URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 12 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce vrem în Piaţa Ferdinand? Dacă dorim un parc, putem să arăm zona din faţa Teatrului şi mai punem vreo 20 de tuia. Aşa vom avea şi noi un Tuileries, ca parizienii. E drept că, potrivit propunerii Primăriei, va dispărea vegetaţia, dar la 50 de metri avem lunca Crişului, pentru cei dornici de umbră şi de clorofilă. Sau nu contează proiectul propriu-zis, ci doar şansa de a-i pune nişte tălpi lui Bolojan, pe un nou câmp de luptă?
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Bihorel

O notă de amatorism: Unii profesori care au corectat lucrări la Bac se dovedesc mai tăntălăi ca elevii
Bihorel
Sesiunile examenului de Bacalaureat organizate în ultimii ani au creat o situaţie paradoxală: toată lumea se plânge de calitatea pregătirii elevilor, dar nimeni nu prea vorbeşte despre cea a profesorilor. Cea mai bună dovadă că nici aceştia nu-s foarte pricepuţi o constituie modalitatea cel puţin dubioasă de evaluare a lucrărilor scrise. Spre exemplu, o olimpică la istorie de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu a plâns în urmă cu două săptămâni aflând că fusese notată la această materie cu 5,60 puncte.
22 Iulie 2017, 11:58
Lucrare fără compactare: Doreii care au spart strada Traian Moşoiu au luat-o de la capăt cu picamerele
Bihorel
Ce astăzi betonau, mâine spărgeau! Angajaţii firmelor Energomontaj Timişoara şi Elsaco Electronic, contractate de societatea Termoficare să lucreze la înlocuirea unor magistrale, par rupţi din legenda meşterului Manole. După luni de amânări, în urmă cu două săptămâni muncitorii au reuşit să încheie şantierul din strada Traian Moşoiu către Parcul 1 Decembrie.
21 Iulie 2017, 09:00
Bihorel: Bodog, major şi vaccinat
Bihorel
După ce a fost analizat şi făcut de mândra baftă ca unul dintre cei mai slabi miniştri ai Guvernului Grindeanu, brancardiologul Florian Bodog recidivează şi ajunge încă o dată ministru. Câtă nedreptate pe lumea asta! Pentru un plagiat micuţ, bietul Mang a trebuit să plece de la minister după 8 zile, iar Bodog, cu lucrarea pitită în buncărele atomice de la Biblioteca Naţională, ajunge ministru de două ori într-un an. Lui Flore al nost’ i se reproşează catastrofa cu vaccinurile, aşa că omul a zis că acum e momentul să rezolve definitiv situaţia.
20 Iulie 2017, 16:31
Teoria conspiraţiei: Fosta preşedintă (de nota 4) a Tribunalului Bihor crede că şi-a pierdut funcţia din cauza uneltirilor
Bihorel
Fosta preşedintă a Tribunalului Bihor, judecătoarea Carmen Domocoş, care a ratat un nou mandat la conducerea instanţei după ce s-a prezentat la concurs cu un proiect de management de nota 4, este convinsă că a devenit victima unei uneltiri. De care, culmea, nu ar fi străin nici BIHOREANUL, fiindcă taman în preajma concursului a dezvăluit că femeia, angajată şi la Facultatea de Drept, unde ar trebui să predea 6 ore săptămânal, presta de fapt doar 2 ore, şi nici pe acelea întotdeauna.
20 Iulie 2017, 09:11
Cetăţeanul p…ii: Primarul din Sânnicolau Român îi trimite la plimbare pe cetăţenii care nu l-au votat (VIDEO)
Bihorel
La Sânnicolau Român, democraţia se gată la intrarea în Primărie, se plânge un localnic obidit că edilul a ajuns să-l trateze cu… organul. Săteanul Adrian Bojan i-a povestit lui Bihorel că primarul PNL-ist Dumitru Munge are boală pe el încă de anul trecut, când a refuzat să-l angajeze referent cultural, deşi e cântăreţ de muzică populară, fiindcă în campanie l-a susţinut pe candidatul PSD-ului. Marţea trecută, edilul l-a jignit de-a binelea.
19 Iulie 2017, 09:41
Bir cu fugiţii: Bolojan nu-i poate opri pe angajaţii Parcului Industrial s-o tulească la concurenţă
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan nu mai are puterea de convingere de altădată. Edilul s-a întâlnit săptămâna trecută, în grup şi în parte cu fiecare angajat al Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, pentru a-i convinge să rămână la post după plecarea la concurenţă a fostei directoare, Delia Ungur. Aceasta a preluat recent şefia firmei Parcuri Industriale Bihor unde, în ciuda demersurilor edilului, se va reuni de luna viitoare majoritatea echipei de la ADLO.
18 Iulie 2017, 08:49
Judeţ, caut chirie: În loc să-şi reabiliteze clădirile, şefii Consiliului Judeţean caută chirii pentru instituţiile subordonate
Bihorel
Ciudate-s strategiile şefilor de la Consiliul Judeţean! Deşi nu are niciun plan pentru reabilitarea clădirii fostei Policlinici Mari, câştigate definitiv anul trecut după un lung proces cu un ordin călugăresc romano-catolic, Treimea Pasztor-Mang-Bodea caută acum chirii pentru instituţiile subordonate, pe care le-ar fi putut plasa în uriaşa clădire ultracentrală din strada Republicii.
17 Iulie 2017, 10:30
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: La zilele comunei limitrofe a 'prestat' şi popa acuzat de pedofilie
Bihorel
Evenimentele săptămânii trecute, comentate de Bihorel: La zilele comunei limitrofe a fost invitat şi rapsodul popular, de profesie popă, care e acuzat de pedofilie. Guristul nu era deloc afectat: "Degeaba mă acuză lumea de lucruri necurate. Eu îmi văd de cântat şi mă consider nevinovat, pentru că n-am făcut altceva decât să urmez îndemnul biblic: Lăsaţi copiii să vină la mine!".
17 Iulie 2017, 08:00
Din ţânţar, armăsar: Maşina care face dezinsecţia în Oradea, subiect de conspiraţii printre locuitori (FOTO/VIDEO)
Bihorel
Aşteptată cu nerăbdare după o amânare cauzată de contestarea rezultatului licitaţiei organizate de Primărie, operaţiunea de dezinsecţie a oraşului a prilejuit unor orădeni lansarea unei noi teorii a conspiraţiei, cum că utilajul cu care s-au împrăştiat substanţele anti-ţânţari ar fi… suspect. Motivul l-a prezentat pe Facebook-ul primarului Bolojan un cetăţean pe nume Marian Aurel care, comentând o postare, l-a întrebat pe edil "ce este maşina aia cu un aparat mare care umblă noaptea şi împroaşcă un fel de fum/abur prin oraş", de ce o face "în toiul nopţii" şi de ce este "ceva necurat la mijloc".
16 Iulie 2017, 11:01
Anti-corupţie de pomană: Asociaţia Pro Polis din Oradea face campanie anticorupţie cu… corupţi
Bihorel
Bine că a venit vacanţa de vară, că aşa a putut şi pseudo-ziaristul orădean Mircea Stroe, ONG-ist abonat la bani publici scurşi din Consiliul Judeţean, să facă rost de figuranţi necesari pentru aşa-zise proiecte de mare impact. Zilele trecute, în numele Asociaţiei Pro Polis, dirijată de Stroe, nişte studente au împărţit pliante prin centrul oraşului, în cadrul proiectului "Creşterea integrităţii – reducerea riscurilor de corupţie", derulat de ONG cu scopul de a preveni corupţia în mediul academic.
15 Iulie 2017, 12:09
Emberul lui Micula: În loc să vadă de ziar, redactorul şef de la Reggeli Ujság e preocupat să scrie pentru… concurenţă
Bihorel
Până şi milionarii pot fi traşi pe sfoară, iar dovada este în redacţia cotidianului de limbă maghiară al fraţilor Micula, Reggeli Ujság. În ultima perioadă, publicaţia se confruntă cu mari probleme financiare, de care însă redactorului şef Borsi Balázs pare să nu-i prea pese. După cum a aflat Bihorel, omul îşi petrece timpul plătit – plătit, vorba vine – de angajatorii săi nu ca să elaboreze cine ştie ce plan de salvare, ci ca să scrie pentru un site… concurent.
14 Iulie 2017, 08:50
Marea Unire: Primarul Ilie Bolojan 'coace' desfiinţarea Poliţiei Locale
Bihorel
În aritmetica primarului Ilie Bolojan, plus cu plus dă… minus! Edilul le-a cerut contabililor municipalităţii să facă simulări pe hârtie pentru a cântări avantajele şi dezavantajele unificării Poliţiei Locale cu aparatul Primăriei. Bolojan şi-a făcut deja calculele şi este convins că prin transformarea instituţiei în direcţie a municipalităţii ar putea să mai reducă din posturile de la birouri, de la jurist la contabil, ceea ce ar diminua cheltuielile de personal.
12 Iulie 2017, 08:50
Strategie cu găuri: Consiliul Judeţean Bihor a plătit degeaba 90.000 de euro pentru strategia judeţului!
Bihorel
La trei ani de la adoptarea de către Consiliul Judeţean Bihor a strategiei judeţului pentru perioada 2014-2020, bihorenii sunt chemaţi să-şi dea iarăşi cu părerea despre acest document care ar trebui să dicteze liniile de dezvoltare. Motivul? De comă! Deşi în urmă cu trei ani a încasat nu mai puţin de 90.000 euro pentru a elabora strategia, asocierea firmelor bucureştene Gea Strategy & Consulting şi Romactiv Business Consulting, contestată la acea vreme, şi-a făcut treaba "la marea artă".
11 Iulie 2017, 08:50
Gura păcătosului... Rectorul Constantin Bungău visează „producție” la Universitatea din Oradea
Bihorel
Deloc un fan al conferinţelor de presă, în care apare rar şi foarte rar, mai ales de când cu beleaua de dosar la DNA, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a ieşit săptămâna trecută în faţa jurnaliştilor orădeni ca să anunţe începerea admiterii la cele 15 facultăţi.
10 Iulie 2017, 08:24
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Blonda lui Ianoș explică de ce a căzut în dizgrație
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Blonda lui Ianoş a căzut în dizgraţie. "Ce păţişi, fato? Am auzit că Steluţa Bau Bau e în graţiile masculului Alfa de la PSD". "Mă jigneşti!...
10 Iulie 2017, 07:55
Gunoi între gunoaie: Cum a fost pedepsit un șofer care și-a parcat mașina în ușa unui container
Bihorel
O mână de localnici de pe strada Podului, din Rogerius, s-au răzbunat săptămâna trecută pe un şofer care le-a blocat accesul la ţarcul cu pubele amenajat de RER Ecologic Service între blocuri.
09 Iulie 2017, 12:10
Ez nem jó! Liderul PPMT Bihor, Csomortányi István, a câștigat procesul cu Poliția Locală
Bihorel
Juriştii Poliţiei Locale sunt în alertă. Judecătoria Oradea a dat săptămâna trecută câştig de cauză liderului PPMT Bihor, Csomortányi István, în procesul deschis împotriva instituţiei. Csomortányi a contestat amenda de 1.000 lei primită în aprilie anul trecut când, în preajma campaniei electorale pentru alegerile locale, a amplasat pe clădirea Primăriei două tăbliţe în cadrul unei acţiuni de protest.
07 Iulie 2017, 08:59
Salarii de milioane… de euro: Consiliul Județean plăteşte anual peste 5,5 milioane euro în plus pentru lefuri
Bihorel
Din postura de preşedinte al PNL Bihor, Ilie Bolojan critica, recent, Consiliul Judeţean spunând că, aici, cheltuielile cu salariile au crescut „cu cel puţin 4 milioane euro” din cauza majorărilor decise la nivel naţional şi a angajărilor făcute pe pile.
06 Iulie 2017, 09:01
Perdanţi din oficiu: Juniorii Academiei de baschet a CSM Oradea au performat 'în gol' din cauza managerilor clubului
Bihorel
Micuţii orădeni care au participat, împărţiţi în cinci echipe, la Campionatul Naţional de Baby Baschet organizat de Federaţia Română de specialitate între 19-24 iunie în Mangalia, s-au întors acasă dezamăgiţi.  Odată ajunşi pe litoral, copiii, la fel şi părinţii lor - care le-au plătit toate cheltuielile cu deplasarea şi cazarea - au aflat că, de fapt, oricât de bine ar juca, nu pot spera la vreun titlu, căci au doar statutul de "invitaţi" în competiţie.
05 Iulie 2017, 13:55
Aşa fiu, aşa tată: Fostul prefect PSD Aurel Tărău îşi deschide benzinărie!
Bihorel
Dispărut din peisaj de ceva ani, fostul prefect PSD Aurel Tărău revine în forţă ca... petrolist. Tărău senior urmează să-şi construiască, la ieşirea din oraş spre Băile Felix, o staţie de carburanţi cu magazin şi restaurant, iar pentru asta a şi obţinut mai toate autorizaţiile, încă din 2015, mai puţin pe cea de la Primăria Oradea, care a fost condiţionată de donarea unei suprafeţe de teren către oraş.
05 Iulie 2017, 08:02
Cavaler cu lipideu: Laszlo Tokes a apărut în pantaloni scurţi şi cu mantie pe scena de la Zilele Sfântului Ladislau
Bihorel
Fostul episcop reformat de Piatra Craiului, europarlamentarul László Tőkés, a fost una din cele mai insolite prezenţe la Zilele Sfântului Ladislau. Însă nu din pricina vreunei declaraţii "contondente", cum poate ar fi fost de aşteptat, ci a îmbrăcămintei mai mult decât relaxate.
04 Iulie 2017, 09:21
Episcop în Photoshop: Cum a fost „înfrumusețat” Sofronie pe pereții unei biserici din Bihor
Bihorel
După beleaua cu descinderile DNA la sediul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi Bihorului, iniţiate într-un dosar de corupţie, care i-a afectat serios credibilitatea, episcopul Sofronie Drincec e foarte atent la capitolul imagine. Preasfinţitul nu doar că îşi alege cu o grijă mult mai mare apariţiile publice, dar se străduieşte să-şi construiască o reputaţie de păstor grijuliu, implicat şi agreabil al turmei ortodoxe bihorene. 
03 Iulie 2017, 08:27
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Ce priorități are Brancardierul, după ce a revenit ministru la Sănătate
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Brancardierul este din nou ministru la Sănătate. "Era imposibil să mă schimbe. Fizic, nu aveam cum, în abia şase luni, să amortizez cheltuielile făcute cu instalarea mea. Aşa că partidul m-a lăsat să mai scot din pârleală". "Vei schimba strategia cu noul prim-ministru?".
03 Iulie 2017, 07:50
Maghiar contra Sorbonica: Decanul Facultăţii de Medicină din Oradea vrea reduceri de şefi în Universitate
Bihorel
Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, Adrian Maghiar, unul dintre fiii defunctului rector Teodor Maghiar şi fratele fostului rector Doru Maghiar, şi-a surprins colegii săptămâna trecută, cu un mesaj vehement în Senatul Universitar, la a cărui reuniune a participat ca invitat. Maghiar le-a spus colegilor că, dată fiind situaţia financiară precară a Universităţii, aceasta are nevoie urgentă de cumpătare.
02 Iulie 2017, 11:58
Cearta pe bloc: Noua arhitectă şefă din Primărie, contestată de o orădeancă
Bihorel
Nici n-a apucat Cristina Antonina Buruiană să ajungă în Primărie, unde din 1 iulie va fi noul arhitect şef, că deja e şi contestată. O orădeancă, Maria Vidican, a bombardat cu sesizări Primăria, Prefectura, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi parchetele locale, nemulţumită că pe strada Gheorghe Doja, lângă clinica New Medics şi alături de un bloc cu trei etaje pe care afaceristul Călin Raita l-a ridicat în urmă cu mai bine de un deceniu, ar urma să fie construit încă unul, cu două etaje.
30 Iunie 2017, 08:59
Înc-o tură! După ce a 'demolat' Dealul Ciuperca, firma Abed Nego are tupeul să vrea să-l consolideze
Bihorel
Reabilitarea dealului Ciuperca după alunecările de teren care au distrus grădina publică amenajată anul trecut de firma Abed Nego a intrat în faza SF-ului. Nu a studiului de fezabilitate, ci a ştiinţifico-fantasticului. După ce în primăvară a contractat firma Gavella să execute intervenţiile de urgenţă pentru stabilizarea dealului şi pentru drenarea apelor subterane, înainte s-o ia la vale şi clădirea cafenelei din vârful dealului, Primăria a scos la licitaţie lucrările de consolidare, împărţite în două etape.
29 Iunie 2017, 09:05
Înălţimile lor, poliţiştii: Curtea de Apel Oradea a eliminat standardele de înălţime la admiterea în Poliţie
Bihorel
Dacă pe viitor veţi vedea pe stradă poliţişti şi poliţişti de frontieră din ce în ce mai scunzi, să nu vă miraţi. În uniformă, înălţimea nu mai contează. Aşa au decis judecătorii Curţii de Apel Oradea într-un proces declanşat în această primăvară de mai mulţi tineri înscrişi la concursurile de recrutare organizate de Ministerul de Interne, iniţial declaraţi "apţi" la controalele medicale, dar în final respinşi fiindcă aveau statura sub limita stabilită printr-un Ordin de ministru, şi anume 1,65 metri în cazul femeilor, respectiv 1,70 pentru bărbaţi.
28 Iunie 2017, 09:01
Kiss la odihnă: Fostul şef al UDMR Bihor, Alexandru Kiss, se pensionează
Bihorel
Bihorenii care anul trecut şi-au cumpărat şampanie de bucurie că fostul preşedinte al UDMR Bihor, Alexandru Kiss, nu mai candida la un nou mandat, nici în fruntea partidului, nici la şefia Consiliului Judeţean, instituţie pe care procurorii DNA zic că a păgubit-o cu milioane de euro, şi apoi au renunţat să desfacă sticlele aflând că urmaşii săi din conducerea judeţului l-au pus director general peste Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, care gestionează centrala electrică pe biomasă din Săcueni, o pot pune din nou la rece.
Triunghiul amoros: Politicianul Dorin Corcheş, demascat că a 'întors' o mireasă de la altar
Bihorel
Farmecele vicepreşedintelui ALDE Bihor, Dorin Corcheş, au ajuns să spargă căsnicii. Mai precis, viitoare căsnicii. Demnă de telenovele, povestea felului în care Corcheş a "deturnat" o viitoare mireasă din drumul spre altar a fost dezvăluită tocmai de încornoratul părăsit.
26 Iunie 2017, 08:27
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Ajuns prim-vice în partid, Bolovan mărturiseşte cum va duce PNL la putere
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Bolovan a devenit Nr. 2 în PNL. "Dacă ar fi câştigat aripa cealaltă, făceam alianţă cu pesediştii. Că fură cot la cot prin Bucureşti...". "Dar voi aveţi vreun plan ca să ajungeţi la putere?".
26 Iunie 2017, 07:43
 < Pagina precedentă 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)
 • Omagiu şi miting: Protestatarii orădeni l-au comemorat pe Regele Mihai, iar apoi au manifestat împotriva Guvernului PSD-ALDE (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Cantemir: Sunt implicate trei maşini şi un tramvai, trei persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Cina Porcului, în Cetatea Oradea (GALERIE FOTO)
 • Ne enervează: Indicatoarele de parcare din Piaţa Cetăţii se bat cap în cap (FOTO)
 • Curtea de Apel Oradea: Doctoriţa Călinescu trebuie să plătească 80.000 euro părinţilor Patriciei (FOTO)
 • Răsturnare de situaţie: Doctoriţa Georgeta Călinescu, condamnată la închisoare cu suspendare pentru moartea Patriciei Aktaa (FOTO)
 • „Orbi”: Bloggeriţa Petronela Rotar şi-a lansat la Oradea cea mai vândută carte românească din 2017 (FOTO)
 • De ce au sunat sirenele pe Şoseaua Borşului: 30 de muncitori, 'salvaţi' de pompieri, într-un exerciţiu de amploare al ISU Crişana (FOTO / VIDEO)
 • Ştefan Hruşcă a colindat la ERA Park în faţa a mii de orădeni (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON