URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 27 APRILIE 2015
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Aşa cum prevedeam, acţiunea pur administrativă de unire a Oradiei cu Sînmartinul a trecut la faza de dat la gioale pe linie politică. Ioan Mang spune că avem de-a face cu o mită electorală, dar eu nu văd nici mita, nici valenţa electorală a unificării...
Zic şi eu
Nu-i călduţ să vorbeşti răspicat, dar uneori e inevitabil. Nu poţi, de pildă, s-o scalzi constatând dublul revizionism din Transilvania. Unul teritorial, fiindcă pe o lege nemaipomenită retrocedăm proprietăţi inclusiv urmaşilor optanţilor, iar altul simbolic...
Cum a fost?
Fata în roşu a început să vorbească tare la un telefon mobil. Umbla printre mese şi se conversa cu şefu', care cică voia s-o dea afară. Spectacolul începuse. M-am trezit brusc din reverie şi mi-am dat seama că îi cerusem o scrumieră tocmai actriţei pe care o aşteptam pe scenă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu unificarea Oradea – Sînmartin?
De stiut
Bihoreanul la medic
Colica renală este o durere intensă la nivelul regiunii lombare şi abdominale determinată de obstacole organice sau funcţionale ale rinichilor şi căilor urinare.
Avocatul Bihoreanului
Săptămâna aceasta Guvernul a lansat în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finanţelor, un proiect de ordonanţă de urgenţă cu privire la modificarea unor prevederi ale legislaţiei incidente în materie.
Bihor
Fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice este, oficial, noul administrator public al Consiliului Judeţean Bihor. Singurul candidat la funcţia scoasă la concurs, Dodescu urmează să afle concret ce atribuţii va avea.
27 Aprilie 2015, 18:38
Bihor
Singurul deputat ales în Bihor pe lista PPDD, Ioan Hulea, numit fix cu un an în urmă la şefia organizaţiei judeţene a acestui partid, a devenit preşedinte al UNPR Bihor în locul lui Gheorghe Pintea, cel ridicat la gradul de colonel în rezervă de către fostul şef al statului, Traian Băsescu, în urmă cu patru ani. Misiunea noului „comandant” al UNPR Bihor este, spune Hulea, fost ofiţer, aceea de a reorganiza partidul pentru alegerile locale 2016.
27 Aprilie 2015, 17:19
Bihor
Trei avocaţi orădeni s-au înscris în cursa pentru şefia Baroului Bihor, la alegerile care se vor organiza pe data de 7 mai: Cristian Domocoş, actualul deţinător al funcţiei, Răzvan Doseanu şi Mircea Ursuţa. Totodată, pentru cele 10 posturi din Consiliul Baroului s-au înscris 17 avocaţi.
27 Aprilie 2015, 16:33
Bihor
După ce Consiliul Naţional de Etică a dat verdictul în cazul acuzelor de plagiat care îl vizau pe fostul ministru al Educaţiei Ioan Mang, stabilind că acesta, soţia sa şi colegul Constantin Popescu au probleme de integritate din cauza mai multor articole, rectorul Universităţii orădene, Constantin Bungău, n-a luat nicio măsură împotriva celor vizaţi. Motivul? Deşi legea îl obligă, CNE nu a comunicat încă verdictul către Universitate.
27 Aprilie 2015, 15:47
Bihor
Primarul de Oradea, Ilie Bolojan şi omologul său din Oşorhei, Ioan Pop, au semnat luni un protocol pentru organizarea unui referendum privind fuziunea celor două localităţi. Potrivit calendarului referendumului, reprezentanţii localităţilor vor stabili până la 1 decembrie strategia privind unificarea celor două unităţi administrativ-teritoriale, urmând ca populaţia să fie consultată cu ocazia alegerilor locale din 2016.
27 Aprilie 2015, 14:50
Bihor
Un medic rezident al Spitalului Municipal Gavril Curteanu din Oradea a murit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un tragic accident petrecut pe DN 79A, în dreptul localităţii arădene Chişineu Criş. BMW-ul condus de Ovidiu Roşca, în vârstă de 30 ani, a fost izbit în plin de un Opel al cărui şofer a pierdut controlul volanului.
27 Aprilie 2015, 14:00
Bihor
O intenţie de vreo 20 de ani a fost materializată în această primăvară. Luni a avut loc inaugurarea primelor cinci din cele zece săli de operaţii ale Spitalului Judeţean din Oradea, după lucrări de modernizare şi reechipare completă, la nivelul european cel mai pretenţios. Celelalte cinci vor fi gata până la finele anului, spune managerul Gheorghe Carp despre proiectul de investiţii susţinut cu 1,5 milioane euro din fonduri transfrontaliere şi cu 1,1 milioane euro de Primărie şi spital.
Bihor
Societatea de Termoficare a anunţat că, datorită temperaturilor ridicate din această perioadă, va întrerupe încălzirea în tot oraşul începând de luni. Decizia a fost luată după ce timp de 3 zile consecutive temperatura medie a aerului exterior a depăşit +10 grade Celsius. Totuşi, în perioada următoare vremea se răceşte.
27 Aprilie 2015, 12:45
Bihor
Bihorenii preocupaţi de măsurile de reducere a poluării cauzate de activităţile agricole sunt invitaţi miercuri la o dezbatere organizată la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri. Consultarea face parte din elaborarea Planului de Management al Spaţiului Hidrografic Crişuri 2016-2021, pe care ABA Crişuri îl va publica la finalul anului.
27 Aprilie 2015, 12:01
Bihor
Clubul Femeilor Social-Democrate din Bihor îi invită pe toţi bihorenii ca în această săptămână să doneze sânge, iar tichetele de masă primite să le doneze pentru familiile nevoiaşe. Acţiunea face parte din campania „Din inimă pentru inimă”, pe care femeile social-democrate o continuă în memoria medicului Lucian Uniţa, decedat anul trecut.
27 Aprilie 2015, 11:10
Bihor
Un accident grav s-a petrecut, duminică dimineaţă, în satul bihorean Bulz. Cinci tineri, colegi de clasă care se întorceau de la un chef de majorat, au intrat cu maşina în gardul unei case. În urma impactului violent, o fată de 16 ani din Damiş a murit pe loc, iar ceilalţi patru tineri au ajuns la spital.
27 Aprilie 2015, 10:15
Bihor
Incendiu într-o pădure din satul bihorean Şinteu. Flăcările au cuprins 0,5 hectare, iar un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani a fost găsit decedat. Deocamdată nu se ştie dacă decesul acestuia a fost provocat de flăcări sau dacă el era mort când a izbucnit focul.
26 Aprilie 2015, 09:43
Bihor
Deputatul UDMR de Bihor Szabo Odon a anunţat vineri că UDMR a adoptat la congresul de săptămâna trecută un pachet de măsuri fiscale, sociale şi comunitare menite să stimuleze natalizatea prin protejarea familiilor cu trei sau mai mulţi copii. Măsurile prevăd, printre altele, reducerea de la 24% la 9% a TVA-ului la curent, apă, canalizare, termoficare, gaz şi produsele de bază, diminuarea graduală a impozitului pe venitul global în funcţie de numărul de copii aflaţi în întreţinere, majorarea la 1.500 lei a salariului mediu pe economie şi transformarea ajutorului social într-un drept salarial ca urmare a celor 10 zile de muncă prestate obligatoriu de beneficiarii acestui sprijin.
25 Aprilie 2015, 10:50
Bihor
Studenţi din Oradea şi alte centre universitare din ţară îşi vor pune roboţii creaţi de ei să se întreacă duminică, la Lotus Center, la cea de-a şasea ediţie a competiţiei Robot Challenge Oradea. Maşinăriile se vor duela inclusiv într-un concurs de sumo.
24 Aprilie 2015, 19:00
Bihor
De profesie avocat, deputatul liberal Ioan Cupşa, fost consilier local, afirmă că Agenţia pentru Protecţia Mediului pune beţe în roate Primăriei la modernizarea Pieţei Unirii din motive politice. După ce APM a avizat tăierea a 50 de arbori din zonă, dar a respins ulterior  tăierea celorlalţi 10, Cupşa a spus că motivarea Agenţiei - cum că ar fi nevoie de un nou „studiu de impact” - e abuzivă, legislaţia referindu-se nu la lucrări precum cele ale municipalităţii, ci la altele, ce produc poluare. În plus, APM nu a luat în considerare că, deşi în Piaţa Unirii se taie 60 de copaci, se vor planta alţii 137.
24 Aprilie 2015, 18:36
Bihor
Un ofiţer al Inspectoratului de Poliţie Satu Mare a fost arestat pentru 30 de zile la solicitarea procurorilor DNA Oradea care îl acuză că a încasat şpăgi record de 180.000 euro de la un cunoscut interlop sătmărean, condamnat la 7 ani de închisoare. În schimbul banilor, comisarul Adrian Bota i-a promis interlopului că-l va ajuta să scape de pedeapsă, prin intervenţii făcute la judecători din cadrul Tribunalului Satu-Mare şi Curţii de Apel Oradea.
24 Aprilie 2015, 17:40
Bihor
Consilierii judeţeni au aprobat, în reuniunea de vineri, participarea judeţului, ca membru fondator, la înfiinţarea a două asociaţii de dezvoltare intercomunitară, una împreună cu Universitatea Oradea şi Asociaţia Salvatorilor Montani pentru promovarea turismului, iar cealaltă cu primăriile oraşelor din judeţ pentru a putea atrage fonduri europene pentru dezvoltare urbană. PSD-iştii au invocat un "chiţibuş" ca să voteze împotrivă.
24 Aprilie 2015, 17:18
Bihor
Fraţii Ciprian şi Ovidiu Iova, patronii celebrului magazin de etnobotanice Euphoria, au fost condamnaţi la pedepse cu privare de libertate de Judecătoria Oradea, magistraţii dispunând totodată confiscarea de la cei doi a sumei de 1,2 milioane lei, banii din etnobotanicele vândute. Sentinţa nu este definitivă.
24 Aprilie 2015, 16:16
Bihor
Moment jenant la finalul reuniunii de vineri a Consiliului Judeţean Bihor. Consilierul PSD Florin Bogdan, reprezentant al CJ în Adunarea Generală a Acţionarilor FC Bihor, le-a cerut colegilor să meargă sâmbătă la meciul "decisiv" cu Caransebeş, plătind preţul de 10 lei al biletului, pentru ca din încasări să fie remuneraţi arbitrii. În acelaşi timp, preşedintele Cornel Popa a explicat că instituţia, deşi a rezervat bani pentru club, nu-i poate vira în contul acestuia din pricini juridice. 
24 Aprilie 2015, 15:33
Bihor
Compania americană Emerson a anunţat că va reloca la Oradea 100 de locuri de muncă de pe platforma industrială Tetarom II Cluj. Compania îşi va muta în parcul industrial Eurobusiness din Şoseaua Borşului o secţie de producţie a motoarelor electrice. Măsura va fi pusă în aplicare începând din cea de a doua jumătate a anului, iar angajaţii clujeni care acceptă să se mute la Oradea vor beneficia de pachete salariale pentru relocare.
24 Aprilie 2015, 14:54
Bihor
Preşedintele şi administratorul Asociaţiei de proprietari 242 din Oradea sunt anchetaţi pentru neglijenţă în serviciu, după ce au cheltuit ilegal peste 240.000 lei din banii locatarilor. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au propus trimiterea lor în judecată.
24 Aprilie 2015, 14:12
Bihor
Cu unanimitate de voturi, aleşii bihorenilor au decis, vineri, ca judeţul Bihor să nu se constituie parte civilă păgubită în dosarul penal pe care procurorii DNA Oradea îl instrumentează cu privire la o mai veche afacere a Consiliului Judeţean, pe vremea când instituţia era condusă de Alexandru Kiss, şi a vândut terenuri companiei Selina pentru construcţia de locuinţe. E posibil ca, astfel, şeful UDMR Bihor să evite eventuala răspundere personală de a acoperi paguba creată judeţului.
24 Aprilie 2015, 13:34
Bihor
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a fost nevoită să refuze firme care îşi doreau să participe la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată vineri la centrul Oradea TradeCenter, pentru că a pregătit doar 75 de standuri pentru angajatori. În schimb, în primele ore ale evenimentului, numărul vizitatorilor a fost mai redus ca în alte dăţi.
24 Aprilie 2015, 11:33
Bihor
Senatorul Rozalia Biro a anunţat, joi, că urmează să co-semneze o propunere de modificare a Legii drepturilor pacientului în aşa fel încât, la externarea din spital, pacienţii să primească automat şi copii ale investigaţiilor de înaltă performanţă, pentru a putea obţine o a doua opinie medicală, fără a fi nevoiţi să refacă analizele. La ora actuală, acestea se pot obţine doar cu cerere scrisă la managementul spitalului.
24 Aprilie 2015, 10:42
Bihor
Orădeanul George Boiţ a fost arestat la cererea autorităţilor italiene, unde a fost condamnat pentru proxenetism. Împreună cu alţi doi orădeni, Florin Marius Perticaş şi Dumitru Cristian Popa, Boiţ a coordonat un grup de prostituate de lux care îşi ofereau serviciile prin intermediul site-ului www.arcaton.com, în schimbul unui tarif de 300 euro.
24 Aprilie 2015, 08:35
Bihor
Pietrarii aduşi din Italia au început miercuri lucrările de montare a plăcilor de porfir de pe viitoarea zonă pietonală din dreptul catedralei Sfântul Nicolae. Roca vulcanică de culori brun-roşcate, cu proprietăţi antiderapante, a fost tăiată la mari dimensiuni pentru a oferi un plus de siguranţă traficului pietonal. În paralel, constructorii lucrează la dalarea cu piatră cubică a viitoarei zone carosabile şi înlocuirea reţelelor termice din Piaţa Unirii.
Bihor
După ce proiectul de lege care prevede plata deşeurilor după volumul aruncat şi pe persoană nu a trecut, miercuri, de Camera Deputaţilor, primind doar 16 voturi "pentru", senatorul UDMR Cseke Attila, cel care l-a iniţiat, se arată mâhnit de atitudinea multora dintre parlamentari, care, deşi au admis că sistemul este unul bun, susţin că nu se poate implementa în România.
23 Aprilie 2015, 18:21
Bihor
În premieră, Universitatea din Oradea este organizatorul unui concurs naţional dedicat studenţilor de la Inginerie Electronică şi Telecomunicaţii. Cei mai buni studenţi-ingineri din 12 centre universitare s-au adunat la Oradea, pentru a fi examinaţi de reprezentanţii mai multor companii de profil din ţară. Concursul nu are doar menirea de a-i premia pe studenţi, ci este o oportunitate ca firmele să-şi găsească cei mai buni angajaţi.
Bihor
Patroana fabricii de materiale de construcţii Eurobeton, Viorica Luca, acuzată că s-a împroprietărit în fals pe 5,4 hectare de teren, din care 3,2 hectare din domeniul public al Oradiei, va face 4 ani de închisoare. Decizia, luată joi de Curtea de Apel Oradea, este definitivă. Tot la 4 ani de închisoare au mai fost condamnaţi şi doi ingineri topografi.
23 Aprilie 2015, 16:25
Bihor
Senatorul UDMR Cseke Attila a lansat, joi, un apel către toţi părinţii, îndemnându-i pe aceştia să-şi vaccineze copiii cu cele 6 vaccinuri prevăzute în Programul Naţional de Imunizare. Fostul ministru al Sănătăţii le-a transmis acestora să nu creadă în "vrăjitorii iresponsabile". "A te juca cu viitorul copilului tău nu este un lucru responsabil", a spus Cseke.
23 Aprilie 2015, 16:00
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.062 RON
  • 1 EUR = 4.4136 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON