URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 01 OCTOMBRIE 2016
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
La Primărie s-a ţinut o dezbatere publică pe seama planului de mobilitate urbană. Un plan pe termen lung, până prin 2030, în valoare de 80 milioane euro, cu 24 de proiecte ce configurează viitorul transportului prin oraş. Unul dintre ele vorbeşte şi de posibila demolare a unor case pe străzile Avram Iancu şi Sucevei. Implicaţiile aruncării pe piaţă a acestui subiect s-au dovedit a fi perverse...
Zic şi eu
De la înălţimea doctoratului pe care îl posedă, distinsa scenografă Vioara Bara a ironizat îndrăzneala jurnalistului de a fi părăsit „plaja politică” şi de a fi văzut cu ochiul liber ceea ce vede orice orădean, profan ori expert, şi anume că operele artiştilor noştri rămân între patru pereţi.
Cum a fost?
Indiferent de încadrarea penală a faptei sale - omor din culpă sau "doar" abuz în serviciu - Oprea are un păcat şi mai mare pe caschetă: şi-a abandonat un camarad căzut în timpul unei misiuni. Generalul Gabriel Oprea a lăsat în urmă un tovarăş rănit (nu avea cum să ştie la momentul producerii accidentului că era mort)!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi mulţumiţi de Aquaparkul Nymphaea Oradea, proaspăt inaugurat?


De stiut
Avocatul Bihoreanului
În Monitorul Oficial nr. 723 din 19 septembrie 2016 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi tramvaie, act normativ care abrogă vechea lege a asigurărilor, legea 136/1995. Transpunând o directivă europeană, noua ordonanţă de urgenţă aduce modificări importante sistemului RCA. Află detalii!
Bihoreanul la medic
Radiaţiile ultraviolete (RUV) constituie un factor indispensabil pentru procesele vitale, lipsa lor putând determina îmbolnăviri, dar, totodată pot exercita un efect nociv, atunci când acţiunea lor este în exces şi fără adaptare progresivă.
Psihologul Bihoreanului
În precedentele articole ale seriei am vorbit despre importanţa a doi factori în creşterea IQ-ului: evitarea activităţilor uşoare şi căutarea ineditului. În acest articol discutăm despre un al treilea factor, poate mai important decât primele două: Socializarea.
Bihor
Îţi doreşti să fii poliţist? Inspectoratul de Poliţie Bihor scoate la concurs 50 de posturi, prin încadrare directă şi reîncadrare. Înscrierile se desfăşoară începând de luni, 3 octombrie, şi până vineri, 7 octombrie. Află detalii!
01 Octombrie 2016, 20:05
Bihor
Aproximativ 50 de persoane cu deficienţe de auz au defilat, sâmbătă, pe Corso, pentru a marca Ziua Mondială a Surzilor, dar şi pentru a atrage atenţia orădenilor, în special instituţiilor publice, că şi ei există şi că au nevoie să fie ajutaţi. "Vrem să ne fie respectate şi nouă drepturile. Fără interpret mimico-gestual nu avem cum să ne descurcăm în nicio instituţie publică. Şi mai grav e când ajungem în spital şi nimeni nu cheamă un interpret", transmit aceştia.
01 Octombrie 2016, 17:50
Bihor
Noaptea Cercetătorilor de la Universitatea din Oradea a atras numeroşi elevi orădeni curioşi să afle ce ştiu să facă oamenii de ştiinţă. Astfel, micuţii au putut vedea cum funcţionează aplicaţiile de recunoaştere facială, cele dedicate persoanelor nevăzătoare, cum arată soiurile de migdale create în laboratoarele din Oradea ori cum funcţionează un aparat de tratament cu vibraţii mecanice.
30 Septembrie 2016, 19:28
Bihor
Iubitorii naturii sunt invitaţi, duminică, la un mini festival organizat, în Băile 1 Mai, de Fundaţia Muzsikál az Erdő (Cântă Pădurea) din Ungaria. În cadrul acestuia, vor avea loc inclusiv ateliere de confecţionat obiecte artizanale, dar şi plimbări şi concerte în pădure.
30 Septembrie 2016, 18:53
Bihor
Lucrările de reamenajare a piaţetei din faţa Crişul Shopping Center au fost finalizate. Investiţia în valoare de 1,9 milioane lei a cuprins de la refaceri de reţele de apă, electricitate şi canalizare la pavări cu porfir şi granit auriu la fel ca în Piaţa Unirii. Reabilitarea zonei va continua în perioada următoare cu refacerea trotuarului dintre magazinul Crişul şi pietonalul străzii Republicii.
Bihor
După cum se ştie, traficul rutier din Piaţa Unirii va fi oprit în perioada 4-10 octombrie din cauza manifestărilor din cadrul festivalului Toamna Orădeană, astfel că autobuzele liniei 12 vor urca coborî pe strada Independenţei, luând-o apoi pe strada Primăriei.
30 Septembrie 2016, 15:58
Bihor
Anul universitar 2016-2017 va începe la mai multe facultăţi orădene fără ca statele de funcţii, adică documentele în care sunt enumerate posturile didactice şi titularii cursurilor şi în baza cărora cadrele didactice sunt plătite, să fie aprobate de Senatul universitar. Întrucât au găsit mai multe nereguli în întocmirea lor, senatorii au dat la refăcut mai multe state de funcţii.
30 Septembrie 2016, 15:19
Bihor
Doi orădeni au fost arestaţi pentru 30 de zile şi sunt anchetaţi pentru viol, după ce, în urmă cu două săptămâni, au atacat un cuplu de tineri. Cei doi au violat-o pe fată de faţă cu prietenul ei, pe care l-au bătut, iar apoi unul dintre ei a târât-o într-un imobil din Velenţa, unde a agresat-o din nou.
30 Septembrie 2016, 14:18
Bihor
Senatorul Cristian Bodea, acum vicepreşedinte al Partidului Ecologist Român, a anunţat că, pentru a pune capăt fenomenului dispariţiei de arbori din pădurile româneşti, cere modificarea Codului Silvic. Suprafaţa împădurită a României ar trebui să fie obligatoriu de minim 40%, iar suprafaţa împădurită a zonelor de câmpie să fie de minim 15% şi să crească anual cu minim 3%, afirmă parlamentarul.
30 Septembrie 2016, 13:11
Bihor
Preşedintele UDMR Bihor, deputatul Cseke Attila, i-a dat replica, joi, omologului său de la PNL, Ilie Bolojan, care, în cadrul interviului acordat BIHOREANULUI, arăta că actuala conducere a filialei UDMR nu mai poate invoca "teoria cuvântului respectat". "Eu nu mă ocup de PNL şi am pretenţia ca nici dânsul să nu se ocupe de maghiari şi de UDMR", a spus Cseke, precizând că îşi păstrează părerea de acum 4 ani, că Bolojan este "un primar fără viziune".
30 Septembrie 2016, 12:00
Bihor
Directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Sanda Mercea, a fost trimisă în judecată de procurorii orădeni, pentru fals în declaraţii, conflict de interese şi purtare abuzivă. Mercea este acuzată că, în timp ce era funcţionar public, a omis să treacă în declaraţii calitatea de asociat într-o firmă, dar şi că a folosit expresii jignitoare la adresa unui subordonat.
30 Septembrie 2016, 11:12
Bihor
Specialist în contraspionaj şi general SRI în rezervă, bihoreanul Aurel Rogojan, şi-a lansat joi, în sala marea a Primăriei Oradea, cea de a patra carte de autor, "Factorul intern, România în spirala conspiraţiilor", în prezenţa ultimului comandant al Securităţii comuniste, generalul Iulian Vlad. Sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de foşti securişti şi ofiţeri de informaţii, dar şi membri ai asociaţiilor Vatra Românească şi ProRomânia veniţi să ia parte la eveniment. Asistenţa peste aşteptări i-a surprins până şi pe organizatori. Cele 80 de volume expuse spre vânzare cu ocazia lansării s-au epuizat în doar câteva minute.
Bihor
Atleta Simona Kadas a fost prezentată, joi, drept preşedinta organizaţiei de femei a ALDE Oradea. Sportiva, care în acelaşi timp conduce o firmă şi a fost înainte membră a PSD, a spus că "s-a regăsit" în organizaţia liberal-democraţilor. "Doresc să aduc performanţa şi în organizaţia de femei a ALDE", a spus Kadas.
30 Septembrie 2016, 09:00
Bihor
RCS&RDS a finalizat amenajarea a 154 kilometri de canalizaţie tehnică în cadrul unei investiţii de 37,2 milioane lei finanţată integral de companie. În următoarea perioadă, municipalitatea orădeană va soma operatorii de reţele să îşi coboare în subteran cablurile atârnate pe faţade şi stâlpii de iluminat astfel încât în cel mult zece ani reţelistica din zona centrală a oraşului să fie coborâtă în subteran.
29 Septembrie 2016, 19:12
Bihor
Vicepreşedintele ALDE Bihor, Dorin Corcheş, a ţinut, joi, o conferinţă de presă în care a blamat atitudinea PNL-iştilor bihoreni, care se opun vehement proiectelor propuse de alianţa PSD-UDMR-ALDE şi care acuză lipsa de activitate a societăţii CJ-ului care are ca obiect dezvoltarea de parcuri industriale în Bihor. Întrebat dacă - în condiţiile opoziţiei agresive din partea liberalilor - alianţa PSD-UDMR-ALDE va rezista până la finalul mandatului, Corcheş n-a dat garanţii: "Depinde de rezultatul alegerilor parlamentare".
29 Septembrie 2016, 18:45
Bihor
Accident pe strada Primăriei din Oradea. O femeie însărcinată în luna a opta a fost transportată rănită la spital, după ce taxiul în care era pasageră s-a răsturnat, lovit în plin de un alt autoturism al cărei şoferiţe nu s-a asigurat la un viraj spre stânga. Maşina a fost proiectată într-un BMW parcat.
Bihor
Reuniţi joi în ultima şedinţă înainte de începerea anului universitar 2016-2017, senatorii Universităţii din Oradea au refuzat să dezbată dacă ar trebui sau nu să suspende contractul de muncă al rectorului Constantin Bungău, trimis în judecată de procurorii DNA. Majoritatea senatorilor au fost de părere că eventuala suspendare a lui Bungău nu este în atribuţiile lor, chiar dacă preşedintele forului, Sorin Curilă, şi-a exprimat un punct de vedere contrar.
29 Septembrie 2016, 17:33
Bihor
Ministerul Mediului a anunţat că porneşte programul Casa Verde clasic pentru persoane fizice, în cadrul căruia se vor putea obţine finanţări de până la 6.000 lei pentru montarea de panouri solare şi până la 8.000 lei pentru pompe de căldură. Bihorenii vor putea să-şi depună dosarele la APM Bihor între 10 şi 24 octombrie, judeţul având alocate 1,7 milioane lei pentru acest program.
29 Septembrie 2016, 17:09
Bihor
Patronul unei firme de construcţii din Oradea a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea pentru evaziune fiscală. Lukacs Ludovic şi firma sa, Zollconstruct Import Export, sunt acuzate că au păgubit bugetul cu 636.240 lei, prejudiciu pe care afaceristul l-a achitat, deja, integral.
29 Septembrie 2016, 16:43
Bihor
Şefii de Poliţie puşi la dispoziţie ca urmare a anchetei procurorilor DNA au fost înlocuiţi. Şeful Poliţiei Ştei, comisarul şef Sorin Magda, va conduce Poliţia Municipiului Beiuş şi Secţia Rurală Beiuş, şefia Postului de Poliţie Pietroasa a fost preluată de agentul şef principal Călin Cocoş, iar la Cărpinet atribuţiile de şef de post au fost preluate temporar de agentul principal Crăciun Stan. La Poliţia Ştei, în locul comisarului şef Sorin Magda a fost desemnat Sabin Mocioran, care va coordona în paralel şi Secţia Rurală Ştei.
29 Septembrie 2016, 16:10
Bihor
Veşti bune pentru viitoarele mămici: la Maternitatea Oradea începe o nouă serie a cursurilor gratuite "Şcoala mamei". Primele lecţii vor avea loc pe 6 octombrie, iar mămicile, tăticii şi chiar bunicile se pot înscrie telefonic.
29 Septembrie 2016, 14:25
Bihor
Tramvaiul de epocă Siemens K2, vechi de aproape 90 de ani, va ieşi, sâmbătă, pe traseu pentru ultima oară în acest an. Orădenii care doresc o plimbare nostalgică prin oraş pot să-şi cumpere bilete din autogara din Nufărul, cartier din care porneşte tramvaiul de epocă al OTL.
29 Septembrie 2016, 13:35
Bihor
Poliţişti inculpaţi pentru corupţie de procurorii DNA Oradea contestă măsura controlului judiciar, solicitând suplimentar ca, în cazul în care instanţa va decide menţinerea acestei măsuri, să înlăture unele interdicţii impuse, printre care se află şi cea de a profesa. "Au credite bancare, copii în întreţinere şi sunt lipsiţi de orice venit", explică avocatul Răzvan Doseanu.
29 Septembrie 2016, 12:44
Bihor
Căminul cultural din comuna Vadu Crişului, cea mai mare astfel de construcţie din zonă, va fi reabilitat şi dotat cu un sistem performant de sonorizare şi lumini, precum şi cu instrumente muzicale pentru formaţiile populare, în cadrul unui proiect european în valoare de peste 200.000 de euro.
29 Septembrie 2016, 10:55
Bihor
Constructorul Abed Nego a demarat la începutul lunii septembrie lucrările de construire a unei terase în consolă pe două niveluri deasupra Crişului Repede, pentru restaurantul Crinul Alb de lângă podul Dacia. Investiţia, în valoare de o jumătate de milion de euro, va trebui finalizată în termen de 6 luni, terasa urmând să fie dată în folosinţă în primăvara anului viitor.
Bihor
Poliţia de Frontieră scoate la concurs peste 750 de posturi vacante, majoritatea prin încadrare directă (adică din sursă externă), iar altele prin trecere în corpul ofiţerilor a agenţilor cu studii superioare sau prin reîncadrare. 113 de posturi noi urmează să fie înfiinţate la Inspectoratul Teritorial Oradea.
28 Septembrie 2016, 16:57
Bihor
Inspectorul şcolar general al Bihorului, profesorul Alin Novac Iuhas, a prezentat miercuri, la şedinţa Colegiului Prefectural, starea pregătirii unităţilor de învăţământ şi asigurarea personalului didactic pentru anul şcolar 2016-2017. Şeful IŞJ Bihor a spus că, din cele 858 corpuri de clădiri pe care le au, şcolile şi grădiniţele din judeţ, 147 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar alte 152 nu au autorizaţia pompierilor. Harta acestora poate fi consultată pe noul site al Inspectoratului Şcolar.
28 Septembrie 2016, 16:12
Bihor
Episcopii catolici reuniţi în perioada 26-28 septembrie la Oradea au decis să îl invite pe Papa Francisc într-o vizită în România. Invitația adresată Papei, analiza diferitelor aspecte ale vieții bisericești, dar şi îndemnul adresat credincioşilor de a merge la alegerile din toamnă şi de a influenţa rezultatul votului, sunt câteva din subiectele aflate în centrul discuțiilor la sesiunea plenară de toamnă a Conferinței Episcopilor catolici din România.
28 Septembrie 2016, 16:09
Bihor
​Primăria Oradea şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri vor reamenaja ca zonă de promenadă, aproape de nivelul luciului de apă, malul Crişului Repede din aval de podul Sfântul Ladislau. Proiectul de reamenajare a zonei va fi supus dezbaterii publice în perioada următoare. Lucrările, estimate la 25 milioane lei, vor fi demarate în primăvara anului viitor, cu termen de finalizare la sfârşitul anului 2017.
Bihor
Poliţiştii de frontieră bihoreni îl cercetează pe un camionagiu sârb în vârstă de 57 de ani care a vrut să treacă graniţa prin Valea lui Mihai cu o alcoolemie de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Beat fiind, bărbatul a blocat traficul în vamă, după ce s-a prezentat la controlul de frontieră pe contrasens.
28 Septembrie 2016, 15:00
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 3.9688 RON
  • 1 EUR = 4.4514 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON