URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Bihorel

Kitsch a la PSD: Lecţie de prost gust la sediul PSD Oradea
Bihorel
Deşi se supără când sunt acuzaţi că au mentalităţi învechite, ce amintesc de vremurile de dinainte de 1989, pesediştii bihoreni nu se dezmint. Joia trecută, la inaugurarea cabinetului parlamentar al proaspătului deputat Dumitru Gherman, în anticamera biroului, care este de fapt sediul PSD Oradea din Piaţa 1 Decembrie nr. 4-6, trona, pe mijlocul mesei centrale, o kitschoasă vază cu un aranjament verde de plastic.
31 Octombrie 2017, 08:51
Diva pădurilor: Șefa de la Garda Forestieră Oradea i-a dat gata pe masculi la inaugurarea sediului
Bihorel
La inaugurarea noului sediu al Gărzii Forestiere Oradea, petrecută vinerea trecută în prezenţa ministrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, atenţia publicului a fost deturnată de la ditamai vila reconvertită în sediu de instituţie publică la şefa Gărzii, sătmăreanca Maria Antal.
30 Octombrie 2017, 08:50
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Bolovan simplifică legile exproprierii cu… buldozerul
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ca șef peste municipiile țării, Bolovan propune simplificarea legilor exproprierii. „Până să facem un drum trebuie să așteptăm cinci ani pentru o sentință judecătorească”. „Și care ar fi soluția optimă?”. „Eu aș băga instant buldozerul în casele ce ne stau în drum. Unii zic că, totuși, ar trebui să așteptăm să iasă oamenii dinăuntru”...
30 Octombrie 2017, 08:18
Inculpaţi ofertaţi: Angajaţii protestatari de la OTL au primit oferte de locuri de muncă de la… Selina!
Bihorel
O veche zicală populară spune că "orice şut în fund este un pas înainte". Ameninţaţi cu concedierea după protestul eşuat de săptămâna trecută, şoferii şi vatmanii de la OTL convocaţi vinerea trecută în faţa instanţei, într-un proces în care societatea le cere să acopere pierderile din perioada "grevei spontane", au avut parte de o surpriză. Urât prevestitoare!
29 Octombrie 2017, 12:34
Bihorel: Ce vaccin foloseşte Bodog?
Bihorel
O poză a făcut înconjurul mapamondului, de la Oşorhei până la secţia de Brancardiologie a Facultăţii de Medicină Sorbonica. În ea se vede cum domnul ministru Florian Bodog, proaspăt demascat ca plagiator, se vaccinează. Întrebarea care se pune este împotriva a ce se vaccinează domnul ministru?
27 Octombrie 2017, 14:59
Cadou de la soţ: Cum a ajuns Goodwill Consulting să facă concurență neloială firmelor orădene
Bihorel
Administraţia Cetăţii Oradea nu ştie nici câte prune are în straiţă. Deşi spaţiile amenajate din fonduri europene în corpul C au fost puse cu titlu gratuit doar la dispoziţia organizaţiilor patronale, aici au început, încet-încet, să se instaleze ditamai companiile. Firma de consultanţă Goodwill Consulting din Cluj şi-a deschis la începutul lunii octombrie un punct de informare în sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Maghiare Carpatia.
27 Octombrie 2017, 09:02
Laudă PSD-ului: O secretară de stat în Ministerul Educaţiei i-a felicitat pe PSD-işti pentru… frumuseţea Oradiei
Bihorel
Moment pe jumătate jenant, pe jumătate amuzant vinerea trecută, când ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, s-a aflat la Oradea pentru a se întâlni cu inspectori şcolari şi directori de şcoli din 13 judeţe ca să dezbată proiectul viitoarei Legi a Manualului Şcolar – proiect pe care, în paranteză fie spus, participanţii nu-l primiseră – şi de modificare a Legii Educaţiei Naţionale.
26 Octombrie 2017, 08:51
Se lasă rău! Liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, Călin Pop, 'dedicaţie' specială pentru critici
Bihorel
Rockerul Călin Pop, liderul şi solistul uneia dintre puţinele trupe serioase din România, Celelalte Cuvinte, a făcut o dedicaţie specială pentru cei care nu-l înghit. Săptămâna trecută, pe contul său personal de Facebook, pletosul a postat o fotografie în care apare el, cu chitara în mână, cu pletele în vânt şi arătând "semnul păcii", după cum i se mai spune, popular, degetului mijlociu ridicat.
25 Octombrie 2017, 08:48
Telefonul, bată-l vina: Primarul din Drăgăneşti a făcut accident cu maşina de serviciu
Bihorel
Primarul comunei Drăgăneşti, Adrian Banda, se declară un om norocos. Iar Bihorel îi dă dreptate, căci nu oricine scapă fără nicio zgârietură dintr-un accident rutier precum cel în care edilul a făcut praf maşina Primăriei. S-a întâmplat pe 11 octombrie, când Banda se întorcea spre casă după un drum la Oradea, şofând cu telefonul la ureche, aşa cum a învăţat din Codul Rutier.
24 Octombrie 2017, 08:51
Vot cu conotaţii sexuale: Secretara județului, Carmen Soltănel, s-a luptat să scoată prevederile „creștine” dintr-un proiect al CJ
Bihorel
Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, s-a întors în formă maximă din concediu şi îşi caută de lucru, chiar şi unde nu are... În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean de marţea trecută, când aleşii se pregăteau să voteze modificări în modelul contractului pe care CJ Bihor urmează să-l semneze cu Parohia Greco-Catolică Beiuş pentru a lua în chirie un teren în Stâna de Vale, pe care se va ridica un centru de prim-ajutor în zona montană, Soltănel a intervenit în forţă.
23 Octombrie 2017, 08:54
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Şeful Termoficare a stat trei zile în genunchi să se roage să nu vină gerul
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Şeful de la Termoficare, la Ortopedie. "Ceva accident?". "Nimic grav, am apă la genunchi".
23 Octombrie 2017, 08:08
Színház x 2: Oradea are două teatre maghiare
Bihorel
Împărţirea banilor publici pentru cele două teatre, Regina Maria şi Szigligeti, a stârnit recent discuţii aprinse între primarul Ilie Bolojan şi şeful Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor.
22 Octombrie 2017, 11:32
Interesul poartă fesul: De ce a renunţat Delia Ungur la şefia parcurilor industriale ale judeţului
Bihorel
Plecată acum patru luni cu scandal de la Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea după ce primarul Ilie Bolojan n-a vrut să-i mărească salariul şi nici s-o lase concomitent atât directoare, cât şi preşedintă a Consiliului de Administraţie a structurii care gestionează parcurile industriale din municipiu, ambiţioasa Delia Ungur a părăsit săptămâna trecută şi funcţia de director al firmei de Parcuri Industriale a Consiliului Judeţean, primind-o în schimb pe cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie.
21 Octombrie 2017, 11:28
Poftiţi şi declaraţi! Angajaţii Universităţii din Oradea, puşi să-şi declare programul de lucru
Bihorel
Recentele modificări ale Codului Muncii au stricat karma universitarilor orădeni. La fel ca orice salariat, de la începutul noului an de învăţământ toţi angajaţii Universităţii din Oradea trebuie să declare în fiecare zi, sub semnătură, intervalul orar exact în care se află în instituţie pentru a presta cele 8 ore de muncă prevăzute în contractul de muncă.
20 Octombrie 2017, 09:40
Directori cu stressuri: Şeful Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, la un pas de demisie
Bihorel
Directorii primarului Ilie Bolojan cedează nervos pe bandă rulantă. După adjunctul de la Direcţia de Patrimoniu Imobiliar, Cristian Norocel Popescu, care a demisionat şi pe urmă s-a răzgândit, mai nou a venit rândul directorului tehnic, Mircea Ghitea, să îşi reevalueze priorităţile. Preferat al primarului Bolojan, acesta şi-a luat trei zile libere în urmă cu două săptămâni, în mod inopinat, pentru a medita dacă mai merită să se întoarcă în biroul de la etajul doi al palatului administrativ sau demisionează în semn de protest.
19 Octombrie 2017, 08:50
Agonie prelungită: Dosarul de turnător al preotului Megheșan a fost întors la instanță
Bihorel
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prelungesc agonia decanului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea, Dumitru Megheşan, totodată preot al Bisericii cu Lună. După ce Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii l-a trimis în judecată, iar Curtea de Apel Bucureşti a confirmat în 2016 că Megheşan a fost turnător al Securităţii comuniste, joia trecută judecătorii Curţii Supreme au decis să caseze hotărârea instanţei de fond, cerând rejudecarea dosarului.
18 Octombrie 2017, 08:50
Retragere fără torţe: Motivul pentru care a lipsit defilarea cu torţe de la Toamna Orădeană
Bihorel
Festivităţile de Ziua Oradiei au rămas fără unul dintre cele mai gustate momente de publicul larg. Dacă la ceremoniale, alocuţiuni şi depuneri de coroane participă în general doar politrucii care se dau patrioţi, oficialităţile obligate prin fişa postului, elevii aduşi cu şcoala şi pensionarii, în schimb retragerea cu torţe, executată de militarii Garnizoanei Oradea, atrăgea în centrul oraşului mii de localnici. Începând de anul acesta, însă, defilarea cu torţe a fost anulată.
17 Octombrie 2017, 08:43
Cu organul... la Poliţie: Protagonista filmuleţului porno din Piaţa Unirii e vedetă pe site-uri de escorte
Bihorel
Individa filmată în zorii zilei de vineri prestând un "oral" unui individ cocoţat pe soclul statuii lui Mihai Viteazul din centrul Oraddiei este o "profesionistă". Bihorel i-a găsit pozele, înfăţişând-o în chiloţi şi sutien ori chiar goală-goluţă, pe site-uri cu escorte, unde fata, Florica pe numele ei autentic, se vinde ca damă de lux, sub diverse nume.
16 Octombrie 2017, 08:50
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Target explică cum e cu scandalul de plagiat
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Targhet, enervat: „Mă, nicicum nu-i bine. Dacă scrii prea multe lucrări te acuză că plagiezi, dacă nu scrii nimic te acuză că ești analfabet”. „Și la tine care e situația?”...
16 Octombrie 2017, 08:00
Euphoria de la A la Z: Fraţii Iova, celebrii 'patroni' de etnobotanice, şi-au tras amanet în centrul Oradiei
Bihorel
Vă mai amintiţi, desigur, de fraţii Ciprian şi Ovidiu Iova, patronii celebrului magazin de etnobotanice Euphoria şi liderii celei mai ample reţele de traficanţi de etnobotanice din Bihor? Oamenii au fost trimişi în faţa instanţei şi condamnaţi anul trecut la închisoare cu executare pentru îndemn la trafic ilicit de droguri. Ei bine, eliberaţi pe rând de la mititica, cei doi fraţi s-au reprofilat şi au deschis un magazin de tip amanet.
15 Octombrie 2017, 13:01
Plevuşca de partid: Babău şi Butişcă îşi 'aranjează' neamurile în funcţii
Bihorel
În timp ce barosanii adevăraţi din PSD Bihor dau din coate pentru ca, după mazilirea liberalilor încă rămaşi prin deconcentrate pe posturi de director şi de director adjunct, acestea să le revină lor, plevuşca freamătă şi ea, chiar dacă pentru mize mai micuţe. Bihorel a aflat, de pildă, că Stela Babău, consilieră judeţeană şi concomitent directoare la Agenţia Ecoland din subordinea Consiliului Judeţean, care recent şi-a aranjat fiica plasând-o consilieră a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, trage tare să-şi rezolve şi soţul, pe Viorel Vasile Babău, nu demult scăpat de condamnare într-un proces de evaziune fiscală.
14 Octombrie 2017, 12:15
Cont(r)act cu Bolojan: De ce au rămas cu contractele nesemnate directorii Ovidiu Gavra şi Liviu Andrica
Bihorel
Reconfirmaţi încă din vară în funcţiile de manageri ai Companiei de Apă Oradea şi respectiv Administraţiei Domeniului Public, Ovidiu Gavra şi Liviu Andrica nu şi-au semnat nici până în prezent noile contracte de mandat. Şefii celor două societăţi ale municipalităţii îşi negociază salariile la sânge după ce s-au trezit că primarul Ilie Bolojan vrea să le scadă veniturile prin aplicarea unui sistem de retribuire cu o componentă fixă, reprezentând între 50% şi 70% din salariu, şi una variabilă, cuantificabilă prin indicatori de performanţă dificil de atins.
13 Octombrie 2017, 08:53
Unii cu banii, alţii cu paguba: Universitatea din Oradea, bună de plată în procesul cu prorectorul Roşca
Bihorel
Zilele trecute, la Curtea de Apel Oradea, s-a încheiat definitiv procesul în care Universitatea s-a judecat cu propriul său prorector, Marcel Roşca, din pricina unor salarii pe care acesta le-a încasat aferent unor proiecte europene, dar autoritatea de audit a Comisiei Europene a considerat că i-au fost plătite incorect, pentru că profesorul nu avea un contract de muncă anume încheiat pentru ele.
12 Octombrie 2017, 10:05
PSD incognito: PSD Bihor şi-a făcut pagină 'sub acoperire' pe Facebook
Bihorel
Că Facebook-ul e doldora de ştiri false o ştie deja toată lumea. Dar că sunt şi multe conturi mincinoase s-au prins cam puţini. Bihorel vă avertizează despre o şmecherie pe care au pus-o la cale PSD-iştii locali: pagina de Facebook "PSD Bihor", cu peste 4.000 de fani, s-a rebranduit peste noapte, fiind transformată în "Bihor Info".
11 Octombrie 2017, 08:51
Hopa Norocică: Adjunctul Direcţiei de Patrimoniu o dă la întors cu demisia
Bihorel
Bihorel v-a povestit de demisia depusă în 15 septembrie de directorul adjunct al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Cristian Norocel Popescu, fără să fi invocat niciun motiv. Ei, bine, acum omul şi-ar cam retrage-o, după ce o ieşire la munte în cele două săptămâni de concediu l-a făcut să-şi reevalueze posibilităţile. Întrucât, indiferent de abilităţile sale de a-şi tămâia şefii şi de a-şi teroriza subalternii, este greu de crezut că putea găsi un post similar, cu un salariu lunar de 1.000 euro, cu job pentru soţie "la pachet" şi cu maşină cu şofer, directorul a făcut stânga-mprejur.
10 Octombrie 2017, 09:12
La duş cu primarul: Orădenii, invitaţi să facă un duş cald cu Bolojan, Mălan sau Birta
Bihorel
Imediat după debutul Toamnei Orădene, săptămâna trecută, orădenii au fost invitaţi la un altfel de festival, mai "cald". Pe Facebook, ei au fost chemaţi la evenimentul "Fă un duş cu Bolojan, Mălan sau Birta", creat de pagina denumită ironic "Tomy Popricaş", după numele cântăreţului Tony Poptămaş, care-i inspiră pe unii şi îi enervează pe alţii postând citate lacrimogene pe Facebook.
09 Octombrie 2017, 10:01
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Bolovan a iluminat Primăria în roz cu gândul la şefii CJ
Bihorel
Evenimentele săptămânii trecute, comentate de Bihorel: Bolovan a dat ordin să fie luminată Primăria în roz. "Asta înseamnă că totul e roz la voi în Primărie?", l-am întrebat pe edil. Bolovan, printre sprâncene: "Este o formă de solidaritate cu cei care au cancer la sân. De fapt, noi ne-am gândit la şefii de la Judeţ. Ne este teamă pentru sănătatea lor, că zilnic se bat cu pumnii-n piept".
09 Octombrie 2017, 08:01
Tufe PSD-iste: Social-democraţii din Ştei au 'înroşit' spaţiul verde din faţa sediului de partid
Bihorel
Deschiderea, cu două weekend-uri în urmă, a unui cabinet de partid multifuncţional, unde localnicii din Ştei pot lua legătura atât cu parlamentarii PSD Bihor, cât şi cu eurodeputatul Emilian Pavel, s-a lăsat cu un mic scandal în orăşelul de la poalele munţilor. În zilele în care şteienii făceau voluntariat pentru a îndepărta de pe străzi resturile de copaci de după furtuna de acum trei săptămâni, militanţii PSD au amenajat în schimb spaţiul din faţa cabinetului, marcându-şi teritoriul prin plantarea unor mici tufe aşa încât să formeze sigla partidului.
08 Octombrie 2017, 14:01
Înfipţi în faţă: Unii profesori de la Universitate vor să se facă jurnalişti
Bihorel
Festivitatea de debut a noului an de învăţământ desfăşurată săptămâna trecută la Universitatea din Oradea a scos la iveală ambiţia unora dintre profesori de a o face pe jurnaliştii. Altfel nu se explică de ce mai multe scaune rezervate pentru reprezentanţii presei locale, pe care chiar erau puse afişe care avertizau despre această rezervare, au fost ocupate de non-ziarişti.
07 Octombrie 2017, 15:21
Bihorel: Veşti proaste pentru români şi unguri
Bihorel
Românii ca brazii şi ungurii verzi din Oradea au primit o veste năucitoare. În zona Salca s-au descoperit urme de viaţă vechi de 7 mii de ani. Osemintele, în mod cert vor fi revendicate de cei interesaţi. Ori e vorba de un strămoş de-al lui Decebal, ori de ceva neam de departe al lui Attila.
07 Octombrie 2017, 12:11
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Protest 'mut': Orădenii s-au dus cu valizele şi paşapoartele în faţa sediului PSD Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Bucătarul Horia Vârlan, invitat special la Cina Porcului în Cetatea Oradea (FOTO)
 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON