URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 02 AUGUST 2015
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Problema care se pune este dacă Oradea are faţă de oraş turistic. Sau dacă va avea vreodată. La cum arată acum, trebuie să ne gândim de două ori dacă invităm pe cineva în casă. Când baia îţi este în reparaţii, e jenant să-l duci pe oaspete la toaleta din curte. 
Zic şi eu
Dimineaţa, când aflu despre o nouă descindere la nu ştiu care Primărie ori Consiliu Judeţean, eu, unul, am ajuns să mă întreb doar de la care partid o fi baronul căzut în plasa procurorilor: de la PSD ori de la PNL?
Cum a fost?
Din păcate, adunatul celor 50.000 de euro necesari pentru prima ediţie OFF a fost imposibil până acum. Drept urmare, festivalul nu va debuta anul acesta, în luna octombrie, cum se dorea. Să nu uităm, totuşi, că trăim într-un oraş în care se sparg mai uşor 50.000 de euro pe o nuntă decât pe un festival de film!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi fi de acord ca în faţa Teatrului Regina Maria să fie o zonă pietonală şi fără copaci?
De stiut
Bihoreanul la medic
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hiper-termic. 
Avocatul Bihoreanului
Prin noua reglementare se stabileşte clar durata pentru care poate fi dispusă această măsură. Astfel, actul normativ prevede că, în tot cursul procedurii de cameră preliminară, judecătorul, din oficiu, verifică periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii arestului la domiciliu sau dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice menţinerea acestei măsuri.
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Lipsită de un aeroport internaţional şi intrată târziu în reabilitare, vizitată doar de clienţii Băilor Felix şi de călătorii în tranzit, Oradea îşi caută abia acum brandul turistic. Oradea îşi defineşte primele strategii de turism după ce, spre deosebire de alte oraşe din Transilvania, precum Sibiul, Clujul şi Braşovul, în ultimii 25 de ani a lipsit aproape cu totul din cataloagele cu oferte ale agenţiilor de profil din ţară şi străinătate.
27 Iulie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Pe cât de încântaţi sunt copiii de vacanţa mare, pe atât de preocupaţi sunt părinţii lor care trebuie să găsească modalităţi să-i ţină ocupaţi toată vara. Drept urmare, diverse asociaţii şi instituţii de învăţământ din Oradea organizează în sezonul estival tabere de aventură şi şcoli de vară unde copiii pot lua parte la activităţi educative, dar mai ales distractive, ce includ de la înotul în piscină la vizionarea unor filme. Evident, însă, distracţia costă...
01 August 2015, 13:38
Bihoreanul tipărit
Comercianţii din Oradea se confruntă săptămânal cu cel puţin două furturi ori tentative de furt comise fie din sărăcie, fie din cleptomanie sau pur şi simplu de plăcere. Potrivit firmelor de pază şi rapoartelor Poliţiei, produsele cele mai căutate de hoţi sunt cele alimentare, de la mezeluri şi brânzeturi, la băuturi şi ţigări, în top urmând produsele cosmetice, de la parfumuri şi vopsea de păr, până la spray şi odorizante.
Bihoreanul tipărit
Rămas fără funcţie după o condamnare la închisoare cu suspendare, fostul edil şef din Paleu continuă să conducă Primăria din postura de consilier al... viceprimarului. Somogyi Ludovic este acuzat că, încă din a doua zi după pierderea mandatului, ocupă un post anume înfiinţat pentru el, de sfetnic al viceprimarului Szebeni Alexandru, care i-a preluat atribuţiile doar formal, în realitate lăsându-i comanda instituţiei.
30 Iulie 2015, 07:45
Bihoreanul tipărit
În goană după bani, municipalitatea a înzecit anul acesta acţiunile de executare silită a datornicilor. Până la sfârşitul lunii iunie, Direcţia Economică a Primăriei a transmis peste 16.000 de somaţii de plată, de şapte ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi, în premieră, a pus la plată inclusiv debitori din Germania, Israel sau SUA.
28 Iulie 2015, 12:29
Bihoreanul tipărit
La 2 luni după "concedierea" firmei care trebuia să refacă DN76 Oradea-Beiuş, Compania Naţională de Drumuri încă n-a "angajat" o alta din cauza... birocraţiei. Dosarul licitaţiei prin care se caută noi constructori pentru finalizarea în acest an a lucrărilor pe tronsonul de 50,3 kilometri a "dospit" la Autoritatea pentru Achiziţii Publice, licitaţia urmând să fie anunţată abia la începutul acestei săptămâni.
Bihoreanul tipărit
Evenimentele săptămânii trecute, văzute prin ochii lui Bihorel: Inspectorul şcolar general s-a plâns că se duce pe râpă şi învăţământul liceal. "Păi la ce promovabilitate au profesorii la titularizare, mă mir că elevii încă se mai ştiu semna". "Problema e alta. Deja diplomele de Bac – vezi cazul Ştei – nu le mai dau profesorii, ci judecătorii".
27 Iulie 2015, 07:59
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Lipsită de un aeroport internaţional şi intrată târziu în reabilitare, vizitată doar de clienţii Băilor Felix şi de călătorii în tranzit, Oradea îşi caută abia acum brandul turistic. Oradea îşi defineşte primele strategii de turism după ce, spre deosebire de alte oraşe din Transilvania, precum Sibiul, Clujul şi Braşovul, în ultimii 25 de ani a lipsit aproape cu totul din cataloagele cu oferte ale agenţiilor de profil din ţară şi străinătate.
27 Iulie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Absolvent de mate-info al Colegiului Eminescu, pasionat de literatură, cu ambiţii de poet şi practicant de arte marţiale, orădeanul Andrei Pintea face cercetare în psihologie, convins că "a deschide porţile spre minţile oamenilor e prima condiţie pentru a-i înţelege".
26 Iulie 2015, 17:18
Bihoreanul tipărit
Un pensionar şi-a cheltuit aproape doi ani din viaţă judecându-se cu Poliţia Locală pentru anularea a două amenzi de 275 lei. Prins că a traversat strada neregulamentar, bărbatul a acuzat impoliteţea unui agent şi faptul că un altul l-a taxat pentru insulte deşi era echipat "în civil", obţinând de la judecători transformarea sancţiunilor în simple avertismente.
24 Iulie 2015, 07:23
Bihoreanul tipărit
În prima săptămână a admiterii de vară, la Universitatea din Oradea a fost mai degrabă linişte decât agitaţie. Totuşi, rectorul Constantin Bungău spune că nu e îngrijorat, ba chiar se declară convins că în toamnă cele 15 facultăţi vor avea mai mulţi boboci decât anul trecut. "Universitatea din Oradea nu trebuie să se restructureze, ci să crească, să aibă mai multe şcoli doctorale", afirmă el în interviul acordat BIHOREANULUI.
23 Iulie 2015, 07:24
Bihoreanul tipărit
Fiul adjunctului şefului Poliţiei Bihor şi omul de afaceri Ovidiu Pop se bat în plângeri penale după un scandal cu pumni, palme şi scuipaţi în obraji. Eugen Boc jr. se plânge că a fost bătut "gratis" la Rivo Summer de la Hanul Pescarilor, în vreme ce organizatorii discotecii susţin că tânărul a făcut scandal în toaleta fetelor, luând-o pe una de chică, apoi i-a ameninţat cu închiderea afacerii şi şi-a adus ca "bodyguarzi" peste 100 de poliţişti, care au alungat clienţii.
Bihoreanul tipărit
De ceva vreme, orădenii nu trec pragul Bibliotecii Judeţene doar pentru a împrumuta cărţi ori pentru a citi în linişte, ci şi ca participanţi la mai multe activităţi culturale ori de timp liber. Vara aceasta nu face excepţie. În fiecare săptămână, cinefilii sunt chemaţi să descopere celebre filme de artă, iar apoi să le dezbată, la întâlnirile singurului cineclub din Oradea. Ceva mai încolo, cei mici sunt aşteptaţi să asculte poveşti şi să vadă desene animate.
21 Iulie 2015, 18:17
Bihoreanul tipărit
Municipalitatea vrea să fluidizeze circulaţia în Centrul Civic prin subtraversarea turbogiraţiei. Cel mai mare proiect al Primăriei orădene în următorul exerciţiu financiar al UE vizează construirea a 5 pasaje subterane, în valoare de peste 20 milioane euro, care vor muta în subteran traficul din faţa Catedralei Ortodoxe, făcând loc deasupra unei noi pieţe publice.
Bihoreanul tipărit
Administraţia Imobiliară Oradea verifică terenurile concesionate gratuit bisericilor, urmând să le "confişte" pe cele deturnate de la scopurile declarate. Consiliul Local a retras dreptul de folosinţă pentru 3,3 hectare oferite parohiilor ortodoxe Episcopia şi Zorilor cu destinaţie de cimitir, dar folosite ca parcări pentru TIR-uri, urmând ca şi altele să rămână fără terenurile primite şi abandonate.
Bihoreanul tipărit
Angajaţii adăpostului Grivei au transformat un ţarc de câini în... grădină de zarzavaturi. Pe motiv că, din lipsă de patrupede, 9 din cele 18 ţarcuri sunt goale, într-unul dintre acestea muncitorii cultivă roşii, castraveţi şi ardei, pentru... relaxare.
Bihoreanul tipărit
În vreme ce anchetatorii sunt bănuiţi că ascund valoarea adevărată a mitei, doar pentru ca dosarul să nu ajungă la DNA, judecătorul Antik Levente i-a scos pe suspecţi din celule şi i-a trimis în arest la domiciliu, adică în somptuoasele vile ridicate din şpaga colectată de-a lungul anilor.
20 Iulie 2015, 10:48
Bihoreanul tipărit
Scandalul fraudei la Bacalaureatul de la Ştei: 12 elevi au fost scăpaţi deocamdată de eliminare, iar şeful Inspectoratului Şcolar riscă să-şi piardă funcţia. În timp ce Tribunalul a suspendat sancţionarea elevilor care au dat în judecată Inspectoratul, aceştia putându-se înscrie la facultăţi dacă au note de promovare, demisia lui Nicolae Avram e cerută fiindcă nici măcar n-a participat la proces.
20 Iulie 2015, 09:20
Bihoreanul tipărit
Evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: ​Ministrul Agriculturii a venit să analizeze stadiul finanţărilor europene în domeniu. „Nu am venit întâmplător în acest judeţ care musteşte de ţărani”. „Şi ce aţi constatat în urma vizitei?”. „Că toate satele au buda-n curte, dar au săli de sport, ceea ce mă face să cred că avem de-a face cu ţărani polisportivi”.
20 Iulie 2015, 07:45
Bihoreanul tipărit
Luni, 20 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL. Dintre subiectele noii ediţii: Fiul adjunctului şefului Poliţiei Bihor şi omul de afaceri Ovidiu Pop se bat în plângeri penale după un scandal cu pumni, palme şi scuipaţi în obraji. Eugen Boc jr. se plânge că a fost bătut “gratis” la Rivo Summer de la Hanul Pescarilor, în vreme ce organizatorii discotecii susţin că tânărul a făcut scandal în toaleta fetelor şi şi-a adus ca “bodyguarzi” peste 100 de poliţişti. Din acelaşi număr aflaţi că angajaţii adăpostului Grivei şi-au făcut grădină de zarzavaturi şi că Primăria Oradea recuperează terenurile concesionate şi nefolosite de biserici.
20 Iulie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Condamnat în 2013 la 3 ani de închisoare pentru corupţie, fostul şef de la Protecţia Consumatorilor, Sebastian Secoşan, vrea să fie liberat condiţionat. În timp ce conducerea Penitenciarului Oradea i-a aprobat ieşiri la competiţii sportive, spectacole, concerte şi filme, vizite la muzee şi mănăstiri, judecătorii au decis ca fostul funcţionar să rămână după gratii încă 4 luni deoarece nu a stat destul închis.
17 Iulie 2015, 11:30
Bihoreanul tipărit
Ambuteiajele provocate de şantiere obligă municipalitatea să testeze, în premieră, o tehnologie care permite înlocuirea conductelor fără spargerea carosabilului. De săptămâna viitoare, firma orădeană Gavella reface 2,5 kilometri de canalizări prin "construirea" unor ţevi noi în interiorul celor deja existente, fără a  mai săpa noi şanţuri, fără a trebui să evacueze pământul şi, deci, fără a mai încurca circulaţia.
16 Iulie 2015, 07:57
Bihoreanul tipărit
Un grup de "gardieni" ai moravurilor publice le demască pe internet pe orădencele care se prostituează în străinătate şi revin acasă pline nu doar de bani, ci şi de ifose. Pe pagina de Facebook Cancan Oradea, care a înregistrat în câteva zile o audienţă de invidiat, "vedetele" mondene ale oraşului sunt dezbrăcate de toate secretele, "justiţiarii" anonimi publicându-le fotografiile prin care acestea îşi oferă serviciile sexuale, ignorând ameninţările cu procese, cu corecţii fizice, ba chiar şi recompensele oferite pentru demascarea lor.
Bihoreanul tipărit
În timp ce Aeroportul Oradea e încă în şantier şi se amână licitarea curselor externe, Debreţinul şi-a făcut o bază de rang regional, cu curse internaţionale pentru călători şi mărfuri. În parteneriat cu o firmă privată şi după investiţii de 9 milioane euro, din care jumătate fonduri UE, în doi ani aeroportul maghiar a devenit o adevărată industrie, incluzând un incubator de afaceri, hale multifuncţionale şi centru intermodal cu legături la autostradă şi, prin calea ferată, la porturile Europei.
Bihoreanul tipărit
Fraudarea masivă a Bacalaureatului la Ştei, unde 108 din 255 de candidaţi au fost eliminaţi post-factum, după examen, a fost organizată chiar de supraveghetori. Şeful Comisiei de Bac şi cei 38 de supraveghetori sunt cercetaţi pentru corupţie fiindcă au dat fiţuici elevilor, părinţii unora dintre aceştia susţinând că au "cotizat" pentru ca tinerii să poată fura examenul.
Bihoreanul tipărit
Evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Primarele de la Cluj, în mare belea: "Gunoaiele de la noi nu au luat în calcul că n-o să avem unde pune gunoaiele, aşa că am apelat la groapa voastră". "Şi noi cu ce ne alegem?", l-am întrebat.
13 Iulie 2015, 07:52
Bihoreanul tipărit
Luni, 13 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Un grup de „gardieni” ai moravurilor publice demască pe internet orădencele care se prostituează în străinătate şi revin acasă pline nu doar de bani, ci şi de ifose. Pe pagina de Facebook Cancan Oradea, care a înregistrat în câteva zile o audienţă de invidiat, “vedetele” mondene ale oraşului sunt dezbrăcate de toate secretele, “justiţiarii” anonimi publicându-le fotografiile prin care acestea îşi oferă serviciile sexuale. Din acelaşi număr aflaţi şi că fraudarea masivă a Bacalaureatului la Ştei a fost organizată chiar de  supraveghetori, dar şi cum, concurând Oradea, Aeroportul din Debreţin deschide 4 noi curse externe.
13 Iulie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
În 2012 a obţinut conducerea Consiliului Judeţean propunând modernizarea Aeroportului, dezvoltarea turismului, construirea unor parcuri industriale, modernizarea drumurilor judeţene, dar şi sprijinul Guvernului pentru construirea şoselelor de centură Aleşd şi Beiuş. La aproape trei sferturi din mandat, întrebarea este: cât a reuşit preşedintele CJ să "pună Bihorul pe primul loc"? "E cea mai nenorocită perioadă de când fac politică", zice Cornel Popa în interviul acordat BIHOREANULUI.
12 Iulie 2015, 12:56
Bihoreanul tipărit
În Oradea, mijlocul lunii iulie este rezervat muzicii de pian. O fundaţie culturală înfiinţată în Elveţia va organiza, în perioada 13-16 iulie, prima ediţie a Festivalului Résonnance, un eveniment dedicat tinerilor pianişti al căror talent a fost remarcat în ţară şi străinătate.
11 Iulie 2015, 15:51
Bihoreanul tipărit
Un orădean atacă "ocupaţia" gastronomică româno-maghiară, preparând şi vânzând o specialitate culinară nemţească veche de 1.000 de ani. Specifice sudului Germaniei, dinnedele sunt făcute dintr-o lipie specială peste care se pun ingrediente savuroase şi naturale precum brânză, speck, cartofi şi ceapă.
Bihoreanul tipărit
Primarul comunei Pietroasa, Cornel Pîlea, prins că a "umflat" valoarea unor lucrări, chiar şi nejustificate, şi că a devalizat bugetul local prin deconturi cu acte false. Un control al Camerei de Conturi Bihor a scos la iveală că primarul pesedist a tocat 600.000 lei pe tone de carburanţi şi telefoane, şi a "îngrăşat" firme de casă cărora le-a decontat lucrări fictive şi materiale peste preţurile stabilite în contracte.
10 Iulie 2015, 07:35
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.0152 RON
  • 1 EUR = 4.4075 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON