URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 02 DECEMBRIE 2015
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Ilie Bolojan, în lupta lui cu speculatorii imobiliari, a ticluit celebrul impozit pentru terenurile intravilane de pe lângă case, încadrându-le la "curţi - construcţii". Dar alături de samsari au apărut şi victimele colaterale, persoane ce locuiesc de zeci de ani pe dealuri, cu terenuri improprii pentru construit...
Zic şi eu
De câteva luni PNL parcă e prostul satului. Greşeşte întruna fără să-l oblige nimeni. Peneliştii plusează la reducerea TVA mai populişti ca pesediştii, iar când le spune Iohannis că nu-i bine se aricesc cu coada între picioare.
Cum a fost?
Vorbitorii de limbă engleză îşi spun "Zi de naştere fericită", francezii "Aniversare fericită". Doar noi, românii, am inventat acest "La mulţi ani!" ciudat, care nu pare să fie deloc întâmplător. Doar în ţara lui "la mulţi ani" se putea naşte urarea asta. Pentru că aici totul durează mulţi ani. Prea mulţi ani.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu vaccinarea obligatorie a copiilor, respectiv cu neacceptarea nevaccinaţilor în şcoli şi grădiniţe?De stiut
Bihoreanul la medic
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt meningita leptospirotică, sindromul hepatorenal, manifestări hemoragice şi insuficienţa renală.
Avocatul Bihoreanului
În data de 18 noiembrie 2015 Curtea Constituţională a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea legii votului prin corespondenţă. În aceeaşi zi, Preşedintele României a emis decretul pentru promulgarea legii, astfel încât, în cel mai scurt timp aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare. La 30 de zile de la publicare.
Bihor
Societatea de transport public local a anunţat, miercuri, că autobuzele liniei 13 circulă din nou pe traseul obişnuit, după ce timp de trei săptămâni au avut traseul deviat din cauza lucrărilor la reţeaua de termoficare pe strada Louis Pasteur.
12 Noiembrie 2015, 13:00
Bihor
Şoferii bihoreni pasionaţi de off-road şi-au turat motoarele, marţi, într-un marş patriot, devenit deja o tradiţie. Pentru al cincilea an consecutiv, Asociaţia Descoperă România 4x4 a organizat de Ziua Naţională un marş motorizat cu maşini de teren decorate cu steagul României, iar apoi unul pedestru pe Corso, cu un steag uriaş, lung de 25 de metri.
01 Decembrie 2015, 16:45
Bihor
Cu trei ani înaintea centenarului Marii Uniri, orădenii şi-au bătut recordul de participare la sărbătorirea Zilei Naţionale. Între 15.000 şi 20.000 de persoane, potrivit aproximărilor jandarmilor, au fost prezente la festivităţile organizate marţi în Parcul 1 Decembrie şi la parada desfăşurată în Centrul Civic, iar însemnele tricolore s-au vândut mai bine ca oricând în toate formele, modelele şi dimensiunile.
Bihor
13 români se regăsesc pe lista celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Est, elaborată de mai multe companii, între care şi Google, ca parte a unei campanii ce are ca scop promovarea inovaţiei. Printre aceştia se numără şi orădeanul Andras Kapy, creatorul unei proteze ce ajută persoanele imobilizate să meargă.
01 Decembrie 2015, 13:47
Bihor
Hidrologii au emis, luni, o atenţionare de cod galben de inundaţii pentru râuri din 12 judeţe din ţară, inclusiv în Bihor. Avertizarea vizează Barcăul, Crişul Repede şi Crişul Negru.
01 Decembrie 2015, 10:04
Bihor
La noi, ca-n comunism! Oficiul Poştal 9 din Bulevardul Dacia a arborat în weekend, în pregătirea zilei naţionale, vechiul tricolor cu stema comunistă reprezentând cununa de spice înconjurând o sondă, brazii şi munţii sub o stea roşie în cinci colţuri. Drapelul a fost înlocuit luni după-amiază, după ce mai mulţi trecători l-au fotografiat intrigaţi.
Bihor
Etajul doi al depozitului de pantofi al firmei orădene Leonardo este, luni la amiază, scena unui incendiu de amploare. Pompierii au intervenit aproximativ 4 ore şi jumătate pentru stingerea focului, acesta fiind al doilea incendiu izbucnit la acest depozit în decurs de două luni. În total, la faţa locului au intervenit 10 echipaje ISU Crişana. Nu s-au înregistrat victime omeneşti.
Bihor
"Domn’ primar, nu vii să te faci drumar?", au scandat, duminică, după ieşirea din biserică, circa 80 de locuitori ai satului de vacanţă Coada Lacului, o zonă pitorească, unde se poate ajunge, însă, doar pe un drum execrabil, plin de gropi şi hârtoape. Localnicii acuză Primăria Bulz că nu a făcut nimic pentru a remedia situaţia şi cred că drumul nu este reparat pentru a se permite furtul de lemne.
Bihor
În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Claudiu Pop a anunţat că a decis ca până la finele lunii aprilie să închidă câteva sectoare de drumuri judeţene şi forestiere. Pentru turişti, prefectul face totuşi o excepţie în ce priveşte drumul între Boga şi Cabana Padiş, care va fi redeschis o jumătate din această lună şi încă trei săptămâni din prima lună a anului viitor.
29 Noiembrie 2015, 10:05
Bihor
Festivităţile de Ziua Naţională vor fi organizate anul acesta de Prefectura Bihor în Parcul 1 Decembrie din cauza lucrărilor din Piaţa Unirii şi strada Independenţei. Manifestările vor cuprinde, printre altele, ceremonia de înmânare a drapelului şi a unei diplome de excelenţă unor bihoreni cu rezultate remarcabile, defilarea gărzii de onoare şi o paradă militară cu personal şi tehnică de luptă. Primăria va oferi cu această ocazie gratuit orădenilor 2.700 de porţii de fasole cu ciolan, pregătită de Popota Garnizoanei.
28 Noiembrie 2015, 15:58
Bihor
Fostul director adjunct al Finanțelor Bihor, Dorel Pătcaș, arestat pe 5 noiembrie într-un dosar al procurorilor DNA Oradea pentru suspiciuni de corupție, a fost trimis în arest la domiciliu de Curtea de Apel Oradea. Solicitarea fucţionarului de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu fusese respinsă inițial, de Tribunalul Bihor.
28 Noiembrie 2015, 14:41
Bihor
Haine şi accesorii de calitate, create inclusiv de branduri recunoscute, au fost expuse pe rafturile buticului "Buy and Sell" din strada Tudor Vladimirescu, un magazin de tip consignaţie, unde clienţii pot să-şi şi vândă hainele de care s-au plictisit, dar care sunt făcute din materiale de calitate şi sunt în stare bună.
Bihor
Orădenii vor avea parte şi în acest an, de Ziua Naţională, de o paradă militară în toată regula, cu defilarea trupelor şi prezentarea tehnicii de luptă. Acest lucru, însă, are preţul lui: Prefectura anunţă locuitorii oraşului că dată fiind necesitatea repetiţiilor, în zona centrală vor exista restricţii ale circulaţiei rutiere.
27 Noiembrie 2015, 21:33
Bihor
Oradea este pregătită, sărbătorile de iarnă pot veni. Iluminatul festiv a fost pornit, vineri seară, de o mulţime de copii orădeni care s-au înghesuit să ajungă la butonul declanşator din mijlocul Parcului 1 Decembrie. Pe lângă ornamentele strălucitoare, picii au aprins şi luminiţele din bradul de 6 metri plantat special pentru acest Crăciun, în acelaşi parc.
Bihor
Protest, duminică, la prânz, la Coada Lacului. Localnicii şi investitorii din zonă se strâng chiar în coada lacului Leşu, în faţa bisericii, pentru a manifesta împotriva drumului, complet ignorat de autorităţi în ultimii 20 de ani, care a devenit impracticabil, dar nu numai.
27 Noiembrie 2015, 19:29
Bihor
Inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri demarează o verificare de amploare la Primăria Vadu Crişului, pentru a afla cum gestionează edilii sistemul de gospodărire a apelor. Controlul vine după ce o sesizare a alertat autorităţile, indicând că în Vadu Crişului reţeaua de canalizare este deversată ilegal în Crişul Repede. Deşi au constatat şi ei că în comună au loc deversări, inspectorii ABA Crişuri nu pot spune dacă apa era uzată sau nu, dar susţin şi că, indiferent de calitatea ei, deversarea era nepermisă.
27 Noiembrie 2015, 18:04
Bihor
Primăria Comunei Vadu Crişului îi invită pe toţi locuitorii comunei, dar şi pe cei din localităţile învecinate, să participe duminică, 29.11.2015, de la ora 12.15 în centrul comunei, la ceremonia militară religioasă dedicată Zilei Naţionale a României.
27 Noiembrie 2015, 17:13
Bihor
Rămas fără un administrator încă din aprilie 2014, Parcul Natural Cefa, care cuprinde patru arii protejate, îşi caută custode. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat că preia dosarele entităţilor interesate în administrarea parcului.
27 Noiembrie 2015, 16:19
Bihor
Sâmbătă, 5 decembrie, își va deschide porțile cea de a doua ediție a Târgului Caritabil de Advent (Postul Crăciunului) organizat de către Episcopia Romano-Catolică de Oradea. În schimbul unor donaţii în scop caritabil, vor fi oferite publicului produse artizanale de patiserie, obiecte ornamentale de Crăciun şi accesorii vestimentale de iarnă.
27 Noiembrie 2015, 15:30
Bihor
La fel ca şi colegii lor din Colegiul Medicilor Bihor, dentiştii bihoreni se pregătesc să-şi aleagă noii reprezentanţi. Conducerea Colegiului Medicilor Dentişti Bihor va fi aleasă pe data de 2 decembrie, dar dacă nu vor vota cel puţin două treimi din membrii acestui for va avea loc un al doilea tur de scrutin trei zile mai târziu, pe 5 decembrie.
27 Noiembrie 2015, 14:48
Bihor
Compania Naţională de Drumuri susţine că neînţelegerile dintre membrii asocierii de firme spaniole care trebuie să finalizeze tronsonul de autostradă Suplacu de Barcău - Borş nu au fost rezolvate, dar liderul asocierii promite să vină cu „o soluţie pentru continuarea şi finalizarea contractului în termenii asumaţi iniţial".
27 Noiembrie 2015, 13:20
Bihor
Iluminatul de sărbători va fi pornit vineri seară, la ora 18, de pe platoul statuii Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie. Anul acesta oraşul va fi împodobit cu 13,5 kilometri de plase, medalioane, figurine şi fântâni de lumini. Iluminatul festiv va face să strălucească, în premieră, podul de la intrarea în Cetate şi clădirile din curtea fortificaţiei.
27 Noiembrie 2015, 13:11
Bihor
Geanta suspectă lăsată într-un tramvai OTL, care a dus, miercuri, la alertarea mai multor echipaje ale Poliţiei, SRI, Jandarmeriei şi ISU Crişana, dar şi la închiderea circulaţiei în zona Nufărul, aparţinea unui pensionar orădean în vârstă de 65 de ani, care o uitase în mijlocul de transport în comun.
27 Noiembrie 2015, 12:30
Bihor
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a înregistrat în această săptămână 968 de locuri de muncă vacante în judeţ. Dintre acestea, cele mai multe, 569, sunt pentru absolvenţii de studii medii sau şcoli profesionale.
27 Noiembrie 2015, 10:05
Bihor
Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ambele declarate zile de sărbători legale, tramvaiele şi autobuzele OTL vor circula mai rar. De asemenea, potrivit reprezentanţilor societăţii de transport în comun, punctele de vânzare a biletelor vor avea alte orare de funcţionare.
27 Noiembrie 2015, 09:27
Bihor
Delegaţii social-democraţilor bihoreni şi-au ales, joi seară, membrii Biroului Permanent Judeţean, forul de conducere executivă a filialei. Preşedinte executiv al PSD Bihor va fi europarlamentarul Emilian Pavel, care a obţinut cu un vot mai mult decât contracandidatul său, deputatul Ioan Sorin Roman, în timp ce funcţia de secretar executiv este păstrată de Ana-Maria Tiron.
Bihor
Sinagoga neologă din centrul Oradiei a fost reabilitată printr-o investiţie de circa 1,25 milioane euro. Evenimentul dedicat încheierii lucrărilor a avut loc joi seară, în prezenţa a sute de orădeni, care au asistat la deschiderea unei sticle ce conţinea un mesaj lăsat în podeaua sinagogii în urmă cu peste 100 de ani de reprezentanţii comunităţii evreieşti şi cei ai administraţiei locale, dedicat împăratului Franz Joseph I.
26 Noiembrie 2015, 23:00
Bihor
Primăria Oradea va rămâne închisă luni şi marţi, de Sfântul Andrei şi de 1 Decembrie, declarate sărbători naţionale. Actele depuse pe 23 şi 24 noiembrie la Biroul de Evidenţă a Persoanelor vor fi eliberate în 3 şi 4 decembrie. Serviciul Public de Evidenţă a Persoanelor va funcţiona doar luni între orele 9 - 13 pentru a înregistra decese.
26 Noiembrie 2015, 20:12
Bihor
Deputatul PNL Bihor Ioan Cupșa opinează că formațiunea din care face parte nu are nevoie de un audit extern care să fie realizat de o firmă, așa cum vrea copreședintele Alina Gorghiu, ci de o analiză internă autocritică. Cupșa spune că obiectivele auditului trebuie rezolvate la Congresul PNL programat pe 11 decembrie.
26 Noiembrie 2015, 19:12
Bihor
Universitarul Adrian Tunduc, co-preşedinte ALDE Oradea, a vorbit despre Legea funerară care prevede că o persoană să nu mai poată fi ţinută în casă mai mult de o oră de la constatarea decesului, spunând că lipsa de reacţie a Bisericii Ortodoxe Române arată faptul că aceasta este "complet depăşită şi neadaptată la aceste vremuri".
26 Noiembrie 2015, 17:16
Bihor
Valea Pasteur, care coboară din Paleu în Oradea prin zona Spitalului Judeţean şi se varsă în Crişul Repede la Podul Dacia, s-a schimbat la faţă. Cu fonduri europene, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a curăţat şi regularizat albia pârâului pe lungime de un kilometru, iar pe o lungime de 1,7 km cursul de apă a fost închis într-un canal. În zonă mai lucrează muncitorii Companiei de Apă Oradea, care fac reţeaua de canalizare din zonă, asigurându-se că niciun proprietar nu-şi mai deversează apele ilegal în Pasteur.
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.094 RON
  • 1 EUR = 4.4459 RON
  • 1 HUF = 0.0141 RON