URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Bihorel

Inaugurare fără finalizare: Au tăiat panglica la liceul din Marghita, numai că n-au dat clădirea în folosinţă
Bihorel
Elevii Liceului Tehnologic Horea din Marghita se tot uită, degeaba, la o clădire nou-nouţă ridicată pentru ei lângă vechiul local, inaugurată cu două săptămâni în urmă, dar nedată în folosinţă nici până acum. Pe 1 martie, când a fost sărbătorită cu o zi întârziere ziua şcolii, o pleiadă de VIP-uri s-au înghesuit să taie panglica noului edificiu, construit cu fonduri de la Banca Mondială, între cei descinşi la invitaţia directorului PSD-ist Remus Sabău fiind preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, şi deputaţii Ioan Sorin Roman şi Gheorghe Bogdan.
20 Martie 2018, 09:22
Gargară pe banii tăi! Pásztor se trage-n poză cu primarii care au contracte cu Guvernul, ca şi cum el le-ar fi dat fondurile
Bihorel
Totul pe propagandă! Acesta e pariul şefului Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, care nu se laudă doar cu proiectele instituţiei pe care o conduce, niciunul transpus în practică, ci şi cu altele cu care nu are nicio legătură, şi-o face pe banii bihorenilor.
19 Martie 2018, 10:01
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: De Ziua maghiarilor, Odeonul s-a închipuit într-un marş cuceritor cu torţe
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Odeonul, emoţionat la manifestările maghiarilor. "Vom depune coroane la monumentele noastre, dar fără leprele alea de conaţionali care ne fac concurenţă". "Apropo, urmează retragerea cu torţe, ca în fiecare an?". "Nici vorbă! Noi doar mărşăluim, noi nu ne retragem şohan!".
19 Martie 2018, 08:01
Politică în caricatură: Gardul creşei din Sîntandrei a ajuns subiect de… bancuri (FOTO)
Bihorel
Isprăvile unui primar pot deveni sursă de inspiraţie artistică. La o săptămână după ce au dezvăluit că edilul-şef din comuna Sîntandrei, Ioan Mărcuş, are apucături de "faraon" fiindcă împrejmuirea creşei din localitate va fi făcută cu un gard care costă 85.000 euro, USR-iştii bihoreni au inaugurat în propriul sediu din strada Republicii o expoziţie de caricaturi şi montaje foto inspirate de acest subiect.
18 Martie 2018, 17:31
Consilieri la beci! Şedinţele Consiliului Local din Oradea se vor ţine în beciul Primăriei
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan se pregăteşte să bage la beci Consiliul Local. Edilul a dispus reabilitarea subsolului clădirii municipalităţii pentru ca acesta să poată fi transformat din spaţiu cu magazii mohorâte în zonă de lucru. Lucrările au început în toamna anului trecut şi se apropie de finalizare.
18 Martie 2018, 16:42
Fake news: Agenţia de ştiri a Consiliului Judeţean se ocupă cu răfuieli, nu cu ştiri
Bihorel
Aşa numita agenţie de ştiri a Consiliului Judeţean Bihor, cu angajaţi plătiţi din bani publici, se ocupă cam de orice altceva în afară de ştiri. În urmă cu câteva zile, News Bihor a publicat o critică la adresa Primăriei Oradea, care lasă în paragină fostul Spital de Psihiatrie, în timp ce "patronii" Judeţului fac acelaşi lucru cu fosta Policlinică Mare. Tot prin intermediul News Bihor, administratorul public Szabó József i-a transmis o scrisoare deschisă cu accente politice lui Sebastian Lascu.
17 Martie 2018, 16:21
Bihorel: Zece efecte ale sistării curselor Ryanair
Bihorel
Bihorel a descoperit cele 10 efecte ale sistării zborurilor Ryanair de la Oradea: 1. Trenul de Cluj, pe lângă transportul medical va avea şi rolul de a-i duce pe orădeni la aeroportul "Avram Iancu". 2. Folcloristele care au dansat la înființarea noilor curse au cerut să se bată pe picioare și pe pistă cu ocazia ultimului zbor. 3. Noul terminal va rămâne neterminat, dar la anul acolo se va ține Festivalul Porcului.
17 Martie 2018, 13:15
Penalul potrivit: Condamnat cu suspendare, PSD-istul bihorean George Fărăianu a fost recompensat cu un job în Guvern
Bihorel
Ghiciţi pe cine a mai propulsat PSD Bihor la "centru"? Elemente ajutătoare: e vicepreşedinte al filialei, a fost cercetat de DNA, judecat pentru abuz în serviciu şi fals, ba şi condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare. Ei, bine, norocosul este George Fărăianu, fost consilier al primarului din Holod, Ioan Horga, şi preşedinte al Fundaţiei Culturale Iosif Vulcan, care în 2013 a cerut şi obţinut o finanţare de 30.000 lei de la Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, pentru a organiza Zilele Holodului, după ce acestea se desfăşuraseră deja.
16 Martie 2018, 08:51
PSD pe Banda: Fosta directoare a Casei de Cultură din Beiuş, condamnată penal, revine pe scenă
Bihorel
Ca în fiecare primăvară, organizaţia de femei a PSD Oradea organizează un bal caritabil, scopul evenimentului din acest an fiind să adune banii necesari pentru organizarea unui Festival al Artei Vocale, în cadrul căruia să se afirme tineri talentaţi din Bihor. Petrecerea va avea loc pe 17 martie la sala de evenimente Armonia, iar amfitrioană va fi Anca Banda, nimeni alta decât fosta directoare a Casei de Cultură din Beiuş, care în 2016 a încasat o condamnare de 7 luni de închisoare cu suspendare.
15 Martie 2018, 08:51
Mintaş, jos masca! Olimpia Mintaș s-a întors în APM Bihor, ca apărătoare a… Nutripork!
Bihorel
Olimpia Mintaş, mai cunoscută sub denumirea "agenta Nutripork", a revenit la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor! Nu ca director, funcţie în care ALDE a pus-o anul trecut şi în care femeia a rezistat mai puţin de două luni, ci ca reprezentant al firmei porcine din Ioşia care a cerut undă verde de la APM să poată împuţi oraşul încă zece ani.
14 Martie 2018, 08:51
Pedeapsă cu prelungire: Bolojan are din nou permisul de conducere suspendat
Bihorel
Că primarul Ilie Bolojan a rămas 3 luni fără permis după ce astă-toamnă Poliţia Rutieră din judeţul Arad l-a prins cu piciorul lipit de acceleraţie nu e nicio noutate, mai ales că la puţin timp după incident pozele făcute de un orădean care l-a surprins mergând la birou călare pe bicicletă au făcut deliciul internetului.
13 Martie 2018, 08:52
Ba închepe! Cum a ajuns Primăria Oradea „vedetă” pe Facebook
Bihorel
Un angajat pe comunicare al Primăriei Oradea a fost lăudat, săptămâna trecută, de internauţi după ce i-a dat un răspuns neaoş unui orădean care lăsase un comentariu „inspirat” pe pagina de Facebook a instituţiei, la o ştire privind inaugurarea autogării OTL din bulevardul Ştefan cel Mare.
12 Martie 2018, 08:55
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Depanatorul, fericit că ar putea rămâne cu cele 5 milioane de euro șutite
Bihorel
Evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Depanatorul, la un pas de fericire: „Dacă lucrurile merg bine, scap și de înregistrările SRI, și de paguba de la Consiliul Județean”. „Cum ai reușit?”. „Chiar nici nu mă mai deranjează să fac un an de pușcărie și să ies curat. Important e ca banii să rămână la mine, că nu strângeam 5 milioane de euro nici dacă reparam 5.000 de televizoare”.
12 Martie 2018, 08:05
În plata Domnului: Consiliul Local din Copăcel a scos ultimii bani de la investiții ca să-i dea… bisericilor
Bihorel
Despre morţi numai de bine, viilor zile puţine! Consiliul Local al comunei Copăcel, întrunit săptămâna trecută pentru stabilirea bugetului pe anul în curs, a luat ultimii bani de investiţii ai Primăriei şi i-a împărţit bisericilor. Alianţa majoritară PSD – PMP a hotărât să ia 390.000 lei destinaţi iniţial amenajării unei săli pentru lucrul cu publicul, cu ghişeu unic, ceea ce ar fi făcut ca localnicii să nu se mai înghesuie pe holuri când vin cu treabă la Primărie, dar şi banii pentru reabilitarea dispensarului comunal, aşa încât să aibă condiţii decente pentru bătrânii care formează marea majoritate a populaţiei localităţii.
11 Martie 2018, 12:01
Mărţişorul de partid: Tinerii din PNL au 'pictat' cu sigla partidului mărţişoarele făcute de copiii cu autism (FOTO)
Bihorel
Bihorel le "taxa" în precedenta ediţie pe doamnele din PSD Bihor care, în frunte cu soţia şefului filialei, Erica Mang, au pus la cale o acţiune filantropico-publicitară, strângând îmbrăcăminte, pantofi şi lenjerie de pat pentru pacienţii din Centrul Medico-Social de Psihiatrie din Nucet în saci cu ditamai sigla roşie a partidului. Ei bine, junii liberali s-au inspirat şi ei din isprava PSD-istelor.
09 Martie 2018, 09:43
Şefă din nou: Plecată din Primăria Oradea, fosta directoare Tünde Benyovszki este diriginte de şantier la Palatul Baroc
Bihorel
A plecat, dar nu departe. Aşa după cum Bihorel a mai scris, Tünde Benyovszki – fost director tehnic, retrogradat ulterior ca şef de serviciu la Direcţia de Patrimoniu Imobiliar a Primăriei – a demisionat la finele anului trecut, în taină. Femeia era suspectată de conflict de interese din cauza firmei soţului ei, acuzată de Agenţia Naţională de Integritate că deţine o avere nejustificată de peste 800.000 lei, şi fusese dată în judecată de mai mulţi orădeni nemulţumiţi de măsurile luate de ea. 
08 Martie 2018, 09:02
Buruiană fără rădăcini: Arhitectul șef al Oradiei demisionează din Primărie
Bihorel
Oradea va rămâne iarăşi fără un cap la Urbanism. Arhitectul şef Antonina Buruiană, abia instalată vara trecută, se pregăteşte să părăsească Primăria. Iniţial, funcţionara şi-a anunţat plecarea din 1 martie, dar şi-a amânat-o cu o lună pentru a încheia proiectele începute. Arhitecta şefă şi-a hotărât retragerea motivată de un job în străinătate.
07 Martie 2018, 09:24
Belényes ca hoţii: În Beiuș au apărut și dispărut, peste noapte, plăcuțe bilingve cu numele orașului
Bihorel
În Beiuş se întâmplă minuni. Angajaţii Serviciului Spaţii Verzi al Primăriei au montat în ianuarie la intrările/ieşirile din localitate tăbliţe cu denumirea maghiară, Belényes, care au rezistat, însă, mai puţin de trei săptămâni, într-o dimineaţă dispărând la fel de brusc cum apăruseră. Ambele minunăţii i-au fost explicate lui Bihorel de primarul Petru Mlendea, care zice că plăcile s-au pus când era plecat în concediu şi s-au scos când s-a întors şi a constatat că fuseseră puse ilegal, la dorinţa UDMR.
06 Martie 2018, 08:59
Episcop la apă: Cum ar putea ajunge Preasfinţitul Sofronie să se bălăcească în Aquapark
Bihorel
Episcopul ortodox Sofronie Drincec îşi poate scoate dresul de baie de la naftalină. Săptămâna trecută, Primăria a desemnat prin extragere computerizată contribuabilul care şi-a plătit integral impozitele locale în perioada 19-25 februarie şi astfel a câştigat un voucher pentru o zi de acces gratuit la Aquapark-ul Nymphaea pentru doi aduţi şi doi copii sub 14 ani.
05 Martie 2018, 09:51
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ianoş povesteşte cum e cu banii negri la PSD
Bihorel
Evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Control la PSD cu privire la banii din campania electorală. Şeful, foarte mirat. "Auzi la ei, că au găsit nereguli mari. Le-am spus-o de la obraz: păi, măi fraierilor, dacă doream să muncim cinstit, nu ne băgam în politică!". "Şi ce veţi face?". "Contestăm controlul. Ei ne suspectează că lucrăm cu bani negri, dar noi lucrăm numai cu din ăia verzi".
05 Martie 2018, 08:01
Oradea Civică 2.0: Protestatarii din Asociaţia Oradea Civică s-au rupt în două
Bihorel
La fel ca în toată ţara, mişcările de stradă anti-PSD s-au mai domolit, mulţi dintre protestatari părând a se fi resemnat în faţa tăvălugului. Ce nu se ştie însă este că în Oradea liniştea a fost cauzată şi de o ceartă între organizatorii protestelor reuniţi în Asociaţia Oradea Civică. Preşedintele Cristian Clapan şi alte persoane din conducerea ONG-ului au decis să se retragă din rândul membrilor, constatând că au viziuni diferite de alţi colegi, mult mai radicali.
04 Martie 2018, 14:41
Asociaţii paralele: În ciuda Primăriei, Coaliţia Rogerius şi-a făcut propria listă cu propuneri pentru legea asociaţiilor
Bihorel
Coaliţia Rogerius, o grupare a unor şefi de asociaţii de proprietari apropiată PSD şi UDMR, deci în totală opoziţie faţă de primarul Ilie Bolojan, confirmă ceea ce tot zice Liviu Dragnea: Statul Paralel există! Problema e că taman susţinătorii PSD sunt "paralelii", iar Coaliţia Rogerius a dovedit-o transmiţând parlamentarilor bihoreni o listă cu o serie de propuneri pe care le vor la modificarea legii asociaţiilor de proprietari, care va intra curând în dezbaterea Camerei Deputaţilor.
03 Martie 2018, 13:05
Cu sigla la Psihiatrie: Tovarăşele de la PSD Bihor au dus 50 de saci 'brenduiţi' cu haine bolnavilor de la Nucet
Bihorel
Degeaba faci un bine dacă nu-ţi iese nimic la afacerea asta! Cam aşa o fi fost socoteala membrelor Organizaţiei de Femei a PSD Bihor, în frunte cu consoarta preşedintelui filialei judeţene, Erica Mang, care au pus de-o acţiune filantropică-publicitar-politică. După cum chiar Întâia Doamnă (sau Tovarăşă?) a judeţului a ţinut să anunţe pe Facebook miercurea trecută, "femeile social democrate din Oradea s-au mobilizat şi au adunat peste 50 de saci cu îmbrăcăminte, pantofi, papuci şi lenjerie de pat".
02 Martie 2018, 08:58
Bihorel: La ABA Crişuri toţi şefii s-ar da în bărci
Bihorel
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri este o oază de prosperitate într-o baltă de sărăcie. La ei mai mult de jumătate din fonduri sunt pentru sedii somptuoase, vile şi cabane, maşini de lux şi bărci pentru premianţi. Că doar nu or fi fraieri să spargă banii pe baraje şi alte amenajări hidrografice!
28 Februarie 2018, 12:05
Şi falit, şi machit: Latifundiarul Adrian Mihuţ, în judecată după ce a fost prins băut la volan
Bihorel
Faimosul dezvoltator al cartierelor Grigorescu şi Bălcescu, Adrian Mihuţ, are probleme. Nu neapărat cu banii, deşi se ştie că şi-a cerut insolvenţa, ci şi cu "organele statului", care l-au trimis în judecată pentru că a refuzat recoltarea de probe biologice după ce a fost prins "afumat" la volanul unui Merţan AMG.
28 Februarie 2018, 09:36
Concurs cu dedicaţie: Primăria Oşorhei caută pentru şefia Poliţiei Locale un inginer electrician
Bihorel
Primăria Oşorhei angajează un şef de birou, mai exact un şef peste Poliţia Locală a comunei. Dar, chiar dacă aţi studiat Dreptul sau aţi absolvit Academia de Poliţie, nu vă grăbiţi să daţi buzna cu dosarul de înscriere la concursul programat luna viitoare, pe 14 şi 16 martie. Deja s-a "dat"!
27 Februarie 2018, 09:51
Sub sabia timpului: CJ Bihor se constituie 'de musai' parte civilă pentru trântelile fostului elnők Alexandru Kiss
Bihorel
Amânarea şedinţelor Consiliului Judeţean poate avea şi efecte penale, nu doar administrative, iar asta din cauza unei "restanţe" din 2015, când DNA a invitat instituţia să se constituie parte civilă vătămată în dosarul intentat lui Alexandru Kiss şi afaceristului Beniamin Rus, pentru a-şi recupera prejudiciul de 8,8 milioane lei produs prin trântelile cu terenurile din cartierul Luceafărul şi reabilitarea unor drumuri.
27 Februarie 2018, 09:13
Răzbunare de cioban: Fostul şef al ABA Crişuri, Dorel Dume, îi vânează pe cei care i-au dezvăluit şpăgile
Bihorel
Fostul şef al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Dorel Dume, promovat luna trecută director general adjunct la Administraţia Naţională Apele Române, dovedeşte că deşi a trecut de la PDL la PSD cu doar trei ani în urmă se poartă ca un comunist veteran, cu experienţă de câteva decenii.
26 Februarie 2018, 08:42
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Mama consilierilor UDMR-iști vrea să-l pună cu botul pe labe pe Bolovan
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Mama consilierilor udemeriști, nervoasă pe Bolovan: „Mă enervează cum vorbește primarul cu noi. După părerea mea, ar trebui să schimbe tonul”...
26 Februarie 2018, 07:51
Spor de Facebook: Liderul ALDE Bihor a vrut să se promoveze pe Facebook, dar s-a ales cu înjurături
Bihorel
Politicienii care se încumetă pe Facebook sunt întâmpinaţi de cetăţeni cu atâta „prietenie” încât puţin mai lipseşte să nu propună o lege prin care să-şi acorde spor de periculozitate sau de muncă penibilă. Săptămâna trecută, preşedintele ALDE Bihor, Traian Bodea, a făcut pe contul personal o postare sponsorizată, ataşând o poză cu şase primari PNL-işti din judeţ care se întâlniseră cu şeful lui de partid, Călin Popescu Tăriceanu, sugestia fiind că edilii vor schimba macazul, trecând de partea formaţiunii cu care PSD împarte puterea.
25 Februarie 2018, 12:41
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON