Abonează-te la RSS
 
Ediția tipărită
 
   
 
Părerea noastră
 
folclor de bihor.jpg

Folclor
de Bihor

de Mircea Chirilă

M-am întrebat mereu de ce ofertele la licitaţii se trimit în dosare voluminoase, cu tabele şi calcule stufoase. Mai bine s-ar trimite pe portative, în cheia sol, nu cu cifre, ci cu note muzicale. Asta pentru că experienţa arată că mai toate licitaţiile sunt cu cântec.
 
 
zic si eu.jpg

Zic şi eu

de Adrian Criş

Un mult mai în vârstă cunoscut de-al meu, muncitor la Termoficare, îmi spunea zilele trecute că, lucrând la înlocuirea ţevilor ce ne transportă apa caldă şi, la iarnă, gigacaloriile în apartamente, un individ s-a oprit în dreptul său şi, tam-nesam, s-a pornit să-l înjure, că când aia a mamii lui o să-i "dea" înapoi apa caldă.
 
 

Cum a fost?

de Lucian Cremeneanu

În Parcul Nicolae Bălcescu a răsărit o scenă metalică gigantică. E argintie, sclipitoare şi cu acoperiş alb. La 10 metri de ea, un tobogan gonflabil roşu, mare şi el. În ambele locuri se joacă, dar nu în acelaşi fel. În vreme ce pe tobogan se caţără copii fericiţi de iluzia unui derdeluş în miez de vară, pe scenă 15 actori de la Teatrul Regina Maria pregătesc joaca din toamnă. Pe podeaua de sub monstrul metalic e un podium şi o mini-piramidă din scaune de lemn. În acest decor se naşte, în văzul lumii, o piesă de teatru.
 
 
 
     
 
Newsletter
 
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
   
 
Magazin
 
Mai multe manechine minore ale agenţiei Gaby's Models din Satu Mare au apărut în ipostaze şocante într-o prezentare de modă a designerului Zsolt Popa, care le-a echipat pe acestea cu căluş şi cătuşe.
 
Angelina Jolie şi Brad Pitt, una dintre cele mai vânate pereche de celebrităţi din lume, s-au căsătorit sâmbătă într-o ceremonie discretă, care a avut loc în Franţa. La eveniment au participat cei şase copii ai lor şi câţiva apropiaţi.
 
Mai bine de 600 de femei trăiesc în oraşul Noiva do Cordeiro, aflat în sud-estul Braziliei. Ceea ce face un loc şi mai atractiv pentru burlaci este faptul că cele mai multe locuitoare au între 20 şi 35 de ani. În urmă cu aproape 20 de ani, când un pastor evanghelic care le impusese tot soiul de reguli a decedat, femeile din orăşel au decis să nu se mai lase conduse de vreun bărbat.
 
   
 
Spune ce crezi
 
Consideraţi întemeiată decizia primăriei orădene de a nu mai finanţa clubul FC Bihor?
sau vezi rezultatele
 
     
 
Premiile lui Bihorel
 
Milionarul Ioan Micula a scos toţi aşii din mânecă pentru nunta fiicei celei mari, Olivia, care a avut loc sâmbăta trecută. Evenimentul s-a ţinut în fostul restaurant Transilvania, transformat - cu preţul unei amenzi, al unei plângeri penale şi al unui proces, asta pe lângă banii investiţi - în sală de nunţi.
 
Cam aşa ar trebui să sune un anunţ de angajare de politicieni, ţinând cont de ordonanţa de urgenţă dată de premierul Victor Ponta, prin care se legiferează traseismul politic. Măsura luată, în ciuda criticilor, mi se pare foarte firească. Păi, dacă politica este o curvă, cei care o practică cum aţi vrea să fie?
 
Se ştie că Universitatea din Oradea o duce oricum, numai bine nu, din punct de vedere financiar. Drept urmare, nu mică a fost mirarea săptămâna trecută când în campus a descins o încărcătură de mare importanţă: un TIR cu bănci. Bineînţeles, bănci de şezut, care înlocuiesc vechiturile din anii 90, deşi, la drept vorbind, Universităţii i-ar fi priit mai bine o bancă ori mai multe care să-i dea credite pentru plata salariilor.
 
   
 
De știut
 
mircea-dumitrescu.jpg

Bihoreanul
la medic

de Mircea Dumitrescu

Spectrul radiaţiei solare se compune din radiaţii infraroşii (57%), luminoase (41-42%) şi ultraviolete (1-2%). Intensitatea radiaţiei solare variază în raport cu zona geografică, relieful ei, anotimpul, gradul de poluare atmosferică etc.
 
 
mircea-ursuta.jpg

Avocatul Bihoreanului

de Mircea Ursuta

Săptămâna trecută am prezentat măsurile de protecţie ce pot fi luate conform Noului cod de procedură penală cu privire la protecţia martorilor ameninţaţi sau vulnerabili în faza de urmărire penală, urmând ca, în continuare să prezint măsurile de protecţie ce pot fi luate de instanţă după trimiterea în judecată a inculpaţilor.
 
 
 
     
Bihor
01.09.2014, 20:10
Intrată în cursa prezidenţială în locul fostului consilier prezidenţial Cristian Diaconescu, şefa Partidului Mişcarea Populară se visează viitorul ocupant al Palatului Cotroceni. Într-o vizită-fulger în Băile Felix, unde a ajuns de la Cluj cu două ore întârziere pentru a se lăuda cu un hotel a fost extins cu fonduri europene când era ea ministră, Udrea a spus că este singurul candidat care "a făcut ceva pentru ţară", în timp ce despre Johannis "nu ştim aproape nimic", iar Ponta "a făcut rău".
 
01.09.2014, 18:36
Societatea Oradea Transport Local va pune în vânzare abonamentele cu reducere de 50% destinate elevilor începând din 1 septembrie. Cei care nu au carduri de călătorie le pot face la unul dintre cele patru puncte de preluare a datelor din oraş.
 
01.09.2014, 16:44
Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a luat apărarea liderilor de la Bucureşti ai partidului, după emiterea Ordonanţei de Guvern care permite traseismul aleşilor locali fără ca aceştia să-şi mai piardă mandatele, aşa cum stipula o lege adoptată cu 10 ani în urmă. Mang a justificat legalizarea prostituţiei politice prin faptul că, după desfiinţarea USL, liberalii au renunţat la majorităţile realizate cu PSD în consiliile locale şi judeţene, aliindu-se cu PDL.
 
01.09.2014, 15:49
Escrocheriile comise prin metoda "accidentul" iau amploare, în ultima perioadă 22 bihoreni fiind înşelaţi de persoane care se pretind avocaţi, poliţişti, procurori sau chiar funcţionari consulari şi care sună şi cer urgent bani în numele unor rude implicate în accidente rutiere. Poliţiştii îndeamnă populaţia la atenţie maximă, cele mai expuse victime fiind persoanele de vârsta a treia. Infractorii şi-au încercat norocul chiar cu verişoara şefului Poliţiei Bihor.
 
01.09.2014, 14:08
Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, consideră că mutarea Direcţiei Regionale Vamale de la Oradea la Cluj este "o mare greşeală", care nu aduce niciun avantaj instituţiei sau angajaţilor. Senatorul PSD Florian Bodog şi deputatul Ioan Sorin Roman vor depune în Parlament două interpelări la adresa ministrului Finanţelor Ioana Maria Petrescu şi premierului Victor Ponta, pentru a determina contramandarea acestei operaţiuni.
 
01.09.2014, 13:15
Cei 350 de invitaţi la nunta Oliviei Micula, fiica cea mare a magnatului Ioan Micula, au petrecut alături de artişti celebri în sala de nunţi Queen Mary, care a fost împodobită cu aranjamente impresionante de flori, fiind serviţi cu fructe de mare, fripturi, precum şi cu sarmale. Mirii au avut un tort alb imens, însă, contrar tendinţelor, au ales să nu sărbătorească şi cu focuri de artificii.
 
01.09.2014, 11:39
Încep vizitele electorale. Candidata desemnată de Partidul Mişcarea Populară la preşedinţia României, Elena Udrea, va ajunge, luni, în Bihor. În prima parte a vizitei, fostul ministru al Dezvoltării va vizita Băile Felix, după care se va plimba pe Corso.
 
31.08.2014, 12:11
Locuitorii a zonei delimitate de străzile Transilvaniei, Ştefan cel Mare, Olimpiadei şi Coposu din cartierul Rogerius vor rămâne fără apă caldă, în perioada 1-3 septembrie, din cauza lucrărilor de înlocuire a vechilor reţele de pe Magistrala 3. La fel, în perioada 1-2 septembrie, consumatorii situaţi pe străzile Dacia, Aluminei şi Sovata vor trece pe duşuri reci din cauza lucrărilor la racordurile termice ale noii reţele.
 
31.08.2014, 10:30
Viceprimarul Mircea Mălan a făcut un apel la reprezentanţii celor 120 de blocuri care s-au înscris în programul de reabilitare termică, iar Primăria le-a aprobat deja proiectele tehnice, să depună documentaţiile complete până la 5 septembrie pentru ca municipalitatea să poată definitiva documentaţiile în vederea depunerii la ADR Nord-Vest până la 15 septembrie.
 
30.08.2014, 21:05
Fiica cea mare a magnatului bihorean Ioan Micula, Olivia, în vârstă de 23 de ani, s-a măritat, sâmbătă, cu orădeanul Dorin Floruţa. Ceremonia religioasă s-a ţinut la o biserică retrasă din Oncea, care după sosirea mirilor a fost păzită de o sumedenie de bodyguarzi. Olivia, care a purtat o rochie semnată Vera Wang, a fost condusă la altar de tatăl ei. Mirii au avut două perechi de naşi şi şase perechi de domnişori de onoare.
 
30.08.2014, 19:40
Cea de-a doua zi a Târgului Fermierilor i-a încântat pe copiii care au trecut, sâmbătă, prin parcarea ERA Park. Pe lângă faptul că au putut urmări un concurs cu atelaje, aceştia s-au plimbat în voie cu poneii puşi la dispoziţie de organizatori.
 
30.08.2014, 15:11
Grupul de consilieri UDMR a blocat joi proiectul de amenajare a unui parc în spatele hipermarketului Auchan. Primăria intenţiona să preia terenul în folosinţă pentru cinci ani de la firma Total Asset Management pentru a planta aici gazon şi pomi. Proiectul Primăriei viza montarea unei pasarele metalice peste Peţa pentru a asigura accesul pietonilor din zona străzii Octavian Goga la parc şi cele două hipermarket-uri.
 
30.08.2014, 10:04
Deputatul oan Sorin Roman va depune luni o interpelare la adresa preşedintelui ANAF şi ministrului de finanţe cu solicitarea de a nu muta sediul Direcţiei Regionale Vamale din Oradea la Cluj. "Nu văd de ce moftul unei doamne directoare trebuie neapărat îndeplinit", a declarat parlamentarul PSD, cu trimitere la directoarea regionalei Vamale Mona Barbul.
 
29.08.2014, 16:55
Circa 100 de bihoreni s-au stâns, vineri după amiază, într-o parcare de la intrarea în satul Pocola, pentru a protesta împotriva stării Drumului Naţional 76, afişând pancarte cu mesaje precum "Drumul incompetenţei", "Vrem şosea, nu cacealma!" şi "E79, drum veşnic în lucru". Protestatarii spun că DN76 este cel mai prost drum din ţară.
 
29.08.2014, 13:42
Organizat de Camera Agricolă Bihor, Consiliul Judeţean şi Universitatea Agricolă Regele Mihai din Timişoara, târgul Agro Bihor reuneşte, de vineri dimineaţă până duminică seară, peste 100 de expozanţi din ţară şi străinătate. Vizitatorii pot cumpăra de la utilaje agricole, echipamente şi accesorii până la animale, produse de origine animală, legume şi fructe. În prima seară, organizatorii oferă la Era Park şi un concert Aurel Tămaş.
 
29.08.2014, 10:16
Aleşii locali au aprobat, joi, diminuarea preţului unui abonament în parcarea supraterană din strada Tribunalului, de la 130 la 90 lei, pe lună, după ce municipalitatea a constatat că prin noul parking bate vântul. Primarul Ilie Bolojan a declarat că tariful este unul "intermediar", care va mai putea fi modificat în perioada următoare, dar şi că în jurul parcării supraterane toate locurile de pe carosabil vor deveni galbene, mai precis cu durată limitată.
 
28.08.2014, 20:28
Consiliul Local a aprobat joi cu unanimitate de voturi indicatorii tehnico-economici ai unui sistem informatic management al contoarelor de energie termică, investiţie în valoare de 4,7 milioane euro, astfel că nu va mai fi nevoie ca angajaţii să intre în curţile oamenilor pentru a le citi. Aleşii au mai hotărât majorarea la 263,7 lei a gigacaloriei facturată agenţilor economici şi păstrarea preţului de facturare către populaţie la 240 lei prin creşterea subvenţiei acordate de la bugetul local şi înfiinţarea consorţiului format din spitalele Clinic Judeţean de Urgenţă şi Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu".
 
28.08.2014, 18:41
Primăria îi va taxa pe proprietarii de clădiri monument istoric din centrul Oradiei care nu vor să-şi reabiliteze faţadele. Conform legii, municipalitatea a hotărât joi ca, în aceste cazuri, să realizeze lucrările pe cheltuială proprie, urmând să-şi recupere banii din vânzarea apartamentelor datornicilor. Este cazul Palatului Apollo din strada Republicii.
 
28.08.2014, 18:27
Circa 35 de reprezentanţi ai Centrului Creştin Salem au protestat în şedinţa Consiliului Local de joi împotriva proiectului de hotărâre privind reîncadrarea unei suprafeţe de teren din curtea Liceului Teologic Penticostal Betel din imediata vecinătate din categoria drum public în curţi construcţii. Protestatarii se tem că, odată desfiinţat drumul, Primăria va construi altul pe terenul lor, în urma unei proceduri de expropriere. După discuţii prelungite, proiectul a fost respins de către Consiliul Local.
 
28.08.2014, 17:44
O femeie şi pasagerul ei au fost răniţi în urma unui accident rutier petrecut joi la prânz, la intersecţia străzilor Calea Clujului cu Gutenberg, după ce un alt şofer a trecut pe roşu, iar ea nu a acordat prioritate, deşi era obligată, fiindcă vira la stânga.
 
28.08.2014, 17:09
Administraţia Domeniului Public Oradea are, începând de joi, tarife şi pentru capturarea şi cazarea câinilor fără stăpân din localităţile limitrofe municipiului. Comuna Sânmartin este prima care a cerut ajutorul hingherilor din Oradea.
 
28.08.2014, 15:41
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a declarat joi că Ordonanţa de Guvern care legalizează traseismul politic al aleşilor locali a fost dată pentru că "domnul Ponta se teme că nu va câştiga alegerile". Edilul a mai afirmat că actul este "nedemocratic" şi va afecta "autoritatea şi credibilitatea Guvernului României".
 
28.08.2014, 14:49
Udemerista Vig Hajnalka şi democrat-liberalul Ioan Bârsan au depus joi, în deschiderea şedinţei de Consiliu Local, jurământul de ales local. Cei doi au ocupat locurile vacantate prin demisie de Iulius Delorean, numit subprefect de Bihor, şi Cristian Ile, eliminat din PDL pentru neplata cotizaţiei.
 
28.08.2014, 12:58
Senatorul PNL Bihor Cristian Bodea a anunţat că săptămâna viitoare va propune grupurilor liberal şi democrat-liberal din Senat depunerea unei moţiuni pentru demisia vicepremierului Liviu Dragnea, autorul proiectului Ordonanţei de Guvern care legiferează traseismul aleşilor locali, numindu-l "derbedeu", "cămătar de primari" şi "măcelar al democraţiei din România". Justificându-şi limbajul dur, Bodea a spus că "nimeni nu a scăpat de sabia tătarilor prin meditaţie, levitaţie şi rugăciune", aşa că luptă cu PSD-iştii cu armele lor.
 
28.08.2014, 09:55
ERA Park Oradea va deveni, pentru câteva zile, "capitala" agricultorilor de pretutindeni. Concurs de atelaje, expoziţii de animale, prezentări de utilaje agricole, plimbări cu poneii pentru copii, dar şi un concert cu Aurel Tămaş sunt principalele atracţii ale târgului Agro Bihor, ce se va desfăşura în perioada 29-31 august în parcarea centrului comercial.
 
28.08.2014, 08:40
Lansat pe 2 iunie la Bucureşti, noul Renault Twizy, un simbol al revoluției în mobilitatea urbană, 100% electric, este disponibil, începând de miercuri, şi la dealerul Auto Bara & Co din Şoseaua Borşului. Noul model costă pentru clienţii din România 7.000 de euro cu TVA inclus, plus chiria lunară a bateriei.
 
27.08.2014, 19:05
Regionalizarea se execută, nu se discută! Acesta e „principiul" ce călăuzeşte conducerea ANAF, care intenţionează să mute la Cluj sediul şi personalul Direcţiei Regionale Vamale Oradea. Pentru că efectele vor fi nefaste atât pentru ei, deoarece le vor fi date peste cap vieţile, cât şi pentru bugetul public, care va fi grevat cu noi şi inutile cheltuieli, cei 36 de salariaţi au organizat miercuri un protest în faţa instituţiei.
 
27.08.2014, 18:01
Administraţia Imobiliară Oradea desfăşoară în paralel reparaţii curente la 27 de şcoli şi grădiniţe şi reparaţii capitale la alte şapte obiective. Bugetul total se ridică la 3,5 milioane lei, astfel încât instituţiile şcolare să îşi poată relua fără probleme activitatea la 15 septembrie. Excepţie de la acest termen limită vor face liceele Ortodox, Baptist şi Onisifor Ghibu, unde lucrările se vor întinde până la sfârşitul lunii din cauză că licitaţiile au fost reluate din lipsă de ofertanţi.
 
27.08.2014, 16:51
Iniţiativă interesantă a prefectului Claudiu Pop, care a organizat - pentru prima oară în Bihor - o reuniune a Colegiului Prefectural într-o comună din judeţ. Astfel, şefii de instituţii guvernamentale şi companii publice au avut de răspuns şi de oferit explicaţii pe marginea problemelor pe care le-au ridicat primarii, consilierii locali şi localnicii înşişi din zona Aleşd, în cadrul unei şedinţe a desfăşurate miercuri la Primăria din Ţeţchea.
 
27.08.2014, 16:00
130 de lei este un preţ prea mare pentru un loc în parcarea supraetajată. De la începutul lunii august, doar trei orădeni şi-au plătit abonament întreg în parkingul din strada Tribunalului, respectiv şapte şi-au făcut abonament pentru riverani. Ca atare, municipalitatea vrea să reducă tariful la 90 de lei.
 
 
Foto Bihoreanul
 
Nunta Oliviei Micula, din interior: Invitaţii au petrecut până dimineaţa într-o sală cu decoruri somptuoase (FOTO/VIDEO)
 
Actual
 
Compania orădenă de telecomunicaţii RCS&RDS va lansa un serviciu video la cerere, denumit Digi Play, care va funcţiona ca o platformă online pe care vor fi difuzate în special filme. Seviciul urmează să fie lansat în luna septembrie.
 
Corina Creţu, europarlamentar PSD, este cea de-a doua nominalizare făcută de premierul Victor Ponta pentru funcţia de comisar european pentru România. Ponta îl propune pe Dacian Cioloş pentru portofoliul european al Agriculturii sau, dacă România nu va păstra această funcţie, pe Corina Creţu pentru un portofoliu care ar urma să fie decis.
 
Uniunea Europeană a dat duminică un termen de o săptămână Rusiei să înceteze acţiunile în Ucraina, în caz contrar urmând să adopte noi sancţiuni. Există o determinare puternică pentru a pune toată presiunea posibilă pe Rusia, pentru a reveni la masa negocierilor şi a găsi o soluţie politică", a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
 
 
 
 
Anunțuri gratuite
 
 
Sport
 
Echipele bihorene de fotbal, CSC Sânmartin şi CS Oşorhei, au debutat cu o victorie şi o înfrângere în noua ediţie de campionat a Ligii a III-a. În prima etapă din Seria a V-a, CSC Sânmartin a învins pe teren propriu, cu scorul de 3-2, echipa Avântul Reghin, în timp ce CS Oşorhei a cedat cu 0-1, meciul susţinut în deplasare, la Jucu, în compania echipei locale, Unirea.
 
Echipele bihorene de fotbal din Liga a III-a, CS Oşorhei şi CSC Sânmartin, vor debuta în noua ediţie de campionat în acest week-end. În prima etapă din Seria a V-a a celui de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării, CSC Sânmartin, fiind nou-promovată, va debuta pe teren propriu, cu Avântul Reghin, în timp ce CS Oşorhei va juca în deplasare, cu Unirea Jucu. Ambele meciuri sunt programate sâmbătă, de la ora 18.
 
Echipa de baschet CSM Oradea a câştigat, vineri seara, primul amical disputat în pregătirea noului sezon competiţional. Baschetbaliştii orădeni, în noua formulă, au învins, după cum era de aşteptat, formaţia Timba Timişoara, cu scorul 78-55, după ce antrenorul Cristian Achim a introdus pe teren, pe parcursul partidei, tot lotul de jucători.
 
 
Bihoreanul TV
 
Se încarcă...
Se încarcă...
 
Oradea noastră
 
Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională este fără doar şi poate cea mai importantă structură a Primăriei Oradea, având pe mână, în acest an, 84% din bugetul de investiţii al oraşului. În spatele acestor proiecte stau 15 funcţionari care, spune şeful Direcţiei, Marius Moş, se străduiesc să găsească soluţii pentru toate problemele. Aşa ajung, pe rând şi de nevoie, să fie pricepuţi în inginerie, medicină, infrastructură rutieră...
 
Înainte de a da un verdict referitor la moda orădeană, mă simt datoare să aştern motivele pentru care aş fi îndreptăţită să scriu despre două subiecte fascinante: beauty&fashion. De nouă ani cochetez cu moda, iar elementele care ţin de stil, eleganţă şi frumuseţe şi-au făcut un loc din ce în ce mai mare în viaţa mea. Am învăţat că a da naştere unui outfit nu se rezumă la punerea laolaltă a unor simple obiecte vestimentare, ci presupune crearea unui tot unitar...
 
Orădenii s-au obişnuit deja să vadă, de-a lungul Crişului Repede, cupluri de lebede ori de raţe sălbatice acomodate cu agitaţia oraşului, ba chiar dând impresia că le place. Ce nu ştiu locuitorii oraşului este că, dacă merg spre graniţa cu Ungaria şi au răbdare să zăbovească pe malurile lacurilor artificiale formate în zonă, vor da de o adevărată expoziţie de păsări!
 
 
Vremea în Oradea
 
Acum în Oradea sunt 21° C

   Fenomene meteo:
   Umiditatea: 57 %
    Viteza vântului: 14.48 km/h

 
Prognoza:
 
Marţi    - Parţial noros, Temperatura 29° C
 
Curs valutar
 
   Curs BNR, luni, septembrie 01,2014
      1 USD = 3,3490 RON   
      1 EUR = 4,4126 RON   
      1 HUF = 0,0140 RON   
convertor valutar
 
Horoscop