URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 26 MAI 2015
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Discuţiile aprinse pe tema unificării cu Sînmartinul au scos la iveală probleme structurale ale Oradiei. Măcar într-un punct toţi sunt de acord: Oradea pierde anual tineri valoroşi, care preferă oraşele mai dinamice sau ţările mai civilizate. Dar, pe lângă aceste pierderi, înregistrează şi o adevărată hemoragie a instituţiilor.
Zic şi eu
Cu două săptămâni în urmă, când BIHOREANUL îl prezenta pe Ovidiu Drobotă, student la o facultate de inginerie, iniţiatorul protestelor desfăşurate în întreaga ţară pe 9 mai împotriva defrişărilor ilegale, nu puteam ghici ce amploare va lua mişcarea...
Cum a fost?
Există o percepţie din ce în ce mai generalizată că animalele sunt mai bune decât oamenii. Un pui de tigru adoptat de un cimpanzeu, o căprioară ce îi spune "mama" unei căţele de labrador sau o pisicuţă crescută de cloşca familiei, şi gata: animalele sunt mai bune decât oamenii!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu unificarea Oradea – Sînmartin?
De stiut
Bihoreanul la medic
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli.
Avocatul Bihoreanului
Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţionale prevederea legală ce impune achitarea unei amenzi în cuantum de 10 ori amenda aplicată în termen de 24 de ore de la constatarea contravenţiei pentru a nu se mai pune în executare suspendarea activităţii agentului economic, dar şi imposibilitatea recuperării acestei sume în situaţia în care, ulterior, plângerea este admisă de instanţa de judecată, iar procesul-verbal anulat.
Bihoreanul tipărit
Luni, 25 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Poliţia Bihor este evacuată dintr-un sediu la trei ani după retrocedarea către urmaşii unui nobil ungar, printr-un proces despre care şeful instituţiei, chestorul Liviu Popa, nici măcar n-a avut habar. Preluată de statul român ca "bun inamic" de la Gerliczy Ştefan, fugit din Oradea cu trupele lui Horthy în 1944, clădirea Serviciului Administrativ al Poliţiei a fost pierdută pentru că juriştii Ministerului de Interne nu s-au obosit deloc să verifice "cazierul" baronului.
25 Mai 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Cinci agenţi ai Poliţiei din Salonta sunt anchetaţi pentru că "vânau" şoferi pentru şpagă. Urmărit timp de trei ani, grupul celor cinci subofiţeri a fost "o nucă tare": n-au fost niciodată prinşi în flagrant, au încurcat ancheta smulgând aparatul cu care erau interceptaţi şi chiar l-au "deconspirat" pe unul dintre investigatorii sub acoperire.
26 Mai 2015, 07:19
Bihoreanul tipărit
Primăria a reziliat contractul cu Marconst pentru reabilitarea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru. Firma din Marghita riscă falimentul din cauza penalităţilor de 1% pentru fiecare zi de întârziere asumate prin contract, cei 4 milioane euro datoraţi Primăriei depăşind de 7 ori preţul la care a câştigat licitaţia.
25 Mai 2015, 14:04
Bihoreanul tipărit
Evenimentele săptămânii trecute, văzute prin ochii lui Bihorel: A început reabilitarea Pasajului. Vicele, hotărât: "Reparăm şi cupola, şi pereţii, sper că măcar aici să nu găsim gumă de mestecat". "Aţi calculat penalităţile pentru cei care au ratat mozaicul?". "Ne-am apucat de calcule, dar nu avem aşa computer puternic să poată duce socoteala la capăt. Cred că nu doar banii trebuie să-i luăm de pe ei, ci să-i şi împuşcăm".
25 Mai 2015, 08:01
Bihoreanul tipărit
Luni, 25 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Poliţia Bihor este evacuată dintr-un sediu la trei ani după retrocedarea către urmaşii unui nobil ungar, printr-un proces despre care şeful instituţiei, chestorul Liviu Popa, nici măcar n-a avut habar. Preluată de statul român ca "bun inamic" de la Gerliczy Ştefan, fugit din Oradea cu trupele lui Horthy în 1944, clădirea Serviciului Administrativ al Poliţiei a fost pierdută pentru că juriştii Ministerului de Interne nu s-au obosit deloc să verifice "cazierul" baronului.
25 Mai 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
După ce decenii întregi a avut reputaţia unui judeţ de pantofari, datorată industriei uşoare, Bihorul a devenit unul de montatori de componente electronice. Slaba pregătire a absolvenţilor facultăţilor orădene şi lipsa unei strategii pentru dezvoltarea pieţei muncii face ca Bihorul să fie atractiv doar pentru investitorii care caută mână de lucru ieftină, ceea ce îl ţine la coada clasamentului salariilor din ţară.
24 Mai 2015, 17:31
Bihoreanul tipărit
Acrobaţii iscusite şi poveşti interesante de viaţă se îmbină în patru spectacole de teatru circ care urmează să fie prezentate în cadrul unui festival internaţional programat la finalul lunii în Oradea.
22 Mai 2015, 16:05
Bihoreanul tipărit
Cel mai valoros proiect al Consiliului Judeţean Bihor, pentru gestionarea deşeurilor din întregul judeţ, în valoare de 55 milioane euro, s-a împotmolit în Săcueni. Sute de localnici din Săcueni se opun construirii unei staţii de transferare a deşeurilor în oraşul lor, temându-se că mirosurile gunoaielor ce vor fi păstrate aici temporar, până la transportarea lor la Oradea, le vor umple casele şi curţile.
22 Mai 2015, 08:39
Bihoreanul tipărit
Fostul petrolist Ranyak Zoltan şi partenerul său, Radu Ţiril, au fost arestaţi pentru o evaziune fiscală de 6 milioane lei prin firme angajate să facă lucrări de canalizare. Beneficiari ai mai multor lucrări de canalizare în Bihor, cei doi sunt anchetaţi de procurorii DIICOT deoarece, pentru a fenta Fiscul, au înregistrat facturi de la firme "fantomă", una înfiinţată chiar pe numele unui deţinut drogat.
21 Mai 2015, 11:01
Bihoreanul tipărit
Când pierzi, nu pierde lecţia, spune un proverb tibetan. Convins că a tras învăţăturile din eşecul referendumului pentru fuziunea între Oradea şi Sînmartin din 10 mai, Ilie Bolojan vrea să pregătească mult mai bine consultarea publică din 14 iunie. "Nu cred că a fost un vot anti-Bolojan!", afirmă edilul.
21 Mai 2015, 07:22
Bihoreanul tipărit
Pe 14 iunie orădenii vor fi rechemaţi la urne pentru a decide unificarea cu Sînmartin. Cea de-a doua consultare publică va avea loc doar în Oradea şi va costa de 6 ori mai puţin decât scrutinul precedent, primarul Ilie Bolojan fiind hotărât să pună accentul pe întâlnirile directe cu locuitorii oraşului.
20 Mai 2015, 15:44
Bihoreanul tipărit
O cumplită tragedie a făcut dintr-un băieţel de numai 3 ani cel mai tânăr donator de organe din Bihor. Înainte de a o începe cu adevărat, Dominik şi-a pierdut viaţa după ce unul din câinii familiei l-a muşcat de ceafă, în timp ce se juca în curtea casei, cu ambii părinţi acasă, cazul obligându-i pe procurorii orădeni să declanşeze o anchetă pentru omor din culpă.
Bihoreanul tipărit
Noul şef al Ambulanţei Bihor, Gheorghe Pintea, s-a remarcat la UNPR şi ca vânzător de... haine. Cei 400 de salariaţi ai Salvării sunt revoltaţi că, deşi au mai avut şi în trecut şefi paraşutaţi politic, cei proaspăt instalaţi fie nu au nicio legătură cu medicina de urgenţă, fie sunt cei mai slabi angajaţi ai instituţiei.
19 Mai 2015, 07:20
Bihoreanul tipărit
Privit de unii drept o simplă modalitate de distracţie şi relaxare, dansul poate deveni, prin muncă, inspiraţie şi talent, una dintre cele mai expresive arte. Săptămâna aceasta, orădenii au şansa să asiste la spectacole de balet, dans contemporan, teatru-dans şi dans popular prezentate de companii de prestigiu din România şi Ungaria. Reprezentaţiile vor avea loc în cadrul primei ediţii a Infinite Dance Festival, un eveniment organizat de Teatrul Szigligeti.
18 Mai 2015, 14:43
Bihoreanul tipărit
Observatorii consideră că pe 10 mai şi-au spus cuvântul orădenii cu simţ civic şi suporterii primarului Ilie Bolojan, unificarea cu Sînmartinul fiind minată de pasivitatea populaţiei mai slab educate şi boicotată de etnicii maghiari, de votanţii PSD şi de cei anti-Bolojan.
Bihoreanul tipărit
Târgul şcolilor profesionale. Viceprimarul: „Pe vremea mea, ca să mă ameninţe, părinţii spuneau că dacă nu învăţ, canci facultate, mă trimit la şcoala profesională”. „Şi acum nu e tot aşa?”. „Acum, dacă eşti meseriaş bun, îi ai pe toţi la mână. Ca să-mi repare maşina mai repede, aş fi în stare să-i promit mecanicului auto şi că merg la referendum”.
18 Mai 2015, 07:44
Bihoreanul tipărit
Luni, 18 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: O cumplită tragedie a făcut dintr-un băieţel de numai 3 ani cel mai tânăr donator de organe din Bihor, Dominik pierzându-şi viaţa după ce unul din câinii familiei l-a muşcat de ceafă. De asemenea, aflaţi de ce a căzut referendumul la Oradea, ce va aduce “turul II” şi ce zice Bolojan.
18 Mai 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Tenorul orădean Alexandru Badea a cântat în oraşul natal pentru înfiinţarea unei noi biblioteci la Colegiul Emanuil Gojdu. Născut şi crescut ca orădean, artistul are în spate o carieră fulminantă, colaborând inclusiv cu Luciano Pavarotti şi Placido Domingo, doi dintre cei mai mari tenori ai lumii.
17 Mai 2015, 15:02
Bihoreanul tipărit
Din 1 mai agricultorii care îşi vând surplusul din gospodării sunt obligaţi să deţină atestate de producător, pe care administraţiile locale nu au fost încă în stare să le emită, dar şi să ţină evidenţa mărfii, sub ameninţarea unor amenzi de până la 22.500 lei.
15 Mai 2015, 07:37
Bihoreanul tipărit
Cazul poliţistului din Biharia, a cărui maşină de serviciu a fost ridicată de Poliţia Locală Oradea după ce a parcat aiurea, a declanşat un război între oamenii legii. Agentul de la Poliţia Locală Oradea care a întocmit sancţiunea s-a ales cu o plângere pentru abuz în serviciu, iar amenda a fost contestată în instanţă de ofiţerul de Poliţie pe motiv că ar fi ilegală.
14 Mai 2015, 07:11
Bihoreanul tipărit
Prefectul Claudiu Pop s-a trezit porcăit şi ameninţat de şeful PSD Bihor cu demiterea. Scos pe tuşă din funcţiile administrative, liderul local al partidului de guvernământ, Ioan Mang, a intrat în faza „demolării totale”: a ajuns să reclame implicarea prefectului în referendumul privind unificarea Oradiei cu Sînmartinul, văzând în fuziune nu un proiect administrativ necesar, ci unul politic al duşmanului său nr. 1, primarul Ilie Bolojan.
Bihoreanul tipărit
Pentru pasionaţii de istorie, luna mai poate fi foarte atractivă, şi în acest an fiind invitaţi să descopere ori să redescopere trecutul, cu ocazia Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor. Ediţia a XIX-a aduce la Oradea o expoziţie cu piese vestimentare de epocă, extrem de valoroase, inclusiv ţinute purtate de Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu şi Vasile Alecsandri. De asemenea, în premieră, orădenii vor putea descoperi obiecte valoroase de cult din patrimoniul episcopiilor din oraş.
12 Mai 2015, 18:00
Bihoreanul tipărit
Săptămâna trecută, Electrocentrale Oradea a primit la foc automat trei lovituri mortale. În plină insolvenţă, CET-ul a pierdut procesul cu AFM pentru amenda de 33,4 milioane euro, este obligată de ANRE să returneze 24,7 milioane lei şi a suferit un accident care a avariat cazanul pe cărbune, făcând administraţia locală să reevalueze varianta falimentului.
12 Mai 2015, 07:37
Bihoreanul tipărit
Aproape 300 de elevi învaţă într-o clădire nepăzită a Şcolii Nicolae Bălcescu din Oradea, care ar putea fi oricând prădată de răufăcători. Părinţii se tem să-şi lase copiii la şcoala din strada Mihai Viteazul, deoarece curtea acesteia are mereu porţile deschise, iar în clădire poate intra nestingherit orice străin.
11 Mai 2015, 08:31
Bihoreanul tipărit
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Cel mai aprig contestatar al unificării a lipsit de la dezbateri. Ex-ministrul a explicat. „Mie nu mi-e frică de confruntare, iar faptul că m-ai găsit sub masă e pentru că îmi căutam stiloul”. „Şi totuşi, o luptă cu Bolovan era faină!”. 
11 Mai 2015, 07:35
Bihoreanul tipărit
Luni, 11 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Prefectul Claudiu Pop s-a trezit porcăit şi ameninţat de şeful PSD Bihor, Ioan Mang, cu demiterea, pentru implicarea referendumul privind unificarea Oradiei cu Sînmartinul. Aflaţi şi de ce norul de fum lansat vineri asupra oraşului anunţă falimentul CET-ului orădean, dar şi ce război între instituţii a creat maşina de Poliţie ridicată de "hingheri" de pe Corso.
11 Mai 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Mai mulţi locuitori ai unui cartier select din Oradea s-au trezit în preajma Paştelui cu un intrus exotic în curţi şi chiar în dormitoare. Un tânăr portughez a înnoptat în casele unor orădeni fără ştirea lor, iar dintr-un loc unde n-a reuşit să tragă un pui de somn a plecat cu un "suvenir" care i-a adus o plângere la Poliţie.
10 Mai 2015, 11:08
Bihoreanul tipărit
"La prima lecţie de şofat". Aşa a intitulat o adolescentă de 12 ani din Oradea un clip pe care l-a postat acum câteva luni pe Facebook, film ce o prezintă în timp ce conducea pe drumul public. În dreapta sa era iubitul mamei ei, instructor auto la Şcoala Şanta, care o învăţa să accelereze, să vireze, să schimbe vitezele şi chiar să depăşească. Bărbatul, care are o relaţie cu mama adolescentei, a fost pârât la Poliţie de tatăl acesteia după ce a văzut filmarea pe Facebook.
08 Mai 2015, 13:03
Bihoreanul tipărit
Venit din Maramureş şi deci "inamovibil" la influenţele locale, tânărul preşedinte al Curţii de Apel Oradea, Andrei Rus, a făcut într-o jumătate de an cât n-au reuşit predecesorii săi într-un sfert de veac. Din această săptămână, dosarele proceselor pot fi consultate online, avizierele nu mai sunt pe hârtie, ci pe monitoare electronice, sistemul intranet le permite judecătorilor să urmărească deciziile interne şi toate soluţiile, pentru o practică unitară. "Justiţia nu poate fi asimilată cu o dictatură", afirmă el în interviul acordat BIHOREANULUI.
08 Mai 2015, 07:44
Bihoreanul tipărit
Scandal între vedete la Facultatea de Arte: naista Oana Lianu îl acuză pe solistul vocal Theodore Coresi că a insultat-o şi ar fi sărit s-o bată. Considerat o somitate a operei, Coresi s-a ales cu un avertisment de la Comisia de Etică a Universităţii după ce "Prinţesa naiului" l-a reclamat că a numit-o "ţigancă împuţită", a ameninţat-o şi chiar ar fi lovit-o dacă nu era oprit de colegi.
07 Mai 2015, 07:49
Bihoreanul tipărit
Duminică, 10 mai, locuitorii din Oradea şi Sînmartin sunt chemaţi să voteze unirea celor două localităţi. Argumentaţia în favoarea unificării demonstrează că aceasta va creşte economia noii structuri administrativ-teritoriale, permiţând derularea a noi investiţii, dezvoltarea turismului şi de noi afaceri, implicit apariţia a noi locuri de muncă, cu efecte în majorarea salariilor.
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.0547 RON
  • 1 EUR = 4.4496 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON