URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 10 OCTOMBRIE 2015
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
A trebuit ca Primăria să vrea să foreze un puţ de reinjecţie a apei termale ca să-şi dea seama că stăpânii de la Bucureşti ne-au vândut până şi pământul de sub picioare. Marii patrioţi de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale au concesionat mai mult de jumătate din Bihor firmei NIŞ Petroleum, puiuţ al inocentului concern Gazprom.
Zic şi eu
Săptămâna trecută am trecut prin zona Rieni şi am constatat că pe şantier nu a apărut absolut nicio noutate. Nu doar că promisele căi de acces nu au fost făcute nicăieri (deşi nişte amărâte de punţi nu costă mai nimic şi nu cer cine ştie ce cunoştinţe de inginerie), dar nici în alte sectoare, înainte ori după Rieni, nu am văzut vreo altă activitate.
Cum a fost?
Dacă cineva care nu a auzit niciodată de Alexandru Andrieş ar fi intrat joi seara în Casa de Cultură a Sindicatelor, ar fi rămas mască. Patru oameni pe scenă şi atât? Unde sunt luminile colorate? Unde sunt laserele? Unde sunt proiecţiile video? Doar patru reflectoare cu lumină albă, câte unul pentru fiecare muzician?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde v-aţi petrecut concediul anul acesta?

De stiut
Bihoreanul la medic
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele (cu excepţia Antarticii), dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi.
Avocatul Bihoreanului
Procurorul General solicită Instanţei Supreme să pronunţe o hotărâre obligatorie pentru toate instanţele prin care să se stabilească dacă avocatura poate sau nu să fie practicată şi de către alte persoane decât cele care fac parte din Barouri.
Bihoreanul tipărit
Luni, 5 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL alături de suplimentul „Oradea noastră”. Dintre subiectele noii ediţii: După ce ani la rând a actualizat taxele doar cu rata inflaţiei, Primăria orădeană este nevoită să majoreze exploziv impozitele pe locuinţe. Ca efect al noului Cod Fiscal, municipalitatea pregăteşte taxarea celor 90.000 de proprietari de locuinţe inclusiv pentru terenul de sub ele, iar în timp ce locatarii de la bloc se vor trezi cu dările majorate cu 22 de procente, cei care şi-au închiriat imobilele unor firme vor datora impozite de-a dreptul înzecite!
05 Octombrie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Puştoaicele, trei din Oradea şi două din Sânmartin, au vrut să jefuiască două eleve în faţa Centrului comercial Crişul şi au şterpelit cosmetice şi parfumuri din Lotus Center.
08 Octombrie 2015, 07:32
Bihoreanul tipărit
Statul Român a redevenit patronul falimentarei societăţi Orser şi ar trebui să încaseze despăgubiri, dar nu are de unde. Încarcerată pentru că a transformat serele orădene în fier vechi, olteanca Lili Maria Schutz a dat un ultim tun: în contul datoriei de 13 milioane euro a lăsat un apartament, o maşină veche şi firme înglodate în datorii.
07 Octombrie 2015, 07:46
Bihoreanul tipărit
Până pe 11 octombrie, Oradea continuă sărbătoarea de toamnă în fortăreaţa din inima oraşului. Pe lângă tradiţionalele concerte de muzică populară, pop şi rock, programul festivalului cuprinde şi un altfel de spectacol, cu totul inedit. La iniţiativa actorului orădean Andrian Locovei, miercuri, pe scena Toamnei Orădene vor urca mai mulţi artişti locali valoroşi, pentru un concert de muzică veselă evreiască interpretată în mai multe limbi, inclusiv franceză şi rusă. Mesajul? Muzica uneşte...
06 Octombrie 2015, 13:43
Bihoreanul tipărit
După ce ani la rând a actualizat taxele doar cu rata inflaţiei, Primăria orădeană este nevoită să majoreze exploziv impozitele pe locuinţe. Ca efect al noului Cod Fiscal, municipalitatea pregăteşte taxarea celor 90.000 de proprietari de locuinţe inclusiv pentru terenul de sub ele, iar în timp ce locatarii de la bloc se vor trezi cu dările majorate cu 22 de procente, cei care şi-au închiriat imobilele unor firme vor datora impozite de-a dreptul înzecite!
Bihoreanul tipărit
Primăria face demersuri pentru a prelua hotelul Fundaţiei pentru Tineret Bihor  din Ioşia, scos la licitaţie de ANAF în contul unor datorii de 258.000 euro. Primarul Ilie Bolojan a cerut Consiliului Judeţean să facă demersuri pentru desfiinţarea fundaţiei care a tocat averea moştenită de la Uniunea Tineretului Comunist, o adunătură de "băieţi deştepţi" care s-au ocupat doar de încasarea propriilor salarii.
05 Octombrie 2015, 14:22
Bihoreanul tipărit
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Alditu’ de la Consiliul Judeţean - „Cum tot pământul l-au luat străinii, vom face agricultură pe drumul de Binş, că şi aşa arată ca o arătură”. „Da’ oamenii de pe sate ce zic?”. „Nu mai zic nimic, că şantieriştii au făcut nişte şanţuri de nu mai pot ieşi din casă să se plângă”.
 
05 Octombrie 2015, 07:49
Bihoreanul tipărit
Luni, 5 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL alături de suplimentul „Oradea noastră”. Dintre subiectele noii ediţii: După ce ani la rând a actualizat taxele doar cu rata inflaţiei, Primăria orădeană este nevoită să majoreze exploziv impozitele pe locuinţe. Ca efect al noului Cod Fiscal, municipalitatea pregăteşte taxarea celor 90.000 de proprietari de locuinţe inclusiv pentru terenul de sub ele, iar în timp ce locatarii de la bloc se vor trezi cu dările majorate cu 22 de procente, cei care şi-au închiriat imobilele unor firme vor datora impozite de-a dreptul înzecite!
05 Octombrie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Sângele care ne curge prin vene este vital. Şi nu doar pentru noi, ci în multe cazuri înseamnă diferenţa între viaţă şi moarte pentru un seamăn ajuns într-o situaţie limită. Unul dintre oamenii care se îngrijeşte ca această balanţă să încline mai mult în favoarea vieţii este Olivia Ligia Burtă, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi, din 1999, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea. "Donând sânge, donaţi de fapt viaţă", afirmă doctoriţa, ea însăşi donatoare.
04 Octombrie 2015, 16:00
Bihoreanul tipărit
Spre dezamăgirea orădenilor, centrul oraşului va rămâne şantier cel puţin încă doi ani după finalizarea lucrărilor de reabilitare a Pieţei Unirii. Proiectele privind transformarea Pieţei Ferdinand în zonă pietonală şi de reabilitare a străzii Vasile Alecsandri se amână cel puţin până în anul 2017, pentru următorul ciclu de finanţare europeană.
Bihoreanul tipărit
Din cauza risipei şi a ploilor tot mai slabe, apa din subsolul Bihorului se împuţinează pe an ce trece. Pentru că nu plătesc deloc sau achită doar tarife modice, consumatorii de apă din judeţ irosesc această resursă vitală, ceea ce face ca nivelul pânzei freatice să coboare tot mai adânc, pe fondul secetelor estivale.
01 Octombrie 2015, 07:17
Bihoreanul tipărit
Deşi nu atât de populari precum Horia Brenciu ori Loredana Groza, care urmează să concerteze în cadrul Toamnei Orădene, alţi doi artişti atrag atenţia publicului de la noi prin diversitatea şi originalitatea repertoriului. Primul e cântăreţul şi poetul Alexandru Andrieş, care va aduce la Oradea "muzică de divorţ", iar cel de-al doilea un portughez, Ricardo Caria, interpret al ritmurilor senzuale şi nostalgice ale celebrului fado.
30 Septembrie 2015, 16:29
Bihoreanul tipărit
Protejata şefului PSD Bihor, Ana Maria Tiron, consilieră de formă a prefectului Claudiu Pop, încasează bani grei de la primăriile aflate în mâna colegilor de partid. După ce liderul organizaţiei a pus-o şefă la partid, prima în ierarhie după el, şi a rostuit-o şi cu un post în Prefectură, unde e plătită degeaba, tânăra stea a PSD Bihor şi-a tras firmă de consultanţă prin care a încasat 100.000 lei de la cinci primari pesedişti de comune, cărora le-a vândut "strategii de dezvoltare".
Bihoreanul tipărit
Finalizată în proporţie de 55%, construcţia aquaparkului Nymphaea a fost încetinită, cu 3 luni înaintea termenului de predare, sub suspiciunea folosirii unor materiale neconforme. În ciuda termenului strâns pentru încheierea lucrărilor, Primăria a cerut în secret firmei ungare KESZ Epito oprirea manoperelor de hidroizolare a bazinelor până se va lămuri asupra unor "neclarităţi" cu privire la calitatea materialelor.
Bihoreanul tipărit
Doi programatori orădeni au înfiinţat Carnette.ro, un progrămel cu ajutorul căruia părinţii pot primi instant notele şi absenţele copiilor lor, iar profesorii primesc gratuit tablete pentru a putea folosi eficient cataloagele online.
28 Septembrie 2015, 14:36
Bihoreanul tipărit
Deşi Piaţa Unirii este un mare şantier, autorităţile şi-au dat acordul ca marşul ciclist Critical Mass să se încheie în faţa Primăriei. Şi s-a lăsat cu scandal... Oficialii Primăriei, Poliţiei şi Jandarmeriei au ignorat că prezenţa a 1.000 de biciclişti într-o zonă semi-închisă pentru reabilitare poate provoca probleme, un restaurator italian acroşând cu maşina bicicleta unui participant, ajungând la un pas de linşaj şi cu vehiculul distrus.
28 Septembrie 2015, 11:40
Bihoreanul tipărit
Evenimentele săptămânii trecute, văzute prin ochii lui Bihorel: Şefii de la CNADNR, din nou în vizită la noi. Şeful s-a lăudat: "Drum n-am făcut, dar măcar am reziliat nişte contracte". "Dar cât va dăinui acest drum, cu tehnologia asta ciudată?". "Important este să ţină până la alegerile din toamna viitoare, apoi puteţi trece din nou la opinci".
28 Septembrie 2015, 08:00
Bihoreanul tipărit
Luni, 28 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Protejata şefului PSD Bihor, Ana Maria Tiron, consilieră de formă a prefectului Claudiu Pop, încasează bani grei de la primăriile aflate în mâna colegilor de partid. După ce liderul organizaţiei a pus-o şefă la partid, prima în ierarhie după el, şi a rostuit-o şi cu un post în Prefectură, unde e plătită degeaba, tânăra stea a PSD Bihor şi-a tras firmă de consultanţă prin care a încasat 100.000 lei de la cinci primari pesedişti de comune, cărora le-a vândut "strategii de dezvoltare".
28 Septembrie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Un bihorean pasionat de aeromodele a reuşit să construiască o replică în miniatură a celebrului avion american de vânătoare F-16. Aparatul la care aleşdanul Mugurel Manea a lucrat două luni este propulsat de un motor cu reacţie şi alimentat cu kerosen, putând atinge viteze de până la 300 km/h.
27 Septembrie 2015, 19:50
Bihoreanul tipărit
Încă de la sfârşitul verii, orădenii se întreabă cum va arăta cel mai mare festival organizat anual de municipalitate. Mai ales că, din acest an, petrecerea nu se mai ţine în Parcul 1 Decembrie, ci în Cetatea reabilitată. Începând cu ediţia 2015, organizatorii vor să schimbe faţa Toamnei Orădene, mizând pe o mulţime de activităţi medievale, dedicate atât copiilor cât şi adulţilor, pe zone comerciale ordonate, precum şi pe concerte date de zeci de invitaţi, între care nume cunoscute precum Horia Brenciu sau Loredana.
25 Septembrie 2015, 17:21
Bihoreanul tipărit
Final de anchetă asupra accidentului mortal al maistrului Grigore Sidor de la societatea Termoficare. Procurorii au decis că vina pentru moartea maistrului îi aparţine şefului său direct, inginerul Nicolae Bologean, şi firmei patronate de Consiliul Local, care şi-a istovit angajaţii, nu le-a asigurat condiţii de muncă şi nici nu i-a protejat corespunzător împotriva accidentelor.
24 Septembrie 2015, 07:49
Bihoreanul tipărit
După ce în 2011 administraţia Bolojan a impus regula finanţării bisericilor doar pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument, în ultimii ani s-au înmulţit excepţiile. BIHOREANUL a descoperit că Primăria orădeană a alocat unor culte bani pe un deceniu înainte pentru reparaţiile unor imobile vechi, iar altora le acordă finanţări consistente în baza unor simple cereri privind organizarea de evenimente sau continuarea unor lucrări începute la clădiri noi.
Bihoreanul tipărit
Pedeapsă record, de 9 ani de închisoare, pentru un tânăr bihorean acuzat că, în 2006, împreună cu alţi doi bărbaţi neidentificaţi, a răpit şi violat o prostituată minoră. În timp ce Alin Costuţ va sta după gratii pentru o faptă nici până azi elucidată complet, un violator recidivist din Salonta care chiar şi-a recunoscut o vină similară a fost achitat de judecători, pe motiv că acuzaţia nu e probată suficient.
22 Septembrie 2015, 07:39
Bihoreanul tipărit
Mobilizare exemplară, săptămâna trecută, la Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, pentru un poliţist grav rănit într-un accident rutier. Peste 100 de orădeni, majoritatea poliţişti, l-au ajutat pe subofiţerul George Miheş să iasă din starea medicală critică în care a ajuns după ce maşina pe care o conducea s-a izbit de un cap de pod, impact care a omorât-o pe loc pe logodnica sa. 
21 Septembrie 2015, 15:14
Bihoreanul tipărit
Ajunşi sub control judiciar, pentru că procurorii au cerut cu întârziere prelungirea arestului la domiciliu, inculpaţii de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii au primit liber să se întoarcă la muncă, iar câţiva dintre ei au şi făcut-o.
21 Septembrie 2015, 15:06
Bihoreanul tipărit
Luni, 21 septembrie, a apărut un nou număr din Bihoreanul tipărit, alături de suplimentul ecologic "Oradea Noastră". Dintre subiectele noului număr: După ce în 2011 administraţia Bolojan a impus regula finanţării bisericilor doar pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument, în ultimii ani s-au înmulţit excepţiile. BIHOREANUL a descoperit că Primăria orădeană a alocat unor culte bani pe un deceniu înainte pentru reparaţiile unor imobile vechi, iar altora le acordă finanţări consistente în baza unor simple cereri privind organizarea de evenimente sau continuarea unor lucrări începute la clădiri noi. Tot din acest număr aflaţi şi povestea poliţistului Marius George Miheş, rănit în urma unui accident în care logodnica sa a murit, dar şi cum o parte dintre angajaţii Serviciului de Expertiză Medicală de la Casa de Pensii s-au întors la serviciu dintr-o neglijenţă a DNA.
21 Septembrie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
În 3 ani, ONG-ul care conduce Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi din Popeşti a prejudiciat Direcţia pentru Protecţia Copilului Bihor cu o jumătate de milion de lei. Deşi Fundaţia Copiii Dragostei a concediat angajaţi, a mărit lefurile propriilor şefi şi a decontat achiziţii fictive, DGASPC i-a dat administrarea orfelinatului pe încă 3 ani.
20 Septembrie 2015, 19:54
Bihoreanul tipărit
Talentul, munca, devotamentul şi rezultatele sunt cele patru ingrediente care atrag spectatorii în arene, iar pe unii îi transformă în suporteri credincioşi. În Oradea, echipele care au fani adevăraţi nu sunt multe, dar încă există. În timp ce FC Bihor abia s-a înscris în liga secundă, lotul de polo al CSM ţinteşte un nou titlu de campioni, iar cel de baschet luptă pentru revenirea în topul naţional.
18 Septembrie 2015, 09:33
Bihoreanul tipărit
Când pregăteşti un interviu cu un arab din Siria clişeele îţi aleargă prin minte. Te aştepţi să dai de un tip cu Coranul în mână şi eventual cu un rucsac în spate, care mai şi ticăie. Endocrinologul Rafik Khal, orădean din 1992, te întâmpină însă cu zâmbetul pe buze, aşa cum este mereu în micul său cabinet de pe strada Spitalului. Mândru de pacientura pe care şi-a format-o, totdeauna calm, vorbeşte frumos cu oamenii, îi ascultă, îi înţelege şi încearcă să-i ajute. "Germanii au dat lovitura: au luat ce e mai bun din valul de refugiaţi", afirmă el, legat de valul de refugiaţi din Europa.
17 Septembrie 2015, 11:33
Bihoreanul tipărit
Municipalitatea nu poate încheia până la 31 decembrie construcţia drumului rapid din strada Ecaterina Teodoroiu conform specificaţiilor tehnice ale proiectului. Constructorii s-au împotmolit cu amenajarea drumului expres în gardul Depoului CFR, fapt pentru care circulaţia se derulează tot ca până acum, în viteza a doua, pe străzile înguste din zonă, Ana Ipătescu, Depoului şi Izvorului.
17 Septembrie 2015, 08:27
Bihoreanul tipărit
Chiar dacă vremea concediilor a trecut, orădenii nu trebuie să renunţe la distracţie. Ba din contră, din acest punct de vedere îi aşteaptă un sezon plin de evenimente. Primul este Das Fest, organizat la finalul acestei săptămâni, pentru a şasea oară, în parcarea Hotelului Ramada. Ingredientele petrecerii în stil nemţesc sunt, ca de obicei, berea nefiltrată, costiţele pe varză şi cotletul de porc la grill, ştrudelul cu mere şi trupa austriacă Gastein.
16 Septembrie 2015, 16:59
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 3.9073 RON
  • 1 EUR = 4.4172 RON
  • 1 HUF = 0.0141 RON