Abonează-te la RSS
 
Ediția tipărită
 
   
 
Părerea noastră
 
folclor de bihor.jpg

Folclor
de Bihor

de Mircea Chirilă

Faptele. Hidroserv, o firmă ce deserveşte Hidroelectrica, rupe un stăvilar şi comuna Lugaşu de Jos rămâne fără apă, adică exact ce-şi doreau sătenii în preajma Paştilor. Primarul urbei, Şorban Levente, vorbeşte făţiş de un act de sabotaj, pentru că echipa care a lucrat era condusă de un liberal, iar liberalii sunt în ură cu udemeriştii. Cred că domnul primar a văzut prea multe filme cu terorişti...
 
 
zic si eu.jpg

Zic şi eu

de Adrian Criş

Chiar şi cei mai nemiloşi atei pe care îi cunosc (şi ştiu câţiva!) s-au abţinut săptămâna trecută de la jigniri şi chiar de la sarcasme, dovedind îngăduinţă faţă de cei pe care altminteri îi cataloghează fără menajamente ca habotnici, creduli, înapoiaţi, sclavi ai unei credinţe în ceva/cineva care "nu există". În Săptămâna Patimilor doar primii doi oameni în stat au reuşit să dezguste o ţară întreagă: Băsescu şi Ponta.
 
 

Cum a fost?

de Lucian Cremeneanu

Concertul de acum o săptămână al grupului Pasărea Rock a fost unul neobişnuit. În primul rând pentru că am văzut la muncă un super-grup de muzicieni veniţi din direcţii diferite, dar cu legături destul de strânse între ei. Doar doi dintre cei de pe scenă (chitaristul Teo Boar şi clăparul Vlady Cnejevici) nu au legături directe cu Phoenix.
 
 
 
     
 
Newsletter
 
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
   
 
Magazin
 
Printr-un ciudat joc al juriului, românul Cristian Spiridon sau Tarky, cunoscut pentru scandalul sexual cu Mihai Trăistariu, a ajuns în semifinalele concursului Britain's Got Talent. Asta chiar dacă momentul său artistic a fost respins de juraţi.
 
O carte despre viaţa megastarului Michael Jackson, scrisă de bodyguarzii săi, dezvăluie că artistul a avut o iubită româncă.
 
Darcy Oake, un magician de origine canadiană, a uimit juriul şi spectatorii concursului Britain's Got Talent, cu un număr incredibil de iluzie cu porumbei albi.
 
   
 
Spune ce crezi
 
Care credeţi că e coaliţia cea mai potrivită să conducă administraţia locală în Bihor şi în Oradea?


sau vezi rezultatele
 
     
 
Premiile lui Bihorel
 
Mulţi orădeni cu conturi pe Facebook s-au amuzat copios, săptămâna trecută, văzând o poză inedită. O orădeancă a surprins în trafic maşina de ridicări auto a Primăriei în timp ce transporta... o căruţă. Poliţiştii locali au ridicat atelajul din zona străzii Gheorghe Doja, mai sus de Spitalul Judeţean.
 
Cum nu are nici energie, nici ştiinţă şi nici răbdare să se ocupe de baiurile reale ale judeţului, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, îşi face de lucru singur cu mărunţişuri ce îi aduc bătăi de cap la care nici cu gândul nu gândea. Ultima ispravă e ideea de a organiza, la finele săptămânii trecute, Zilele Bihorului, o chestie nici festival, nici carnaval, pentru a marca 95 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea după Unirea din 1918 şi de a unge cetăţeni de onoare post-mortem câţiva înaintaşi.
 
Mii de orădeni se vor înghesui la plimbare pe Dealul Ciuperca! Dacă nu de dragul peisajelor, măcar ca s-o vadă pe Angelina Jolie. După ce în urmă cu trei ani firma Proiect Bihor o "amplasa" pe celebra actriţă în simulările realizate pentru fântâna arteziană ce urma să fie amenajată în mijlocul turbogiraţiei din zona Cele Trei Crişuri (şi n-a mai fost), Angelina apare acum şi în imaginile realizate de firma Poliart care prezintă cum va arăta Dealul Ciuperca, şi-ncă ţinându-l în braţe pe fiul ei, Maddox.
 
   
 
De știut
 
mircea-dumitrescu.jpg

Bihoreanul
la medic

de Mircea Dumitrescu

Constipaţia cronică este foarte răspândită în ţările cu standarde ridicate de civilizaţie, 10% din populaţie luând laxative în mod constant. Cauzele cele mai frecvente sunt neglijarea impulsului de defecaţie şi lipsa de iniţiere a acesteia, cu acumularea ulterioară de materii fecale uscate în cantitate mare la nivelul rectului.
 
 
mircea-ursuta.jpg

Avocatul Bihoreanului

de Mircea Ursuta

Aşa cum arătam săptămâna trecută, amânarea aplicării pedepsei este o instituţie nouă în dreptul penal român, nefiind considerată condamnare potrivit noului cod penal. Spre deosebire de renunţarea la pedeapsă care se dispune fără a se institui obligaţii în sarcina autorului infracţiunii, amânarea aplicării pedepsei implică stabilirea unor obligaţii şi măsuri de supraveghere pe perioada termenului de supraveghere.
 
 
 
     
Bihoreanul tipărit
22.04.2014, 00:00
Marţi, 22 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Singurul dosar de evaziune fiscală deschis în Bihor pe numele celebrului evazionist Rácz Attila a fost tărăgănat până în pragul prescrierii faptelor. BIHOREANUL a descoperit că procurorii DIICOT Oradea lucrează cu dublă măsură: în timp ce dosarul pornit în 2002 împotriva lui Rácz a zăcut la sertar 7 ani, într-un alt caz anchetatorii s-au grăbit să aresteze şi să trimită în judecată în câteva luni victima unei înscenări, pentru o faptă pe care toate instanţele au decis că nu a comis-o.
 
23.04.2014, 07:55
Electrocentrale încheie cu cântec primul sezon de termoficare pe bază de cărbune unguresc. Achiziţia de "cărbune ieftin" din Ungaria trâmbiţată în toamnă de municipalitate se dovedeşte o afacere discutabilă, în condiţiile în care bihorenii de la Maestro Trading practică un preţ pe gigacalorie similar celui al maghiarilor de la Matrai Eromu.
 
22.04.2014, 08:01
Vezi cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Şeful de la Cimitire vrea să facă ordine: "Am decis inventarierea tuturor mormintelor abandonate. Cine nu-şi îngrijeşte morţii pierde locul de veci". "Ce te aştepţi, la noi nici cei vii nu prea sunt îngrijiţi...". "Sunt îngrijorat că vin alegerile şi mi-e teamă ca nu cumva Liviu Dragnea să tulbure somnul de veci al decedaţilor şi să-i scoată pe toţi la vot".
 
21.04.2014, 15:36
Doi orădeni au abandonat confortabila viaţă citadină pentru una solitară într-o pădure din Ţara Beiuşului. Soţii Dorel şi Adriana Cutuş au renunţat la locurile de muncă şi la apartamentul din Oradea pentru a-şi face o casă şi o păstrăvărie în mijlocul pădurii comunei Roşia, loc unde spun că se simt cu adevărat liberi.
 
19.04.2014, 11:12
"Panem et circenses", formula găsită de romani pentru bunăstarea populaţiei, nu se prea aplică şi-n Oradea. Cel puţin nu în ceea ce priveşte circul. Calendarul evenimentelor municipalităţii pe 2014, aprobat de aleşii locali la sfârşitul lunii trecute, cuprinde doar şapte manifestări ce vor fi organizate integral de Primărie, între care Festivalul Toamna Orădeană, dar mai scurt ca în 2013, şi - în premieră - un Târg de Crăciun.
 
18.04.2014, 07:31
17 hectare de teren brăzdate de canale tehnice cu toate utilităţile, investiţii de 24 milioane euro şi circa 300 de noi locuri de muncă. Fosta ruină de la capătul oraşului se transformă într-un parc industrial privat apt să devină unul dintre pilonii reindustrializării Oradiei. Chim Park vrea să atragă în următorii doi ani pe platforma industrială din Şoseaua Borşului şapte companii străine, cu investiţii de 25 milioane euro şi 300 de angajaţi.
 
17.04.2014, 07:52
Triplu licenţiat, al Academiei Militare Nicolae Bălcescu în Litere şi doctor în Geografie, absolvent al numeroase cursuri de specialitate în ţară şi în străinătate, colonelul Eduard Simion este încă din 2010, de la inaugurare, directorul Centrului de Excelenţă NATO HUMINT din Oradea, specializat - cum arată şi denumirea - în culegerea de informaţii din sursă umană. "Oradea nu este ţintă pentru terorişti", afirmă el.
 
16.04.2014, 07:43
În ciuda avantajelor oferite de municipiu, mergând de la servicii publice de calitate până la şansa dezvoltării economice prin atragerea de fonduri europene, sătenii comunelor învecinate şi edilii acestora nu vor să renunţe la autonomia locală, de teamă că vor ajunge orădeni de categoria a doua.
 
15.04.2014, 07:37
Angajaţii Primăriei Copăcel au decontat din banii instituţiei sute de parfumuri, o jumătate de tonă de cuie, ba chiar şi un detector de radar. O contabilă a spart jumătate din veniturile comunei pe un an pe cosmetice Herbalife, pentru colege din Prefectură şi Finanţe, şi pe articole de curăţenie de la o firmă fără activitate, dar funcţionarii făceau şi cumpărături proprii "pe caiet" la ABC, facturate apoi Primăriei.
 
14.04.2014, 13:46
Credincioşii din Uileacu de Munte vor să-l vadă plecat pe preotul reformat care a prăpădit proprietăţile bisericii, provocând o pagubă de 2,4 milioane lei. Preotul Orbán Zoltan a fost reclamat la Poliţie şi suspendat din funcţie de Comitetul disciplinar al Episcopiei Reformate, care i-a interzis să mai slujească, somându-l să predea parohia şi locuinţa de serviciu.
 
14.04.2014, 07:55
Evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Traficantul de benzină e implicat în dosarul lui Mitică Dragomir. "Tot cu potlogăriile te ocupi?". "Am schimbat domeniul de activitate. Am trecut de la taficul de petrol la taficul de influenţă". "Dar nu ţi-e frică de procurori?".
 
14.04.2014, 00:00
Luni, 14 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Metropola imaginată de primarul Ilie Bolojan prin unificarea Oradiei cu comunele limitrofe se izbeşte de teama de oraş a localnicilor. În ciuda avantajelor oferite de municipiu, mergând de la servicii publice de calitate până la şansa dezvoltării economice prin atragerea de fonduri europene, sătenii comunelor învecinate şi edilii acestora nu vor să renunţe la autonomia locală, de teamă că vor ajunge orădeni de categoria a doua.
 
13.04.2014, 10:32
Cinematograful din Pasajul Vulturul Negru, inaugurat cu mai bine de 100 de ani în urmă, stârneşte nostalgie multor generaţii de orădeni. Lăsat de ceva vreme în paragină, Cinema Libertatea are şansa să redevină casa iubitorilor de filme de artă, după ce cunoscutul producător Tudor Giurgiu a ales Sala mică a acestuia pentru dotare în cadrul campaniei naţionale "Salvaţi marele ecran!".
 
11.04.2014, 07:25
Banii au fost alocaţi, doar în 2012, tuturor angajaţilor, sub forma unei majorări de salariu acordate teatrelor care joacă în limba unei minorităţi naţionale, chiar şi după ce secţia română s-a separat de cea maghiară.
 
10.04.2014, 07:40
Ginerele consilierului prezidenţial Terente Merce a recunoscut "tunul" pe care l-a dat statului. După ce că a obţinut contractul public în urma unui blat şi a luat peste 1,8 milioane lei pentru construirea unui pod în comuna Finiş, pe care nu l-a terminat niciodată, Daniel Sabău Merce a scăpat cu o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, însă are un nou dosar pentru delapidare şi spălare de bani.
 
09.04.2014, 07:45
Dosarul judecătorilor acuzaţi că au scăpat de puşcărie un individ condamnat pentru tentativă de viol, în baza unor acte false, a declanşat un război între instanţe şi procurorii anticorupţie. Magistraţii puşi sub învinuire - Ovidiu Galea, Raluca Cuc şi Denisa Vidican - nu mai vor să judece procesele DNA, iar colegii lor de la Tribunal şi de la Curtea de Apel au decis să-i reclame pe procurorii orădeni la CSM.
 
08.04.2014, 13:42
Profitând de slugărnicia autorităţilor, magnatul Ioan Micula "remodelează" după bunul plac clădirea Transilvania, monument istoric aflat sub protecţia legii. Proprietarii amenajează în secret şi fără nicio autorizaţie parterul imobilului, pentru a lărgi restaurantul în pregătirea nunţii fiicei multimilionarului.
 
08.04.2014, 07:41
Mutarea Muzeului în Cetate, "îngropată" după ce proiectul a fost respins de Consiliul Local! În vreme ce politicienii vehiculează doar mesaje propagandistice şi cifre îndoielnice privind cea mai eficientă soluţie pentru funcţionarea Muzeului Ţării Crişurilor, BIHOREANUL demonstrează, cu cifre, că sediul din Garnizoană va costa cu mult mai mult decât susţin autorităţile.
 
07.04.2014, 15:25
La 37 de ani, Ozsvath Oszkar Levente făcea parte din echipa de intervenţie a firmei Total Guard Protect şi a fost trimis, împreună cu un coleg, să înăbuşe un conflict provocat într-un local din Tăuteu. Scandalagiii l-au bătut însă până l-au lăsat lat, iar azi bodyguardul "trăieşte" doar prin cei 6 oameni pe care i-a salvat după ce familia i-a donat organele.
 
07.04.2014, 08:02
Vezi cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Unul din cei doi membri PC, mândru că a blocat mutarea Muzeului în Cetate. "Ai văzut câtă coloană avem! Ne-am abţinut de nu s-au văzut". "Da' chiar aşa ţineţi voi la Muzeu?". "Nici nu ştim unde e amplasat, dar vrem să fim băgaţi în seamă. Vine vremea împărţirii funcţiilor, a licitaţiilor, şi nu vrem să fim săriţi din schemă".
 
07.04.2014, 00:00
Luni, 7 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit împreună cu suplimentul Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Dosarul judecătorilor acuzaţi că au scăpat de puşcărie un individ condamnat pentru tentativă de viol, în baza unor acte false, a declanşat un război între instanţe şi procurorii anticorupţie. Magistraţii puşi sub învinuire - Ovidiu Galea, Raluca Cuc şi Denisa Vidican - nu mai vor să judece procesele DNA, iar colegii lor de la Tribunal şi de la Curtea de Apel au decis să-i reclame pe procurorii orădeni la CSM...
 
06.04.2014, 17:01
În lipsa unui sediu propriu pentru Muzeul Ţării Crişurilor, un adevărat tezaur de obiecte din metal preţios şi lucrări de artă stă ascuns de ochii publicului. Al cincilea ca mărime din ţară, patrimoniul muzeului orădean cuprinde peste 400.000 de exponate împărţite de secţiile de artă, istorie, etnografie şi ştiinţe naturale.
 
04.04.2014, 07:49
Gazdă tradiţională, de câteva decenii, pentru elevii de la ţară, internatul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu riscă să se desfiinţeze din lipsă de chiriaşi. Pentru că îi obligă la o viaţă în comun şi la un program strict, elevii bihoreni preferă să facă naveta decât să devină "interni", dovadă fiind faptul că din cele 10 internate şcolare din Oradea, doar cel al Liceului Aurel Lazăr este ocupat în întregime.
 
03.04.2014, 08:37
Ex-soţia directorului adjunct al Finanţelor Publice Bihor, Ioan Bercea, arestată la domiciliu. Judecată deja pentru complicitate la înşelăciuni, Zorica Selegean este acuzată că, împreună cu alţi doi patroni de firme, a emis facturi fictive pentru ca un constructor să fenteze Fiscul cu peste 3 milioane de lei.
 
02.04.2014, 17:24
Termoficare Oradea opreşte începând de joi dimineaţă furnizarea agentului termic pentru încălzirea apartamentelor, după ce în ultimele trei zile consecutive temperaturile medii exterioare înregistrate între orele 18 - 06 au depăşit 10 grade Celsius. În ciuda încheierii sezonului de încălzire, operatorul de termoficare va menţine în continuare reţelele secundare pline cu apă tratată pentru a evita corodarea lor.
 
02.04.2014, 07:53
BIHOREANUL a descoperit că în Oradea funcţionează mai multe cluburi de gay, unde, departe de ochii curioşilor, clienţii se întrec în concursuri de Miss şi încing petreceri private prin care unii dintre ei transmit, cu inconştienţă, boala partenerilor de ocazie.
 
01.04.2014, 17:01
Poliţia Locală răspunde comenzilor, amendând cu orice preţ deţinătorii panourilor de publicitate care au făcut gură cu Primăria, însoţind pe teren firma Romprest pentru a "sensibiliza" orădenii să încheie contracte de deratizare şi atacând orice alte teme trasate de primar.
 
01.04.2014, 07:30
Ameninţată cu o amendă de 33,4 milioane euro, cea mai mare din istoria oraşului, Electrocentrale Oradea îşi vede falimentul cu ochii. În vreme ce ministrul Mediului, Attila Korodi, a anunţat că societatea de termoficare ar fi fost lovită anul trecut cu o amendă cât bugetul pe un an fiindcă şi-a înregistrat cu întârziere certificatele verzi, primarul Ilie Bolojan susţine că, deşi CET-ul e în culpă, sancţiunea încă nu a fost aplicată.
 
31.03.2014, 10:27
PNL-istul Cornel Popa, UDMR-istul Alexandru Kiss şi PSD-istul Ioan Mang târguiesc banii publici şi-i împart după cum îşi fac şi desfac, între ei, prieteniile. "Săriţi" încă din 2008 de la împărţirea fondurilor pe care Consiliul Judeţean îi primeşte de la bugetul de stat, edilii PDL ar putea profita de cearta celor trei şefi de partide care conduc Bihorul pentru a căpăta şi ei o parte din bani, în premieră în ultimii 6 ani.
 
31.03.2014, 07:50
Vezi cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: După ce acum doi ani l-a făcut vicepreşedinte, şeful PSD a fost trădat de Depanator. "Mă face pe mine unul care nu are atâta şcoală cât am eu vacanţă?!". "O fi crezut că-i treci cu vederea trădarea". "Ştii vorba: o dată vede politicianul locul naşterii sale. Am să aplic sănătosul principiu bihorenesc: io l-am făcut, io-l omor!".
 
 
Foto Bihoreanul
 
Sus biţele! Bicicliştii orădeni şi-au cerut drepturile (FOTO/VIDEO)
 
Actual
 
Deputatul PMP Florin Popescu, un apropiat al Elenei Udrea şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, este urmărit penal de DNA pentru că ar fi cerut mai multor oameni de afaceri 70 de tone de pui. Popescu urma să împartă puii drept mită electorală.
 
Preşedintele Traian Băsescu a făcut, miercuri, un portret robot al viitorului preşedinte, care să fie un om care a probat deja ceva pentru ţară, în jur de 40 de ani, cu experienţă de negociere politică, arătând că fostul procuror-şef al DNA Daniel Morar se încadrează în acest portret.
 
Guvernul va sesiza Parchetul asupra unor nereguli identificate la Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România, controlată de stat prin Eximbank, acuzând inclusiv decontarea de către fosta conducere a unor cheltuieli în scop personal, precum vacanţe, mese la restaurant, bijuterii.
 
 
 
 
Anunțuri gratuite
 
 
Sport
 
Tinerii fotbaliştii ai Clubului Sportiv Şcolar LPS Bihorul s-au impus în cea de-a treia etapă a primei faze semifinale din Campionatul Naţional de juniori A, în meciul pe care l-au disputat pe teren propriu, la Stadionul Tineretului, în compania formaţiei Unirea Alba Iulia. Elevii antrenorului Lucian Stance s-au impus cu scorul de 2-1 şi au făcut un pas important pentru calificarea în faza următoare.
 
Handbaliştii orădeni ai echipei CSM au ajuns la cea de-a 17-a victorie consecutivă, după ce în cadrul rundei cu numărul 18 din Divizia A au trecut în deplasare, la o diferenţă de opt goluri de formaţia CSS Sighişoara, cu scorul de 37-29. Cu punctaj maxim, orădenii sunt virtual promovaţi în prima ligă.
 
Returul sferturilor de finală ale Turneului amical Bihor-Hajdú-Bihar, organizat de Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, programează, miercuri, de la ora 17.00, două partide deosebit de interesante, dar şi două dueluri în care nu se mai pune problema echipei calificate.
 
 
Bihoreanul TV
 
Se încarcă...
Se încarcă...
 
Oradea noastră
 
Din această săptămână, angajaţii Primăriei şi ai Poliţiei Locale, însoţiţi de medicii veterinari contractaţi de municipalitate, vor lua la pas firmele din oraş, ca să recenzeze câinii deţinuţi de acestea pentru pază. Până acum, în cadrul recensământului canin au fost luaţi în evidenţă doar câinii persoanelor fizice.
 
Peste 500 de biciclişti orădeni au pedalat, marţi, la primul eveniment Critical Mass din acest an, adică un marş pe două roţi menit să atragă atenţia autorităţilor vizavi de nevoia unor piste adevărate pentru biciclete în oraş. După un traseu de opt kilometri, mai lung decât de obicei, bicicliştii şi-au găsit puterea pentru a-şi ridica "vehiculele" deasupra capului, în faţa Primăriei.
 
Cea mai lungă campanie generală de curăţenie derulată de Primăria Oradea şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, s-a încheiat pe 22 aprilie. După şase săptămâni în care containerele de colectare s-au plimbat prin toate zonele oraşului, orădenii nu mai trebuie să-şi lase deşeurile pe străzi. Dacă tot şi-au curăţat casele şi grădinile, ar fi păcat ca oraşul să rămână murdar...
 
 
Vremea în Oradea
 
Acum în Oradea sunt 12° C

   Fenomene meteo:
   Umiditatea: 100 %
    Viteza vântului: 3.22 km/h

 
Prognoza:
 
Vineri    - Furtunã cu fulgere si tunete risipite, Temperatura 22° C
 
Curs valutar
 
   Curs BNR, joi, aprilie 24,2014
      1 USD = 3,2292 RON   
      1 EUR = 4,4698 RON   
      1 HUF = 0,0145 RON   
convertor valutar
 
Horoscop