URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 MAI 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Scandal mare cu absolvirea de la Colegiul Gojdu. Au fost plângeri că sumele ce trebuie achitate, după socotelile comitetului de părinţi, sunt exagerat de mari. Au fost prevăzute carduri cadou pentru profesori, ba chiar şi bani de taxi ca aceştia să poată ajunge la banchet...
Zic şi eu
Adrian Cris
Un abuz comis la o competiţie recent găzduită de Arena Antonio Alexe din Oradea şi neştiut public până acum arată că înaintăm pas cu pas spre un regim poliţienesc în care legea nu contează decât în măsura în care e interpretată samavolnic, pentru a da o aparenţă de temeinicie comportamentelor şi deciziilor discreţionare. La începutul lunii, un orădean a fost împiedicat să intre la o partidă de baschet de către nişte jandarmi. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Există destul de multe femei care sunt atrase de o anumită tipologie de bărbaţi: aroganţi, duri, insensibili, flegmatici, care încearcă mereu să-şi controleze partenera ori sunt pur şi simplu narcisişti incurabili. Bărbaţii aflaţi la polul opus nu le atrag: calmi, atenţi, politicoşi, răbdători, care respectă graniţele intimităţii impuse de femeie. Cum se face atunci că unele femei aleg parteneri din prima tipologie, ajungând în relaţii abuzive în care se complac, când sunt curtate în acelaşi timp de "băieţii buni"?

Bihorel

Ninja de Toboliu: Primarul Pavel Maier, reclamat pentru loviri de un afacerist local
Bihorel
Scandal mare, deunăzi, la Primăria din Toboliu, unde o dispută între edilul Pavel Maier şi patronul unei ferme agricole, Florin Ciurdariu, legată de mejdină şi proprietăţi, s-a terminat la spital pentru afaceristul care s-a trezit cu o gaură în falcă, după ce edilul l-ar fi înţepat cu-n pix. Cel puţin aşa susţine Ciurdariu, care l-a şi reclamat pe Maier pentru loviri, susţinând că primarul şi-a ieşit din minţi după ce i-a reproşat că împarte pământurile după ureche, de au ajuns localnicii să-şi semene unii altora grădinile, pentru că niciunul nu ştie exact care a cui este.
24 Mai 2018, 08:51
Groapa cu bani: Preţul parcării subterane din Piaţa Independenţei aproape s-a dublat!
Bihorel
Parcarea subterană din strada Independenţei, aflată deja de trei ani în stadiul de săpătură pe malul Crişului, se anunţă un loc de îngropat bani. Primăria şi compania parteneră RDS&RCS negociază de mai multe săptămâni modul în care vor împărţi costurile de construcţie a viitorului parking, în condiţiile în care preţul aproape că s-a dublat.
23 Mai 2018, 08:51
Cetatea aglomerată: Curtea fortăreței orădene s-a transformat în loc de parcare!
Bihorel
Cârcotaşii care zic că Cetatea Oradiei ar fi pustie să-şi muşte limba! Chiar dacă în clădirile fortăreţei sunt o droaie de încăperi pustii, în curte forfota e mare. Miercurea trecută, de dimineaţă, un trecător a surprins cel puţin 15 maşini parcate în partea dinspre cartierul Velenţa a curţii interioare, asta deşi Regulamentul de funcţionare al Cetăţii, aprobat de Consiliul Local, interzice expres accesul autovehiculelor, cu excepţia celor care aprovizionează spaţiile, şi a autospecialelor ISU şi a ambulanţelor.
22 Mai 2018, 08:51
Propagandă la butoi: Şeful Consiliului Județean, Pásztor Sándor, taie panglici la drumuri cu care n-are nicio treabă
Bihorel
Şeful Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, devine extrem de harnic atunci când are ocazia să taie o panglică, fie şi dacă nu are niciun merit, iar inaugurarea e de-a dreptul ridicolă. Cel mai recent, UDMR-istul însetat de imagine s-a dus în Valea lui Mihai.
21 Mai 2018, 08:52
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Patronul de la Pelican explică de ce a ales să vândă spitalul
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Patronul de la Pelican: „M-am gândit să vând spitalul, că vin firme mari de afară”. „De ce așa de  brusc?”. „Am auzit că...”
21 Mai 2018, 08:00
Bihorel: Veşti bune pentru toţi porcii din România!
Bihorel
Bihorel a constatat că suinele patriei, din Parlament până în ultimul coteţ din Bihor, grohăie de fericire. Firma de porci pe patru picioare Nutripork a fost reautorizată să funcţioneze în buza oraşului Oradea. Iată că prin înţeleapta politică a conducerii de partid şi de stat, oamenii muncii de la oraşe şi sate vor putea să se împuţească după pofta inimii de la duhorile combinatului.
20 Mai 2018, 19:21
Primăria cea... bleagă: Primăria Oradea închide ochii la funcţionarea abuzivă a unei săli de sport din buricul târgului!
Bihorel
Orădenii de pe strada Crinului 13, dar şi vecinii din dreapta şi stânga lor, trăiesc un coşmar continuu din pricina unei săli de culturism amenajate în fundul curţii. Nu doar din pricina icnetelor şi bubuiturilor, ci şi pentru că vibraţiile provocate de exerciţiile făcute la aparate, cu haltere şi greutăţi, le-au crăpat oamenilor pereţii caselor, iar unora şi tavanele.
20 Mai 2018, 12:01
Drept fără cheie: A dispărut cheia Facultății de Drept din Oradea
Bihorel
Săptămâna trecută, zeci de tineri au sărbătorit absolvirea Facultăţii de Drept din Oradea, printr-o festivitate anume organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor. Tradiţia ceremoniilor de acest gen cere ca, în timpul evenimentului, absolvenţii să predea o cheie simbolică colegilor din anii mai mici, ceea ce trebuia să se întâmple şi la ceremonia de la Drept.
19 Mai 2018, 11:21
Oglindă în lighean: În criză de apă caldă, PSD-iştii propun un lighean ca logo al Oradiei
Bihorel
Săptămâna aceasta, o bună parte din locuitorii Oradiei şi cei din Sînmartin au rămas fără apă caldă din cauza lucrărilor de înlocuire şi modernizare a reţelei de transport. Nevoiţi să-şi încălzească apă în oale, orădenii au fost, pe bună dreptate, nemulţumiţi, iar criticii administraţiei Bolojan s-au folosit de ocazie pentru a se lansa în glume usturătoare.
18 Mai 2018, 19:00
Operaţiuni la secret: Autorităţile locale nu vor să facă public conţinutul contractului de publicitate cu Ryanair
Bihorel
După ce compania irlandeză Ryanair i-a lăsat cu ochii-n soare, suspendând cursele aeriene de la Oradea, reprezentanţii Consiliului Judeţean s-au bătut cu cărămida-n piept că au reziliat şi ei contractul încheiat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor cu operatorul aerian şi cu APTOR, asociaţie din subordinea Primăriei, care a avut ca obiect promovarea prin canalele Ryanair a Oradiei şi Bihorului ca destinaţii turistice.
18 Mai 2018, 08:55
Fumatul dăunează grav activităţii: Motivul pentru care s-au lăsat de fumat mai mulţi angajaţi ai Primăriei Oradea
Bihorel
Angajaţii municipalităţii orădene sunt în fierbere. Atmosfera în instituţie s-a tensionat nu pentru că, spre deosebire de alţi bugetari, salariaţii Primăriei au fost lăsaţi fără majorări salariale sau tichete de vacanţă, ci pentru că fumătorii încearcă să renunţe la viciu. Balconul de la parterul palatului administrativ, cu vedere la curtea interioară a Primăriei, ce fusese transformat în loc pentru fumat, este mai mult gol de vreo două săptămâni.
17 Mai 2018, 08:51
Rechini de Şişterea: Administratorii unui lac din Bihor au găsit o metodă inedită ca să-i îndepărteze pe înotători
Bihorel
În satul bihorean Şişterea există un lac mărginit de dealuri pitoreşti şi păduri umbroase, o atracţie turistică pentru mulţi pescari, dar şi pentru cei dornici doar de o plimbare. Cum însă luciul apei îi ademeneşte şi pe cei dornici de scăldat, care nu doar că sunt în pericol de înec, ci îi şi încurcă rău pe pescari, administratorii lacului întins pe 15 hectare au găsit o soluţie hilară pentru a-i îndepărta.
16 Mai 2018, 09:35
Amendă pe sărite: Cum fentează un jandarm orădean plata parcării în zona Palatul de Justiţie
Bihorel
Cine ştie cunoaşte! Locuitorii zonei povestesc că jandarmul Sorin Chiş, unul dintre oamenii care păzesc Palatul de Justiţie, îşi parchează de luni de zile Opelul cu numărul BH-17-SON pe marcajul haşurat din colţul parcării supraetajate construite de Primărie.
15 Mai 2018, 08:54
Răzgândirea lui Bolojan. Edilul nu a vrut să candideze la conducerea Primăriei Oradea
Bihorel
Aflat acum la jumătatea celui de-al treilea mandat în fruntea Oradiei, primarul Ilie Bolojan susţinea pe vremuri, de o manieră fermă, că nici măcar nu vrea să candideze la această funcţie. Şi nu zicea asta în studenţie, ci doar cu un an înaintea alegerilor locale din 2008, când ocupa funcţia de prefect al judeţului.
14 Mai 2018, 08:56
Retrospectiva săptămânii: De ce își dorește Ianoș să preia de la primărie Spitalul Județean
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Ianoș a prins momentul oportun. „Să ne dea nouă Spitalul Județean. Aia afacere! 2.000 de locuri de muncă, îi dau pe toți afară și-i aduc pe ai noștri. Plus o grămadă de renovări cu hoaverul meu, Vameșul”. „Dar nu va fi un pericol pentru sănătatea cetățenilor?”. „Și ce? Am pus noi un brancardier ministru și a rezistat 6 luni fără să piară toată populația”.
14 Mai 2018, 08:11
Haterii şi statuia: Fostul manager al Teatrului din Oradea, luat în vizor de… Tomy Popricaş
Bihorel
În timp ce mai mulţi actori şi critici au condamnat mazilirea lui Daniel Vulcu de la conducerea Teatrului Regina Maria după 7 ani în care a crescut vizibil prestigiul instituţiei, ex-managerul nu duce lipsă nici de "hateri". Săptămâna trecută, pe pagina de Facebook a unui personaj inventat, denumit Tomy Popricaş, a fost lansată o iniţiativă la mişto pentru ridicarea unei statui pentru "don Vulcu", menită să o înlocuiască pe cea a lui Szigligeti Ede în faţa Teatrului.
13 Mai 2018, 10:44
Parcare de Stânga: Un şef de la Ambulanţă îşi ţine ARO-ul vechi în garajul instituţiei
Bihorel
Puşi de Partid în fruntea instituţiilor publice, pesediştii le transformă, după bunul obicei, în adevărate feude, mai mici sau mai mari, iar cei din Bihor nu fac deloc excepţie. Unul dintre ei, Adrian Stângă, proptit director tehnic la Serviciul de Ambulanţă al Judeţului, a ajuns chiar să "privatizeze" remizele unde sunt ţinute autosanitarele.
12 Mai 2018, 12:09
1 mai… amendat ca altul: Cum a ajuns un orădean să fie singurul amendat de Poliţia Locală
Bihorel
De Ziua Muncii, sărbătorită tradiţional prin ne-muncă şi petrecere, poliţiştii locali au stricat cheful unor orădeni care s-au adunat în Silvaş, pe malul drept al Crişului, un loc anume amenajat de Primărie pentru ieşit la iarbă verde. O patrulă a descins acolo, iar agenţii i-au luat la rost pe cei care au aprins focul, pentru a prăji mici. Asta pentru că pe tot teritoriul oraşului este interzisă această distracţie, orădenii putând cel mult să mănânce carnea prăjită şi cărată de acasă.
11 Mai 2018, 08:59
Bani de bani: Cât câştigă, mai nou, şefii din Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea
Bihorel
Şefii judeţului şi ai Oradiei nu duc lipsă de "caşcaval". După majorarea salariului minim, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, are un salariu de bază de 17.100 lei, la fel ca primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Asta înseamnă că, lunar, aceştia duc acasă peste 10.000 lei.
10 Mai 2018, 08:53
Lovitură de Teatru: Festivalul Festum Varadinum dă dureri de cap spectatorilor orădeni
Bihorel
Festivalul Festum Varadinum provoacă dureri de cap spectatorilor de teatru. În fiecare seară, în spatele Teatrului, în zona grupului statuar al poeţilor maghiari, au loc concerte cu trupe aduse să dea consistenţă festivalului. Toate bune şi frumoase, numai că muzica rockerilor pătrunde prin zidurile monumentalei clădiri şi face un zgomot suficient de puternic ca spectatorii să beneficieze practic de două spectacole în acelaşi timp.
09 Mai 2018, 08:53
Chirii de lux: Au 'explodat' preţurile chiriilor pentru garaje la Salonta
Bihorel
Cine se plânge că în Oradea parcările sunt scumpe n-a văzut Salonta! Proprietarii de garaje din localitate au fost somaţi luna trecută să se prezinte la Primărie până la jumătatea lunii mai pentru a-şi lămuri situaţia. Salontanii mai au la dispoziţie o săptămână şi jumătate pentru a alege între a-şi demola construcţiile sau a plăti o taxă de ocupare a domeniului public majorată anul trecut de Consiliul Local la 5 lei pe metrul pătrat pe lună.
08 Mai 2018, 08:56
Bolojan cumpără argumente: Primarul de Oradea nu a renunțat la mutarea statuii lui Mihai Viteazul
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan nu capitulează. La trei ani după scandalul declanşat prin proiectul de strămutare a statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în fostul Olosig, chestiunea revine de actualitate.
07 Mai 2018, 08:57
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Pruncu’ lui Unchiu’ explică cum e cu procesul de malpraxis
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Pruncu’ lui Unchiu’, trimis în judecată. "Arătaţi-mi voi un chirurg care nu are aleea lui din cimitir! Pruncu’ lui Unchiu’, trimis în judecată. "Arătaţi-mi voi un chirurg care nu are aleea lui din cimitir!”...
07 Mai 2018, 08:01
Kitsch-ul la Biserică: Super Crucea de la Nojorid nu va mai fi demolată
Bihorel
Super-crucea din fier înaltă de 23 metri şi lată de 15, ctitorită anul trecut de o bucureşteancă ce susţinea că Dumnezeu i-a dat "poruncă divină" s-o facă, nu va mai fi demontată, chiar dacă la finele anului trecut specialiştii Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public au constatat că măgăoaia este nu doar hidoasă, ci şi ilegală, neavând avizul obligatoriu al Ministerului Culturii.
06 Mai 2018, 15:58
Tencuieli ude mereu: UDMR renunţă la beciul sediului din Pasajul Vulturul Negru
Bihorel
UDMR a renunţat la beciul sediului principal, cel din Pasajul Vulturul Negru. După patru luni de la primirea în folosinţă a imobilului din Piaţa Unirii 2-4, în care a funcţionat şi înainte de reabilitarea centrului istoric, UDMR Bihor a ajuns la concluzia că mai bine renunţă la cei 247 metri pătraţi ai subsolului decât să încerce igienizarea lor.
05 Mai 2018, 11:09
Burse din părţi: Ministerul Educaţiei i-a lăsat fără bani pe studenţii merituoşi
Bihorel
Pe cât de mare este bucuria profesorilor Universităţii din Oradea, cărora guvernul PSD-ALDE le-a mărit salariile cu 20%, pe tot atât de trişti sunt studenţii orădeni. Pentru că Ministerul Educaţiei nu a alocat banii necesari pentru plata burselor acestora, chiar dacă semestrul II de studii a început de mult, ba pentru cei din anii terminali chiar se apropie de final, tinerii încă nu şi-au primit nici bursele de merit, nici pe cele sociale.
04 Mai 2018, 08:55
Pásztor Habar Nem: Şefii Consiliului Judeţean nu ştiu nici acum ce prevede contractul cu Ryanair
Bihorel
Deşi a trecut o lună şi jumătate de la anunţul Ryanair care i-a lăsat cu ochii-n soare, despre desfiinţarea curselor aeriene de la Oradea, şefii Consiliului Judeţean încă tot nu s-au dumirit ce obligaţii au impus companiei irlandeze. Au recunoscut-o prin purtătorul de cuvânt Adrian Simon, care vinerea trecută a comunicat BIHOREANULUI că nu poate răspunde la o cerere de informaţii publice din 19 aprilie ce viza tocmai date despre clauzele contractuale fixate Ryanair, ca de pildă condiţiile în care firma putea să suspende sau să oprească zborurile din Oradea.
03 Mai 2018, 08:56
Robu lu’ Bolo: Termoficare Oradea împrumută certificate verzi CET-ului din Timişoara
Bihorel
Primarul Ilie Bolojan i-a întins săptămâna trecută o mână de ajutor omologului timişorean, Nicolae Robu, şi acesta tot din PNL. Termoficare a fost sigura centrală din ţară dispusă să împrumute societatea Colterm Timişoara, care riscă să fie împinsă în faliment de imposibilitatea de a preda până la sfârşitul lunii aprilie certificatele de bioxid de carbon aferente anului 2017.
02 Mai 2018, 08:55
Fidelitate cu urzici: Cornel Borza ar fi votat bugetul ca să se pună bine cu șeful PSD Bihor
Bihorel
Cântăreţul de muzică populară Cornel Borza, celebru pentru "hitul" ce pare să-l caracterizeze, "Tepe-lepe pân’ urzici", a devenit eroul a vreo 3.000 de angajaţi din Consiliul Judeţean şi din instituţiile subordonate, după ce şi-a trădat partidul, PNL, votând pentru aprobarea bugetului pe 2018 şi făcând astfel posibilă plata salariilor pe aprilie.
01 Mai 2018, 13:20
Bihorel: Zece observații despre ziua de 1 Mai
Bihorel
Bihorel are 10 observaţii despre ziua de 1 Mai: 1. Funcţionarii au primit abuziv ziua liberă pentru că 1 Mai e ziua celor ce muncesc, nu a celor care vin la serviciu. 2. Este ultima dată când oamenii muncii de la oraşe şi sate nu sunt scoşi la defilare. De la anul are grijă partidul…
01 Mai 2018, 10:31
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Se lucrează la noul terminal al Aeroportului Oradea. Construcţia va fi gata la toamnă (FOTO)
 • Gata cu transparenţa! Ioan Mihaiu nu mai vrea întrebări din partea presei în timpul ședințelor Colegiului prefectural (FOTO)
 • Un TIR plin cu stupi cu albine, răsturnat lângă Băile Felix (FOTO / VIDEO)
 • Pompierii bihoreni 'salvează' dragostea de carte: Au donat cărţi elevilor din trei şcoli rurale (FOTO)
 • Let’s Get Green: Elevii de la Şcoala 11 au plantat 100 de puieţi de arbori (FOTO)
 • Noaptea muzeelor a atras un număr record de vizitatori în Oradea. Cozi de zeci de metri la noul sediu al MȚC (FOTO)
 • Ziua Eroilor a fost marcată cu felicitări şi diplome în Cetatea Oradea (FOTO)
 • Dezbaterile Consiliului Local Oradea se vor muta în beciurile Primăriei (FOTO)
 • Festin în Piaţa Unirii: A început Street Food Festival Oradea, cu mâncăruri apetisante şi preţuri piperate (FOTO)
 • Cea de-a XXII-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor a debutat cu o dublă lansare de carte (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON