URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 25 OCTOMBRIE 2014
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Dacă tot am intrat în zodia marilor pomeni electorale, guvernanţii s-au gândit că ar fi cazul să mărească alocaţiile pentru copiii proveniţi din familii cu venituri reduse. Efectele vor fi catastrofale.
Zic şi eu
Din 1993 am urmărit ca jurnalist patru alegeri prezidenţiale, dar nici una aşa jegoasă ca asta. Nici una în care un vicepremier să atace un primar doar pentru că acesta refuză să i se gudure la picioare.
Cum a fost?
Muzicianul şi omul de cultură Florian Chelu a continuat munca la proiectul "Sonet Bihorean", început în 2006, lansând săptămâna trecută partea a doua.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Veţi merge să votaţi la alegerile prezidenţiale?
De stiut
Bihoreanul la medic
Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai răspândite boli cardi-ovasculare şi reprezintă o problemă majoră de sănătate publică pentru că afec-tează arterele şi organe vitale ca inima, rinichii, creierul şi ochii, fiind responsabilă de aproximativ 75% din toate atacurile de cord şi accidentele vasculare.
Avocatul Bihoreanului
Aşa cum am arătat şi săptămâna trecută, conform Ordinului nr. 141/2014 al Ministrului Afacerilor Interne, menţiunile privind permisele de conducere reţinute şi sancţiunile aplicate, implementate în aplicaţia informatică, se şterg automat în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost săvârşită fapta cu anumite excepţii.
Bihor
Pentru a treia ediţie, orădenii au putut participa la o demonstraţie de gastronomie slovacă, în cadrul Zilelor Culturii Slovace. Pentru toţi doritorii, slovacii bihoreni au preparat mâncăruri specifice, dar şi gulaş, nelipsit de la ieşirile în aer liber ale tuturor bihorenilor. Iar farfuriile s-au golit rapid când în parcul Bălcescu au descins politicienii orădeni.
25 Octombrie 2014, 17:22
Bihor
Aproximativ 200 de orădeni au participat, sâmbătă, la ceremoniile dedicate Zilei Armatei de la Statuia Ostaşului Român. De departe cei mai încântaţi au fost copiii, care i-au văzut pe soldaţi defilând şi au putut să le ţină în mâini puştile şi pistoalele.
25 Octombrie 2014, 16:06
Bihor
O avarie apărută peste noapte în incinta CET a obligat Termoficare să reducă parametrii de furnizare a agentului termic în toată Oradea, cel târziu până duminică seară. În plus, vor rămâne în continuare fără căldură consumatorii alimentaţi de nouă puncte termice din zona Ioşia datorită unor lucrări pe Magistrala 2 şi consumatorii din Rogerius afectaţi de lucrările de modernizare de pe Magistralele 1 şi 3.
25 Octombrie 2014, 14:04
Bihor
În jur de 150 de elevi şi studenţi au fost, vineri, Tribunalul Bihor, pentru a vedea cum se desfăşoară procesul de justiţie, în cadrul Zilei Porţilor deschise organizată cu prilejul Zilei Justiţiei la nivel european. Cel mai mult i-a fascinat sistemul de protecţie a martorilor, sala de arest şi pupitrul de judecător. Majoritatea abia au aşteptat să îmbrace robele de magistraţi, aflând apoi cu surprindere că acestea sunt făcute de... deţinuţi!
24 Octombrie 2014, 17:45
Bihor
Prefetura Bihor a anunţat, vineri, că o echipă mixtă formată din reprezentaţi ai mai multor instituţii naţionale şi locale vor verifica din nou forajele de apă de pe raza comunei Sânmartin, în cadrul unui set de măsuri menit să soluţioneze situaţia zăcământului de apă geotermală din rezervaţia Pârâul Peţea.
24 Octombrie 2014, 14:31
Bihor
Vrând să bifeze cât mai multe realizări în campania electorală, PSD scoate de la naftalină proiectele vechi ale Oradiei. După ce au anunţat construcţia a şase blocuri ANL în oraş, liderii PSD Bihor spun că în curând va fi semnat şi contractul de construire a campusului şcolar, pentru care Primăria a cerut finanţare Ministerului Dezvoltării.
24 Octombrie 2014, 13:35
Bihor
Revista de cultură Familia a fost sărbătorită, joi seara, în cerc restrâns, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai". Circa 40 de redactori, colaboratori ai publicaţiei şi curioşi au participat la o întâlnire cu trei scriitori importanţi, invitaţii speciali ai Zilelor Revistei Familia, Alexandru Vlad, Daniel Vighi şi Alexandru Cistelecan.
24 Octombrie 2014, 11:39
Bihor
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, s-a întâlnit joi, la Prefectură, cu bihoreni care au făcut cereri de despăgubire în bani în contul unor proprietăţi ce nu le-au putut fi restituite în natură. Oficialul n-a ratat prilejul de a o acuza pe Monica Macovei, dar nici pe Călin Popescu Tăriceanu, că au făcut în 2005 o lege a retrocedărilor "cu dedicaţie", "la cheie" pentru anumiţi beneficiari dinainte pregătiţi.
24 Octombrie 2014, 08:55
Bihor
Întrunit joi în şedinţă ordinară, Consiliul Local a aprobat cu unanimitate de voturi şi fără comentarii noua organigramă a Poliţiei Locale şi achiziţionarea serviciilor de dirigenţie de şantier pentru lucrările de amenajare de străzi şi alei. La şedinţă au luat parte reprezentanţi ai centrului Salem, care au protestat în tăcere, şi preşedintele clubului de dresaj Agility care a cerut un teren pentru antrenament.
23 Octombrie 2014, 19:45
Bihor
Victimele accidentelor rutiere au acum o linie telefonică non-stop şi gratuită unde li se oferă informaţii despre drepturile pe care le au şi demersurile legale pe care trebuie să le facă pentru a recupera eventualele daune materiale şi morale. Serviciul e pus la dispoziţie de Asociaţia Română pentru Promovarea Educaţiei şi Siguranţei Rutiere şi poate fi accesat începând de vineri.
23 Octombrie 2014, 18:56
Bihor
La mai puţin de o săptămână după desantul premierului Victor Ponta şi vicepremierului Liviu Dragnea, a ajuns la Oradea şi eşalonul doi al guvernului. În aceeaşi zi în care preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor s-a întâlnit la Prefectură cu persoane care au făcut cereri de retrocedări în bani, promiţând că toate vor fi despăgubite, tot la Prefectură şeful Administraţiei Fondului de Mediu a anunţat deblocarea unor proiecte şi a semnat un contract de finanţare pentru împădurirea a 111 hectare din Borş, de 3 milioane lei.
23 Octombrie 2014, 17:58
Bihor
Consilierii locali au aprobat, joi, acordarea denumirii Florica Ungur fostei săli a Casei de Cultură a Municipiului, cunoscută şi sub numele ARLUS. Denumirea a fost propusă şi asumată de către municipalitate, motivaţia fiind faptul că acest nume este "reprezentativ şi de impact pentru acest oraş".
23 Octombrie 2014, 17:01
Bihor
Fostul arbitru internaţional de fotbal Mircea Neşu a fost condus pe ultimul drum, joi, de peste 300 de rude, prieteni şi cunoscuţi. La slujba de înmormântare, protopopul greco-catolic de Oradea i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să mediteze la suferinţă, dat fiind că familia pe care o aveau în faţă, a fostului fotbalist Mihăiţă Neşu, a fost încercată de grele dureri. Printre cei prezenţi la slujbă s-a numărat şi vechiul prieten al "Bichonului", fotbalistul George Ogăraru.
23 Octombrie 2014, 16:10
Bihor
Senatorul PDL Gavrilă Ghilea a acuzat, joi, PSD că se foloseşte de pliante mincinoase, împărţite prin Poşta Română, pentru a influenţa pensionarii împotriva lui Klaus Iohannis. Ghilea a declarat că, deşi în alte judeţe distribuirea pliantelor "Klaus Iohannis vrea să îţi taie pensia!" a fost interzisă, Biroul Electoral Judeţean Bihor a respins sesizarea ACL în acest sens.
23 Octombrie 2014, 14:26
Bihor
Deşi în urmă cu doi ani liderii PSD Bihor se împotriveau oricărei variante de regionalizare cu centrul la Cluj, iar în această vară au promis că vor „face totul" pentru a păstra la Oradea sediul şi, implicit, locurile de muncă ale celor 36 de angajaţi ai Direcţiei Vamale, aceştia sunt pe picior de mutare. Toată săptămâna au împachetat mobilierul şi calculatoarele, iar joi le încarcă în TIR cu destinaţia Cluj, unde - de vineri - vor activa şi ei.
23 Octombrie 2014, 13:35
Bihor
Pentru prima oară în ultimul deceniu, reuniunea în care Consiliul Judeţean a împărţit firimiturile din cotele de 20% din TVA şi din impozitul pe venit către primăriile bihorene s-a desfăşurat fără nicio polemică, semn că sărăcia a fost împărţită în mod relativ egal. Singurul episod notabil al şedinţei CJ de joi a fost o „pişcătură" a preşedintelui Cornel Popa asupra vicelui Alexandru Kiss, pe care l-a tachinat în legătură cu faptul că-i sunt urmărite telefoanele.
23 Octombrie 2014, 12:20
Bihor
În perioada 24-31 octombrie, orădenii vor putea prelua de la administraţia Cimitirului Municipal unelte pentru curăţarea şi aranjarea mormintelor înainte de Ziua Morţilor. În aceeaşi perioadă, accesul auto va fi permis în cimitir în schimbul unei taxe de 5 lei.
23 Octombrie 2014, 11:21
Bihor
Primarul comunei Avram Iancu, Teodor Liviu Matica, şi fostul primar din Holod, Daniel Cioloş, au fost reţinuţi miercuri după amiază de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, pentru abuz în serviciu, în dosarul constructorilor Cosmin Bonica şi Dan Fechete. Edilii sunt acuzaţi că au făcut plăţi nelegale în valoare de aproximativ 850.000 de lei către societatea lui Bonica.
23 Octombrie 2014, 10:10
Bihor
La o zi după ce PSD-iştii promiteau că până la finele anului în Bihor se vor construi 132 de apartamente, ANL a confirmat, miercuri, construirea acestora, pe un teren pus la dispoziţie de Primărie încă din 2010, pe Calea Sântadreiului la intersecţia cu Calea Aradului. Blocurile vor avea subsol, parter, trei etaje şi mansardă, 90 de locuinţe urmând să fie apartamente cu două camere, 36 garsoniere şi 6 apartamente cu trei camere. ANL nu precizează când anume vor începe lucrările.
22 Octombrie 2014, 18:26
Bihor
Un bărbat din Marghita, suspect în mai multe cazuri de furt şi violare de domiciliu, a fost arestat, marţi, de judecătorul de drepturi şi libertăţi. La una dintre victimele sale, hoţul a vrut să dea chiar două lovituri, după ce furase cheia apartamentului, însă a avut ghinion, căci proprietarul a schimbat yala şi nu a mai putut intra.
22 Octombrie 2014, 16:59
Bihor
Asocierea reprezentată de firma orădeană Trameco a demarat lucrările la viitorul drum rapid care va lega podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş înaintând de-a lungul liniei ferate. Primele lucrări au început în strada Făcliei, urmând ca peste iarnă să se facă lucrări pregătitoare pentru consolidările de la baza dealurilor Pisicii şi Ciuperca. Construcţia drumului cu o lungime de 3,5 kilometri, care cuprinde inclusiv reabilitarea străzii Făcliei, va costa 49,4 milioane lei fără TVA şi va trebui finalizată în termen de un an.
22 Octombrie 2014, 16:00
Bihor
Vineri e "Ziua Porţilor deschise" la Tribunalul Bihor iar persoanele interesate de modul de funcţionare a instanţei au acces nelimitat în intervalul orar 9 şi 14. Cei mai curioşi sunt copiii, spune purtătorul de cuvânt al Tribunalului, Cristian Monenci, mai multe grupuri de elevi din şcolile orădene anunţându-şi deja intenţia să viziteze instituţia.
22 Octombrie 2014, 14:05
Bihor
Numai cei care trec printr-o încercare grea poate împărtăşi altora cum să fi biruitor. Cu această convingere, 15 voluntari din Bucureşti şi Oradea, dar nu numai, ai Asociaţiei Transplantaţilor din România au împărţit marţi, pe Corso, pliante informative şi încearcă să explice orădenilor importanţa donării de organe. Orice om care a primit un organ de la altcineva e un om care se naşte a doua oară şi orice om poate da viaţă altcuiva- este mesajul pe care vor să-l transmită reprezentanţii ATR, împreună cu cei ai Crucii Roşii.
21 Octombrie 2014, 19:53
Bihor
Societatea de termoficare a oraşului a anunţat, marţi, că, urmare a temperaturilor scăzute din această perioadă, va da drumul la încălzire, începând de joi, 23 octombrie. Orădenii care nu doresc acest serviciul au posibilitatea să oprească intrarea agentului termic cu ajutorul robinetelor de închidere a instalaţiilor.
21 Octombrie 2014, 19:04
Bihor
Un tânăr de 20 ani, prins băut şi fără permis la volanul unei maşini furate, are acum dosar penal, poliţiştii fiind obligaţi să-l urmărească şi să-l blocheze în trafic pentru a-l scoate din maşină. Incidentul s-a petrecut în comuna Şuncuiuş, iar tânărul este cercetat în stare de libertate.
21 Octombrie 2014, 18:24
Bihor
Viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan a anunţat o nouă realizare social-democrată în Oradea: deblocarea construcţiilor de locuinţe tip ANL. Potrivit vicelui, până la sfârşitul anului ar trebui să se dea ordinul de începere a lucrărilor pentru 132 de apartamente, în Calea Aradului.
21 Octombrie 2014, 17:47
Bihor
După ce la finele săptămânii trecute vicepremierul Liviu Dragnea l-a făcut "mincinos" pe primarul Oradiei, pe tema datoriei Ministerului Dezvoltării către Compania de Apă Oradea şi pe cea a sălii de sport pe care tot el s-a lăudat că o face, Ilie Bolojan răspunzându-i, cu acte, că tocmai nr. 2 al Guvernului şi al PSD nu spune adevărul, liderii PSD Bihor au ieşit din nou la atac împotriva edilului orădean. Ioan Mang şi Ovidiu Mureşan au fluturat hârtii care ar fi trebuit să demonstreze reuşitele PSD, dar au evitat afirmaţii concrete ori detalii elocvente.
21 Octombrie 2014, 16:05
Bihor
Dezbaterea publică organizată de OTL, luni după-amiază, în sala mare a Primăriei pe tema Planului de Mobilitate Urbană Sustenabilă nu a stârnit interes. La eveniment au participat doar organizatorii, reprezentanţi ai presei şi doi orădeni, care însă aveau alte probleme de discutat cu reprezentanţii OTL decât cele cuprinse în plan.
21 Octombrie 2014, 15:01
Bihor
Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Oradea va lucra în perioada 27 octombrie - 2 noiembrie cu program prelungit până la ora 18. În plus, sâmbătă, 1 noiembrie, ghişeele vor fi deschise între orele 8 - 16, iar în ziua alegerilor până la ora 21. Măsura a fost luată pentru ca orădenii să îşi poată pune în ordine actele de identitate pentru a putea participa la alegerile prezidenţiale.
21 Octombrie 2014, 09:37
Bihor
La cea de-a treia procedură de achiziţie organizată de municipalitate pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a Pieţei Unirii au fost depuse doar două oferte. Comisia de licitaţie va avea de ales între asocierile reprezentate de firmele Drumuri Orăşeneşti şi Selina. Lucrările, estimate la 22 milioane lei fără TVA, vor trebui finalizate în termen de un an.
20 Octombrie 2014, 18:15
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 3.4929 RON
  • 1 EUR = 4.4236 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON