URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 15 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Bihorel

Înc-o tură! După ce a 'demolat' Dealul Ciuperca, firma Abed Nego are tupeul să vrea să-l consolideze
Bihorel
Reabilitarea dealului Ciuperca după alunecările de teren care au distrus grădina publică amenajată anul trecut de firma Abed Nego a intrat în faza SF-ului. Nu a studiului de fezabilitate, ci a ştiinţifico-fantasticului. După ce în primăvară a contractat firma Gavella să execute intervenţiile de urgenţă pentru stabilizarea dealului şi pentru drenarea apelor subterane, înainte s-o ia la vale şi clădirea cafenelei din vârful dealului, Primăria a scos la licitaţie lucrările de consolidare, împărţite în două etape.
29 Iunie 2017, 09:05
Înălţimile lor, poliţiştii: Curtea de Apel Oradea a eliminat standardele de înălţime la admiterea în Poliţie
Bihorel
Dacă pe viitor veţi vedea pe stradă poliţişti şi poliţişti de frontieră din ce în ce mai scunzi, să nu vă miraţi. În uniformă, înălţimea nu mai contează. Aşa au decis judecătorii Curţii de Apel Oradea într-un proces declanşat în această primăvară de mai mulţi tineri înscrişi la concursurile de recrutare organizate de Ministerul de Interne, iniţial declaraţi "apţi" la controalele medicale, dar în final respinşi fiindcă aveau statura sub limita stabilită printr-un Ordin de ministru, şi anume 1,65 metri în cazul femeilor, respectiv 1,70 pentru bărbaţi.
28 Iunie 2017, 09:01
Kiss la odihnă: Fostul şef al UDMR Bihor, Alexandru Kiss, se pensionează
Bihorel
Bihorenii care anul trecut şi-au cumpărat şampanie de bucurie că fostul preşedinte al UDMR Bihor, Alexandru Kiss, nu mai candida la un nou mandat, nici în fruntea partidului, nici la şefia Consiliului Judeţean, instituţie pe care procurorii DNA zic că a păgubit-o cu milioane de euro, şi apoi au renunţat să desfacă sticlele aflând că urmaşii săi din conducerea judeţului l-au pus director general peste Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, care gestionează centrala electrică pe biomasă din Săcueni, o pot pune din nou la rece.
Triunghiul amoros: Politicianul Dorin Corcheş, demascat că a 'întors' o mireasă de la altar
Bihorel
Farmecele vicepreşedintelui ALDE Bihor, Dorin Corcheş, au ajuns să spargă căsnicii. Mai precis, viitoare căsnicii. Demnă de telenovele, povestea felului în care Corcheş a "deturnat" o viitoare mireasă din drumul spre altar a fost dezvăluită tocmai de încornoratul părăsit.
26 Iunie 2017, 08:27
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Ajuns prim-vice în partid, Bolovan mărturiseşte cum va duce PNL la putere
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Bolovan a devenit Nr. 2 în PNL. "Dacă ar fi câştigat aripa cealaltă, făceam alianţă cu pesediştii. Că fură cot la cot prin Bucureşti...". "Dar voi aveţi vreun plan ca să ajungeţi la putere?".
26 Iunie 2017, 07:43
Buda din Cetate: WC-urile din Cetatea Oradea, exemplu de jeg și mirosuri
Bihorel
Angela Lupşea, directoarea Cetăţii, n-a înţeles nimic din cursurile Kaizen pe care un grup de japonezi le-au ţinut şefilor din Primărie la începutul lunii. Specialiştii în domeniul pregătirii continue le-au recomandat managerilor să spele în fiecare zi toaletele, ca o lecţie de umilinţă şi de implicare personală pentru schimbarea în bine a atmosferei din firmă.
25 Iunie 2017, 11:33
Ministerul Mucles: Ministerul Educaţiei se codeşte să răspundă întrebărilor adresate de avocaţii lui Bodog
Bihorel
După ce fostul ministru al Educaţiei din guvernul tehnocrat, Mircea Dumitru, i-a retras dreptul de a coordona doctorate, confirmând dezvăluirile făcute de BIHOREANUL, şi anume că n-a îndeplinit criteriile minime pentru a obţine abilitarea în acest sens, ministrul Sănătăţii Florian Bodog a făcut contestaţie în justiţie, printr-un proces intentat Ministerului Educaţiei.
24 Iunie 2017, 13:21
Autogol la PNL: Liberalii din Diosig au şef nou un… PSD-ist!
Bihorel
S-ar zice că prin nordul judeţului, enclavă a UDMR, partidele româneşti nici nu prea au pe ce să se bată. Greşit! O demonstrează zarva creată în organizaţia PNL din Diosig de faptul că peste cei 30 de liberali locali a ajuns şef taman fostul şef al PSD-ului comunal, Constantin Sabău, fost viceprimar până anul trecut, când a devenit consilier liberal. Gurile rele zic că noua achiziţie, decisă de un şefuţ de partid de la Oradea, face PNL-ul din Diosig de râsul lumii. Şi nu neapărat din cauza pedigriului roşu, cât a problemelor lui Sabău cu ANI.
23 Iunie 2017, 10:33
Care pe care: Războiul pentru șefia Tribunalului Bihor se duce pe toate planurile!
Bihorel
Mai sunt câteva săptămâni până când se va stabili noul preşedinte al Tribunalului Bihor, funcţie vizată de actuala deţinătoare, judecătoarea Carmen Domocoş, dar şi de fosta vicepreşedintă, Daniela Jurjuţ-Lazăr. Lupta dintre cele două se dă pe toate fronturile, pentru că Domocoş i-a făcut zile fripte contracandidatei sale pe tot parcursul "competiţiei".
22 Iunie 2017, 09:51
Narcis, abonat la puşcărie: Fostul patron al Jurnalului de dimineaţă, condamnat din nou la închisoare
Bihorel
Dispărut din peisajul autohton după ce s-a căsătorit cu o doctoriţă din Iaşi, despre celebrul patron al defunctului Jurnal de dimineaţă, Narcis Fekete Bandi Pista, nu s-a mai auzit de atunci mare lucru. Au rămas în urma sa doar nenumăratele ţepe date unor parteneri de afaceri şi angajaţilor lăsaţi fără salarii. Asta până acum doi ani, când la Oradea a ajuns vestea că Narcis a intrat la bulău.
21 Iunie 2017, 08:55
Nimic de declarat: Universitarii orădeni nu şi-au depus declaraţiile de avere
Bihorel
Obligaţi prin lege, la fel ca toţi funcţionarii publici, să-şi declare an de an averile şi interesele, prezentând public o declaraţie până cel târziu la data de 15 iunie, universitarii orădeni cu funcţii de conducere s-au făcut că plouă, în ciuda arşiţei de săptămâna trecută. Până vineri, deci cu o zi după termenul limită, pe site-ul Universităţii erau postate doar câteva declaraţii de avere, cele mai multe ale unor anonimi.
20 Iunie 2017, 08:51
Despărţire cu scandal: De ce a 'dezertat' Delia Ungur la concurenţă
Bihorel
Despărţirea Deliei Ungur de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, după opt ani la cârma parcurilor industriale din oraş, se anunţă urâtă, după ce femeia a sărit în barca UDMR-PSD, ca să gestioneze SC Parcuri Industriale Bihor, firmă a Consiliului Judeţean.
19 Iunie 2017, 08:10
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Discuţie cu trei superintelectuali, care au reuşit să strângă 15 superspectatori
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Lansare  de carte. Trei superintelectuali au reuşit să strângă cincisprezece superspectatori. Unul dintre autori: "După sondaje, toţi românii mă citesc din scoarţă-n scoarţă....
19 Iunie 2017, 07:49
Abureală de bancheri: Cum a încercat BRD să-i ducă de nas pe ziariştii din Oradea
Bihorel
Partener al Federaţiei Române de Handbal, Banca Română pentru Dezvoltare a gafat în stil mare la Oradea. Cu trei zile înaintea partidei de handbal feminin România-Austria, oficialii băncii au invitat jurnaliştii orădeni la Hotelul DoubleTree by Hilton, pentru o discuţie liberă cu trei dintre componentele naţionalei, Gabriella Szücs, Yuliya Dumanska şi Cristina Neagu.
18 Iunie 2017, 13:01
Repetiţii de imagine: Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, se bagă-n faţă
Bihorel
Atunci când i-a dat în vileag pe şefii Consiliului Judeţean că sunt ahtiaţi după imagine, Bihorel n-a greşit deloc. În timp ce investiţiile şi proiectele majore ale instituţiei sunt anunţate de regulă de preşedintele Pásztor Sándor şi de vicepreşedintele Ioan Mang, celălalt vice, Traian Bodea, e lăsat pe dinafară, aşa că e nevoit să-şi "inventeze" propriile conferinţe.
17 Iunie 2017, 11:26
Bihorel: Grindeanu nu e din filmul cu Mang
Bihorel
Şucăr mare la PSD. Disperat că Guvernul nu-l spală şi riscă puşcăria, condamnatul definitiv Dragnea Liviu a decis să-şi taie mâna dreaptă, aia cu care se şterge, adică să-l execute pe Sorin Grindeanu.
16 Iunie 2017, 12:01
Marea familie a Ambulanţei: Serviciul Judeţean de Ambulanţă s-a transformat în cuib de neamuri şi piloşi!
Bihorel
Mare victorie mare, săptămâna trecută, la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor după ce Cristina Matei, nevasta şefului Serviciului RUNOS, care gestionează resursele umane ale unităţii, PSD-istul Eugen Marius Matei, a fost angajată, după mari eforturi, economist la Serviciul Financiar Contabil.
16 Iunie 2017, 09:20
Bihorel: De ce e mai greu să mergi la Drumul vinului decât să devii Iron Man
Bihorel
Săptămâna trecută au avut loc două competiții cu iz sportiv. Iron Man, adică Omul de fier, a presupus ca participanții să înoate 3800 metri, să meargă 180 de kilometri cu bicicleta și să alerge o probă de maraton. Concomitent, pentru iubitorii de drumeții, biciclete și băutură, s-a desfășurat concursul Drumul vinului. Cine crede că acest drum este ușor de străbătut se înșală.
15 Iunie 2017, 12:27
Kaizenul strică zenul: Șefii din Primăria Oradea au chiulit de la lecțiile de Kaizen, la care i-a programat Bolojan
Bihorel
Pasionat de sistemul de management japonez Kaizen, primarul Ilie Bolojan le-a adus joia trecută directorilor din Primărie şi din instituţiile subordonate doi specialişti niponi care să le vorbească despre îmbunătăţirea perpetuă a activităţii pornind de la cel mai jos nivel. Preşedintele şi respectiv directorul Asociaţiei Clean Up Japan, Yoshihito Tanaka şi Toru Shimizu, au bătut drumul tocmai din Ţara Soarelui Răsare pentru a le vorbi funcţionarilor orădeni despre creşterea performanţei prin… spălatul toaletelor şi făcutul curăţeniei.
15 Iunie 2017, 08:51
Sorbonei au fost, sorbonei rămân! Şefii Universităţii din Oradea se feresc să-i sancţioneze pe profesorii prinşi că au chiulit
Bihorel
BIHOREANUL a demonstrat recent cum şase profesori celebri ai Universităţii din Oradea – ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, decanul FMF, Adrian Maghiar, fratele acestuia, Doru Maghiar, preşedinta Tribunalului Bihor, Carmen Domocoş, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, şi fostul primar Petru Filip – chiulesc de la cursuri şi seminarii. La 10 zile după publicarea articolului, timp berechet pentru o verificare, ziarul a cerut în scris Universităţii să prezinte sancţiunile date chiulangiilor.
14 Iunie 2017, 08:51
Bihorel: Zece motive pentru care n-au mers orădenii la Aquapark când a cântat Brenciu
Bihorel
Bihorel a întocmit o listă cu posibile motive pentru care orădenii nu s-au dus la show-ul lui Horia Brenciu din Aquapark: 1. Dacă organizatorii anunțau că Brenciu face masaj thailandez, erau pline bazinele. 2. Mulți nu au venit de teamă ca Brenciu să nu blocheze toboganele cu trupul său vânjos. 3. La ce salarii au bihorenii, cel mult puteau asista la un concert gratuit Fuego.
13 Iunie 2017, 10:52
Parcare la liber(al): Doi deputaţi liberali şi-au parcat bolizii pe locuri interzise (FOTO)
Bihorel
Ceea ce vedeţi în fotografie nu s-a întâmplat niciodată! O explicaţie ar putea fi aceea că primarul Ilie Bolojan ar fi spart banii orădenilor pe doi bolizi de lux, pe care îi lasă în parcarea de două locuri rezervată autovehiculelor Primăriei la intrarea în instituţie. Ipoteza cade, pentru că, se ştie, edilului i-a mers buhul că e zgârcit nu doar cu banii săi, ci şi cu ai altora. O altă variantă este că, descoperind că în plan local sunt la putere, şi prin urmare pot, deputaţii liberali Ioan Cupşa şi Gavrilă Ghilea, veniţi joia trecută la şedinţa Consiliului Director Judeţean al PNL Bihor din sala mare a Primăriei, şi-au tras până la uşă limuzina Mercedes şi bolidul Audi Q7.
13 Iunie 2017, 08:59
Parfumata lui Băse: Șefa PMP Bihor, condamnată la închisoare cu amânare, după ce a fost prinsă beată la volanul jeep-ului
Bihorel
Gabriela Eler, ditamai secretar general adjunct şi preşedintă a organizaţiei de femei în filiala Bihor a PMP-ului lui Traian Băsescu, a comis-o. La propriu! Bihorel a descoperit că femeia a fost condamnată la un an de închisoare cu amânare, după ce vara trecută a fost prinsă atât de beată la volanul unui Jeep Cheroke.
12 Iunie 2017, 08:19
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Păstorul de la CJ explică de ce nu vrea ca Oradea să primească titlul de Oraș al Unirii
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Păstorul, pus într-o situaţie imposibilă: n-a semnat pentru ca Oradea să primească titlul de Oraş al Unirii. "Măcar eşti curajos. Dar ce te-a deranjat la textul respectiv?". 
12 Iunie 2017, 07:52
Nu goniţi, că ne prăfuiţi: Locuitorii din Nojorid apelează la soluţii disperate din cauza lipsei asfaltului
Bihorel
Sutele de orădeni care locuiesc în noul cartier din Nojorid sunt convinşi că au făcut o afacere bună din cel puţin două motive: terenurile şi casele sunt mai ieftine aici decât în celelalte suburbii, iar naveta nu durează mai mult de 5-7 minute datorită stării bune a DN 79 şi a faptului că de la Aeroport şoseaua are două benzi. Atât doar că, spre deosebire de Sînmartin, Sîntandrei, Paleu şi Oşorhei, Nojoridul îşi dezvoltă cel mai lent facilităţile edilitare. 
11 Iunie 2017, 11:38
Nu vrem bani! De ce au renunţat sindicaliştii de la Termoficare la salariile mărite de anul acesta
Bihorel
Judecând după ultimele acţiuni, sindicaliştii Termoficare Oradea sunt atât de dedicaţi firmei încât nu doar că ar munci de plăcere, dar ar şi aduce bani de acasă numai ca să fie primiţi la serviciu. La recenta negociere a noului contract de muncă pe unitate, reprezentanţii Sindicatului Liber Independent Termia, înfiinţat în ultimele luni prin grija administraţiei, nu doar că nu au cerut drepturi pentru angajaţi, dar au şi renunţat la cele deja câştigate!
10 Iunie 2017, 13:05
Cere şi nu ţi se va da: Decanul Facultăţii de Mediu din Oradea a cerut un nou post de prodecan, cu dedicaţie!
Bihorel
Decanul Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea, Ioan Chereji, a cerut din nou Senatului Universităţii să-i permită înfiinţarea încă unui post de prodecan. Facultatea are deja doi, aşa cum prevede legea pentru cei 1.700 de studenţi, dar decanul vrea şi un al treilea, invocând faptul că nu are cine să administreze staţiunea pomicolă, fondul de vânătoare de la Pietroasa şi alte terenuri, căci ceilalţi doi prodecani se ocupă de activitatea didactică.
09 Iunie 2017, 08:59
Pericol public: Atenţie la scări, dacă aveţi drum pe la Poliţia Rutieră!
Bihorel
Stimaţi pietoni şi conducători auto care aveţi treburi la sediul Poliţiei Rutiere din Centrul Civic! Bihorel vă recomandă ca înainte de a urca spre uşa instituţiei să vă asiguraţi că purtaţi încălţăminte adecvată. Atenţie sporită şi la schimbarea direcţiei de mers sau mărirea vitezei de deplasare, deoarece vă puteţi împiedica de treptele sparte ori aluneca pe plăcile ciobite.
08 Iunie 2017, 08:55
Poliţistul mincinos: Bihorel l-a prins cu minciuna pe şeful Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi
Bihorel
Vă amintiţi, desigur, premiul pe care Bihorel l-a decernat vicepreşedintei Tribunalului Bihor, judecătoarei Crina Muntean, prinsă că blochează zi de zi, cu maşina personală, accesul spre locurile de parcare din spatele Palatului de Justiţie. Judecătoarea a lăsat maşina în aceeaşi poziţie şi după ce şi-a primit "recompensa", motiv pentru care Bihorel l-a sunat chiar de la "locul faptei" pe şeful Poliţiei Locale, Cristian Beltechi, cerând ridicarea vehiculului, aşa cum se face în cazul oricărui contravenient de rând.
07 Iunie 2017, 08:58
Omagiu conducătorului iubit: Preoții ortodocși nu și-au luat salariile pentru că episcopul Sofronie și-a scos carte!
Bihorel
Au ajuns preoţii ortodocşi să îşi ia salariul… în natură! După cum se ştie, personalul clerical primeşte jumătate din leafă de la stat, iar cealaltă din banii strânşi de la enoriaşi. Doar că, luna trecută, când s-au prezentat să-şi ridice câştigurile de la casieria Episcopiei, popii orădeni au aflat că nu mai aveau nimic de primit, ba unii chiar urmau să mai aducă bani de-acasă.
06 Iunie 2017, 08:38
 < Pagina precedentă 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)
 • Omagiu şi miting: Protestatarii orădeni l-au comemorat pe Regele Mihai, iar apoi au manifestat împotriva Guvernului PSD-ALDE (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON