URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 MARTIE 2015
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
În 2012, când la CJ s-a format triumviratul PNL-PSD-UDMR, domnul Mang avea toate atuurile să fie catalizatorul instituţiei. Sanyi Kiss nu avea atâta şcoală cât Mang vacanţă, iar Cornel Popa era aterizat - şi aşa a şi rămas - într-un loc din care nu înţelegea nimic.
Zic şi eu
Evacuarea PSD în opoziţie produce deja efecte. Cele dintâi ţin, previzibil, de show. Imediat ce noua alianţă PNL-UDMR le-a descăunat viceprimarul, aripa dură a pesediştilor noştri au anunţat că, eliberaţi de strânsoarea amiciţiei cu liberalii, au o mulţime de propuneri în interesul Cetăţeanului.
Cum a fost?
În 2002, la un an după ce i se promisese că va plăti pentru arestarea unui fiu de prefect, implicat în contrabandă cu produse petroliere, procurorul Alexandru Lele a aflat că va face obiectul unei percheziţii la domiciliu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu predarea religiei în şcoli?


De stiut
Bihoreanul la medic
Zona de trecere între exocol şi endocol este locul în care debutează majoritatea tumorilor colului uterin. Incidenţa cancerului de col uterin este semnificativ crescută la femeile din clasele socio-economice inferioare, cu debut al vieţii sexuale la vârstă tânără.
Avocatul Bihoreanului
Spre deosebire de vechiul cod penal care prevedea în cazul comiterii mai multor infracţiuni că se aplică doar o singură pedeapsă (cea mai grea) la care se putea adăuga un spor (care, în practică fie nu se adăuga, fie era mic), noul cod penal prevede că se va aplica pedeapsa cea mai grea la care se va adăuga obligatoriu o treime din totalul celorlalte pedepse.
Bihoreanul tipărit
Luni, 2 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Şocant: un elev din ultima clasă de liceu la Colegiul Tehnic Transilvania din Oradea a încercat să-şi violeze o colegă de clasa a IX-a. Tentativa de amor cu forţa a avut loc chiar în internatul şcolii, în cârdăşie cu alţi elevi care ţineau victima, şi a fost recunoscută de agresor dar, ca să nu ştirbească prestigiul şcolii, directoarea i-a pus pe adolescenţi să se „împace”, cu acordul tacit al poliţistului de proximitate, care ar fi trebuit să ancheteze fapta.
02 Martie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Inculpat pentru corupţie, fostul prim-procuror Vasile Popa este luat la ţintă într-o nouă anchetă. Fostul şef al Parchetului Bihor este cercetat de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii după ce a fost prins că a "ascuns" dosare penale şi documente cu informaţii secrete.
05 Martie 2015, 07:28
Bihoreanul tipărit
Orădean crescut în buricul târgului, ungur după mamă şi slovac după tată, noul viceprimar al Oradiei este un politician moderat. Membru UDMR din 2003, aflat la cel de-al doilea mandat în Consiliul Local, Huszar Istvan ştie să îşi susţină ideile fără să-şi facă duşmani. Inginer specializat în prelucrări prin aşchiere, bărbatul de 46 de ani e un om al contrastelor. Tată a patru copii, îndrăgostit de duminicile în familie, este în acelaşi timp biker înrăit. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, noul vice spune că primarul Bolojan a greşit că nu a cooptat mai devreme UDMR în guvernarea locală. 
04 Martie 2015, 15:02
Bihoreanul tipărit
Şocant: un elev din ultima clasă de liceu la Colegiul Tehnic Transilvania din Oradea a încercat să-şi violeze o colegă de clasa a IX-a. Tentativa de amor cu forţa a avut loc chiar în internatul şcolii, în cârdăşie cu alţi elevi care ţineau victima, şi a fost recunoscută de agresor dar, ca să nu ştirbească prestigiul şcolii, directoarea i-a pus pe adolescenţi să se "împace", cu acordul tacit al poliţistului de proximitate, care ar fi trebuit să ancheteze fapta.
Bihoreanul tipărit
Proces cu scandal la Judecătoria Oradea: un interlop din clanul Neguş a fost scos în cătuşe din sală după ce a ameninţat un martor chiar în faţa magistraţilor. Trimis în faţa instanţei pentru o infracţiune banală, conducere fără permis, David Berger va fi judecat sub arest fiindcă şi-a forţat fosta iubită la mărturie mincinoasă, în urma ameninţărilor femeia fiind plasată sub protecţia autorităţilor.
03 Martie 2015, 07:46
Bihoreanul tipărit
O fundaţie din Oradea a lansat un proiect prin care îi ajută pe părinţii copiilor cu dizabilităţi. Asociaţia Piticot adună fonduri pentru un centru unde copiii cu handicap ar putea fi îngrijiţi până la o lună în fiecare an, astfel încât părinţii lor să aibă timp pentru a rezolva alte probleme ori, pur şi simplu, pentru a se odihni.
02 Martie 2015, 17:51
Bihoreanul tipărit
Necunoscuta filmului inspirat din drama procurorului Panait: "A fost sau n-a fost" erou Alexandru Lele, cel pe care, înainte să-şi curme viaţa, a refuzat să-l "lege"? Premiera orădeană a thrillerului judiciar "De ce eu?" a fost marcată de distribuirea către spectatori a unui material care îl acuză drept autor moral al sinuciderii lui Cristian Panait pe ultimul său "client", procurorul Alexandru Lele.
02 Martie 2015, 11:30
Bihoreanul tipărit
Primarul Ilie Bolojan a lansat campania de informare pe tema referendumului din 10 mai pentru fuzionarea localităţilor Oradea şi Sînmartin. Administraţiile celor două localităţi vor cheltui 400.000 lei pe o campanie cu panouri publicitare, autocolante pe autobuze şi tramvaie şi un website care prezintă avantajele fuziunii şi, în premieră, că localităţile comunei, deşi vor fi aparţinătoare Oradiei, vor rămâne tot sate, cu o impozitare pe măsură.
02 Martie 2015, 08:23
Bihoreanul tipărit
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel:  Mare concurs pentru postul de inspector şcolar. Actualul şi viitorul şef dădea deja de băut. „Ai luat exemenul?”. „Încă nu. Deocamdată doar serbăm viitorul succes”. „Dar de unde ştii că ieşi câştigător?”. „Păi ai văzut tu concurs organizat de partide în care să nu se ştie dinainte câştigătorul?”.
02 Martie 2015, 07:30
Bihoreanul tipărit
Luni, 2 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Şocant: un elev din ultima clasă de liceu la Colegiul Tehnic Transilvania din Oradea a încercat să-şi violeze o colegă de clasa a IX-a. Tentativa de amor cu forţa a avut loc chiar în internatul şcolii, în cârdăşie cu alţi elevi care ţineau victima, şi a fost recunoscută de agresor dar, ca să nu ştirbească prestigiul şcolii, directoarea i-a pus pe adolescenţi să se „împace”, cu acordul tacit al poliţistului de proximitate, care ar fi trebuit să ancheteze fapta.
02 Martie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Sub pretextul anihilării baronilor judeţeni, Guvernul a tăiat aproape 14% din banii pentru echilibrarea bugetelor primăriilor bihorene pe anul 2015. Prin Legea bugetului de stat, comunele, oraşele şi municipiile din Bihor primesc de la Guvern cu 20 milioane lei mai puţin faţă de cele 146 milioane alocate anul trecut prin Consiliile Judeţene din impozitele pe venituri şi TVA.
27 Februarie 2015, 16:39
Bihoreanul tipărit
Instanţele trimit după gratii tot mai mulţi corupţi, dar Finanţele nu reuşesc să recupereze prejudiciile. În ultimii trei ani judecătorii au condamnat pentru infracţiuni de corupţie 24 de bihoreni, care au dat statului găuri de peste 5,13 milioane lei, dar Fiscul a putut recupera de la aceştia doar 66.000 lei, adică puţin peste 1% din pagubele produse.
27 Februarie 2015, 07:43
Bihoreanul tipărit
Grupul de firme RDS&RCS, patronat de orădeanul Zoltan Teszari, atacă în forţă o piaţă exclusivă, rezervată până de curând doar băieţilor deştepţi din energie. Proprietar peste şapte parcuri fotovoltaice şi pe reţele de distribuţie în plină dezvoltare, Tezsari intră pe piaţa de electricitate cu un preţ de doar 130 lei pe megawatt, mai mic cu aproape un sfert decât cel mai bun al concurenţilor, devenind deja furnizor pentru OTL.
26 Februarie 2015, 07:33
Bihoreanul tipărit
Episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, luat la ţintă de procurorii anticorupţie pentru afaceri cu primarul penal al Beiuşului, Adrian Domocoş. Anchetatorii suspectează Episcopia că i-a închiriat firmei edilului un spaţiu pe bani de nimic pentru a scăpa de impozitarea altor 51 de imobile pe care le deţine în Beiuş, şi din închirierea cărora în ultimii 5 ani a câştigat 1,2 milioane lei.
Bihoreanul tipărit
Ambuteiajele de după închiderea Pieţei Unirii puteau fi evitate dacă OTL "lega" între ele liniile de tramvai din Bulevardul Decebal şi Calea Aradului. Proiect moştenit încă din vremea administraţiei Petru Filip, conectarea liniilor de tramvai care trec prin faţa Bisericii Emanuel ar fi permis circulaţia tramvaielor pe ruta Ioşia - Rogerius, scutind traficul şi aşa aglomerat de folosirea autobuzelor.
24 Februarie 2015, 07:59
Bihoreanul tipărit
Primăvara le aduce orădenilor ghiocei muzicali. În perioada următoare, localurile din oraş vor găzdui concerte susţinute de nume sonore, precum Viţa de Vie, legendarii fondatori ai trupei Phoenix, Nicu Covaci şi Moni Bordeianu, Dan Andrei Aldea împreună cu Desperado şi Nicu Alifantis, precum şi de maestrul horilor bătrâneşti, Grigore Leşe.
23 Februarie 2015, 14:40
Bihoreanul tipărit
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Fostul viceprimar s-a repliat. "Precis că mă bagă afară din partid, că-mi dă Bolovan un post bine plătit". "Înseamnă că ai renunţat la social democraţie?". "Păi crezi că ideologia ţine de foame?".
23 Februarie 2015, 07:49
Bihoreanul tipărit
Luni, 23 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, a fost luat la ţintă de procurorii anticorupţie pentru afaceri cu primarul penal al Beiuşului, Adrian Domocoş. Anchetatorii suspectează Episcopia că i-a închiriat firmei edilului un spaţiu pe bani de nimic pentru a scăpa de impozitarea altor 51 de imobile pe care le deţine în Beiuş, şi din închirierea cărora în ultimii 5 ani a câştigat 1,2 milioane lei. Aflaţi şi că Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni, dar şi cum dă lovitura Zoltan Teszari: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România.
23 Februarie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Grosul bugetului local va servi cofinanţării celor 26 de proiecte europene contractate, de la construirea noului CET pe gaz până la Aquapark, dar şi pentru modernizarea a 29 de străzi, construirea unei autogări în bulevardul Decebal şi înfiinţarea unei băi comunale pentru săraci în Ştrandul Ioşia.
20 Februarie 2015, 07:35
Bihoreanul tipărit
Din cele 15 facultăţi, Universitatea din Oradea ar putea rămâne cu 11, iar numărul departamentelor să fie redus de la 48 la doar 37 sau 33. Proiectul de restructurare a instituţiei, în posesia căruia a intrat BIHOREANUL, prevede că facultăţile cu mai puţin de 600 studenţi vor fi comasate, vizate fiind Arhitectura, Artele, Ştiinţele, Energetica şi Literele.
19 Februarie 2015, 07:40
Bihoreanul tipărit
Verdict şocant al Institutului Naţional de Medicină Legală în ancheta celei mai misterioase crime din Oradea ultimilor 25 de ani, căreia i-a căzut victimă taximetristul Bajkán Péter. Expertiza genetică dispusă în procesul singurului suspect, Nicolae Oros, zis Iepu', desfiinţează acuzaţia că acesta l-ar fi ucis pe taximetrist şi apoi ar fi mutat maşina din Calea Sântandreiului, unde a fost descoperit corpul victimei, pentru a o ascunde în oraş.
18 Februarie 2015, 13:34
Bihoreanul tipărit
Înlocuit joia trecută din funcţia de viceprimar, preşedintele PSD Oradea, Ovidiu Mureşan, s-a confesat BIHOREANULUI în ultima zi petrecută în biroul din Primărie, justificând solidaritatea pe care i-a arătat-o primarului Ilie Bolojan, reproşată aspru de şeful PSD Bihor, Ioan Mang. "A fost greu să găsesc echilibrul între calitatea de PSD-ist şi cea de viceprimar", mărturiseşte el.
18 Februarie 2015, 07:43
Bihoreanul tipărit
Unic în lume, lacul cu nuferi din Băile 1 Mai a râmas fără viaţă, cel mai probabil pentru totdeauna. Exploatarea sălbatică a apei termale în Băile Felix şi 1 Mai a ucis ultimele exemplare de nufăr, roşioară şi melc termal, dezastrul putând determina UE să aplice României o amendă uriaşă pentru încălcarea obligaţiei de a proteja rezervaţia.
17 Februarie 2015, 16:34
Bihoreanul tipărit
Schimbarea de la butoane a PSD-iştilor Ovidiu Mureşan şi Ioan Mang, un semieşec al... UDMR. Coaliţia PNL-UDMR în baza căreia Oradea are din nou viceprimar maghiar şi CJ Bihor va avea un vicepreşedinte liberal a fost posibilă după ce Uniunea a renunţat la visul preşedintelui executiv Szabo Odon de "etnicizare" a administrației.
17 Februarie 2015, 07:45
Bihoreanul tipărit
Piaţa Unirii din Oradea este închisă traficului auto începând cu această săptămână, pentru a face loc celor şapte şantiere care vor demara în zonă. Până la sfârşitul lui 2015 traficul auto în centrul oraşului va fi deviat pe străzile Traian Moşoiu şi Iuliu Maniu, pe care se va circula în dublu sens, străzile Vasile Alecsandri, Episcop Mihai Pavel şi Primăriei vor rămâne închise spre Piaţa Unirii, iar transportul în comun va fi asigurat cu autobuze în loc de tramvaie, pe rute ocolitoare, din centrul civic până în Ioşia veche şi din strada Primăriei până în Rogerius.
Bihoreanul tipărit
Luni, 16 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Piaţa Unirii din Oradea va fi închisă traficului auto începând cu această săptămână, pentru a face loc celor şapte şantiere care vor demara în zonă. Până la sfârşitul lui 2015 traficul auto în centrul oraşului va fi deviat pe străzile Traian Moşoiu şi Iuliu Maniu, pe care se va circula în dublu sens, străzile Vasile Alecsandri, Episcop Mihai Pavel şi Primăriei vor rămâne închise spre Piaţa Unirii, iar transportul în comun va fi asigurat cu autobuze în loc de tramvaie, pe rute ocolitoare, din centrul civic până în Ioşia veche şi din strada Primăriei până în Rogerius.
16 Februarie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
În ultimii şase ani arhitectul Ernest Pafka a coordonat lucrările pentru 10 hectare de parcuri din oraş, ceea ce, spune el, este o dovadă că edilii înţeleg importanţa arhitecturii peisagistice. La fel ca întreaga ţară, Oradea resimte lipsa proiectelor arhitecturale de calitate şi a profesioniştilor în domeniu, consideră arhitectul Ernest Pafka . "Este o luptă să pui mâna pe un meseriaş serios", afirmă el în interviul acordat BIHOREANULUI.
15 Februarie 2015, 12:28
Bihoreanul tipărit
Declarat unul dintre cele mai sănătoase sporturi, pe cale de a deveni chiar disciplină olimpică, squash-ul are tot mai mulţi adepţi şi în Oradea. Un orădean clasat în primii 10 jucători profesionişti din ţară a înfiinţat o asociaţie dedicată promovării acestui sport, pe care îl consideră „şah în mişcare", singurul teren de squash fiind vizitat de tot mai mulţi pasionaţi.
14 Februarie 2015, 11:35
Bihoreanul tipărit
Mii de orădeni ajunşi în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile îşi pun speranţele în legea falimentului persoanelor publice, care îi protejează de riscul de a-şi pierde casele. Legea falimentului personal, aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor, protejează datornicii de bună credinţă prin suspendarea executării silite, reeşalonarea ratelor şi anularea unei părţi din datorie, dar îi obligă să caute permanent noi venituri şi să accepte orice loc de muncă.
13 Februarie 2015, 07:38
Bihoreanul tipărit
Şapte orădeni şi firme care au avut depozite la Raiffeisen s-au trezit fără niciun leu în conturi. Patroni care au avut credite şi le-au rambursat, care au alimentat conturi personale în aşteptarea aprobării unor împrumuturi pentru afaceri, ba chiar şi un pensionar au reclamat banca şi pe o funcţionară bănuită că s-ar fi "împrumutat" din banii lor.
12 Februarie 2015, 07:37
Bihoreanul tipărit
Procurorii DNA Oradea riscă să devină unelte periculoase în războiul firmelor de construcţii, care îşi rezolvă prin denunţuri penale disputele pentru lucrările publice. Patronii companiei Dumexim, Simona şi Gabriel Dume, au fost reţinuţi 24 de ore şi propuşi pentru arestare, pe motiv că ar reprezenta pericol pentru ordinea publică, în baza unei reclamaţii făcute de Drumuri Bihor, aparţinând magnatului Beniamin Rus, după licitaţia eşuată privind modernizarea drumului de Coada Lacului, care are acum toate şansele să rămână acelaşi dezastru.
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.0041 RON
  • 1 EUR = 4.4542 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON