URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 MARTIE 2015
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Am scris despre vrăjmăşia pe care organele şi agenţiile de la Bucureşti o arată faţă de orădeni. Acum mă voi referi la ura unor orădeni faţă de cam tot ce mişcă în oraşul ăsta...
Zic şi eu
Nu comit o impudoare dezvăluind că apropierea de Lucian Silaghi mi-a permis să constat că, indiferent de funcţii, n-a fost niciodată un şpăgar, dar şi că, având o consoartă care a luptat ani întregi cu şomajul, a trăit exclusiv din leafa lui, foarte modestă. Ca atare, înţeleg înregimentarea în UNPR...
Cum a fost?
Eram acum câţiva ani la celebrul cabaret Lido de pe Champs-Élysées, aşteptam să înceapă un spectacol. Nimerisem la masă cu un cuplu de berlinezi pensionari aflaţi în excursie culturală prin Paris. "Ai fost vreodată în Berlin?", m-au întrebat. "Nu". "Ar trebui să vii..."
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu predarea religiei în şcoli?


De stiut
Bihoreanul la medic
Zona de trecere între exocol şi endocol este locul în care debutează majoritatea tumorilor colului uterin. Incidenţa cancerului de col uterin este semnificativ crescută la femeile din clasele socio-economice inferioare, cu debut al vieţii sexuale la vârstă tânără.
Avocatul Bihoreanului
Spre deosebire de vechiul cod penal care prevedea în cazul comiterii mai multor infracţiuni că se aplică doar o singură pedeapsă (cea mai grea) la care se putea adăuga un spor (care, în practică fie nu se adăuga, fie era mic), noul cod penal prevede că se va aplica pedeapsa cea mai grea la care se va adăuga obligatoriu o treime din totalul celorlalte pedepse.
Bihoreanul tipărit
Luni, 23 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL. Dintre subiectele noii ediţii: Ex-judecătorii Traian Munteanu şi Mircea Puşcaş rămân “clienţi” de bază ai DNA Oradea, care îi cercetează într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Alături de fosta lor colegă de la Curtea de Apel Oradea, judecătoarea Mihaela Pătrăuş, Puşcaş şi Munteanu sunt anchetaţi pentru anularea cu cântec a condamnării la închisoare a celebrului patron al lanţului Unicarm, Vasile Lucuț.
23 Martie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Cu patru decenii în urmă, sute de studenţi ai fostului Institut Pedagogic din Oradea au sfidat comunismul cu o Horă a Unirii, neautorizată, în centrul oraşului. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1972, studenţii orădeni au mărşăluit de la Universitate spre centru şi s-au prins în horă în faţa Teatrului, ignorând interdicţia autorităţilor comuniste care, pentru a menaja sensibilităţile ungurilor, le-au interzis să sărbătorească Unirea Principatelor.
Bihoreanul tipărit
Salontanca Rozalia Bot a reuşit să se impună în lumea modei după doar doi ani de muncă în atelierul de creaţie, amprenta ei distinctivă fiind broderiile tradiţionale româneşti aplicate pe rochii de seară.
28 Martie 2015, 12:17
Bihoreanul tipărit
Alungat din Sârbi în 2010, dar repus în funcţie în 2012, medicul veterinar Gavril Buzle este reclamat de asistentul confratelui care îi ţinuse locul, Corneliu Maier, că l-a gonit din comună ca să nu-i mai împuţineze clientela. "A ambalat motorul maşinii şi a pornit în viteză spre mine, ca şi când ar fi vrut să mă lovească. Am scăpat numai pentru că m-am aruncat în şanţ", acuză asistentul.
27 Martie 2015, 07:34
Bihoreanul tipărit
Ordinul primarului Ilie Bolojan din 2009 era clar: "Publicaţi toate contractele pe portalul Primăriei!". De atunci, însă, lucrurile s-au schimbat dramatic. Municipalitatea omite deliberat să publice pe portal tocmai contractele sensibile sau cu potenţial conflictual, cum ar fi cele privind realizarea canalizaţiei tehnice de către RCS&RDS sau reabilitarea Pasajului Vulturul Negru de către Marconst.
26 Martie 2015, 07:26
Bihoreanul tipărit
Ex-judecătorii Traian Munteanu şi Mircea Puşcaş rămân “clienţi” de bază ai DNA Oradea, care îi cercetează într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Alături de fosta lor colegă de la Curtea de Apel Oradea, judecătoarea Mihaela Pătrăuş, Puşcaş şi Munteanu sunt anchetaţi pentru anularea cu cântec a condamnării la închisoare a celebrului patron al lanţului Unicarm, Vasile Lucuț, care lovise un veterinar ce-i controla fabrica din Satu Mare.
25 Martie 2015, 07:45
Bihoreanul tipărit
Aleşii orădenilor "bat în cuie" săptămâna aceasta garanţia că locuitorii din Sînmartin nu vor avea taxe majorate după fuziunea cu Oradea. Măsurile fiscale iniţiate de primarul Ilie Bolojan prevăd nu doar "îngheţarea" pe următorii 15 ani a impozitelor din Sînmartin, ci şi reducerea cu 33% a impozitului pe proprietatate datorat de firmele înregistrate în comună.
24 Martie 2015, 12:35
Bihoreanul tipărit
Pefectul Claudiu Pop explică, într-un interviu acordat BIHOREANULUI, în ce măsură sprijină sau pune beţe în roate proiectelor de dezvoltare ale Oradiei şi Bihorului anunţând totodată şi noutăţi de larg interes: finalizarea asfaltării DN 76 Oradea-Beiuş şi a reabilitării Podului Densuşianu până la toamnă, dar şi reluarea lucrărilor pe tronsonul bihorean al Autostrăzii Transilvania.
24 Martie 2015, 07:29
Bihoreanul tipărit
Ca să-şi poată vinde marfa în Oradea, bişniţarii de ţigări aduse din Ucraina prin Ungaria plăteau taxe de protecţie... oamenilor legii. Doi poliţişti şi doi jandarmi orădeni au fost inculpaţi pentru corupţie de către Parchetul Militar pentru că pretindeau mită ca să închidă ochii la negoţul cu ţigări de contrabandă din Piaţa Cetate.
23 Martie 2015, 11:07
Bihoreanul tipărit
„Iată-mă-s în faţa aventurii vieţii mele. Timpul regăsit ori abandonul. Ştiu, am pricinuit destule «lucruri fără de cale». Asta nu mă poate opri să am o ţintă - Ivona! Nimic în plus! Doar Ivona”. Aşa începe volumul al doilea al romanului Folie à trois, al lui Florin Ardelean, apărut la trei ani după primul, ce lăsase multora sentimentul că ar fi o autobiografie romanţată a cunoscutului profesor de jurnalism.
23 Martie 2015, 08:39
Bihoreanul tipărit
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: De Ziua maghiarilor, Depanatorul era fericit. „Ai veşti bune de la organe?”. „Nu. Dar mi-am văzut visul cu ochii. Am luptat cinci cincinale pentru independenţa maghiarilor din Bihor”. „Şi aţi primit-o?”. „Persze. Borşul e prima comună ungurească independentă. Din punct de vedere energetic”.
23 Martie 2015, 07:50
Bihoreanul tipărit
Luni, 23 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL. Dintre subiectele noii ediţii: Ex-judecătorii Traian Munteanu şi Mircea Puşcaş rămân “clienţi” de bază ai DNA Oradea, care îi cercetează într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Alături de fosta lor colegă de la Curtea de Apel Oradea, judecătoarea Mihaela Pătrăuş, Puşcaş şi Munteanu sunt anchetaţi pentru anularea cu cântec a condamnării la închisoare a celebrului patron al lanţului Unicarm, Vasile Lucuț.
23 Martie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Folclorul este, categoric, în topul preferinţelor orădenilor. Asta şi datorită Ansamblului Artistic Profesionist Crişana care, de mai bine de jumătate de secol, promovează tradiţiile populare. La aniversarea a 65 de ani de când şi-a început activitatea Orchestra Crişana, membrii Ansamblului au pregătit un spectacol-maraton pe scena Teatrului Regina Maria, cu invitaţi precum Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş şi Florica Zaha.
19 Martie 2015, 11:55
Bihoreanul tipărit
Primăria invită cu bună ştiinţă firmele orădene la sinucidere, prin impunerea obligatorie a unui aviz de funcţionare pe care multe nu îl pot obţine. Majoritatea firmelor care activează în spaţii închiriate sunt în ilegalitate pentru că proprietarii, speriaţi de birocraţie şi de taxele aferente eliberării actelor, refuză să le înregistreze ca spaţii comerciale, iar chiriaşii lor nu pot obţine avizele de funcţionare.
19 Martie 2015, 07:34
Bihoreanul tipărit

Un document al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală arată că firmele bihorene sunt cele mai des şi mai aspru controlate de către inspectorii antifraudă. Pentru că firmele bihorene le sunt cele mai apropiate de birouri, după ce sediul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală a fost stabilit la Oradea, inspectorii le controlează de trei ori mai mult decât pe cele din Cluj şi le dă amenzi cât tuturor companiilor din Cluj, Maramureş şi Bistriţa la un loc.

Bihoreanul tipărit
Intrat în insolvenţă în 2010 la cererea Finanţelor fiindcă nu-şi plătise dările din 2004, iar în ultimii 5 ani a achitat doar 14 din cele 36 rate lunare pentru stingerea datoriilor, falimentul clubului a fost amânat de Tribunal până pe 5 mai, dar degeaba: CJ n-a găsit pe nimeni care să-i dea, urgent, 1,8 milioane lei.
17 Martie 2015, 15:31
Bihoreanul tipărit
Administratorii judiciari cer falimentul firmei Leonardo, cel mai mare comerciant de încălţăminte din ţară, patronat de orădeanul Florin Panea. Catalogat model de redresare după reorganizarea judiciară din 2010, prin care i-au fost şterse datorii de 320 milioane lei, firma orădeană s-a "prăbuşit" din nou, iar furnizorii, băncile şi proprietarii spaţiilor comerciale în care funcţionează magazinele îi cer lichidarea.
17 Martie 2015, 07:33
Bihoreanul tipărit
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ministrul Culturii pe judeţ nu-l mută pe Mihai Viteazul. "În Olosig, unde trebuia mutat, există pomi de esenţă tare, cu coajă striată. Mai există şi conifere veşnic verzi, care împiedică o perpectivă liberă", explica el…
16 Martie 2015, 07:48
Bihoreanul tipărit
Luni, 16 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Un document al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală arată că firmele bihorene sunt cele mai des şi mai aspru controlate de către inspectorii antifraudă. Pentru că firmele bihorene le sunt cele mai apropiate de birouri, după ce sediul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală a fost stabilit la Oradea, inspectorii le controlează de trei ori mai mult decât pe cele din Cluj şi le dă amenzi cât tuturor companiilor din Cluj, Maramureş şi Bistriţa la un loc. 71% dintre orădeni se declară în favoarea unificării cu comuna Sînmartin, iar Firma Leonardo, cea care părea o „poveste de succes”, intră în faliment.
16 Martie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Pentru a se asigura că nu află şi mai ales nu publică realităţile din România, securiştii conduceau operaţiuni de "influenţare pozitivă" a jurnaliştilor, le ascultau telefoanele, le percheziţionau camerele de hotel şi le voalau filmele fotografice.
Bihoreanul tipărit
Născut în Ialomiţa acum 54 de ani, orădean din 1985, când devenea inginer la Schela de Foraj Oradea, Ionel Avrigeanu este noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, funcţie în care îi succede propriului său cuscru, pesedistul Ioan Mang. "La CJ e ca la Saint Tropez", spunea Avrigeanu în urmă cu doi ani. "CJ trebuie reorganizat, reformat", afirmă el, într-un interviu acordat BIHOREANULUI.
13 Martie 2015, 14:23
Bihoreanul tipărit
Firmele, dar şi bihorenii de rând, pot evita procesele lungi, costisitoare şi cu public, apelând la judecata rapidă, mai ieftină şi fără spectatori, a Curţii de Arbitraj. În timp ce Judecătoriile, Tribunalele şi Curţile de Apel sunt supraaglomerate, ceea ce face ca procesele să dureze cu anii, la Curtea de Arbitraj împricinaţii îşi aleg singuri judecătorii, care soluţionează litigiile în cel mult 6 luni şi la tarife sub taxele judiciare.
13 Martie 2015, 07:44
Bihoreanul tipărit
La cererea primăriei din Micherechi, localitatea cu cea mai mare comunitate de români de pe teritoriul Ungariei, profesoarele Mihaela Baicu şi Simina Gherţan predau limba şi cultura românească în şcoala şi grădiniţa din sat.
12 Martie 2015, 07:32
Bihoreanul tipărit
Unul dintre primii specialişti care au studiat zăcământul de apă geotermală din Băile Felix şi 1 Mai avertizează: cele două staţiuni sunt pe cale de dispariţie. Biochimistul Ludovic Gilău, coordonatorul primului studiu al apelor termale din Câmpia de Vest, desfăşurat între anii 1974-1987, afirmă că încă de atunci s-a stabilit că un debit peste 30 litri/secundă va seca zăcământul, acum exploatându-se de 10 ori mai mult.
11 Martie 2015, 07:42
Bihoreanul tipărit
Începutul sezonului de primăvară se anunţă generos cu melomanii orădeni. Luna aceasta, ei vor putea asista la o gală de operă cu selecţiuni din Puccini, Verdi şi Ceaikovski, dar şi la o nouă ediţie a Festivalului Primăverii. Evenimentul a ajuns la a V-a ediţie, aducând la Oradea mai mulţi solişti din Japonia pentru a interpreta Bach, Beethoven şi Mozart.
10 Martie 2015, 14:00
Bihoreanul tipărit
Orașul de pe criş ţinteşte o creştere economică anuală de 5%, aproape dublă faţă de media naţională. Proiectul strategiei de dezvoltare a oraşului pentru următorii 5 ani cuprinde investiţii de circa 690 milioane euro, o sumă record ce echivalează cu bugetul de venituri proprii al oraşului pe 12 ani. "Pare îndrăzneţ, dar este un obiectiv realist", afirmă city-managerul Eduard Florea.
10 Martie 2015, 12:42
Bihoreanul tipărit
Directoarea Spitalului Municipal Beiuş, Aurica Boitor, inculpată pentru conflict de interese. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea  o acuză pe manageriţă că a atribuit, fără licitaţie ori selecţie de oferte, zeci de contracte unor firme la care lucrează cei doi fii şi nora ei.
10 Martie 2015, 07:32
Bihoreanul tipărit
Primăriile din Oradea şi Sînmartin lansează săptămâna aceasta campania de informare a populaţiei cu privire la referendumul pentru unificarea celor două localităţi. Un sondaj făcut în februarie arată că doar jumătate dintre orăşeni şi două treimi din populaţia comunei au auzit despre proiect şi că, dacă orădenii sunt majoritar de acord cu unificarea, locuitorii din Sînmartin trebuie încă convinşi.
09 Martie 2015, 18:01
Bihoreanul tipărit
O crimă bestială a zguduit Oradea săptămâna trecută: un cunoscut dealer de droguri şi-a ucis un colaborator, angajat la un local din centrul oraşului. Szabo Karoly, zis Vikingul din pricina înfăţişării sale fioroase, l-a omorât cu zeci de lovituri de cuţit pe Mario Popa, barman la Urban Place, pentru vina că şi-ar fi însuşit o parte din banii încasaţi din vânzarea de LSD şi amfetamină.
Bihoreanul tipărit
Luni, 9 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: O crimă bestială a zguduit Oradea săptămâna trecută: un cunoscut dealer de droguri şi-a ucis un colaborator, angajat la un local din centrul oraşului. Szabo Karoly, zis Vikingul din pricina înfăţişării sale fioroase, l-a omorât cu zeci de lovituri de cuţit pe Mario Popa, barman la Urban Place, pentru vina că şi-ar fi însuşit o parte din banii încasaţi din vânzarea de LSD şi amfetamină.
09 Martie 2015, 00:00
Bihoreanul tipărit
Penitenciarul Oradea era considerat în anii ’50 cel mai crud loc de detenţie din ţară, din cauza măsurilor sălbatice dictate de comandantul Neculai Tilici, trimis acum în judecată pentru moartea a 9 deţinuţi. Foştii prizonieri care au supravieţuit regimului Tilici, printre care şi orădeanul Cornel Onaca, povestesc cum închisoarea condusă de acesta era un tărâm al terorii neîncetate.
08 Martie 2015, 17:11
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.0169 RON
  • 1 EUR = 4.4208 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON