URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 MAI 2016
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
O persoană care trăieşte din ajutor social mănâncă la cantina săracilor. Un angajat pe salariul minim din Parcul Industrial merge la cantina firmei. Un cetăţean cu salariu mediu, de 436 de euro, cât e la Oradea, îşi permite un meniul zilei la localurile din oraş. Unul cu venituri foarte mari mănâncă unde vrea.
Zic şi eu
La Universitate, porcii mănâncă nestemate. La o săptămână după ce filozoful Mihai Maci, lăsat de conducerea Sorbonicii să îmbătrânească pe un mărunt post de lector, îşi lansa concluziv, dar şi premonitoriu, tocmai la Cluj, volumul "Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe", la Medicina de pe Peţa, păstorită de "doctorul nedoctor" Florian Bodog s-a derulat încă o conspiraţie, a câta, a imposturii.
Cum a fost?
Parcă nicicând nu l-au iubit mai mult românii pe Vlad Ţepeş ca în ultimii 26 de ani. În paralel cu dorinţa asumată global de a merge înainte, unii dintre compatrioţii noştri fac periodic o pasională călătorie imaginară înapoi, în acele vremuri în care capetele se tăiau doar pentru că un despot avea o zi proastă, iar planurile pentru ziua de mâine îţi puteau fi brutal anulate pe motiv că tocmai ai fost tras în ţeapă şi expus în piaţa publică.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este favoritul dvs. pentru postul de primar al municipiului Oradea?De stiut
Bihoreanul la medic
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene.
Avocatul Bihoreanului
În ceea ce priveşte camera preliminară, noua lege vine să clarifice multe dintre aspectele care nu mai erau reglementate expres ca urmare a efectului deciziilor de neconstituţionalitate.
Bihor
Ajunse la ediţia a XXVI-a, Zilele Revistei Familia au debutat, joi după amiază, în fostul sediu al Casei de Cultură a Municipiului cu o întâlnire dedicată poetului şi criticului Gheorghe Grigurcu, care de 51 de ani publică număr de număr în revista orădeană de cultură. Cu ocazia Zilelor Revistei Familia, la Oradea vor fi prezenţi invitaţi precum Nicolae Manolescu, Varujan Vosganian şi Mircea Mihăieş.
26 Mai 2016, 20:15
Bihor
Alianţa pentru o Românie Curată a dat publice rezultatele unei analize, făcute în ultimele săptămâni, între candidaţii care luptă pentru funcţia de primar la Bucureşti, sectoarele acestuia şi în municipiile reşedinţă de judeţ. Între pretendenţii cu probeleme de integritate se regăsesc şi candidaţii orădeni Adelina Coste, de la PSD, şi Ştefan Herchi, reprezentant al ALDE.
26 Mai 2016, 19:41
Bihor
Mesaj distribuit cu folos vinerea trecută pe Facebook de patronul unei spălătorii auto din Oradea, care a pus la bătaie 1.000 lei pentru orice informaţie care ar putea duce la prinderea fostului său angajat şi la recuperarea maşinii cu care acesta a dispărut de la locul de muncă. În urma anunţului, atât maşina cât şi hoţul au fost găsiţi de un taximetrist din Deva, care a şi primit recompensa promisă.
26 Mai 2016, 18:36
Bihor
Societatea locală de transport în comun a anunţat, joi, că autobuzele de pe liniile 19 şi 23 nu vor mai intra în parcarea mallului Oradea Shopping City, ajungând în zonă doar la celălalt centru comercial de peste drum, ERA Shopping Park. Până acum, cursele celor două linii erau susţinute de OTL în parteneriat cu ambele malluri.
26 Mai 2016, 18:00
Bihor
Viceprimarul Mircea Mălan, candidatul PNL la şefia Consiliului Judeţean, şi-a anunţat intenţia de a extinde activitatea instituţiilor de cultură şi spectacole în întregul judeţ, printre altele prin concerte pe care orchestra Filarmonicii orădene să le susţină vara în Piaţa Unirii, iar cea a Ansamblului Crişana, împreună cu soliştii şi dansatorii, în comune, înlocuind astfel obiceiul primarilor de a angaja manelişti. Mălan a vorbit despre cele două intenţii în contextul prezentării programului său de promovare a culturii, turismului şi tradiţiilor bihorene, din care face parte şi promovarea pălincii de Bihor şi a altor produse specifice.
26 Mai 2016, 17:10
Bihor
Clusterul pentrul ambalaje Omnipack din Ungaria se întâlneşte începând de miercuri, la Oradea, cu potenţialii parteneri de afaceri din România. Clusterul reuneşte 29 de firme din domeniul ambalajelor cu o cifră de afaceri de 35 milioane euro pe an care au găsit de cuviinţă să îşi completeze reciproc ofertele, în loc să se concureze, pentru a-şi asigura dezvoltarea pe termen lung.
26 Mai 2016, 16:15
Bihor
Unul dintre candidaţii PSD pentru Consiliul Local Oradea, totodată un ecologist cu state vechi, Mihai Togor, a prezentat o serie de măsuri propuse de social-democraţi pentru ca municipiul să devină Capitala Verde a României până în anul 2020. Printre altele, Togor a spus că Oradea trebuie să se folosească de energia solară şi are nevoie de acoperişuri verzi pe clădiri, de copaci plantaţi de-a lungul şoselei de centură, de zone de picnic, piste de biciclete interconectate şi piste pentru alergători, de posibilitatea navigării pe Crişul Repede, dar şi de o bandă de circulaţie dedicată exclusiv mijloacelor de transport în comun.
Bihor
Primarul Ilie Bolojan a reacţionat, joi, după decizia Curţii Constituţionale în urma căreia orădenii nu vor mai vota la alegerile locale din 5 iunie şi la un referendum pentru Oradea Mare. "Vom respecta decizia CCR. Nu primarul oraşului Oradea este cel care pierde, ci oraşul însuşi", afirmă edilul.
26 Mai 2016, 14:01
Bihor
Judecătorii Curţii Constituţionale au dat dreptate, joi, Avocatului Poporului, astfel încât Ordonanţa de Guvern care modifica legea referendumului, permiţând consultarea orădenilor cu privire la fuziunea municipiului cu localitatea Sînmartin, nu va putea fi aplicată la alegerile din 5 iunie.
26 Mai 2016, 10:41
Bihor
După puţin mai mult de un an de la debutul editorial, Andreea Lupu, fiica îndrăgiţilor actori Mirela şi Sebastian Lupu, de la Teatrul Regina Maria, îşi lansează vinerea aceasta cea de-a doua carte de poezie, "Despre poveştile eterne". Evenimentul va avea loc vineri, 27 mai, de la ora 18, în sala Arcadia a Teatrului (sala fostului Teatru de Păpuşi).
26 Mai 2016, 08:20
Bihor
Dorind încă o dată să şocheze, orădeanul Gabriel Miloia, autointitulat Muianul, proprietarul galeriei Visual Kontakt, a deschis, miercuri seară, o expoziţie ţintită împotriva consilierului local Sebastian Lascu. Dorind să-l critice pe politician, Muianul i-a dedicat un întreg vernisaj şi i-a inclus chipul într-o serie de imagini în care autorul apare complet dezbrăcat, ba chiar în timp ce se masturbează explicit, fapt ce ridică probleme de legalitate.
Bihor
Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor va fi reprezentat de 18 cadre medicale dar şi de voluntari la "Record pentru viaţă", cea mai mare lecţie de resuscitare din România, care se va desfăşura pe 28 mai la Arena Naţională şi ar putea să intre în Cartea Recordurilor.
25 Mai 2016, 20:30
Bihor
Jandarmii bihoreni au răspuns apelului iniţiat de Patriarhia Română de a dona sânge pentru bolnavii internaţi în spitale. Gestul oamenilor legii a fost de bun augur, întrucât Centrul de Transfuzii Sanguine Oradea are puţine stocuri de sânge.
25 Mai 2016, 19:49
Bihor
Alte şapte străzi din oraş vor intra de săptămâna viitoare în lucrări de reabilitare. Primăria a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru străzile Gheorghe Ţiţeica, Constantin Mille, Vasile Pârvan, Argeşului, Buzăului şi Piaţa Ghioceilor din Ioşia şi Cerbului din zona Dragoş Vodă. Durata de execuţie a lucrărilor este de trei luni.
25 Mai 2016, 18:51
Bihor
Constructorul a demontat miercuri schelele de pe faţada sălii de sport a Colegiului Emanuil Gojdu. Lucrările au cuprins înlocuirea tencuielii cu una nouă, refacerea profilelor şi vopsirea pereţilor. Reabilitarea faţadei sălii de sport se va încheia cu efectuarea tencuielilor poroase, vopsirea acestora şi racordarea jgheaburilor şi burlanelor la canalizarea pluvială din incinta liceului.
25 Mai 2016, 18:38
Bihor
O orădeancă în vârstă de 78 de ani, căzută în propriul apartament, a fost salvată de pompierii orădeni, care au intrat în locuinţă prin balcon. Salvatorii au fost chemaţi chiar de nepotul femeii, care a auzit-o strigând după ajutor.
25 Mai 2016, 18:05
Bihor
Orădenii care circulă cu mijloacele de transport în comun ale OTL sunt sfătuiţi de către transportatorul local să se sprijine de barele acestora pe tot parcursul călătoriei. În ultimele două săptămâni s-au înregistrat trei situaţii în care călătorii au căzut şi s-au rănit în autobuze şi tramvaie după ce şoferii, respectiv vatmanii acestora, au fost nevoiţi să frâneze brusc.
25 Mai 2016, 17:40
Bihor
Viceprimarul Huszar Istvan îşi doreşte o pistă de alergare modernă, în valoare de aproximativ 3,2 milioane euro, şi un bazin didactic de circa 1,5 milioane euro pentru Liceul cu Program Sportiv "Bihorul". Baza sportivă ar permite organizarea de competiţii sportive naţionale şi internaţionale şi ar putea fi folosită de toţi orădenii după orele de program ale elevilor.
25 Mai 2016, 17:04
Bihor
Doi vicepreşedinţi ai grupului de firme LCG Denmark sosiţi din Copenhaga au susţinut o conferinţă de presă cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, şi cu directorul Aeroportului orădean, Gheorghe Pasc, fără să facă, însă, mult-aşteptata dezvăluire a viitoarelor curse externe promise de autorităţile locale. Una ori mai multe rute vor putea fi stabilite abia săptămâna viitoare, după o întâlnire „decisivă” cu tour operatorii din Bihor, zic reprezentanţii grupului danez specializat, între altele, în consultanţă în transporturile aeriene.
25 Mai 2016, 16:45
Bihor
Juriştii Universităţii din Oradea au respins contestaţia depusă de profesorul Gheorghe Bumbu cu privire la decizia consiliului Facultăţii de Medicină şi Farmacie de a-i invalida dosarul de candidatură la decanat. În timp ce urologului îi mai rămâne doar posibilitatea de a contesta în instanţă hotărârea colegilor săi, la concursul programat la începutul lunii iunie au rămas ca singuri candidaţi actualul decan Florian Bodog şi chirurgul Adrian Maghiar.
25 Mai 2016, 16:16
Bihor
Unul dintre cei mai activi revoluţionari orădeni, Teodor Toderaş, s-a stins la vârsta de 58 de ani, după o scurtă, dar grea suferinţă. El a făcut parte din primul comitet comitet revoluţionar, înfiinţat la Oradea, în 22 decembrie 1989 şi este fost viceprimar al comunei Oşorhei.
25 Mai 2016, 15:20
Bihor
Buton de panică. Aşa se numeşte primul sistem intern de alertare din România, realizat în întregime de specialiştii IT ai Serviciului de Ambulanţă al judeţului Bihor şi funcţional începând de miercuri. În caz de accidente majore sau dezastre naturale, sistemul, care e unic în ţară, poate alerta prin apel simultan, întregul personal al Serviciului.
25 Mai 2016, 13:07
Bihor
Episcopul romano catolic Tempfli József s-a stins din viaţă miercuri. Anunţul a fost făcut de Episcopia Romano Catolică, potrivit căreia episcopul avea 86 de ani, era în al 54-lea an de preoţie şi în cel de-al 27-lea de episcopat.
25 Mai 2016, 12:34
Bihor
La finalul acestei săptămâni, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius organizează a treia ediţie a concursului de pescuit cu muscă artificială Cupa Liliacului Carpatin. Competiţia se va ţine pe Valea Iadului şi va constitui a patrua etapă a campionatului naţional.
25 Mai 2016, 12:01
Bihor
Numită de rectorul Constantin Bungău drept prorector responsabil de managementul resurselor materiale şi patrimoniu, funcţie pe care a ocupat-o şi în ultimii patru ani, Marcela Prada şi-a dat demisia din Senatul Universităţii. În locul ei, în for va intra un alt dascăl al Departamentului de Construcţii, Emil Gligor.
25 Mai 2016, 11:41
Bihor
Casei Judeţene de Pensii Bihor i-au fost repartizate 385 de bilete de tratament, pentru cea de-a opta serii din acest an, în 26 de staţiuni balneare de la munte şi de la mare. Beneficiarii acestor bilete, cu preţuri subvenţionate, pot fi pensionarii cu afecţiuni cronice.
25 Mai 2016, 08:53
Bihor
Niciun doctorand al Universităţii din Oradea nu va mai putea să-şi susţină teza de doctorat fără un aviz al Consiliului Şcolii Doctorale că nu a plagiat. Conform unor modificări aduse regulamentului pentru studii de doctorat, fiecare lucrare va fi verificată printr-un soft antiplagiat agreat de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Certificatelor şi Diplomelor Universitare.
25 Mai 2016, 08:29
Bihor
La admiterea din această vară, Universitatea din Oradea va avea disponibile 1.569 de locuri bugetate pentru studii de licenţă şi alte 752 pentru masterat. Liderii Universităţii le-au împărţit între facultăţi, stabilind astfel câte locuri fără taxă vor fi scoase la concurs la fiecare specializare în parte. Totodată, au stabilit şi nivelul taxelor pentru tinerii care nu vor prinde un loc bugetat.
24 Mai 2016, 20:33
Bihor
Investiţie de 2,3 milioane lei, parcul Salca II, cu cascadă şi amfiteatru, va fi dat în folosinţă săptămâna viitoare. Amenajat pe o suprafaţă de 2,2 hectare, parcul mai cuprinde, printre altele, o pergolă pe stâlpi ridicaţi din cărămidă, un foişor, trei locuri de joacă pentru copii, cu groapă de nisip, aparate specifice şi un labirint pe pavaj, similar celui verde amenajat în Parcul Salca I.
Bihor
Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea au lansat, marţi seară, un apel către orădeni să doneze sânge, deoarece stocurile centrului "sunt pe zero" şi, ca atare, nu pot fi onorate comenzile date de spitalele din oraş în cazuri extrem de grave. Cei care doresc să ajute pot dona sânge la sediul Centrului din strada Louis Pasteur nr. 30, de luni până vineri între orele 7.30 – 11.30.
24 Mai 2016, 18:33
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.0417 RON
  • 1 EUR = 4.5061 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON