URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 MAI 2016
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
O universitate prestigioasă, cum e cea de la Cluj, poate dubla bugetul oraşului. În plus, urbea câştigă enorm pentru că multinaţionalele se înghesuie acolo unde există "carne de tun" bine pregătită şi ieftină. În schimb, în cazul universităţilor mai modeste, singura soluţie pentru a le scoate la lumină este infuzia financiară a comunităţii locale.
Zic şi eu
Atât "sorboneii", cât şi universitarii autentici au avut impresia că la alegerea rectorului vor tăia nodul gordian precum Alexandru cel Mare în marşul spre capitala Frigiei. Că după votul fie pentru Constantin Bungău, fie pentru Florian Bodog, apele se vor limpezi în Universitate cum n-au fost nicicând în albia Peţei. Eu cred, însă, că s-au aflat şi continuă să se afle mai aproape de situaţia măgarului lui Buridan, care a murit de inaniţie între două căpiţe de fân...
Cum a fost?
Scârba de politică, sportul naţional în România, îşi atinge vârfurile în apropierea şi în timpul campaniilor electorale. Nu întâmplător, tot atunci se înregistrează şi cel mai mare grad de implicare în politică a cetăţenilor, se nasc pasiuni arzătoare pentru formaţiunea X sau pentru candidatul Y, se înflăcărează temele de discuţie şi discursurile
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este favoritul dvs. pentru postul de primar al municipiului Oradea?De stiut
Bihoreanul la medic
Cancerul renal este o boală gravă care apare mai frecvent la bărbaţii cu vârste între 55 şi 60 de ani (raportul dintre bărbaţi şi femei este de 2:1), cauzele fiind încă necunoscute. Factorii de risc sunt reprezentaţi de fumat şi expunerea la cadmiu, existând şi forme ereditare şi cazuri apărute la bolnavii cu insuficienţă renală cronică aflaţi sub dializă (conectaţi la "rinichiul artificial").
Avocatul Bihoreanului
Prin Decizia nr. 1/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 258 din 6 aprilie 2016 pronunţată în recurs în interesul legii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, cu caracter obligatoriu pentru toate instanţele, că în cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, societatea de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente şi are obligaţia de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracţiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare şi prin dispoziţiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă.
Bihor
Coaliţia Rogerius cere societăţii de termoficare implementarea unui sistem capabil să permită pornirea încălzirii la nivel de scară de bloc. Organizaţia acuză totodată conducerea societăţii de lipsă de profesionalism deoarece nu a pornit căldura imediat ce s-au înregistrat 3 nopţi consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius.
30 Aprilie 2016, 17:36
Bihor
Două clanuri ţigăneşti s-au luat la bătaie, joi, în apropierea pieţei din oraşul Aleşd, scandalagii fiind despărţiţi în final de poliţişti, însă nu înainte ca aceştia să spargă parbrizul unei maşini şi să rupă oglinda alteia. În urma incidentului, 15 persoane s-au ales cu dosare penale pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, distrugere şi furt.
Bihor
Podul Sfântul Ladislau a fost redeschis, vineri, accesului pietonal, mai repede cu o zi faţă de data anunţată de municipalitate. Măsura este doar provizorie pentru că începând de miercurea viitoare traficul pietonal va fi restricţionat din nou până pe 15 mai pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare.
Bihor
Cu toate că iniţial reprezentanţii societăţii Termoficare au anunţat că ţin căldura oprită, pentru că cele mai mari asociaţii de proprietari din oraş s-au opus încălzirii, frigul din weekend i-a făcut să se răzgândească.
29 Aprilie 2016, 23:01
Bihor
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului organizează o nouă sesiune de atribuire în custodie a ariilor protejate care nu au un administrator. Printre acestea se numără şi opt rezervaţii din Bihor, inclusiv Peţea. Primăria Oradea a concurat pentru custodia rezervaţiei din Băile 1 Mai şi la prima sesiune organizată de ANPM, dar dosarul i-a fost respins.
29 Aprilie 2016, 17:44
Bihor
UDMR pare să-şi facă socotelile nu atât în vederea campaniei pentru alegerile locale din 5 iunie, cât a alianţelor locale de după scrutin. Aflat vineri la Oradea, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a mărturisit că nu va fi deloc surprins dacă "Bolojan ar câştiga alegerile în Oradea şi dacă PNL ar obţine majoritatea la judeţ", sugerând că trebuie continuat protocolul de colaborare încheiat de UDMR Bihor cu liberalii de aici. Szabo Odon are, însă, îndoieli şi temeri.
29 Aprilie 2016, 16:35
Bihor
Pentru a preveni apariţia cazurilor de toxiinfecţii alimentare în perioada Sărbătorilor de Paşte, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anuţat că va face controale în mai multe unităţi din Oradea şi judeţ. Totodată, inspectorii fac apel la cetăţeni să fie foarte atenţi la ce cumpără, dar şi să sesizeze de urgenţă Direcţia în cazul în care depistează nereguli.
29 Aprilie 2016, 15:53
Bihor
Deşi formal încă deţine funcţia de preşedinte al UDMR Bihor, practic Alexandru Kiss nu o mai exercită, confirmă liderul Uniunii, Kelemen Hunor. La solicitarea BIHOREANULUI, acesta a dezvăluit vineri că Kiss nu s-a aflat între liderii judeţeni din Bihor, Satu Mare şi Sălaj cu care s-a întâlnit vineri la Oradea, insistând că oricum "oamenii se vor întâlni pe buletinele de vot" nu cu el, ci cu Pasztor Sandor şi Huszar Istvan.
29 Aprilie 2016, 14:47
Bihor
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a centralizat în această săptămână, de la angajatorii din judeţ, 1.021 de locuri de muncă vacante. Cea mai mare parte din acestea sunt oferite de companii din Oradea.
29 Aprilie 2016, 13:03
Bihor
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea s-a pregătit să întâmpine românii care vin acasă de sărbători deschizând mai multe artere pentru controale şi suplimentând numărul poliţiştilor care le efectuează. Totodată, cei care tranzitează graniţele sunt sfătuiţi să afle online, în timp real, timpii de aşteptare de la frontieră prin intermediul unei aplicaţii a Poliţiei de Frontieră.
29 Aprilie 2016, 11:11
Bihor
În acest sfârşit de săptămână, se desfăşoară la Oradea conferinţa dedicată cercetătorilor şi doctoranzilor în istorie, pe tema istoriei şi istoriografiei Transilvaniei. Evenimentul, denumit "Provocări noi şi răspunsuri în cercetarea istoriei Transilvaniei", organizat de către Asociaţia Doctoranzilor şi Tinerilor Cercetători Maghiari din România, filiala Bihor, cu sprijinul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, iese în evidenţă în primul rând prin mesajul de conlucrare pe care doreşte să-l transmită.
29 Aprilie 2016, 08:44
Bihor
Apropierea campaniei electorale ascute spiritul critic al aleşilor. Reprezentanţii PSD din Consiliul Local au respins joi prin vot toate propunerile de donaţii de terenuri înaintate de orădeni, susţinând ca schimbarea proprietarului să se facă prin expropriere. De asemenea, au cerut încă o dată demisia celor doi apropiaţi ai primarului Ilie Bolojan care şi-au deschis terase în Piaţa Unirii, l-au atacat pe directorul ADP pentru lucrările suplimentare de la piaţa Rogerius şi l-au luat la întrebări pe directorul Termoficare pentru frigul din case.
28 Aprilie 2016, 21:49
Bihor
După ce candidatul ALDE la Primăria Oradea, Ştefan Herchi, a vorbit despre turbina noului CET pe gaz, spunând că ar fi fost "adusă dintr-un parc rece al Armatei Americane din Ungaria", compania care a construit termocentrala atenţionează că "afirmaţiile nefondate ale unor politicieni" aflaţi în pre-campanie sunt "total iresponsabile şi periculoase", precizând că îşi rezervă dreptul să se adreseze justiţiei pentru repararea prejudiciilor de imagine.
28 Aprilie 2016, 18:54
Bihor
Aria protejată bihoreană Pădurea Craiului ar putea deveni o destinaţie europeană de ecoturism. Custodele zonei, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, a creat premisele acestei certificări printr-un proiect finanţat cu fonduri norvegiene.
28 Aprilie 2016, 18:08
Bihor
Primăria Beiuş are un indice de transparenţă decizională de 0%, cea din Marghita ridică cu puţin ştacheta, la 13,24%, în timp ce Primăria Oradea a primit un indice de 18,11% la acest capitol, potrivit unui studiu realizat de Coaliţia 52 în urma unor analize care au durat 12 luni. În schimb, Salonta a primit un uimitor indice de 95,65% în ceea ce priveşte transparenţa.
28 Aprilie 2016, 17:21
Bihor
În perioada sărbătorilor de Paşti, între 30 aprilie şi 2 mai, asistenţa medicală şi farmaceutică va fi asigurată în judeţul Bihor de unităţi cu program de activitate permanent, similar zilelor de sfârşit de săptămână, anunţă DSP Bihor. Această instituţie aminteşte cum vor funcţiona centrele de permanenţă ale medicilor de familie, SMURD, Serviciului de Ambulanţă şi farmaciilor din judeţ, făcând totodată recomandări pentru evitarea exceselor alimentare în această perioadă, determinate de consumul de carne de miel şi de alcool.
28 Aprilie 2016, 16:52
Bihor
Chiar dacă în Bihor mai sunt în viaţă doar 169 veterani de război, pomenirea şi cinstirea memoriei celor care au luptat pentru ţară începând de la Războiul de Independenţă şi până în ultima conflagraţie mondială a fost o datorie de care au ţinut să se achite măcar oficialităţile civile şi militare ale judeţului şi Oradiei. „Se cuvine să le arătăm onorul, exprimând preţuirea faţă de înaintaşi”, a spus generalul (r) Vasile Creţ la ceremonia desfăşurată de Ziua Veteranilor de Război lângă osemintele soldaţilor căzuţi în al doilea război mondial.
Bihor
Câştigător al scrutinului ce a avut loc săptămâna trecută la Universitatea din Oradea, profesorul Constantin Bungău a fost confirmat drept rector de Ministerul Educaţiei. Noul său mandat va debuta pe 5 mai.
28 Aprilie 2016, 15:01
Bihor
Un orădean de 32 ani, Paul Jurjak, administrator al unor firme bihorene, s-a ales cu sechestru pe bunurile personale şi ale firmelor, măsura fiind dispusă de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, care îl acuză de înşelăciune şi spălare a banilor. Prejudiciul se ridică la 1,2 milioane lei.
28 Aprilie 2016, 14:33
Bihor
La o zi după ce reprezentanţii ALDE au acuzat UDMR că în comunităţile preponderent maghiare primarii şi alţi activişti udemerişti le intimidează candidaţii reproşându-le că s-au înscris într-un partid românesc, şeful UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, dă replica: ALDE e o formaţiune de strânsură, care „a luat ce a căzut de pe masa PSD, PNL şi UDMR”. Despre candidatul ALDE la Primăria Oradea, Ştefan Herchi, Szabo spune ironic că a girat o listă de susţinere cu semnături ale unor persoane care au decedat încă acum doi ani.
28 Aprilie 2016, 14:04
Bihor
După ani în care a criticat UDMR pentru corupţie, PPMT susţine candidaţii uniunii înscrişi în cursa pentru primăriile din Diosig, Sâniob, Tămăşeu şi Finiş. Dar, în acelaşi timp, acuză acelaşi UDMR de presiuni făcute asupra candidaţilor din Abrămuţ, Avram Iancu, Lugaşu de Jos şi Tileagd. PPMT e singurul partid neparlamentar care are propriul candidat la Primăria Oradea.
28 Aprilie 2016, 13:36
Bihor
La fel ca în fiecare Joi din Săptămâna Patimilor, episcopul greco-catolic al Oradiei, Prea Sfinţitul Virgil Bercea, a condus la Catedrala Sfântul Nicolae Liturghia ce invită la smerenie, în cadrul căreia căreia a spălat, simbolic, picioarele a 12 tineri seminarişti, aşa cum a făcut în urmă cu 2.000 de ani şi Isus Cristos cu apostolii Săi, înaintea Cinei celei de Taină.
28 Aprilie 2016, 11:39
Bihor
Într-o organizare impecabilă, peste 400 de credincioşi greco-catolici din Oradea, dar nu numai, au participat, miercuri seară, la Calea Crucii, care simbolizează drumul lui Iisus pe Golgota până la răstignire. A fost prima ediţie desfăşurată pe Dealul Ciuperca după ce acesta a fost reabilitat. De altfel, organizatorii le-au cerut celor prezenţi să urce organizat şi să nu calce iarba însămânţată pe deal. "Crucea o ducem cu toţii şi, de data aceasta, încercăm să trăim cu adevărat ceea ce Mântuitorul a trăit acum 2.000 de ani", a spus episcopul greco-catolic Virgil Bercea.
27 Aprilie 2016, 23:00
Bihor
ALDE a intrat în conflict atât cu UDMR, în trei comune cu populaţie preponderent maghiară din nordul judeţului, după ce primarii de aici ar fi ameninţat candidaţii ALDE, vinovaţi că s-au înscris pe listele unui partid românesc, dar şi cu PNL, despre care unul dintre candidaţii la Consiliul Local Oradea a afirmat că "face ameninţări" la Lugaşu de Jos asupra "colegilor noştri".
27 Aprilie 2016, 18:33
Bihor
Termoficare Oradea va ţine căldura oprită, deşi s-au împlinit trei nopţi consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius, pentru că reprezentanţii celor mai mari asociaţii de proprietari din oraş se opun reluării încălzirii. Societatea de termoficare furnizează, în schimb, încălzire la cerere către şase spitale, zece grădiniţe şi creşe, precum şi cartierului Prima.
27 Aprilie 2016, 17:26
Bihor
Orăşelul Copiilor, Cetatea şi Parcul 1 Decembrie au fost decorate cu machete tematice de Paşti. Machetele realitate gratuit de o firmă orădeană au fost concepute ca un desen animat cu iepuraşi şi ouă de Paşti şi au dimensiuni de peste 20 metri pătraţi. Macheta din Parcul 1 Decembrie a şi fost vandalizată.
27 Aprilie 2016, 17:04
Bihor
Termenul pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 4 iunie s-a închis marţi noapte la ora 24. Primăria Oradiei e disputată de 6 candidaţi, 8 partide vor să îşi impună consilieri locali, iar singurul pretendent independent este orădeanca Nadia Pal. La Consiliul Judeţean Bihor au fost admise listele depuse de 7 partide. Candidaţii PRM, ai Alianţei Pentru Unitatea Rromilor şi ai Partidului Naţional Democrat nu au strâns destule semnături de susţinere.
27 Aprilie 2016, 16:24
Bihor
Un orădean care a furat şase autoturisme în decurs de o săptămână a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, iar acum e cercetat sub control judiciar. Bărbatul, care nu are permis de conducere, fura câte o maşină, o conducea până rămânea fără benzină, după care o abandona pe unde apuca şi lua o alta.
27 Aprilie 2016, 15:40
Bihor
La prima conferinţă de presă după depunerea candidaturii pentru Primăria Oradea, Horea Vuşcan a invitat presa la sediul uneia din firmele sale, Alien Concept, prezentându-se drept un om de afaceri inovativ şi de succes. El n-a ştiut, însă, să spună câţi angajaţi plăteşe şi nici ce cifră de afaceri au firmele sale, pe care şi-a "partajat" activitatea pentru a plăti taxe şi impozite cât mai puţine.
Bihor
Deputatul bihorean Cseke Attila a anunţat, miercuri, că parlamentarii UDMR din Bihor, Sălaj şi Satu Mare au iniţiat un demers al cărui scop este invitarea premierului Dacian Cioloş la Oradea, pentru a discuta câteva probleme comune celor trei judeţe, precum cea a Autostrăzii Transilvania, cât şi altele, specifice fiecărui judeţ. Cseke vrea ca invitaţia către Cioloş să fie semnată şi de către senatori şi deputaţi bihoreni din celelalte partide.
27 Aprilie 2016, 14:50
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 3.9374 RON
  • 1 EUR = 4.4721 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON