URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 31 AUGUST 2015
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Pentru că ferma din Ioşia nu împuţea suficient de tare oraşul, patronii Nutripork au decis să deschidă o porcărie şi mai mare la Palota. Fără să stea prea mult pe gânduri, primarul comunei Sântandrei şi-a dat acordul, iar instituţiile Statului, la rândul lor, au eliberat avizele de funcţionare.
Zic şi eu
De câte ori nu aţi auzit despre unul sau altul că-i "prost, dar cuminte", "lichea, dar simpatic", "leneş, dar haios", "incapabil, dar de gaşcă", "hoţ, dar de treabă"? E plină ţara de ei. De-o vreme, în jurul nostru se întâmplă o mulţime de lucruri aparent inexplicabile...
Cum a fost?
Un drum cu maşina de la Oradea până la Beiuş sau Ştei îţi reevaluează concepţiile despre propria viaţă, îţi explică mai bine decât orice oră de istorie ce frustrări simţeau oamenii aceia din trecut care porneau răscoale, îţi reaminteşte la fiecare kilometru bancul acela în care viermişorul îşi întreabă mama "De ce locuim într-un căcat?", iar mama îi răspunde "Pentru că aici e ţara noastră, fiule!".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi fi de acord ca în faţa Teatrului Regina Maria să fie o zonă pietonală şi fără copaci?
De stiut
Bihoreanul la medic
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii suferinzi.
Avocatul Bihoreanului
Aşa cum anticipam la data anunţării soluţiei, analizând o jurisprudenţa divergentă la nivel naţional, Instanţa Supremă a stabilit că în România există un vid legislativ – mai precis procedura ridicării autoturismelor nu este prevăzută nici în lege şi nici în regulamentul de aplicare a codului rutier. În acest sens este motivarea Instanţei Supreme care arată că o procedură unitară de aplicare a măsurii tehnico-administrative în discuţie nu a fost reglementată...
Bihor
Deşi vara e, teoretic, pe picior de plecare, Bihorul se coace! Avertizarea de cod galben, valabilă sâmbătă şi duminică, se transformă în portocaliu. Meteorologii au anunţat că luni şi marţi, valul de căldură va persista în toate regiunile, iar în judeţ maximele vor ajunge până la 38 de grade, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat!
30 August 2015, 13:56
Bihor
Circulaţia pe DN 1, între Oradea şi Cluj Napoca, a fost îngreunată, timp de aproximativ o oră şi jumătate, din cauza unui accident în lanţ petrecut sâmbătă înainte de prânz, între localităţile bihorene Auşeu şi Groşi. În total, au fost implicate 6 maşini, între care şi un microbuz, iar 5 persoane au fost rănite uşor.
29 August 2015, 12:40
Bihor
Presată de timp, Primăria Oradea reia licitaţia pentru decopertarea şi refacerea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru, după ce, vineri, la finalizarea procedurii actuale, nicio firmă nu şi-a depus oferta pentru realizarea proiectului, finanţat parţial din fonduri europene. Lucrarea actuală, realizată de firma Marconst, nu a fost recepţionată de municipalitate.
28 August 2015, 17:31
Bihor
Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului s-a încheiat vineri, cu proba la alegere. 175 de elevi au absentat de la acest examen, în timp ce un elev a fost dat afară, pentru că a încercat să copieze. Absolvenţii îşi vor afla notele marţi.
28 August 2015, 15:21
Bihor
Borsete şi genţi, portmonee, telefoane, tablete. Spărgătorii de autoturisme iau tot ce le sare în ochi, iar proprietarii le şi uşurează treaba, lăsându-şi bunurile la vedere. În baza sutelor de furturi comise în ultimii ani, poliţiştii au întocmit acum şi un top cu preferinţele hoţilor: Bulevardul Dacia, în zilele de miercuri şi duminică.
28 August 2015, 14:17
Bihor
Agenţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă atenţionare de Cod galben de caniculă, inclusiv în Bihor, valabil pentru zilele de sâmbătă şi duminică. Temperaturile vor ajunge până la 36 de grade.
28 August 2015, 13:18
Bihor
Patru hectare de mirişte au ars, joi seară, în satul bihorean Nădar, cel mai probabil din cauza neatenţiei vreunei persoane, care a folosit focul în spaţii deschise, fără să-şi ia măsurile de precauţie necesare. Pompierii bihoreni avertizează că aceste incendii pot fi devastatoare şi anunţă că anul acesta au avut loc deja peste 180 de incendii de vegetaţie.
27 August 2015, 18:16
Bihor
Primăria Oradea a anunţat că, urmare a faptului că se vor monta noi grinzi peste pasajul care traversează DN 76, în capătul cartierului Nufărul, traficul va fi deviat marţi, în această zonă, în prima parte a zilei. Vezi pe unde se va circula!
27 August 2015, 15:58
Bihor
În premieră, reţelele de canalizare menajeră din Oradea sunt înlocuite de la suprafaţă, fără spargerea carosabilului, prin metoda cămăşuirii, mai exact construirea unei noi ţevi în interiorul celei vechi, cu ajutorul unui robot. Firma Gavella va reabilita şi moderniza prin această tehnologie, patentată de o firmă din Japonia, 9 străzi din oraş până la finalul anului.
Bihor
Reprezentanta uneia dintre cele două firme private din Băiţa care protestează împotriva faptului că nu poate exploata calcar, African Consolidated Resources, afirmă că într-o singură zi a pierdut 1,9 milioane lire la bursa din Londra, vinovat fiind prefectul Claudiu Pop, pe care îl ameninţă cu un proces şi căruia îi cere demisia. "Prefectul minte!", îl acuză pe reprezentantul Guvernului în Bihor administratorul African, Gabriela Dobrotă. Joi dimineaţă, numărul minerilor blocaţi în subteran la Băiţa s-a dublat.
27 August 2015, 13:36
Bihor
Finalizarea amenajării clădirii fostei Comenduiri a Garnizoanei Oradea ca sediu pentru Muzeul Ţării Crişurilor, amânată din 2010, va mai avea de aşteptat. La licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Bihor nu s-a prezentat nicio firmă care să-şi dorească cele peste 5,3 milioane lei puse în joc, astfel că procedura va fi reluată.
27 August 2015, 08:44
Bihor
Cea mai nouă formaţiune politică din România, M10, iniţiată de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, şi-a făcut un nucleu şi în Bihor. Coordonatorul organizaţiei, Mihai Ţenţ, de profesie jurist, dar întreprinzător în agricultură, face un apel către "oamenii simpli" care nu au mai făcut politică să se alăture noului partid.
26 August 2015, 21:28
Bihor
Ucigaşul bătrânului al cărui cadavru tranşat a fost găsit, vineri, în satul bihorean Hodoş, comuna Sălard, a fost eliberat din arest. Decizia a fost luată miercuri, după ce  expertiza psihiatrică a stabilit că bărbatul nu a avut discernământ în momentul în care a comis fapta. Odată cu revocarea arestului, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus internarea individului într-un spital de specialitate.
26 August 2015, 20:39
Bihor
ALDE Bihor şi-a propus să organizeze în această toamnă o caravană de informare a fermierilor mici despre posibilitatea accesării fondurilor europene, la care ar urma să participe şi reprezentanţi ai unor firme de consultanţă în acest domeniu. "60% dintre fermierii din Bihor nu sunt nici tineri şi nici nu au producţii mari. Sunt bunicii noştri, care nu au informaţii despre posibilitatea accesării acestor sume", a declarat Claudiu Gligor, vicepreşedinte al ALDE Bihor.
26 August 2015, 18:33
Bihor
Numit interimar săptămâna trecută, Alin Novac-Iuhas rămâne inspectorul şcolar general al judeţului Bihor până la 31 august 2016. Şeful IŞJ Bihor spune că priorităţile lui zero sunt desfăşurarea în bune condiţii a Bacalaureatului şi debutul anului şcolar în termeni similari. De asemenea, Novac-Iuhas trebuie să stabilească directorii şcolilor bihorene.
26 August 2015, 17:17
Bihor
Percheziţii de amploare, miercuri, la firmele unui cunoscut afacerist din zona Beiuşului. Echipaje complexe formate din procurori de la DNA Oradea, ofiţeri ai DGA Bihor şi inspectori ai Direcţiei Antifraudă fiscală ridică documente contabile într-o cauză care vizează suspiciuni de evaziune fiscală şi o pagubă de peste 1 milion de euro.
26 August 2015, 16:14
Bihor
După ce prefectul Claudiu Pop a fost acuzat că ar fi o "marionetă", deoarece nu a rezolvat problema a două firme private care activează în minerit în zona Băiţa, ceea ce a dus la blocare în subteran a 25 de mineri, Prefectura Bihor a emis un comunicat pentru a explica de ce nu poate interveni în relaţia acestora cu alte instituţii ale statului, respectiv Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
26 August 2015, 15:50
Bihor
Firma Lotus Center SA a câştigat licitaţia publică deschisă organizată de Administraţia Imobiliară Oradea pentru vânzarea Centrului Cultural Ady Endre, construit la începutul anilor 2000 de către Fundaţia Mecena - înfiinţată chiar de fondatorul Lotus Center, Alexandru Mudura, alături de vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss - din bani daţi de Guvernul Ungariei. Centrul, pentru care nu au mai fost plătite impozitele, respectiv chiria pe terenul aferent acestuia, a fost vândut cu 920.000 euro plus TVA.
26 August 2015, 15:10
Bihor
Reuniune "sedativă" a Colegiului Prefectural miercuri, când pe ordinea de zi a acestui organism informal ce întruneşte şefii serviciilor guvernamentale deconcentrate s-au aflat informările agenţiei locale a Autorităţii Rutiere Române şi Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. Reprezentanţii acestora abia au silabisit de pe foi, astfel încât subprefectul Iulius Delorean, care a condus reuniunea în lipsa prefectului Claudiu Pop, a fost nevoit să le pună capăt chinurilor înainte ca respectivii să-şi adoarmă omologii.
26 August 2015, 14:29
Bihor
Brașoveanul care a înjunghiat o tânără din comuna Dobreşti, cu care s-a cunoscut pe internet, dar care i-a refuzat prietenia în viaţa reală, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru tentativă la omor. Bărbatul fiind în prezent arestat.
26 August 2015, 14:09
Bihor
Haos la exploatările de calcar şi dolomită din Băiţa: în timp ce 20-25 mineri de la firma de stat Băiţa SA s-au blocat în subteran cerând ca firmele private Băiţa Bihor SA şi African Resources Consolidated să fie lăsate să lucreze, reprezentanţii acestora îi acuză de sabotaj pe prefectul Claudiu Pop şi pe directorul companiei de stat Ovidiu Dăescu, care le împiedică activitatea. Cei doi spun, însă, că firmele private asmut minerii într-un adevărat act de şantaj, montaţi fiind de şefii care au condus şi compania de stat, şi care acum şi-au pierdut licenţa de exploatare.
26 August 2015, 10:14
Bihor
Două tinere cu vârste de 22 şi 26 ani din Oradea sunt anchetate pentru furt calificat, după ce au fost prinse că, în urmă cu trei săptămâni, au golit casa unor orădeni plecați în vacanță. Hoațele au luat tot ce se putea duce - butelii, haine, produse alimentare ­– paguba depășind 10.000 lei.
26 August 2015, 07:47
Bihor
Cele 12 persoane arestate în dosarul reţetelor false, din care 10 medici, au fost eliberate marţi seară de judecătorii Curții de Apel Oradea, care au decis să-i trimită în arest la domiciliu. Între timp, 4 medici au cerut revocarea sechestului dispus pe averile lor, însă Tribunalul a amânat soluționarea cererii până pe 10 septembrie.
25 August 2015, 21:11
Bihor
Pentru a treia oară în acest an, CAS avertizează că folosirea cardului de sănătate va fi obligatorie. După 1 ianuarie şi 1 mai, noul termen pentru introducerea acestui instrument în mod obligatoriu a devenit, de această dată, 1 septembrie. Evident, însă, excepţiile sunt permise şi după acest termen.
25 August 2015, 17:43
Bihor
Bihorenii trebuie să aibă grijă sporită faţă de instalaţiile electrice defecte şi aparatele electrice rămase pornite ori defecte. De la începutul anului până acum, pompierii ISU Crişana au intervenit la 66 de incendii de natură electrică.
25 August 2015, 15:42
Bihor
Doi fraţi orădeni au fost reţinuţi, iar părinţii lor sunt anchetaţi în stare de libertate, după ce au atacat luni o familie în Parcul 1 Decembrie, de la care au luat portmoneele cu 1.150 lei şi 95 euro. Victimele, soţ şi soţie, luaseră bani cu împrumut de la "tâlhari", pe care nu i-au returnat. Cei doi au fost arestați pentru 30 de zile.
25 August 2015, 14:59
Bihor
În absenţa a 7 din cei 35 de membri, Consiliul Judeţean Bihor a votat marţi rectificarea bugetului pe anul în curs, hotărând cheltuirea suplimentului primit de la bugetul central. Reuniunea de marţi a prilejuit şi validarea unui nou consilier judeţean în locul Valentinei Butişcă, de la PSD, şi anume Dumitru Gherman. De emoţie, acesta a depus jurământul uitând să ţină mâna pe Constituţie, aşa cum prevăd regulile, fiind aproape de a repeta formalitatea.
25 August 2015, 12:39
Bihor
Curtea de Apel Oradea va hotărî, marţi, dacă va menţine măsura arestului preventiv dispus de Tribunalul Bihor în cazul celor 12 persoane anchetate pentru o pagubă de 3,1 milioane lei în dauna CAS prin decontarea unor reţete fictive. Între timp, medicii Larisa Dumbravă, Ioan Bugariu, Liviu Stamatian şi Peto Eniko Patru au contestat sechestrele asiguratorii aplicate pe averile lor.
25 August 2015, 11:41
Bihor
Aproximativ 40 de monarhişti orădeni s-au reunit luni, la ora 12.00, în Piaţa Ferdinand, în jurul statuii Reginei Maria, pentru a-i aduce un omagiu unuia din cei mai glorioşi suverani ai României, Regele Ferdinand, sub a cărui domnie a fost realizată Marea Unire în 1918. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la naşterea monarhului cunoscut, de asemenea, pentru marile reforme declanşate în societatea românească.
24 August 2015, 16:23
Bihor
Nouă elevi au fost daţi afară de la Bac încă de la primul examen scris, pentru că au fost prinşi în timp ce încercau să copieze sau pentru că nu şi-au predat telefoanele la intrarea în sală. Ei nu vor mai putea să dea examenul timp de două sesiuni.
24 August 2015, 15:38
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 3.9271 RON
  • 1 EUR = 4.4302 RON
  • 1 HUF = 0.0141 RON