URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 10 DECEMBRIE 2016
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
E campanie electorală. Ne uităm la candidaţi şi râdem de ei şi de inepţiile pe care le debitează. Nişte proşti. După alegeri vor ajunge parlamentari, îşi vor vota salarii şi pensii nesimţite, îşi vor pune loazele, amantele şi neamurile în posturi bine plătite. Atunci, vă întreb, cine-i prostul?
Zic şi eu
Şi-l închipuie cineva pe Cioloş avându-l ministru de Externe pe Titus Corlăţean? Pe Ponta colaborând cu un ministru al Justiţiei pe nume Monica Macovei? Sunteţi de acord, ar fi de neînchipuit! E ca şi cum ai amesteca un Moet cu poşircă de Vaslui ori ca o tentativă de a îmbunătăţi spirt de pufoaică prin cupajare cu Hennessy. Probabil aceeaşi senzaţie aţi avea, însă, la altă poznă a imaginaţiei: Bolojan edil şef şi Andrei Luncan arhitect şef, ori Adelina Coste primăriţă şi Eduard Florea city-manager...
Cum a fost?
Dragostea de ţară e imposibilă fără o ţâră de îndoctrinare. Eu fac parte dintr-o generaţie care şi-a luat doza încă din grădiniţă: cântece, poezii, steguleţe, uniforme, cravate, portrete, poveşti, legende, lecţii de istorie... Fiinţa naţională era extrem de prezentă în jurul meu. Ah, şi mai era ceva: "Trei culooori cunoooosc pe luuuumeee...", imnul naţional de dinainte de '89.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu reprezentații cărei formațiuni politice veți vota la alegerile parlamentare?
De stiut
Avocatul Bihoreanului
Prin Decizia nr. 624 din 26 octombrie 2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 937 din 22.11.2016, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea prin care se permitea ca persoanele cercetate pentru plagiat să poată renunţa la titlul de doctor. Află ce presupune aceasta!
Bihoreanul la medic
Anorexia este o pierdere a apetitului sau lipsa voinţei de a mânca. Trebuie deosebită de intoleranţele alimentare (cea mai frecventă este intoleranţa la lapte, dar există multiple alte alimente care pot da intoleranţă), sau de saţietatea precoce (când ingerarea unei mici cantităţi de alimente determină o senzaţie de plenitudine). 
Psihologul Bihoreanului
Gândurile şi trăirile cu tentă spirituală şi religioasă activează centrii recompensei din creier deoarece aceştia reîntăresc la rândul lor credinţa în sine. "Reîntărirea credinţelor tale te face să te simţi puţin mai bine şi mai în siguranţă" a declarat Jordan Grafman, directorul unui centru de cercetări al Institutului de Reabilitări din Chicago.
Bihoreanul tipărit
Luni, 5 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Pasztor Sandor şi Ioan Mang politizează Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate angajând penali din propriile partide pe posturi ţinute la secret şi fără măcar să mimeze concursuri. Deşi trimişi în judecată de DNA, fostul preşedinte UDMR-ist al CJ, Alexandru Kiss, a fost uns director general al unei asociaţii la care judeţul e "acţionar" împreună cu primăriile din Săcueni şi Diosig, iar fostul director PSD-ist al Casei Judeţene de Pensii, Leontin Ţîrle, economist la o alta, finanţată de CJ şi oraşele bihorene.
05 Decembrie 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
Deşi BIHOREANUL i-a cerut explicit să obţină un exemplar din teza de doctorat susţinută de Bodog în anul 2001 la Universitate, aşa cum legea prevede, Tiberiu Vesselenyi, el însuşi candidat UDMR la Deputăţie, s-a rezumat să constate că lucrarea este... de negăsit.
09 Decembrie 2016, 12:14
Bihoreanul tipărit
Termoficare Oradea şi asociaţiile de proprietari îşi pasează reciproc responsabilitatea pentru lipsa căldurii din instalaţii, în vreme ce orădenii care dârdâie în locuinţe sunt obligaţi să plătească pentru ce nu consumă.
09 Decembrie 2016, 07:22
Bihoreanul tipărit
Una dintre firmele fraţilor Micula şi administratoarea acesteia, Mirela Miclău, inculpate pentru modificarea neautorizată a clădirii fostului Restaurant Transilvania. Speriaţi de procesul care ar putea să aducă firmei şi angajatului lor o condamnare penală, Ioan Micula a angajat un arhitect ca să realizeze un proiect pentru refacerea interiorului clădirii-monument conform variantei originale.
08 Decembrie 2016, 07:43
Bihoreanul tipărit
Candidaţii USR Bihor la Senat şi Camera Deputaţilor, avocatul Cristian Rusu şi notarul Silviu Dehelean, s-au săturat să "chibiţeze" de pe margine aşteptând ca schimbarea "să pice din cer", de la politicieni care nu vor să schimbe nimic.
07 Decembrie 2016, 12:31
Bihoreanul tipărit
Pasztor Sandor şi Ioan Mang politizează Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate angajând penali din propriile partide pe posturi ţinute la secret şi fără măcar să mimeze concursuri. Deşi trimişi în judecată de DNA, primul pentru o şpagă de 4,2 milioane euro, celălalt pentru una de 8.400 euro, fostul preşedinte UDMR-ist al CJ, Alexandru Kiss, a fost uns director general al unei asociaţii la care judeţul e "acţionar" împreună cu primăriile din Săcueni şi Diosig, iar fostul director PSD-ist al Casei Judeţene de Pensii, Leontin Ţîrle, economist la o alta, finanţată de CJ şi oraşele bihorene.
Bihoreanul tipărit
La competiţia Miss Top Model International, desfăşurată toamna aceasta în Cipru, orădeanca Denisa Hodişan a primit coroniţa de argint, ceea nu a oprit-o să susţină în interviuri date presei locale şi naţionale că a fost declarată câştigătoare.
Bihoreanul tipărit
Luni, 5 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Pasztor Sandor şi Ioan Mang politizează Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate angajând penali din propriile partide pe posturi ţinute la secret şi fără măcar să mimeze concursuri. Deşi trimişi în judecată de DNA, fostul preşedinte UDMR-ist al CJ, Alexandru Kiss, a fost uns director general al unei asociaţii la care judeţul e "acţionar" împreună cu primăriile din Săcueni şi Diosig, iar fostul director PSD-ist al Casei Judeţene de Pensii, Leontin Ţîrle, economist la o alta, finanţată de CJ şi oraşele bihorene.
05 Decembrie 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
După 4 ani de la inaugurare, personalul şi aparatura Centrului Oncologic sunt suprasolicitate. BIHOREANUL vă arată faţa nevăzută a Oncologiei orădene: pacienţi ajunşi la medic tardiv şi puşi pe liste de aşteptare, totuşi niciodată refuzaţi la tratamente, aparatură care se defectează tot mai des fiindcă e folosită peste limitele normale, medici şi asistenţi insuficienţi şi epuizaţi, care ajung să facă infarct chiar la locul de muncă.
Bihoreanul tipărit
O  firmă din Oradea a pus în vânzare peste 10.000 de kilograme de peşte congelat din Tanzania căruia îi prelungise ilegal termenul de valabilitate. După o ceartă între doi afacerişti olandezi, ambii implicaţi în reetichetarea peştelui, firma Seamar Europe a fost amendată cu 45.000 lei de către DSVSA Bihor, care a dispus distrugerea mărfii rămase nevândute.
03 Decembrie 2016, 18:17
Bihoreanul tipărit
Dacă în Piaţa Unirii orădenii pot sărbători luna cadourilor într-un târg cu obiecte artizanale, colorat cu luminiţe, cu un patinoar şi un carusel de poveste, în Cetate sunt poftiţi să-şi amintească vechile obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă. Luna aceasta, fortăreaţa se transformă într-un mare atelier al Moşului, unde cei mici vor putea învăţa cum să facă decoraţiuni, să asculte poveşti şi să vadă filme clasice dedicate Crăciunului. Amatorii de "porcării" sunt invitaţi şi ei la cârnaţi, caltaboşi şi toroş, ca la bunica acasă...
02 Decembrie 2016, 07:32
Bihoreanul tipărit
În premieră, clădirea unei primării din Bihor este scoasă la mezat din cauza unor datorii adunate prin neplata timp de 5 ani a unui contract încheiat în urmă cu 11 ani. Sediul Primăriei Popeşti va fi vândut la licitaţie pentru că edilul Dorin Curtean n-a achitat penalităţi de 7 ori mai mari decât un debit acumulat de predecesorul său, Adrian Maga, în urmă cu două mandate, pentru plata... pazei instituţiei.
01 Decembrie 2016, 08:22
Bihoreanul tipărit
În 2010, Adrian Bucur era deja şef al Inspectoratului de Poliţie Bihor, în locul chestorului Liviu Popa, promovat la Bucureşti. Deşi câştigase funcţia prin examen, în mai 2012 ofiţerul s-a dat la o parte, din camaraderie, ca să-i permită chestorului Popa, schimbat între timp de la şefia Poliţiei Române, să revină la cârma Inspectoratului. Acum a ajuns un fel de "doi într-unul": din poziţia de adjunct conduce instituţia după eliberarea din funcţie a aceluiaşi Liviu Popa, de astă dată anchetat pentru corupţie, alături de alţi patru şefi din Poliţia judeţului. Cât despre situația din județ, Bucur spune, în interviul acordat BIHOREANULUI, că, mai nou, "Clanurile interlope s-au mutat din stradă pe Facebook".
30 Noiembrie 2016, 07:40
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă dezvăluie cum au influenţat doi hackeri orădeni soarta lumii, ajutându-l pe Donald Trump să câştige preşedinţia SUA: unul a umplut internetul cu ştiri false favorabile acestuia, celălalt a pus FBI pe urmele lui Hillary Clinton. Condamnat deja pentru clonare de carduri şi inculpat încă într-un proces, Ovidiu Drobotă i-a făcut propagandă lui Trump printr-un site care a atras milioane de vizitatori, iar Marcel Lehel Lazăr, alias Guccifer, despre care puţină lume ştie că este orădean, a publicat corespondenţa secretă pe care Clinton a purtat-o ilegal de pe email-ul privat.
Bihoreanul tipărit
Tribunalul Bihor a aprobat săptămâna trecută un plan de reorganizare al Electrocentrale, dar inaplicabil după ce societatea a rămas de un semestru fără activitate şi angajaţi. Proiectul de relansare a fost adoptat cu votul creditorilor CEO, Maestro şi Unicom, interesaţi doar să-şi recupereze TVA, în condiţiile în care societatea deţine doar resturi de combustibili şi nu mai poate plăti nici măcar salariile compensatorii promise celor 135 disponibilizaţi.
28 Noiembrie 2016, 20:15
Bihoreanul tipărit
Luni, 28 noiembrie, a apărut BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noului număr: Ziarul nostru vă dezvăluie cum au influenţat doi hackeri orădeni soarta lumii, ajutându-l pe Donald Trump să câştige preşedinţia SUA: unul a umplut internetul cu ştiri false favorabile acestuia, celălalt a pus FBI pe urmele lui Hillary Clinton. Condamnat deja pentru clonare de carduri şi inculpat încă într-un proces, Ovidiu Drobotă i-a făcut propagandă lui Trump printr-un site care a atras milioane de vizitatori, iar Marcel Lehel Lazăr, alias Guccifer, despre care puţină lume ştie că este orădean, a publicat corespondenţa secretă pe care Clinton a purtat-o ilegal de pe email-ul privat. Din acelaşi număr aflaţi şi că sediul Primăriei Popeşti este scos la licitaţie în contul unor datorii şi citiţi un interviu cu şeful Poliţiei Bihor: "Clanurile interlope s-au mutat pe Facebook", afirmă Adrian Bucur.
28 Noiembrie 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
Tot mai mulţi orădeni, de toate vârstele şi profesiile, îşi găsesc timp să-şi ajute semenii ca voluntari ai mai multor asociaţii şi servicii din oraş. În timp ce unii văd voluntariatul ca pe o oportunitate de a căpăta experienţă în profesiile lor, majoritatea se implică în astfel de acţiuni din dorinţa altruistă de a-i sprijini pe cei mai puţin norocoşi.
25 Noiembrie 2016, 07:55
Bihoreanul tipărit
Un afacerist nărăvit la vânători ilegale în pădurile din jurul Oradiei a ajuns în arest după ce a încercat să împuşte paznicii care l-au dibuit. Patron în construcţii, Ştefan Dudaş este unul dintre puţinii braconieri bihoreni încătuşat în ultimii 5 ani, fiind inculpat pentru o faptă care îl poate ţine în spatele gratiilor până la 5 ani după ce anul trecut a scăpat de un flagrant la capătul unei urmăriri ca-n filme.
24 Noiembrie 2016, 07:41
Bihoreanul tipărit
În plină campanie electorală, alunecările de teren care au distrus o parte din grădina publică Ciuperca surpă imaginea administraţiei Bolojan. În vreme ce Primăria încearcă să minimalizeze proporţiile dezastrului, comandând o expertiză şi refuzând să mai ofere explicaţii, BIHOREANUL a descoperit că amenajarea urbanistică s-a făcut printr-o licitaţie forţată, o reproiectare fără acord de mediu şi o execuţie în pripă, cu soluţii tehnice modeste, ce nu aveau capacitatea de a stabiliza terenul după defrişare, "meritele" aparţinând unor abonaţi la contractele municipalităţii orădene.
Bihoreanul tipărit
Doctoriţa Anca Grigorescu de la Casa Judeţeană de Pensii a fost înregistrată într-o singură lună primind 158 de şpăgi, pe care le-a împărţit cu asistentul Pelle Johannes. Rechizitoriul procurorilor DNA descrie faptele doctoriţei şi pe ale asistentului care, în perioada când au fost supravegheaţi, nu au refuzat nicio "atenţie" din partea pacienţilor, 146 de pensionari fiind la rându-le puşi iniţial sub urmărire penală.
22 Noiembrie 2016, 07:43
Bihoreanul tipărit
În mai puţin de o oră, copiii din Oradea pot călători printre stelele şi planetele Căii Lactee, să vadă, într-o proiecţie 3D, cum arată asteroizii în mişcare, să descopere imagini surprinse de telescopul Hubble şi să afle povestea robotului Curiosity, care în urmă cu patru ani ateriza pe Marte pentru a căuta urme de viaţă. Toată călătoria are loc într-un planetariu mobil a cărui boltă are un diametru de 8 metri şi care va sta timp de cinci zile la Oradea.
21 Noiembrie 2016, 13:31
Bihoreanul tipărit
Parte din peisajul orădean de aproape trei decenii, fostul CET II din capătul cartierului Nufărul devine, cert, istorie. Închisă în 2002 şi ajunsă în proprietatea unor firme care au cumpărat-o de la Ministerul Finanţelor, termocentrala este acum complet dezafectată. Instalaţiile au fost desfăcute pe bucăţi, clădirile sunt goale, iar până la sfârşitul acestei luni coşul de fum, o construcţie a cărei înălţime depăşeşte cu încă jumătate lungimea unui teren de fotbal, va fi pus la pământ. Proprietarii au decis să-l demoleze prin implozie, ca să facă loc unor investiţii mai utile.
21 Noiembrie 2016, 12:50
Bihoreanul tipărit
Luni, 21 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul "Oradea Noastră". Dintre subiectele noului număr: În plină campanie electorală, alunecările de teren care au distrus o parte din grădina publică Ciuperca surpă imaginea administraţiei Bolojan. În vreme ce Primăria încearcă să minimalizeze proporţiile dezastrului, comandând o expertiză şi refuzând să mai ofere explicaţii, BIHOREANUL a descoperit că amenajarea urbanistică s-a făcut printr-o licitaţie forţată, o reproiectare fără acord de mediu şi o execuţie în pripă, cu soluţii tehnice modeste, ce nu aveau capacitatea de a stabiliza terenul după defrişare, "meritele" aparţinând unor abonaţi la contractele municipalităţii orădene. În acelaşi număr citiţi cum doctoriţa Grigorescu de la Casa de Pensii lua şpagă "la foc automat", dar şi despre afaceristul Dudaş, primul braconier bihorean reţinut în ultimii 5 ani.
21 Noiembrie 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
Construite din cărămidă ori pământ, după avuţia proprietarului, beciurile au găzduit de-a lungul timpului cele mai straşnice petreceri ale ţăranilor, dar în al Doilea Război Mondial şi refugii din calea brutalităţii soldaţilor Armatei Roşii.
20 Noiembrie 2016, 11:33
Bihoreanul tipărit
Un sistem revoluţionar de educaţie, creat de pedagogul italian Maria Montessori, în spiritul căruia e crescut şi Prinţul George al Marii Britanii, a ajuns şi în Oradea. La centrul educaţional Crescendo Montessori, micuţii cu vârste între 1 şi 6 ani aleg ce activităţi vor să facă, îşi pun singuri masa şi, după ce şi-au terminat treaba, fac ordine în urma lor.
19 Noiembrie 2016, 18:29
Bihoreanul tipărit
La numire a fost cel mai tânăr prefect al judeţului şi, după mai bine de patru ani şi jumătate, e şi cel mai longeviv. Interviul acordat BIHOREANULUI poate fi unul "de adio", dat fiind că pe 11 decembrie urmează alegeri parlamentare, dar poate fi şi unul "de etapă" deoarece, nefiind acuzat de excese, abuzuri ori indiferenţă, are şanse de a fi menţinut în funcţie şi de următorul Guvern politic. "Trebuie să lăsăm în urma noastră realizări, nu conflicte", afirmă Pop.
18 Noiembrie 2016, 07:32
Bihoreanul tipărit
Aproape jumătate dintre cele 180 de şcoli şi grădiniţe din Bihor vor avea directori noi, în urma concursurilor organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean. În timp ce zeci dintre actualii directori nici măcar nu s-au înscris la concursuri, pierzând astfel dreptul de a deţine funcţiile chiar şi prin numire, alţi 38 au picat cu brio, iar 4 au fost detronaţi de colegii care i-au concurat.
17 Noiembrie 2016, 15:13
Bihoreanul tipărit
Deşi mai e ceva până la Crăciun, orădenii nu vor trebui să aştepte mult pentru a intra în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Încă de la finalul lunii în curs, Piaţa Unirii va găzdui ediţia din acest an a Târgului de Crăciun, iar de la începutul lui decembrie orădenii sunt aşteptaţi şi în Cetate pentru a se bucura de atmosfera sărbătorilor tradiţionale. Printre noutăţi se numără inclusiv amenajarea unui patinoar şi a unui carusel de poveste în piaţa centrală a oraşului.
17 Noiembrie 2016, 08:42
Bihoreanul tipărit
Antreprenorii locali acuză Primăria că avantajează investitorii mari şi noi, în detrimentul întreprinderilor mici şi mijlocii, care susţin economia locală de ani de zile. Reprezentanţii IMM-urilor se plâng că sunt ţinuţi la poarta parcurilor industriale de către Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, care oferă facilităţi doar investitorilor care concesionează suprafeţe de teren mari, cu mult peste nevoile şi posibilităţile lor.
17 Noiembrie 2016, 07:33
Bihoreanul tipărit
Orădeanul arestat pentru că şi-ar fi violat propria fiică timp de trei ani se dă victima fetei, care ar fi vrut să scape de tată ca "să se simtă mai liberă". În scrisorile trimise unui fost vecin, Iosif Şimon se plânge că declaraţiile copiilor săi au fost dictate de anchetatori, iar fata s-a conformat acestora.
16 Noiembrie 2016, 12:11
Advertorial
Pe lângă programul naţional al PNL şi al premierului Dacian Cioloş, pe lângă echipa de oameni bine pregătiţi propuşi ca viitori parlamentari, PNL Bihor se prezintă în faţa bihorenilor şi cu un program ce vizează problemele concrete ale judeţului. Acesta urmăreşte cinci priorităţi care, dacă sunt soluţionate, vor face ca ritmul de dezvoltare început în perioada în care Oradea şi Bihorul au fost conduse de liberali să continue şi să se reflecte în bunăstarea oamenilor. Aflați de aici cinci motive pentru ca bihorenii să voteze candidaţii PNL la alegerile din 11 decembrie!
16 Noiembrie 2016, 11:30
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.1722 RON
  • 1 EUR = 4.502 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON