URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Bihorel

Dedicaţie pentru Mintaş: Cum a ajuns apărătoarea fermei Nutripork şefă la APM Bihor
Bihorel
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a fost rugată de BIHOREANUL să explice cum a găsit-o fix pe Olimpia Mintaş pentru a o numi directoreasă la APM Bihor. Conform răspunsului trimis redacţiei, deşi are buletin de Oradea, familie şi două joburi serioase aici, unul la firma proprie, Acormed, prin care a şi realizat controversatul studiu favorabil fermei Nutripork, şi celălalt la Facultatea de Protecţia Mediului, unde predă studenţilor de la Zootehnie, doamna s-a trezit brusc să se înscrie la un concurs pentru un post de consilier hăpt la Bucureşti.
09 Noiembrie 2017, 08:59
Bihorel: Zece efecte ale noilor condiţii de admitere la Şcoala de Poliţie
Bihorel
Noile condiţii de admitere la Şcoala de Poliţie, comentate de Bihorel: 1. Nu mai este obligatorie înălţimea de 1,7 metri pentru băieţi. Prin asta vor putea acţiona sub acoperire şi piticii de grădină. 2. Fetele vor fi admise ca poliţiste şi dacă au 2 metri de elastic la budigăi. 3. Proba de perspicacitate, cea în care trebuie să bage figurinele în găurile potrivite, va fi înlocuită cu proba de forţă.
08 Noiembrie 2017, 10:03
Santa Florica: Judecătoarea Florica Roman i-ar fi acordat lui Iepu' despăgubiri de un milion de euro!
Bihorel
De când cu ancheta procurorilor DNA, care au acuzat-o că s-ar fi vândut pe un ceas cu cuc, pentru ca în final tot ei să-şi retragă acuzele, judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a devenit sensibilă la cererile justiţiabililor căzuţi victime ale sistemului judiciar. Chiar prea sensibilă, după cum o arată dosarul în care a fost pusă să stabilească despăgubirile pentru Nicolae Oros, zis Iepu’, ţinut 13 luni după gratii şi judecat 6 ani sub acuza de ucidere a taximetristului Bajkan Peter, faptă pentru care în final a fost achitat.
08 Noiembrie 2017, 08:55
Directorul Porodică: Adjunctul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Oradea a fost reclamat la Poliţie
Bihorel
Legumicultura a devenit o afacere riscantă. Ştii ce plantezi, dar nu ştii ce iese la sfârşit! De luna trecută, angajaţii Primăriei Oradea fac potecă la Poliţie, convocaţi de ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice pentru a spune ce ştiu despre afacerile cu legume şi fructe ale şefului adjunct al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Cristian Norocel Popescu, cercetat pentru abuz în serviciu.
07 Noiembrie 2017, 08:55
Abilitare cu plagiat: Doctorița Daina vrea să coordoneze doctorate folosindu-se de lucrarea furată de (la) Bodog
Bihorel
Revenită la muncă după concediul în care s-a refugiat imediat ce s-a aflat că ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, i-a plagiat una dintre cărţi, dar i-a furnizat un alibi declarând în scris că de fapt ea s-ar fi inspirat din nişte notiţe ale acestuia, doctoriţa Lucia Daina, director medical la Spitalul Judeţean şi conferenţiar la Facultatea de Medicină, refuză orice discuţie pe această temă.
06 Noiembrie 2017, 10:00
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Ciomârtanul explică de ce n-au ieşit românii la protestul pentru autostradă
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Şi a fost marea cursă ciclistă pentru Autostrada Transilvaniei. Ciomârtanul era puţin dezamăgit. "Am vrut să atragem atenţia politrucilor că e inadmisibil să lăsăm autostrada să se degradeze, numai pentru ca guvernanţii să bage banii în asistaţi". "De ce crezi că au ieşit aşa de puţini la protest?". "Păi, românii aşteaptă să venim noi, ungurii, cu autostrada până la graniţă, ca să poată pleca mai repede din ţară".
06 Noiembrie 2017, 08:02
Alesul lui Mang: Cum a ajuns PSD-istul Felix Cozma director la ADI Ecolect
Bihorel
Poate nu ştiaţi, dar la structurile controlate de Consiliul Judeţean Bihor, cum sunt agenţiile de dezvoltare intercomunitară, directorii nu sunt numiţi prin concurs, ci prin... alegeri. Evident, însă, candidaţii trebuie să aibă carnet de partid, fie roşu-PSD, fie verde-UDMR.
05 Noiembrie 2017, 10:06
Dacă tăcea, neînjurat era! Ce urări a primit Mang de la „fanii” de pe Facebook
Bihorel
Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a ratat săptămâna trecută o nouă ocazie să tacă. După vizita ministrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, la barajul Leşu, care zace golit de cinci ani în aşteptarea unor lucrări de reparaţii mereu promise şi niciodată făcute, Mang a postat pe pagina sa de Facebook fotografii făcute în timpul excursiei, alături de o nouă promisiune fermă că vor începe lucrările.
04 Noiembrie 2017, 12:10
Tare în parcare: Studenţii care vor abonamente de parcare pot să-şi pună pofta-n cui
Bihorel
Şefu-i şef şi-n şanţ! Studenţii Universităţii Oradea au constatat cu surpriză că la atribuirea abonamentelor pentru locurile de parcare, oricum insuficiente, din campusul universitar au prioritate şefii şi şefuţii. Primul criteriu de departajare este funcţia solicitantului, acesta având prioritate dacă este reprezentant al studenţilor într-un for decizional cum ar fi Senatul sau diferite consilii, comisii sau comitete.
03 Noiembrie 2017, 09:31
Piaţă fără căutare: De ce nu se înghesuie constructorii la ridicarea noii pieţe de vechituri din Oradea
Bihorel
Ocska Piac nu are căutare. La cea de a doua licitaţie organizată în octombrie de Administraţia Domeniului Public pentru construirea unei pieţe peste drum de cartierul Europa, pentru a se strămuta aici piaţa Obor, s-a prezentat o singură asociere de firme, condusă de Trameco. Firma a concurat, fără competitori, şi la licitaţia din august, care a fost însă anulată pentru că s-a ofertat un preţ peste cel estimat de beneficiar. 
02 Noiembrie 2017, 08:51
Sula şi Prefectura: Instituţia Prefectului Bihor, corigentă la relaţiile cu cetăţenii
Bihorel
Bihorel a făcut un mic experiment, la capătul căruia poate da lumii o veste deloc plăcută: dacă e să vă bazaţi pe serviciile Prefecturii Bihor, mai bine vă luaţi gândul! La o cerere de acum un an, prin care i se solicita, cu argumente, să nu dea aviz de legalitate Regulamentului de publicitate al Primăriei Oradea, plin de prevederi dictatoriale "a la Bolojan", Instituţia Prefectului n-a catadicsit să răspundă nimic concret, astfel că nu-i de mirare că, de curând, municipalitatea a "updatat" regulamentul cu pricina, făcându-l şi mai restrictiv.
01 Noiembrie 2017, 09:35
Kitsch a la PSD: Lecţie de prost gust la sediul PSD Oradea
Bihorel
Deşi se supără când sunt acuzaţi că au mentalităţi învechite, ce amintesc de vremurile de dinainte de 1989, pesediştii bihoreni nu se dezmint. Joia trecută, la inaugurarea cabinetului parlamentar al proaspătului deputat Dumitru Gherman, în anticamera biroului, care este de fapt sediul PSD Oradea din Piaţa 1 Decembrie nr. 4-6, trona, pe mijlocul mesei centrale, o kitschoasă vază cu un aranjament verde de plastic.
31 Octombrie 2017, 08:51
Diva pădurilor: Șefa de la Garda Forestieră Oradea i-a dat gata pe masculi la inaugurarea sediului
Bihorel
La inaugurarea noului sediu al Gărzii Forestiere Oradea, petrecută vinerea trecută în prezenţa ministrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, atenţia publicului a fost deturnată de la ditamai vila reconvertită în sediu de instituţie publică la şefa Gărzii, sătmăreanca Maria Antal.
30 Octombrie 2017, 08:50
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Bolovan simplifică legile exproprierii cu… buldozerul
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ca șef peste municipiile țării, Bolovan propune simplificarea legilor exproprierii. „Până să facem un drum trebuie să așteptăm cinci ani pentru o sentință judecătorească”. „Și care ar fi soluția optimă?”. „Eu aș băga instant buldozerul în casele ce ne stau în drum. Unii zic că, totuși, ar trebui să așteptăm să iasă oamenii dinăuntru”...
30 Octombrie 2017, 08:18
Inculpaţi ofertaţi: Angajaţii protestatari de la OTL au primit oferte de locuri de muncă de la… Selina!
Bihorel
O veche zicală populară spune că "orice şut în fund este un pas înainte". Ameninţaţi cu concedierea după protestul eşuat de săptămâna trecută, şoferii şi vatmanii de la OTL convocaţi vinerea trecută în faţa instanţei, într-un proces în care societatea le cere să acopere pierderile din perioada "grevei spontane", au avut parte de o surpriză. Urât prevestitoare!
29 Octombrie 2017, 12:34
Bihorel: Ce vaccin foloseşte Bodog?
Bihorel
O poză a făcut înconjurul mapamondului, de la Oşorhei până la secţia de Brancardiologie a Facultăţii de Medicină Sorbonica. În ea se vede cum domnul ministru Florian Bodog, proaspăt demascat ca plagiator, se vaccinează. Întrebarea care se pune este împotriva a ce se vaccinează domnul ministru?
27 Octombrie 2017, 14:59
Cadou de la soţ: Cum a ajuns Goodwill Consulting să facă concurență neloială firmelor orădene
Bihorel
Administraţia Cetăţii Oradea nu ştie nici câte prune are în straiţă. Deşi spaţiile amenajate din fonduri europene în corpul C au fost puse cu titlu gratuit doar la dispoziţia organizaţiilor patronale, aici au început, încet-încet, să se instaleze ditamai companiile. Firma de consultanţă Goodwill Consulting din Cluj şi-a deschis la începutul lunii octombrie un punct de informare în sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Maghiare Carpatia.
27 Octombrie 2017, 09:02
Laudă PSD-ului: O secretară de stat în Ministerul Educaţiei i-a felicitat pe PSD-işti pentru… frumuseţea Oradiei
Bihorel
Moment pe jumătate jenant, pe jumătate amuzant vinerea trecută, când ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, s-a aflat la Oradea pentru a se întâlni cu inspectori şcolari şi directori de şcoli din 13 judeţe ca să dezbată proiectul viitoarei Legi a Manualului Şcolar – proiect pe care, în paranteză fie spus, participanţii nu-l primiseră – şi de modificare a Legii Educaţiei Naţionale.
26 Octombrie 2017, 08:51
Se lasă rău! Liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, Călin Pop, 'dedicaţie' specială pentru critici
Bihorel
Rockerul Călin Pop, liderul şi solistul uneia dintre puţinele trupe serioase din România, Celelalte Cuvinte, a făcut o dedicaţie specială pentru cei care nu-l înghit. Săptămâna trecută, pe contul său personal de Facebook, pletosul a postat o fotografie în care apare el, cu chitara în mână, cu pletele în vânt şi arătând "semnul păcii", după cum i se mai spune, popular, degetului mijlociu ridicat.
25 Octombrie 2017, 08:48
Telefonul, bată-l vina: Primarul din Drăgăneşti a făcut accident cu maşina de serviciu
Bihorel
Primarul comunei Drăgăneşti, Adrian Banda, se declară un om norocos. Iar Bihorel îi dă dreptate, căci nu oricine scapă fără nicio zgârietură dintr-un accident rutier precum cel în care edilul a făcut praf maşina Primăriei. S-a întâmplat pe 11 octombrie, când Banda se întorcea spre casă după un drum la Oradea, şofând cu telefonul la ureche, aşa cum a învăţat din Codul Rutier.
24 Octombrie 2017, 08:51
Vot cu conotaţii sexuale: Secretara județului, Carmen Soltănel, s-a luptat să scoată prevederile „creștine” dintr-un proiect al CJ
Bihorel
Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, s-a întors în formă maximă din concediu şi îşi caută de lucru, chiar şi unde nu are... În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean de marţea trecută, când aleşii se pregăteau să voteze modificări în modelul contractului pe care CJ Bihor urmează să-l semneze cu Parohia Greco-Catolică Beiuş pentru a lua în chirie un teren în Stâna de Vale, pe care se va ridica un centru de prim-ajutor în zona montană, Soltănel a intervenit în forţă.
23 Octombrie 2017, 08:54
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Şeful Termoficare a stat trei zile în genunchi să se roage să nu vină gerul
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Şeful de la Termoficare, la Ortopedie. "Ceva accident?". "Nimic grav, am apă la genunchi".
23 Octombrie 2017, 08:08
Színház x 2: Oradea are două teatre maghiare
Bihorel
Împărţirea banilor publici pentru cele două teatre, Regina Maria şi Szigligeti, a stârnit recent discuţii aprinse între primarul Ilie Bolojan şi şeful Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor.
22 Octombrie 2017, 11:32
Interesul poartă fesul: De ce a renunţat Delia Ungur la şefia parcurilor industriale ale judeţului
Bihorel
Plecată acum patru luni cu scandal de la Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea după ce primarul Ilie Bolojan n-a vrut să-i mărească salariul şi nici s-o lase concomitent atât directoare, cât şi preşedintă a Consiliului de Administraţie a structurii care gestionează parcurile industriale din municipiu, ambiţioasa Delia Ungur a părăsit săptămâna trecută şi funcţia de director al firmei de Parcuri Industriale a Consiliului Judeţean, primind-o în schimb pe cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie.
21 Octombrie 2017, 11:28
Poftiţi şi declaraţi! Angajaţii Universităţii din Oradea, puşi să-şi declare programul de lucru
Bihorel
Recentele modificări ale Codului Muncii au stricat karma universitarilor orădeni. La fel ca orice salariat, de la începutul noului an de învăţământ toţi angajaţii Universităţii din Oradea trebuie să declare în fiecare zi, sub semnătură, intervalul orar exact în care se află în instituţie pentru a presta cele 8 ore de muncă prevăzute în contractul de muncă.
20 Octombrie 2017, 09:40
Directori cu stressuri: Şeful Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, la un pas de demisie
Bihorel
Directorii primarului Ilie Bolojan cedează nervos pe bandă rulantă. După adjunctul de la Direcţia de Patrimoniu Imobiliar, Cristian Norocel Popescu, care a demisionat şi pe urmă s-a răzgândit, mai nou a venit rândul directorului tehnic, Mircea Ghitea, să îşi reevalueze priorităţile. Preferat al primarului Bolojan, acesta şi-a luat trei zile libere în urmă cu două săptămâni, în mod inopinat, pentru a medita dacă mai merită să se întoarcă în biroul de la etajul doi al palatului administrativ sau demisionează în semn de protest.
19 Octombrie 2017, 08:50
Agonie prelungită: Dosarul de turnător al preotului Megheșan a fost întors la instanță
Bihorel
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prelungesc agonia decanului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea, Dumitru Megheşan, totodată preot al Bisericii cu Lună. După ce Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii l-a trimis în judecată, iar Curtea de Apel Bucureşti a confirmat în 2016 că Megheşan a fost turnător al Securităţii comuniste, joia trecută judecătorii Curţii Supreme au decis să caseze hotărârea instanţei de fond, cerând rejudecarea dosarului.
18 Octombrie 2017, 08:50
Retragere fără torţe: Motivul pentru care a lipsit defilarea cu torţe de la Toamna Orădeană
Bihorel
Festivităţile de Ziua Oradiei au rămas fără unul dintre cele mai gustate momente de publicul larg. Dacă la ceremoniale, alocuţiuni şi depuneri de coroane participă în general doar politrucii care se dau patrioţi, oficialităţile obligate prin fişa postului, elevii aduşi cu şcoala şi pensionarii, în schimb retragerea cu torţe, executată de militarii Garnizoanei Oradea, atrăgea în centrul oraşului mii de localnici. Începând de anul acesta, însă, defilarea cu torţe a fost anulată.
17 Octombrie 2017, 08:43
Cu organul... la Poliţie: Protagonista filmuleţului porno din Piaţa Unirii e vedetă pe site-uri de escorte
Bihorel
Individa filmată în zorii zilei de vineri prestând un "oral" unui individ cocoţat pe soclul statuii lui Mihai Viteazul din centrul Oraddiei este o "profesionistă". Bihorel i-a găsit pozele, înfăţişând-o în chiloţi şi sutien ori chiar goală-goluţă, pe site-uri cu escorte, unde fata, Florica pe numele ei autentic, se vinde ca damă de lux, sub diverse nume.
16 Octombrie 2017, 08:50
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Target explică cum e cu scandalul de plagiat
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Targhet, enervat: „Mă, nicicum nu-i bine. Dacă scrii prea multe lucrări te acuză că plagiezi, dacă nu scrii nimic te acuză că ești analfabet”. „Și la tine care e situația?”...
16 Octombrie 2017, 08:00
  2 3 4  6  8 9 10  

FOTO BIHOREANUL

 • Primarul Bolojan: Oradea va avea propria legătură la Autostrada Transilvania! (FOTO)
 • Antifrauda la Şcoala Oltea Doamna! Elevii au aflat 'de la sursă' cum se combate evaziunea fiscală (FOTO/VIDEO)
 • Cehoslovacia anilor 1918 şi 1968 li se dezvăluie celor curioşi la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Şoseaua care strică maşini: În ce hal arată drumul judeţean Aleşd – Chistag (FOTO)
 • 'Plagiatul este poluare intelectuală': Un profesor clujean a ţinut la Oradea o lecţie despre plagiat (FOTO)
 • 'Dacii de la munte, dacii de la câmpie', la Cetatea Oradea (FOTO)
 • Nu cumpăraţi de la Dior, ci de la Bihor Couture! Cojoacele de Beiuş pot fi comandate online direct de la producătorii bihoreni (FOTO/VIDEO)
 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON