URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 19 FEBRUARIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Doi orădeni au câştigat în instanţă dreptul de a beneficia de terenul lor după bunul plac. S-a demonstrat că atunci când mergi la Primărie pentru o autorizaţie de construcţie nu trebuie să donezi o porţiune din terenul de la drum. Metoda e cel puţin neelegantă, ca să nu spun incorectă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, deşi nu are nici "calitatea" de orădean şi nici titlurile universitare ale predecesorului, merită privită cu încredere: e un om care a adoptat un copil şi un profesionist care a transformat un spital judeţean într-un aşezământ onorabil fără să aştepte bani din cer. Mai ales, însă, şi-a început mandatul cu un diagnostic onest, fără de care nu poate fi iniţiată nicio terapie: sistemul sanitar trebuie orientat rapid spre pacient.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Săptămâna trecută, în centrul Oradiei, chiar vizavi de monstruozitatea arhitectonică denumită Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului”, am surprins o scenă în trafic. În timp ce câteva zeci de mașini așteptau pe trei benzi să se facă verde la semaforul de la trecerea de pietoni, un șofer a aruncat pe geam ceva, cel mai probabil un pachet de țigări gol.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În Monitorul Oficial nr. 1000 din 18 decembrie 2017 a fost publicată Decizia nr. 651/2017 a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că pot face obiectul recursului în casaţie şi hotărârile pronunţate ca urmare a recunoaşterii învinuirii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Despre bullying am auzit cu toţii. Când spui "bullying" te gândeşti de obicei la instituţia şcolii şi ce se întâmplă cu adolescenţii de pe holurile liceelor. Adevărul este că bullying-ul este prezent nu doar în şcoală, ci şi în alte medii, chiar şi în cele predominate de adulţi. Bullying-ul are loc şi la serviciu, în facultate, la sala de sport ori între vecini sau membrii familiei. Atâta vreme cât o persoană se foloseşte de superioritatea sa faţă de o altă persoană pentru a o domina, vorbim de bullying.

Bihorel

Parcare de BOV: În loc să-și aleagă un loc de parcare, a blocat o bandă de circulație
Bihorel
Mârlănia bate bunul-simţ şi în Oradea, uneori la scor. Deşi nu ratează nicio ocazie să se laude că ar fi mai civilizaţi decât „miticii” din sud sau conaţionalii din Moldova, şoferii orădeni dovedesc că în realitate nu-s cu nimic mai breji decât bădăranii din restul ţării.
19 Februarie 2018, 08:47
Retrospectiva săptămânii: Păstorul de la Județ explică de ce vrea ANL-uri pentru angajați
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Păstorul: „Am decis să facem un campus pentru copiii cu nevoi speciale”. „Dar bani aveți?”. „Nu!”. „Și atunci de ce lansezi povestea asta?”. „Pentru că-i pe gratis”. „Bine că aveți bani pentru locuințe ANL pentru angajații la Consiliul Județean...”. „Dacă vrem să ajutăm copiii cu nevoi speciale, hai să-i ajutăm și pe adulții cu același fel de necazuri”.
19 Februarie 2018, 08:01
Restanţieri la informatică: Site-ul Universităţii din Oradea nu 'rezistă' la note
Bihorel
Sistemul informatic dedicat studenţilor Universităţii din Oradea nu a luat notă de trecere în sesiunea de examene de iarnă. Studenţii mai multor facultăţi s-au plâns pe reţelele de socializare că degeaba au conturi pe platforma studinfo.uoradea.ro, prin care ar trebui să-şi poată vedea notele obţinute la examene, deoarece zile întregi site-ul n-a funcţionat, afişând un mesaj de eroare.
18 Februarie 2018, 11:29
Filială mărginaşă: PSD Bihor a rămas fără nicio funcție la nivel înalt
Bihorel
Nevoit să renunţe la portofoliul de ministru al Sănătăţii, Florian Bodog a ajuns un simplu senator între cei 67 câţi numără partidul, în ciuda previziunii şefului PSD Bihor, Ioan Mang, că va primi în compensaţie unul dintre cele 13 locuri în Biroul Permanent al Senatului, ce asigură şi posibilitatea de a dobândi chiar funcţia de vicepreşedinte al forului parlamentar.
17 Februarie 2018, 11:58
Păcătoşi pe Whatsapp: Elevii de la Liceul Emanuel, pedepsiţi pentru înjurături online
Bihorel
Elevii dintr-o clasă de-a VIII-a a Liceului Baptist Emanuel din Oradea nu mai dorm bine nopţile. Nu doar de stresul examenului de final de gimnaziu, ci pentru că dintr-o prostie adolescentină s-au ales cu mediile scăzute la purtare. Tinerii aveau un grup de Whatsapp prin care conversau vrute şi nevrute, dar în care au ajuns şi profesori, ocazie cu care aceştia au văzut cum adolescenţii fac mişto de ei, ba asemănându-i cu diferite "emoticoane", ba scăpând câte o înjurătură la adresa lor.
16 Februarie 2018, 09:43
Vultur la apă: În Pasajul Vulturul Negru băltește apa
Bihorel
Pasajul Vulturul Negru parcă ar fi blestemat. După trei ani de lucrări în care s-au tocat 4,1 milioane euro pe reabilitarea faţadelor, tâmplăriei, a pereţilor şi pavajului, monumentul de arhitectură are încă probleme. Deşi a montat stâlpi telescopici la toate intrările pentru a împiedica accesul maşinilor de teamă că acestea vor distruge pavajul şi pereţii, Primăria a fost incapabilă să ia măsuri elementare de prevenire.
15 Februarie 2018, 09:07
Soţul şef, nevasta subaltern: Soţia şef-adjunctului din Poliţia Bihor vrea un job în instituţie
Bihorel
Adjunctul şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, ar putea deveni şeful propriei soţii. Bihorel a aflat că, alături de alte 28 de persoane, Andreia Bucur a candidat pentru o funcţie de ofiţer specialist la Compartimentul Marketing – Achiziţii Publice din cadrul Serviciului Logistic al Inspectoratului de Poliţie, scos recent la concurs.
14 Februarie 2018, 08:51
Cântăreţii de partid: Mihai şi Jessie Baneş îl pun în umbră pe Alex Velea la Serbările Zăpezii
Bihorel
E bine să fii multilateral dezvoltat, dar se dovedeşte că e şi mai bine să fii PSD-ist. După cum se ştie, fostul şef al Antenei 1 Oradea Mihai Baneş nu doar că este patronul unui site de ştiri "independent", ci şi angajat pe bani publici într-o funcţie de consilier la Biroul de Presă şi Imagine al Consiliului Judeţean Bihor. Pe deasupra, Baneş o face şi pe artistul, având propria trupă, Retro Party Band, alături de fiica sa, Jessie. 
13 Februarie 2018, 09:15
Preţul păcii: Episcopul Sofronie îşi 'spală păcatele' răsplătindu-şi duşmanii cu funcţii
Bihorel
Obosit de atâtea scandaluri, episcopul ortodox al Oradiei încearcă să o dea la pace. În ultimele luni, PS Sofronie Drincec a început să se împace cu majoritatea celor pe care i-a prigonit, într-o încercare de reabilitare a imaginii publice. Cea mai surprinzătoare reconciliere a avut loc la începutul acestei luni, când l-a numit pe preotul Ciprian Mega la biserica Sf. Spiridon de lângă Spitalul Municipal. Instalarea s-a lăsat cu scandal pentru că, ataşaţi de fostul paroh Alexandru Martin, un grup de credincioşi s-a opus pensionării acestuia.
12 Februarie 2018, 10:33
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Şefa femeilor liberale, fericită că a câştigat lupta cu ambrozia
Bihorel
Şefa femeilor liberale, fericită: "După ce ani de zile m-am bătut cu ambrozia, a ieşit în sfârşit o lege în acest domeniu". "Da’ cine-i Ambrozie ăsta, ceva pesedist, de ţi-e aşa mare duşman?". "Nu Ambrozie, ci ambrozia, la feminin. Şi, la fel ca PSD-ul, îmi provoacă alergie. Acum să-i văd eu pe cetăţeni dacă le mai dă mâna să-şi bage piciorul când e vorba de stârpit buruiana alergenă. Am băgat nişte amenzi de zici că le-a stabilit Bolovan!".
12 Februarie 2018, 08:01
Bihorel: Şapte posibile locaţii pentru festivalul D’ale Porcului
Bihorel
Unul dintre cele mai de succes festivaluri din Oradea este "D’ale Porcului", semn că nu ne lăsăm la clujeni, cu tot Untoldu’ lor. Deşi aşa era plănuit iniţial, evenimentul nu se va ţine până la urmă în Parcul Bălcescu, chit că acesta arată exact ca numele festivalului şi s-ar fi potrivit de minune.
11 Februarie 2018, 16:01
Ocska online: Piața de vechituri din Oradea s-a mutat pe Facebook
Bihorel
Mare-i grădina Facebook-ului, iar unii orădeni contribuie din plin la „colorarea” ei. Unul dintre cele mai populare grupuri din Bihor este intitulat „free stuff”, folosit de diverse persoane pentru a anunţa că donează tot felul de lucruri de care nu mai au nevoie. Atât doar că donatorii cad rapid în ridicol deoarece, pe lângă haine şi mobilier, dau de veste că oferă inclusiv cosmetice pe jumătate folosite, flacoane cu suc gazos de portocale sau sticluţe pentru copii.
11 Februarie 2018, 14:01
Premiu cu frână: Angajații de la Termoficare au primit al 13-lea salariu, dar nu pot să se folosească de el
Bihorel
Angajaţii Termoficare Oradea au necazuri cu nevestele după ce s-au trezit că nu pot justifica diferenţa dintre sumele mari ce le-au fost virate pe card şi mărunţişul cu care s-au prezentat acasă la ultima chenzină de luna trecută. Spre exemplu, deşi fiecare a primit pe card cam 5.000 lei, muncitorii şi-au putut scoate de la bancomat abia puţin peste 1.000 lei.
10 Februarie 2018, 11:01
Scandal pe bani: Primăria Pietroasa s-a trezit cu maşinile puse sub sechestru
Bihorel
Conturile şi maşinile Primăriei Pietroasa au ajuns să fie puse sub sechestru de patronii a două firme care au avut contracte cu instituţia, unul pentru dezafectarea fostului cămin cultural din Chişcău, care a costat circa 25.000 lei, iar celălalt pentru asfaltarea drumului din acelaşi sat, în valoare de circa 450.000 lei. Comandate în campania electorală pentru a-i "sălta" edilului Cornel Pîlea şansele la un nou mandat, lucrările nu au mai fost plătite, motiv pentru care, văzând că aşteaptă degeaba, firmele au dat în judecată Primăria, obţinând  executarea silită a instituţiei.
09 Februarie 2018, 09:46
Durul cel moale: Şeful CJ a semnat un nou contract cu fundaţia care a dus o adolescenta fără drept în America
Bihorel
Cazul adolescentei din Bihor dusă anul trecut în America de către reprezentanţii Fundaţiei Emanuel Speranţa României, care o aveau în îngrijire, fără acordul tutorelui legal, adică al şefului Consiliului Judeţean, nu doar că n-a fost elucidat nici după câteva luni de la lansarea lui chiar de către Pásztor Sándor, dar pare tot mai ciudat.
08 Februarie 2018, 08:54
Ce-i cu mâna nu-i minciună: Noul sistem de vot de la Consiliul Judeţean, inaugurat cu o… pauză
Bihorel
Aleşii judeţului s-au modernizat mai mult decât pot duce. Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a spart în decembrie 23.200 de euro, plus TVA, pentru un sistem nou de vot şi de sonorizare, cumpărat fără licitaţie de la un SRL din Salonta, Globomax, al unui anume Nagy Lajos. Marţea trecută, şedinţa ordinară a CJ a început cu o întârziere de 20 de minute deoarece respectivul a fost chemat să le facă un instructaj consilierilor judeţeni. Nagy, însă, s-a bâlbâit şi a "scrântit" rău de tot limba română, zicându-le aleşilor că "se explică pe foaie cum se funcţionează sistemul"
07 Februarie 2018, 08:51
Îndrăzneală virtuală: Până şi PSD-iştii recunosc că partidul a pus în funcţii miniştri chinuiţi
Bihorel
Numai PSD-ist să nu fii în ziua de azi! Cel puţin nu pe Facebook, unde junii roşii sunt zeflemisiţi din cauza propriilor tovarăşi. Săptămâna trecută, a fost luat peste picior fostul şef al PSD Oradea, consilierul local Liviu Sabău Popa, director economic la Ambulanţa Bihor, din pricina nivelului jalnic al Guvernului Dăncilă.
06 Februarie 2018, 08:56
Singur printre străini: Un localnic din Almaşu Mic n-a avut loc în cimitirul satului din cauza… religiei
Bihorel
Un localnic din comuna Balc a avut săptămâna trecută surpriza să afle că nu îşi poate înmormânta tatăl în cimitirul sătesc din Almaşu Mic, din cauza Bisericii ortodoxe. Bolnav de cancer, bărbatul de 59 de ani s-a pocăit în ultimele trei luni de viaţă, fapt pentru care comitetul parohial, în frunte cu preotul Nicolae Pop, s-a opus înmormântării lui printre ortodocşi. 
05 Februarie 2018, 08:55
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Criticul îl trimite pe Barney la bulău pentru prostituție intelectuală
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Criticul de teatru l-a criticat pe inenarabilul rector Barney: "Amărâtul de rector, în loc să-şi pună cenuşă în cap, dacă are aşa ceva (cap, nu cenuşă), caută să vadă cine l-a criticat pentru scrisoarea de adeziune trimisă noului ministru al Educaţiei".
05 Februarie 2018, 08:05
Follow the Money: Cum s-a transferat Szarka Arpad de la Direcţia de Asistenţă Socială la CAS
Bihorel
Săptămâna trecută, portalul BIHOREANULUI a dezvăluit felul în care directorul adjunct al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din subordinea Consiliului Judeţean, UDMR-istul Szarka Arpad, s-a transferat ca şef de serviciu la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor, în plin scandal declanşat de anchetarea cazului unei minore aflate într-un centru de plasament plecate în SUA fără aprobarea preşedintelui CJ.
03 Februarie 2018, 14:08
Adevărat a înviat! „Ilustrul academician” Mircea Ifrim a ieșit în faţă ca să-l laude pe Florian Bodog
Bihorel
Dacă orădenii au uitat de primul decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, fostul senator PRM şi „academician” Mircea Ifrim, presa din Bucureşti l-a reînviat. Un site de ştiri din Capitală, DC News, a realizat un interviu cu „ilustrul academician”, prezentat drept „un ambasador al lumii medicale”, deşi nici vorbă ca Ifrim să aibă un atare prestigiu. În interviul publicat pe 19 ianuarie cu „marele profesor”, acesta l-a elogiat pe orădeanul Florian Bodog.
02 Februarie 2018, 09:42
Baschet şi confuzie: Reprezentanţii CSM Oradea se dovedesc loviţi de amnezie
Bihorel
Numeroasele schimbări în lotul echipei de baschet a oraşului, CSM CSU Oradea, au zăpăcit nu doar suporterii, ci chiar şi pe reprezentanţii clubului, adică pe cei care le-au operat. Altfel nu se explică de ce, pe biletele care s-au vândut online pentru meciul de joia trecută, disputat cu Phoenix Galaţi, a apărut un lot imaginar.
01 Februarie 2018, 08:53
Reveniţi, vă rog! Compania Electrica a redus drastic programul la ghişee
Bihorel
Electrica, se pare, nu vrea bani! După reclamaţii repetate ale clienţilor enervaţi de cozile de la ghişee şi de programul de lucru complet inadecvat, conducerea societăţii de furnizare a energiei electrice a luat măsuri pentru "remedierea" situaţiei. Concret, din data de 1 ianuarie şefii Electrica Furnizare au schimbat programul de lucru cu clienţii astfel încât orădenii care sunt ocupaţi în câmpul muncii să nici nu mai poată ajunge la ghişee, necum să mai stea şi la cozi. 
31 Ianuarie 2018, 08:51
Hârtop de Vârtop: Turiştii care au vrut să schieze pe 'Piatra Grăitoare', lăsaţi fără pârtie
Bihorel
Turiştii care au urcat spre Vârtop în weekendul 19-21 ianuarie, cu chef să schieze pe pârtia Piatra Grăitoare, au fost foarte dezamăgiţi. Deşi vremea a fost perfectă, segmentele negru şi roşu ale pârtiei, adică porţiunile dedicate celor pricepuţi, nu erau defel întreţinute. Vineri, zăpada nu fusese bătătorită, aşa că schiorii s-au chinuit să coboare printre denivelări.
30 Ianuarie 2018, 08:51
Judecata de apoi: Delia Ungur s-ar putea întoarce la șefia parcurilor industriale din Oradea
Bihorel
Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau! Delia Ungur, fostul director al Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, este pe cale să se întoarcă la conducerea parcurilor industriale ale municipiului. 
29 Ianuarie 2018, 08:55
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Directorul tehnic al Primăriei explică de ce face alergie la plantări
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Directorul tehnic de la Primărie probabil are bronșită, altfel nu-mi explic de ce-i așa flegmatic. „Conform raportului nostru, anul trecut am pus mai des mâna pe drujbă decât pe stilou”. „Dar de ce nu vă ocupați și cu plantările?”. „Nu le suport. După ce Bolovan mi-a plantat pe cap un viceprimar și un city manager, fac alergie la cuvântul ăsta”.
29 Ianuarie 2018, 08:02
Ai umor, Jb! Povestea orădeanului 'Pantera Neagră' s-a transformat într-o 'comedie' de succes
Bihorel
Nu puţini cititori ai Jurnalului bihorean apreciază umorul ce erupe din unele articole, chiar dacă involuntar. O capodoperă a genului, intitulată "Pantera Neagră – un orădean, exemplu unic pentru România", a fost publicată joia trecută sub semnătura Otiliei Şandor, care s-a căznit să redea povestea unui cântăreţ despre care autoarea încredinţează că a suferit "în vremea copilăriei cât alţii nu suferă în şapte vieţi, iar la un moment dat, după ce a fost respins constant de societate fără a avea o vină, a ajuns chiar el să clacheze extrem, ajungând să fie condamnat cu suspendare...".
27 Ianuarie 2018, 10:40
Aplicaţie de mântuială: Abia lansată de preşedintele CJ, aplicaţia Bus Bihor dă rateuri
Bihorel
Lansate cu tam-tam joia trecută de însuşi preşedintele Consiliului Judeţean Pásztor Sándor, site-ul bihortransport.ro şi aplicaţia Bus Bihor pentru telefoane mobile ar mai putea purta şi denumirea generică "Încurcă-i, drace!". Cele două programe menite să aducă transportul navetiştilor bihoreni în secolul XXI ar trebui să ofere informaţii precise despre orarul tuturor curselor de autobuz, staţiile prin care acestea trec şi, dacă sunt în desfăşurare, locul în care se află maşinile, permiţând totodată călătorilor să transmită recenzii despre condiţiile oferite de transportatori. Deşi au costat peste 52.000 lei, cele două platforme prezintă şi informaţii false.
26 Ianuarie 2018, 09:10
Crapă podul! Au apărut fisuri în dalele de granit montate pe Podul Ladislau! (FOTO)
Bihorel
La doar doi ani după reabilitare, Podul Sfântul Ladislau cedează pe la încheieturi. La capătul dinspre clădirea Primăriei au apărut fisuri în dalele de granit, provocate – cel mai probabil – de dilatarea şi contractarea la trecerea de la anotimpul cald la cel rece. Reprezentanţii municipalităţii au notificat constructorul slovac Firesta-Fiser Rekonstrukce Stavby să treacă la refacerea lucrării, având în vedere că se află în garanţie, dar vor trebui să mai aştepte.
25 Ianuarie 2018, 09:40
Onoare la secret: Un universitar din Oradea, decorat de preşedintele Iohannis
Bihorel
Acuzat că numai relele le vede la Sorbonica, lucru de altfel fals, Bihorel le oferă universitarilor orădeni o dovadă că le remarcă şi pe cele bune.Ca dovadă, iată, îi anunţă că un confrate de-al lor a primit o importantă distincţie, despre care ei habar nu au. La finalul lunii noiembrie a anului trecut, unul dintre profesorii Facultăţii de Ştiinţe Economice, Mihai Berinde, fost preşedinte al Consiliului Concurenţei şi fost secretar de stat în diverse ministere între anii 1994-2000, a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.
24 Ianuarie 2018, 12:01
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Ne enervează: Lucrările făcute de mântuială pe strada Feleacului (FOTO)
 • D’ale porcului: 25 de echipe din Bihor şi de dincolo de graniţă se întrec la preparat cârnaţi, caltaboşi, toroş şi jumări (FOTO/VIDEO)
 • Campionatul câinilor isteţi: Cupa Braveheart Oradinum, cel mai mare concurs de mondioring din ţară, în şanţul Cetăţii (FOTO/VIDEO)
 • Percheziţii ale poliţiştilor antifraudă: Peste 400 de haine şi încălţăminte contrafăcute, ridicate din casa unui tânăr orădean (FOTO)
 • Premieră: Adunarea Generală a AJF Bihor l-a avut invitat special pe președintele Federației Române de Fotbal (FOTO)
 • Cel mai longeviv poloist român, Fejer Ivan, în mijlocul elevilor Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (FOTO)
 • Oazele termale: Cum au ajuns Băile Felix și Băile 1 Mai locul de tratament și relaxare preferat al românilor (FOTO)
 • Se anunţă şantier! Strada Universităţii se închide din martie, pentru construirea unui alt pod peste Peţa (FOTO)
 • Flamenco pe mal: Copacul 'îmbrăcat' în lalele s-a transformat într-o dansatoare (FOTO)
 • E gata vivariul de la Muzeu: Sunt expuse insecta-băţ, dragonul bărbos şi tarantula cu genunchii roşii (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON