Abonează-te la RSS
 
Ediția tipărită
 
   
 
Părerea noastră
 
folclor de bihor.jpg

Folclor
de Bihor

de Mircea Chirilă

Cum ştiţi, pe lângă Băile Felix şi Băile 1 Mai, am mai identificat o staţiune balneară: Consiliul Judeţean. Acolo e ca-n rai: muncă ioc sau mai deloc, e la loc cu verdeaţă, lângă Parcul Traian, nu este durere şi canci întristare. La aşa avantaje, nu putea Primăria Oradea să nu-şi construiască la rândul ei o staţiune similară.
 
 
zic si eu.jpg

Zic şi eu

de Adrian Criş

Recenta modificare a Legii Educaţiei (a 65-a în ultimii 25 de ani) e una din cele mai nefaste. Nu numai pentru populismele cu scop electoral (a treia sesiune de Bac, de ce nu şi a opta?), nu doar pentru afacerismele în profitul fabricilor de diplome, ci pentru că, pur şi simplu, taraţilor congenital le adaugă taraţi social.
 
 

Cum a fost?

de Lucian Cremeneanu

S-a vrut a fi cel mai tare eveniment monden al săptămânii trecute, dacă nu chiar al verii. Dar n-a fost să fie! Sensation in White (Senzaţie în alb), pornit din Olanda, ajuns în 2012 şi în România, înseamnă muzică electronică, DJ, animatoare, dans, distracţie şi îmbrăcăminte obligatoriu albă. Replica pusă la cale în complexul Aqua Park President din Băile Felix a fost gândită ca un mare succes.
 
 
 
     
 
Newsletter
 
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
   
 
Magazin
 
Dubaiul nu conteneşte să uimească prin proiectele sale imobiliare revoluţionare. Şeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum a dezvăluit zilele trecute planurile pentru "Mall of the world", o construcţie uriaşă ce ar putea căpăta statutul de oraş.
 
Statul american California e lovit de secetă pentru al treilea an consecutiv. Cum apa trebuie bine drămuită, aspersoarele nu mai udă peluzele. Şi, ca să nu mai vadă iarba uscată, americanii, inventivi, au găsit o soluţie: vopsirea ierbii!
 
Casa regală britanică a dat publicităţii o primă poză oficială în care prinţul George, fiul ducesei Kate şi prinţului William, apare singur. Mai mult decât atât, cu câteva zile înainte de a împlini un an, micul prinţ este prezentând mergând singur.
 
   
 
Spune ce crezi
 
Consideraţi întemeiată decizia primăriei orădene de a nu mai finanţa clubul FC Bihor?
sau vezi rezultatele
 
     
 
Premiile lui Bihorel
 
Vă aduceţi aminte, cu siguranţă, de Simona Derecichei, fostă Hexan, patroana primului bordel din Oradea, care funcţiona sub acoperirea unui salon de masaj erotic. Ei bine, Simonica se face, pentru a doua oară, fată de casă, evident nu de toleranţă.
 
Aţi auzit, desigur, de omnipotentul director Răzvan Vonea de la Colegiul Şaguna, cel care, cu pălincă, niscai euroi, cafea ori parfum, rezolva de toate: absenţe, note, examene de la liceu şi până la facultate. Depus la răcoare de procurori, Vonea a devenit brusc depresiv, motiv pentru care medicii au ajuns să-l îndoape cu sedative.
 
În mijlocul frământărilor legate de felul în care ar trebui gestionate parcările din Oradea, Bihorel a găsit zece soluţii de îndreptare a situaţiei. Spre exemplu cei care n-au bani de parcare vor primi tichete gratuite dacă prestează 100 de ore de muncă în folosul comunităţii.
 
   
 
De știut
 
mircea-dumitrescu.jpg

Bihoreanul
la medic

de Mircea Dumitrescu

Clima reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp. Vremea reprezintă starea condiţiilor meteorologice într-un interval scurt de timp, modificându-se chiar şi în timpul unei zile.
 
 
mircea-ursuta.jpg

Avocatul Bihoreanului

de Mircea Ursuta

Deşi până acum nu m-am referit niciodată la problemele juridice de interes local, scandalul public legat de problema parcărilor în Oradea impune anumite precizări din punct de vedere juridic. Teoretic, instituţiile implicate (Prefectul, Primarul şi Consiliul Local) ar trebui să aştepte soluţia instanţelor de judecată pentru a vedea dacă se impune corectarea regulamentului de parcare şi în ce mod. Practic acest lucru ar însemna să se aştepte cel puţin un an menţinându-se un haos ce nu poate fi tolerat.
 
 
 
     
Bihoreanul tipărit
21.07.2014, 00:00
Luni, 21 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic "Oradea Noastră". Dintre subiectele noii ediţii: Primarul Ilie Bolojan administrează oraşul la limita abuzului, prin dispoziţii date "la secret". Profitând de supuşenia Consiliului Municipal şi sub pretextul accelerării vitezei de luare a deciziilor, oraşul este condus cu încălcarea jocului democratic, prin peste 3.000 de dispoziţii emise anual de primarul Ilie Bolojan, într-un mod netransparent şi evitând până şi dezbaterile formale din "parlamentul" local.
 
22.07.2014, 14:37
După Cseke Attila şi Ritli Ladislau, fosta viceprimăriţă Rozalia Biro poate deveni al treilea ministru udemerist din Bihor şi prima femeie vicepremier al României. Acuzată de ANI şi cercetată de DNA, dar "spălată" subit de Parchetul General de acuzaţiile de conflict de interese şi abuz în serviciu, protejata boss-ului UDMR Bihor Alexandru Kiss va fi unul din cei mai bogaţi membri ai Guvernului Ponta.
 
22.07.2014, 07:46
Preşedinta Curţii de Apel s-a pensionat prematur fiindcă risca să fie revocată. Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii propusese demiterea Danei Cigan pentru neimplicare, lipsă de transparenţă şi atitudine dictatorială, colegii pârând-o pe Cigan că se purta ca şi cum instituţia era propria ei moşie.
 
21.07.2014, 08:01
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Secretarul de stat de la Ape are veşti bune: "O să facem nişte diguri prin judeţ şi o să reparăm şi malul surpat din centrul oraşului". "Costă mult o astfel de reparaţie? Că până acum nu s-a putut face". "Nu-i o sumă foarte mare, dar dacă mai ceri şi şpagă 10% din lucrare nu ţi-o mai face niciun constructor".
 
20.07.2014, 18:01
Pentru că ani la rând nu şi-a respectat obligaţia de a îngriji parcul dendrologic Arboretum Sylva, iar acum e prea săracă să mai investească în el, Universitatea va trebui să-şi cedeze drepturile de administrare universităţilor din Timişoara.
 
19.07.2014, 14:26
Orădenii care s-au săturat să stea duminica în oraş au o nouă alternativă. În schimbul unor sume modice, pot face excursii în zonele turistice ale Bihorului, agenţia de turism Euromaidec Touring organizând astfel de ieşiri cu regularitate. Cel mai mare avantaj e că turiştii sunt însoţiţi de ghizi avizaţi, aşa că pot nu doar să vadă, ci şi să afle.
 
18.07.2014, 07:55
După o săptămână în care elevii bihoreni care au dat Bacalaureatul s-au dovedit sub media pe ţară, iar un director de liceu din Oradea a fost arestat pentru corupţie inclusiv în legătură cu Bacul, inspectorul general adjunct al judeţului, Nicolae Avram, detaşat la conducere în lipsa unui şef, mai are tăria să spună că în Bihor se face şcoală de calitate. Argumentul? Sunt mai mulţi profesorii corecţi decât cei corupţi.
 
17.07.2014, 09:53
Procurorii DNA îl acuză pe ofiţer că a abuzat la greu de şefie: a dezarmat un paznic de vânătoare care îl prinsese la braconaj, a ascuns ani de zile o armă neînregistrată şi a cumpărat pe nimic o puşcă, în realitate şpagă mascată pentru că-l scăpase pe un notar de suspendarea dreptului de port armă.
 
16.07.2014, 07:40
Directorul Colegiului Tehnic Andrei Şaguna a fost prins de procurori negociind pe Facebook şpăgile primite şi cele date la Inspectoratul Şcolar şi la Universitate. Răzvan Vonea aranja de la promovarea elevilor chiulangii până la cea a studenţilor de la Universitate, singurul lui eşec fiind Bacul din acest an, când a fost "legat" înainte să rezolve două "celebrităţi": pe Victoraş Micula şi pe Paul Beniamin Popa, fiul unui alt afacerist cunoscut.
 
15.07.2014, 08:06
Primăria a înfiinţat peste 400 de locuri de parcare pentru care Poliţia Rutieră a dat aviz negativ. În ciuda asigurărilor date de directorul AIO, Cristian Beltechi, şi de şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, că toate parcările sunt autorizate, BIHOREANUL a descoperit că locurile cu plată de pe străzile Clujului, Eminescu, Ciorogariu, Libertăţii, Nufărului au fost amenajate şi taxate ilegal.
 
14.07.2014, 17:18
Consiliul Judeţean face majoritatea achiziţiilor netransparent, fără să asigure o competiţie între firme. Din 850 proceduri de achiziţii de produse, servicii şi lucrări încheiate anul trecut, aproape 800 au fost cumpărări directe pe care CJ Bihor nu le-a anunţat în prealabil nici măcar pe propriul site, evitând astfel parcă dinadins să obţină preţuri mai mici.
 
14.07.2014, 07:48
Evenimentele săptămânii văzute prin ochii lui Bihorel: Preotul care făcea învârteli cu carne a fost trimis în judecată. Un coleg de sutană mi-a explicat: "Traficul de carne e pedepsit nu doar de legile lumeşti, ci şi de cele bisericeşti". "De ce?". "Pentru că păcătosul poate fi acuzat de plăceri carnale".
 
14.07.2014, 00:00
Luni, 14 iulie, a apărut noul BIHOREANUL. Dintre subiectele noii ediţii: Săptămâna trecută procurorii şi poliţiştii bihoreni au depăşit cu brio "planul" la arestări şi trimiteri în judecată pentru fapte de corupţie. Protagoniştii săptămânii: directorul Colegiului Tehnic Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, fostul şef al Serviciului Arme din Poliţia Bihor, Gheorghe Sava, liderul sindicatului din Finanţe, Dorin Micle, şi poliţistul de frontieră Gheorghe Cociuba.
 
13.07.2014, 15:45
Muzeul Ţării Crişurilor va deveni cea mai păzită clădire din oraş. Cea mai mare comoară a României poposeşte pentru o lună şi jumătate la Palatul Baroc, dezvăluind orădenilor peste 1.000 de piese dintre cele mai valoroase obiecte de tezaur pur românesc. Valoarea obiectelor etalate se ridică la 70 milioane de euro!
 
11.07.2014, 07:40
Conceput de un institut de specialitate din Bucureşti, planul asumat de OTL presupune interzicerea circulaţiei auto pe liniile de tramvai în zonele aglomerate, extinderea liniilor spre Universitate şi introducerea troleibuzelor în oraş.
 
10.07.2014, 07:30
Şeful PNL Bihor şi al judeţului, Cornel Popa, şi cel al PNL Oradea şi al municipiului, Ilie Bolojan, nu-şi mai vorbesc decât pentru a se contrazice. După ce s-au contrat pe locaţia Muzeului, pe finanţarea centurii metropolitane şi a FC Bihor, preşedintele CJ şi primarul se războiesc acum pe aliaţi şi adversari: Popa pledează pentru tovărăşia cu Alexandru Kiss, iar Bolojan vrea îndepărtarea imediată şi totală a UDMR din conducerea judeţului, la fel cum a procedat el în Oradea.
 
09.07.2014, 07:55
Desfiinţarea parcărilor galbene şi a taxelor pentru parcarea neregulamentară, ca urmare a constatării subprefectului Cristian Bitea că sunt nelegale, a adus dezordinea pe străzile Oradiei. În premieră naţională, orădenii pot parca fără a fi amendaţi, pentru că, în loc să negocieze încetarea conflictului cu Prefectura, primarul Ilie Bolojan s-a încăpăţânat să trimită parcagiii în şomaj, astfel că haosul va persista cel puţin până în toamnă.
 
08.07.2014, 08:08
PSD, UDMR, PC, UNPR şi PPDD şi-au târguit serviciile guvernamentale deconcentrate, din care îi vor alunga pe reprezentanţii PNL şi PDL. Deoarece numărul posturilor eliberate prin eliminarea rivalilor liberali şi democrat-liberali nu putea îndestula toate cele cinci partide, acestea au născocit inclusiv funcţii noi pe lângă cele deja existente.
 
07.07.2014, 16:53
Procurorii i-au luat la ţintă pe "băieţii deştepţi" din construcţii: Cosmin Bonica de la Capa Instal şi Dan Fechete de la Dan&Dan Construct au fost arestaţi. Cei doi sunt acuzaţi că au obţinut fraudulos bani publici la lucrări de apă şi canalizare executate la Holod, Lăzăreni şi Avram Iancu, dar şi pentru modernizarea Grădinii Zoologice şi Cimitirului Municipal din Oradea, fentând apoi statul cu peste 6 milioane lei.
 
07.07.2014, 11:59
Fostul politician de stânga, economist de meserie, Florian Serac conduce de 10 ani cea mai mare firmă de turism balnear din ţară şi, poate surprinzător pentru adversarii de odinioară, rezultatele arată un administrator de succes într-o industrie în care concurenţa e acerbă. BIHOREANUL l-a provocat să vorbească despre riscurile ca staţiunea să urmeze soarta altora din ţară, care au decăzut aproape până la desfiinţare, despre investiţiile pentru modernizare, nu puţine, dar şi despre piedicile de care se "bucură" chiar din partea autorităţilor.
 
07.07.2014, 07:59
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Vio către Gyusi: "Mă, am auzit de la şefii din PSD că aşa s-a accelerat lucrul pe drumul de Binş încât săracii constructori nu mai pot dormi bine pe marginea şanţului". "Nu ştiu despre ce accelerare e vorba, dar eu am văzut pe tot drumul 4 muncitori şi 13 semafoare". "Când a fost asta?". "Ieri". "Acum sunt 4 muncitori şi 12 semafoare, că unul s-a furat".
 
07.07.2014, 00:00
Luni, 7 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noului număr: Desfiinţarea parcărilor galbene şi a taxelor pentru parcarea neregulamentară, ca urmare a constatării subprefectului Cristian Bitea că sunt nelegale, a adus dezordinea pe străzile Oradiei. În premieră naţională, orădenii pot parca fără a fi amendaţi, pentru că, în loc să negocieze încetarea conflictului cu Prefectura, primarul Ilie Bolojan s-a încăpăţânat să trimită parcagiii în şomaj, astfel că haosul va persista cel puţin până în toamnă.
 
06.07.2014, 16:45
"Nu-mi mai pot lua zâmbetul de pe faţă!", le strigă micuţa Nadia, ţopăind veselă şi candidă, surorii mai mari şi mamei care le-a adus pe amândouă la cea dintâi lecţie de călărie. În vârstă de 8 şi 10 ani, Nadia şi Eva au urcat pentru prima oară în şa, dar fărâma de teamă de la început a fost acoperită de entuziasm şi de dragoste pentru căluţii care le-au plimbat cuminţi. Întâi la pas, apoi la trap şi, după câteva lecţii, chiar şi în galop...
 
06.07.2014, 10:12
Zeci de copii orădeni s-au întrecut într-o competiţie dedicată uneia dintre cele mai bune jucătoare orădence de tenis, care a pierit în lagărul de exterminare de la Auschwitz. Multiplă campioană naţională şi medaliată la campionatele balcanice în perioada interbelică, orădeanca Lenke Ziszovits Popper a fost prima sportivă din România premiată de Regele Carol al II-lea.
 
04.07.2014, 07:55
În timp ce instituţia se îndatorează băncilor ca să aibă din ce face plăţi, şefii Universităţii din Oradea iau salarii lunare de mii de lei. Depăşindu-l cu mult pe rector, prorectorul Ioan Gheorghe Ţara câştigă 9.200 de lei, bani la care adaugă o sumă însemnată, în medie 6.000 lei lunar, şi din proiecte europene.
 
03.07.2014, 17:53
Pregătit de UDMR Bihor pentru funcţia de subprefect, fostul consilier municipal Iulius Delorean riscă să nu poată ocupa legal niciun post de funcţionar public. Concediat pe 29 aprilie de la Zona Metropolitană Oradea, în perioada 5-19 mai UDMR-istul a avut în paralel atât calitatea de funcţionar la Primăria Biharia cât şi pe cea de consilier local în Oradea, ceea ce pe lege l-ar împiedica să ajungă înalt funcţionar public.
 
03.07.2014, 07:48
Adolescentul Darius, bătut până la comă lângă Paris, este un ţigan rebel de 17 ani din Gepiu, cap al unei familii cu trei copii şi tâlhar de renume comunal. În timp ce presa din toată Europa speculează că tânărul poreclit Porumbel a fost pedepsit ba pentru un furt de la traficanţii de droguri, ba fiindcă i-ar fi învins la fotbal pe vecinii de ghetou, consătenii îl descriu ca pe un bandit ce jefuia bătrâni şi copii sub ameninţarea cuţitului.
 
02.07.2014, 07:44
Constantin Romanul, prorectorul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, este urmărit penal pentru luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu. Universitarul, şef de secţie la Spitalul Judeţean, a fost denunţat de mai mulţi studenţi că-i promova la examene doar contra unor "taxe" între 50 şi 200 euro, fiind prins în flagrant cu ajutorul unor tinere care l-au filmat când încasa banii pentru sesiunea de vară.
 
01.07.2014, 12:07
Verificările făcute de subprefectul Cristian Bitea pun sub semnul întrebării însăşi legalitatea funcţionării Serviciului Parcări, care a fost înfiinţat fără formalităţile cerute de lege, gestionează parcări create prin dispoziţii ale primarului, fără avizul Poliţiei Rutiere, şi sancţionează şoferii de două ori pentru aceeaşi contravenţie.
 
01.07.2014, 09:59
Mişcare surprinzătoare la vârful Justiţiei locale. La nici un an după ce a câştigat al doilea mandat de preşedinte al Curţii de Apel Oradea, judecătoarea Dana Cigan abandonează subit magistratura, pentru mult mai puţin măgulitorul statut de pensionar. Ce-i drept, un pensionar de lux, cu venituri inaccesibile muritorilor de rând, estimate la peste 3.000 euro lunar!
 
 
Foto Bihoreanul
 
Orădenii, invitaţi pe cea mai colorată terasă (FOTO)
 
Actual
 
Cu câteva luni înainte de alegerile prezindenţiale, guvernul Ponta vine cu o nouă idee de propunere legislativă: "Prima maşină", un program similar cu "Prima casă", în cadrul căruia tinerii până în 30 de ani pot să-şi cumpere maşină nou nouţă.
 
Arestat săptămâna trecută pentru luare de mită, prodecanul Facultăţii Finanţe-Bănci din cadrul ASE Bucureşti, Iuliu Cosmin Şerbănescu, avea un sistem riguros de evidenţă a şpăgilor primite de la studenţi. Totodată, conferenţiarul accepta de la studenţi şi şpăgi în rate şi pretindea în faţa lor că banii sunt pentru o cunoştinţă de-a sa.
 
Preşedintele Traian Băsescu a atacat dur Rusia, ba chiar a dat cu pumnul în masă, la o declaraţie susţinută luni seară. Şeful statului a spus că "din păcate, Federaţia Rusă este partenerul teroriştilor în această operaţiune legată de uciderea a 298 de persoane".
 
 
 
 
Anunțuri gratuite
 
 
Sport
 
Cu mai mulţi jucători orădeni în componenţă, echipa reprezentativă de polo a României s-a impus luni, la Budapesta, cu scorul de 11-8 în faţa Rusiei, în ultimul joc din grupe la Campionatul European. Cel mai bun marcator a fost jucătorul echipei CSM Digi, Tiberiu Negrean, autor a 5 goluri. Reprezentativa tricoloră s-a clasat astfel pe locul IV în grupă şi va evolua în continuare pentru faza locurilor VII-X a competiţiei.
 
Campionatul European de baschet feminin U18 - Divizia B şi-a încheiat prima fază a grupelor. După jocurile de luni de la Oradea, Estonia, Letonia, Finlanda şi Bulgaria au acces către faza superioară. La Timişoara, echipa României a cedat şi cel de-al treilea joc, în faţa Ungariei şi s-a clasat pe ultimul loc în grupa D. De miercuri, Arena "Antonio Alexe" va găzdui meciurile din fazele superioare.
 
Deşi nu a avut parte de premii în bani turneul naţional de beach-volley de la Oradea, ajuns acum la ediţia a XVIII-a şi desfăşurat în perioada 16-20 iulie, la Ştrandul Ioşia Nord, a stârnit interes prinre sportivi. La masculin s-a impus echipa orădeană Electrofor, formată din Emil Lung şi Daniel Todoran, iar la feminin au câştigat cele de la Love Beach Mamaia. Oradea a avut mulţi concurenţi însă care au reprezentat echipele altor oraşe.
 
 
Bihoreanul TV
 
Se încarcă...
Se încarcă...
 
Oradea noastră
 
La un an de la demararea primului recensământ canin din România, oamenii Primăriei au terminat de numărat patrupedele orădenilor şi de implantat - gratuit - microcipurile cu numere unice de identificare.
 
Ca în fiecare vară, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service are grijă ca recipientele de colectare a deşeurilor să fie curate. Aşa că, folosind utilajul conceput special pentru spălarea şi dezinfectarea containerelor şi pubelelor, muncitorii societăţii iau la rând cartierele oraşului.
 
Orădenii amatori de culoare sunt aşteptaţi la terasa localului Queens din strada Primăriei. Pe modelul străzilor oraşului portughez Agueda, dar şi din Timişoara, terasa a fost complet acoperită cu umbrele colorate agăţate pe sfori.
 
 
Vremea în Oradea
 
Acum în Oradea sunt 22° C

   Fenomene meteo:
   Umiditatea: 78 %
    Viteza vântului: 11.27 km/h

 
Prognoza:
 
Miercuri    - Furtuni cu tunete şi trãznete, Temperatura 24° C
 
Curs valutar
 
   Curs BNR, marţi, iulie 22,2014
      1 USD = 3,2898 RON   
      1 EUR = 4,4488 RON   
      1 HUF = 0,0144 RON   
convertor valutar
 
Horoscop