URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Bihorel

Handicapat 4 x 4: Şi-a parcat Porsche-ul blocând 4 locuri de parcare pentru persoanele cu handicap
Bihorel
Da. Aţi văzut bine. Şoferul bolidului din imagine a ocupat nu unul, nici două, ci chiar patru locuri destinate persoanelor cu handicap. S-a întâmplat pe 26 septembrie în parcarea Lotus Center, unde proprietarul maşinii se oprise cât să bea o cafea la Starbucks. Bihorel a făcut o documentare şi a aflat cine e "multi-handicapatul". 
03 Octombrie 2017, 08:56
Joacă la Prefectură: Reprezentantul Direcției Silvice Bihor a jucat Candy Crush în ședința cu prefectul
Bihorel
Întrunirile Colegiului Prefectural, din care fac parte şefii instituţiilor guvernamentale deconcentrate din judeţ, au devenit pentru unii dintre aceştia atât de plictisitoare încât nici nu se mai prefac că i-ar interesa.
02 Octombrie 2017, 08:55
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: De ce s-a enervat Odeon pe Ianoş
Bihorel
Evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Odeonul, nervos pe Ianoș: „Mă, io te-am făcut, io te fac și acum! Ai lăsat coaliția la egalitate cu liberalii! Tu să taci când vorbesc cu tine! Și ridică-te în picioare! Ba nu, mai bine stai jos. În genunchi, să nu obosești”.
02 Octombrie 2017, 08:01
Bihorel: Aeroportul Oradea va fi condus de colegul lui Vuia
Bihorel
Veste bună pentru Aeroportul din Oradea! Președintele consiliului de administrație, Bimbo Szuhai, împreună cu alți clienți politici, a decis să angajeze prin concurs un nou director al aeroportului. Printre condițiile cerute s-au numărat: să aibă minimum 25 de ani, minimum 35 de ani vechime, să posede epoleți, să umble după avioane și să descalifice toate firmele care vin la licitație cu mâna-n fund.
01 Octombrie 2017, 13:33
Taxa de funcţionar: Bugetarii din Bihor, puși să cotizeze pentru cei afectați de furtună
Bihorel
Apelul la voluntariat şi civism făcut săptămâna trecută de prefectul Ioan Mihaiu pentru ajutorarea bihorenilor afectaţi de ultima furtună a fost interpretat de şefii instituţiilor publice în cel mai pur stil comunist, ca ordin. Directorii le-au ordonat angajaţilor din subordine să dea dovadă de compasiune, donând bani.
01 Octombrie 2017, 10:38
Breaking News: Dezbaterea pe parcări a ajuns în ziar o săptămână mai târziu
Bihorel
Pe 14 septembrie, într-o zi de joi, Primăria a organizat o dezbatere despre proiectul Strategiei privind parcările în Oradea, care a adunat circa 20 de cetăţeni. Tema a stârnit discuţii aprinse din cauza intenţiei municipalităţii de a reduce numărul parcărilor în zona centrală şi de a scurta la 2 ore limita pentru staţionare. Ei bine, în ciuda subiectului de larg interes şi a faptului că informaţia circulă cu mare viteză, cititorii Jurnalului bihorean au aflat ce s-a discutat la dezbatere abia după fix o săptămână!
30 Septembrie 2017, 12:20
Atenţie, sens unic! Pista de alergare din Brătianu, şi îngustă, şi abandonată
Bihorel
Amenajarea pistei de alergare din Parcul Brătianu, începută în august cu termen de finalizare la jumătatea lunii septembrie, este încă în şantier. De două săptămâni, angajaţii Drumuri Bihor au abandonat lucrările, blocaţi în tranşeele săpate de Elsaco şi Energomontaj, firmele care înlocuiesc reţelele de termoficare şi care au lăsat în urmă maldăre de pământ, pentru a le folosi la finalul lucrării, ca să aducă amplasamentul în starea iniţială.
29 Septembrie 2017, 09:19
Pedeapsa Corcheş: Cum a ajuns vicepreşedintele ALDE şef la Administraţia Fondului de Mediu
Bihorel
Eternul vânător de funcţii la stat bine plătite şi nemeritate, vicepreşedintele ALDE Bihor Dorin Corcheş, mazilit în primăvară dintr-un post de la Ministerul Agriculturii, s-a învârtit de-un nou post grăsuţ, tot la Bucureşti. De săptămâna trecută, fostul PDL-ist a devenit vicepreşedinte al Administraţiei Fondului de Mediu, cu rang de subsecretar de stat, suspendându-se temporar, a doua oară, de la şefia Oficiului Judeţean de Studii Pedologice.
28 Septembrie 2017, 09:31
Proxenetul cel nervos: Un patron celebru de bordel s-a luat la harţă în trafic (VIDEO)
Bihorel
Înregistrarea unui banal incident rutier consumat în centrul Oradiei, ai cărui protagonişti au fost un tânăr biciclist şi un şofer, face înconjorul internetului. Şoferul a oprit maşina pe strada Mihai Viteazul şi a vrut să coboare fără să observe biciclistul, pe care a fost cât pe ce să-l lovească cu portiera. În loc să-i ceară scuze, individul s-a răţoit la adolescent, iar în momentul în care a fost ameninţat cu Poliţia, i-a răspuns brutal: "Îţi f… câteva de faţă cu poliţaiu’, mă!".
27 Septembrie 2017, 08:58
Legalizarea chiulului: Senatul Universităţii a aprobat reducerea normelor pentru şefii chiulangii
Bihorel
Să mai spună cineva că şefii Universităţii din Oradea sunt indiferenţi la chiul şi impostură! La patru luni după ce BIHOREANUL a deconspirat şase profesori-vedetă că absentează de la propriile cursuri, conducerea instituţiei a luat "măsuri". La propunerea decanului Facultăţii de Medicină, Adrian Maghiar, unul dintre cei prinşi că lipsea cu tupeu de la lucru, Senatul Universităţii a votat reducerea normelor didactice pentru decanii şi prodecanii facultăţilor care nu au deficit financiar.
26 Septembrie 2017, 08:56
Demisie la secret: Adjunctul Direcţiei Patrimoniu şi-a depus demisia fără nicio explicaţie
Bihorel
Cel mai "norocel" director din Primărie a fost lovit de ghinion. Pradă unei slăbiciuni de moment, directorul adjunct al Direcţiei Patrimoniului Imobiliar, Cristian Popescu Norocel şi-a cerut, pe 15 septembrie, demisia. 
25 Septembrie 2017, 08:42
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Fosta şefă de la PSD îşi explică încurcăturile cu Ianoş
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Cu fosta şefă de la Cabinetul doi din PSzD. "Rău s-a încurcat Ianoş cu tine!". "Cu mine nu! S-a încurcat singur. Acum să-l văd pe unde scoate cămaşa...
25 Septembrie 2017, 07:55
Răscoală-te, Horia! Constructorii Primăriei Oradea l-au rebotezat pe liderul răscoalei din 1784
Bihorel
O plimbare prin Oradea poate fi "educativă". Spre exemplu, ştiaţi că răscoala ţăranilor români din Transilvania din 1784 a fost condusă de un anume Horia şi nu de Horea? Nici noi! Ei bine, de ceva vreme, şoferilor care trec pe strada Armatei Române li se arată, prin două indicatoare, montate astfel încât să fie vizibile din ambele sensuri, drumul spre strada "Horia", având în vedere că o porţiune din strada Sucevei este închisă pentru lucrări.
24 Septembrie 2017, 11:59
Hoţie cu cântec: Vicele CJ, Traian Bodea, cu ochii pe 'bolile' de la Şcoala de Arte Francisc Hubic
Bihorel
La Şcoala de Arte Francisc Hubic – instituţie care a cheltuit nesăbuit bani publici pe evenimente şi contracte cu cântec – lucrurile nu se pun în ordine nici acum, la mai bine de patru luni de când directorul Marian Boboia a fost demis, respectiv aproape trei luni de când BIHOREANUL a dezvăluit cum s-au "spart" 337.000 lei pe concerte cu invitaţi "expiraţi" în Piaţa Unirii.
23 Septembrie 2017, 12:41
Cameraman fierbinte: Preotul prins cu SMS-uri deocheate s-a apucat de televiziune
Bihorel
Vă mai amintiţi de povestea preotului reformat Forró Csaba, care, în primăvara acestui an, a fost prins de tatăl unei adolescente de 15 ani că i-ar fi împins fata spre păcat, trimiţându-i SMS-uri deocheate? În urma scandalului, preotul, paroh al Bisericii reformate din satul Ciocaia, căsătorit şi tată a doi copii, a fost pedepsit disciplinar de şefii săi de la Episcopia Reformată de Piatra Craiului, care l-au suspendat de la slujire pentru un an.
22 Septembrie 2017, 08:53
Servim patria! Hoţii de lemne din Padiş acţionează chiar sub nasul jandarmilor!
Bihorel
Spărgătorul nu se opreşte într-un lacăt, iar hoţul nu se sperie de-o uniformă. Hoţii de lemne din Padiş au reuşit la începutul lunii septembrie performanţa să taie şi să ducă la vale, rapid şi fără să fie prinşi, vreo opt molizi falnici din zona Padiş – Vărăşoaia. Amplasamentul, aflat în zona de conservare specială a Parcului Natural Munţii Apuseni, unde tăierile sunt strict interzise, se află la doar câteva sute de metri de sediul jandarmilor montani din Şesul Padiş.
21 Septembrie 2017, 08:53
Nişte tufe… Poliţia Locală a somat Consiliul Judeţean să-şi cureţe terenurile de ambrozie
Bihorel
După ce Poliţia Locală Oradea a anunţat că nu va fi blândă cu niciun proprietar de terenuri care nu stârpeşte ambrozia, iar deputatul liberal Florica Cherecheş a cerut public Consiliului Judeţean să ia măsuri pentru nimicirea acestei buruieni, prin vocea purtătorului de cuvânt Adrian Şimon, CJ Bihor a anunţat, pe 9 septembrie, că el unul şi-a îndeplinit misiunea şi că a cosit ambrozia de pe terenurile sale.
20 Septembrie 2017, 08:59
Bolojan la bani mărunţi: Prefectul Ioan Mihaiu îi cere Primăriei să mai taie din salariile 'umflate'
Bihorel
Salariile din Primărie vor fi date la refăcut. Instituţia Prefectului a somat Consiliul Local să modifice Hotărârea 691 din 25 iulie 2017 pe considerentul că nu respectă nomenclatorul de funcţii. Altfel spus, salariile stabilite de primarul Ilie Bolojan, care şi-a recompensat funcţionarii pe care îi consideră merituoşi din banii luaţi de la cei care s-au evidenţiat mai puţin, nu respectă piramida funcţiilor din instituţie impusă de lege, ceea ce este ilegal.
19 Septembrie 2017, 08:54
Dăescu şi liliecii: Fostul şef al Agenţiei de Mediu, Ovidiu Dăescu, este anchetat de DNA!
Bihorel
Procurorii DNA Oradea îl caută de lilieci pe fostul şef al Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor, Ovidiu Dăescu, în prezent viceprimar din partea ALDE al Beiuşului. E vorba, după cum a aflat Bihorel, despre un dosar în care anchetatorii îl acuză că, în 2010, pe când păstorea APM Bihor, Dăescu ar fi semnat pentru obţinerea pe acte "naşpa" a unor fonduri europene pentru un proiect care avea ca scop protejarea habitatelor de lilieci.
18 Septembrie 2017, 09:25
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Bolovan face circuit de Formula 1
Bihorel
Evenimentele săptămânii trecute, comentate de Bihorel: Bolovan schimbă strategia de dezvoltare a municipiului. "Iniţial am dorit să prelungesc centura peste calea ferată şi să ne conectăm la viitoarea autostradă". "Şi acum de ce se modifică toate astea?". "Păi, la viteza cu care facem noi autostrăzile, mai bine construiesc un circuit de Formula 1, ca să am şi eu pe unde merge când n-oi mai fi primar".
18 Septembrie 2017, 08:01
Bihorel: Pentru unii, mumă…
Bihorel
Primăria s-a decis să facă curăţenie în Pasaj. Nu a început însă cu boschetarii care mai sălăşuiesc prin cotloanele ascunse ale Palatului, ci prin evacuarea unor ONG-uri şi sindicate, care nu au reprezentativitate pentru zonă. Măsura e luată pentru a face rost de bani mai mulţi prin închirierea spaţiilor unor firme mai potente.
17 Septembrie 2017, 17:03
Chef de muncă: Firma Abed Nego și-a luat pauză de la renovarea Palatului Moskovits
Bihorel
Palatul Moskovits Miska trebuia renovat până în 27 iulie, de către deja celebra Abed Nego, cea care a împins la vale Dealul Ciuperca. Baiul e că între timp firma de casă a Primăriei a primit probabil o grămadă de alte lucrări, așa că de trei luni pe schelele palatului de pe Corso nu mai muncește nimeni.
17 Septembrie 2017, 12:38
Agenţie de Partid: Agenţia de ştiri a Consiliului Judeţean, transformată în 'trompetă' pentru şefii PSD şi UDMR
Bihorel
Deşi pretinde că este o agenţie de ştiri aflată în slujba bihorenilor, NewsBihor se dovedeşte în realitate un oficiu de propagandă al şefilor UDMR şi PSD de la Consiliul Judeţean. Total nepotrivit pentru o agenţie de ştiri, care ar trebui să producă exclusiv articole neutre şi "seci", angajaţii – aproape toţi membri ai celor două partide – scriu cu patos despre certurile politice din şedinţele CJ.
16 Septembrie 2017, 13:00
Maşină pentru şefu’: Cum fentează regula lui Bolojan directorul adjunct de la Patrimoniu
Bihorel
Regulamentul prin care primarul Ilie Bolojan încearcă să reducă risipa de combustibil prin interdicţia ca şefuleţii din Primărie să mai plece acasă cu maşinile de serviciu este literă moartă. În loc să scadă, cursele s-au înmulţit, pentru că directoraşii s-au şmecherit. Spre exemplu, ca să nu îşi uzeze maşina personală, directorul adjunct al Direcţiei Patrimoniului Imobiliar, Cristian Norocel Popescu, şi-a făcut obiceiul să pună la sfârşit de program câte un subaltern să-l ducă acasă, în Ioşia, cu maşina de serviciu.
15 Septembrie 2017, 09:41
Parcul boschetarilor: Zona şanţului Cetăţii s-a transformat într-un rai al cerşetorilor (FOTO / VIDEO)
Bihorel
Frumosul parc dendrologic din şanţul Cetăţii, amenajat în 2011 pe vreo 2 milioane de lei luaţi în mare parte de la bugetul local, a ajuns sub asediul cerşetorilor care, mai ales la sfârşit de săptămână, iau cu asalt tinerii însurăţei şi invitaţii lor opriţi aici pentru poze. Şi asta nu e tot. Pe timp de noapte, parcul devine adevărat adăpost pentru boschetari, dovadă stând imaginile suprinse de un cititor al BIHOREANULUI care joia trecută a imortalizat un grup de vagabonzi încărcaţi cu pături, perini şi plăpumi care au intrat în parc rupând de-a dreptul uşa din fier forjat, pentru a trage un pui de somn.
14 Septembrie 2017, 08:56
Stat în stat: Angajaţii de la CAS Bihor îşi 'rezervă' abuziv locuri de parcare
Bihorel
Scandalul bolnavilor aduşi pe targă la CAS Bihor pentru adeverinţe de asigurat nu i-a potolit pe funcţionarii instituţiei, care se comportă la fel, ca şi cum cetăţenii ar fi în slujba lor, nu invers. Miercurea trecută, un asigurat care s-a deplasat la sediul din Şoseaua Borşului şi şi-a parcat maşina în imediata apropiere a acestuia s-a trezit, la plecare, că pe parbriz îi fusese lăsat un afiş ce-l soma "Nu mai parcaţi!", avertizându-l că locul respectiv este "Proprietate privată CAS Bihor".
13 Septembrie 2017, 08:55
Bihorel: Zece efecte ale suspendării carnetului de conducere al primarului Bolojan
Bihorel
1. Toate maşinile Primăriei vor avea limitator de viteză la 50km/h. 2. Singurul loc unde va fi permisă viteza de 175 km/h va fi în faţa Consiliului Judeţean. 3. Viceprimarul Florin Birta va fi şoferul lui Bolojan, ca să se obişnuiască cu funcţiile de conducere. 4. Scuderia Ferrari s-a interesat de ce va face Ilie Bolojan după ce nu va mai candida la funcţia de primar.
12 Septembrie 2017, 15:29
Maşină cu termopan: Un şofer şi-a lipit o fereastră cu bandă izolatoare pe maşină
Bihorel
După bizonul care şi-a parcat maşina lunea trecută taman în uşa magazinului Brico Depot, s-a găsit încă unul din aceeaşi specie, ba chiar mai periculos, la magazinul vecin, Leroy Merlin. Şoferul cu pricina a fost pozat în parcarea magazinului, lipind de luneta maşinii, cu o simplă bandă izolatoare, un geam PVC proaspăt cumpărat.
12 Septembrie 2017, 08:53
Pe apa Leşului: Șeful ABA Crișuri se laudă în van cu lucrările la barajul Leșu
Bihorel
Cel mai mare şi mai important baraj de acumulare din Bihor, Leşu, a fost golit complet de apă deja de doi ani, din cauza unor fisuri care provocau infiltraţii de şase ori peste limita maximă admisă. Barajul avea probleme serioase încă din 2012, când a început golirea, şi tot de atunci, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri promite că va începe lucrările de reparaţii.
11 Septembrie 2017, 08:49
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Barney explică de ce s-au suplimentat locurile la Medicină
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Se suplimentează locurile la Sorbonica. Barney, fericit: „S-au mărit locurile la Medicină!”. „Și asta nu dăunează procesului de învățământ?”. „Nu, că oricum nu veneau toți studenții la cursuri. Și când veneau ei, oricum nu veneau profesorii”. „Dar care-i adevăratul motiv al suplimentării?”. „N-au intrat niște loaze și acum trebuie să le facem loc”.
11 Septembrie 2017, 07:45
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 8 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON