Abonează-te la RSS
 
Ediția tipărită
 
   
 
Părerea noastră
 
folclor de bihor.jpg

Folclor
de Bihor

de Mircea Chirilă

Bolojan a pierdut bătălia pentru mutarea Muzeului în Cetate nu pentru că ideea lui ar fi fost proastă, ci pentru că a fost incapabil să explice cu cifre avantajele proiectului său. În vreme ce drojdieri convertiţi în mari specialişti turnau comunicate pline de cifre lipsite de noimă, Bolojan se încăpăţâna să creadă că va câştiga lămurindu-i pe consilierii locali.
 
 
zic si eu.jpg

Zic şi eu

de Adrian Criş

Dacă am ţine cont de vechile zicale despre bătaie ("Bătaia e ruptă din rai", "Unde tata loveşte carnea creşte", "Când drumul e bătut pot trece şi căruţele" ori "Palma tatălui, mai dulce ca mângâierea vecinului"), am putea crede că procuroarea care a clasat dosarul în care angajaţii Centrului de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale trebuiau cercetaţi pentru bătăile aplicate minorilor instituţionalizaţi e un adevărat tezaur paremiologic.
 
 

Cum a fost?

de Lucian Cremeneanu

În Oradea există o fetiţă de vreo 7-8 ani care ştie deja ce înseamnă felaţie, cum se masturbează bărbaţii, cum se iubesc prin spate homosexualii şi cum şi-o trag mami şi tati în patul conjugal. A văzut de la 2 metri cum urinează bărbaţii şi a învăţat câteva expresii noi (mă pupi în cur, să ţi-o bagi în cur, muscă verde de căcat, porc împuţit) cu care va face ravagii printre prietene şi colegi de şcoală.
 
 
 
     
 
Newsletter
 
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
   
 
Magazin
 
Veste şoc, vineri, pentru fanii cuplului "Brangelina". Presa americană a anunţat că Angelina Jolie şi Brad Pitt se despart, după ce el ar fi înşelat-o cu... un actor!
 
Descoperire istorică făcută de NASA. Cercetătorii susţin că au găsit prima planetă care, la prima vedere, ar putea susţine viaţa.
 
O femeie din Cluj a fost filmată în timp cea zgâria multe maşini pe lângă care trecea. Când a fost întrebată de ce face asta, femeia a refuzat să răspundă. Pe internet, femeia şi-a atras şi susţinători, dar şi duşmani.
 
   
 
Spune ce crezi
 
Care credeţi că e coaliţia cea mai potrivită să conducă administraţia locală în Bihor şi în Oradea?


sau vezi rezultatele
 
     
 
Premiile lui Bihorel
 
Anunţat cu surle şi trâmbiţe în februarie, comitetul format din 10 ecologişti orădeni şi menit să depună la Parlament primul proiect de lege iniţiat de cetăţeni, având ca obiect interzicerea exploatării gazelor de şist, s-a desfiinţat cât ai zice fracturare.
 
Pui de Făt-Frumos, Adrian Caba, omul de încredere al episcopului Sofronie Drincec, creşte într-un an cât alţii în şapte. Fost portar al Episcopiei pe vremea Preasfinţitului Ioan Mihălţanul, preotul a ajuns în ultimii ani cel mai bine plătit angajat al instituţiei după PS Sofronie.
 
Primarul de Sînmartin, Lucian Popuş, s-a pregătit sufleteşte de Sărbătorile Pascale, printr-un pelerinaj la Muntele Athos. Edilul şi-a petrecut săptămâna trecută la Sfântul Munte, conform unui obicei devenit deja tradiţie. Asemenea voievozilor din vechime, Popuş a călătorit însoţit de un sobor de preoţi ortodocşi, între care Virgil Bocşan din Rontău, Tudor Bonce din Cordău şi asistentul universitar Florin Tomoioagă, bun vorbitor de limbă greacă.
 
   
 
De știut
 
mircea-dumitrescu.jpg

Bihoreanul
la medic

de Mircea Dumitrescu

Constipaţia cronică este foarte răspândită în ţările cu standarde ridicate de civilizaţie, 10% din populaţie luând laxative în mod constant. Cauzele cele mai frecvente sunt neglijarea impulsului de defecaţie şi lipsa de iniţiere a acesteia, cu acumularea ulterioară de materii fecale uscate în cantitate mare la nivelul rectului.
 
 
mircea-ursuta.jpg

Avocatul Bihoreanului

de Mircea Ursuta

Aşa cum arătam săptămâna trecută, amânarea aplicării pedepsei este o instituţie nouă în dreptul penal român, nefiind considerată condamnare potrivit noului cod penal. Spre deosebire de renunţarea la pedeapsă care se dispune fără a se institui obligaţii în sarcina autorului infracţiunii, amânarea aplicării pedepsei implică stabilirea unor obligaţii şi măsuri de supraveghere pe perioada termenului de supraveghere.
 
 
 
     
Bihoreanul tipărit
14.04.2014, 00:00
Luni, 14 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Metropola imaginată de primarul Ilie Bolojan prin unificarea Oradiei cu comunele limitrofe se izbeşte de teama de oraş a localnicilor. În ciuda avantajelor oferite de municipiu, mergând de la servicii publice de calitate până la şansa dezvoltării economice prin atragerea de fonduri europene, sătenii comunelor învecinate şi edilii acestora nu vor să renunţe la autonomia locală, de teamă că vor ajunge orădeni de categoria a doua.
 
19.04.2014, 11:12
"Panem et circenses", formula găsită de romani pentru bunăstarea populaţiei, nu se prea aplică şi-n Oradea. Cel puţin nu în ceea ce priveşte circul. Calendarul evenimentelor municipalităţii pe 2014, aprobat de aleşii locali la sfârşitul lunii trecute, cuprinde doar şapte manifestări ce vor fi organizate integral de Primărie, între care Festivalul Toamna Orădeană, dar mai scurt ca în 2013, şi - în premieră - un Târg de Crăciun.
 
18.04.2014, 07:31
17 hectare de teren brăzdate de canale tehnice cu toate utilităţile, investiţii de 24 milioane euro şi circa 300 de noi locuri de muncă. Fosta ruină de la capătul oraşului se transformă într-un parc industrial privat apt să devină unul dintre pilonii reindustrializării Oradiei. Chim Park vrea să atragă în următorii doi ani pe platforma industrială din Şoseaua Borşului şapte companii străine, cu investiţii de 25 milioane euro şi 300 de angajaţi.
 
17.04.2014, 07:52
Triplu licenţiat, al Academiei Militare Nicolae Bălcescu în Litere şi doctor în Geografie, absolvent al numeroase cursuri de specialitate în ţară şi în străinătate, colonelul Eduard Simion este încă din 2010, de la inaugurare, directorul Centrului de Excelenţă NATO HUMINT din Oradea, specializat - cum arată şi denumirea - în culegerea de informaţii din sursă umană. "Oradea nu este ţintă pentru terorişti", afirmă el.
 
16.04.2014, 07:43
În ciuda avantajelor oferite de municipiu, mergând de la servicii publice de calitate până la şansa dezvoltării economice prin atragerea de fonduri europene, sătenii comunelor învecinate şi edilii acestora nu vor să renunţe la autonomia locală, de teamă că vor ajunge orădeni de categoria a doua.
 
15.04.2014, 07:37
Angajaţii Primăriei Copăcel au decontat din banii instituţiei sute de parfumuri, o jumătate de tonă de cuie, ba chiar şi un detector de radar. O contabilă a spart jumătate din veniturile comunei pe un an pe cosmetice Herbalife, pentru colege din Prefectură şi Finanţe, şi pe articole de curăţenie de la o firmă fără activitate, dar funcţionarii făceau şi cumpărături proprii "pe caiet" la ABC, facturate apoi Primăriei.
 
14.04.2014, 13:46
Credincioşii din Uileacu de Munte vor să-l vadă plecat pe preotul reformat care a prăpădit proprietăţile bisericii, provocând o pagubă de 2,4 milioane lei. Preotul Orbán Zoltan a fost reclamat la Poliţie şi suspendat din funcţie de Comitetul disciplinar al Episcopiei Reformate, care i-a interzis să mai slujească, somându-l să predea parohia şi locuinţa de serviciu.
 
14.04.2014, 07:55
Evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Traficantul de benzină e implicat în dosarul lui Mitică Dragomir. "Tot cu potlogăriile te ocupi?". "Am schimbat domeniul de activitate. Am trecut de la taficul de petrol la taficul de influenţă". "Dar nu ţi-e frică de procurori?".
 
13.04.2014, 10:32
Cinematograful din Pasajul Vulturul Negru, inaugurat cu mai bine de 100 de ani în urmă, stârneşte nostalgie multor generaţii de orădeni. Lăsat de ceva vreme în paragină, Cinema Libertatea are şansa să redevină casa iubitorilor de filme de artă, după ce cunoscutul producător Tudor Giurgiu a ales Sala mică a acestuia pentru dotare în cadrul campaniei naţionale "Salvaţi marele ecran!".
 
11.04.2014, 07:25
Banii au fost alocaţi, doar în 2012, tuturor angajaţilor, sub forma unei majorări de salariu acordate teatrelor care joacă în limba unei minorităţi naţionale, chiar şi după ce secţia română s-a separat de cea maghiară.
 
10.04.2014, 07:40
Ginerele consilierului prezidenţial Terente Merce a recunoscut "tunul" pe care l-a dat statului. După ce că a obţinut contractul public în urma unui blat şi a luat peste 1,8 milioane lei pentru construirea unui pod în comuna Finiş, pe care nu l-a terminat niciodată, Daniel Sabău Merce a scăpat cu o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, însă are un nou dosar pentru delapidare şi spălare de bani.
 
09.04.2014, 07:45
Dosarul judecătorilor acuzaţi că au scăpat de puşcărie un individ condamnat pentru tentativă de viol, în baza unor acte false, a declanşat un război între instanţe şi procurorii anticorupţie. Magistraţii puşi sub învinuire - Ovidiu Galea, Raluca Cuc şi Denisa Vidican - nu mai vor să judece procesele DNA, iar colegii lor de la Tribunal şi de la Curtea de Apel au decis să-i reclame pe procurorii orădeni la CSM.
 
08.04.2014, 13:42
Profitând de slugărnicia autorităţilor, magnatul Ioan Micula "remodelează" după bunul plac clădirea Transilvania, monument istoric aflat sub protecţia legii. Proprietarii amenajează în secret şi fără nicio autorizaţie parterul imobilului, pentru a lărgi restaurantul în pregătirea nunţii fiicei multimilionarului.
 
08.04.2014, 07:41
Mutarea Muzeului în Cetate, "îngropată" după ce proiectul a fost respins de Consiliul Local! În vreme ce politicienii vehiculează doar mesaje propagandistice şi cifre îndoielnice privind cea mai eficientă soluţie pentru funcţionarea Muzeului Ţării Crişurilor, BIHOREANUL demonstrează, cu cifre, că sediul din Garnizoană va costa cu mult mai mult decât susţin autorităţile.
 
07.04.2014, 15:25
La 37 de ani, Ozsvath Oszkar Levente făcea parte din echipa de intervenţie a firmei Total Guard Protect şi a fost trimis, împreună cu un coleg, să înăbuşe un conflict provocat într-un local din Tăuteu. Scandalagiii l-au bătut însă până l-au lăsat lat, iar azi bodyguardul "trăieşte" doar prin cei 6 oameni pe care i-a salvat după ce familia i-a donat organele.
 
07.04.2014, 08:02
Vezi cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Unul din cei doi membri PC, mândru că a blocat mutarea Muzeului în Cetate. "Ai văzut câtă coloană avem! Ne-am abţinut de nu s-au văzut". "Da' chiar aşa ţineţi voi la Muzeu?". "Nici nu ştim unde e amplasat, dar vrem să fim băgaţi în seamă. Vine vremea împărţirii funcţiilor, a licitaţiilor, şi nu vrem să fim săriţi din schemă".
 
07.04.2014, 00:00
Luni, 7 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit împreună cu suplimentul Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Dosarul judecătorilor acuzaţi că au scăpat de puşcărie un individ condamnat pentru tentativă de viol, în baza unor acte false, a declanşat un război între instanţe şi procurorii anticorupţie. Magistraţii puşi sub învinuire - Ovidiu Galea, Raluca Cuc şi Denisa Vidican - nu mai vor să judece procesele DNA, iar colegii lor de la Tribunal şi de la Curtea de Apel au decis să-i reclame pe procurorii orădeni la CSM...
 
06.04.2014, 17:01
În lipsa unui sediu propriu pentru Muzeul Ţării Crişurilor, un adevărat tezaur de obiecte din metal preţios şi lucrări de artă stă ascuns de ochii publicului. Al cincilea ca mărime din ţară, patrimoniul muzeului orădean cuprinde peste 400.000 de exponate împărţite de secţiile de artă, istorie, etnografie şi ştiinţe naturale.
 
04.04.2014, 07:49
Gazdă tradiţională, de câteva decenii, pentru elevii de la ţară, internatul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu riscă să se desfiinţeze din lipsă de chiriaşi. Pentru că îi obligă la o viaţă în comun şi la un program strict, elevii bihoreni preferă să facă naveta decât să devină "interni", dovadă fiind faptul că din cele 10 internate şcolare din Oradea, doar cel al Liceului Aurel Lazăr este ocupat în întregime.
 
03.04.2014, 08:37
Ex-soţia directorului adjunct al Finanţelor Publice Bihor, Ioan Bercea, arestată la domiciliu. Judecată deja pentru complicitate la înşelăciuni, Zorica Selegean este acuzată că, împreună cu alţi doi patroni de firme, a emis facturi fictive pentru ca un constructor să fenteze Fiscul cu peste 3 milioane de lei.
 
02.04.2014, 17:24
Termoficare Oradea opreşte începând de joi dimineaţă furnizarea agentului termic pentru încălzirea apartamentelor, după ce în ultimele trei zile consecutive temperaturile medii exterioare înregistrate între orele 18 - 06 au depăşit 10 grade Celsius. În ciuda încheierii sezonului de încălzire, operatorul de termoficare va menţine în continuare reţelele secundare pline cu apă tratată pentru a evita corodarea lor.
 
02.04.2014, 07:53
BIHOREANUL a descoperit că în Oradea funcţionează mai multe cluburi de gay, unde, departe de ochii curioşilor, clienţii se întrec în concursuri de Miss şi încing petreceri private prin care unii dintre ei transmit, cu inconştienţă, boala partenerilor de ocazie.
 
01.04.2014, 17:01
Poliţia Locală răspunde comenzilor, amendând cu orice preţ deţinătorii panourilor de publicitate care au făcut gură cu Primăria, însoţind pe teren firma Romprest pentru a "sensibiliza" orădenii să încheie contracte de deratizare şi atacând orice alte teme trasate de primar.
 
01.04.2014, 07:30
Ameninţată cu o amendă de 33,4 milioane euro, cea mai mare din istoria oraşului, Electrocentrale Oradea îşi vede falimentul cu ochii. În vreme ce ministrul Mediului, Attila Korodi, a anunţat că societatea de termoficare ar fi fost lovită anul trecut cu o amendă cât bugetul pe un an fiindcă şi-a înregistrat cu întârziere certificatele verzi, primarul Ilie Bolojan susţine că, deşi CET-ul e în culpă, sancţiunea încă nu a fost aplicată.
 
31.03.2014, 10:27
PNL-istul Cornel Popa, UDMR-istul Alexandru Kiss şi PSD-istul Ioan Mang târguiesc banii publici şi-i împart după cum îşi fac şi desfac, între ei, prieteniile. "Săriţi" încă din 2008 de la împărţirea fondurilor pe care Consiliul Judeţean îi primeşte de la bugetul de stat, edilii PDL ar putea profita de cearta celor trei şefi de partide care conduc Bihorul pentru a căpăta şi ei o parte din bani, în premieră în ultimii 6 ani.
 
31.03.2014, 07:50
Vezi cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: După ce acum doi ani l-a făcut vicepreşedinte, şeful PSD a fost trădat de Depanator. "Mă face pe mine unul care nu are atâta şcoală cât am eu vacanţă?!". "O fi crezut că-i treci cu vederea trădarea". "Ştii vorba: o dată vede politicianul locul naşterii sale. Am să aplic sănătosul principiu bihorenesc: io l-am făcut, io-l omor!".
 
31.03.2014, 00:00
Luni, 31 martie, a apărut noul BIHOREANUL. Dintre subiectele noii ediţii: Medicii orădeni înregistrează tot mai mulţi bolnavi de HIV-SIDA, pe măsură ce creşte şi numărul homosexualilor. BIHOREANUL a descoperit că în Oradea funcţionează mai multe cluburi de gay, unde, departe de ochii curioşilor, clienţii se întrec în concursuri de Miss şi încing petreceri private prin care unii dintre ei transmit, cu inconştienţă, boala partenerilor de ocazie.
 
27.03.2014, 07:46
În timp ce tinerii vânează doar joburi unde să nu se omoare cu munca, marii investitori nu au de unde să angajeze strungari, frezori ori sudori. Pentru că muncitorii calificaţi sunt prea puţini şi prea în vârstă, firmele de producţie din Oradea sunt într-o permanentă căutare de personal, fiind gata să asigure pe cheltuiala lor chiar şi şcolarizarea tinerilor dispuşi să lucreze.
 
26.03.2014, 07:56
Doi şefi de Parchete şi şeful Medicinei Legale s-au dat peste cap pentru a muşamaliza dosarul penal al fiului fostului şef al Finanţelor Bihor, Ioan Lascău. Prins la volan cu o alcoolemie de 1,40, Dacian Lascău era să scape de răspundere, prin grija pilelor tatălui său. După ce dosarul i-a fost smuls pocurorului care-l instrumenta, de fostul şef al Parchetului Bihor, Viorel Gavra, şi pasat actualului prim-procuror Vasile Popa, care l-a muşamalizat din pix, el a fost redeschis şi soluţionat prin condamnare abia după intervenţia ex-procurorului general al României, Codruţa Kovesi, actuala şefă a DNA.
 
25.03.2014, 07:33
Contractorii municipalităţii care şi-au predat lucrările cu întârziere sunt iertaţi de penalităţi, Primăria obligându-i să facă, în schimb, "voluntariat" în folosul oraşului. Primarul Ilie Bolojan vrea să înfrumuseţeze oraşul cu contribuţia "benevolă" a firmelor prinse la înghesuială, precum Construcţii Bihor, care va face un parc pe propria cheltuială după ce a întârziat finalizarea parcării supraterane, ori Marconst Marghita, care va renova suplimentar o aripă a Pasajului Vulturul Negru pentru că iniţial a lucrat superficial.
 
 
Foto Bihoreanul
 
Generalul Traian Moşoiu, omagiat la 95 de ani de la eliberarea Oradiei, în prezenţa strănepotului acestuia (FOTO/VIDEO)
 
Actual
 
Paştele, la fel ca şi Crăciunul, este o sărbătoare foarte importantă pentru români, care uneşte familia şi e un bun prilej de bucurie. La acest moment celebrăm atât învierea lui Iisus Hristos, care s-a jertfit şi a murit pe cruce pentru noi, cât şi iertarea păcatelor.
 
Parchetul ICCJ a dispus urmărirea penală pentru şantaj în urma plângerii formulate de Gabriela Vrânceanu Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă procurorii au suspendat punerea în mişcare a acţiunii penale, întrucât preşedintele are imunitate.
 
Gabriel Garcia Márquez, scriitor columbian laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1982, a murit joi, la vârsta de 87 de ani.
 
 
 
 
Anunțuri gratuite
 
 
Sport
 
Jucătorii echipei CS Oşorhei au fost învinşi în deplasare, la Sebiş, vineri, în prima etapă din faza play-off a campionatului Seriei a V-a din Liga a III-a la fotbal. Elevii antrenorului Rudy Kovacs au cedat cu 0-2 în faţa formaţiei locale, Naţional, una dintre pretendentele la promovare. În clasament, CS Oşorhei rămâne pe locul V.
 
Reprezentând România la întrecerile puternicului turneu internaţional de judo pentru copii şi juniori din Austria, de la Rohrbach, sportivii orădeni de la Liberty LPS CSS s-au comportat foarte bine, reuşind să cucerească 15 medalii, dintre care 6 au fost de aur. În clasamentul pe cluburi, Liberty LPS CSS s-a situat pe locul II, iar pe naţiuni, România a ocupat locul III.
 
Fotbaliştii orădeni ai echipei FC Bihor s-au impus vineri cu scorul de 4-0, în faţa arădenilor de la UTA, în prima etapă din faza play-out a Seriei a II-a din Liga a II-a. Oaspeţii s-au prezentat însă în teren cu juniorii republicani A. Deşi erau prezenţi la meci, seniorii nu s-au echipat pentru joc, în semn de protest pentru neîncasarea drepturilor băneşti din ultimele luni.
 
 
Bihoreanul TV
 
Se încarcă...
Se încarcă...
 
Oradea noastră
 
Vandalii Oradiei par că nu au astâmpăr. Pe promenada de pe malul stâng al Crişului Repede, între zona Silvaş şi podul Dacia, abia că a mai rămas întreg vreun coş de gunoi. Netrebnicii şi-au măsurat forţa cu bietele recipiente de plastic care, evident, au cedat.
 
Sărbătoarea Paştelui nu întrerupe activitatea de colectare a deşeurilor din Oradea. Operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, le transmite orădenilor că duminică şi luni va colecta deşeurile după programul şi traseele stabilite.
 
Obligate de Primărie să-şi întreţină spaţiile verzi din jurul blocurilor, asociaţiile de proprietari din Oradea pot să găsească un sprijin în îndeplinirea acestui deziderat prin operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service.
 
 
Vremea în Oradea
 
Acum în Oradea sunt 13° C

   Fenomene meteo:
   Umiditatea: 72 %
    Viteza vântului: 3.22 km/h

 
Prognoza:
 
Luni    - Parţial noros, Temperatura 22° C
 
Curs valutar
 
   Curs BNR, duminică, aprilie 20,2014
      1 USD = 3,2233 RON   
      1 EUR = 4,4684 RON   
      1 HUF = 0,0145 RON   
convertor valutar
 
Horoscop