URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 AUGUST 2016
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Avem o nouă zonă de picnic. La Silvaş. Contrar obiceiului, edilii au inaugurat oficial zona, cu comunicate, declaraţii, poze... Dar cum arată tradiţionalul loc de grătare al orădenilor?
Zic şi eu
Când un Consiliu Local decide dacă alocă sau nu bani pentru susţinerea unei ONG, alesul care face parte din asociaţie nu are voie să voteze, pentru a nu fi în conflict de interese. Când îşi fixează lefurile, când îşi aprobă delegaţii în ţări exotice cu care nu avem nicio legătură ori în state avansate de unde revin necontaminaţi de civilizaţie, parlamentarii nu au nicio restricţie, fiindcă totul e în "pixul" lor.
Cum a fost?
Aveam vreo 10-11 ani şi mă ocupam cu vacanţa de vară. Pe lângă fotbal, cealaltă pasiune majoră a vieţii mele era să-i fiu copilot tatălui în drumurile cu autobuzul. Aveam locul meu în faţă, în dreapta şoferului. De acolo, mastodontul alb-albastru părea gigantic şi îmi dădea impresia că acoperă toată lăţimea drumului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă petreceţi vacanţa de vară anul acesta?





De stiut
Avocatul Bihoreanului
În Monitorul Oficial nr. 571 din 8 iulie 2016 Curtea Constituţională a publicat motivarea Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016, prin care au fost declarate neconstituţionale dispoziţiile art. 297 alineat 1 din Codul penal - care incriminează infracţiunea de abuz în serviciu şi care prevede că fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Bihoreanul la medic
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
Psihologul Bihoreanului
Depresia este des înţeleasă ca o stare de tristeţe, dar în realitate, depresia înseamnă mai mult de atât. Este o boală ce implică o stare de vid interior, anxietate, lipsă de energie, tulburarea poftei de mâncare şi a timpului petrecut în starea de somn şi o mulţime de alte lucruri conexe. Mai jos trecem în revistă o serie de elemente mai puţin cunoscute despre depresie, elemente care pictează un tablou de ansamblu al acestei afecţiuni.
Bihoreanul tipărit
Luni, 22 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: După ce şi-au votat cu nesimţire pensii speciale, parlamentarii au secretizat lista foştilor deputaţi şi senatori care le vor încasa suplimentar, pe lângă cele "normale". De la 1 august, primii din cei 79 politicieni pe care bihorenii i-au trimis în Senat şi în Camera Deputaţilor în ultimii 26 de ani şi-au revendicat deja pensiile speciale, BIHOREANUL dezvăluindu-le numele chiar dacă Parlamentul le-a "clasificat" sub motiv că nu poate deconspira "date cu caracter personal".
22 August 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
După ce şi-au votat cu nesimţire pensii speciale, parlamentarii au secretizat lista foştilor deputaţi şi senatori care le vor încasa suplimentar, pe lângă cele „normale”. De la 1 august, primii din cei 79 politicieni pe care bihorenii i-au trimis în Senat şi în Camera Deputaţilor în ultimii 26 de ani şi-au revendicat deja pensiile speciale, BIHOREANUL dezvăluindu-le numele chiar dacă Parlamentul le-a „clasificat” sub motiv că nu poate deconspira „date cu caracter personal”.
Bihoreanul tipărit
De o săptămână, Primăria a dat liber la trafic prin centrul Oradiei, deschizând circulaţiei rutiere strada Independenţei şi podul Sfântul Ladislau. Au venit "la pachet" şi noi reguli de circulaţie, care însă îi cam încurcă şi pe şoferi, şi pe pietoni! Ca să-i convingă pe şoferi să circule în centru pe jos, Primăria a desfiinţat locuri de parcare şi a lăsat cale liberă pietonilor.
Bihoreanul tipărit
Autorităţile locale se dovedesc incapabile să populeze obiectivele pe care le-au construit cu milioane de euro. Din cauza condiţiilor impuse de ADP Oradea, etajul Pieţei Rogerius, unde trebuiau să funcţioneze mai multe unităţi fast-food, a rămas neocupat, iar prima licitaţie pentru deschiderea restaurantelor în Aquapark s-a soldat cu un eşec.
22 August 2016, 18:00
Bihoreanul tipărit
Orădeanul prins cu 5 kilograme de cocaină pe un aeroport internaţional din Cambodgia riscă să rămână după gratii pentru restul vieţii. Adrian Călin Varadi, alias "Bujie", arestat pentru trafic international de droguri, este judecat şi la Oradea în dosarul unei reţele care făcea "shopping" de zeci de mii de euro la Amsterdam cu carduri clonate.
22 August 2016, 11:56
Bihoreanul tipărit
Luni, 22 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: După ce şi-au votat cu nesimţire pensii speciale, parlamentarii au secretizat lista foştilor deputaţi şi senatori care le vor încasa suplimentar, pe lângă cele "normale". De la 1 august, primii din cei 79 politicieni pe care bihorenii i-au trimis în Senat şi în Camera Deputaţilor în ultimii 26 de ani şi-au revendicat deja pensiile speciale, BIHOREANUL dezvăluindu-le numele chiar dacă Parlamentul le-a "clasificat" sub motiv că nu poate deconspira "date cu caracter personal".
22 August 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
În lunga sa "domnie", fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, a vizitat Oradea de opt ori, inclusiv pentru o întâlnire cu omologul ungar Janos Kadar. Evenimente regizate cu mult fast şi la care erau obligaţi să participe sute de activişti de partid şi zeci de mii de "oameni ai muncii", vizitele fostului şef al statului erau pregătite minuţios şi efectuate regulat, cu diferite ocazii, mai mult sau mai puţin fericite.
Bihoreanul tipărit
Că sunt turişti ajunşi în vacanţă în Oradea ori localnici care caută să îşi redescopere oraşul, cu toţii sunt invitaţi - începând din august - să profite de pachete promoţionale şi de o nouă atracţie turistică. Doritorii pot face un tur pe la Turnul Primăriei, Casa Darvas - La Roche şi Sinagoga Zion plătind doar 10 lei, preţ în care organizatorii au inclus şi trataţii precum un glob de îngheţată şi o cafea. Pentru cei care vor să descopere mai mult decât zona centrală, OTL a pus în funcţiune şi un tramvai de epocă, fabricat în 1928 la Viena.
20 August 2016, 10:11
Bihoreanul tipărit
Episcopia Romano-Catolică vrea să reabiliteze pe bani europeni Palatul Baroc, cea mai importantă clădire construită în România în acest stil arhitectural. După restaurare, estimată să coste 4,5 milioane euro, Episcopia vrea să deschidă palatul tuturor orădenilor şi turiştilor, prin transformarea lui într-un centru cultural cu muzeu propriu, săli de expoziţii şi ateliere de creaţie.
Bihoreanul tipărit
O primăriţă PSD îi ameninţă pe consilierii PNL că le impută contravaloarea proiectului de ridicare pe bani europeni a unei grădiniţe, pe care aceştia l-au "trântit". În timp ce primăriţa din Uileacu de Beiuş susţine că nu ştie cât a costat studiul de fezabilitate pentru obţinerea banilor nerambursabili, opoziţia o acuză că i-ar toca inutil, comuna având o grădiniţă modernă şi pentru a cărei întreţinere nu plăteşte nimic.
Bihoreanul tipărit
RCS&RDS, Termoficare şi CAO au umplut Oradea de şanţuri pentru a lucra la reţele în luna concediilor, când oraşul este mai puţin aglomerat. Mai bine de 30 de străzi sunt sparte până la sfârşitul lui august pentru introducerea canalizaţiei tehnice, în care vor fi coborâte cablurile de pe faţadele clădirilor, dar şi pentru reabilitarea reţelor de termoficare, de apă şi de canalizare.
Bihoreanul tipărit
Fost consilier al directorului SRI, Eduard Hellvig, pe vremea când acesta era deputat de Bihor, şi al primarului Ilie Bolojan, directorul AFIR, liberalul Cristian Buzlea, e unul dintre cei mai discreţi şefi de instituţii deconcentrate din Bihor şi, totodată, unul din cei mai eficienţi. Mărturie e chiar clasarea Bihorului pe primul loc în Regiunea de Nord-Vest la accesarea banilor europeni prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, nu mai puţin de 300 milioane euro ajungând la întreprinzătorii de la ţară şi la administraţiile comunale. "Bihorenii au prins gustul banilor europeni", afirmă Buzlea în interviul BIHOREANULUI.
18 August 2016, 07:33
Bihoreanul tipărit
Mai mult de musai, Universitatea îşi curăţă rândurile: plagiatoarea Daniela Ionescu a fost concediată, iar turnătorul de la Teologie, Dumitru Megheşan, riscă să-şi piardă funcţia. La 13 ani după ce a fost condamnată penal pentru furt intelectual, şefii instituţiei s-au trezit nevoiţi s-o dea afară pe ex-decăniţa Facultăţii de Textile, fostă ofiţer de Securitate, căreia ministrul Educaţiei i-a retras titlul de conferenţiar obţinut fraudulos, şi chibzuiesc să-l demită pe preotul colaborator al Securităţii comuniste.
17 August 2016, 13:52
Bihoreanul tipărit
Nou trend pe piaţa muncii: firme IT din Cluj şi Timişoara vin la Oradea, în căutare de specialişti, chiar dacă aceştia nu sunt suficient de pregătiţi. Tot mai multe companii producătoare de softuri şi aplicaţii informatice cu sedii în afara judeţului îşi deschid birouri în Oradea, oraş despre care antreprenorii din domeniul tehnologiei informaţiei spun că are potenţial de dezvoltare, asemuindu-l cu Clujul de acum 6-8 ani.
Bihoreanul tipărit
Ca să obţină licenţa de producător de electricitate, societatea Termoficare Oradea e obligată să stingă datoriile Electrocentrale către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Pentru a pătrunde pe piaţa reglementată de energie electrică, administratorul noului CET pe gaz va trebui să achite, fie şi în rate, cele 6,6 milioane euro datorate de muribunda Electrocentrale către sistemul naţional de electricitate.
16 August 2016, 09:27
Bihoreanul tipărit
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Vice Junele despre carele alegorice cu flori: "Am vorbit cu cei din Debreţin să avem un car comun în care sa fie mascota echipei de baschet, Leone, scăldându-se în Aquapark". "Păi cred că va fi singurul care va face baie acolo anul ăsta! Dar de ce l-aţi ales tocmai pe Leone?"...
16 August 2016, 07:40
Bihoreanul tipărit
Marţi, 16 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noului număr: Un nou trend pe piaţa muncii: firme IT din Cluj şi Timişoara vin la Oradea, în căutare de specialişti, chiar dacă aceştia nu sunt suficient de pregătiţi. Tot mai multe companii producătoare de softuri şi aplicaţii informatice cu sedii în afara judeţului îşi deschid birouri în Oradea, oraş despre care antreprenorii din domeniul tehnologiei informaţiei spun că are potenţial de dezvoltare, asemuindu-l cu Clujul de acum 6-8 ani. Tot din acest număr aflaţi şi că Termoficare trebuie să achite încă o "amendă" de 6,6 milioane euro, dar şi ce au lăsat în urmă cele opt vizite ale lui Ceauşescu făcute la Oradea.
16 August 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
Declanşat la finalul epocii Ceauşescu, planul de sistematizare a satelor a vizat şi Bihorul, unde oficialităţile au prevăzut scăderea de la 87 la 75 a numărului comunelor. Autorităţile comuniste au planificat urbanizarea satelor prin demolarea caselor ţărăneşti şi înlocuirea lor cu blocuri muncitoreşti, aşa încât să "economisească" terenurile care urmau să fie folosite exclusiv în scop agricol.
Bihoreanul tipărit
Evenimentul "Open Studio Act", pe care actorii vor să-l transforme în tradiţie, îi aşteaptă pe orădeni cu spectacole şi workshop-uri cu acces gratuit, de improvizaţie, oratorie şi fotografie.
13 August 2016, 10:26
Bihoreanul tipărit
Turismul marchează cel mai bun an, datorită reorientării românilor către vacanţele în ţară. Reducerea atractivităţii vacanţelor în străinătate pe fondul nesiguranţei generate de atentatele teroriste din Vest şi de puciul din Turcia, precum şi al disconfortului provocat de cozile din vămi, au ridicat "seducţia" turistică a Bihorului la un nivel record.
12 August 2016, 07:24
Bihoreanul tipărit
După ce a ratat preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, avocatul liberal Mircea Mălan a redevenit viceprimar al Oradiei, funcţie pe care a deţinut-o şi în perioada iunie 2012-iunie 2016. Motivul, spune el, este că vrea să pună umărul în continuare la dezvoltarea oraşului. Mălan afirmă că principala preocupare a municipalităţii în următorii ani trebuie să fie atragerea fondurilor europene nerambursabile, cea mai avantajoasă soluţie pentru realizarea investiţiilor necesare.
11 August 2016, 10:06
Bihoreanul tipărit
Compania de Apă Oradea se confruntă cu un val de reclamaţii din Rogerius, Ioşia, şi zona centrală din cauza inundării pivniţelor, dar şi a racordării canalizării menajere la cea pluvială, care împute oraşul.
11 August 2016, 07:31
Bihoreanul tipărit
Aeroportul Oradea a devenit câmp de bătălie între Primărie, dispusă să subvenţioneze cursele internaţionale, şi Consiliul Judeţean Bihor, care preferă să "colaboreze" cu Debreţinul În timp ce autorităţile locale se raportează diferit la dezvoltarea aeroportului, un specialist în transporturi aeriene şi management aeroportuar atenţionează că protejarea intereselor vecinilor maghiari dăunează grav şi pe termen lung economiei bihorene.
Bihoreanul tipărit
Trimis în judecată de o lună, adjunctul şefului Poliţiei de Frontieră Borş, comisarul şef Marcel Cmeciu, a „uitat” să-şi anunţe superiorii, ca să nu-l suspende din funcţie. Conducerea Inspectoratului Poliţiei de Frontieră a aflat de la BIHOREANUL despre faptele pentru care a fost inculpat ofiţerul: băut la volan, a lovit o altă maşină, apoi a vrut să fugă şi a refuzat stabilirea alcoolemiei.
09 August 2016, 07:51
Bihoreanul tipărit
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Brancardiologul a decis. „Să nu-mi spuneţi mie Targhet dacă nu donez Facultatea de Medicină familiei mele!”. „Da’ ce te-a apucat aşa deodată? Că de fapt tot a familiei tale era şi până acum”. „M-au inervat ziariştii ăia care zic că nu merit să fiu profesor universitar. Io, care dacă aveam noroc puteam ajunge şi maistru instructor!”.
08 August 2016, 08:47
Bihoreanul tipărit
Luni, 8 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de ecologie Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Aeroportul Oradea a devenit câmp de bătălie între Primărie, dispusă să subvenţioneze cursele internaţionale, şi Consiliul Judeţean Bihor, care preferă să “colaboreze” cu Debreţinul. În timp ce autorităţile locale se raportează diferit la dezvoltarea aeroportului, un specialist în transporturi aeriene şi management aeroportuar atenţionează că protejarea intereselor vecinilor maghiari dăunează grav şi pe termen lung economiei bihorene. 
08 August 2016, 00:00
Bihoreanul tipărit
Orădeanca Daniela Moca a strâns peste 1 milion de lei agăţând amatori de chilipiruri cărora  le "vindea" case pe hârtie, ca fals executor judecătoresc. Procurorii au descoperit că printre victimele escroacei se numără un preot, dar şi un interlop care i-a plătit 47.000 euro pentru două apartamente şi o maşină pe care nu le-a primit niciodată.
07 August 2016, 19:05
Bihoreanul tipărit
Alături de soţia sa Ioana şi de prietenii Larisa şi George Hoţopan, bucătarul spaniol Quim Rueda Pilar vrea să deschidă în satul care l-a adoptat un restaurant în care să prepare bunătăţi româneşti şi iberice, folosind numai ingrediente luate de la localnici.
07 August 2016, 12:30
Bihoreanul tipărit
Serile de vară sunt cele mai frumoase din an, iar în acest sezon la farmecul lor va contribui şi Teatrul Szigligeti. Cum? Invitându-i pe orădeni la o serie de evenimente culturale ţinute în aer liber, la Cetate. Pe parcursul lunii august şi la începutul lui septembrie, amfiteatrul fortăreţei va găzdui un spectacol colorat şi antrenant prezentat de un grup de dansatori profesionişti din Argentina, dar şi premiera unei tragicomedii, precum şi două concerte cu invitaţi celebri din Ungaria.
06 August 2016, 17:02
Bihoreanul tipărit
În această vară, noul antrenor secund al echipei de seniori CSM Digi Oradea a demarat un curs de perfecţionare dedicat juniorilor talentaţi, în speranţa că aceştia îi vor călca pe urme.
06 August 2016, 10:29
Bihoreanul tipărit
În oraşul monumentelor Art Nouveau, turiştii pot beneficia de reduceri la vizitarea obiectivelor, pe care sunt însă nevoiţi să le găsească fără indicatoare, precum şi la transportul public, dar şi acesta le e greu accesibil celor care nu vorbesc limba română.
05 August 2016, 07:40
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 3.9351 RON
  • 1 EUR = 4.4585 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON