Abonează-te la RSS
 
Ediția tipărită
 
   
 
Părerea noastră
 
folclor de bihor.jpg

Folclor
de Bihor

de Mircea Chirilă

M-am întrebat mereu de ce ofertele la licitaţii se trimit în dosare voluminoase, cu tabele şi calcule stufoase. Mai bine s-ar trimite pe portative, în cheia sol, nu cu cifre, ci cu note muzicale. Asta pentru că experienţa arată că mai toate licitaţiile sunt cu cântec.
 
 
zic si eu.jpg

Zic şi eu

de Adrian Criş

Despre stat e vorba. Mai precis despre conducerea statului, de sus până jos, de la puzderia de ministere, agenţii, oficii, companii şi societăţi naţionale, până la excrescenţele lor judeţene, "instituţiile deconcentrate ale Guvernului în teritoriu".
 
 

Cum a fost?

de Lucian Cremeneanu

În micul nostru deşert cultural de august au poposit săptămâna trecută două caravane. Ambele cu filme, ambele în aer liber. Prima a fost Caravana Festivalului Internaţional NexT, cu două seri de scurtmetraje, iar a doua a oprit Caravana TIFF, care a programat trei filme de lungmetraj în trei seri de weekend. Amândouă au campat în acelaşi loc, lângă statuia Ostaşului Român, păzite (cu spatele, ce-i drept) de cel mai mare şi mai tare soldat din Oradea.
 
 
 
     
 
Newsletter
 
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
   
 
Magazin
 
O publicaţie americană susţine că frumoasa Mădălina Ghenea are un nou iubit celebru. Este vorba despre producătorul şi scenaristul de la Hollywood Paul Haggis, în vârstă de 61 de ani, care a câştigat două premii Oscar. Cei doi au fost fotografiaţi tot mai des împreună.
 
Deşi problema poluării în China este un subiect dezbătut în întreaga lume, iar efectele asupra populaţiei sunt tot mai grave, nicio măsură concretă nu a fost încă identificată ca fiind salvatoare.
 
Modelul român Andreea Diaconu apare pe coperta celui mai recent număr al ediţiei americane a revistei Vogue, alături de alte manechine foarte bine cotate la nivel internaţional.
 
   
 
Spune ce crezi
 
Consideraţi întemeiată decizia primăriei orădene de a nu mai finanţa clubul FC Bihor?
sau vezi rezultatele
 
     
 
Premiile lui Bihorel
 
Bihorel s-a întrebat deseori ce se întâmplă cu mărfurile perisabile confiscate de poliţişti din pieţe ori de la transportatorii prinşi fără acte în timpul raziilor pe şosele. Ei bine, dacă anii trecuţi produsele ajungeau la depozitele din piaţa privată West Market de pe Centură, de-o vreme încoace sunt preluate de Bella SRL, o firmă patronată de un afacerist turc.
 
De câteva luni, pe Facebook a apărut o pagină dedicată şoferilor care habar nu au să parcheze prin Oradea, pagină denumită "Bizonii Oradea". Oamenii postează aici imagini cu maşini parcate stângaci sau neregulamentar prin oraş, în speranţa că se va prinde ruşinea de cei vizaţi, iar data viitoare aceştia nu se vor mai comporta la fel. În plus, utilizatorii îi îndeamnă pe toţi orădenii să-şi printeze nişte modele de autocolante postate pe pagină, cu mesajul "Ai parcat ca un bou", în acelaşi scop, al ruşinării publice.
 
Vă aduceţi aminte, cu siguranţă, de Ioan Brîndaş, ofiţerul trimis de DNA în judecată pentru finanţarea şi protejarea unor reţele de afacerişti care au fentat Fiscul ani în şir. Ei bine, Bihorel a aflat că poliţistul a fost, la rândul său, protejat luni de zile de colegii săi, care l-au găzduit în Arestul Inspectoratului chiar şi după începerea procesului, în decembrie anul trecut, când - potrivit legii - arestatul trebuia transferat în Penitenciar.
 
   
 
De știut
 
mircea-dumitrescu.jpg

Bihoreanul
la medic

de Mircea Dumitrescu

Spectrul radiaţiei solare se compune din radiaţii infraroşii (57%), luminoase (41-42%) şi ultraviolete (1-2%). Intensitatea radiaţiei solare variază în raport cu zona geografică, relieful ei, anotimpul, gradul de poluare atmosferică etc.
 
 
mircea-ursuta.jpg

Avocatul Bihoreanului

de Mircea Ursuta

Aşa cum arătam săptămânile trecute, în această procedură se verifică dacă au fost respectate dispoziţiile legale de către procuror în faza de urmărire penală şi dacă probele au fost legal administrate.
 
 
 
     
Bihoreanul tipărit
18.08.2014, 00:00
Luni, 18 august, a apărut noul BIHOREANUL, alături de suplimentul de ecologie "Oradea Noastră". Dintre subiectele noii ediţii: Investiţiile în infrastructură se fac la cheremul şi după interesele decidenţilor politici. În vreme ce DN 76 Oradea-Deva, o şosea cu trafic intens, ce străbate şi staţiunea de interes naţional Băile Felix, este reabilitat încet şi prost, un drum secundar, DN 1 H Zalău-Aleşd, care duce însă spre staţiunea Boghiş, având-o ca patroană pe celebra Elena Udrea, este executat la nivel european.
 
22.08.2014, 08:13
Pe lângă succesul obţinut în plan local, creatoarele de modă din Oradea încearcă să-şi facă un renume şi pe piaţa naţională, prezentându-şi colecţiile la Bucharest Fashion Week şi îmbrăcând vedete ori critici de specialitate.
 
21.08.2014, 08:19
Prins că rezolva pe bani note şi examene, PSD-istul Răzvan Vonea se vedea şef de Inspectorat. Ajunse în posesia BIHOREANULUI, stenogramele discuţiilor purtate de fostul director al Colegiului Şaguna dezvăluie cum acesta a absolvit un curs fără să-l fi frecventat şi cum încerca să promoveze propriile examene pe bază de pile.
 
20.08.2014, 08:08
Investiţiile în infrastructură se fac la cheremul şi după interesele decidenţilor politici. În vreme ce DN 76 Oradea-Deva, o şosea cu trafic intens, ce străbate şi staţiunea de interes naţional Băile Felix, este reabilitat încet şi prost, scoţând din minţi şoferii, refacerea unui drum secundar, DN 1 H Zalău-Aleşd, care duce însă spre staţiunea Boghiş, având-o ca patroană pe celebra Elena Udrea, a fost proiectată şi este executată la nivel european.
 
19.08.2014, 17:20
Prefectura, Muzeul Ţării Crişurilor şi Universitatea din Oradea negociază la Ministerul Mediului transferul custodiei asupra rezervaţiei cu nuferi din Băile 1 Mai. Alarmate de secarea lacului Ochiul Mare, autorităţile intenţionează ca după sezonul estival să reducă la jumătate furnizarea de apă termală către unităţile turistice şi să facă un studiu riguros care să indice exact, în premieră după anii ‘70, starea zăcământului din zonă.
 
18.08.2014, 19:49
Cum se vede Oradea prin ochii unor străini? BIHOREANUL reproduce un articol din presa austriacă. Într-un articol intitulat "Preţioasă, dar aproape uitată: Oradea - un nou început", publicat în suplimentul de turism al celui mai mare cotidian vienez, Kurier, jurnalistul Claudius Rajchl îşi arată uimirea cu privire la frumuseţea "austriacă" a Oradiei şi îşi invită conaţionalii să se convingă singuri, fiindcă merită.
 
18.08.2014, 08:10
Vezi cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Cornel, de la staţiunea balneară CJ, nervos pe premierul Ponta. "I-am transmis înjurături că-şi bate joc de drumul spre Beiuş". "Mă mir, că omu' e în campanie electorală", am comentat.
 
17.08.2014, 15:52
Vechi de un secol, castelul Zichy din Poiana Florilor, de lângă Aleşd, a fost renovat după ureche. Ridicat la sfârşitul secolului XIX de groful Zichy Jenő, drept cadou pentru soţia lui, castelul din mijlocul pădurii este acum în proprietatea Mănăstirii Sfintei Cruci, iar măicuţele l-au sluţit cu termopane din PVC şi alei betonate.
 
16.08.2014, 11:36
Asociaţia Caritas Eparhial construieşte în Rogerius un bloc pentru cupluri formate din tineri care provin din orfelinate şi care vor să-şi întemeieze o familie. Prin programul filantropic al greco-catolicilor, perechile vor putea locui în apartamente timp de cinci ani, plătindu-şi cheltuielile şi punând deoparte bani pentru o viitoare locuinţă proprie.
 
15.08.2014, 08:25
Student la două facultăţi ale Universităţii din Oradea, Marius Deaconu este şi student evaluator în ARACIS, astfel că ştie nu doar cum stau lucrurile la Oradea, ci şi la alte universităţi din ţară. Văzând de aproape lucrurile, cu plusuri şi minusuri, tânărul s-a convins: profesorii îşi văd doar de orele de curs şi de salarii, iar studenţii nu reuşesc să se unească, astfel încât să fie o forţă aptă să determine schimbări.
 
14.08.2014, 07:46
Indolenţa angajaţilor AIO blochează transformarea ruinei fostei Case a Pompelor de lângă Podul Dacia într-o terasă modernă cu vedere la Crişul Repede. Firma Lotus Center, câştigătoarea licitaţiei pentru concesionarea amplasamentului, s-a trezit în faza pregătirii lucrărilor că nu poate derula investiţia de 1,3 milioane lei deoarece imobilul licitat de municipalitate este intabulat pe... Universitatea Oradea.
 
13.08.2014, 18:43
La fel de dur ca rugby-ul ori handbalul, polo-ul pe apă este, de multe ori, un sport de contact. Jucătorii o simt pe pielea lor, dar cei din afara bazinului văd prea puţin acţiunea de sub apă. Excepţia sunt arbitrii, care prin deciziile lor fac diferenţa între campioni şi învinşi. Unul dintre cei mai importanţi "cavaleri ai fluierului" la nivel internaţional este orădeanul Adrian Alexandrescu, desemnat anul trecut în topul primilor trei arbitri de polo din lume.
 
13.08.2014, 07:59
Controversatul jucător al Naţionalei României, Adrian Mutu, a deschis lângă Oradea o fabrică de carburanţi cu utilaje luate de la prietenul său, finanţatorul UTA, Adrian Marţean. Acuzaţi de patronul clubului arădean, el însuşi un tip cu probleme penale, că refuză să-i restituie instalaţiile, fotbalistul şi mama sa, Rodica Mutu, sunt cercetaţi acum de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor pentru escrocherie.
 
12.08.2014, 08:01
Parcarea supraetajată din spatele Palatului de Justiţie, prima din Oradea, funcţionează de trei luni fără autorizaţie de la pompieri. Administraţia Imobiliară Oradea vrea să înceapă de săptămâna aceasta taxarea şoferilor care staţionează în parcarea supraterană, în condiţiile în care, din propria neglijenţă, clădirea nu are autorizaţie de securitate la incendiu, la fel cum nu au nici Sala Polivalentă, nici Stadionul Municipal.
 
11.08.2014, 16:00
Senatorul UDMR Biro Rozalia şi-a afişat pe gardul vilei o inscripţie bilingvă neautorizată. Fostă pretendentă la demnităţile de vicepremier al României şi de ministru al Culturii, fosta viceprimăriţă şi-a montat o plăcuţă cu emblema oraşului şi cu traducerea în limba maghiară a denumirii străzii Branului, pe cât de nelegală, pe tot atât de infidelă: Tőrcsvár utca, adică strada Castelul Bran.
 
11.08.2014, 00:00
Luni, 11 august 2014, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noului număr: Controversatul jucător al Naţionalei României, Adrian Mutu, a deschis lângă Oradea o fabrică de carburanţi cu utilaje luate de la prietenul său, finanţatorul UTA, Adrian Marţean. Acuzaţi de patronul clubului arădean, el însuşi un tip cu probleme penale, că refuză să-i restituie instalaţiile, fotbalistul şi mama sa, Rodica Mutu, sunt cercetaţi acum de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor pentru escrocherie.
 
07.08.2014, 08:01
La nici 25 de ani, o orădeancă a devenit primul român avocat la Curtea Penală Internaţională de la Haga, unde sunt judecate crimele împotriva umanităţii. Absolventă a Colegiului Gojdu, licenţiată în Drept la Cluj, cu master în Drept Internaţional la Sorbona şi Haga, Maria Manolescu îl apără pe un parlamentar din Congo, colaborator al unui fost vicepreşedinte arestat pentru crime de război.
 
06.08.2014, 08:01
Deşi politicienii se jură că au asigurat banii pentru reabilitarea DN 76 Oradea-Beiuş-Deva, constructorii dau o veste-şoc: fiindcă nu sunt plătiţi, lucrările vor fi gata abia prin 2017-2018. Pentru că a oprit asfaltarea de mântuială începută pe câteva sute de metri la ieşirea din Oradea spre Felix, CNADNR acuză Inspecţia în Construcţii de abuz, pentru că ar întârzia lucrările pe cei 117 kilometri presăraţi cu mii de gropi şi sute de indicatoare, dar pe care muncitorii şi utilajele sunt de negăsit.
 
05.08.2014, 08:08
În premieră, toate cele cinci partide reprezentate în Consiliul Judeţean Bihor sunt la putere! La doi ani după ce Cornel Popa a câştigat şefia CJ şi i-a luat ca secunzi pe Ioan Mang şi Alexandru Kiss, recenta alianţă PNL-PDL e obligată să-l schimbe pe unul din cei doi vicepreşedinţi, trimiţând în opoziţie fie PSD, fie UDMR, dar nu ştie cum s-o facă.
 
04.08.2014, 15:06
Deşi Consiliul Local a hotărât reducerea lor la 45 lei, după "criza parcărilor" municipalitatea se răzbună pe orădeni aplicându-le amenzi de 75 lei. Şefii Administraţiei Imobiliare Oradea şi-au etalat competenţa modificând în pripă şi pe negândite regulamentul de parcări, astfel încât din 7 august singura persoană care va mai putea da amenzi este doar... primarul Ilie Bolojan.
 
04.08.2014, 08:12
Evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Nae Poliţistul, mahmur: "Am serbat toată noaptea Ziua poliţistului de frontieră şi acum mă doare capul". "Aţi fost mulţi?". "Păi tot batalionul, dar după urmele de pe fâşie se pare că şi nişte transfugi afgani au serbat. Trecerea în Spaţiul Schengen".
 
04.08.2014, 00:00
Luni, 4 august, a apărut noul BIHOREANUL, alături de suplimentul de ecologie "Oradea Noastră". Dintre subiectele noii ediţii: Deşi politicienii se jură că au asigurat banii pentru reabilitarea DN 76 Oradea-Beiuş-Deva, constructorii dau o veste-şoc: fiindcă nu sunt plătiţi, lucrările vor fi gata prin 2017-2018. Pentru că a oprit asfaltarea de mântuială începută la ieşirea din Oradea spre Felix, CNADNR acuză Inspecţia în Construcţii de abuz, pentru că ar întârzia lucrările pe cei 117 kilometri presăraţi cu mii de gropi, dar pe care muncitorii sunt de negăsit.
 
03.08.2014, 15:09
Aflat la cârma unei instituţii cu care nimeni nu vrea să aibă de-a face, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, membru PSD, vrea să fie un exemplu al politicii pe care o promovează, de "ocupare calitativă a forţei de muncă". Altfel spus, să demonstreze că este omul potrivit la locul potrivit, regulă despre care spune că ar trebui respectată la fiecare angajare. "La stat se câştigă mai bine ca în privat", zice el.
 
01.08.2014, 07:55
Revoltător: crescut printre certurile părinţilor, un copil de clasa a II-a din Beiuş a fost lăsat repetent pentru că dascălii au vrut să scape de el. Deşi are rezultate bune la învăţătură, elevul a fost notat cu calificativul "insuficient" la purtare şi pus să repete clasa, pentru că profesorii săi au vrut nu să-l ajute, ci să-l paseze altora.
 
31.07.2014, 07:31
Fostul decan al Facultăţii de Drept, colonelul (r) Ovidiu Ţinca, a făcut poliţie politică. CNSAS a constatat că, pe vremea când lucra în Securitatea Bihor şi Cluj, Ţinca a derulat mai multe operaţiuni de urmărire informativă a unor simpli cetăţeni, violându-le intimitatea doar pentru că fuseseră în călătorii, aveau prieteni străini sau criticau "orânduirea socialistă".
 
30.07.2014, 07:54
Două dintre cele mai reprezentative investiţii din Oradea ultimilor ani de comunism au fost făcute clandestin, fără aprobarea conducerii de la Bucureşti. Ştrandul Ioşia şi amenajarea somptuoasă a Parcului Muzeului Ţării Crişurilor au fost iniţiate "pe şest" de şefii Consiliului Popular Oradea şi Bihor care, pentru a le ascunde înaintea ultimei "vizite de lucru" a lui Nicolae Ceauşescu, au ordonat să fie... îngropate.
 
29.07.2014, 17:41
Descoperite încă din 1965, urmele de paşi umani din peştera Ciur-Izbuc sunt mai vechi decât se credea atunci, o echipă româno-americană de cercetători stabilind recent că fusese folosită de oameni cu 36.500 de ani în urmă.
 
29.07.2014, 07:45
BIHOREANUL a descoperit că operatorul de telefonie şi internet RCS & RDS, partener al Administraţiei Imobiliare Oradea la plata parcării prin SMS, a taxat câteva luni staţionarea în oraş cu 1 euro pe oră, deşi cuantumul stabilit de Consiliul Local este de numai 50 eurocenţi.
 
28.07.2014, 09:16
Orădeanca gravidă în opt luni şi cei doi copii ai ei, de 18 luni şi de 5 ani, omorâţi în Franţa, mai fuseseră victimele violenţei lui Sebastian Bălan, concubinul femeii şi tatăl celor mici. Principalul suspect în cazul triplei crime, care de altfel a fugit de la locul faptei şi a golit conturile familiei, predându-se ulterior, ar fi avut probleme cu jocurile de noroc şi datorii la cămătari.
 
28.07.2014, 08:03
Evnimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: La Târgul meşterilor populari un "sculptor" expunea un steag dacic din lemn. "De ce are lupul limba scoasă?". "Ca să-i enerveze pe duşmanii dacilor". "Decât să scoată limba, nu mai bine le arăta dosul?".
 
 
Foto Bihoreanul
 
Oradea cu flori: Sute de orădeni au mers să vadă carele alegorice (FOTO / VIDEO)
 
Actual
 
Rusia lui Vladimir Putin a intrat vineri în Ucraina ilegal, după ce a decis să trimită, fără să mai aştepte controale specifice, către estul Ucrainei convoiul său "umanitar", staţionat la frontieră de peste o săptămână. Situaţia în zonă este extrem de tensionată. În vreme ce NATO şi SUA îl somează pe Putin să se retragă, un consul lituanian a fost asasinat.
 
Un tânăr român în vârstă de 19 ani a decedat într-un grav accident rutier, pe care l-a provocat şi în urma căruia au murit doi copii de 11 şi 5 ani. Reacţia unui oficial italian: "nu îmi pare rău deloc că acest român beat şi criminal a murit", a spus el, deşi nu este clar, încă, dacă acesta era băut la volan.
 
Fostul premier Adrian Năstase este un om liber. El a fost eliberat condiţionat din penitenciar, iar la ieşirea din închisoare le-a spus jurnaliştilor că a rămas acelaşi, că ultimii ani l-au întărit şi precizând că are planuri de viitor "extravagante", pe care însă nu le dezvăluie acum.
 
 
 
 
Anunțuri gratuite
 
 
Sport
 
Baza sportivă 5×5 Fotbal găzduiește în acest sfârșit de săptămână o interesantă gală pugilistică, care va avea loc în aer liber. Cupa Gym Mar Strong, ajunsă la ediția a III-a, va reuni la start pugiliști din țară, dar și din Ungaria. Întrecerile sunt programate sâmbătă, de la ora 17.
 
Primul meci amical din această vară pentru baschetbaliştii de la CSM Oradea a fost anulat, pentru faptul că echipa adversă, Marso Nyiregyhaza, pe care trebuia s-o întâlnească, pe 28 august în deplasare, nu are lotul complet. Astfel, după cantonamentul de la Debrecen, elevii antrenorului Cristian Achim vor deschide seria amicalelor pe 29 august, acasă, cu Timba Timişoara.
 
Baza sportivă de la clubul Sănătatea din Oradea va găzdui începând de sâmbătă întrecerile celei de-a XV-a ediţii a turneului naţional de tenis dotat cu Cupa Time Out Benvenuti. Competiţia, de categoria 1 A în calendarul federaţiei naţionale, va reuni la start peste 60 de concurenţi din întreaga ţară, însă la ediţia din acest an şi-au anunţat prezenţa chiar şi câţiva tenismeni străini.
 
 
Bihoreanul TV
 
Se încarcă...
Se încarcă...
 
Oradea noastră
 
În ultima lună, Poliţia Locală Oradea a remis mai multe notificări orădenilor pentru a-i informa că sunt răspunzători şi de spaţiile verzi din jurul imobilelor în care locuiesc, indiferent că este vorba de blocuri ori de case. Toţi orădenii trebuie să se asigure că, de la limita proprietăţii lor şi până la trotuare, zonele verzi sunt curate şi îngrijite. Pentru bucuria lor şi a trecătorilor...
 
600 de pisici comunitare din Oradea vor fi sterilizate, operaţiile fiind plătite de Asociaţia Prietenii Pisicilor, printr-o finanţare primită de la Fundaţia Brigitte Bardot. Iubitorii micuţelor feline sunt rugaţi să ajute asociaţia şi să programeze la operaţie cât mai multe pisici fără stăpân.
 
RER Ecologic Service, continuă acţiunea de spălare şi dezinfectare a tuturor pubelelor şi containerelor asociaţiilor de proprietari din Oradea. În prezent, utilajele societăţii mai au de spălat recipientele orădenilor din cartierele Nufărul, Velenţa şi Dragoş Vodă.
 
 
Vremea în Oradea
 
Acum în Oradea sunt 20° C

   Fenomene meteo:
   Umiditatea: 56 %
    Viteza vântului: 6.44 km/h

 
Prognoza:
 
Sâmbătă    - Senin, Temperatura 27° C
 
Curs valutar
 
   Curs BNR, vineri, august 22,2014
      1 USD = 3,3272 RON   
      1 EUR = 4,4147 RON   
      1 HUF = 0,0141 RON   
convertor valutar
 
Horoscop