URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 23 FEBRUARIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte interesant comportamentul preşedintelui Consiliului Judeţean... Iese primarul Bolojan cu planurile de  dezvoltare a oraşului, hop vine şi domnul preşedinte Pásztor cu ideile proprii! Aşa am aflat că judeţul va investi într-un parc ştiinţific şi tehnologic, că va face un bloc ANL pentru angajaţi şi că visează la un campus pentru copiii cu nevoi speciale.
Zic şi eu
Adrian Cris
O nouă reuniune a Consiliului Judeţean a eşuat săptămâna trecută pentru că reprezentanţii PNL au lipsit, iar cei ai PSD-UDMR-ALDE n-au avut cvorum nici măcar s-o înceapă, necum să adopte hotărâri. Cauzele se cunosc: după ce astă-vară şeful PSD Bihor, Ioan Mang, şi-a expulzat fosta favorită din partid şi implicit din CJ, "majoritatea" a ajuns egala "minorităţii".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Săptămâna trecută, în centrul Oradiei, chiar vizavi de monstruozitatea arhitectonică denumită Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului”, am surprins o scenă în trafic. În timp ce câteva zeci de mașini așteptau pe trei benzi să se facă verde la semaforul de la trecerea de pietoni, un șofer a aruncat pe geam ceva, cel mai probabil un pachet de țigări gol.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În Monitorul Oficial nr. 1000 din 18 decembrie 2017 a fost publicată Decizia nr. 651/2017 a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că pot face obiectul recursului în casaţie şi hotărârile pronunţate ca urmare a recunoaşterii învinuirii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Despre bullying am auzit cu toţii. Când spui "bullying" te gândeşti de obicei la instituţia şcolii şi ce se întâmplă cu adolescenţii de pe holurile liceelor. Adevărul este că bullying-ul este prezent nu doar în şcoală, ci şi în alte medii, chiar şi în cele predominate de adulţi. Bullying-ul are loc şi la serviciu, în facultate, la sala de sport ori între vecini sau membrii familiei. Atâta vreme cât o persoană se foloseşte de superioritatea sa faţă de o altă persoană pentru a o domina, vorbim de bullying.

Bihorel

Agenţie de Partid: Agenţia de ştiri a Consiliului Judeţean, transformată în 'trompetă' pentru şefii PSD şi UDMR
Bihorel
Deşi pretinde că este o agenţie de ştiri aflată în slujba bihorenilor, NewsBihor se dovedeşte în realitate un oficiu de propagandă al şefilor UDMR şi PSD de la Consiliul Judeţean. Total nepotrivit pentru o agenţie de ştiri, care ar trebui să producă exclusiv articole neutre şi "seci", angajaţii – aproape toţi membri ai celor două partide – scriu cu patos despre certurile politice din şedinţele CJ.
16 Septembrie 2017, 13:00
Maşină pentru şefu’: Cum fentează regula lui Bolojan directorul adjunct de la Patrimoniu
Bihorel
Regulamentul prin care primarul Ilie Bolojan încearcă să reducă risipa de combustibil prin interdicţia ca şefuleţii din Primărie să mai plece acasă cu maşinile de serviciu este literă moartă. În loc să scadă, cursele s-au înmulţit, pentru că directoraşii s-au şmecherit. Spre exemplu, ca să nu îşi uzeze maşina personală, directorul adjunct al Direcţiei Patrimoniului Imobiliar, Cristian Norocel Popescu, şi-a făcut obiceiul să pună la sfârşit de program câte un subaltern să-l ducă acasă, în Ioşia, cu maşina de serviciu.
15 Septembrie 2017, 09:41
Parcul boschetarilor: Zona şanţului Cetăţii s-a transformat într-un rai al cerşetorilor (FOTO / VIDEO)
Bihorel
Frumosul parc dendrologic din şanţul Cetăţii, amenajat în 2011 pe vreo 2 milioane de lei luaţi în mare parte de la bugetul local, a ajuns sub asediul cerşetorilor care, mai ales la sfârşit de săptămână, iau cu asalt tinerii însurăţei şi invitaţii lor opriţi aici pentru poze. Şi asta nu e tot. Pe timp de noapte, parcul devine adevărat adăpost pentru boschetari, dovadă stând imaginile suprinse de un cititor al BIHOREANULUI care joia trecută a imortalizat un grup de vagabonzi încărcaţi cu pături, perini şi plăpumi care au intrat în parc rupând de-a dreptul uşa din fier forjat, pentru a trage un pui de somn.
14 Septembrie 2017, 08:56
Stat în stat: Angajaţii de la CAS Bihor îşi 'rezervă' abuziv locuri de parcare
Bihorel
Scandalul bolnavilor aduşi pe targă la CAS Bihor pentru adeverinţe de asigurat nu i-a potolit pe funcţionarii instituţiei, care se comportă la fel, ca şi cum cetăţenii ar fi în slujba lor, nu invers. Miercurea trecută, un asigurat care s-a deplasat la sediul din Şoseaua Borşului şi şi-a parcat maşina în imediata apropiere a acestuia s-a trezit, la plecare, că pe parbriz îi fusese lăsat un afiş ce-l soma "Nu mai parcaţi!", avertizându-l că locul respectiv este "Proprietate privată CAS Bihor".
13 Septembrie 2017, 08:55
Bihorel: Zece efecte ale suspendării carnetului de conducere al primarului Bolojan
Bihorel
1. Toate maşinile Primăriei vor avea limitator de viteză la 50km/h. 2. Singurul loc unde va fi permisă viteza de 175 km/h va fi în faţa Consiliului Judeţean. 3. Viceprimarul Florin Birta va fi şoferul lui Bolojan, ca să se obişnuiască cu funcţiile de conducere. 4. Scuderia Ferrari s-a interesat de ce va face Ilie Bolojan după ce nu va mai candida la funcţia de primar.
12 Septembrie 2017, 15:29
Maşină cu termopan: Un şofer şi-a lipit o fereastră cu bandă izolatoare pe maşină
Bihorel
După bizonul care şi-a parcat maşina lunea trecută taman în uşa magazinului Brico Depot, s-a găsit încă unul din aceeaşi specie, ba chiar mai periculos, la magazinul vecin, Leroy Merlin. Şoferul cu pricina a fost pozat în parcarea magazinului, lipind de luneta maşinii, cu o simplă bandă izolatoare, un geam PVC proaspăt cumpărat.
12 Septembrie 2017, 08:53
Pe apa Leşului: Șeful ABA Crișuri se laudă în van cu lucrările la barajul Leșu
Bihorel
Cel mai mare şi mai important baraj de acumulare din Bihor, Leşu, a fost golit complet de apă deja de doi ani, din cauza unor fisuri care provocau infiltraţii de şase ori peste limita maximă admisă. Barajul avea probleme serioase încă din 2012, când a început golirea, şi tot de atunci, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri promite că va începe lucrările de reparaţii.
11 Septembrie 2017, 08:49
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Barney explică de ce s-au suplimentat locurile la Medicină
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Se suplimentează locurile la Sorbonica. Barney, fericit: „S-au mărit locurile la Medicină!”. „Și asta nu dăunează procesului de învățământ?”. „Nu, că oricum nu veneau toți studenții la cursuri. Și când veneau ei, oricum nu veneau profesorii”. „Dar care-i adevăratul motiv al suplimentării?”. „N-au intrat niște loaze și acum trebuie să le facem loc”.
11 Septembrie 2017, 07:45
Bihorel: O nouă specializare la Sorbonica, Facultatea de Drujbași
Bihorel
Ca să nu mai zică nimeni că învățământul superior orădean este în pom, mai marii Sorbonicii s-au apucat de tăiat pomii din campus.
10 Septembrie 2017, 15:02
La mâna patronului: Vicepreședintele CJ Traian Bodea își ține soția la firmă pe salariul minim
Bihorel
Obligaţia publicării declaraţiilor de avere ale politicienilor care ajung la conducerea instituţiilor publice produce mirări, adesea, nu doar în legătură cu bogăţiile pe care le-au tot strâns, ci şi cu zgârcenia lor. Un caz inedit este cel al vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, din a cărui declaraţie de avere rezultă că anul trecut şi-a plătit soţia, angajată la firma pe care o deţin împreună, cu un salariu fix la nivelul minim pe economie.
10 Septembrie 2017, 09:42
Buruiană la etaj: De ce stă înghesuită în birou noua arhitectă șefă a Oradiei
Bihorel
Noul arhitect şef al Oradiei şi şef al Direcţiei de Urbanism, Cristina Buruiană, îşi vede biroul directorial de la parterul Primăriei doar pe dinafară. Numită în funcţie în iulie, femeia a fost nevoită să se instaleze într-un spaţiu restrâns al Biroului GIS, aflat la primul etaj al clădirii. Colegii povestesc că arhitecta şefă a trebuit să se restrângă alături de subalterni deoarece adjuncta Adriana Lipoveanu amână eliberarea biroului directorial. 
09 Septembrie 2017, 13:59
Drum nou cu găuri: Se surpă asfaltul pe 'modernizatul' DN 1H, între Aleşd şi Zalău
Bihorel
Aşa cum nicio minune nu ţine mai mult de trei zile, nici DN 1H, care leagă oraşul Aleşd de Zalău, până nu demult cel mai bun drum din Bihor, n-a ţinut decât trei ani. Modernizată în perioada 2011-2014 pe bani europeni, printr-un proiect despre care s-a speculat că era menit să faciliteze accesul turiştilor la Băile Boghiş, deţinute de Elena Udrea, şoseaua a ajuns ca un castel de nisip spălat de apă, asfaltul surpându-se pe mai multe porţiuni.
08 Septembrie 2017, 08:50
Fente de bugetari: Funcţionarii Primăriei, prinşi că îşi plătesc parcările cu telefoanele de serviciu
Bihorel
Orice acţiune are o reacţiune. Politica primarului Ilie Bolojan de a extinde parcările de scurtă durată în zona centrală a oraşului pentru a descuraja funcţionarii Primăriei să-şi lase peste zi maşinile lângă birouri, aşa încât locurile eliberate să fie la dispoziţia orădenilor care au treabă în instituţie, a avut un efect neprevăzut.
07 Septembrie 2017, 08:51
Poliţistul, pistolul şi banca: Un poliţist foloseşte pistolul radar pitit pe o bancă
Bihorel
Cea mai nouă jucărie a agenţilor rutieri din Bihor, pistolul radar, face ravagii în rândul vitezomanilor, mai ales că, scula fiind "la purtător", poliţiştii nu mai trebuie să stea în maşini şi, deci, se pot piti mai uşor, "pe persoană fizică". Prima "ascunzătoare" a şi fost demascată de şoferi, care l-au şi fotografiat pe un agent ce pândea în Topa de Criş, aşezat comod pe o bancă din faţa unei case, la răcoarea viţei de vie.
06 Septembrie 2017, 08:59
Mai învăţaţi, băieţi! Doi şefi de instituţii publice dovedesc că sunt cam… agramaţi
Bihorel
Că instituţiile publice sunt conduse de politruci, ne-am obişnuit deja. Dar că respectivii şefi sunt nişte agramaţi e tot mai greu de digerat. Într-o singură zi, Bihorel a auzit două greşeli rostite de directori cu pretenţii. Primul este şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Giani Bura, care la şedinţa Colegiului Prefectural de miercurea trecută a explicat că "din cauză pentru că" instituţia are puţini comisari, soluţionarea sesizărilor poate dura uneori şi câteva zile.
05 Septembrie 2017, 08:51
Lobby pentru reparaţie: Cornel Popa, 'pus' vicepreşedinte la Senat de… Bolojan!
Bihorel
La un an după ce l-au "convins" să nu mai candideze pentru şefia Consiliului Judeţean, pe motiv că finalul celui de-al doilea mandat l-ar prinde la o vârstă de pensionar, liberalii bihoreni au mustrări de conştiinţă faţă de fostul lor lider, Cornel Popa.
04 Septembrie 2017, 09:32
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: De cine se teme Păstorul după ce și-a angajat om nou la Achiziții
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Păstorul a angajat firme din afară ca să facă treaba propriilor angajaţi. "Am angajat o firmă externă care să se ocupe de achiziţii, că ai mei nu mai fac faţă". "Da’ aşa mult de lucru au?". "Nu, dar..
04 Septembrie 2017, 07:58
Niște țărani… Război pe toate planurile în familiile fostului și actualului primar din Cărpinet
Bihorel
Rivalitatea dintre fostul primar al comunei Cărpinet, PNL-istul Gheorghe Ienciu, şi succesorul său, PSD-istul Petru Curta (foto), se transmite şi în familie. După ce în urmă cu un an fostul edil şi-a reclamat urmaşul la Poliţie că l-ar fi lovit cu pumnul chiar în biroul său, vinerea trecută Curta s-a ales cu încă o plângere, pe motiv că l-a atacat pe fiul lui Ienciu în parcarea Primăriei.
03 Septembrie 2017, 12:11
Ceartă pe steag: Cum şi-a ridicat şeful APTOR presa din Ungaria în cap
Bihorel
Ediţia 2017 a Carnavalului Florilor a stârnit patimi după ce presa din Ungaria s-a inflamat că "partea română" suferă de "reflexe şovine". Pricina? Unul dintre organizatorii orădeni, Mihai Jurca, şeful Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în Regiune, a cerut unui ansamblu maghiar să nu fluture pe traseu steagul Ungariei, acelaşi lucru fiind solicitat şi unor producători agricoli bihoreni prezenţi în Piaţa Unirii, care îşi împodobiseră standurile atât cu tricolorul roşu-alb-verde, cât şi cu cel lui Arpad, utilizat de grupările extremiste maghiare.
02 Septembrie 2017, 11:30
Ziaristă de partid: Agenţia de ştiri a Judeţului s-a îmbogăţit cu o jună care pozează în costum de baie (FOTO)
Bihorel
Fantomatica agenţie de ştiri a Consiliului Judeţean, News Bihor, care "funcţionează" în subordinea la fel de inutilei Direcţii de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor, şi-a mărit echipa frecătorilor de mentă care se prefac că produc şi că transmit ştiri pentru bihoreni. În urma unui concurs cu dedicaţie, DDIP a angajat la aşa-zisa agenţie de presă încă o favorită de partid cu aspiraţii de vedetă.
01 Septembrie 2017, 09:05
Bolojan e de vină! Ioan Mang dă vina pe primarul Oradiei pentru eşecul echipei Luceafărul
Bihorel
În Oradea, ba chiar şi în tot Bihorul, indiferent ce s-ar face şi chiar ce nu s-ar face este, se ştie, vina lui Bolojan! A repetat-o însuşi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, PSD-istul Ioan Mang, care voia să finanţeze din bugetul judeţului echipa de fotbal Luceafărul Oradea, dar a fost lăsat în ofsaid tocmai de patronul acesteia, omul de afaceri Ioan Blidaru.
31 August 2017, 09:12
Bihorel: Zece efecte ale scumpirii parcărilor
Bihorel
Bihorel enumeră posibilele efecte ale scumpirii parcărilor în Oradea. 1. La ce preţuri sunt la parcări, merită să-ţi iei maşina sub braţ şi să o duci pe balcon. 2. Ţăranii renunţă la maşini şi trec la căruţe şi şarete. Să asigure Primăria fânul. 3. La noile preţuri, locurile de parcare vor deveni monumente de arhitectură. 4. Se infirmă visul milenar al şoferului: şi cu maşina parcată şi cu banii-n buzunar. 5. Femeile care parchează lateral sunt scutite de taxa de parcare.
30 August 2017, 15:00
Blonda de la Drept: Văduva interlopului Hladii a terminat facultatea de ştiinţe juridice
Bihorel
De la cea mai teribilă crimă consemnată în Oradea în ultimele trei decenii, săvârşită de interlopul Adrian Hladii, care şi-a executat amanta şi apoi, vânat de Poliţie, s-a aruncat de la etajul IV al blocului în care locuia, abia a trecut o jumătate de an. Şi totuşi, văduva acestuia şi-a "revenit" complet. Roxana, despre care răutăcioşii susţineau că prestează ca escortă prin Italia, dovedeşte că de fapt este femeie serioasă, absolvind recent studii superioare la universitatea privată Agora. Şi nu de orişicare, ci taman în Drept.
30 August 2017, 08:54
Funcţie pentru şefu’! Liderul opoziţiei din Consiliul Judeţean se 'învârte' de un job bine plătit
Bihorel
Ionel Avrigeanu, şeful opoziţiei din Consiliul Judeţean, pare să se pregătească pentru o cotitură în carieră. De profesie inginer şi patron al unei firme specializate pe reşaparea anvelopelor pentru camioane, PNL-istul este în cărţi pentru funcţia de director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio. Avrigeanu face deja parte din Adunarea Generală a Acţionarilor, fără plată, dar se antrenează să preia conducerea executivă pentru o leafă de vreo 7.000 lei.
29 August 2017, 08:52
O, plooop uscat… Restaurantul Spoon se extinde pe locul plopului ciopârţit de drujbaşii tocmiţi de Primărie
Bihorel
N-a durat deloc mult până orădenii, care trec pe malul Crişului în zona Podului Dacia, s-au prins de ce au ordonat oficialii Primăriei toaletarea din topor a plopului de lângă restaurantul Spoon. Arborele "tuns" până s-a uscat de tot – ispravă care i-a scandalizat la începutul primăverii pe ecologiştii orădeni – stătea, aşa cum se bănuia, în calea planurilor de extindere ale patronului Lotus Center, Alexandru Mudura jr., care deţine şi restaurantul de pe mal.
28 August 2017, 08:55
Retrospectiva săptămânii: Şefa parcurilor industriale explică de ce s-a mutat la Staţiunea Balneară
Bihorel
Evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Şefa de la Parcurile Industriale, proaspăt transferată la Consiliul Judeţean: "Am şi eu o etate, nu mai ţineam pasul la Primărie, aşa că m-am retras la staţiunea balneară". "Şi e bine acolo?". "Păi, ştii cum sunt politicienii, au şi nămol, că cu ăla se împroaşcă". "Dar va ieşi ceva din parcurile industriale prin judeţ?". "Ohooo. Vin şomerii din Vad şi Tileagd, ăia de lângă gară, tot bătând pe botă să se angajeze".
28 August 2017, 08:01
Popa kung-fu: Călugărul Ioachim, prigonit de Sofronie în urmă cu 5 ani, a încasat o nouă bătaie sănătoasă
Bihorel
Poate vă mai amintiţi de povestea călugărului Ioachim, pe care acum 5 ani episcopul Sofronie l-a alungat cu scandal de la mănăstirea din Voivozi, împreună cu stareţa Teodora, după ce aşezământul a fost transformat din mănăstire de maici într-una de călugări, mai pe gustul chriiarhului. Noii locatari s-au instalat atunci în forţă, stareţa alegându-se cu pumni în cap, în timp ce duhovnicul a scăpat doar cu fuga. După ce sponsorii mănăstirii au intervenit în favoarea lor la Preasfinţit, cei doi s-au înapoiat la Voivozi, dar au fost din nou bătuţi cu temeinicie.
27 August 2017, 11:45
Proces pentru salariu: Secretara comunei Lugaşu de Jos vrea să dea în judecată Primăria, pentru că i-a micşorat leafa
Bihorel
În timp ce la numeroase alte primării din judeţ domneşte huzurul, la Lugaşu de Jos aleşii locali au strâns cureaua, pentru a putea plăti contribuţiile la proiectele europene pe care comuna le are în derulare. Şi au făcut-o temeinic, concediind o parte din personalul firmei de gospodărire locală, după o discuţie cu sindicatul şi cu funcţionarii reducând şi fondul de salarii pentru tot restul anului.
26 August 2017, 12:01
Logică de bugetar: Angajaţii de la Aquapark şi-au ridicat orădenii în cap cu biletele de trei ore
Bihorel
Orădenii care au fost lunea trecută la aquapark-ul Nymphaea cu gândul să îşi cumpere la faţa locului un bilet de trei ore au stat degeaba la cozile uriaşe. Deşi regulamentul Administraţiei Domeniului Public prevede că bilete de trei ore nu se vând în zilele de weekend şi în zilele de sărbătoare legală, angajaţii aquapark-ului n-au emis acest tip de tichete nici lunea trecută, chit că nu era nici sărbătoare, nici sfârşit de săptămână.
25 August 2017, 08:51
Bihorel: Memorialul durerii, la Animal Planet
Bihorel
La 28 de ani de la căderea comunismului, iată că mai avem oameni persecutaţi politic! E vorba de udemeristul Bimbo Szuhai, fost director la Zoo, actualmente dat afară din serviciu. Adică nu faptul că nu vine la serviciu e buba, nici că Grădina Zoologică arată lamentabil, omul e sancţionat pentru că e udemerist. La fel ca sute de mii de românaşi, lipitori de afişe şi lipitori la banul public, nici politrucul Bimbo nu face excepţie.
24 August 2017, 13:50
  3 4 5  7  9 10 11  

FOTO BIHOREANUL

 • Informaţi şi premiaţi: Întreprinzătorii bihoreni au aflat 'de la sursă' cum trebuie să se doteze cu noile case de marcat (FOTO)
 • 'Invenţiile unui geniu': Maşinile lui Leonardo da Vinci vor fi aduse din Florenţa la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Pe-aici nu se trece! Reportaj la Uzinele de apă, zona cu cel mai strict regim de pază din Bihor (FOTO)
 • Incendiu pe strada Republicii: Un orădean a murit intoxicat cu fum (FOTO)
 • Boicotul continuă: Şi şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean de luni a eşuat fiindcă PNL-iştii nu s-au prezentat (FOTO)
 • Ne enervează: Lucrările făcute de mântuială pe strada Feleacului (FOTO)
 • D’ale porcului: 25 de echipe din Bihor şi de dincolo de graniţă se întrec la preparat cârnaţi, caltaboşi, toroş şi jumări (FOTO/VIDEO)
 • Campionatul câinilor isteţi: Cupa Braveheart Oradinum, cel mai mare concurs de mondioring din ţară, în şanţul Cetăţii (FOTO/VIDEO)
 • Percheziţii ale poliţiştilor antifraudă: Peste 400 de haine şi încălţăminte contrafăcute, ridicate din casa unui tânăr orădean (FOTO)
 • Premieră: Adunarea Generală a AJF Bihor l-a avut invitat special pe președintele Federației Române de Fotbal (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON