l-au anunţat cu doar o zi înaintea datei de începere, dând vina pe "articolele cu ton negativ" şi pe autorităţile locale.
03 Iunie 2017, 14:10
Procesoman la plată: Un bărbat din Marghita, pus să achite despăgubiri magistraţilor pe care i-a reclamat
Bihorel
Veste proastă pentru Gavril Ferche, procesoman notoriu din Marghita, condamnat în trecut, de mai multe ori, pentru denunţ calomnios şi inducerea în eroare a organelor judiciare în urma unor reclamaţii făcute unor funcţionari publici, poliţişti ori judecători.
02 Iunie 2017, 09:42
Toporul lui Mang: Şeful PSD Bihor pregăteşte o nouă lovitură
Bihorel
După executarea cu succes a operaţiunii de mazilire a prefectului Claudiu Pop, "vinovat" că a susţinut proiectul Oradea Mare şi nu a blocat deciziile primarului Ilie Bolojan şi hotărârile Consiliului Local iniţiate de acesta, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, se pregăteşte de încă o lovitură. Şi nu e vorba numai de scoaterea la mezat a şefiei Finanţelor Publice Bihor, eliberată prin propulsarea ca prefect a lui Ioan Mihaiu.
01 Iunie 2017, 08:51
Întoarcerea răţuştelor: Un echipaj de poliţie a blocat turbogiraţia pentru încă o familie de răţuşte
Bihorel
Mii de oameni din toată ţara au fost impresionaţi, acum o lună, de gestul poliţistului orădean Bogdan Mutu, care a oprit traficul în turbogiraţia din Centrul Civic pentru a lăsa o raţă şi bobocii ei să traverseze strada, scena fiind filmată şi distribuită masiv pe internet. Joia trecută, un episod similar s-a petrecut în aceeaşi intersecţie. De data aceasta, un echipaj de Poliţie s-a postat de-a latul drumului, ca să oprească şoferii până când răţuşca şi boboceii au traversat în siguranţă.
31 Mai 2017, 08:55
Sucitu’ de Binş: Doreii din Beiuş au montat pe invers indicatoarele de intrare şi ieşire din oraş (FOTO)
Bihorel
Că în Beiuş lucrurile funcţionează altfel decât în restul lumii e deja proverbial, dar faza pe care a surprins-o Bihorel le întrece pe toate. La ieşirea din municipiu spre Finiş, tumna’ lângă podul de fier, edilii au pus indicatoare de intrare şi ieşire din oraş. Atâta doar că Doreii care s-au ocupat de treabă le-au instalat sucit: indicatorul de la sensul de intrare în Beiuş le ura şoferilor "Drum bun!", pe când cel de pe sensul de ieşire le transmitea un călduros "Bine aţi venit!".
30 Mai 2017, 08:51
Montat în scandal: Cum a ajuns prefectul Claudiu Pop pion important în scandalul 'Cosa Nostra'
Bihorel
A naibii săptămână pentru prefectul Claudiu Pop! Nu doar că premierul Sorin Grindeanu l-a înlocuit din funcţia pe care a deţinut-o 5 ani, ci a şi fost implicat, fără voie, în scandalul naţional "Cosa Nostra", care a pătat obrazul Ministerului de Interne. Pocinogul se datorează ziarului Naţional, care a publicat miercuri două fotografii în care comisarul-şef Aurelian Miu, şeful Serviciului Control din Poliţia de frontieră, orădean, apare îngenuncheat şi cu mâinile împreunate a rugăciune în faţa mai multor "grei" din MAI, între care chestorii Gelu Oltean, Ioan Buda şi Marcel Ardelean.
29 Mai 2017, 08:31
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ianoş a numit un prefect care să-l streseze pe Bolovan
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Ianoş a făcut dreptate. "Dacă tot mi se spune Ghiuri Contra, vreau să arăt că pot numi un prefect care să-l streseze pe Bolovan". "Păi ăsta-i scopul tău?". "În politică, scopul scuză mijloacele. Şi am să mai fac nişte schimbări, fiindcă sunt benefice". "Indiferent de cine vine în funcţie?". "Indiferent. Oricum, fiecare nou venit trebuie să deschidă uşa cu capul, pentru că mâinile îi sunt ocupate".
29 Mai 2017, 07:41
Se caută şef! Consiliul Judeţean Bihor angajează director nou la Filarmonică
Bihorel
E oficial: Consiliul Judeţean caută şef nou la Filarmonică, instituţie criticată recent de vicepreşedintele Traian Bodea pentru lipsa de activitate şi pentru numărul mic de spectatori. Anunţul privind concursul de proiecte de management a fost publicat pe portalul instituţiei, dar nu şi popularizat prin comunicate de presă.
28 Mai 2017, 13:00
Deputaţi cu goarnă: Doi parlamentari PSD-işti s-au reprofilat în highidişi
Bihorel
Deputaţii PSD Bihor Ioan Sorin Roman şi Gheorghe Bogdan se poartă mai ceva ca la un concurs de popularitate. Zilele trecute, Bogdan a postat pe Facebook fotografii cu cei doi îmbrăcaţi în costume populare, într-una ţinând fiecare în mâini câte o vioară cu goarnă, ca şi cum ar fi cei mai pricepuţi highidişi din Ţara Binşului ori din zona Cefei.
27 Mai 2017, 12:15
Probleme la SPP: Ce ascunde de fapt 'mazilirea' lui Sala de la Serviciul de Pază şi Protecţie Bihor
Bihorel
Bihorel s-a lămurit între timp că, din premiul "Firma de partid" dat săptămâna trecută, adevărat 100% era doar titlul. Şi anume că SC Pază şi Protecţie Bihor SRL, firma Consiliului Judeţean, este controlată politic, prin AGA şi Consiliul de Administraţie. Dar nu şi faptul că fostul director (liberal) Ioan Sala ar fi fost un geniu al managementului, iar cel nou, Horia Miara (PSD), numit de noul CA, fost director şi înaintea venirii lui Sala, ar fi lăsat societatea pe butuci.
26 Mai 2017, 08:51
Har de funcţionar: Dată afară de Bolojan, o consilieră cu 'bube' a fost angajată la o altă primărie liberală
Bihorel
Dulce ca mierea e simbria bugetară, iar cine îi prinde gustul devine dependent! Vă mai amintiţi de Mariana Drăgan, consiliera Direcţiei Economice a municipalităţii orădene, dată afară anul trecut în iulie? Femeia a fost concediată după ce moştenitorii unui orădean care aveau de recuperat circa 100 lei plătiţi în avans ca impozit au descoperit că banii dispăruseră, iar funcţionara compensase cu suma respectivă impozitele unei rude de-ale sale.
25 Mai 2017, 08:51
Donaţie… colorată: Stâlpişori vopsiţi în steagul Ungariei la Salonta!
Bihorel
Un cadou reuşit se ţine minte! Primăria Csepel, care gestionează sectorul XXI al Budapestei, a donat săptămâna recută municipalităţii din Salonta aparate pentru un loc de joacă. Amenajat lângă piaţa din centrul orăşelului, parcul tematic Toldi Miklos, la care o echipă din Ungaria a lucrat 54 de zile, are acum o cetate cu trei turnuri, o fântână arteziană, bănci, tobogane şi obiecte de joacă cu arc.
24 Mai 2017, 08:55
Cine-mparte, parte-şi face: Conducerea Tribunalului Bihor a denunţat la Parchet două angajate!
Bihorel
Un nou scandal la Tribunalul Bihor. Bihorel a aflat că managerul economic Marioara Iuhas şi contabila Mihaela Talpoş au fost date de şefi pe mâna procurorilor pentru că în 2015 şi-ar fi plătit nelegal toate sporurile obţinute ca urmare a unor sentinţe judecătoreşti, în timp ce colegilor, fie ei magistraţi, grefieri sau personal auxiliar, banii cu pricina li se plătesc eşalonat, conform unor grafice întinse pe mai mulţi ani.
23 Mai 2017, 08:51
Kiss în fund: Cum s-a rupt banca sub Alexandru Kiss, la Tribunalul Bihor
Bihorel
Incident zgomotos miercurea trecută la Tribunalul Bihor, în procesul intentat de DNA fostului baron al Consiliului Judeţean şi al UDMR, Alexandru Kiss, patronului Selina, Beniamin Rus, şi unor parteneri ai acestora, pentru învârtelile cu terenurile fostelor unităţi militare, aprovizionarea CET-ului, drumuri şi deszăpeziri.
22 Mai 2017, 08:45
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Şeful de la Aquapark îl aduce pe Brenciu ca să facă valuri
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Cu şeful de la Aquapark: "Văd că vă merge bine afacerea". "Doar salonul de masaj thailandez nu e pornit, din lipsă de personal,...
22 Mai 2017, 07:41
Regulament de Sorbonica: De ce vor rămâne fără burse o parte dintre studenţii merituoşi de la Universitatea din Oradea
Bihorel
Deşi studenţii intră curând în sesiunea de vară, Universitatea din Oradea încă nu le-a plătit bursele lunare prevăzute de lege fie pentru performanţele obţinute, fie pentru că au o situaţie financiară precară, oferindu-le doar promisiunea că îşi vor vedea banii la finalul acestei luni. Bihorel a aflat însă că pentru unii dintre ei, cum sunt cei de la Inginerie Energetică şi Management Industrial, va fi al naibii de greu să obţină bursele de performanţă.
21 Mai 2017, 15:43
Alduitul se întoarce! Cornel Popa a ţinut un discurs halucinant la deschiderea noului Muzeu al Ţării Crişurilor
Bihorel
Vă mai amintiţi "recitalul" de expresii neaoşe pe care Cornel Popa l-a dat în urmă cu câţiva ani într-o emisiune a Digi24 Oradea, unde a spus, între altele, "Dumniezo să alduiască Transilvania!", şi a inventat cuvântul "înditruit", în loc de "îndrituit"? Ei bine, Popa is back! Invitat săptămâna trecută la deschiderea parţială a noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, pe care l-a şi obţinut pentru instituţia bihoreană, senatorul a ţinut unul dintre cele mai lungi speech-uri, de 7 minute, în care s-a exprimat mult mai rău decât preşedintele de acum al CJ Bihor, UDMR-istul Pásztor Sándor. Popa a spus că, între altele, şi aducerea Centrului NATO în Oradea a fost un gând pe care l-a "developat" (!) alături de reprezentanţi ministeriali, pentru dezvoltarea zonei.
20 Mai 2017, 14:00
Pe apa Sâmbetei: Compania de Apă n-a rezolvat problema beciurilor inundate de pe strada Gheorghe Doja
Bihorel
Promisiunile "stăpânilor", bucuria nebunilor! După zeci de sesizări făcute în ultimii şase ani de locuitorii străzii Gheorghe Doja, care se trezesc cu beciurile, casele şi grădinile inundate la orice ploaie mai bogată, anul trecut, la dezbaterile proiectului de buget local, oamenii au smuls promisiunea municipalităţii că în sfârşit Compania de Apă Oradea va aloca bani pentru modernizarea canalizării pluviale.
20 Mai 2017, 11:33
Fuga de răspundere: Foştii şefi ai Electrocentrale, buni de plată pentru datoriile acumulate de CET
Bihorel
Foştii şefi ai Electrocentrale, care au băgat societatea în insolvenţă acum patru ani, au ajuns să doarmă iepureşte. Ex-directorul Dragoş Gligor şi membrii Consiliilor de Administraţie din 2011 până în 2013 – între care Avram Nicolae Ioan, Octavian Ban, Jerdan Francisc Ladislau, Eva Zalder, Emil Floruţ şi mulţi alţii – riscă să vândă de prin casă pentru a acoperi din datoriile fostului CET.
19 Mai 2017, 08:51
Firma de partid: Încă un director va fi mazilit de la o societate aparţinând Consiliului Judeţean
Bihorel
Încet, dar sigur, cele trei partide care conduc Consiliul Judeţean, UDMR, PSD şi ALDE, reuşesc să-şi marcheze teritoriul, înlocuind vechea clientelă a liberalilor cu activiştii proprii nu doar în interiorul CJ, ci şi prin instituţiile şi firmele subordonate. După pensionarea de nevoie a şefului Direcţiei Economice a Consiliului, Dimitrie Musca, acum a venit rândul directorului Societăţii de Pază şi Protecţie Bihor, Ioan Sala, pe care vicele Ioan Mang îl vrea mazilit încă de la începutul mandatului.
18 Mai 2017, 09:12
Justiţie cu poticneli: Judecătorul Mircea Pușcaș îşi așteaptă mult şi bine sentința într-un nou dosar de corupţie
Bihorel
Încarcerat în noiembrie 2015 pentru 4 ani după ce a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, fostul judecător Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea se află într-o situaţia naşpa. Nu numai pentru că este la mititica, ci şi pentru că mai are pe rol încă un proces de corupţie, tergiversat din 2013 la Curtea de Apel Cluj, unde anul trecut a încasat alţi 5 ani de detenţie.
17 Mai 2017, 08:56
Tare în parcare: Vicepreşedinta Tribunalului Bihor, Crina Muntean, blochează zi de zi drumul public
Bihorel
În spatele Palatului de Justiţie există o parcare amenajată pentru cele câteva maşini ale instanţelor, dar de cele mai multe ori acestea nu au loc din pricina unor avocaţi, judecători, procurori sau civili care îşi lasă maşinile acolo după cum au chef. Printre maşinile "abonate" se numără şi un Peugeot 307 gri care blochează de dimineaţa până după-amiaza drumul public şi implicit accesul spre parcare, fără să fi fost măcar o singură dată ridicat de hingheri.
16 Mai 2017, 09:31
Ispita ispitelor: Una dintre orădencele care momesc bărbații la Antena 1, deconspirată în trecut ca „producătoare”
Bihorel
Două orădence fac show la Antena 1 în emisiunea "Temptation Island - Insula iubirii". Andreea Ienciu şi Bianca Pop sunt două dintre tentaţiile care îi provoacă pe concurenţii masculi să calce strâmb. Deşi joacă rolul ispitei pentru prima oară în această emisiune, Bianca Pop se descurcă totuşi de minune...
15 Mai 2017, 08:53
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Adjunctul șefului Poliției Bihor explică de ce era „din alt film” la comandă
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Fostul şef al Poliţiei a revenit pe postul de adjunct. "Eşti dezamăgit că nu ai rămas în postul de comandant?". "Nicidecum, mie mi se părea că sunt din alt film acolo". "De ce? Tu nu eşti tot poliţist?".
15 Mai 2017, 08:03
Vine criza! Firmele din Parcul Industrial din Oradea, în goană după personal
Bihorel
Dacă în prezent firmele din Parcul Industrial al Oradiei, aflate în mare criză de personal, îşi suflă reciproc angajaţii promiţându-le şi acordându-le salarii mărite, ba chiar îi recrutează de dincolo de Borş, din vară goana după muncitori va fi şi mai aspră.
14 Mai 2017, 13:22
Bihorel: Veste bună sau proastă? Bolojan rămâne
Bihorel
Bolojan a decis să nu se bage în troaca politicii de nivel înalt. Adevărul e că la stilul său, nu prea are şanse să răzbească în politica de pe Dâmboviţa. Păi, ca să ai succes, adică să te respecte adversarii şi să te iubească colegii, trebuie să te comporţi cu totul altfel decât o face el. Cu duşmanii trebuie să faci afaceri transpartinice, cu colegii să ţii relaţii strânse. 
13 Mai 2017, 15:13
Muzicieni de neîncredere: O specializare a Facultăţii de Arte din Oradea, în prag de desfiinţare
Bihorel
În urmă cu un an, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior dădea o lovitură la Facultatea de Arte din Oradea, clasificând specializarea Interpretare muzicală cu calificativul "Neîncredere", deoarece nu are destui profesori specializaţi şi nici săli de curs adecvate.
13 Mai 2017, 13:53
 < Pagina precedentă 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON