URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Bihoreanul tipărit

Plan de fugă: Planul Oradiei pentru situaţii de urgenţă inventariază 12 riscuri majore pentru siguranţa locuitorilor
Bihoreanul tipărit
Planul Oradiei pentru situaţii de urgenţă inventariază 12 riscuri majore pentru siguranţa locuitorilor, de la inundaţii şi viituri la incendii şi cutremure. Află detalii!
08 Iunie 2017, 13:55
Abuz în funcţie! Directoarea parcurilor industriale, Delia Ungur, contestă concursurile cu dedicaţie ale Primăriei
Bihoreanul tipărit
Delia Ungur reclamă că a fost eliminată din Consiliul de Administraţie deşi avea nota cea mai mare. Selecţia membrilor CA din firmele municipalităţii se lasă cu scandal după ce directorii au fost scoşi în afara organelor de conducere colectivă, pentru a nu mai influenţa administratorii instalaţi prin concursuri cu dedicaţie.
08 Iunie 2017, 08:07
Luna poveştilor: Actori din toată ţara le vor prezenta personaje şugubeţe din poveşti cu tâlc, la Festivalul de Teatru Arcadia
Timp liber
În Oradea, luna lui Cireşar e dedicată copiilor. Prinţi, prinţese, zmei, căpcăuni, zâne şi motani poznaşi sunt doar câteva dintre personajele care vor anima noua ediţie a Festivalului de Teatru pentru Copii Arcadia. Micuţii vor putea descoperi aventurile lui Dănilă Prepeleac şi pe cele ale Motanului Încălţat, vor afla tâlcurile din povestea Fata Babei şi Fata Moşului, dar vor putea participa şi la un spectacol cu baloane uriaşe din săpun.
07 Iunie 2017, 14:18
Ameninţări mafiote! Paznici de vânătoare intimidaţi prin metode oribile, după ce au prins la braconaj un afacerist orădean (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După ce au prins în mod repetat la braconaj un afacerist orădean, paznicii de vânătoare din pădurile Nojoridului sunt avertizaţi constant, prin cele mai oribile metode. Cercetat pentru braconaj, ultraj, încălcarea regimului armelor şi muniţiilor şi tentativă de omor, Ştefan Dudaş, un adevărat campion judeţean al vânătorii ilegale, a fost "iertat" de ultima acuzaţie, cea mai gravă, de procurorii Parchetului Bihor, obligaţi totuşi de Tribunal să refacă ancheta.
Ambulanţe pe butuci: Trei sferturi din maşinile Ambulanţei şi jumătate din cele ale SMURD Bihor sunt bune de casat
Bihoreanul tipărit
Deşi vehiculele celor două servicii se defectează în misiuni, iar reparaţiile sunt tot mai costisitoare, ministrul Florian Bodog a oprit o licitaţie demarată, promiţând că va începe achiziţii la finele anului, în timp ce premierul anunţă că Guvernul... nu are bani.
06 Iunie 2017, 13:22
Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!
Bihoreanul tipărit
Marţi, 6 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul "Oradea noastră". Dintre subiectele noii ediţii: După ce au prins în mod repetat la braconaj un afacerist orădean, paznicii de vânătoare din pădurile Nojoridului sunt avertizaţi constant, prin cele mai oribile metode. Cercetat pentru braconaj, ultraj, încălcarea regimului armelor şi muniţiilor şi tentativă de omor, Ştefan Dudaş, un adevărat campion judeţean al vânătorii ilegale, a fost “iertat” de ultima acuzaţie, cea mai gravă, de procurorii Parchetului Bihor, obligaţi totuşi de Tribunal să refacă ancheta.
06 Iunie 2017, 00:00
Muzeu viu: Noul Muzeu va reconstitui istoria Ţării Crişurilor prin expoziţii moderne şi interactive
Bihoreanul tipărit
Noul Muzeu va reconstitui istoria Ţării Crişurilor prin expoziţii moderne şi interactive. Vizitatorii vor putea petrece ore întregi în muzeul care urmează să fie dotat şi cu un vivariu cu peşti şi animale mici, o cafenea cu terasă şi un parc cu spaţii pentru copii.
04 Iunie 2017, 10:20
Vară muzicală: Solişti de operetă recunoscuţi vor cânta la Oradea, iar Luna Amară va deschide o serie de concerte acustice în Cetate
Bihoreanul tipărit
Orădenii care iubesc muzica au în faţă o vară bogată. La început de iunie, sunt tentaţi cu lucrări clasice, precum Requiem-ul lui Giuseppe Verdi, care va fi interpetat în Basilica Romano-Catolică, precum şi cu operetă, adusă de artişti lirici din Viena, în cea de-a doua ediţie a European Music Open. Tot luna aceasta începe la Oradea şi un proiect inedit, Backyard Acoustic Season, care aduce melomanilor, în concerte boeme, trupe ca Luna Amară, Robin and the Backstabbers şi Coma.
03 Iunie 2017, 10:39
Plagiat... ca la carte! Hotărârea 'beton' care a consfinţit plagiatul profesoarei Simona Cavalu de la Facultatea de Medicină
Bihoreanul tipărit
Hotărârea Tribunalului Bihor care a consfinţit plagiatul profesoarei Simona Cavalu de la Facultatea de Medicină este fondată pe o comparaţie riguroasă între cartea originală şi copie. Analiza făcută de judecătoarea Monica Popovici între ediţiile cărţii semnate de Cavalu şi cele ale volumului lansat înainte cu un deceniu de britanicul Martin Hollins dovedeşte justificarea sancţiunii stabilite pentru furt intelectual.
Alin Haniş, şeful Poliţiei Bihor: 'Nu sunt mason şi nu fac parte din alte organizaţii secrete'
Bihoreanul tipărit
Comisarul şef Alin Haniş recunoaşte că s-a înscris la Academia de Poliţie nu doar de dragul meseriei, ci şi pentru că aici nu trebuia să dea examen din matematică. Nu se descurca la calcule, chit că urmase un liceu cu profil real. În final, s-a dovedit o alegere bună. Recent, el a fost desemnat să preia conducerea Inspectoratului Judeţean Bihor, ca împuternicit, după ce 6 luni a fost la comanda Poliţiei judeţului Satu Mare. "Nu sunt mason şi nu fac parte din alte organizaţii secrete", dă asigurări șeful IPJ, în primul interviu acordat din noua funcție.
31 Mai 2017, 14:21
Vor să le ia satul! Pretinşi moştenitori ai unui grof care stăpânise pădurile din jurul Dernei revendică mai mult de jumătate dintr-un sat (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Pretinşi moştenitori ai unui grof care stăpânise pădurile din jurul Dernei în urmă cu peste un secol revendică mai mult de jumătate dintr-un sat. 15 persoane care susţin că se trag din contele Bartos Gábor pretind 80 din cele 130 hectare ale satului Sacalasău Nou pe motiv că ar fi fost confiscate de comunişti, deşi zona n-a fost cooperativizată niciodată, iar strămoşii localnicilor au cumpărat toate pământurile chiar de la familia grofului, plecată în Ungaria după Unirea din 1918.
Neurologie de aur: Neurologii orădeni au fost premiaţi la Congresul European de specialitate
Bihoreanul tipărit
Neurologii orădeni au fost premiaţi recent la Congresul European de specialitate. La doar 7 ani după înfiinţarea secţiei de profil în cadrul Spitalului Judeţean, specialiştii acesteia au fost răsplătiţi cu placheta de aur a Asociaţiei Europene Stroke, pentru calitatea tratamentelor acordate în accidentele vasculare cerebrale, la "concurenţă" cu colegi din 10 spitale româneşti şi alte câteva sute de pe continent.
Teroare în Ştei: O gaşcă de spărgători de locuinţe îi terorizează pe locuitorii oraşului
Bihoreanul tipărit
O gaşcă de spărgători de locuinţe devalizează rând pe rând casele micilor întreprinzători din Ştei, fără ca Poliţia să le poată da de urme. Revoltaţi pe neputinţa oamenilor legii, care de peste doi ani nu reuşesc să găsească făptaşii, în timp ce aceştia dau câte o lovitură la 2-3 săptămâni, localnicii s-au plâns primarului oraşului şi sunt hotărâţi să îi reclame pe poliţişti ministrului de Interne.
30 Mai 2017, 08:06
Front de lucru: Oradea redevine un uriaş şantier, cu zeci de tranşee, maşini bară la bară şi apă caldă furnizată cu întreruperi
Bihoreanul tipărit
Din iunie, Oradea va redeveni un uriaş şantier, cu zeci de tranşee, maşini încolonate bară la bară şi apă caldă furnizată cu întreruperi. Traficul rutier va fi îngreunat de lucrările pentru înlocuirea a încă 15 kilometri de magistrale de termoficare, de săpăturile Companiei de Apă, de construirea viitoarei linii de tramvai dintre Calea Aradului şi Cantemir şi de modernizarea a 23 de străzi.
Mazilit de tovarăşi: Claudiu Pop a fost schimbat după voia şefului PSD Bihor, pentru deviaţionism de la linia anti-Bolojan
Bihoreanul tipărit
Cum te ajută ai tăi nu te înfundă nimeni! Numit prefect pe 16 mai 2012, printr-o Hotărâre de Guvern semnată de Victor Ponta, supravieţuitor al ruperii USL, dar şi al huliţilor tehnocraţi, Claudiu Pop a fost demis joia trecută prin iscălitura premierului Sorin Grindeanu, în urma unei combinaţii de care şeful PSD Bihor, Ioan Mang, n-a fost deloc străin, în ciuda dezminţirilor neconvingătoare.
29 Mai 2017, 12:56
Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!
Bihoreanul tipărit
Luni, 29 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Pretinşi moştenitori ai unui grof care stăpânise pădurile din jurul Dernei în urmă cu peste un secol revendică mai mult de jumătate dintr-un sat.15 persoane care susţin că se trag din contele Bartos Gábor pretind 80 din cele 130 hectare ale satului Sacalasău Nou pe motiv că ar fi fost confiscate de comunişti, deşi zona n-a fost cooperativizată niciodată, iar strămoşii localnicilor au cumpărat toate pământurile chiar de la familia grofului, plecată în Ungaria după Unirea din 1918.
29 Mai 2017, 00:00
Cireşar în culori: Copiii Oradiei sunt chemaţi la spectacole şi jocuri în Cetate, iar adolescenţii la un festival multicolor
Bihoreanul tipărit
La Oradea, vara va fi multicoloră. Cel puţin aşa o anunţă primele evenimente ale lunii iunie. Timp de patru zile, copiii vor fi răsfăţaţi cu spectacole de teatru, show-uri de magie, ateliere de creaţie şi jocuri pe gustul lor, în cadrul Kids Fest, în timp ce adolescenţii şi toţi tinerii care au chef de distracţie sunt chemaţi la a doua ediţie a Colours Festival, de unde niciun petrecăreţ nu poate pleca "nepătat"...
27 Mai 2017, 10:59
Primăria Oradea, not found! Vor smart-city, dar jumătate din hotspoturile WiFi nu funcţionează
Bihoreanul tipărit
Proiectul european în valoare de 74.500 euro pentru amplasarea de hotspot-uri cu internet gratuit a eşuat înainte să expire cei cinci ani de funcţionare obligatorie. BIHOREANUL a descoperit că 25 din cele 50 de puncte WiFi, începând cu cele ultracentrale din Piaţa Unirii şi Parcul Cetăţii, sunt scoase din uz de câteva luni deoarece, în lipsa reclamaţiilor, Primăria a omis să ceară RCS&RDS verificarea stării aparaturii.
26 Mai 2017, 08:04
Festin la castel: În acest sfârșit de săptămână, bihorenii sunt aşteptaţi la Diosig, la un festival cu vinuri de soi, mâncăruri gustoase şi muzică
Bihoreanul tipărit
Jó bor, jó egészség, adică vinul bun e sănătate curată. Aşa spun sătenii din Diosig, care la finalul lunii mai aşteaptă bihorenii şi alţi curioşi la un eveniment... de soi. Festivalul Vinului se va desfăşura, în premieră, în curtea Castelului Zichy din localitate, unde participanţii vor putea degusta vinuri alese, între care şi unele din faimosul soi Bakator, specific zonei, şi vor mânca din preparatele gătite de bucătari locali, precum gulyas la ceaun şi purcel la proţap. Deci, un ospăţ pe cinste...
25 Mai 2017, 18:17
Malpraxis auto: Proprietarul unui Lexus putea sări în aer cu maşina, după o intervenţie eronată la un service Toyota
Bihoreanul tipărit
Dispută între proprietarul unui Lexus şi dealerul Toyota din Oradea, care, după ce a greşit o intervenţie banală, putea provoca incendierea maşinii şi o explozie într-o benzinărie. Ajuns în service la invitaţia Toyota România, în cadrul unei campanii de verificare, bărbatul acuză reprezentanţa locală că i-a pus viaţa în pericol şi că îi refuză schimbarea, chiar şi contra cost, a maşinii compromise.
Pistă cu 'găuri': Aeroportul Oradea ar putea fi 'taxat' cu 10 milioane lei de firmele care au construit noua pistă
Bihoreanul tipărit
Aeroportul Oradea ar putea fi "taxat" cu 10 milioane lei de firmele care au construit noua pistă. Pe lângă instabilitatea zborurilor internaţionale, probată de suspendarea curselor de Torino, Aeroportul mai are un bai: firma PORR Construct i-a deschis proces pentru pagube produse din cauza proastei organizări a şantierului noii piste.
24 Mai 2017, 08:07
Fata tatii cea nervoasă: Tatăl elevei de la Colegiul Mihai Viteazul care şi-a bătut cu sălbăticie o colegă, este un fost traficant de droguri!
Bihoreanul tipărit
Flavius Belcea, tatăl fetei de la Colegiul Mihai Viteazul care împreună cu două amice şi-a bătut cu sălbăticie o colegă, este un fost traficant de droguri! Bărbatul care i-a înjurat vârtos pe criticii odraslei scăpate de sub control şi care îi calcă rapid pe urme, ajungând în atenţia Poliţiei cu doi ani înainte de majorat, a scăpat după ce a fost prins distribuind marijuana cu un an de închisoare cu suspendare.
Oradea lacustră. Ca să n-o mai inunde ploile torenţiale, Oradea are nevoie de 50 milioane euro
Bihoreanul tipărit
Oradea se inundă la fiecare ploaie mai serioasă deoarece extinderea reţelei de canalizare pluvială nu a ţinut pasul cu urbanizarea accelerată din ultimii ani. Casele din strada Ciheiului, curţile din Gheorghe Doja, beciurile blocurilor de pe Italiană şi toate zonele mai joase din oraş sunt inundate de ploile torenţiale de primăvară, care au provocat şi Universităţii pagube de peste 100.000 euro.
22 Mai 2017, 10:52
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit!
Bihoreanul tipărit
Luni, 22 mai, a apărut noul număr BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dinte subiectele noii ediții: Flavius Belcea, tatăl fetei de la Colegiul Mihai Viteazul care împreună cu două amice şi-a bătut cu sălbăticie o colegă, este un fost traficant de droguri! Bărbatul care i-a înjurat vârtos pe criticii odraslei scăpate de sub control şi care îi calcă rapid pe urme, ajungând în atenţia Poliţiei cu doi ani înainte de majorat, a scăpat după ce a fost prins distribuind marijuana cu un an de închisoare cu suspendare.
22 Mai 2017, 00:00
Ruine publice: Vechi, murdare, transformate de boschetari în adăposturi, WC-urile publice din Oradea sunt o ruşine (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Vechi şi murdare, unele transformate de boschetari în adăposturi, WC-urile publice din Oradea sunt, pe bună dreptate, evitate de localnici şi turişti.  În timp ce orădenii se plâng că în parcurile şi zonele publice nu există toalete curate, pe care să le folosească cu încredere, edilii recunosc că modernizarea WC-urilor este necesară, dar imposibilă, pentru că nu sunt bani pentru investiţii.
Vecine, am scăpat de tine! Orădenii pe care nu-i lasă vecinii să-și reabiliteze imobilele ar putea scăpa de supraimpozitare
Bihoreanul tipărit
Orădenii pe care vecinii îi pun în imposibilitatea de a-şi reabilita imobilele neîngrijite ar putea scăpa de supraimpozitare, de anul viitor. Municipalitatea vrea să modifice regulamentul astfel încât orădenii care varsă în contul Primăriei contravaloarea părţii ce le revine din costul total al lucrărilor să scape de supraimpozitarea de 500%.
19 Mai 2017, 08:15
Sandu Fulgu’: Celebrul luptător-dansator Alexandru Lungu îşi dezvăluie faţa sensibilă (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cel mai faimos luptător român, uriaşul Alexandru Lungu, şi-a arătat o faţă surprinzătoare pe ringul show-ului "Uite cine dansează", a cărui revelaţie a fost. Deşi cântăreşte peste 150 de kilograme, "Bestia" din Oradea a luat în serios provocarea de a dansa în populara emisiune a Pro TV şi, datorită ambiţiei şi tenacităţii, a fost una dintre cele mai susţinute şi votate vedete ale competiţiei.
Goana după bani: Înainte de legea prevenţiei, inspectorilor fiscali li s-au fixat ţinte de colectare de la firme şi cetăţeni
Bihoreanul tipărit
Înainte de legea prevenţiei, inspectorilor fiscali li se fixează ţinte de colectare suplimentară. O reglementare prin care fiecare inspector trebuie să scoată bani în plus de la firme şi cetăţeni este criticată de şeful PSD, dezminţită de conducerea ANAF şi confirmată, cu nuanţe, inclusiv de şeful Finanţelor Bihor.
17 Mai 2017, 18:40
Interviu cu primarul Ilie Bolojan: 'Din politică ieşi pe picioarele tale sau cu un picior în dos'
Bihoreanul tipărit
Împins de organizaţiile din Ardeal şi Banat, cele mai puternice, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, era cotat în ultimele luni cu şanse mari la preşedinţie, dar săptămâna trecută a decis să nu concureze. În interviul acordat BIHOREANULUI, Bolojan arată ce socoteli îşi făcuse şi de ce n-a mers până la capăt, dar şi cum a pierdut PNL şefia Consiliului Judeţean Bihor, de ce nu a arbitrat disputa între cei doi viceprimari pentru conducerea PNL Oradea şi cum vede în continuare politica, cu grija de a părăsi scena pe picioarele sale, "nu cu un picior în dos".
17 Mai 2017, 13:10
Judeţ otrăvit: Burduşite cu mii de tone de reziduuri periculoase, 5 depozite din Bihor se află pe lista celor mai poluante incinte industriale (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Burduşite cu mii de tone de reziduuri periculoase, cinci depozite din Suplacu de Barcău şi Derna se află pe lista celor 68 de incinte industriale grav poluante pentru care România riscă amenzi usturătoare la Curtea Europeană de Justiţie. Dacă le-ar ceda digurile ori o viitură le-ar revărsa peste margini, lacurile cu resturi petroliere ale fostei Rafinării Crişana ar contamina apele Barcăului, iar cele cu acid sulfuric şi gudroane de la defuncta Uzină de uleiuri din Derna-Tătăruş ar distruge o parte a localităţii.
17 Mai 2017, 08:01
 < Pagina precedentă 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON