URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 26 OCTOMBRIE 2016
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Coaliţia pentru Familie, care reprezintă cultele creştine, a făcut un miting la Oradea pentru modificarea Constituţiei, în sensul interzicerii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. E bine că societatea iese în stradă, dar e regretabil când se cade în fundamentalism şi agresivitate. Mi se pare anormal ca, într-un stat laic, un pastor să-l someze pe preşedintele ţării să se pronunţe în această privinţă. El poate, cel mult, să-i ceară un punct de vedere; de somat nu are decât să-şi someze enoriaşii să-i burduşească cutia milei.
Zic şi eu
Fostul şef al UDMR Bihor, Alexandru Kiss, rămâne în memoria colectivă ca un delapidator al contractelor publice, nărav pentru care acum riscă ani grei de puşcărie. Omul nu era însă nici şovin, nici agresiv, ceea ce nu se poate spune despre succesorii săi, Pasztor Sandor, Szabo Odon şi Cseke Attila, care dau semne tot mai vizibile că suferă de aceste tare, doar exhibarea lor făcând-o în moduri diferite.
Cum a fost?
Cam 8 din 10 români spun că pentru ei sexul nu e foarte important (statistica îmi aparţine). Ciudat, pentru că la cel mai mic semn de infidelitate sexuală în cuplu se spune "pa pa" şi se intentează divorţ. Când îţi taie unu' calea în trafic fără să se asigure, tot sexul (cu el sau cu o parte din rudele sale, indiferent dacă-s în viaţă sau nu) e prima sancţiune. Chiar şi Prea-Supremul e pomenit în anumite acte. Sexul e dovadă de iubire, de posesiune şi de pedeapsă în acelaşi timp.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi mulţumiţi de Aquaparkul Nymphaea Oradea, proaspăt inaugurat?


De stiut
Avocatul Bihoreanului
Conform articolului 15 din noua ordonanţă, despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul le plăteşte cu titlu de dezdăunare şi pentru cheltuielile de judecată şi/sau cheltuielile aferente în cazul soluţionării alternative a litigiului persoanelor prejudiciate prin vătămare corporală sau deces şi prin avarierea ori distrugerea de bunuri.
Bihoreanul la medic
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie. 
Psihologul Bihoreanului
În această a cincea şi ultimă parte a seriei despre creşterea IQ-ului vorbim despre cum, solicitându-ţi creierul, se formează noi reţele neuronale şi despre cum nu orice activitate mentală duce la formarea acelor reţele.
Bihor
Un orădean, urmărit naţional pentru înşelăciune, a fost prins şi încarcerat. Dan Vidican a fost condamnat definitiv la 5 ani şi 4 luni de închisoare după ce a racolat persoane fără adăpost pe numele cărora să ia credite ori care să preia firme cu datorii.
26 Octombrie 2016, 09:27
Bihor
Mesajele provocatoare ale UDMR, de genul „Salvăm Oradea de București. Taxele noastre să îmbogățească Ardealul, nu Capitala”, au stârnit reacţii vii, mai mulţi comentatori demontând sloganul formaţiunii maghiare. Între timp, la Cluj afişele UDMR au fost îndepărtate de pe panourile publicitare, la cererea Poliţiei Locale.
Bihor
Şoferul unei firme orădene de taximetrie s-a ales cu dosar penal, după ce a fost surprins băut în trafic, în timpul unui control fulger al poliţiştilor Serviciului Rutier Bihor. Taximetristul, un bărbat din Nojorid, a rămas şi fără permis.
25 Octombrie 2016, 20:02
Bihor
Doi orădeni, comercianţi de băuturi contrafăcute şi ţigări de contrabandă, au fost trimişi în faţa procurorilor de către poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, care au confiscat de la ei 5.500 de pachete de ţigări şi 400 litri de alcool. Victor Borz şi Ioan Ban sunt acuzaţi că au păgubit bugetul de stat cu 105.680 lei, accize, TVA și taxe vamale.
25 Octombrie 2016, 18:55
Bihor
La câteva ore după ce şi-a contramandat înregistrarea candidaţilor la Biroul Electoral Judeţean, ALDE Bihor i-a expus într-o întâlnire de partid dominată de discursuri de tip „pastoral”, susţinute de un adventist şi un penticostal, despre cum vor milita parlamentarii partidului pentru ca doar bărbatul şi femeia să se poată căsători. La Senat, lista va fi deschisă de şeful filialei, Traian Bodea, care s-a săturat de Consiliul Judeţean, spunând că vrea o „promovare”, iar locul să i-l ia fostul PDL-ist Dorin Corcheş.
25 Octombrie 2016, 18:31
Bihor
Societatea de transport în comun va suplimenta autobuzele care circulă spre şi dinspre Cimitirul Municipal în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, pentru a veni în sprijinul orădenilor care se vor duce să cureţe mormintele şi să aprindă o lumânare în preajma Zilei Morţilor. Cei care doresc unelte pentru aranjarea mormintelor le pot lua, gratuit, de la postul de pază de la intrarea în cimitir.
25 Octombrie 2016, 18:05
Bihor
Comisia de circulaţie şi transport rutier din cadrul Primăriei a hotărât marţi desfiinţarea a 20 de locuri de parcare din zona străzilor Mihai Eminescu, Parcul Traian şi Piaţa Ferdinand. Măsura a fost luată pentru fluidizarea traficului rutier prin creşterea vizibilităţii şi eliberarea carosabilului de maşini.
25 Octombrie 2016, 17:45
Bihor
Peste 200 de orădeni, elevi, cadre militare, pensionari şi reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor locale au participat la festivităţile de ziua armatei organizate marţi la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie. Ceremonia a fost deschisă cu o slujbă de Te Deum şi s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare în acordurile muzicii militare şi aplauzele asistenţei.
25 Octombrie 2016, 16:58
Bihor
Trei ore şi jumătate s-au luptat pompierii militari din Garda Sălard cu un incendiu care a mistuit un şopron din satul bihorean Gurbeşti, comuna Spinuş. Focul a fost pus intenţionat de un bătrân cu probleme psihice din sat şi a distrus trei tone de fân, un metru cub de material lemnos şi acoperişul construcţiei.
25 Octombrie 2016, 16:01
Bihor
Concursul pentru direcţiunea şcolii din Finiş a născut un război între primarul comunei, Ioan Man, şi profesoara Viorica Aurelia Cristian, directoarea în funcţie şi singurul candidat la conducerea şcolii. În timp ce dascălul îl acuză pe edil, care e membru în comisia de evaluare a competiţiei, că a depunctat-o fără temei, arătând că toţi ceilalţi patru membri i-au dat minim nota 7,25, iar primarul doar 1,75, Man recunoaşte că nu şi-o mai doreşte pe Cristian la conducerea şcolii, pe motiv că "nu e bună de nimic".
25 Octombrie 2016, 14:47
Bihor
Concurenţă mare pentru posturile de agenţi şi ofiţeri de poliţie scoase la concurs la Inspectoratul de Poliţie Bihor, pentru cele 50 de locuri concurând 435 de candidaţi. Cea mai mare „bătaie” e pentru cele 4 posturi de ofiţeri specialişti, pentru care s-au înscris 33 de persoane.
25 Octombrie 2016, 13:51
Bihor
Primăria a anunţat că, începând de marţi, accesul pe aleile Dealului Ciuperca va fi interzis. Asta deoarece firma Abed Nego va începe să refacă, pe cheltuiala proprie, aleile care urcă dealul şi care s-au dezlipit şi denivelat deja, în ciuda faptului că investiţia de aproape 2 milioane de euro a fost recepţionată la finalul anului trecut.
25 Octombrie 2016, 13:01
Bihor
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a început selecţia bihorenilor dornici să recolteze căpşuni în Spania anul viitor. În total, se caută 500 de femei şi 150 de cupluri, fiecare persoană urmând să lucreze câte 6,5 ore pe zi, timp de şase zile pe săptămână. Salariul oferit este de 40,15 euro brut pe zi.
25 Octombrie 2016, 11:48
Bihor
Elevi, studenţi şi mulţi curioşi au luat parte, luni seară, la Cetatea Oradea, la o adevărată lecţie de istorie, povestită de un martor al trecutului. Dr. Galina Răduleanu şi-a prezentat la Oradea cartea "Repetiţie la moarte", în care rememorează viaţa în închisorile comuniste. În detenţie, a dezvăluit ea, "am înţeles că a fi viu e cu totul altceva decât a fi în viaţă". "Noi eram vii pentru că ne-am descoperit viaţa interioară", a mărturisit autoarea la Oradea.
25 Octombrie 2016, 09:35
Bihor
Comisia româno-maghiară însărcinată cu verificarea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor de pe teritoriul României, la graniţa cu Ungaria, şi-a încheiat misiunea şi a concluzionat că toate acestea sunt în stare bună. Astfel, specialiştii spun că bihorenii şi vecinii unguri nu trebuie să se teamă de inundaţii.
Bihor
Un număr de 14 persoane au fost rănite, la sfârşitul săptămânii trecute, în accidente rutiere produse pe şosele din Bihor, patru dintre victime fiind în stare gravă. Cercetările poliţiştilor rutieri au arătat că şoferii vinovaţi au fost neatenţi la volan, au condus cu viteză ori au făcut manevre riscante.
24 Octombrie 2016, 18:01
Bihor
Un bihorean de 26 ani, urmărit internaţional pentru furturi de cabluri electrice comise în Italia, a fost arestat la Curtea de Apel Oradea şi urmează să fie extrădat. Adrian Şanta a fost prins de carabinierii din Salerno, împreună cu alţi doi români cu 350 de kilograme de cabluri furate de la o firmă din localitate.
24 Octombrie 2016, 17:33
Bihor
Pompierii orădeni au salvat, luni, un câine căzut într-un canal de pe marginea drumului naţional 76, între Oradea şi Sânmartin. Căzut în canalul foarte îngust şi adânc de trei metri, animalul stătea parţial în apă.
24 Octombrie 2016, 16:44
Bihor
A doua formaţiune politică din Bihor care şi-a înregistrat candiaturile la Biroul Electoral Judeţean, după UDMR, este PRU, partidul naţionalist condus de foştii deputaţi PSD Bogdan Diaconu şi Sebastian Ghiţă, construit în plan judeţean pe scheletul PRM. Deschizătorul listei pentru Senat, profesorul Gavril Cornuţiu, a declarat că România „este singurul popor din Europa” fără un partid naţionalist în Parlament, lucru care trebuie schimbat.
Bihor
Liderii UDMR Bihor sunt primii politicieni din judeţ care şi-au înregistrat, luni, candidaturile la fotoliile de senatori şi deputaţi, preşedintele Cseke Attila afirmând că speră „să fim primii şi pe 11 decembrie”. Acesta afirmă că este vorba de „o listă a comunităţii maghiare” dar, chiar dacă pe ea figurează medici şi profesori, locurile eligibile sunt rezervate aceloraşi „veterani”: lui însuşi, preşedintelui executiv Szabo Odon şi Rozaliei Biro.
Bihor
După ce nu a găsit un loc eligibil pe lista candidaţilor PNL Bihor la Parlament, fostul ministru al Mediului, Lucia Varga, va candida la Constanța. Potrivit presei locale, conducerea centrală a partidului a fost cea cae i-a făcut loc pe listă, scoţând-o de pe poziţia secundă pentru Senat pe o fostă PDL-istă.
24 Octombrie 2016, 14:09
Bihor
La sediul UDMR, loc ales pentru că "de aici am pornit", cum s-a justificat, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, şi-a prezentat, luni, bilanţul primelor 100 de zile petrecute în această funcţie. "Tehnocratul" UDMR enumeră între cele 10 proiecte reuşite deschiderea de noi curse aeriene de pe Aeroportul orădean, reînceperea lucrărilor la viitorul sediu al Muzeului şi conceperea mai multor studii de fezabilitate, ceea ce ar demonstra că nu mai este "sanatoriu" la CJ şi că "judeţul a prins viteză".
24 Octombrie 2016, 13:33
Bihor
Deşi în ultima perioadă s-a vehiculat că vizează un post de deputat din partea PNL Bihor, la propunerea lui Ilie Bolojan, ministrul tehocrat al Transporturilor, Sorin Buşe, a anunţat duminică seară că nu intenţionează să candideze. "Sunt foarte multe proiecte pe care vreau să le finalizez şi nu mă gândesc dincolo de asta în acest moment", a spus Buşe într-o emisiune TV.
24 Octombrie 2016, 12:40
Bihor
Societatea Termoficare anunţă că, în urma unei avarii produse la conductele Magistralei nr. 2 pe strada Tudor Vladimirescu, o bună parte din Oradea va rămâne, începând de luni, de la ora 12, fără apă caldă şi căldură. Reluarea se va face treptat, până miercuri seară.
24 Octombrie 2016, 11:34
Bihor
17 voluntari, dintre care 15 elevi şi 2 profesori de la una dintre cele mai prestigioase şcoli europene, Institut Le Rosey, din Elveţia, au sosit duminică în Bihor, pentru a lucra la construirea unei case pentru o familie de tineri şi pentru a ajuta un orfelinat şi un adăpost de câini fără stăpân din Beiuş.
23 Octombrie 2016, 19:26
Bihor
UDMR abordează agresiv "precampania electorală", amplasând pe străzile Oradiei panouri publicitare outdoor cu mesaje provocatoare, prin care îndeamnă practic la o revoltă fiscală, subliniind că banii orădenilor ar trebui să rămână în plan local, nu să ajungă... la Bucureşti.
23 Octombrie 2016, 14:00
Bihor
Mitingul "pro familie" organizat sâmbătă, în Piaţa Unirii, pentru a cere modificarea Constituţiei aşa încât să facă posibile doar căsătoriile între bărbaţi şi femei, nu şi între persoanele de acelaşi sex, a făcut victime colaterale. Doi orădeni au fost amendaţi de jandarmi, pentru "contramanifestaţie", după ce s-au plimbat prin Piaţa Unirii ţinând în mâini o foaie pe care scria "Toleranţă".
22 Octombrie 2016, 15:55
Bihor
Mii de oameni - peste 10.000 după estimările organizatorilor, 8.000 după aprecierile jandarmilor - s-au strâns sâmbătă înainte de prânz în Piaţa Unirii din Oradea, pentru a cere modificarea Constituţiei astfel încât căsătoria să fie posibilă doar între femei şi bărbaţi, nu şi între persoanele de acelaşi sex. La eveniment au luat parte episcopul ortodox şi cel romano-catolic, dar şi familia Bodnariu, sosită la Oradea pentru a promova valorile familiei şi pentru a le mulţumi orădenilor pentru susţinere.
Bihor
Începând de vineri seară, orădenii pot folosi şi pasajul suprateran construit deasupra şoselei de centură, în zona străzii Ciheiului. Lung de 484 de metri, noul drum a costat 19,49 milioane lei, fără TVA, sumă asigurată în mare măsură din fonduri europene.
22 Octombrie 2016, 11:45
Bihor
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a avut vineri o întâlnire cu studenţii şi profesorii Universităţii din Oradea, unde a vorbit despre relaţiile dintre cele două naţiuni, şi a răspuns întrebărilor venite din public. Printre altele, Klemm a fost întrebat de ce a vizitat Oradea, răspunzând că a fost îndemnat de un prieten care a investit aici şi care i-a povestit cât de frumos este oraşul, dar şi care crede el că sunt planurile Rusiei, ambasadorul precizând că, în opinia mai multor analişti, Vladimir Putin încearcă să recreeze Uniunea Sovietică.
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.126 RON
  • 1 EUR = 4.4909 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON