URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Bihorel

Proces pentru salariu: Secretara comunei Lugaşu de Jos vrea să dea în judecată Primăria, pentru că i-a micşorat leafa
Bihorel
În timp ce la numeroase alte primării din judeţ domneşte huzurul, la Lugaşu de Jos aleşii locali au strâns cureaua, pentru a putea plăti contribuţiile la proiectele europene pe care comuna le are în derulare. Şi au făcut-o temeinic, concediind o parte din personalul firmei de gospodărire locală, după o discuţie cu sindicatul şi cu funcţionarii reducând şi fondul de salarii pentru tot restul anului.
26 August 2017, 12:01
Logică de bugetar: Angajaţii de la Aquapark şi-au ridicat orădenii în cap cu biletele de trei ore
Bihorel
Orădenii care au fost lunea trecută la aquapark-ul Nymphaea cu gândul să îşi cumpere la faţa locului un bilet de trei ore au stat degeaba la cozile uriaşe. Deşi regulamentul Administraţiei Domeniului Public prevede că bilete de trei ore nu se vând în zilele de weekend şi în zilele de sărbătoare legală, angajaţii aquapark-ului n-au emis acest tip de tichete nici lunea trecută, chit că nu era nici sărbătoare, nici sfârşit de săptămână.
25 August 2017, 08:51
Bihorel: Memorialul durerii, la Animal Planet
Bihorel
La 28 de ani de la căderea comunismului, iată că mai avem oameni persecutaţi politic! E vorba de udemeristul Bimbo Szuhai, fost director la Zoo, actualmente dat afară din serviciu. Adică nu faptul că nu vine la serviciu e buba, nici că Grădina Zoologică arată lamentabil, omul e sancţionat pentru că e udemerist. La fel ca sute de mii de românaşi, lipitori de afişe şi lipitori la banul public, nici politrucul Bimbo nu face excepţie.
24 August 2017, 13:50
A treia cu noroc: Primăria Oradea are, în sfârşit, tăbliţă bilingvă scrisă corect şi-n ungureşte
Bihorel
Happy-end în gâlceava iscată de tăbliţele bilingve montate în două rânduri pe clădirea Primăriei Oradea cu denumirea instituţiei scrisă greşit şi cu litere mai mici în varianta maghiară. La începutul săptămânii trecute, reprezentanţii municipalităţii au schimbat tăbliţele, pentru a treia şi probabil ultima oară, de astă dată cu inscripţiile scrise corect în ungureşte, ba chiar şi cu litere de aceeaşi mărime cu cele ale inscripţiei în limba română.
24 August 2017, 08:55
Tăcere de Buruiană: Noua arhitectă şefă a Oradiei fuge de ziarişti
Bihorel
Instalată de mai bine de o lună la şefia Instituţiei Arhitectului Şef, funcţie pentru care a concurat de una singură, arhitecta Cristina Buruiană nu are chef să le explice orădenilor pentru ce îşi ia salariul din banii lor. Încă de la instalare, BIHOREANUL i-a solicitat un interviu în care să se prezinte, să arate ce competenţe are şi să dezvăluie ce îşi doreşte să facă din noua poziţie.
23 August 2017, 08:51
Nesimţire pe două roţi: Şi-a parcat motocicleta pe loc rezervat persoanelor cu handicap şi se mai şi laudă cu asta
Bihorel
Mârlani care parchează aiurea sunt cu duiumul, ceea ce cam oricine poate constata zilnic atât direct, cât şi prin intermediul reţelelor de socializare. Dar unul care să se şi laude cu nesimţirea, mai rar se găseşte… Miercurea trecută, câţiva orădeni au distribuit pe Facebook o imagine surprinsă în parcarea Profi de lângă Spitalul Judeţean, unde cineva şi-a lăsat motocicleta pe un loc de parcare rezervat persoanelor cu handicap, gest mai degrabă comun şoferilor de vreme ce un motociclist nu poate fi, prin definiţie, suferind de vreun handicap.
22 August 2017, 09:09
Stop Boc! Adjunctul șefului Poliției Bihor, Eugen Boc, s-a făcut pensionar de lux
Bihorel
După multele pensionări premature din Poliţia Bihor, a venit, iată, rândul uneia aşteptate! Beneficiarul este unul dintre adjuncţii şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisarul şef  Eugen Boc, fost şef la Serviciul Circulaţie, celebru pentru că a transformat structura într-un adevărat „cuib” al piloşilor şi pentru că în urmă cu doi ani a trimis peste 100 de poliţişti şi jandarmi, inclusiv mascaţi, ca să „spargă” o petrecere la Hanul Pescarilor, la comanda propriei odrasle.
21 August 2017, 09:10
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Păstorul e nervos că nu-l poate face pe Bolovan să joace ceardaș
Bihorel
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel:Păstorul, nervos pe Bolovan: „Caravana florilor a făcut-o cu oamenii lui Tokes. Asta ne-a determinat să facem propria serbare, separată”. „Dar așa de mulți unguri sunteți, că nu mai încăpeți unii de alții?”. „Ăia care se dau cu Bolovan nu-s unguri, ci trădători de neam și țară. Uite cum l-am dresat pe Ianoș să joace ceardaș! Ei pot face la fel cu Bolovan?”.
21 August 2017, 08:00
Bihorel: Dreptul Roman la pesedei
Bihorel
Politicienii, după ce au făcut varză Codul Penal, au făcut tăiţei şi Dreptul Roman. Mai exact dreptul lui Ionel Roman, deputat PSD.
20 August 2017, 20:30
Arte şi baiuri: De ce nu se găsește șef nou pentru Școala de Arte Francisc Hubic
Bihorel
La Şcoala de Arte Francisc Hubic se caută şef nou după ce managerul Marian Boboia a fost demis din cauza unor nereguli financiare descoperite atât de Curtea de Conturi, cât şi de un audit intern al Consiliului Judeţean. Când să fie şi ea "judecată", maestra învârtelilor cu banii instituţiei, contabila-şefă Claudia Turcuţ, s-a îmbolnăvit însă brusc şi s-a dus în concediu medical.
20 August 2017, 12:20
Bihorel: Ungurii de la UDMR nu-i suportă pe maghiarii de la PPMT
Bihorel
Oradea este prea mică pentru orgoliile unor lideri maghiari. Portavocea lui Pasztor Sandor, pro-democratul Adrian Simon, a explicat că le pute să participe la Caravana Florilor alături de PPMT pentru că acesta e un partid politic.
19 August 2017, 13:20
Bihorel: Muncitorul a intrat în Parlament. Fără cheia franceză la el
Bihorel
Avem un nou deputat PSD în persoana domnului Dumitru Gherman, zis Muncitorul. Omul a explicat că nu prea a avut cum să facă şcoală în tinereţe pentru că a dus-o greu. Adevărul este că prin 1975 era extrem de greu pentru elevi, că dacă nu ştiai să scrii în colţul foii numele, fără să rupi trei pixuri, nu luai Bacalaureatul.
18 August 2017, 11:45
Semnal picat: Stâlpul unei companii de telefonie s-a prăbușit pe strada Robert Owen din Oradea
Bihorel
Mai ţineţi minte bancul ăla cu performanţele tehnologice ale specialistului american, care reuşeşte să facă o bară din oţel cu diametrul cât firul părului, ale japonezului, care îi dă filet interior, şi ale românului, care la sfârşit îi pune o etichetă "Made in Romania"? Ei, bine, cam la fel se poate lăuda şi o firmă de telecomunicaţii care a izbutit să se extindă şi pe strada Robert Owen din Oradea...
18 August 2017, 08:53
Eficienţă (la) mare! Primăria din Hidişelu de Sus a plătit bani grei pentru a-şi 'specializa' un angajat la Mamaia
Bihorel
Primăria comunei Hidişelu de Sus vrea să devină model de eficienţă în judeţ, aşa că se pregăteşte... la malul mării! Bihorel a aflat că instituţia condusă de liberalul Adrian Petroi a plătit o grămadă de bani pentru a trimite un reprezentant la Mamaia, la cursul de formare "Management eficient în administraţia publică", organizat de firma Lectoform Travel din Bacău între 24 şi 31 iulie.
17 August 2017, 09:01
Bihorel: Zece efecte ale luării în chirie a terenului Gării de către Primăria Oradea
Bihorel
Bihorel a găsit nişte urmări ale faptului că Primăria va plăti chirie pentru ultimul tronson din drumul expres. De pildă, prin chiria de 50 de mii de euro pe an, CFR-ul va înregistra o dublare a veniturilor la nivel național.
16 August 2017, 18:24
Pietoni bizoni: Un şofer s-a trezit cu maşina zgâriată, pentru că a parcat pe trotuar
Bihorel
Nu doar şoferii din Oradea merită să fie criticaţi pentru halul în care se comportă în trafic, ci şi pietonii. Doar şi ei sunt orădeni de-ai noştri, nu? Administratorii paginii de Facebook "Bizonii Oradea" au publicat o fotografie care arată cum un pieton nemulţumit de parcarea pe care o "reuşise" un automobilist i-a scrijelit pe capotă cuvântul "Trotuar"...
16 August 2017, 09:01
Linguşeală de la Bruxelles: Europarlamentarul Emilian Pavel îl periază în public pe ministrul Bodog
Bihorel
Deşi a ajuns ditamai europarlamentarul la Bruxelles, fostului şef al tinerilor pesedişti din Bihor, Emilian Pavel, nu i s-a atrofiat deloc simţul perierii şefilor politici, chiar şi atunci când nu doar gestul său, ci şi aceştia înşişi, se acoperă de ridicol. Săptămâna trecută, Miluţ, cum îi zic amicii şi tovarăşii de idealuri, l-a gratulat pe Facebook pe preşedintele PSD Oradea, Florian Bodog.
15 August 2017, 12:04
Pelican la coş: Spitalul Pelican este noul sponsor al echipei de baschet a Oradiei
Bihorel
Rămasă din această vară fără cel mai important şi vechi sponsor, echipa de baschet masculin CSM CSU Oradea pare că încearcă să-şi găsească "leac". Bihorel a auzit că cel mai nou sponsor major al echipei este Spitalul Pelican, patronat de fraţii Doru şi Adrian Maghiar împreună cu prietenul lor, Gogu Cacuci. 
14 August 2017, 12:39
Turism cu lacăt: Șefa peste monumentele Oradiei a decis să le închidă fix în zilele în care putea să atragă turiști!
Bihorel
Indiferent că sunteţi localnic sau doar trecător prin Oradea, dacă v-aţi gândit ca în minivacanţa ocazionată de sărbătoarea Sfintei Marii să vizitaţi obiective turistice din oraş, luaţi-vă gândul! Acestea vor rămâne închise atât luni, cât și marți.
14 August 2017, 08:49
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Vicele explică cum e cu aventurile şi cu drumul spre Băi
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Vicele, despre drumul spre Băi: "Eu vorbesc de una, primarul din comună de alta". "Adică?". "Eu vreau un drum să unească oraşul cu Băile, el vrea un drum să ocolească Băile pentru cei care tranzitează zona".
14 August 2017, 07:45
Monopol pe pianină: Un artist bucureştean susţine, seară de seară, concerte în Parcul Libertăţii
Bihorel
De câteva zile, pianina montată în Parcul Libertăţii de florarul Marius Sabău a devenit motiv de gelozie pentru artiştii orădeni. Pricina este un bucureştean recent stabilit în Oradea, Adrian Puşcaş, inginer de profesie, dar meloman, care monopolizează instrumentul seară de seară, astfel încât niciun pretendent nu mai apucă să-şi arate virtuozitatea.
12 August 2017, 12:08
Cod roşu la Muzeu! Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor nu are climatizare (VIDEO)
Bihorel
Joia trecută, la Muzeul Ţării Crişurilor a fost vernisată o expoziţie de arme vechi, cu săbii, iatagane, flinte şi mitraliere, unele dintre ele obiecte de tezaur din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie. La eveniment au participat câteva zeci de persoane, între care, invitat special, şi elnők-ul Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, toate fiind rapid moleşite de zăpuşeala insuportabilă, ca de seră, din sala de expoziţie.
11 August 2017, 09:19
Maghiar, uitucul: Decanul Facultăţii de Medicină nu şi-a publicat declaraţia de avere
Bihorel
La aproape două luni după termenul maxim legal pentru depunerea declaraţiilor de avere şi de interese de către toţi funcţionarii publici şi de toţi şefii de instituţii, şi la una după ce BIHOREANUL l-a luat la refec pentru că cei din judeţ nu şi le-au făcut publice, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, doctorul Adrian Maghiar, concomitent patron peste Spitalul Pelican, încă se face că plouă.
10 August 2017, 08:51
Păstor rătăcit prin Bihor: Șeful Consiliului Județean a simțit pe pielea lui cum e să n-ai indicatoare
Timp liber
Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a învăţat din proprie experienţă ce înseamnă să nu cunoşti Bihorul. Sâmbăta trecută, politicianul a fost invitat la Coleşti, lângă Vaşcău, pentru inaugurarea unui centru de procesare a produselor locale, înfiinţat – evident – nu de Consiliul Judeţean, ci de săteni, prin efort propriu.
09 August 2017, 09:34
Cu tirul ca cu tancul: Un şofer de TIR a distrus sensul giratoriu din apropiere de Kaufland Ioşia
Bihorel
În timp ce românii, odată ieşiţi cu maşinile dincolo de Borş, nu îndrăznesc să depăşească limita de viteză, să arunce vreo pungă pe geam sau să încalce orice altă regulă, de teama amenzilor, tovarăşii lor din fostul lagăr socialist nimeriţi pe meleaguri mioritice nu se sfiesc să facă ce vrea muşchii lor, ştiind că la noi e ţara lui Papură Vodă şi nu are cine să-i sancţioneze.
08 August 2017, 08:49
Sofronie la pensie: Episcopul ortodox al Oradiei a ajuns în vizorul Patriarhului
Bihorel
Valul lăsării la vatră a unor mahări din Poliţie şi Armată ar putea fi urmat de pensionarea unor ierarhi ortodocşi ispitiţi de avantaje la fel de babane. La sfârşitul lunii trecute, episcopul Oradiei, Sofronie Drincec, şi-a întrerupt concediul în Italia după ce Patriarhul Daniel a convocat Sfântul Sinod pentru săptămâna viitoare, când va da, se spune, un semnal de curăţire a Bisericii .
07 August 2017, 08:51
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Marele manager de la CSM Oradea explică de ce s-au scumpit biletele
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Marele manager de la CSM, epuizat: "E greu şi să manageriezi clubul, şi să munceşti pe brânci în Consiliul de administraţie de la Gaze". "Ceva noutăţi la club?". 
07 August 2017, 08:01
Naşul năşit: Emberul Miculelor şi-a dat demisia după ce a fost prins că-şi trăgea pe sfoară patronii
Bihorel
Vă amintiţi, desigur, despre felul în care Bihorel l-a "premiat" recent pe redactorul şef al cotidianului Reggeli Ujság, Borsi Balázs. Omul a fost prins că-şi trăgea pe sfoară patronii, fraţii Ioan şi Viorel Micula, prestând pentru un site concurent, editat de o fundaţie condusă de UDMR-ista Pető Dalma, a cărei activitate o şi promova, gratis, în ziarul fraţilor. Dat în vileag, Borsi şi-a dat demisia "de onoare" şi n-a mai călcat prin redacţie.
06 August 2017, 12:44
Umflat degeaba: După ce-a luat-o în freză sub Pasaj, fanul lui Jobbik se dă mare pe Facebook
Bihorel
Veşti noi despre faimosul simpatizant orădean al extremiştilor de la Jobbik, Kéki Imre Krisztián, cel care s-a dat victima unor necunoscuţi xenofobi români la începutul lunii iunie, după ce într-o noapte a încasat o bătaie în centrul Oradiei de la un puştan mai plinuţ pe care îl făcuse "grăsan" în ungureşte, crezând că respectivul nu pricepe limba. Săptămâna trecută, Kéki, în viaţa de zi cu zi antrenor de fitness, şi-a etalat toţi muşchii pe Facebook, cu mesajul că "Ne revedem peste 10 săptămâni".
05 August 2017, 12:38
Dorel de Pocola: Localnicii din Feneriş au rămas fără acces pe şosea în satul lor
Bihorel
Supărare mare printre localnicii din Feneriş, comuna Pocola, după ce drumarii care lucrează la DN76 i-au lăsat fără drumul de acces în localitate, decopertându-l complet. Ca să ajungă în satul lor, câteva sute de oameni sunt obligaţi să facă zilnic un ocol de vreo 4 kilometri, prin satul vecin, Poietari. Poate asta n-ar fi un mare deranj, dar drumul, îngust de vreo 2 metri jumate, nu permite ca două maşini să treacă în acelaşi timp, una pe lângă alta, şi nici trecerea unei maşini de pompieri în caz de incendiu.
04 August 2017, 08:58
  5 6 7  9  11 12 13  

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON