URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 28 APRILIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Înainte de Revoluţie intra la facultate cam 5% din populaţie. Mai exista o categorie de oameni bine calificaţi, o masă de necalificaţi şi una de agricultori. Acum cam tot 5% fac o facultate pe bune, în timp ce marea masă care a reuşit să pună mâna pe diplome nu se jenează că pe ele scrie Vadu Crişului.
Zic şi eu
Joia trecută, la a 98-a aniversare a intrării în Oradea a trupelor generalului Traian Moşoiu pe 20 aprilie 1919, dată de la care, cu excepţia ocupaţiei horthiste, oraşul a rămas în administrare românească, provocarea zilei se prefigura arborarea steagului Transilvaniei, albastru-roşu-galben, la biroul eurodeputatului Laszlo Tokes.
Cum a fost?
Românii şi ungurii (doar unii dintre ei, din fericire) au deseori minte şi comportament de galerie de fotbal pentru care, în afară de propria echipă, nu mai există nimic. Politicienii cunosc această situaţie, ba mai mult, o întreţin şi o exploatează ori de câte ori interesul personal sau de partid o cere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce notă daţi portalului www.eBihoreanul.ro?De stiut
Avocatul Bihoreanului
Pe site-ul Ministerului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat a fost publicat proiectul legii prevenţiei, orice persoană interesată putând face propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect până la data de 1 mai 2017.
Bihoreanul la medic
În ţările dezvoltate, cancerul colorectal reprezintă a 2-a cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. Cauzele bolii sunt necunoscute, dar factorii de mediu sunt tot mai des încriminaţi, afecţiunea apărând mai des la populaţia cu standard de viaţă mai ridicat din zonele urbane
Psihologul Bihoreanului
Populaţia Oradiei este alcătuită în proporţie de 25% din maghiari. Ceea ce presupune existenţa cuplurilor maghiaro-române şi a copiilor născuţi în familii în care se vorbeşte atât româna, cât şi maghiara. Câţiva psihologi de la Universitatea din Washington au dezvăluit într-un studiu recent faptul că acei copii care au crescut în familii bilingve nu doar că deprind limbi noi mai uşor decât ceilalţi, dar au şi un avantaj cognitiv faţă de alţi copii de vârsta lor.
Bihor
S-a dat prima sentinţă în cazul doctoriţei Georgeta Călinescu de la Spitalul de Boli Infecţioase Oradea, judecată pentru ucidere din culpă pentru moartea Patriciei Aktaa, fetiţa în vârstă de doar 5 ani care s-a stins în mai 2010 la spital după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella. Judecătoria Oradea a stabilit că fapta imputată Georgetei Călinescu nu există.  
28 Aprilie 2017, 16:28
Bihor
Cum comisarul-şef de penitenciare Ioan Ilea a decis să se pensioneze după 26 de ani în sistem, locul său la conducerea Penitenciarului Oradea va fi luat, începând de la 1 mai, de Paul Marius Hliban, fost şef la Penitenciarul Botoşani, de unde a fost debarcat, însă a câştigat ulterior procesul pe această temă. Comisarul-şef a fost numit interimar la Oradea prin Ordin al Ministerului Justiţiei.
28 Aprilie 2017, 14:00
Bihor
Un tânăr în vârstă de 23 ani din Oradea a ajuns în Arestul Poliţiei Bihor pentru furt calificat, după ce, în decurs de trei săptămâni, a furat bunuri de peste 7.000 lei din curţile sau casele unor orădeni. Matei Mărcuţ a furat tot ce a găsit, de la electrocasnice, scule de grădinărit şi pentru construcţii, până la ţevi de cupru pe care le-a dislocat de la o centrală termică.
28 Aprilie 2017, 13:33
Bihor
Studenţii care din toamnă vor învăţa la specializarea Medicină în limba engleză vor plăti taxe de şcolarizare mai mari decât colegii lor din anii superiori. La propunerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, senatorii Universităţii din Oradea şi-au dat acordul ca un an de studiu la această specializare să coste 5.000 euro.
28 Aprilie 2017, 12:39
Bihor
După ce au blocat de două ori prelungirea contractului de comodat încheiat între Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului Bihor pentru funcţionarea în clădirea de pe strada Dunării nr. 2 a Serviciilor de Permise şi Paşapoarte, vineri, la câteva zile după expirarea contractului, aleşii judeţeni ai PNL şi-au dat acordul pentru prelungirea duratei de comodat.
28 Aprilie 2017, 11:41
Bihor
Consiliul Local a aprobat joi majorarea cu 1,47%, la 9,64 lei pe cap de orădean, a tarifelor pentru colectarea deşeurilor practicate începând din 1 mai de către RER Ecologic. Măsura a fost luată pe fondul majorării taxelor de depozitare la deponeul ecologic practicate de Eco Bihor. Pe de altă parte, operatorul deponeului a primit acceptul municipalităţii pentru iniţierea unui proiect european privind valorificarea biogazului generat de deşeurile colectate şi extinderea activităţii în judeţul Covasna.
28 Aprilie 2017, 11:02
Bihor
Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea găzduieşte, de acum, o nouă expoziţie permanentă. Este vorba despre o colecţie de piese arheologice descoperite sub Palatul Princiar odată cu cercetările arheologice realizate în timpul restaurării fortăreţei.
28 Aprilie 2017, 10:33
Bihor
Consiliul Local a aprobat joi contractarea de către Compania de Apă Oradea a unei firme de avocatură. Aceasta va reprezenta CAO în procesele cu constructorii cu care conducerea societăţii a reziliat contractele pentru nerespectarea termenelor şi angajaţii disponibilizaţi care au dat operatorul de apă şi canalizare în judecată.
28 Aprilie 2017, 07:20
Bihor
Societatea de transport public a anunţat că, pe 1 Mai, mijloacele de transport în comun ale OTL vor circula conform graficelor de duminică şi sărbători legale, cu excepţia autobuzelor de pe traseul transfrontalier Oradea – Biharkeresztes, care vor circula ca-n zilele lucrătoare.
27 Aprilie 2017, 21:00
Bihor
Deputatul UDMR Szabó Ödön, a declarat, joi, că pune la dispoziţia administraţiilor locale lista cu forajele de apă geotermală din Bihor, concesionarii şi data la care expiră contractele acestora. „Administraţiile pot demara din timp proceduri pentru a prelua foraje şi proiecte pentru fonduri nerambursabile necesare realizării unor reţele de încălzire pe energie verde”, explică Szabó.
27 Aprilie 2017, 20:20
Bihor
Operatorii de transport judeţean din Bihor vor avea aparate GPS pe autobuze, acestea fiind cumpărate de Consiliul Judeţean de la o firmă din Timişoara cu circa 30.000 euro. Aparatele GPS vor fi instalate pe aproximativ 300 de autobuze, astfel putându-le fi monitorizat traseul în timp real. Sistemul de monitorizare va rămâne în proprietatea judeţului.
27 Aprilie 2017, 19:42
Bihor
Doi orădeni s-au ales cu dosare penale, după ce poliţiştii locali i-au prins trăgând la ţintă pe un teren viran de pe strada Bihorului, cu pistoale neletale neînregistrate. Armele urmează să fie expertizate.
27 Aprilie 2017, 18:58
Bihor
Un tânăr în vârstă de 30 ani este căutat de familie şi poliţişti. Darius Marcel Tomuţa a plecat de acasă marţi seara, iar de atunci nu a mai dat niciun semn de viaţă. La data dispariţiei, tânărul purta pantaloni sport negri, bluză sport bleumarin, tricou de culoare deschisă şi tenişi bleumarin.
27 Aprilie 2017, 18:42
Bihor
Consiliul Local a aprobat joi, cu votul exclusiv al consilierilor PNL, înlocuirea contractelor de concesiune a terenului aferent garajelor orădene, la expirarea perioadei de 25 de ani, cu contracte de închiriere pe numai un an. Contractele vor avea o clauză de reziliere care va permite denunţarea prin simpla notificare dacă garajele ocupă un amplasament pe care municipalitatea vrea să demareze lucrări de reamenajare a zonei.
27 Aprilie 2017, 18:26
Bihor
Senatorii Universităţii din Oradea au analizat raportul anual al rectorului Constantin Bungău privind starea instituţiei şi nu sunt prea mulţumiţi. Ei cer ca Bungău şi prorectorii săi să ia măsuri pentru ca toate cadrele didactice ale Universităţii să facă cercetare, dar şi realizarea unei analize reale a programelor de studii, astfel încât cele deficitare să fie restructurate.
27 Aprilie 2017, 18:03
Bihor
Miercuri s-a stabilit un record la Aeroportul Internaţional Oradea: peste 1.000 de pasageri au călătorit cu aeronavele care au aterizat şi decolat de pe pista orădeană. Din aceştia, aproape 700 au călătorit cu cursele internaţionale de Milano şi Barcelona, operate de Ryanair.
27 Aprilie 2017, 17:39
Bihor
Un taximetrist orădean de la Fulger Taxi a fost găsit mort, joi, în maşina pe care o parcase în faţa Gării Oradea. Descoperirea a fost făcută de un coleg de breaslă, care a sunat imediat la 112, poliţiştii stabilind că bărbatul a murit cel mai probabil în urma unui atac de cord. 
27 Aprilie 2017, 17:16
Bihor
Administraţia Domeniului Public îşi va construi propriul hotel în incinta aquapark-ului Nymphaea. Consiliul Local a aprobat joi atribuirea către ADP a unei suprafeţe de 1.500 metri pătraţi de teren pentru ridicarea viitoarei construcţii. Imobilul va fi amenajat în anii următori din fondurile proprii ale ADP.
27 Aprilie 2017, 17:01
Bihor
Un motociclist de 23 ani a fost rănit, joi, după ce a fost acroşat de un autoturism „Şcoala”, care nu i-a acordat prioritate în sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Calea Aradului şi Aviatorilor. Tânărul a fost internat în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, unde a fost dus direct în sala de operaţie.
27 Aprilie 2017, 16:20
Bihor
Consiliul Local a mandatat, joi, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează parcurile industriale orădene, să facă demersuri pentru înfiinţarea primei şcoli internaţionale cu predare în limba engleză din municipiu. Elevii vor învăţa după programa britanică naţională de învăţământ şi programa Cambridge pentru Matematică, Engleză şi Ştiinţe.
27 Aprilie 2017, 15:44
Bihor
Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön, a respins, joi, acuzaţiile liderului liberal Ilie Bolojan, care, în discursul de la Conferinţa Judeţeană a PNL, a pus pierderea preşedinţiei Consiliului Judeţean, anul trecut, pe seama „trădării liderilor UDMR". "UDMR nu a făcut decât să-şi înveţe lecţia dată de liberali în 2012. Trebuia să fim fraieri şi a doua oară? Noi nu suntem fraieri”, a spus UDMR-istul.
27 Aprilie 2017, 14:16
Bihor
Deputatul PNL Bihor Ioan Cupşa apreciază hotărârea-pilot a CEDO privind condiţiile din închisorile româneşti ca fiind echilibrată, deoarece solicită statului român îmbunătăţirea acestora fără să instituie vreo penalizare. În acelaşi timp, supraaglomerarea nu înseamnă că trebuie golite puşcăriile, care “nu sunt pension de domnişoare”, ci că persoanele condamnate pentru fapte uşoare pot primi pedepse alternative, spune Cupşa.
27 Aprilie 2017, 13:14
Bihor
Surpriza alegerilor pentru conducerea PNL Bihor, desfăşurate la conferinţa judeţeană de miercuri seara, s-a petrecut în competiţia pentru cele 15 funcţii alese de membri ai Biroului Permanent Județean, pentru care au candidat doar 16 pretendenţi. Singura care nu a trecut testul votului colegilor a fost dr. Carmen Pantiş, preşedinta Colegiului Medicilor Bihor şi coordonatoarea Programului judeţean de transplant.
Bihor
La fel ca şi colegii lor din ţară, angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor au întrerupt activitatea, joi, între orele 11 şi 13. Ei sunt nemulţumiţi de salariile mici pe care le primesc şi de faptul că, deşi au protestat în ultimele săptămâni în mai multe rânduri, situaţia nu s-a schimbat.
27 Aprilie 2017, 11:09
Bihor
Deşi în anul 2020 ar trebui să recicleze jumătate din deşeurile pe care le produc, unele primării din Bihor abia dacă ating un procent de reciclare de 15%, iar restul nu-şi pun problema să colecteze selectiv deşeurile. Aceasta este concluzia Gărzii de Mediu Bihor, care în acest an a verificat cum se aruncă deşeurile în 50 de oraşe şi comune din judeţ. Surpriza cea mai mare a comisarilor a fost să găsească o comună, Cherechiu, care nici măcar nu avea contract de colectare a deşeurilor menajere.
27 Aprilie 2017, 11:02
Bihor
Curtea de Apel Oradea s-a pronunțat miercuri în dosarul inspectorului Liviu Bota, de la Registrul Auto Român Bihor, acuzat de luare de mită după ce a "iertat" o şoferiţă care circula fără tobă de eşapament la maşină în schimbul unei şpăgi de 300 lei şi o masă la restaurant. Trimis la închisoare de Tribunal, inspectorul RAR a scăpat de detenție.
27 Aprilie 2017, 10:18
Bihor
Primarul Ilie Bolojan a fost ales, miercuri seară, preşedinte al PNL Bihor, cu o majoritate covârşitoare, respectiv cu 79,72% din voturi. Edilul a obţinut 586 de voturi din totalul de 735 valabil exprimate, în timp ce contracandidata sa, Lucia Varga, a adunat doar 146 dintre sufragii.
Bihor
Alegeri incendiare la PNL Bihor. Lucia Varga, singurul contrandidat al primarului Ilie Bolojan, l-a acuzat pe preşedintele interimar de dictatură, de învrăjbirea liberalilor, de pierderea tuturor alegerilor de când conduce filiala şi de răcirea relaţiilor cu celelate partide. În vreme ce o parte din cei peste 700 de delegaţi prezenţi au aplaudat discursul liberalei, unii au întrerupt-o, iar majoritatea a huiduit-o şi a scandat la final "Bolojan! Bolojan!". 
Bihor
Şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestorul Marin Bondar, a explicat miercuri de ce nu sunt deschise în permanenţă toate coloanele de tranzit din vama Borş: autorităţile din ţara vecină nu dispun de suficienţi angajaţi care să verifice călătorii care trec graniţa. În plus, a arătat Bondar, şoferii ignoră celelalte puncte de trecere a frontierei.
26 Aprilie 2017, 18:19
Bihor
Patru asocieri de firme şi-au depus ofertele la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Bihor pentru construirea celui de-al doilea terminal al Aeroportului Internaţional Oradea, cel actual fiind insuficient pentru a găzdui în condiţii de confort pasagerii tuturor zborurilor deja operaţionale şi a celor anunţate din toamnă. Valoarea estimată a lucrărilor este de 22 milioane lei.
26 Aprilie 2017, 17:20
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.1565 RON
  • 1 EUR = 4.5289 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON