URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 10 DECEMBRIE 2016
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
E campanie electorală. Ne uităm la candidaţi şi râdem de ei şi de inepţiile pe care le debitează. Nişte proşti. După alegeri vor ajunge parlamentari, îşi vor vota salarii şi pensii nesimţite, îşi vor pune loazele, amantele şi neamurile în posturi bine plătite. Atunci, vă întreb, cine-i prostul?
Zic şi eu
Şi-l închipuie cineva pe Cioloş avându-l ministru de Externe pe Titus Corlăţean? Pe Ponta colaborând cu un ministru al Justiţiei pe nume Monica Macovei? Sunteţi de acord, ar fi de neînchipuit! E ca şi cum ai amesteca un Moet cu poşircă de Vaslui ori ca o tentativă de a îmbunătăţi spirt de pufoaică prin cupajare cu Hennessy. Probabil aceeaşi senzaţie aţi avea, însă, la altă poznă a imaginaţiei: Bolojan edil şef şi Andrei Luncan arhitect şef, ori Adelina Coste primăriţă şi Eduard Florea city-manager...
Cum a fost?
Dragostea de ţară e imposibilă fără o ţâră de îndoctrinare. Eu fac parte dintr-o generaţie care şi-a luat doza încă din grădiniţă: cântece, poezii, steguleţe, uniforme, cravate, portrete, poveşti, legende, lecţii de istorie... Fiinţa naţională era extrem de prezentă în jurul meu. Ah, şi mai era ceva: "Trei culooori cunoooosc pe luuuumeee...", imnul naţional de dinainte de '89.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu reprezentații cărei formațiuni politice veți vota la alegerile parlamentare?
De stiut
Avocatul Bihoreanului
Prin Decizia nr. 624 din 26 octombrie 2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 937 din 22.11.2016, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea prin care se permitea ca persoanele cercetate pentru plagiat să poată renunţa la titlul de doctor. Află ce presupune aceasta!
Bihoreanul la medic
Anorexia este o pierdere a apetitului sau lipsa voinţei de a mânca. Trebuie deosebită de intoleranţele alimentare (cea mai frecventă este intoleranţa la lapte, dar există multiple alte alimente care pot da intoleranţă), sau de saţietatea precoce (când ingerarea unei mici cantităţi de alimente determină o senzaţie de plenitudine). 
Psihologul Bihoreanului
Gândurile şi trăirile cu tentă spirituală şi religioasă activează centrii recompensei din creier deoarece aceştia reîntăresc la rândul lor credinţa în sine. "Reîntărirea credinţelor tale te face să te simţi puţin mai bine şi mai în siguranţă" a declarat Jordan Grafman, directorul unui centru de cercetări al Institutului de Reabilitări din Chicago.
Bihor
Dr. Pop Mircea, cel care a condus Spitalul Municipal din Marghita timp de 30 de ani, reformându-l din temelii, a fost comemorat, joi, în spitalul care acum îi poartă numele din oraşul bihorean, într-o ceremonie la care au luat parte atât politicieni şi şefi de instituţii locale, cât şi membri ai familiei.
09 Decembrie 2016, 19:09
Bihor
Oamenii de afaceri care au participat, joi seara, la Gala Responsabilităţii Sociale Corporative, unii dintre ei fiind premiaţi pentru implicarea lor în diverse activităţi ale comunităţii, au donat peste 105.000 lei pentru proiectele selectate în cadrul programului Bursa Talentelor, desfăşurat de Fundaţia Comunitară Oradea, sprijinind, totodată, şi alte cauze.
09 Decembrie 2016, 19:01
Bihor
După ce BIHOREANUL a arătat că refuză să-i ceară senatorului PSD, Florian Bodog, un exemplar din teza lui de doctorat, lucrare ce lipseşte din arhiva Universităţii din Oradea, directorul Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat, Tiberiu Vesselényi, a respins vehement orice complicitate cu prodecanul FMF. Într-un drept la replică transmis vineri, Vesselényi susţine că nu are nicio pârghie legală pentru a-i cere teza lui Bodog, dar arată că a început inventarul tuturor tezelor susţinute la Oradea, pentru a afla câte lipsesc şi cum poate să le obţină pe toate.
09 Decembrie 2016, 18:25
Bihor
9 decembrie este „Ziua Internaţională Anticorupţie”, iar cu această ocazie, ofiţerii DGA Bihor au participat, vineri, la un seminar cu elevii și profesorii ale Liceului cu Program Sportiv Bihorul, unde au prezentat instituţiile Anticorupţie, competențele acestora, dar și riscurile pe care şi le asumă funcționarii atunci când comit fapte de corupţie.
09 Decembrie 2016, 17:22
Bihor
Două prostituate care şi-au drogat clientul, un şofer de TIR turc, sunt anchetate pentru tâlhărie calificată şi au fost arestate, joi, la Judecătoria Oradea. Una dintre ele, Julieta Rostas, a fost eliberată în luna mai din închisoare, unde a stat pentru 8 tâlhării similare, dintre care una soldată cu moartea victimei.
09 Decembrie 2016, 16:32
Bihor
11 suporteri nemulţumiţi de parcursul echipei de baschet CSM CSU Oradea au răspuns invitaţiei preşedintelui Şerban Sere de a purta o discuţie faţă în faţă, joi seara, la Arena Antonio Alexe. Într-o întâlnire relaxată, aceştia au pus întrebări referitoare la jocurile slabe ale Campioanei României din ultimul timp, precum şi despre numeroasele accidentări cu care se confruntă echipa.
09 Decembrie 2016, 15:55
Bihor
Scriitorul Romulus Rusan a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani. Autor a 14 volume de literatură, dar şi de istorie recentă, soţul poetei Ana Blandiana s-a remarcat în ultimele două decenii prin activitatea susţinută în cadrul Fundaţiei Academia Civică, marea sa capodoperă fiind Memorialul Victimelor Comunismului amenajat în fosta închisoare comunistă din Sighetu Marmaţiei.
09 Decembrie 2016, 15:13
Bihor
Pompierii Detaşamentului 2 Oradea au fost chemaţi, vineri dimineaţă, să salveze o căprioară rămasă captivă pe apa îngheţată a unul lac din Paleu. Militarii au reuşit să aducă animalul la mal, dar din nefericire, fără viaţă.
Bihor
Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au sistat activitatea la cariera de granodiorit din comuna Pietroasa, după ce au depistat, în urma unui control, că cele două firme care făceau exploatări aici nu aveau autorizaţiile necesare. În total, comisarii au lăsat în Pietroasa amenzi de 340.000 de lei şi au făcut două plângeri penale.
09 Decembrie 2016, 10:48
Bihor
Deşi titlul pare să se refere la un singur moment, încremenit în prezent, oarecum acoperit de suspansul unui viitor incert, volumul lansat joi la Oradea de profesorul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş Bolyai, "Transilvania. Starea noastră de veghe", este o carte de istorie. O istorie care ne arată cine suntem azi şi, de multe, ori, prezice ceva despre viitor.
Bihor
Orădenii mai au la dispoziţie doar cinci zile pentru a se pronunţa pe marginea proiectului privind taxele şi impozitele locale aferente anului 2017. Contribuabilii pot face sugestii şi propuneri în scris până în data de 12 decembrie sau personal, în cadrul dezbaterii publice care va avea loc pe 13 decembrie, de la ora 17, în sala mare a Primăriei.
08 Decembrie 2016, 18:41
Bihor
Cei doi tineri din satul Ghighişeni, comuna Rieni, acuzaţi că, în luna iulie, au răpit o adolescentă din faţa unui magazin sătesc, iar apoi au sechestrat-o şi au violat-o, au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Sentinţa pronunţată de Judecătoria Beiuş nu este definitivă.
08 Decembrie 2016, 16:30
Bihor
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor au descins, miercuri, în percheziţii la mai multe depozite clandestine de dezmembrări, acţiunea fiind realizată într-un dosar în care sunt anchetaţi şase orădeni bănuiţi de comerţ ilegal cu piese auto second-hand.
08 Decembrie 2016, 15:59
Bihor
Cu trei zile înainte de alegerile parlamentare, preşedinţii celor două mari partide politice locale, adică liberalul Ilie Bolojan şi social-democratul Ioan Mang, au prezentat fiecare motivele pentru care bihorenii ar trebui să voteze duminică lista propusă de PNL, respectiv de PSD. În timp ce Bolojan a arătat că liberalii propun cel mai bun model de dezvoltare, pe când o guvernare reprezentată de Liviu Dragnea ar însemna un regres, Mang a spus că PSD a dovedit că sprijină judeţul Bihor şi este partidul care ştie să conducă România.
08 Decembrie 2016, 15:12
Bihor
După ce Statul Român a fost condamnat la plata unei despăgubiri de 15.000 de euro unui deţinut din Penitenciarul Oradea care nu a fost lăsat la înmormântarea mamei lui, reprezentanţii unităţii de detenţie spun că decizia a fost luată în contextul în care Kanalas Florian fusese condamnat la 12 ani şi 6 luni de închisoare pentru tentativă de omor asupra concubinei sale pe care, ulterior, din puşcărie, a mai ameninţat-o cu moartea, infracţiune pentru care era cercetat într-un alt dosar penal. Mai mult, acesta era și recidivist, având o condamnare anterioară pentru vătămare corporală.
08 Decembrie 2016, 14:21
Bihor
Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Bihor face apel la titularii carnetelor de muncă aflate în evidenţa ITM să şi le ridice de la sediul instituţiei, care era obligată să le găzduiască până la fínele anului 2010. Este vorba de un mai puţin de 9263 de carnete de muncă, de care oamenii vor avea nevoie la Casa de Pensii sau AJOFM.
08 Decembrie 2016, 13:03
Bihor
Un cetăţean maghiar şi firma orădeană Alternative Fundament SRL sunt urmăriți penal pentru escrocarea a cel puţin 20 de persoane prin intermediul unui site prin care „ofereau” false împrumuturi. Victimelor li se cerea să plătească o taxă de administrare (4% din credit) şi a primei rate, după care, când trebuiau să vireze efectiv sumele, reprezentanții firmei creditoare nu mai erau de găsit.
08 Decembrie 2016, 10:43
Bihor
Câteva dintre cele mai spectaculoase imagini cu monumentele şi frumuseţile Oradiei, realizate în ultimii 16 ani de artistul fotograf Ovi D. Pop, au fost adunate de acesta într-un album tipărit pe care l-a intitulat "Oradea mea". În prefaţă, Ovi D. Pop a ales un text pe care l-a scris pentru BIHOREANUL în 2012 intitulat "Sunt mândru că-s orădean".
Bihor
Europarlamentarul Laszlo Tokes, a declarat miercuri, că ziua naţională a României, sărbătorită pe 1 decembrie, este "o dată jalnică" pentru cetăţenii maghiari pentru că este ziua în care au pierdut Transilvania. Tokes s-a declarat surprins de declaraţia vicepremierului maghiar Semjen Zolt, care şi-a asumat parte din meritul că la alegerile parlamentare participă o singură formaţiune maghiară, coaliţia UDMR-PCM, lucru care demonstrează că organizaţiile acestei minorităţi sunt conduse de Budapesta, şi a afirmat că nu există riscul ca UDMR să nu intre în Parlament.
07 Decembrie 2016, 20:07
Bihor
Fostul preşedinte al Judecătoriei Beiuş, Vasile Birău, în prezent pensionar şi preşedinte al Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Beiuş, va trebui să depună armele. Prins sâmbăta trecută transportând puşca de vânătoare neregulamentar, Birău s-a ales cu o amendă, dar şi fără dreptul de a deţine, purta şi folosi arme şi muniţie. Măsura este executorie, dar mai poate fi contestată.
07 Decembrie 2016, 19:21
Bihor
Un orădean de 74 de ani a murit, miercuri, într-un accident rutier produs pe strada Matei Corvin. Bărbatul traversa regulamentar strada, pe trecerea de pietoni, când a fost izbit de un TIR al cărui şofer nu i-a acordat prioritate.
07 Decembrie 2016, 19:00
Bihor
Primăria Oradea a demarat implementarea proiectului pilot care asigură transparenţa totală a modului de administrare a asociaţiilor de proprietari. Timp de 6 luni, proprietarii a 1.360 de apartamente, administratorii a peste 10 asociaţii de proprietari, municipalitatea şi operatorii de utilităţi vor avea la dispoziţie două softuri care le vor permite accesul la toate datele asociaţiei. Viceprimarul Mircea Mălan, cel care a anunţat vestea, a susţinut că reprezentanţii Coaliţiei Rogerius, care l-au somat public să îşi ceară scuze de la asociaţii, l-au atacat în plină campanie electorată din raţiuni politice.
07 Decembrie 2016, 18:35
Bihor
După o campanie electorală anostă, aproape insesizabilă pentru alegători, ultima dezbatere organizată în Bihor n-a ieşit din tipar. Doar patru candidaţi, majoritatea fără şanse la alegerile de duminică, au răspuns, miercuri, invitaţiei Asociaţiei Pro Democraţia de a se confrunta în idei. Întrebările puse politicienilor au fost însă fie prea generale, fie fără noimă, aşa că, după cum chiar unul dintre candidaţi a remarcat, întâlnirea a fost de-a dreptul plictisitoare pentru cei 30 de studenţi care au format audienţa.
07 Decembrie 2016, 17:58
Bihor
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana le atrage atenţia bihorenilor cu privire la pericolele la care se expun dacă nu-şi curăţă coşurile de fum, le folosesc defecte ori amplasate necorespunzător. Numai în ultimele cinci zile, pompierii ISU Crişana au stins 11 incendii provocate de coşurile de fum.
07 Decembrie 2016, 17:18
Bihor
Poliţia din Salonta cercetează un caz înfiorător de cruzime asupra animalelor, după ce o femeie a găsit o căţeluşă care fusese omorâtă în chinuri, fiind legată şi trasă după o maşină, apoi legată de un gard şi lovită cu o piatră în cap. Femeia care a găsit-o face un apel către toţi cei care ar putea da informaţii despre proprietarul căţeluşei chinuite.
Bihor
Alianţa pentru România Curată a făcut publică, marţi, o “listă neagră” a candidaţilor la alegerile parlamentare din 11 decembrie, din toate judeţele, consideraţi problematici din punct de vedere al integrităţii. Din Bihor, 9 politicieni figurează pe această listă. Vezi cine sunt aceştia!
07 Decembrie 2016, 13:01
Bihor
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor anunţă că are în ofertă 800 de locuri de muncă sezonieră, la recoltat de căpşuni, în Spania. Din acestea, 500 de posturi sunt pentru femei şi 150 pentru cupluri. Angajatorul caută în toată România persoane apte la munca la câmp, fără să pretindă experienţă ori cunoaşterea vreunei limbi străine.
07 Decembrie 2016, 09:18
Bihor
România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să plătească despăgubiri de 15.000 euro unui deţinut care a reclamat condiţiile degradante din Penitenciarul Oradea, dar şi faptul că şefii unității nu i-au permis să participe la înmormântarea mamei sale.
06 Decembrie 2016, 19:10
Bihor
Viceprimarul Mircea Mălan a anunțat marţi că lucrările de amenajare a drumului expres pe terenul fostului atelier CFR vor fi finalizate până în mai 2017. Guvernul a modificat în luna noiembrie normativele care reglementează construcţiile în zona de siguranţă a infrastructurii feroviare, oferind administraţiilor locale posibilitatea de a închiria astfel de amplasamente, fără licitaţie, pentru proiecte de interes public. Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, l-a asigurat pe primarul Ilie Bolojan că, la solicitarea municipalităţii, luna aceasta va putea fi încheiat contractul de închiriere asupra celor 660 de metri de teren aferent viitorului drum.
06 Decembrie 2016, 18:14
Bihor
Dealul Ciuperca a intrat în reparaţii de urgenţă. Constructorii au început lucrările de amenajare a drumului tehnologic necesar deplasării utilajelor care vor consolida dealul Ciuperca în urma alunecărilor de teren din noaptea de 13 noiembrie. Lucrările de urgenţă presupun montarea de piloţi foraţi la o adâncime de circa 15 metri pentru consolidarea versantului, realizarea unui sistem de drenare a apelor şi consolidarea cu grinzi de beton a clădirii principale, deşi reprezentanţii municipalităţii susţin că aceasta nu este în pericol.
06 Decembrie 2016, 17:00
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.1722 RON
  • 1 EUR = 4.502 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON