Abonează-te la RSS
 
Ediția tipărită
 
   
 
Părerea noastră
 
folclor de bihor.jpg

Folclor
de Bihor

de Mircea Chirilă

M-am întrebat mereu de ce ofertele la licitaţii se trimit în dosare voluminoase, cu tabele şi calcule stufoase. Mai bine s-ar trimite pe portative, în cheia sol, nu cu cifre, ci cu note muzicale. Asta pentru că experienţa arată că mai toate licitaţiile sunt cu cântec.
 
 
zic si eu.jpg

Zic şi eu

de Adrian Criş

Un mult mai în vârstă cunoscut de-al meu, muncitor la Termoficare, îmi spunea zilele trecute că, lucrând la înlocuirea ţevilor ce ne transportă apa caldă şi, la iarnă, gigacaloriile în apartamente, un individ s-a oprit în dreptul său şi, tam-nesam, s-a pornit să-l înjure, că când aia a mamii lui o să-i "dea" înapoi apa caldă.
 
 

Cum a fost?

de Lucian Cremeneanu

În Parcul Nicolae Bălcescu a răsărit o scenă metalică gigantică. E argintie, sclipitoare şi cu acoperiş alb. La 10 metri de ea, un tobogan gonflabil roşu, mare şi el. În ambele locuri se joacă, dar nu în acelaşi fel. În vreme ce pe tobogan se caţără copii fericiţi de iluzia unui derdeluş în miez de vară, pe scenă 15 actori de la Teatrul Regina Maria pregătesc joaca din toamnă. Pe podeaua de sub monstrul metalic e un podium şi o mini-piramidă din scaune de lemn. În acest decor se naşte, în văzul lumii, o piesă de teatru.
 
 
 
     
 
Newsletter
 
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
   
 
Magazin
 
Angelina Jolie şi Brad Pitt, una dintre cele mai vânate pereche de celebrităţi din lume, s-au căsătorit sâmbătă într-o ceremonie discretă, care a avut loc în Franţa. La eveniment au participat cei şase copii ai lor şi câţiva apropiaţi.
 
Mai bine de 600 de femei trăiesc în oraşul Noiva do Cordeiro, aflat în sud-estul Braziliei. Ceea ce face un loc şi mai atractiv pentru burlaci este faptul că cele mai multe locuitoare au între 20 şi 35 de ani. În urmă cu aproape 20 de ani, când un pastor evanghelic care le impusese tot soiul de reguli a decedat, femeile din orăşel au decis să nu se mai lase conduse de vreun bărbat.
 
Amatorii de călătorii cu trenuri de lux vor putea să parcurgă traseul Budapesta-Teheran, cu două opriri şi în România, în curând. Preţul unei călătorii, care durează două săptămâni, variază între 10.000 şi 23.000 de euro.
 
   
 
Spune ce crezi
 
Consideraţi întemeiată decizia primăriei orădene de a nu mai finanţa clubul FC Bihor?
sau vezi rezultatele
 
     
 
Premiile lui Bihorel
 
Se ştie că Universitatea din Oradea o duce oricum, numai bine nu, din punct de vedere financiar. Drept urmare, nu mică a fost mirarea săptămâna trecută când în campus a descins o încărcătură de mare importanţă: un TIR cu bănci. Bineînţeles, bănci de şezut, care înlocuiesc vechiturile din anii 90, deşi, la drept vorbind, Universităţii i-ar fi priit mai bine o bancă ori mai multe care să-i dea credite pentru plata salariilor.
 
Orădenii care i-au dat "like" viceprimarului Ovidiu Mureşan pe pagina sa de Facebook au putut afla, la începutul săptămânii trecute, că vicele e back in business. Mai pe româneşte, că s-a întors dintr-o vacanţă petrecută în Turcia, concediu "binemeritat", după cum însuşi vicele a scris. Păi da, că doar nu-i uşor să tai panglici şi să zâmbeşti la poze zi de zi, la tot felul de evenimente!
 
Premiul "Parchet fără internet" se acordă purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Cristian Mihai Butaci, pentru condiţiile primitive în care lucrează. Vinerea trecută, când un reporter al BIHOREANULUI l-a contactat pentru a-i solicita informaţii despre o anchetă, procurorul s-a rezumat să citeze articolul 25 din Ghidul privind relaţia cu mass-media, care spune că nicio informaţie dintr-o anchetă nu poate fi făcută publică decât după începerea urmăririi penale. Apoi a inventat tot felul de scuze penibile.
 
   
 
De știut
 
mircea-dumitrescu.jpg

Bihoreanul
la medic

de Mircea Dumitrescu

Spectrul radiaţiei solare se compune din radiaţii infraroşii (57%), luminoase (41-42%) şi ultraviolete (1-2%). Intensitatea radiaţiei solare variază în raport cu zona geografică, relieful ei, anotimpul, gradul de poluare atmosferică etc.
 
 
mircea-ursuta.jpg

Avocatul Bihoreanului

de Mircea Ursuta

Aşa cum arătam săptămânile trecute, în această procedură se verifică dacă au fost respectate dispoziţiile legale de către procuror în faza de urmărire penală şi dacă probele au fost legal administrate.
 
 
 
     
Bihor
29.08.2014, 13:42
Organizat de Camera Agricolă Bihor, Consiliul Judeţean şi Universitatea Agricolă Regele Mihai din Timişoara, târgul Agro Bihor reuneşte, de vineri dimineaţă până duminică seară, peste 100 de expozanţi din ţară şi străinătate. Vizitatorii pot cumpăra de la utilaje agricole, echipamente şi accesorii până la animale, produse de origine animală, legume şi fructe. În prima seară, organizatorii oferă la Era Park şi un concert Aurel Tămaş.
 
29.08.2014, 11:36
Societatea Oradea Transport Local va pune în vânzare abonamentele cu reducere de 50% destinate elevilor începând din 1 septembrie. Cei care nu au carduri de călătorie le pot face la unul dintre cele patru puncte de preluare a datelor din oraş.
 
29.08.2014, 10:16
Aleşii locali au aprobat, joi, diminuarea preţului unui abonament în parcarea supraterană din strada Tribunalului, de la 130 la 90 lei, pe lună, după ce municipalitatea a constatat că prin noul parking bate vântul. Primarul Ilie Bolojan a declarat că tariful este unul "intermediar", care va mai putea fi modificat în perioada următoare, dar şi că în jurul parcării supraterane toate locurile de pe carosabil vor deveni galbene, mai precis cu durată limitată.
 
28.08.2014, 20:28
Consiliul Local a aprobat joi cu unanimitate de voturi indicatorii tehnico-economici ai unui sistem informatic management al contoarelor de energie termică, investiţie în valoare de 4,7 milioane euro, astfel că nu va mai fi nevoie ca angajaţii să intre în curţile oamenilor pentru a le citi. Aleşii au mai hotărât majorarea la 263,7 lei a gigacaloriei facturată agenţilor economici şi păstrarea preţului de facturare către populaţie la 240 lei prin creşterea subvenţiei acordate de la bugetul local şi înfiinţarea consorţiului format din spitalele Clinic Judeţean de Urgenţă şi Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu".
 
28.08.2014, 18:41
Primăria îi va taxa pe proprietarii de clădiri monument istoric din centrul Oradiei care nu vor să-şi reabiliteze faţadele. Conform legii, municipalitatea a hotărât joi ca, în aceste cazuri, să realizeze lucrările pe cheltuială proprie, urmând să-şi recupere banii din vânzarea apartamentelor datornicilor. Este cazul Palatului Apollo din strada Republicii.
 
28.08.2014, 18:27
Circa 35 de reprezentanţi ai Centrului Creştin Salem au protestat în şedinţa Consiliului Local de joi împotriva proiectului de hotărâre privind reîncadrarea unei suprafeţe de teren din curtea Liceului Teologic Penticostal Betel din imediata vecinătate din categoria drum public în curţi construcţii. Protestatarii se tem că, odată desfiinţat drumul, Primăria va construi altul pe terenul lor, în urma unei proceduri de expropriere. După discuţii prelungite, proiectul a fost respins de către Consiliul Local.
 
28.08.2014, 17:44
O femeie şi pasagerul ei au fost răniţi în urma unui accident rutier petrecut joi la prânz, la intersecţia străzilor Calea Clujului cu Gutenberg, după ce un alt şofer a trecut pe roşu, iar ea nu a acordat prioritate, deşi era obligată, fiindcă vira la stânga.
 
28.08.2014, 17:09
Administraţia Domeniului Public Oradea are, începând de joi, tarife şi pentru capturarea şi cazarea câinilor fără stăpân din localităţile limitrofe municipiului. Comuna Sânmartin este prima care a cerut ajutorul hingherilor din Oradea.
 
28.08.2014, 15:41
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a declarat joi că Ordonanţa de Guvern care legalizează traseismul politic al aleşilor locali a fost dată pentru că "domnul Ponta se teme că nu va câştiga alegerile". Edilul a mai afirmat că actul este "nedemocratic" şi va afecta "autoritatea şi credibilitatea Guvernului României".
 
28.08.2014, 14:49
Udemerista Vig Hajnalka şi democrat-liberalul Ioan Bârsan au depus joi, în deschiderea şedinţei de Consiliu Local, jurământul de ales local. Cei doi au ocupat locurile vacantate prin demisie de Iulius Delorean, numit subprefect de Bihor, şi Cristian Ile, eliminat din PDL pentru neplata cotizaţiei.
 
28.08.2014, 12:58
Senatorul PNL Bihor Cristian Bodea a anunţat că săptămâna viitoare va propune grupurilor liberal şi democrat-liberal din Senat depunerea unei moţiuni pentru demisia vicepremierului Liviu Dragnea, autorul proiectului Ordonanţei de Guvern care legiferează traseismul aleşilor locali, numindu-l "derbedeu", "cămătar de primari" şi "măcelar al democraţiei din România". Justificându-şi limbajul dur, Bodea a spus că "nimeni nu a scăpat de sabia tătarilor prin meditaţie, levitaţie şi rugăciune", aşa că luptă cu PSD-iştii cu armele lor.
 
28.08.2014, 09:55
ERA Park Oradea va deveni, pentru câteva zile, "capitala" agricultorilor de pretutindeni. Concurs de atelaje, expoziţii de animale, prezentări de utilaje agricole, plimbări cu poneii pentru copii, dar şi un concert cu Aurel Tămaş sunt principalele atracţii ale târgului Agro Bihor, ce se va desfăşura în perioada 29-31 august în parcarea centrului comercial.
 
28.08.2014, 08:40
Lansat pe 2 iunie la Bucureşti, noul Renault Twizy, un simbol al revoluției în mobilitatea urbană, 100% electric, este disponibil, începând de miercuri, şi la dealerul Auto Bara & Co din Şoseaua Borşului. Noul model costă pentru clienţii din România 7.000 de euro cu TVA inclus, plus chiria lunară a bateriei.
 
27.08.2014, 19:05
Regionalizarea se execută, nu se discută! Acesta e „principiul" ce călăuzeşte conducerea ANAF, care intenţionează să mute la Cluj sediul şi personalul Direcţiei Regionale Vamale Oradea. Pentru că efectele vor fi nefaste atât pentru ei, deoarece le vor fi date peste cap vieţile, cât şi pentru bugetul public, care va fi grevat cu noi şi inutile cheltuieli, cei 36 de salariaţi au organizat miercuri un protest în faţa instituţiei.
 
27.08.2014, 18:01
Administraţia Imobiliară Oradea desfăşoară în paralel reparaţii curente la 27 de şcoli şi grădiniţe şi reparaţii capitale la alte şapte obiective. Bugetul total se ridică la 3,5 milioane lei, astfel încât instituţiile şcolare să îşi poată relua fără probleme activitatea la 15 septembrie. Excepţie de la acest termen limită vor face liceele Ortodox, Baptist şi Onisifor Ghibu, unde lucrările se vor întinde până la sfârşitul lunii din cauză că licitaţiile au fost reluate din lipsă de ofertanţi.
 
27.08.2014, 16:51
Iniţiativă interesantă a prefectului Claudiu Pop, care a organizat - pentru prima oară în Bihor - o reuniune a Colegiului Prefectural într-o comună din judeţ. Astfel, şefii de instituţii guvernamentale şi companii publice au avut de răspuns şi de oferit explicaţii pe marginea problemelor pe care le-au ridicat primarii, consilierii locali şi localnicii înşişi din zona Aleşd, în cadrul unei şedinţe a desfăşurate miercuri la Primăria din Ţeţchea.
 
27.08.2014, 16:00
130 de lei este un preţ prea mare pentru un loc în parcarea supraetajată. De la începutul lunii august, doar trei orădeni şi-au plătit abonament întreg în parkingul din strada Tribunalului, respectiv şapte şi-au făcut abonament pentru riverani. Ca atare, municipalitatea vrea să reducă tariful la 90 de lei.
 
27.08.2014, 12:40
Aşa cum nu tot ce zboară se mânăncă, nu tot ce este „la reducere" costă neapărat mai puţin. Aceasta e concluzia inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor Bihor, după efectuarea unui control pe tema vânzărilor promoţionale la 47 de comercianţi locali, soldat cu amenzi de aproape 130.000 lei la 42 dintre ei.
 
27.08.2014, 12:10
Sfârşit tragic pentru un bărbat al cărui trup a fost scos fără viaţă din Crişul Repede marţi după amiază, de pompieri. Deocamdată bărbatul nu a fost identificat şi poliţiştii au deschis o anchetă, atât pentru a afla numele acestuia, cât şi pentru a stabili împrejurările decesului acestuia.
 
27.08.2014, 09:54
Centrul de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă şi-a deschis în comunele Remetea şi Roşia două centre de închiriere biciclete pentru turiştii care vor să viziteze pe două roţi Munţii Bihor şi Pădurea Craiului. Cele 12 biciclete mountain bike, complet echipate, pot fi închiriate pentru 5 lei pe oră sau 30 lei pe zi. Deschiderea centrelor a fost posibilă cu ajutorul unui grant de 123.000 euro acordat prin Fondul ONG în România.
 
26.08.2014, 19:36
Pentru a veni în întâmpinarea celor care iubesc mobila de artă, Simex a lansat campania de reduceri de 15% la orice garnitură completă din paleta proprie de moblier. Astfel că, dacă intenţionaţi să vă mobilaţi locuinţa în această perioadă, vesatilitatea estetică şi eleganţa debordantă a colecţiilor Simex din lemn masiv vor constitui cea mai bună alegere pentru un interior amenajat cu mult bun gust şi rafinament.
 
26.08.2014, 17:48
Rivalii din PPMT afirmă că vor să aibă un candidat propriu la Preşedinţia României deoarece UDMR a "vândut" interesele maghiarimii PSD-ului. Cine susţine candidatura lui Kelemen Hunor îl sprijină de fapt pe Victor Ponta, spune Csomortanyi Istvan, amintind că UDMR a susţinut mereu candidaţii PSD. La rându-i, Laszlo Tokes spune că îl ajută pe candidatul PPMT, Szilagyi Zsolt, deoarece UDMR are o singură "doctrină": să participe la guvernare cu orice preţ.
 
26.08.2014, 15:29
Printr-o recentă dispoziţie (Ordinul nr. 930/2014) a Ministerului Sănătăţii, personalul şi administratorii saloanelor de tatuaj, piercing şi implant dermal sunt obligaţi să respecte noi reguli de autorizare şi de funcţionare din punct de vedere al siguranţei sanitare. Noile obligaţii intră în vigoare din data de 18 septembrie, până la care toate unităţile de acest tip, inclusiv cele deja deschise, trebuie să se conformeze, avertizează Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
 
26.08.2014, 14:44
Eurodeputatul Laszlo Tokes consideră "ruşinos" un avertisment prin care Primăria Oradea l-a informat că riscă o amendă între 30.000 şi 50.000 lei pentru arborarea steagului secuiesc, în cazul în care nu va demonta acest însemn de pe balconul biroului său din strada Jean Calvin. Motivul invocat e încălcarea legislaţiei privind mijloacele de publicitate, ceea ce l-a făcut pe Tokes să spună că avertismentul semnat de primarul Ilie Bolojan este "jignitor" la adresa maghiarimii şi secuimii.
 
26.08.2014, 13:55
Nicolae Alexandru Varga, soţul deputatei PNL Lucia Varga, a fost înlocuit din funcţia de inginer-şef al Hidroelectrica Oradea, după ce administratorul judiciar al companiei a constatat unele "disfuncţionalităţi" în managmentul acestei uzine. În locul său a fost pus Petru Ioan Vereş.
 
26.08.2014, 12:32
Plictis mare la reuniunea de marţi a deliberativului judeţean. După ce a început cu o întârziere de 20 de minute, timp în care vicepreşedintele Alexandru Kiss a discutat cu aleşii UDMR, ceea ce putea justifica estimarea că ar urma să fie supusă la vot schimbarea celuilalt vicepreşedinte, PSD-istul Ioan Mang, şedinţa Consiliului Judeţean a decurs fără nicio polemică şi, în alte 20 de minute, s-a încheiat cu adoptarea a 28 de hotărâri.
 
26.08.2014, 11:03
Reprezentanţii municipalităţii au semnat cererea de finanţare pentru reabilitarea a încă şapte blocuri de locuinţe din zona Ioşia Nord. Valoarea totală a cererii este de 2,4 milioane lei, din care 1,1 milioane lei, fonduri nerambursabile. Municipalitatea a finalizat documentaţiile tehnico-economice pentru reabilitarea a 120 de blocuri şi face un apel la reprezentanţii asociaţiilor să le aprobe în timp util, astfel încât să se poată depune înainte de termenul limită de 15 septembrie.
 
25.08.2014, 19:11
Primăria a predat luni asocierii formate din firmele Bilfinger Baugessellschaft şi Corporate Management Solution amplasamentul pentru demararea lucrărilor la viitorul pasaj suprateran pe care şoseaua de centură va traversa giraţia de la intersecţia cu DN 76 din Nufărul. Constructorul va începe organizarea de şantier din 1 septembrie şi va începe lucrările la pod începând din 10 septembrie. Investiţia se ridică la 17,1 milioane lei, fără TVA.
 
25.08.2014, 18:39
Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a declarat luni că instituţia şi-a prezentat opţiunea de a renunţa la custodia rezervaţiei Pârâul Peţea, al cărei lac este secat, nu pentru a "fugi de responsabilitate", ci "pentru a-i responsabiliza pe ceilalţi", referindu-se la Ministerul Mediului şi ANRM, care "au pârghiile necesare" pentru a remedia situaţia. Chiriac a exemplificat că, în ciuda situaţiei, MŢC a reuşit să conserve atât roşioara lui Racoviţă şi melcul Melanopsis, cât şi nufărul termal.
 
25.08.2014, 16:29
Victoraş Micula, fiul milionarului Viorel Micula, a fost eliminat, luni, de la proba scrisă la Limba şi literatura română din cea de a doua sesiune a Bacalaureatului, după ce profesorii supraveghetori de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, unde acesta a susţinut proba, l-au prins încercând să copieze din fiţuici.
 
 
Foto Bihoreanul
 
Noul Twizy: 100% electric, 100% revoluționar, 100% Renault! De acum e disponibil şi la Auto Bara (FOTO)
 
Actual
 
Politicienii, tot politicieni. După ce în urmă cu două săptămâni îşi anunţa candidatura ca independent, din orgoliu, pentru că, deşi fusese desemnat candidat oficial din partea partidului, PMP-iştii şi-o doreau pe Elena Udrea la Preşedinţie, Cristian Diaconescu s-a sucit, joi, de tot, ieşind în public şi exprimându-şi public susţinerea pentru fosta "blondă de la Cotroceni".
 
Ordonanţa de Urgenţă care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată, joi, de Guvern. Astfel, dacă până acum primarii care migrau la alt partid îşi pierdeau mandatul, edilii au la dispoziţie o lună şi jumătate în care au posibilitatea să îşi aleagă partidul fără să îşi piardă mandatul.
 
În opinia diplomaţiei americane, inaugurarea conductei de gaze naturale Iaşi-Ungheni va spori securitatea energetică în regiune, iar, ca atare, Statele Unite au felicitat România şi Republica Moldova pentru realizarea acesteia.
 
 
 
 
Anunțuri gratuite
 
 
Sport
 
Mai mulți sportivi orădeni participă în acest sfârșit de săptămână la București, la întrecerile Cupei României de atletism. Competiția este una pilot și reunește cei mai buni sportivi, împărțiți pe echipe regionale. Bihoreni fac echipă cu clujenii, sălăjenii, sătmărenii și maramureșenii. Din Oradea, printre participanți se numără Dorina Korozsi, Alex, Meheș, Cornelia Deiac, Hallai Erika, Laviniu Chiș și Sergiu Perțe.
 
Handbaliştii de la CSM Oradea şi-au aflat programul competiţional în noua ediţie de campionat. Orădenii vor juca primele meciuri din Seria a II-a a Diviziei A în deplasare, pe terenul celor de la CSU Craiova şi Poli Timişoara. Campionatul va debuta pe 13 septembrie, iar primul meci de acasă este programat pentru 27 septembrie, cu CSM Satu Mare.
 
Aflată la prima participare la un Campionat Mondial de seniori, judoka orădeană Larisa Florian a părăsit întrecerile din Rusia, de la Celiabinsk, din turul al doilea al categoriei 52 kg. La aceeași categorie, sportiva Andreea Chițu a scris istorie pentru România, reușind să cucerească medalia de argint și să aducă, în premieră pentru judo-ul feminin românesc, titlul de vicecampioană mondială.
 
 
Bihoreanul TV
 
Se încarcă...
Se încarcă...
 
Oradea noastră
 
Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională este fără doar şi poate cea mai importantă structură a Primăriei Oradea, având pe mână, în acest an, 84% din bugetul de investiţii al oraşului. În spatele acestor proiecte stau 15 funcţionari care, spune şeful Direcţiei, Marius Moş, se străduiesc să găsească soluţii pentru toate problemele. Aşa ajung, pe rând şi de nevoie, să fie pricepuţi în inginerie, medicină, infrastructură rutieră...
 
Înainte de a da un verdict referitor la moda orădeană, mă simt datoare să aştern motivele pentru care aş fi îndreptăţită să scriu despre două subiecte fascinante: beauty&fashion. De nouă ani cochetez cu moda, iar elementele care ţin de stil, eleganţă şi frumuseţe şi-au făcut un loc din ce în ce mai mare în viaţa mea. Am învăţat că a da naştere unui outfit nu se rezumă la punerea laolaltă a unor simple obiecte vestimentare, ci presupune crearea unui tot unitar...
 
Orădenii s-au obişnuit deja să vadă, de-a lungul Crişului Repede, cupluri de lebede ori de raţe sălbatice acomodate cu agitaţia oraşului, ba chiar dând impresia că le place. Ce nu ştiu locuitorii oraşului este că, dacă merg spre graniţa cu Ungaria şi au răbdare să zăbovească pe malurile lacurilor artificiale formate în zonă, vor da de o adevărată expoziţie de păsări!
 
 
Vremea în Oradea
 
Acum în Oradea sunt 24° C

   Fenomene meteo:
   Umiditatea: 38 %
    Viteza vântului: 8.05 km/h

 
Prognoza:
 
Sâmbătă    - Senin, Temperatura 27° C
 
Curs valutar
 
   Curs BNR, vineri, august 29,2014
      1 USD = 3,3329 RON   
      1 EUR = 4,4008 RON   
      1 HUF = 0,0140 RON   
convertor valutar
 
Horoscop