Abonează-te la RSS
 
Ediția tipărită
 
   
 
Părerea noastră
 
folclor de bihor.jpg

Folclor
de Bihor

de Mircea Chirilă

Vestea mutării Regionalei Vamale la Cluj a stârnit o emoţie generală. Lumea a sărit, speriată că rămânem un oraş de provincie prăfuită, iar politicienii, aflaţi deja în campanie electorală, s-au simţit nevoiţi să reacţioneze, chit că durerea lor pentru problemele concetăţenilor se situează de obicei în spate, undeva la turul pantalonilor.
 
 
zic si eu.jpg

Zic şi eu

de Adrian Criş

Traseismul politicii noastre este forma de cancer cea mai letală pentru că anulează şi ultimul criteriu care mai deosebea un partid de altul, care îi despărţea pe "ai noştri" de "ai lor". PSD-ul tocmai de asta a şi legiferat prostituţia politică: pentru că, neputând învinge altfel echipa adversă, o slăbeşte prin racolarea jucătorilor.
 
 

Cum a fost?

de Lucian Cremeneanu

O veste neaşteptată a străbătut internetul săptămâna trecută: Dan Andrei Aldea, muzicianul care a plecat din România în 1981, lăsând în urmă o legendă neterminată, va cânta din nou în ţară! Spre deosebire de alţi plecaţi, care au preferat să se întoarcă triumfal şi să-şi îngroape legendele, Aldea şi-a lăsat-o pe a lui să crească.
 
 
 
     
 
Newsletter
 
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
   
 
Magazin
 
La Săptămâna Modei de la New York, nu doar ţinutele vestimentare au fost în centrul atenţiei. Designerii au găsit modalităţi să combine hainele cu gadgeturile, iar rezultatele au lăsat în urmă multe guri căscate.
 
Mihaela Rădulescu a anunţat cu bucurie că a spus, în sfârşit, ''DA!''. Nu a cerut-o în căsătorie iubitul său, Dani Oţil , ci oficialii de la Pro Tv, care i-au cerut să fie jurat în cadrul emisiunii ''Românii au Talent''.
 
Actorul Jackie Chan a sosit, joi, în România, pentru a deschide Zilele Filmului Chinezesc la Bucureşti, unde îşi lansează cele mai recente lungmetraje. „Doresc ca şi în cinematografie să intensificăm schimburile între China şi România", a spus actorul.
 
   
 
Spune ce crezi
 
Consideraţi întemeiată decizia primăriei orădene de a nu mai finanţa clubul FC Bihor?
sau vezi rezultatele
 
     
 
Premiile lui Bihorel
 
Începutul noului an de învăţământ a fost un moment numai bun să se repornească tăvălugul "primenirilor" prin şcolile din judeţ, făcute, bineînţeles, după prieteşuguri politice. Cum PSD-istul Nicolae Avram a ajuns şef plin peste Inspectoratul Şcolar Judeţean, nu se putea să rateze ocazia de a se înconjura numai de persoane "agreate", fie de el personal, fie de partidul său, fie de aliaţii partidului său.
 
Scandal monstru în Asociaţia Urbarială Crăiasa din Chişcău, după ce sătenii au descoperit că bănetul primit anual ca subvenţii pentru îngrijirea păşunilor, sute de mii de lei, este tocat de preşedintele composesoratului, Sorin Criste, pe lucrări fictive ori cu muncitori aleşi doar din rândul celor care acceptă să împartă câştigul cu el.
 
Noua echipă de baschet a CSM Oradea a fost prezentată public, miercurea trecută, la Teatrul Regina Maria, într-un eveniment ce s-a vrut a fi elegant, la care au participat invitaţi precum primarul oraşului, Ilie Bolojan, şi rectorul Universităţii, Constantin Bungău. Organizatorii au dat-o, însă, în bară, cu alegerea traducătorului.
 
   
 
De știut
 
mircea-dumitrescu.jpg

Bihoreanul
la medic

de Mircea Dumitrescu

Spectrul radiaţiei solare se compune din radiaţii infraroşii (57%), luminoase (41-42%) şi ultraviolete (1-2%). Intensitatea radiaţiei solare variază în raport cu zona geografică, relieful ei, anotimpul, gradul de poluare atmosferică etc.
 
 
mircea-ursuta.jpg

Avocatul Bihoreanului

de Mircea Ursuta

Săptămâna trecută am prezentat măsurile de protecţie ce pot fi luate conform Noului cod de procedură penală cu privire la protecţia martorilor ameninţaţi sau vulnerabili în faza de urmărire penală, urmând ca, în continuare să prezint măsurile de protecţie ce pot fi luate de instanţă după trimiterea în judecată a inculpaţilor.
 
 
 
     
Bihoreanul tipărit
15.09.2014, 00:00
Luni, 15 septembrie, a apărut noul BIHOREANUL, alături de suplimentul de ecologie "Oradea Noastră". Dintre subiectele noii ediţii: Vicepremierul Liviu Dragnea a venit în Bihor cu pomeni pentru comune şi a plecat ameninţându-l pe primarul Ilie Bolojan că taie Oradea de la fonduri. Preşedinte executiv al PSD, ministru al Dezvoltării, vicepremier şi viitor prim-ministru în cazul câştigării alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta, Dragnea a fost scos din sărite de acuzele edilului că Guvernul nu-şi plăteşte datoriile către Oradea şi că deschide noi şantiere, lăsându-le în paragină pe cele vechi.
 
15.09.2014, 20:01
În ciuda cererii de produse ecologice, subvenţiile modeste, birocraţia şi cheltuielile de producţie cu 40% mai mari în condiţiile unei producţii cu 30% mai mici au determinat ca în ultimii doi ani 31 de fermieri să renunţe la agricultura "curată", întorcându-se la agricultura convenţională, mai uşoară şi mai rentabilă.
 
15.09.2014, 07:57
Vezi cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: A venit Nemţul la teatru să-şi lanseze candidatura la prezidenţiale. Ocazie cu care unii primari au intrat pentru prima oară în lăcaşul de cultură. Omul a explicat: "Între Ponta şi mine, Băsescu pe mine mă preferă".
 
14.09.2014, 17:20
O nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru aduce în Oradea câţiva dintre cei mai apreciaţi actori şi regizori din ţară. În decurs de mai bine de trei săptămâni, publicul orădean va putea urmări 65 de spectacole de teatru scurt, teatru-dans şi reprezentaţii muzicale, dar şi teatru pentru copii, între invitaţii de seamă numărându-se regizorii Alexandru Dabija şi Radu Afrim, precum şi actorii Marcel Iureş, Maia Morgenstern, Dorina Lazăr şi George Mihăiţă.
 
12.09.2014, 07:38
Incursiune în culisele super şi hipermarketurilor: BIHOREANUL vă dezvăluie câteva dintre metodele cu care marile lanţuri de magazine vânează creşterea vânzărilor, care le sunt punctele forte şi vulnerabilităţile şi cum puteţi proceda ca să plecaţi cu sacoşe mai pline şi buzunare mai puţin goale.
 
11.09.2014, 07:50
La 36 de ani, Cristian Beltechi conduce deja de mai bine de patru ani Administraţia Imobiliară Oradea, cea mai mare structură a Primăriei, cu 185 de angajaţi, care gestionează întregul patrimoniu de terenuri şi clădiri al oraşului. Deşi modul în care municipalitatea a administrat problema parcărilor, în special a celor cu durată limitată, a iscat un scandal uriaş astă-vară, Beltechi susţine că taxarea serviciului s-a făcut şi se face legal. Şi AIO continuă trasarea de parcări galbene...
 
10.09.2014, 07:50
Ca să forţeze închiderea unei pensiuni din Paleu, învecinate cu vila sa de vacanţă, fostul primar al Oradiei, Petru Filip, îl terorizează pe proprietar cu... arma fonică! Senatorul PSD a trimis pe capul proprietarului toate instituţiile de control şi, cu "mâna" unui fost subaltern din Primăria Oradea, şi-a montat pe terasă boxe uriaşe din care, din zori până seara târziu, difuzează, dată la maximum, muzică populară şi operete exclusiv ungureşti.
 
09.09.2014, 15:50
Motociclistul Lucian Câmpean, alias Păsulă, cel care l-a cadorisit pe agentul de la Poliţia Rutieră cu un porc tranşat ca să-l ierte pentru că circula fără permis, are peste 20 de spargeri la activ, fiind eliberat condiţionat, dar suspectat de noi fapte.
 
09.09.2014, 08:21
Reabilitarea conductelor de termoficare, apă şi canalizare din Oradea avansează împiedicat, pentru că nimeni nu ştie pe unde trec vechile reţele de sub asfalt. Lucrările fără precedent derulate de municipalitate pentru reabilitarea infrastructurii, în valoare de peste 40 milioane euro, au adus constructorii în situaţia de a-şi dezgropa reţelele unii altora şi de a bloca oraşul după începerea anului şcolar.
 
08.09.2014, 11:00
Senatorul PSD Florian Bodog, acuzat că o firmă străină cu interese în sistemul sanitar românesc i-a plătit, ilegal, campania la Antena 3 şi în Jurnalul Naţional. Fost director în Ministerul Sănătăţii, secretar al Comisiei de Sănătate din Senat, Bodog ar fi primit publicitatea ca recompensă din partea firmei elveţiene pentru un presupus trafic de influenţă, dar şi o excursie de lux organizată prin agenţia de turism a uneia din fiicele patronului trustului Intact, Dan Voiculescu.
 
08.09.2014, 08:01
Evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel. Vio către Ghiusi: „Ai auzit că a apărut epidemia limbii albastre la bovine?". Era o chestiune de timp. S-au îmbolnăvit cei care-l ling pe Voiculescu. Că ăsta săracu' nu mai poate bea la pârnaie decât spirt medicinal".
 
08.09.2014, 00:00
Luni, 8 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noului număr: Ca să forţeze închiderea unei pensiuni din Paleu, învecinate cu vila sa de vacanţă, fostul primar al Oradiei, Petru Filip, îl terorizează pe proprietar cu... arma fonică! Senatorul PSD a trimis pe capul proprietarului toate instituţiile de control şi, cu "mâna" unui fost subaltern din Primăria Oradea, şi-a montat pe terasă boxe uriaşe din care, din zori până seara târziu, difuzează, dată la maximum, muzică populară şi operete exclusiv ungureşti.
 
07.09.2014, 14:58
Prinşi între hăţişul formalităţilor cerute la atestare şi dificultatea de a-şi vinde la preţuri corecte mărfurile, bihorenii renunţă să se mai bată pentru titlul onorific de producători tradiţionali a 78 de preparate de panificaţie, lactate şi măcelărie.
 
05.09.2014, 12:58
Duelul cu săbii, folosit pe vremuri pentru rezolvarea conflictelor, s-a rafinat din vremea Renaşterii transformându-se într-o adevărată artă, ale cărei secrete se învăţau la înalte şcoli de scrimă. De-a lungul ultimelor decenii, sportul cu floreta, spada ori sabia a adus României aproape 200 de medalii la competiţii internaţionale. Câţiva dintre cei mai de vârf practicanţi ai acestuia, campionul olimpic Mihai Covaliu şi campioanele europene Simona Gherman şi Simona Pop, vor participa, vineri, în faţa Arenei Antonio Alexe, la întreceri demonstrative...
 
05.09.2014, 08:30
Municipalitatea cheltuieşte 4 milioane euro obţinuţi prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Hu-Ro pentru renovarea şi reechiparea celor patru săli de operaţii de la Spitalul Municipal, vechi din 1969, şi altor cinci de la Judeţean, nereabilitate din 1984.
 
04.09.2014, 07:52
La vremuri noi, tot noi. Cuvintele lui Caragiale se potrivesc şi noului şef al Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Oradea, Dacian Iova. A condus instituţia şi în epoca "portocalie", iar din 11 iulie este iarăşi şef. Evident, după ce a înlocuit carnetul de membru PDL cu cel roşu al PSD. Întrebat de defrişări, acesta a răspuns că "S-au protejat pădurarii şi hoţii, unii pe alţii".
 
03.09.2014, 07:50
Un expert în contorizare arată că membrii asociaţiilor de proprietari din Oradea se fură între ei la facturi prin calculul eronat al încălzirii pe apartament. În contradictoriu cu reprezentanţii municipalităţii, care susţin metoda calculării încălzirii după suprafaţa utilă a locuinţei, inginerul Aurică Popa spune că ea trebuie determinată printr-o serie de formule ce ţin cont de dimensiunea reală a caloriferelor şi coloanelor, precum şi de amplasarea apartamentului în bloc.
 
02.09.2014, 11:00
CSM Oradea se pregăteşte pentru un sezon greu al Campionatului de baschet. După plecarea neaşteptată a unor jucători, conducerea clubului a adus doi americani din Bundesliga şi alţi doi baschetbalişti chiar de la campioana României, pentru a face faţă unor echipe tot mai puternice din ţară şi din Europa.
 
02.09.2014, 07:49
PSD continuă regionalizarea, mutând instituţii din Bihor, concediind angajaţi, încurcând contribuabilii şi majorând costurile de funcţionare a serviciilor publice. La un an după transformarea Direcţiei Finanţelor Bihor în simplă Administraţie judeţeană subordonată Direcţiei Regionale din Cluj, de unde i se dă până şi hârtia igienică, şeful ANAF a ordonat, peste noapte şi la nervi, mutarea Regionalei Vamale de la Oradea, deşi nu există nicio raţiune funcţională, economică, logistică sau de personal.
 
01.09.2014, 09:01
Dacă majoritatea creditorilor vechiului CET vor accepta planul în forma propusă de Consiliul Local, Electrocentrale va putea plăti, în următorii trei ani, doar 13% din datoriile acumulate într-un deceniu întreg, lăsându-şi furnizorii cu buza umflată
 
01.09.2014, 08:03
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Adevăraţii specialişti sunt daţi la o parte. Fosta mamă a Pădurii şi a Apelor, disperată: "M-am zbătut doi ani ca soţul meu să fie mahăr la Hidroelectrica şi bandiţii mi l-au schimbat pe motive politice". "Am auzit că firma a mers foarte bine când el a fost director". "Aşa-i. Asta pentru că n-a încurcat lumea pe la serviciu".
 
01.09.2014, 00:00
Luni, 1 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: PSD continuă regionalizarea, mutând instituţii din Bihor, concediind angajaţi, încurcând contribuabilii şi majorând costurile de funcţionare a serviciilor publice. La un an după transformarea Direcţiei Finanţelor Bihor în simplă Administraţie judeţeană subordonată Direcţiei Regionale din Cluj, de unde i se dă până şi hârtia igienică, şeful ANAF a ordonat, peste noapte şi la nervi, mutarea Regionalei Vamale de la Oradea, deşi nu există nicio raţiune funcţională, economică, logistică sau de personal.
 
30.08.2014, 12:05
Pentru a 65-a oară, Filarmonica de Stat deschide, în luna septembrie, un nou sezon de muzică clasică în Oradea. Artiştii le-au pregătit melomanilor noi surprize şi invitaţi care şi-au câştigat prestigiul în ţară şi în străinătate. Ei vor readuce la viaţă lucrări clasice, de la Beethoven şi Mozart la Enescu, dar şi melodii din filme celebre.
 
29.08.2014, 07:44
Primăriile comunelor Sălard, Batăr, Finiş şi Avram Iancu au fost păcălite de două SRL-uri ale sătmăreanului Sergiu Bălbăşan, care le-a promis site-uri şi arhive digitale gratis, iar apoi le-a executat silit pentru sume înzecit mai mari, "recuperatorii" ţeparului vrând să pună mâna chiar şi pe maşinile Direcţiei Finanţelor Publice Bihor.
 
28.08.2014, 07:49
La jumătatea mandatului, viceprimarul Mircea Mălan nu regretă că s-a lăsat de avocatură pentru Primărie. Liberalul are pe mână cele mai mari proiecte ale oraşului, cum ar fi reabilitarea sistemului de termoficare centralizată şi a zonei centrale a oraşului, şi garantează că face tot ce îi este posibil ca lucrările să fie de calitate. În interviul acordat BIHOREANULUI, edilul a anunţat în premieră rezilierea contractului cu firma Marconst care n-a fost în stare să reabiliteze Pasajul Vulturul Negru.
 
27.08.2014, 07:32
Pentru evenimentul programat în acest week-end, magnatul a fost în stare de orice: a recompartimentat ilegal clădirea-monument a restaurantului Transilvania fără să-i pese de amenzile, plângerile penale şi procesele intentate de Primărie şi Direcţia pentru Cultură, ba chiar şi-a „plantat" în curtea propriei vile, pentru musafirii de-o noapte, un bloc cu patru niveluri!
 
26.08.2014, 18:39
Andrei Benea, Marius Junc Cioban şi Ionuţ Ştefănică au comis spargerile în timp ce poliţiştii din România îi căutau pentru furtul unor arme de vânătoare de la notarul orădean Florin Pană. Ei au furat atât banii din casieriiile băncilor, cât şi portofelele şi bijuteriile angajaţilor şi ale clienţilor.
 
26.08.2014, 08:02
Dosarul penal în care jurista şefă a Primăriei Oradea, Eugenia Borbei, fusese acuzată de abuz în funcţie, a fost clasat, permiţându-i să revină pe post. Acuzată că a blocat emiterea unui titlu de proprietate pentru un teren, folosit abuziv de prietenii părinţilor ei, funcţionara a fost scoasă basma curată de procurorii DNA Oradea, care au decis că abuzul ei este o simplă... contravenţie.
 
25.08.2014, 11:35
După ce rezervaţia Peţea a rămas fără apa termală esenţială pentru supravieţuirea nuferilor, Agenţia Naţională de Resurse Minerale a comandat un studiu complex asupra zăcământului, a decis să nu mai acorde licenţe de exploatare în zonă şi să monitorizeze atent sondele existente.
 
25.08.2014, 07:37
Evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Vio către Ghiusi: "Fraieri sunt politicienii noştri locali. Dacă vor să termine drumul de Binş n-au decât să vândă Băile Felix lui Nuţi. Trimite ea asfaltatori care să-i netezească drumul până la proprietate". "Aşa-i. Nu poate un politician bărbat să facă cu capu' ce face o muiere cu cracii".
 
 
Foto Bihoreanul
 
Sună clopoţeii! Elevii s-au reîntors la şcoală, iar primarul Bolojan îi îndeamnă să studieze disciplinele tehnice (FOTO/VIDEO)
 
Actual
 
Gazprom va reduce livrările de gaze către România cu 10% de mâine, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
 
Anul şcolar 2014-2015 va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, fără cele din vacanţa de vară. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat.
 
Operatorul RCS&RDS, cel mai important jucător din piaţa de cablu TV, a decis să le ofere clienţilor care decid să îşi prelungească abonamentul la serviciile companiei tablete şi televizoare LED. Oferta vizează clienţii cărora le expiră contractul şi doresc să prelungească serviciile oferite de companie cu încă 24 de luni.
 
 
 
 
Anunțuri gratuite
 
 
Sport
 
Handbaliştii de la CSM Oradea au debutat cu o înfrângere în noul sezon competiţional. În prima etapă din Divizia A, orădenii au cedat sâmbătă, la limită, cu scorul de 32-33, la Craiova, în faţa formaţiei locale Universitatea. Este prima înfrângere pentru orădeni într-un joc oficial după mai bine de un an, în sezonul precedent, elevii antrenorului Sebastian Tudor având numai victorii la activ.
 
Echipele bihorene de fotbal CSC Sânmartin şi CS Oşorhei au înregistrat rezultate contradictorii, sâmbătă în cadrul etapei a III-a a Ligii a III-a. Dacă CSC Sânmartin a învins cu 1-0, pe teren propriu, echipa Gloria Progresul Bistriţa, în schimb CS Oşorhei a cedat cu 1-3, în deplasare, în faţa celor de la CS Iernut. La Sânmartin, elevii antrenorului Florin Fărcaş au marcat golul victoriei în minutul 86 prin S. Zadori.
 
După Memorialul Antonio Alexe, baschetbaliştii de la CSM U Oradea au mai câştigat un turneu internaţional de pregătire, de această data în Ungaria, la Szekesfehervar, unde au participat la un triunghiular. În primul joc, vineri, orădenii au învins echipa gazdă, Albacomp Szekesfehervar, cu scorul de 84-77, iar sâmbătă au dispus, după prelungiri, şi de vicecampioana Slovaciei, BC Prievidza, cu scorul de 89-81.
 
 
Bihoreanul TV
 
Se încarcă...
Se încarcă...
 
Oradea noastră
 
Străzile noastre, alegerea noastră! Acesta e motto-ul celei de-a treia ediţii orădene a Săptămânii Mobilităţii, şase zile în care cetăţenii sunt îndemnaţi să folosească mijloacele de transport mai puţin poluante şi să facă mai multă mişcare. De marţi până duminică, în organizarea Primăriei, a Asociaţiei Transregio, a OTL şi a Asociaţiei Probikers, pe străzile oraşului se vor desfăşura felurite întreceri dedicate amatorilor, de la concursuri pe bicicletă la competiţii de streetball.
 
Primăria va închide începând din 17 septembrie parcarea din şanţul Cetăţii dinspre intrarea principală în fortificaţie. Lucrările de modernizare vor dura o lună şi vor cuprinde de la săpături de descărcare arheologică la lucrări de infrastructură, dalare şi amenajare a unei parcări cu 79 locuri.
 
Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 a pregătit o surpriză pentru toţi elevii săi, la început de an şcolar. Un colţ al curţii Centrului a fost transformat peste vară în prima grădină senzorială din Oradea, un loc unde natura îi va învăţa pe copiii cu dizabilităţi să-şi folosească simţurile şi să-şi coordoneze mişcările.
 
 
Vremea în Oradea
 
Acum în Oradea sunt 15° C

   Fenomene meteo:
   Umiditatea: 88 %
    Viteza vântului: 8.05 km/h

 
Prognoza:
 
Marţi    - Parţial noros, Temperatura 24° C
 
Curs valutar
 
   Curs BNR, marţi, septembrie 16,2014
      1 USD = 3,4211 RON   
      1 EUR = 4,4209 RON   
      1 HUF = 0,0140 RON   
convertor valutar
 
Horoscop