Abonează-te la RSS
 
Ediția tipărită
 
   
 
Părerea noastră
 
folclor de bihor.jpg

Folclor
de Bihor

de Mircea Chirilă

Hai să vedem cum suntem noi, bihorenii, trataţi de fraţii noştri români de peste Carpaţi. Apare şeful ANAF de la Bucureşti, bagă capul prin nişte birouri ale Direcţiei Vamale şi îi anunţă pe slujbaşi că în două săptămâni vor fi deportaţi la Cluj, cu locurile de muncă cu tot. Care nu vrea intră în şomaj!
 
 
zic si eu.jpg

Zic şi eu

de Adrian Criş

Eu cred că în 2016 PSD va avea soarta PNŢCD. Când i-am spus-o, un amic pesedist s-a şocat. I-am repetat: fără să fi avut istoria şi martirii ţărăniştilor (Năstase, Voiculescu şi baronii sunt infractori de drept comun, nu deţinuţi politici), va sfârşi la fel de spectaculos.
 
 

Cum a fost?

de Lucian Cremeneanu

Din fericire pentru ea, orădeanca Melaz (Mihaela Simai, pe numele real) este o voce bună, dar nu senzaţională. Şi înainte să sară prietenii şi fanii cu topoarele pe mine, am să mă explic. Ca femeie cu atitudine de anti-divă, care nu se mişcă lasciv prin platouri TV, şi care nu a câştigat un concurs gen Vocea României, Melaz are ceva în plus care o împinge pe scenă: scrie muzică!
 
 
 
     
 
Newsletter
 
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
   
 
Magazin
 
Micuţa Kristina Pimenova are doar opt ani, dar este deja un model cunoscut. Rusoaica are o frumuseţe angelică şi a apărut în numeroase pictoriale, precum şi pe coperta Vogue Bambini. De asemenea, Kristina a colaborat cu nume mari în lumea modei precum Roberto Cavalli.
 
Dacă nu i-a învăţat nimeni să păstreze curăţenia când conduc pe şosele, îi învaţă ea! Acesta este scopul unei motocicliste din Rusia, care a publicat pe internet un film în care arată cum îi pedepseşte pe şoferii care fac mizerie pe străzi: aruncându-le gunoaiele înapoi în maşini.
 
Bianca Drăguşanu vrea să devină marcă înregistrată. Iubitul acesteia, fostul prezentator TV Victor Slav, a depus o cerere în acest sens la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
 
   
 
Spune ce crezi
 
Veţi merge să votaţi la alegerile prezidenţiale?
sau vezi rezultatele
 
     
 
Premiile lui Bihorel
 
Marţea trecută, doi borfaşi orădeni, celebrul hoţ de maşini Ovidiu Bocşa şi amicul său, nu mai puţin cunoscutul ţepar Cosmin Făt, au dispărut din oraş taman când magistraţii Curţii de Apel îi trimiteau după gratii pentru 4 ani, din pricina unui şmen de 50.000 de euro dat în Satu Mare, unde încercaseră să cumpere ţigări de contrabandă cu hârtii de ziar. Fuga celor doi interlopi a fost înlesnită, însă, chiar de judecători, căci ei sunt cei care, pe 14 mai, i-au scos din arest preventiv şi i-au trimis în arest la domiciliu.
 
Şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, a răbufnit săptămâna trecută, arătând într-un raport prezentat în faţa prefectului judeţului cât de "buni" sunt unii judecători. Asta fiindcă procesul de la Judecătoria Oradea prin care Direcţia ceruse încă din iulie o ordonanţă preşedinţială pentru oprirea lucrărilor ilegale de la restaurantul Transilvania, rebotezat Queen Mary, s-a încheiat abia în septembrie, cu respingerea cererii, pe motiv că... lucrările s-au şi terminat!
 
A fost nevoie de o Ordonanţă de Urgenţă pentru legalizarea prostituţiei politice şi de revenirea fostului primar pedelist Petru Filip la Oradea, ca să preia comanda PSD Bihor, pentru ca pesediştii şi udemeriştii să poată da o lovitură de zile mari primarului Ilie Bolojan. Noua coaliţie l-a lăsat pe edil fără majoritate în Consiliul Local prin racolarea, între alţii, a consilierei Adelina Coste, de la PDL, cu promisiunea că va fi unsă viceprimar la toamnă, după alegerile prezidenţiale.
 
   
 
De știut
 
mircea-dumitrescu.jpg

Bihoreanul
la medic

de Mircea Dumitrescu

Anxietatea este o stare patologică de nelinişte, de teamă, care apare la mulţi pacienţi cu diverse afecţiuni. Între 5 şi 20% din pacienţii internaţi în spital şi între 4 şi 14% din cei care se adresează medicilor de familie sau celor din policlinică suferă de tulburări anxioase.
 
 
mircea-ursuta.jpg

Avocatul Bihoreanului

de Mircea Ursuta

Conform articolului 73 din Noul cod de procedură penală, soluţionarea cererii de strămutare se face în şedinţă publică, cu participarea procurorului, în cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii. Preşedintele instanţei ierarhic superioare celei la care se află cauza ia măsuri pentru încunoştinţarea părţilor.
 
 
 
     
Bihoreanul tipărit
29.09.2014, 00:00
Luni, 29 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic "Oradea Noastră". În noua ediţie, BIHOREANUL vă prezintă povestea aproape incredibilă a fabricii de valută falsă anihilate săptămâna trecută la Oradea şi personajele care i-au pus bazele. Zeci de milioane de euro falşi au fost tipăriţi la Oradea la comanda organizaţiei mafiote napoletane Camorra, pentru a fi aruncaţi pe pieţele europene, de către o grupare de afacerişti italieni bine integraţi în comunitatea locală şi care la vedere aveau afaceri legale cu încălţăminte, vopseluri şi producţie publicitară, dând de lucru la sute de oameni.
 
01.10.2014, 14:39
Pe 3 octombrie începe ediţia cu numărul XXIII a Toamnei Orădene. Anul acesta, festivalul se va întinde pe parcursul a doar 10 zile, dar va cuprinde o mulţime de concerte, atât în săli, cât mai ales în aer liber, între invitaţi numărându-se formaţii din străinătate şi fanfare militare. Organizatorul principal al Festivalului, Mircea Oaie, directorul Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente din cadrul Primăriei, vorbeşte despre cum a fost alcătuit programul actualei ediţii.
 
01.10.2014, 07:46
BIHOREANUL vă prezintă povestea aproape incredibilă a fabricii de valută falsă anihilate săptămâna trecută la Oradea şi personajele care i-au pus bazele. Zeci de milioane de euro falşi au fost tipăriţi la Oradea la comanda organizaţiei mafiote napoletane Camorra, pentru a fi aruncaţi pe pieţele europene, de către o grupare de afacerişti italieni bine integraţi în comunitatea locală şi care la vedere aveau afaceri legale cu încălţăminte, vopseluri şi producţie publicitară, dând de lucru la sute de oameni.
 
30.09.2014, 11:28
Festivalul Internaţional de Teatru Oradea continuă până pe 12 octombrie, dar mai toate spectacolele, cu excepţia câtorva pentru copii, s-au jucat deja săptămâna trecută în mai multe săli din oraş, pe stradă, în cluburi şi pe scena mobilă instalată în Piaţa Ferdinand. Cuvântul cheie al celei mai noi ediţii a FITO a fost diversitatea, dar orădenii şi-au dovedit apetenţa, după cum poate era de aşteptat, doar pentru spectacolele "cu afiş" şi pentru comedii, lăsând locuri goale la producţiile ceva mai greu de "procesat", mai pretenţioase...
 
30.09.2014, 07:27
Deşi Termoficare SA a programat reluarea furnizării agentului termic pentru a doua jumătate a lunii octombrie, asociaţiile de proprietari cu restanţe vor rămâne în frig pentru a nu acumula datorii care să le ducă în incapacitate de plată.
 
29.09.2014, 07:49
Evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Vio către Ghiuri: "Grăbeşte-te. Azi e ultima zi în care mai poţi plăti tâmpenia aia de taxă pe stâlp". "Ce legătură are asta cu mine?". "Am auzit-o pe nevastă-ta cum te lăuda că eşti un adevărat stâlp al familiei".
 
28.09.2014, 18:07
Speriaţi de reintrarea în recesiune, bihorenii îşi reduc cheltuielile pentru a-şi proteja bugetele limitate date de cele mai mici salarii din ţară, în condiţiile în care reducerea investiţiilor şi anul agricol prost le pun în pericol siguranţa zilei de mâine.
 
27.09.2014, 14:00
Om de afaceri în Budapesta, bărbatul şi-a abandonat soţia şi copiii, dispărând împreună cu secretara sa, iar după ani de zile de căutări, autorităţile şi rudele au ajuns la concluzia că cei doi au murit pe legendarul vapor.
 
26.09.2014, 07:40
Fără să analizeze avantajele şi dezavantajele cursurilor inventate pentru tinerii fără Bacalaureat, şefii instituţiei s-au pripit să facă o şcoală postliceală, pe care însă au fost nevoiţi s-o pună în aşteptare din cauza criticilor profesorilor şi studenţilor.
 
25.09.2014, 13:07
Conducerea Volksbank România, în frunte cu vicepreşedintele Bogdan Neacşu, s-a întâlnit cu reprezentanţii a 65 de companii locale pentru a dezbate problemele mediului de business în vederea relansării afacerilor.
 
24.09.2014, 07:47
Sub Petru Filip, care va deveni preşedinte executiv, PSD vrea să împartă Oradea şi Bihorul cu UDMR. Devenite majoritare la judeţ şi municipiu, PSD şi UDMR au planificat reducerea lui Cornel Popa la "mai puţin decât a fost Radu Ţîrle", schimbarea viceprimarului Mircea Mălan cu Adelina Coste şi folosirea experienţei lui Filip împotriva lui Ilie Bolojan.
 
23.09.2014, 15:40
Înainte de pensionare, plutonierul adjutant şef Liviu Gyori a participat la peste 10.000 de intervenţii. Veteranului orădean îi pot mulţumi semeni din jumătate de ţară, pentru că, pe lângă miile de vieţi salvate din accidente de tot felul, Gyori a instruit în meseria de pompier şi paramedic aproape o mie de persoane din 16 judeţe.
 
23.09.2014, 11:55
În următoarele trei săptămâni, orădenii pot profita de cel mai mare eveniment teatral organizat până acum în oraş. Ediţia a II-a a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea oferă peste 60 de spectacole de teatru scurt, teatru-dans, teatru de stradă şi teatru pentru copii, care vor aduce pe scene câţiva dintre cei mai apreciaţi actori şi regizori români, dar şi tineri în curs de afirmare. Care sunt cele mai mari atracţii ale FITO 2014 ne spune Victoria Balint, director artistic al Teatrului Regina Maria.
 
23.09.2014, 07:54
Prodecanul suspendat al Facultăţii de Medicină, Constantin Romanul, a recunoscut la anchetă că-şi obliga studenţii să-i plătească între 50 şi 200 euro ca să-i treacă la examene. Romanul a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată şi are un nou dosar penal la Parchetul Bihor, ai cărui procurori au strâns date ce arată că medicul folosea sistemul de colectare a şpăgilor de mai multe generaţii.
 
22.09.2014, 18:30
Orădenii care încă nu au decis ce vor face vineri seară au, pentru prima oară după multă vreme, două oferte muzicale inedite, programate în acelaşi interval orar. Este vorba de spectacolul de operă Aida, co-produs în premieră la Oradea, cu decoruri, costume, orchestră, cor şi invitaţi de la Scala din Milano, şi concertul "Colors of Maria", al trupei Roots Revival, care dă o nouă interpretare melodiilor de neuitat ale Mariei Tănase.
 
22.09.2014, 08:35
Vezi cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Inimă Zburdalnică, în vizită electorală la noi. "Nu vi se pare că aţi dat cu stângu-n dreptul?". "E adevărat, pe vremuri PNL-ului i se spunea Partidul Libresse, că avea mai multe aripioare. Dar scopul meu a fost altul: să fac un partid nou unde să poată pleca şi colegul meu din această zonă, Tavi Traseistul".
 
22.09.2014, 00:00
Luni, 22 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Sub Petru Filip, care va deveni preşedinte executiv, PSD vrea să împartă Oradea şi Bihorul cu UDMR. Devenite majoritare la judeţ şi municipiu, PSD şi UDMR au planificat reducerea lui Cornel Popa la "mai puţin decât a fost Radu Ţîrle", schimbarea viceprimarului Mircea Mălan cu Adelina Coste şi folosirea experienţei lui Filip împotriva lui Ilie Bolojan.
 
19.09.2014, 10:54
Invitaţi pe toate gusturile. Aşa poate fi descris, cel mai concis, programul Toamnei Orădene din acest an. Festivalul organizat de Primărie se va întinde pe parcursul a doar 10 zile, dar atracţiile vor fi multe, de la concerte rock, pop, folk şi folclorice, desfăşurate atât în sală cât şi în aer liber, până la un mini-festival al fanfarelor militare din ţară. O premieră pentru orădeni...
 
18.09.2014, 07:56
Ca să fenteze noua lege privind tranzacţiile cu terenuri extravilane, care îi obligă să alerge după zeci de acte, bihorenii îşi vând pământurile pe ascuns. În trei luni de la intrarea în vigoare a Legii 17/2014, tranzacţiile cu terenuri extravilane s-au redus în Bihor cu două treimi, proprietarii declarând la notari, în fals, fie că îşi donează pământurile, fie că le cedează în contul unor datorii fictive.
 
17.09.2014, 07:37
Halucinant: lacul din comuna Paleu, întins pe 14 hectare şi care până anul trecut era principala atracţie a zonei, a dispărut. În timp ce localnicii susţin că lacul a fost distrus de fostul primar Papp Gyorgy, care l-a golit să-şi umple cu apa şi cu peştii din el propria baltă privată, aflată în apropiere, bărbatul pretinde că lacul a fost "secat" de necunoscuţi care au vrut să-i fure peştele.
 
16.09.2014, 14:30
Vicepremierul Liviu Dragnea a venit în Bihor cu pomeni pentru comune şi a plecat ameninţându-l pe primarul Ilie Bolojan că taie Oradea de la fonduri. Preşedinte executiv al PSD, ministru al Dezvoltării, vicepremier şi viitor prim-ministru în cazul câştigării alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta, Dragnea a fost scos din sărite de acuzele edilului că Guvernul nu-şi plăteşte datoriile către Oradea şi că deschide noi şantiere, lăsându-le în paragină pe cele vechi.
 
16.09.2014, 09:50
Bărbatul care l-a mituit pe agentul Ionuţ Sala de la Poliţia Rutieră cu un porc îşi amanetase motocicleta ca să facă rost de şpaga pe care i-o ceruse poliţistul. Subofiţerul a pretins ca porcul să fie tranşat în două jumătăţi ca să-l poată împărţi cu colegul de echipă, agentul Sorin Rus, pe care procurorii l-au făcut, însă, martor în dosar.
 
15.09.2014, 20:01
În ciuda cererii de produse ecologice, subvenţiile modeste, birocraţia şi cheltuielile de producţie cu 40% mai mari în condiţiile unei producţii cu 30% mai mici au determinat ca în ultimii doi ani 31 de fermieri să renunţe la agricultura "curată", întorcându-se la agricultura convenţională, mai uşoară şi mai rentabilă.
 
15.09.2014, 07:57
Vezi cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: A venit Nemţul la teatru să-şi lanseze candidatura la prezidenţiale. Ocazie cu care unii primari au intrat pentru prima oară în lăcaşul de cultură. Omul a explicat: "Între Ponta şi mine, Băsescu pe mine mă preferă".
 
15.09.2014, 00:00
Luni, 15 septembrie, a apărut noul BIHOREANUL, alături de suplimentul de ecologie "Oradea Noastră". Dintre subiectele noii ediţii: Vicepremierul Liviu Dragnea a venit în Bihor cu pomeni pentru comune şi a plecat ameninţându-l pe primarul Ilie Bolojan că taie Oradea de la fonduri. Preşedinte executiv al PSD, ministru al Dezvoltării, vicepremier şi viitor prim-ministru în cazul câştigării alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta, Dragnea a fost scos din sărite de acuzele edilului că Guvernul nu-şi plăteşte datoriile către Oradea şi că deschide noi şantiere, lăsându-le în paragină pe cele vechi.
 
14.09.2014, 17:20
O nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru aduce în Oradea câţiva dintre cei mai apreciaţi actori şi regizori din ţară. În decurs de mai bine de trei săptămâni, publicul orădean va putea urmări 65 de spectacole de teatru scurt, teatru-dans şi reprezentaţii muzicale, dar şi teatru pentru copii, între invitaţii de seamă numărându-se regizorii Alexandru Dabija şi Radu Afrim, precum şi actorii Marcel Iureş, Maia Morgenstern, Dorina Lazăr şi George Mihăiţă.
 
12.09.2014, 07:38
Incursiune în culisele super şi hipermarketurilor: BIHOREANUL vă dezvăluie câteva dintre metodele cu care marile lanţuri de magazine vânează creşterea vânzărilor, care le sunt punctele forte şi vulnerabilităţile şi cum puteţi proceda ca să plecaţi cu sacoşe mai pline şi buzunare mai puţin goale.
 
11.09.2014, 07:50
La 36 de ani, Cristian Beltechi conduce deja de mai bine de patru ani Administraţia Imobiliară Oradea, cea mai mare structură a Primăriei, cu 185 de angajaţi, care gestionează întregul patrimoniu de terenuri şi clădiri al oraşului. Deşi modul în care municipalitatea a administrat problema parcărilor, în special a celor cu durată limitată, a iscat un scandal uriaş astă-vară, Beltechi susţine că taxarea serviciului s-a făcut şi se face legal. Şi AIO continuă trasarea de parcări galbene...
 
10.09.2014, 07:50
Ca să forţeze închiderea unei pensiuni din Paleu, învecinate cu vila sa de vacanţă, fostul primar al Oradiei, Petru Filip, îl terorizează pe proprietar cu... arma fonică! Senatorul PSD a trimis pe capul proprietarului toate instituţiile de control şi, cu "mâna" unui fost subaltern din Primăria Oradea, şi-a montat pe terasă boxe uriaşe din care, din zori până seara târziu, difuzează, dată la maximum, muzică populară şi operete exclusiv ungureşti.
 
09.09.2014, 15:50
Motociclistul Lucian Câmpean, alias Păsulă, cel care l-a cadorisit pe agentul de la Poliţia Rutieră cu un porc tranşat ca să-l ierte pentru că circula fără permis, are peste 20 de spargeri la activ, fiind eliberat condiţionat, dar suspectat de noi fapte.
 
 
Foto Bihoreanul
 
Celebrul Grecu, pus sub învinuire pentru complicitate la proxenetism. Doi amici de-ai săi au fost reţinuţi (FOTO)
 
Actual
 
Din 1 octombrie a intrat în vigoare reducerea contribuţiei de asigurări sociale de la 20,8% la 15,8%. Angajatorii se tem, însă, că statul le va mări impozitele pentru a acoperi golul lăsat de reducerea CAS.
 
Biroul Electoral Central a stabilit, marţi, ordinea candidaţilor e buletinul de vot. Astfel, Candidatul UDMR Kelemen Hunor va fi primul pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale, el fiind urmat de Klaus Iohannis, Dan Diaconescu şi Victor Ponta.
 
Călin Popescu-Tăriceanu a gafat, duminică seară, la Digi24, când întrebat ce român l-a marcat, a răspuns ferm: "Meitrei, al lui Mircea Eliade".
 
 
 
 
Anunțuri gratuite
 
 
Sport
 
Tinerii judoka orădeni componenţi ai LPS-CSS Liberty s-au remarcat din nou în competiţiile internaţionale, reuşind ca la întrecerile puternicului turneu internaţional de judo desfăşurat în perioada 27-28 septembrie, în Ungaria, la Paks, să-şi adjudece nu mai puţin decât 19 medalii. Cu toate acestea însă, antrenorii lor sunt nemulţumiţi că dintre acestea doar două sunt de aur. La Cluj Napoca însă, la Cupa Transilvaniei, alţi copii au reuşit să-şi adjudece două locuri I şi câte un loc II şi III.
 
Poloiştii de la CSM Digi Oradea şi-au aflat adversarii din turul II al Ligii Campionilor Europeni. Aceştia sunt OSC Budapesta, Sintez Kazan şi Duisburg. Turneul va avea loc în capitala Ungariei, între 17 şi 19 octombrie. Cu ruşii de la Kazan, orădenii se vor reîntâlni după ce s-au duelat şi în primul tur, dar şi cu maghiarii de la OSC Budapesta, care au fost la Oradea, la Memorialul Nicolae Rujinschi.
 
Baschetbaliştii de la CSM U Oradea dispută miercuri seară, de la ora 18, meciul retur din optimile de finală ale Cupei României, la Sibiu în compania formaţiei locale CSU. Partida porneşte de la scorul de 83-81 pentru sibieni, stabilit în tur. Orădenii speră însă să-şi ia revanşa, fiind foarte posibil ca jucătorii Krapic şi Subotic să poată fi utilizaţi în acest meci.
 
 
Bihoreanul TV
 
Se încarcă...
Se încarcă...
 
Oradea noastră
 
Unitatea militară de pe strada Universităţii şi-a mutat spre interior gardul aflat pe malul drept al Peţei. Astfel, militarii au făcut loc viitoarei piste de biciclete care va trece pe acolo, continuând pe malul pârâului până la ieşirea din oraş.
 
Campania de curăţenie generală de toamnă organizată de Primăria Oradea şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service continuă în această săptămână, tot în zona de sud a oraşului, adică pe malul stâng al Crişului Repede. În perimetrul delimitat de străzile Decebal, Splaiul Crişanei, Ovid Densuşianu, Calea Sântandreiului şi Calea Aradului, RER va amplasa 30 de containere în care orădenii să poată lăsa deşeurile voluminoase şi vegetale.
 
Diferite persoane abandonează zi de zi saci cu gunoaie te miri pe unde: lângă trunchiurile unor copaci, lângă igluurile destinate colectării selective sau sprijiniţi pe indicatoarele rutiere.
 
 
Vremea în Oradea
 
Acum în Oradea sunt 23° C

   Fenomene meteo:
   Umiditatea: 47 %
    Viteza vântului: 11.27 km/h

 
Prognoza:
 
Joi    - Furtunã cu fulgere si tunete risipite, Temperatura 21° C
 
Curs valutar
 
   Curs BNR, miercuri, octombire 01,2014
      1 USD = 3,5019 RON   
      1 EUR = 4,4114 RON   
      1 HUF = 0,0142 RON   
convertor valutar
 
Horoscop