URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 25 OCTOMBRIE 2016
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Coaliţia pentru Familie, care reprezintă cultele creştine, a făcut un miting la Oradea pentru modificarea Constituţiei, în sensul interzicerii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. E bine că societatea iese în stradă, dar e regretabil când se cade în fundamentalism şi agresivitate. Mi se pare anormal ca, într-un stat laic, un pastor să-l someze pe preşedintele ţării să se pronunţe în această privinţă. El poate, cel mult, să-i ceară un punct de vedere; de somat nu are decât să-şi someze enoriaşii să-i burduşească cutia milei.
Zic şi eu
Pe Cristian Bodea îl ştiu, ca majoritatea colegilor de breaslă, de când eram amândoi cu caş la gură. Pornise ca jurnalist, talentat, iar când s-a băgat în politică şi a început să-şi contrazică şefii şi colegii, fără totuşi a-i invidia, antipatiza, ponegri ori dori pieirea, i-am apreciat buna credinţă. Poate nu e corect pentru unul rămas de partea astalaltă a "baricadei", dar de-a lungul anilor i-am şi ţinut pumnii, sperând că tinerii neatinşi de lăcomie - iar el aşa era şi cred că a rămas - vor înlocui politicienii hârşiţi în rele spre câştigul întregii societăţi.
Cum a fost?
Cam 8 din 10 români spun că pentru ei sexul nu e foarte important (statistica îmi aparţine). Ciudat, pentru că la cel mai mic semn de infidelitate sexuală în cuplu se spune "pa pa" şi se intentează divorţ. Când îţi taie unu' calea în trafic fără să se asigure, tot sexul (cu el sau cu o parte din rudele sale, indiferent dacă-s în viaţă sau nu) e prima sancţiune. Chiar şi Prea-Supremul e pomenit în anumite acte. Sexul e dovadă de iubire, de posesiune şi de pedeapsă în acelaşi timp.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi mulţumiţi de Aquaparkul Nymphaea Oradea, proaspăt inaugurat?


De stiut
Avocatul Bihoreanului
Conform articolului 15 din noua ordonanţă, despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul le plăteşte cu titlu de dezdăunare şi pentru cheltuielile de judecată şi/sau cheltuielile aferente în cazul soluţionării alternative a litigiului persoanelor prejudiciate prin vătămare corporală sau deces şi prin avarierea ori distrugerea de bunuri.
Bihoreanul la medic
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie. 
Psihologul Bihoreanului
În această a cincea şi ultimă parte a seriei despre creşterea IQ-ului vorbim despre cum, solicitându-ţi creierul, se formează noi reţele neuronale şi despre cum nu orice activitate mentală duce la formarea acelor reţele.
Bihoreanul tipărit
Luni, 17 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Întocmirea listelor de candidaţi pentru apropiatele alegeri parlamentare provoacă scandaluri între politicienii din principalele partide bihorene. Dacă la PNL Ilie Bolojan şi-a impus propria listă de favoriţi, promovând doi bucureşteni cu origini în Bihor, în PSD Bihor a izbucnit un război: preşedintele executiv Emilian Pavel a demisionat din funcţie, iar Lia Pop a părăsit partidul, ca efect al manevrelor preşedintelui Ioan Mang pentru a-şi promova candidaţii proprii.
17 Octombrie 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
Luni, 24 octombrie, a apărut noul BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noului număr: Magistraţii vor o nouă majorare a veniturilor, ameninţând cu blocarea activităţii instanţelor şi parchetelor, deşi sunt cel mai generos plătiţi bugetari. În premieră, BIHOREANUL a făcut o radiografie a veniturilor încasate şi a averilor strânse de judecătorii, procurorii şi grefierii din judeţ, tabloul relevând că majoritatea au câştiguri spectaculoase, ce merg până la 5.000 de euro lunar, după ce de-a lungul anilor au obţinut creşteri şi sporuri la care celelalte categorii profesionale nici nu visează. Tot din acest număr aflaţi şi că la Consiliul Judeţean nu te poţi angaja dacă nu ştii limba maghiară, dar şi că Primăria visează la noi finanţări nerambursabile de 160 milioane euro.
24 Octombrie 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
Oradea este inclusă în circuitul Résonnance pentru al doilea an consecutiv, melomanii orădeni fiind invitaţi la un spectacol al cărui cap de afiş este chiar Elizabeth Sombart, dar şi la o conferinţă oferită de filozoful şi teologul Éric de Rus.
22 Octombrie 2016, 17:47
Bihoreanul tipărit
Când a decis să-şi construiască o casă a lui, orădeanul Simon Szabó  a ştiut că nu vrea un proiect arhitectural clasic. "Mi-am dorit o casă pasivă, care asigură confort termic cu un consum minim de energie", explică bărbatul. Aşa a aflat despre casele Earthship, invenţie a unui american ce presupune ca pereţii locuinţei să fie ridicaţi din cauciucuri uzate. Un alt specific al acestei arhitecturi ecologiste e că intrarea în casă se face printr-o mini-seră, cu rol de captare a luminii şi căldurii soarelui. Altfel spus, o casă în armonie cu natura...
Bihoreanul tipărit
Deschiderea sezonului de termoficare reaprinde scandalul repartitoarelor de costuri, la care tot mai mulţi orădeni vor să renunţe, dar nu pot din cauza contractelor. Profitând de o lege care obligă consumatorii din condomeniile racordate la sisteme centralizate să-şi pună repartitoare, firma ISTA ofertează orădenii, dar aceştia trebuie să ştie că ar putea plăti facturi mai mari şi că, dacă nu-şi montează aparatele, nu riscă nicio sancţiune.
20 Octombrie 2016, 07:35
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL continuă campania de conştientizare asupra problemelor celor cu dizabilităţi. Condamnaţi la o viaţă fără lumină, nevăzătorii din Bihor sunt de cele mai multe ori ignoraţi de instituţii, care nu le asigură acces la serviciile publice şi nici programe culturale adaptate. Unii se încăpățânează, însă, să-și facă un rost în viață. George Ilisie, de exemplu, este un adolescent nevăzător care, înfruntându-și handicapul, a intrat la Colegiul Eminescu cu media 9,66!
19 Octombrie 2016, 07:39
Bihoreanul tipărit
Răcirea vremii a luat din nou prin surprindere societatea de termoficare, care a lăsat în ultima săptămână zeci de mii de orădeni să se îmbolnăvească de frig în case. Orădeni din toate cartierele oraşului, începând din Rogerius şi zona centrală până în Dragoş Vodă şi Nufărul, au rămas fără apă caldă şi încălzire din cauza prelungirii lucrărilor de reabilitare a magistralelor până în sezonul rece.
18 Octombrie 2016, 07:41
Bihoreanul tipărit
Întocmirea listelor de candidaţi pentru apropiatele alegeri parlamentare provoacă scandaluri între politicienii din principalele partide bihorene. Dacă la PNL Ilie Bolojan şi-a impus propria listă de favoriţi, promovând doi bucureşteni cu origini în Bihor, eliminând-o cu circ pe deputata Lucia Varga dar neavând tăria de a-l pensiona pe Cornel Popa, în PSD Bihor a izbucnit un adevărat război: preşedintele executiv Emilian Pavel a demisionat din funcţie, iar şefa femeilor social-democrate Lia Pop a părăsit partidul, ca efect al manevrelor preşedintelui Ioan Mang pentru a-şi promova candidaţii proprii.
Bihoreanul tipărit
Luni, 17 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Întocmirea listelor de candidaţi pentru apropiatele alegeri parlamentare provoacă scandaluri între politicienii din principalele partide bihorene. Dacă la PNL Ilie Bolojan şi-a impus propria listă de favoriţi, promovând doi bucureşteni cu origini în Bihor, în PSD Bihor a izbucnit un război: preşedintele executiv Emilian Pavel a demisionat din funcţie, iar Lia Pop a părăsit partidul, ca efect al manevrelor preşedintelui Ioan Mang pentru a-şi promova candidaţii proprii.
17 Octombrie 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
O familie din cartierul Rogerius s-a trezit cu o garsonieră neautorizată deasupra apartamentului, cu conductele menajere trecând peste planşeul camerei de zi. Două familii de la etajul VII al blocului din Bulevardul Dacia 37 se judecă de şapte ani din cauza garsonierei amenajate în fosta uscătorie din mansardă, prima cerând desfiinţarea construcţiei aflate deja la al doilea rând de proprietari.
16 Octombrie 2016, 18:01
Bihoreanul tipărit
După decenii irosite în Lumea Nouă pentru a face "lucruri măreţe", un senior al folkului orădean din familia faimoasei trupe Metropol s-a repatriat acasă. Arhitect cu palmares înainte şi după emigrare, fugit din ţară în ajunul "Marelui Deranj" din decembrie 1989,  chitaristul Traian Cosma a redevenit orădean şi lucrează la înfiinţarea Muzeului Muzicii Rock din Cetate.
16 Octombrie 2016, 10:25
Bihoreanul tipărit
Rămasă fără serviciu după 30 de ani lucraţi în industria încălţămintei, Melinda Perecz a înfiinţat, cu ajutorul AJOFM, o firmă care lucrează acum pentru alţi producători.
15 Octombrie 2016, 11:38
Bihoreanul tipărit
Cel mai însemnat monument al oraşului prinde din nou viaţă. Orădenii care au curiozitatea să-i treacă pragul descoperă aici istoria de nouă secole a fortăreţei şi a întregii urbe. În cele 12 expoziţii permanente şi temporare deschise până acum la Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea, vizitatorii pot vedea rămăşiţele primei forăreţe, ridicate în secolul XI, picturi originale ce dezvăluie bogăţia principilor medievali, obiecte de cult, dar şi mărturii din era comunistă. Tot aici au primit găzduire şi artişti contemporani, care au expus fotografii şi pirogravuri.
14 Octombrie 2016, 14:28
Bihoreanul tipărit
Ajutată de cea mai bună prietenă, o adolescentă hipoacuzică urmează cu succes cursurile unui liceu de top şi e hotărâtă, în ciuda surzeniei, să ajungă medic veterinar. Cu tot handicapul, Paulina Temelie e o norocoasă în comparaţie cu majoritatea surzilor din Oradea, care se lovesc de indiferenţa semenilor şi a autorităţilor, fiind astfel constrânşi să trăiască doar în comunitatea lor restrânsă.
Bihoreanul tipărit
Admiterea din toamnă la specializarea Medicină Dentară de la FMF Oradea s-a terminat la… DNA. Profitând că o simplă recomandare din partea unei asociaţii de protecţie a romilor îi asigură admiterea fără concurenţă şi o studenţie fără taxe, o orădeancă respinsă la examenul din vară ca româncă s-a declarat brusc "minoritară" şi a "suflat" singurul loc disponibil, pentru care s-au bătut în total 19 candidaţi.
Bihoreanul tipărit
Atitudinea îngăduitoare a Primăriei care, contrar propriilor reguli, acceptă construcţia de blocuri fără locuri suficiente pentru maşini adânceşte criza parcărilor. BIHOREANUL a descoperit că dezvoltatorii blocurilor noi se sustrag obligaţiei de a amenaja câte un loc de parcare pentru fiecare apartament construit, încurajaţi de atitudinea funcţionarilor care nu verifică lucrările în teren, dau autorizaţii de luare în folosinţă chiar şi atunci când constructorii nu îşi respectă datoriile, stabilesc "excepţii" de la lege, iar pe unii favorizaţi chiar îi scutesc de deranj, amenajându-le parcări publice în vecinătate.
Bihoreanul tipărit
Cu adânci rădăcini bihorene - casa copilăriei de la Câmpani nu doar că n-a vândut-o, ci o şi foloseşte în concedii - ministrul tehnocrat Sorin Buşe a făcut joia trecută cea de-a treia vizită de lucru în judeţ de la preluarea portofoliului, din iulie. Într-o singură zi a adus mai multe veşti bune decât toţi miniştrii Transporturilor la un loc într-un întreg deceniu: "Nu am dreptul să fiu laş!", afirmă el într-un interviu acordat BIHOREANULUI.
11 Octombrie 2016, 09:23
Bihoreanul tipărit
Condamnat pentru falsuri cu terenuri şi pus de UDMR să candideze deşi nu poate exercita funcţia, Somogyi Ludovic a rămas fără mandat, localnicii urmând să fie chemaţi la un nou scrutin, cel mai probabil odată cu alegerile parlamentare.
10 Octombrie 2016, 14:56
Bihoreanul tipărit
De şase săptămâni, Garda Naţională de Mediu depistează o mulţime de nereguli în cadrul unui control amplu la Administraţia Parcului Natural Apuseni. Comisarii de mediu au descoperit că APNA nu a instituit reguli clare pentru activităţile din rezervaţie, deşi o are în custodie încă din 2004, nu se consultă cu primarii, iar rangerii pur şi simplu nu au acces în două dintre cele mai importante peşteri.
10 Octombrie 2016, 11:04
Bihoreanul tipărit
Luni, 10 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Atitudinea îngăduitoare a Primăriei care, contrar propriilor reguli, acceptă construcţia de blocuri fără locuri suficiente pentru maşini adânceşte criza parcărilor. BIHOREANUL a descoperit că dezvoltatorii blocurilor noi se sustrag obligaţiei de a amenaja câte un loc de parcare pentru fiecare apartament construit, încurajaţi de atitudinea funcţionarilor care nu verifică lucrările în teren, dau autorizaţii de luare în folosinţă chiar şi atunci când constructorii nu îşi respectă datoriile, stabilesc „excepţii” de la lege, iar pe unii favorizaţi chiar îi scutesc de deranj, amenajându-le parcări publice în vecinătate.
10 Octombrie 2016, 00:00
Oradea noastră
Din dorinţa de a-şi petrece sfârşitul de săptămână activ, câţiva prieteni orădeni au început să străbată Bihorul pe biciclete. Când plimbările lungi au început să-i cam plictisească, au făcut un pas mai departe: şi-au stabilit trasee turistice, astfel încât în periplul lor să cunoască mai bine frumuseţea satelor bihorene ori unicitatea peşterilor şi cascadelor ascunse în munţi.
09 Octombrie 2016, 16:01
Bihoreanul tipărit
Baritonul Florin Estefan a revoluţionat activitatea primei opere înfiinţate în România, dar regretă că, din punct de vedere muzical, oraşul său natal "este mort". Într-un oraş ca Oradea, oferta culturală ar trebui să fie mult mai bogată, consideră Florin Estefan: "Să fim serioşi, din punct de vedere muzical oraşul este mort! Un concert pe săptămână la Filarmonică, într-o sală cu 300 de locuri, e nimic".
08 Octombrie 2016, 11:48
Bihoreanul tipărit
Bordelurile din Oradea începutului de secol XX erau o realitate a vieţii cotidiene. Conduse conform unor reguli stricte, valabile atât pentru local, cât şi pentru zecile de femei care "prestau" acolo, casele de toleranţă din Oradea erau frecventate cu consecvenţă de amatorii de sex, dar erau şi criticate de localnici, fiind văzute ca locuri rău-famate, surse de boli şi scandaluri.
Bihoreanul tipărit
Primăria orădeană obligă şoferii să caute minute în şir un loc în centru după ce a desfiinţat 200 de amplasamente, fără să fi terminat parcarea subterană din strada Independenţei. Parcarea subterană, al cărei termen de execuţie a expirat în august, va fi dată în funcţiune în cel mai bun caz în decembrie 2017, cu o întârziere record de 15 luni, din cauza disputelor dintre arhitectul RCS&RDS, Arnold Macalik şi executantul Construcţii Bihor ales de Administraţia Domeniului Public.
06 Octombrie 2016, 07:40
Bihoreanul tipărit
La finalul săptămânii, Piaţa Unirii va fi animată cu concerte date de invitaţi celebri şi un târg inedit cu mâncăruri de stradă inspirate din gastronomia internaţională, în cadrul ediţiei 2016 a Toamnei Orădene. Dacă cele mai populare evenimente ale festivalului au fost programate în piaţa centrală, orădenii care caută altfel de manifestări culturale sunt invitaţi în Cetate, unde va fi organizată ediţia a V-a a Galei Traficantului de Cultură Internaţional, cu spectacole aduse de teatre independente, sculptură în timp real, recitaluri de jazz şi expoziţii tematice.
05 Octombrie 2016, 12:11
Bihoreanul tipărit
Şefa APM Bihor şi-a încheiat "glorios" cariera administrativă, fiind trimisă în judecată pentru fals în declaraţii, conflict de interese şi purtare abuzivă. Rechizitoriul procurorilor dezvăluie o imagine teribilă a PSD-istei plantate la conducerea acestei importante instituţii publice: Sanda Mercea era, în dispreţul legii, acţionară şi administratoare de firme private în paralel cu slujbele de la stat, aspect pe care îl ascundea în declaraţiile de interese, şi îşi proteja abuziv poziţia din instituţie, hărţuind contracandidaţii sau umilindu-i, pe una dintre colege provocând-o chiar să-i verifice... organul sexual.
Bihoreanul tipărit
O grupare de traficanţi de etnobotanice a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT Oradea, care au identificat peste 250 de clienţi, toţi tineri, cu vârste între 13 şi 25 ani. Filiera era coordonată de orădeanul Kovacs Jozsef Zsolt, care cumpăra prafuri halucinogene din Ungaria, le dizolva şi le pulveriza peste frunze uscate de ceai, astfel că dintr-un singur gram de substanţă, achiziţionat cu 50 lei, scotea un profit de 600 lei!
04 Octombrie 2016, 07:46
Bihoreanul tipărit
Luni, 3 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic "Oradea Noastră". Dintre subiectele noului număr: Şefa APM Bihor şi-a încheiat "glorios" cariera administrativă, fiind trimisă în judecată pentru fals în declaraţii, conflict de interese şi purtare abuzivă. Rechizitoriul procurorilor dezvăluie o imagine teribilă a PSD-istei plantate la conducerea acestei importante instituţii publice: Sanda Mercea era, în dispreţul legii, acţionară şi administratoare de firme private în paralel cu slujbele de la stat, aspect pe care îl ascundea în declaraţiile de interese, şi îşi proteja abuziv poziţia din instituţie, hărţuind contracandidaţii sau umilindu-i, pe una dintre colege provocând-o chiar să-i verifice... organul sexual.
03 Octombrie 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
Cazematele din jurul Oradiei, părţi ale liniei fortificate Carol al II-lea ce se întindea din Maramureş până în Arad, ar putea deveni obiective turistice. Primăria Nojorid ia în considerare includerea unor cazemate într-un circuit cicloturistic şi amenajarea celei mai bine păstrate dintre ele ca atracţie pentru străini şi pentru orădenii care vin la pădure.
Bihoreanul tipărit
După ce au învăţat singuri cum să construiască folosind doar materiale naturale, cei doi artişti şi-au ridicat casa din lemn, pământ, paie şi apă, iar acum se pregătesc să facă încă una, şi mai mare, după aceleaşi reguli.
Bihoreanul tipărit
Un orădean de 10 ani a câştigat 150 de medalii de aur la competiţii de înot din România şi Ungaria. Elev în clasa a V-a, Ştefan Duca are o viaţă disciplinată, ca de sportiv profesionist, şi vrea ca peste 4 ani să concureze la Jocurile Olimpice, competiţie pe care idolul său, Michael Phelps, o domină de un deceniu.
30 Septembrie 2016, 07:26
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.1343 RON
  • 1 EUR = 4.5068 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON