URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Bihorel

Bihorel: Muncitorul a intrat în Parlament. Fără cheia franceză la el
Bihorel
Avem un nou deputat PSD în persoana domnului Dumitru Gherman, zis Muncitorul. Omul a explicat că nu prea a avut cum să facă şcoală în tinereţe pentru că a dus-o greu. Adevărul este că prin 1975 era extrem de greu pentru elevi, că dacă nu ştiai să scrii în colţul foii numele, fără să rupi trei pixuri, nu luai Bacalaureatul.
18 August 2017, 11:45
Semnal picat: Stâlpul unei companii de telefonie s-a prăbușit pe strada Robert Owen din Oradea
Bihorel
Mai ţineţi minte bancul ăla cu performanţele tehnologice ale specialistului american, care reuşeşte să facă o bară din oţel cu diametrul cât firul părului, ale japonezului, care îi dă filet interior, şi ale românului, care la sfârşit îi pune o etichetă "Made in Romania"? Ei, bine, cam la fel se poate lăuda şi o firmă de telecomunicaţii care a izbutit să se extindă şi pe strada Robert Owen din Oradea...
18 August 2017, 08:53
Eficienţă (la) mare! Primăria din Hidişelu de Sus a plătit bani grei pentru a-şi 'specializa' un angajat la Mamaia
Bihorel
Primăria comunei Hidişelu de Sus vrea să devină model de eficienţă în judeţ, aşa că se pregăteşte... la malul mării! Bihorel a aflat că instituţia condusă de liberalul Adrian Petroi a plătit o grămadă de bani pentru a trimite un reprezentant la Mamaia, la cursul de formare "Management eficient în administraţia publică", organizat de firma Lectoform Travel din Bacău între 24 şi 31 iulie.
17 August 2017, 09:01
Bihorel: Zece efecte ale luării în chirie a terenului Gării de către Primăria Oradea
Bihorel
Bihorel a găsit nişte urmări ale faptului că Primăria va plăti chirie pentru ultimul tronson din drumul expres. De pildă, prin chiria de 50 de mii de euro pe an, CFR-ul va înregistra o dublare a veniturilor la nivel național.
16 August 2017, 18:24
Pietoni bizoni: Un şofer s-a trezit cu maşina zgâriată, pentru că a parcat pe trotuar
Bihorel
Nu doar şoferii din Oradea merită să fie criticaţi pentru halul în care se comportă în trafic, ci şi pietonii. Doar şi ei sunt orădeni de-ai noştri, nu? Administratorii paginii de Facebook "Bizonii Oradea" au publicat o fotografie care arată cum un pieton nemulţumit de parcarea pe care o "reuşise" un automobilist i-a scrijelit pe capotă cuvântul "Trotuar"...
16 August 2017, 09:01
Linguşeală de la Bruxelles: Europarlamentarul Emilian Pavel îl periază în public pe ministrul Bodog
Bihorel
Deşi a ajuns ditamai europarlamentarul la Bruxelles, fostului şef al tinerilor pesedişti din Bihor, Emilian Pavel, nu i s-a atrofiat deloc simţul perierii şefilor politici, chiar şi atunci când nu doar gestul său, ci şi aceştia înşişi, se acoperă de ridicol. Săptămâna trecută, Miluţ, cum îi zic amicii şi tovarăşii de idealuri, l-a gratulat pe Facebook pe preşedintele PSD Oradea, Florian Bodog.
15 August 2017, 12:04
Pelican la coş: Spitalul Pelican este noul sponsor al echipei de baschet a Oradiei
Bihorel
Rămasă din această vară fără cel mai important şi vechi sponsor, echipa de baschet masculin CSM CSU Oradea pare că încearcă să-şi găsească "leac". Bihorel a auzit că cel mai nou sponsor major al echipei este Spitalul Pelican, patronat de fraţii Doru şi Adrian Maghiar împreună cu prietenul lor, Gogu Cacuci. 
14 August 2017, 12:39
Turism cu lacăt: Șefa peste monumentele Oradiei a decis să le închidă fix în zilele în care putea să atragă turiști!
Bihorel
Indiferent că sunteţi localnic sau doar trecător prin Oradea, dacă v-aţi gândit ca în minivacanţa ocazionată de sărbătoarea Sfintei Marii să vizitaţi obiective turistice din oraş, luaţi-vă gândul! Acestea vor rămâne închise atât luni, cât și marți.
14 August 2017, 08:49
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Vicele explică cum e cu aventurile şi cu drumul spre Băi
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Vicele, despre drumul spre Băi: "Eu vorbesc de una, primarul din comună de alta". "Adică?". "Eu vreau un drum să unească oraşul cu Băile, el vrea un drum să ocolească Băile pentru cei care tranzitează zona".
14 August 2017, 07:45
Monopol pe pianină: Un artist bucureştean susţine, seară de seară, concerte în Parcul Libertăţii
Bihorel
De câteva zile, pianina montată în Parcul Libertăţii de florarul Marius Sabău a devenit motiv de gelozie pentru artiştii orădeni. Pricina este un bucureştean recent stabilit în Oradea, Adrian Puşcaş, inginer de profesie, dar meloman, care monopolizează instrumentul seară de seară, astfel încât niciun pretendent nu mai apucă să-şi arate virtuozitatea.
12 August 2017, 12:08
Cod roşu la Muzeu! Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor nu are climatizare (VIDEO)
Bihorel
Joia trecută, la Muzeul Ţării Crişurilor a fost vernisată o expoziţie de arme vechi, cu săbii, iatagane, flinte şi mitraliere, unele dintre ele obiecte de tezaur din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie. La eveniment au participat câteva zeci de persoane, între care, invitat special, şi elnők-ul Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, toate fiind rapid moleşite de zăpuşeala insuportabilă, ca de seră, din sala de expoziţie.
11 August 2017, 09:19
Maghiar, uitucul: Decanul Facultăţii de Medicină nu şi-a publicat declaraţia de avere
Bihorel
La aproape două luni după termenul maxim legal pentru depunerea declaraţiilor de avere şi de interese de către toţi funcţionarii publici şi de toţi şefii de instituţii, şi la una după ce BIHOREANUL l-a luat la refec pentru că cei din judeţ nu şi le-au făcut publice, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, doctorul Adrian Maghiar, concomitent patron peste Spitalul Pelican, încă se face că plouă.
10 August 2017, 08:51
Păstor rătăcit prin Bihor: Șeful Consiliului Județean a simțit pe pielea lui cum e să n-ai indicatoare
Timp liber
Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a învăţat din proprie experienţă ce înseamnă să nu cunoşti Bihorul. Sâmbăta trecută, politicianul a fost invitat la Coleşti, lângă Vaşcău, pentru inaugurarea unui centru de procesare a produselor locale, înfiinţat – evident – nu de Consiliul Judeţean, ci de săteni, prin efort propriu.
09 August 2017, 09:34
Cu tirul ca cu tancul: Un şofer de TIR a distrus sensul giratoriu din apropiere de Kaufland Ioşia
Bihorel
În timp ce românii, odată ieşiţi cu maşinile dincolo de Borş, nu îndrăznesc să depăşească limita de viteză, să arunce vreo pungă pe geam sau să încalce orice altă regulă, de teama amenzilor, tovarăşii lor din fostul lagăr socialist nimeriţi pe meleaguri mioritice nu se sfiesc să facă ce vrea muşchii lor, ştiind că la noi e ţara lui Papură Vodă şi nu are cine să-i sancţioneze.
08 August 2017, 08:49
Sofronie la pensie: Episcopul ortodox al Oradiei a ajuns în vizorul Patriarhului
Bihorel
Valul lăsării la vatră a unor mahări din Poliţie şi Armată ar putea fi urmat de pensionarea unor ierarhi ortodocşi ispitiţi de avantaje la fel de babane. La sfârşitul lunii trecute, episcopul Oradiei, Sofronie Drincec, şi-a întrerupt concediul în Italia după ce Patriarhul Daniel a convocat Sfântul Sinod pentru săptămâna viitoare, când va da, se spune, un semnal de curăţire a Bisericii .
07 August 2017, 08:51
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Marele manager de la CSM Oradea explică de ce s-au scumpit biletele
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Marele manager de la CSM, epuizat: "E greu şi să manageriezi clubul, şi să munceşti pe brânci în Consiliul de administraţie de la Gaze". "Ceva noutăţi la club?". 
07 August 2017, 08:01
Naşul năşit: Emberul Miculelor şi-a dat demisia după ce a fost prins că-şi trăgea pe sfoară patronii
Bihorel
Vă amintiţi, desigur, despre felul în care Bihorel l-a "premiat" recent pe redactorul şef al cotidianului Reggeli Ujság, Borsi Balázs. Omul a fost prins că-şi trăgea pe sfoară patronii, fraţii Ioan şi Viorel Micula, prestând pentru un site concurent, editat de o fundaţie condusă de UDMR-ista Pető Dalma, a cărei activitate o şi promova, gratis, în ziarul fraţilor. Dat în vileag, Borsi şi-a dat demisia "de onoare" şi n-a mai călcat prin redacţie.
06 August 2017, 12:44
Umflat degeaba: După ce-a luat-o în freză sub Pasaj, fanul lui Jobbik se dă mare pe Facebook
Bihorel
Veşti noi despre faimosul simpatizant orădean al extremiştilor de la Jobbik, Kéki Imre Krisztián, cel care s-a dat victima unor necunoscuţi xenofobi români la începutul lunii iunie, după ce într-o noapte a încasat o bătaie în centrul Oradiei de la un puştan mai plinuţ pe care îl făcuse "grăsan" în ungureşte, crezând că respectivul nu pricepe limba. Săptămâna trecută, Kéki, în viaţa de zi cu zi antrenor de fitness, şi-a etalat toţi muşchii pe Facebook, cu mesajul că "Ne revedem peste 10 săptămâni".
05 August 2017, 12:38
Dorel de Pocola: Localnicii din Feneriş au rămas fără acces pe şosea în satul lor
Bihorel
Supărare mare printre localnicii din Feneriş, comuna Pocola, după ce drumarii care lucrează la DN76 i-au lăsat fără drumul de acces în localitate, decopertându-l complet. Ca să ajungă în satul lor, câteva sute de oameni sunt obligaţi să facă zilnic un ocol de vreo 4 kilometri, prin satul vecin, Poietari. Poate asta n-ar fi un mare deranj, dar drumul, îngust de vreo 2 metri jumate, nu permite ca două maşini să treacă în acelaşi timp, una pe lângă alta, şi nici trecerea unei maşini de pompieri în caz de incendiu.
04 August 2017, 08:58
Euras de pripas: Contractul pentru Muzeu l-a luat 'firma de casă', dar munca o face tot Selina
Bihorel
Bihorenii îşi amintesc, cu siguranţă, cât tam-tam a făcut anul trecut şeful Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, lăudându-se că după a treia licitaţie organizată pentru terminarea lucrărilor la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor a atribuit contractul de 6 milioane lei firmei Euras. Ei bine, dacă încă de atunci ştia că firma sătmăreană este aceeaşi care dăduse chix la renovarea Teatrului, între timp Bihorel a aflat că muncitorii acesteia nici măcar nu prestează pe şantierul Muzeului, ci tot cei ai Selinei, care duseseră proiectul până la stadiul de execuţie de 80% încă din vremea fostului preşedinte Radu Ţîrle.
03 August 2017, 08:51
Aritmetică de doi bani: Şefa ASCO a dat-o în bară la calculul alocaţiei pentru hrana copiilor de creşă
Bihorel
Directoarea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, Arina Moş, riscă să fie luată la bani mărunţi de primarul Ilie Bolojan. Marţea trecută, edilul le-a cerut consilierilor locali ai PNL să voteze o hotărâre pentru scumpirea de la 8 la 10 lei a alocaţiei pentru hrana copiilor de creşă. Cum PSD şi UDMR a votat contra invocând că, prin lege, contribuţia părinţilor nu poate depăşi 20% din cheltuieli, edilul şi-a convins colegii spunând că răspunderea cu privire la legalitatea proiectului îi revine directoarei ASCO. Ce nu ştia Bolojan e că Moş, deşi 20% din 49,27 lei (cât costă mâncarea unui copil pe zi) îi dădea 9,85 bani, a rotunjit suma în sus.
02 August 2017, 08:50
Facultăţi da, studenţi ba! Tot mai puţini tineri se înscriu la admitere la Universitatea din Oradea
Bihorel
Sesiunea de admitere din această vară i-a lăsat cam încrâncenaţi pe universitarii orădeni. Deşi numărul bobocilor care vor începe cursurile la toamnă va fi cunoscut abia săptămâna aceasta, Bihorel a aflat deja că la toate specializările totalul celor înscrişi a fost mai mic decât cel estimat. Inclusiv la Medicină, cea mai în vogă facultate din oraş, concurenţa a fost mult mai lejeră, chiar dacă anul acesta au luat Bac-ul mai mulţi absolvenţi decât anul trecut, deci potenţial exista.
01 August 2017, 08:55
BIHOREL: Interviu cu nefericitul Bodog Florian, Ministrul Sănătăţii noastre
Bihorel
Bihorel i-a luat un interviu ministrului Sănătăţii, Florian Bodog. Atenţie! - Orice asemănare cu realitatea este nu doar întâmplătoare, ci şi scandaloasă. Reporter: Ce are premierul Tudose cu tine că te face de rahat la fiecare şedinţă? Bodog: Are ură pe mine, mai exact pe breasla mea. A picat odată jos în bufet şi niciun brancardier nu a vrut să-l ducă acasă. Păi ce? Noi suntem taxiuri pentru drojdieri?
31 Iulie 2017, 14:55
Dublu rateu: Tăbliţele bilingve ale Primăriei Oradea îi supără pe maghiari
Bihorel
Zilele trecute, cele două tăbliţe cu denumirile bilingve ale Primăriei şi Consiliului Local Oradea au fost înlocuite de pe clădirea municipalităţii cu altele noi. Motivul? Denumirile în variantă maghiară fuseseră scrise cu o ortografie aproximativă. Surpriză, însă, căci noile tăbliţe, a remarcat Bihari Naplo, sunt la fel de greşite, autorul scriind pe ele (în traducere) "Primăria municipiului din Oradea" şi "Consiliul Local al municipiului din Oradea", ba a greşit până şi cuvântul "municipiu", scris fără accentul corect.
31 Iulie 2017, 10:02
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Sorbonica de Arad e cu 20 de ani în urma Sorbonicii noastre
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Rectorul Barney, radiind de fericire: "V-aţi tot legat de Sorbonica noastră, dar acum a ieşit adevărul la iveală, de când cu scandalul de la Vasile Goldiş". "Care e legătura?". "Păi facultatea aia de doi bani din Arad e cu 20 de ani în urma noastră. Că noi am dat diplome false la Medicină încă de acum două decenii".
31 Iulie 2017, 08:03
Răzbel pe mail: Candidat la direcţiunea unei şcoli, 'hackerit' în numele unui şef de la Inspectoratul Şcolar
Bihorel
Concursul pentru posturile de director al şcolilor din Bihor se duce pe toate planurile şi sub toate formele, unele de-a binelea penale. Bihorel a aflat că pretendentul la şefia unui liceu din judeţ a ajuns să primească avertismente în numele unui şef din Inspectoratul Şcolar, prin care i se cerea să se retragă din cursă, ba fiindcă ar fi slab pregătit şi n-ar avea nicio şansă, ba pentru că funcţia este pregătită altuia şi, dacă va câştiga, i se vor face zile fripte.
30 Iulie 2017, 10:11
Şi făcut, şi cu banii luaţi: Tribunalul anulează demolarea terasei ilegale a localului Fortissimo din Beiuş
Bihorel
Vechea vorbă ce nu poate fi reprodusă în varianta arhicunoscută se potriveşte de minune şi  în cazul Primăriei Beiuş, obligate să anuleze dispoziţia de demolare a unei terase betonate amenajate de patronii localului Fortissimo, fără autorizaţie, pe domeniul public şi taman în zona de protecţie a unor monumente istorice, toate fapte interzise prin lege. Ba, mai mult, municipalitatea ar trebui să le plătească afaceriştilor şi cheltuieli de judecată.
29 Iulie 2017, 10:32
Vis de colonel: Şeful Jandarmilor bihoreni şi-a pus ringtone cu „Onor la General”
Bihorel
Dacă spusele lui Napoleaon cum că orice soldat poartă în raniţă bastonul de mareşal sunt adevărate, cu atât mai adevărat e că orice colonel este un general în devenire.
28 Iulie 2017, 10:47
Aşchia şi trunchiul: Fata hoţului de maşini Ovidiu Bocşa e la 'mititica' în Polonia
Bihorel
Faimosul escroc şi hoţ de maşini Ovidiu Bocşa nu are nevoie de prea multă prezentare, fiind client periodic al Poliţiei datorită faptelor sale de vitejie, cea mai recentă fiind bătaia pe care, împreună cu recuperatorul Costi Mărie, i-a aplicat-o rivalului Sebastian Ivan, fostul iubit al propriei fiice. Care domnişoară, pe nume Denisa, odinioară una dintre divele nelipsite în cluburile orădene, a dispărut din peisaj, după cum a aflat Bihorel, tot din pricini de dosar penal.
27 Iulie 2017, 09:01
Copiatoarea se întoarce! Judecătorii îi restituie plagiatoarei Daniela Ionescu titlul de conferenţiar
Bihorel
Victorie mare pentru fosta decăniţă a răposatei Facultăţi de Textile din Oradea, Daniela Smaranda Ionescu. După ce anul trecut ministrul tehnocrat al Educaţiei, Mircea Dumitru, i-a retras titlul de conferenţiar, deoarece îl obţinuse fraudulos în 2005, la doar doi ani după ce a încasat o condamnare penală pentru plagierea cărţii unei profesoare din Iaşi, Ioneasca a contestat sancţiunea la Curtea de Apel Oradea, plângându-se că din pricina ei a fost şi dată afară din Universitate. Surpriza a venit zilele trecute, când judecătorii au constatat că cererea este întemeiată.
26 Iulie 2017, 09:12
 < Pagina precedentă 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON