URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 IUNIE 2016
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
O analiză a celor care au condus Consiliul Judeţean, cu rezultatele ştiute, ne arată că noi, bihorenii, nu prea am avut noroc în viaţă. Începând din 2000, judeţul a fost condus practic de Kiss Alexandru, când din calitatea de preşedinte, când din cea de vice.
Zic şi eu
Alegătorii şi-au spus cuvântul, voturile au fost numărate, a venit din nou rândul politicienilor să "traducă" vocea poporului. Atâta doar că de o săptămână o fac "pe mute", în culise, unde îşi feliază puterea prin negocieri pentru funcţiile nesupuse votului direct al cetăţenilor.
Cum a fost?
"It won't be any Brexit!*", îmi spunea, în Londra, cu câteva zile înainte de referendumul britanic, soţul unei foste colege de facultate, englez sadea, pe care tocmai îl cunoscusem. Luam cina la un restaurant foarte popular lângă Waterloo Bridge, ticsit de oameni din toate colţurile lumii, cu ospătari de accente diferite şi atmosferă de weekend.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă petreceţi vacanţa de vară anul acesta?

De stiut
Avocatul Bihoreanului
Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 18/2016, prin care s-au modificat numeroase prevederi ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală, s-au adus şi modificări instituţiei renunţării la urmărirea penală care fusese lipsită de eficienţă printr-o decizie relativ recentă a Curţii Constituţionale.
Bihoreanul la medic
Complicaţiile cronice ale diabetului sunt macroangiopatia, microangiopatia şi neuropatia diabetică. Prin angiopatie diabetică se înţelege totalitatea alterărilor vasculare secundare tulburărilor metabolice produse de deficitul absolut sau relativ de insulină, cu accent pe vasele mici (microangiopatia) şi cele mari (macroangiopatia). 
Psihologul Bihoreanului
Coeficientul de inteligenţă e oarecum o obsesie pe Internet. Fel de fel de teste online promit că îţi vor arăta unde te situezi pe o anumită scală şi ajung să-ţi afişeze rezultate menite doar să te facă să te simţi confortabil cu tine însuţi. Noile cercetări în domeniu arată că o creştere semnificativă a IQ-ului este posibilă cu ajutorul tehnicilor relaţionale.
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Surpriză în dosarul de corupţie al rectorului Constantin Bungău: ca să promoveze fraudulos, conferenţiarul Camelia Dindelegan a apelat la "pile" ca prefectul Claudiu Pop, preşedintele CJ Cornel Popa, deputatul Ioan Hulea şi episcopul Sofronie. Procurorii DNA au urmărit în timp real caruselul intervenţiilor şi traseul şpăgilor date de Camelia şi de soţul ei, preotul Marin Dindelegan, de la bijuterii din aur şi icoane, până la lucrări de zidărie
27 Iunie 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
Copleşită de torentele de săptămâna trecută, canalizarea oraşului s-a revărsat inundând zeci de locuinţe. Revărsată de pe dealuri, viitura a năvălit peste străzi, curţi, magazine şi locuinţe, fapt pentru care orădenii au înaintat 365 de reclamaţii Companiei de Apă Oradea, care se apără spunând că dimensiunile reţelei nu sunt proiectate pentru potop.
Bihoreanul tipărit
După ce UDMR-iştii i-au păcălit că vor continua alianţa cu ei şi apoi s-au coalizat cu PSD şi ALDE, liberalii au boicotat "majoritatea minoritară" din Consiliul Judeţean. După ce UDMR-iştii i-au păcălit că vor continua alianţa cu ei şi apoi s-au coalizat cu PSD şi ALDE, liberalii au boicotat "majoritatea minoritară" din Consiliul Judeţean. La ultima şedinţă de constituire a noului CJ, programată marţea aceasta, Mircea Mălan îşi va depune candidatura la preşedinţie indiferent dacă UDMR se mai răzgândeşte sau nu, avertizând însă că în a doua situaţie PNL va face o opoziţie dură.
27 Iunie 2016, 12:17
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Surpriză în dosarul de corupţie al rectorului Constantin Bungău: ca să promoveze fraudulos, conferenţiarul Camelia Dindelegan a apelat la "pile" ca prefectul Claudiu Pop, preşedintele CJ Cornel Popa, deputatul Ioan Hulea şi episcopul Sofronie. Procurorii DNA au urmărit în timp real caruselul intervenţiilor şi traseul şpăgilor date de Camelia şi de soţul ei, preotul Marin Dindelegan, de la bijuterii din aur şi icoane, până la lucrări de zidărie
27 Iunie 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
Formată din patru tineri, Baby Elvis a lansat un album de debut şi, după mai multe spectacole prin ţară, va susţine primul concert public la Oradea cu ocazia Zilelor Cetăţii.
26 Iunie 2016, 14:32
Bihoreanul tipărit
Unică în Ardeal, Capela Haşaş din Cimitirul Municipal, unde se ţin slujbele de înmormântare ale credincioşilor ortodocşi, a fost pictată de maestrul Corneliu Baba. Ajunsă într-o avansată stare de degradare, bisericuţa a fost construită de veterinarul şef al Oradiei, Alexandru Haşaş, care îl angajase pe celebrul pictor plătindu-l la fiecare sfârşit de săptămână cu cât credea acesta că i se cuvine.
Bihoreanul tipărit
La începutul lunii, orădenii au gustat din plin un eveniment mai puţin obişnuit pentru ei. În patru zile, prima ediţie a European Music Open a adunat peste 4.000 de spectatori, care au plecat încântaţi de la spectacole. Omul din spatele proiectului este tot un orădean, mai puţin cunoscut însă în oraşul natal: tenorul Alexandru Badea, stabilit la Viena de peste 20 de ani, care a colaborat de-a lungul carierei cu "granzi" ca Luciano Pavarotti şi Placido Domingo. "Simt din nou că aparţin Oradiei, afirmă Alexandru Badea, într-un interviu acordat BIHOREANULUI.
25 Iunie 2016, 10:27
Bihoreanul tipărit
Orădeanul care a împuşcat un Labrador pentru că s-a apropiat de gardul său a fost condamnat la închisoare cu suspendare, despăgubiri şi muncă în folosul comunităţii. Trimis în judecată pentru deţinere şi uz nelegal de armă, precum şi pentru uciderea patrupedului, Nistor Mag a fost obligat, printr-o sentinţă încă nedefinitivă, să le plătească stăpânilor lui Jack daune morale de 2.400 euro.
24 Iunie 2016, 07:22
Bihoreanul tipărit
Cele două adolescente, ambele de 15 ani, îl acuză pe agentul Florin Vida din Salonta că le-a bombardat cu apeluri telefonice şi mesaje cu conotaţii sexuale până când l-au pârât părinţilor, care l-au dat imediat pe mâna şefilor săi.
Bihoreanul tipărit
Fostul şef al Vămii Române, orădeanul Radu Mărginean, ex-directorul Regionalei Vamale, Călin Vesa, fostul şef al Direcţiei Judeţene Vamale Bihor, Corneliu Sotoc, alţi patru lucrători vamali din Oradea şi doi comisari ai Gărzii Financiare Bihor sunt acuzaţi că au protejat, autorizând nelegal - refuzând s-o verifice şi chiar timorându-i pe funcţionarii care au vrut s-o oprească - o firmă înfiinţată de un văr al celebrului evazionist Racz Attila cu scopul vizibil de a da "tunuri" cu produse petroliere.
Bihoreanul tipărit
Proiectul de modernizare a fermei avicole a Nutrientul de la Sîntandrei împarte localnicii: unii sunt îngroziţi de mirosuri, iar alţii îngrijoraţi că nu vor mai avea cui să-şi vândă cerealele. Impresionat de opoziţia sătenilor, patronul grupului de firme Nutrientul, Iosif Pazuric, a hotărât relocarea investiţiei de 4 milioane euro, în pofida faptului că deja modernizase o hală pe ascuns!
Bihoreanul tipărit
Deşi este încă "tânăr" şi se adresează în principal comunităţii maghiare, evenimentul dedicat Regelui Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei, a devenit unul dintre cele mai atrăgătoare. Zilele Sfântului Ladislau îi invită şi anul acesta pe toţi orădenii, indiferent de etnie, la un târg meşteşugăresc făcut ca la carte, un eveniment culinar cu arome ungureşti, tururi ghidate ale Cetăţii, precum şi la concerte cu artişti cunoscuţi, între care şi formaţia Republic şi interpreta Koncz Zsuzsa.
21 Iunie 2016, 11:36
Bihoreanul tipărit
După ce în prima săptămână după alegeri s-a lăsat peţită de PSD, UDMR a revenit în braţele PNL. Deşi PSD-iştii le-au promis chiar funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, maghiarii sunt tentaţi să accepte oferta liberalilor, care le oferă nu doar un viceprimar la Oradea, ci şi ambele poziţii de vicepreşedinte la CJ.
21 Iunie 2016, 08:52
Bihoreanul tipărit
Vezi cum arată evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: La Medicină a ajuns decan pruncu’ lui Unchiu’. Proaspătul decan: "Pe lângă faptul că voi reface prestigiul facultăţii, nu cum dorea fraierul ăla care nici un CV nu ştie să facă, voi revitaliza şi Aeroportul"...
21 Iunie 2016, 07:20
Bihoreanul tipărit
Marţi, 21 iunie, apare un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Noul număr dezvăluie detaliile şocante ale dosarului în care DNA i-a trimis în judecată pe paronii Colors International, împreună cu 7 complici din Vamă şi Garda Financiară. Fostul şef al Vămii Române, orădeanul Radu Mărginean, ex-directorul Regionalei Vamale, Călin Vesa, fostul şef al Direcţiei Judeţene Vamale Bihor, Corneliu Sotoc, alţi patru lucrători vamali din Oradea şi doi comisari ai Gărzii Financiare Bihor sunt acuzaţi că au protejat, autorizând nelegal o firmă înfiinţată de un văr al celebrului evazionist Racz Attila cu scopul vizibil de a da "tunuri" cu produse petroliere. În acelaşi număr citiţi şi despre un scandal în Poliţia Bihor: Un subofiţer este cercetat fiindcă a hărţuit sexual două adolescente de 15 ani, dar şi că orădeanul care l-a împuşcat pe Labradorul Jack a fost condamnat la închisoare.
20 Iunie 2016, 21:48
Bihoreanul tipărit
În toamna anului trecut, Bihorul a devenit primul judeţ care şi-a înfiinţat o Agenţie de Management al Destinaţiei, după moda vest-europeană, care are menirea să identifice modalităţile cele mai eficiente pentru creşterea numărului de turişti. Şi mai important, spune directorul agenţiei, Răzvan Dumbravă, este ca vizitatorii să descopere tot judeţul, nu să vină doar la o baie în Felix sau pentru o gură de aer curat în Padiş. "În 10 ani, Bihorul va deveni realmente un judeţ turistic", declară el într-un interviu acordat BIHOREANULUI.
20 Iunie 2016, 12:34
Bihoreanul tipărit
Ajuns la a patra ediţie, Swimathon Oradea vrea să mobilizeze încă o dată comunitatea locală pentru susţinerea a 18 proiecte caritabile, sociale şi educative. Maratonul de înot organizat anual de Fundaţia Comunitară Oradea are tot mai multă priză în rândul localnicilor, companiilor locale şi naţionale, toţi participând prin mişcare şi contribuţii băneşti la succesul cauzelor propuse.
16 Iunie 2016, 17:35
Bihoreanul tipărit
Un tânăr de 20 de ani din Tileagd a silit o adolescentă să-i facă un sex oral, a filmat "partida", iar pentru că fata a refuzat o "dublă", a distribuit filmuleţul pe Facebook. Reclamat de părinţii adolescentei, Claudiu Baciu a fost arestat şi trimis în judecată de procurorii DIICOT Oradea pentru pornografie infantilă prin sisteme informatice şi act sexual cu un minor.
16 Iunie 2016, 07:31
Bihoreanul tipărit
Campania electorală a fost un prilej bun pentru orădeni să vorbească direct cu primarul. Înainte de a câştiga cel de-al treilea mandat, Ilie Bolojan a avut peste o sută de întâlniri în cartierele oraşului, ascultând ce au oamenii de spus şi explicându-le ce doreşte să facă în continuare. La fiecare întâlnire cetăţenească, edilul le-a cerut apropiaţilor săi să noteze riguros pretenţiile oamenilor şi să caute rapid soluţiile. În total, orădenii au ridicat peste 300 de probleme!
15 Iunie 2016, 17:43
Bihoreanul tipărit
Directorul Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, a fost trimis în arest preventiv pentru că i-a protejat, contra cost, pe şpăgarii de la Serviciul de Expertiză Medicală. Procurorii DNA susţin că din mita strânsă de la pensionarii de boală fiecare dintre cei cinci medici "experţi" îl cadorisea pe director cu sume între 250 şi 700 euro, de sărbători şi de ziua lui, la care şeful Serviciului, Vasile Sălăjan, plusa săptămânal cu o "cotizaţie" regulată, doar pentru a fi lăsaţi să "producă" în continuare.
Bihoreanul tipărit
Profitând de lipsa de experienţă şi de capital a antreprenorilor locali, companiile maghiare se extind în vestul României. Firme ungare specializate în domenii variate, de la turism şi comerţ până la agricultură şi construcţii, îşi consolidează prezenţa în România, valorificându-şi avantajul experienţei, al puterii financiare şi al bazinului de clientelă furnizat de etnicii maghiari.
14 Iunie 2016, 07:49
Bihoreanul tipărit
Deşi Ilie Bolojan şi Mircea Mălan le-au adus un scor record, liberalii ar putea conduce Bihorul numai cu UDMR, care după un eşec istoric este măcinată de conflicte interne şi înclină balanţa spre PSD. În timp ce "veteranii" maghiari ar continua alianţa cu PNL pentru un post de vicepreşedinte la CJ şi unul de viceprimar în Oradea, "lupii tineri" vor să renunţe la aceasta pentru a face, doar la nivelul Consiliului Judeţean, o coaliţie cu PSD şi ALDE, dorită şi de şefii celor trei formaţiuni, Kelemen Hunor, Liviu Dragnea şi C.P. Tăriceanu.
Bihoreanul tipărit
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Ministrul transporturilor pe judeţ, contrariat. "Am auzit că noua primăreasă din Bucureşti susţine că transportul în Capitală va fi gratis". "S-o fi pierdut cu firea, săraca!".
13 Iunie 2016, 07:51
Bihoreanul tipărit
Luni, 13 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Directorul Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, a fost trimis în arest preventiv pentru că i-a protejat, contra cost, pe şpăgarii de la Serviciul de Expertiză Medicală. Procurorii DNA susţin că din mita strânsă de la pensionarii de boală fiecare dintre cei cinci medici „experţi” îl cadorisea pe director cu sume între 250 şi 700 euro, de sărbători şi de ziua lui, la care şeful Serviciului, Vasile Sălăjan, plusa săptămânal cu o „cotizaţie” regulată, doar pentru a fi lăsaţi să ”producă” în continuare.
13 Iunie 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
În 2015, din prejudiciile de 6,6 milioane lei provocate statului, stabilite prin sentinţe definitive date unor infractori condamnaţi, Finanţele au încasat în Bihor puţin peste 0,5 milioane lei.
12 Iunie 2016, 17:00
Bihoreanul tipărit
Editor al Revistei Familia, publicaţie menită să cultive limba română în Transilvania ocupată de austro-ungari, Iosif Vulcan a fost primul care i-a acordat şansa intrării în lumea literară tânărului Mihai Eminescu.
11 Iunie 2016, 10:39
Bihoreanul tipărit
În plin scandal Hexi Pharma, specialiştii afirmă că infecţiile din spitalele bihorene nu au fost mortale deoarece acestea au fost modernizate, dar avertizează că pe viitor vor face ravagii din cauza abuzului de antibiotice.
10 Iunie 2016, 16:41
Bihoreanul tipărit
Soţii Gheorghe şi Daniela Ionescu sunt acuzaţi de Camera de Conturi Bihor că şi-au obţinut ilegal gradele didactice de profesor şi respectiv de conferenţiar. Inspectorii au sesizat Ministerului Educaţiei că 12 contracte de cercetare pe care soţii Ionescu le-au declarat pentru a avansa sunt fictive, întrucât nu au adus Universităţii niciun ban, cei doi răspunzând că au făcut... bartere.
10 Iunie 2016, 07:53
Bihoreanul tipărit
Încălcând o lege care reglementează suprafeţele ce pot fi închiriate în sediile instanţelor şi modul de utilizare a acestora, Tribunalul Bihor şi-a ales o firmă care să deschidă un local de incintă, care nici măcar nu era prevăzută în actul normativ.
09 Iunie 2016, 12:39
Bihoreanul tipărit
Programată să înceapă în luna martie, cea de-a doua etapă a lucrărilor pentru înlocuirea reţelelor de termoficare s-a blocat la primele săpături. Investiţie de peste 22 milioane euro pe 2 ani, înlocuirea a 22 kilometri de reţele magistrale de către firmele Energomontaj şi Elsaco a fost sistată până la deblocarea fondurilor europene, cu riscul de a intra cu lucrările, la fel ca anul trecut, în iarnă.
09 Iunie 2016, 07:40
Bihoreanul tipărit
Eveniment de succes cum puţine sunt în Oradea, festivalul anual de tip bavarez Das Fest - organizat de Hotelul Ramada - ia anul acesta o amploare sporită. La ediţia a VII-a, organizatorii au decis să mute evenimentul în Cetate, un loc numai bun pentru o sărbătoare cu specific tradiţional. Numeroşi artişti vor face aici atmosferă printre petrecăreţii invitaţi la bere nefiltrată şi specialităţi nemţeşti, dar şi la cocktail-uri şi preparate pentru vegetarieni.
08 Iunie 2016, 16:49
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.0924 RON
  • 1 EUR = 4.5152 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON