Abonează-te la RSS
 
Ediția tipărită
 
   
 
Părerea noastră
 
folclor de bihor.jpg

Folclor
de Bihor

de Mircea Chirilă

Nici un bihorean n-a ajuns la înalta demnitate pe care a atins-o doamna Rozalia Biro, fosta noastră viceprimăriţă. Nu mă surprinde numirea unui udemerist la Cultură, dar e ciudat că preşedintele Kelemen Hunor, extrem de prudent cu oamenii pe care-i bagă în faţă, alege o persoană controversată. Sau poate prin manevra asta vrea să dea o lovitură organizaţiei UDMR Bihor, discreditând-o?
 
 
zic si eu.jpg

Zic şi eu

de Adrian Criş

Miercurea trecută, la o lună după ce Primăria Oradea anunţa Consiliul Judeţean că din toamnă nu va mai finanţa "clubul-fanion al judeţului", preşedintele CJ, Cornel Popa, dădea un semnal public de solidaritate cu sportivii şi stafful tehnic al FC Bihor. De buna-credinţă a preşedintelui CJ eu, unul, nu mă îndoiesc. Totuşi, de la a vrea până la a putea e cale lungă.
 
 

Cum a fost?

de Lucian Cremeneanu

S-a vrut a fi cel mai tare eveniment monden al săptămânii trecute, dacă nu chiar al verii. Dar n-a fost să fie! Sensation in White (Senzaţie în alb), pornit din Olanda, ajuns în 2012 şi în România, înseamnă muzică electronică, DJ, animatoare, dans, distracţie şi îmbrăcăminte obligatoriu albă. Replica pusă la cale în complexul Aqua Park President din Băile Felix a fost gândită ca un mare succes.
 
 
 
     
 
Newsletter
 
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
   
 
Magazin
 
Sabina Altynbekova, în vârstă de 18 ani, este voleibalistă profesionistă, însă întâmpină probleme deoarece antrenorul ei precum şi colegele consideră că este prea sexy pe teren şi că spectatorii se uită doar la ea.
 
Cântăreaţa columbiană Shakira şi fotbalistul formaţiei FC Barcelona, Gerard Pique, vor deveni din nou părinţi. Artista ar urma să nască o fetiţă în ianuarie 2015, a declarat public Carlos Vives, un apropiat al acesteia.
 
După ce a făcut mai multe experimente de altoire, un profesor universitar din SUA a reuşit să obţină un pom care face nu mai puţin de 40 de fructe diferite. 16 asemenea copaci mutanţi au fost amplasţi în muzee şi centre comunitare.
 
   
 
Spune ce crezi
 
Consideraţi întemeiată decizia primăriei orădene de a nu mai finanţa clubul FC Bihor?
sau vezi rezultatele
 
     
 
Premiile lui Bihorel
 
La bogătaşi până şi jelania se face altfel. După ce n-a reuşit să ia examenul de Bacalaureat, obţinând doar 4,4 la limba română, şi asta după contestaţie, căci iniţial primise doar 4 "curat", Victoraş, moştenitorul lui Viorel Micula, nu pare să fie deloc marcat de eşec.
 
Adaptarea este mama supravieţuirii. Cum Termoficare Oradea opreşte apa caldă tot la câteva zile, iar în contextul scumpirii gazului şi curentului electric, aragazul şi reşoul au încetat să mai fie o soluţie pentru încălzirea apei de baie, o orădeancă a găsit cea mai bună soluţie să se spele gratis. Joia trecută, la orele prânzului, o femeie de vârstă mijlocie, în cămaşă şi pantaloni scurţi, se scălda liniştită în Criş, lângă Podul Ferdinand, chiar sub geamurile primarului Ilie Bolojan.
 
Deşi n-au avut nicio problemă în împărţirea serviciilor guvernamentale deconcentrate din judeţ cu tovarăşii de la UDMR, UNPR, PC şi PPDD, pesediştii se ceartă între ei pe numele celor care să primească fotoliile de şefi la instituţiile care le revin.
 
   
 
De știut
 
mircea-dumitrescu.jpg

Bihoreanul
la medic

de Mircea Dumitrescu

În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
 
 
mircea-ursuta.jpg

Avocatul Bihoreanului

de Mircea Ursuta

Deşi până acum nu m-am referit niciodată la problemele juridice de interes local, scandalul public legat de problema parcărilor în Oradea impune anumite precizări din punct de vedere juridic. Teoretic, instituţiile implicate (Prefectul, Primarul şi Consiliul Local) ar trebui să aştepte soluţia instanţelor de judecată pentru a vedea dacă se impune corectarea regulamentului de parcare şi în ce mod. Practic acest lucru ar însemna să se aştepte cel puţin un an menţinându-se un haos ce nu poate fi tolerat.
 
 
 
     
Bihor
28.07.2014, 13:11
Custode al Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea, unde se află şi lacul cu nuferi termali Ochiul Mare, Muzeul Ţării Crişurilor a trimis Ministerului Mediului o solicitare de renunţare la acest contract. "Să-l preia cine are puterea de gestionare a apei termale", spune directorul Aurel Chiriac.
 
28.07.2014, 12:20
Un consilier judeţean ales în vara anului 2012 pe lista de candidaţi a PDL Bihor a fost exclus din partid şi, ca urmare, a rămas şi fără mandatul încredinţa de alegători, deoarece nu şi-a achitat birul către partid. Mai exact, nu şi-a plătit, timp de mai bine de un an, cotizaţia lunară către trezoreria PDL, al cărei cuantum este de doar 100 lei.
 
28.07.2014, 11:20
Zona Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea a fost, luni dimineaţă, cea mai aglomerată din oraş. Sute de tineri plini de emoţii, însoţiţi de părinţi chiar şi mai emoţionaţi, au susţinut examenul de admitere la facultate. Emoţiile sunt justificate, dat fiind că la specializarea Medicină candidează patru pe un loc. Concurenţă mare este însă şi la celelalte specializări ale facultăţii.
 
27.07.2014, 10:38
Locuitorii străzilor Dacia, Aluminei, Sovata şi Aleea Tuşnadului rămân luni şi marţi fără apă caldă. Termoficare Oradea întrerupe furnizarea serviciilor prin punctele termice 101, 102, 108, 109 şi 125 pentru lucrări la reţea în cadrul proiectului european privind înlocuirea a 17,5 kilometri de reţea magistrală.
 
26.07.2014, 19:15
Administraţia Imobiliară Oradea vrea să reia de la 1 august activitatea de control a ocupării legale a parcărilor, suspendată temporar. Amenda de 45 lei pentru staţionare fără plata parcării în loc marcat a fost înlocuită cu sancţiuni între 150 şi 500 lei, cu posibilitatea achitării a 75 de lei în termen de 48 de ore de la comunicarea procesului verbal.
 
26.07.2014, 17:50
AJOFM Bihor şi AJOFM Neamţ, împreună cu două firme de recrutare de personal, au dat startul unui proiect de 13 milioane de lei, cu finanţare europeană, menit să consilieze 1.200 de persoane în căutarea unui loc de muncă şi să înscrie la cursuri de formare profesională alte aproape 1.000 de persoane.
 
26.07.2014, 15:36
Cu mai puţin de o săptămână înainte să fie nominalizată ca ministru al Culturii şi vicepremier al României pentru a putea fi numită prin decret prezidenţial, senatoarea UDMR Bihor Rozalia Biro a afirmat că va continua "proiectele domnului preşedinte Kelemen Hunor" şi a etalat câteva din intenţiile sale la conducerea Ministerului. De asemenea, ea a dezvăluit ce "merite culturale" a avut ca viceprimar, în organizarea unor evenimente, dar şi ce fapte de cultură a sponsorizat personal, toate fiind, evident, destinate comunităţii maghiare din Oradea.
 
25.07.2014, 17:12
Criticată pentru că şi-a pus în autobiografie cunoaşterea limbii române ca "limbă străină", la "nivel superior", senatoarea UDMR Bihor Rozalia Biro a anunţat că şi-a corectat CV-ul. "A fost o greşeală", susţine Biro, spunând că îşi asumă româna ca "limbă de cetăţean".
 
25.07.2014, 16:05
Poliţiştii de frontieră bihoreni au sărbătorit vineri dimineaţa, într-o şedinţă festivă, împlinirea a 150 de ani de existenţă a Poliţiei de Frontieră în România. În cadrul evenimentului au fost avansaţi în grad înainte de termen 7 ofiţeri şi 20 de agenţi ai Inspectoratului Teritorial Oradea.
 
25.07.2014, 14:02
Senatorul UDMR Bihor Rozalia Biro a explicat vineri, "pentru prima şi ultima oară", cum a scăpat de dosarul penal al DNA pentru abuz în funcţie chiar cu o săptămână înainte ca liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, s-o propună ca viitor ministru al Culturii şi vicepremier al României. Detaliu important, politicianul a afirmat că nici măcar nu fusese audiată vreodată în acest dosar!
 
25.07.2014, 11:55
Mai puţin de jumătate din profesorii bihoreni care au susţinut examenul de titularizare au luat nota minimă de 7, în timp ce zece dascăli au reuşit performanţa de a obţine nota maximă, 10. Cadrele didactice nemulţumite de notele luate pot depune contestaţii vineri şi sâmbătă.
 
24.07.2014, 16:58
Zece asociaţii de proprietari din Oradea şi 30 de orădeni care locuiesc la casă sunt premiaţi de Eco Bihor pentru că respectă sistemul de colectare selectivă şi trimit la reciclare cantităţi mari de deşeuri reciclabile. În timp de orădenii de la case primesc un recipient în care să-şi facă singuri compost, cei de la blocuri se aleg cu închiderea automată a ţarcurilor pentru pubele. Sistem care, spun edilii oraşului, va trebui extins la toate asociaţiile.
 
24.07.2014, 14:52
Aflat la Oradea, unde timp de două zile se desfăşoară o reuniune a şefilor Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din toate judeţele ţării, preşedintele Autorităţii Naţionale de resort, Vlad Mănăstireanu, a anunţat reorganizarea acestei instituţii şi noi reguli pentru circulaţia medicamentelor de uz veterinar. DSVSA-urile vor avea compartimente de Poliţia Animalelor şi Antifraudă, iar antibioticele pentru animale se vor comercializa doar sub controlul medicilor veterinari.
 
24.07.2014, 13:40
89 de candidaţi bihoreni ai examenului de definitivat au contestat notele depuse, iar 46 din contestaţii au fost admise. Astfel, încă opt cadre didactice au promovat examenul, numărul total al dascălilor cu note peste 8 crescând la 192.
 
24.07.2014, 11:44
Veşti bune pentru 244 de bihoreni: dosarele pe care le-au depus în 2011 în programul Casa Verde, pentru instalarea sistemelor de încălzire care folosesc energia regenerabilă, au fost aprobate acum, odată ce programul s-a reluat. Astfel, ei au la dispoziţie 60 de zile să semneze contractul de finanţare.
 
24.07.2014, 10:56
ERA Park le oferă clienţilor săi o vacanţă plină cu reduceri! Majoritatea magazinelor din centrul comercial au dat startul promoţiilor pentru buzunarul oricui, în cadrul campaniei "Cumpărături isteţe în familie". Unele oferă promoţii chiar şi de 50%.
 
23.07.2014, 19:55
După ce marţi seară premierul Victor Ponta a prezentat cifrele pe care nu i le-a spus preşedintelui Traian Băsescu, despre efectele ori consecinţele reducerii CAS, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a repetat şi în teritoriu informaţiile. Ca om de afaceri, Mang a subliniat că ştie că toţi investitorii îşi doresc această măsură.
 
23.07.2014, 18:53
Electrocentrale întrerupe joi între orele 8 - 20 furnizarea apei calde către consumatorii din comuna Sânmartin, inclusiv cei din staţiunea Băile Felix, pentru eliminarea unei avarii apărute pe Magistrala 4 din vecinătatea CET II.
 
23.07.2014, 17:40
Senatul Universităţii din Oradea şi-a dat acordul, în această săptămână, pentru înfiinţarea a două noi structuri în cadrul instituţiei: un centru de pregătire pentru elevii care nu au promovat Bacalaureatul şi un colegiu de cursuri postliceale. În timp ce facultăţile au făcut deja propuneri de cursuri pentru noile structuri, acestea nu funcţionează încă, deoarece Ministerul Educaţiei nu a prezentat încă metodologiile de organizare.
 
23.07.2014, 15:38
La cinci luni de la demararea lucrărilor, muncitorii firmei Constructorul Sălard au dat jos schelele şi plasele de protecţie de pe un tronson al faţadei Hotelului Vulturul Negru. Astfel, pe partea dinspre liniile de tramvai, faţada palatului este complet reabilitată.
 
23.07.2014, 14:55
Din toamnă, elevii din 17 comune bihorene vor ajunge mai uşor la şcoală. Ministerul Dezvoltării trimite în Bihor 17 microbuze şcolare pentru tot atâtea comune, iar politicienii promit că în toamnă în judeţ vor mai ajunge 32 de microbuze.
 
23.07.2014, 12:41
Universitatea din Oradea vrea să-şi fidelizeze studenţii cu reduceri financiare. Mai precis, absolvenţii de studii de licenţă sau de masterat ar putea să urmeze o a doua specializare plătind doar jumătate din taxa de şcolarizare.
 
23.07.2014, 11:45
Reţinut şi apoi arestat pentru că ar fi luat şi intermediat şpagă, directorul suspendat al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna din Oradea, Răzvan Vonea, încearcă să scape din arest. După ce a contestat mandatul emis pe numele său, fără succes, Vonea a cerut să fie eliberat sub control judiciar, pe cauţiune.
 
22.07.2014, 19:11
Compania orădeană RDS-RCS a concesionat de la Primărie, prin negociere directă, 100.000 metri pătraţi de teren pe care va amenaja 150 kilometri de canalizaţie subterană în care vor fi trase toate cablurile de pe faţadele clădirilor din zona centrală. Investitorul va plăti municipalităţii o redevenţă de 60.000 euro pe an, vreme de 40 de ani.
 
22.07.2014, 17:49
Un bărbat bănuit că şterpelea tot felul de bunuri de la clienţii ştrandului din Aleşd a fost depistat şi este cercetat de poliţişti. Aceştia au reuşit să recupereze de la suspect şi câteva dintre obiectele şi suma de bani "produsă" într-o "zi de muncă".
 
22.07.2014, 17:03
Sebastian Bălan, moldoveanul suspectat că şi-a ucis soţia, o orădeancă însărcinată în luna a şaptea, şi pe cei doi copii ai lor, în Franţa, s-a predat în cursul zilei de luni. Bărbatul era căutat de vineri seară şi a fost plasat în arest preventiv.
 
22.07.2014, 15:46
Consilierii locali au mandatat luni conducerea Electrocentrale să tranzacţioneze certificatele de CO2 care trebuie predate de CET în aprilie 2015. Aleşii orădenilor au mai aprobat tarifele de închiriere a spaţiilor de la parcarea supraetajată şi fostul centru Ady Endre, organizarea unui concurs pentru realizarea unei statui a omului politic IC Brătianu, amenajarea unei terase de alimentaţie publică în strada Zorelelor şi majorarea pragului pentru care este necesar avizul Comisiei municipale de monitorizare a achiziţiilor de la 75.000 euro la 100.000 euro.
 
22.07.2014, 12:30
Administraţia Domeniului Public Oradea investeşte aproape 5.000 de euro în amenajarea unei instalaţii paratrăsnet care are rolul de a proteja construcţiile, persoanele şi sistemele electrice şi electronice din Piaţa Cetate. Măsura a fost aprobată, luni, cu unanimitate de voturi.
 
22.07.2014, 10:55
Consiliul Local a aprobat luni strategia de alipire a comunei Sânmartin la Oradea. Potrivit proiectului, Primăria va cere garantarea prin lege a promisiunii că impozitele din comună vor rămâne nemodificate vreme de 10 ani, după care vor creşte gradual în cinci ani la nivelul din Oradea, bugetul municipiului va suporta toate costurile cu preschimbarea actelor locuitorilor comunei, iar restricţiile privind creşterea animalelor şi cultivarea plantelor nu se vor aplica satelor din comună încă 15 ani după unificare.
 
22.07.2014, 08:50
După ce municipalitatea a comunicat abrogarea unei dispoziţii a primarului în legătură cu parcările galbene, iar aleşii locali au adoptat luni o serie de hotărâri menite să stingă conflictul între instituţii, subprefectul Cristian Bitea a salutat atitudinea "proximă şi necesară" a municipalităţii, dar cu rezerve, atenţionând că va monitoriza cu atenţie acţiunile edililor.
 
 
Foto Bihoreanul
 
Nuferi "la borcan": Doi cercetători orădeni salvează nufărul termal de la dispariţie, cultivându-l in vitro (FOTO)
 
Actual
 
Persoanele care deţin mai multe proprietăţi în afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar, conform sistemului aplicat în ultimii ani, această impunere urmând să fie eliminată de anul viitor, prin noul Cod Fiscal.
 
O româncă a murit şi alţi patru, între care un copil, au fost răniţi în urma unui accident care a avut loc sâmbătă, pe autostrada M3 din Ungaria, în dreptul localităţii Hejőkürt, la 150 de kilometri depărtare de Budapesta, spre graniţa cu România. Maşina în care se aflau a intrat pe contrasens şi s-a rostogolit în afara drumului.
 
PNL şi PDL s-au reunit sâmbătă pentru a spune "Da" fuziunii celor două formaţiuni, semnând, astfel, "certificatul de naştere" al noului partid de centru-dreapta. Inedit a fost că, la intonarea imnului, acesta a conţinut două strofe, respectiv prima şi a treia, fiind omisă a doua strofă care conţine cuvintele "un nume de Traian".
 
 
 
 
Anunțuri gratuite
 
 
Sport
 
Campionatul European de baschet feminin U18 - Divizia B, care a avut loc la Oradea şi Timişoara, s-a încheiat duminică seară, când în Arena "Antonio Alexe", în finala competiţiei, Ungaria a învins Estonia, cu scorul de 58-52. În finala mică, Israelul a învins Letonia şi, alături de finaliste, a obţinut promovarea în Divizia A. Echipa României a încheiat turneul pe locul 12 din 17 participante.
 
Membrii Biroului Federal al Federaţiei Române de Baschet s-au reunit vineri la Oradea, unde au stabilit programul competiţional din Liga Naţională şi Cupa României, atât la masculin, cât şi la feminin. Dacă fetele de la CSU Oradea vor debuta în noul sezon în deplasare, la Braşov, cu Olimpia, pentru băieţii de la CSM Oradea, noul sezon se va deschide cu jocul din primul tur al Cupei României, cu CSU Sibiu. Noul sezon competiţional al baschetului românesc va debuta la sfârşitul lunii septembrie.
 
Luptătorul orădean Alexandru Lungu şi-a anunţat o revenire spectaculoasă în luptele de cuşcă. Astfel, luni, 4 august, el se va bate cu Tomasz Czerwinski în Piaţeta Casino din Mamaia. "Muntele Bihorului" şi-a speriat deja rivalii, în videoclipul de prezentare al galei, unde a îmbrăcat un costum de războinic viking. Evenimentul va fi transmis în direct de Sport.ro şi Neptun Tv.
 
 
Bihoreanul TV
 
Se încarcă...
Se încarcă...
 
Oradea noastră
 
De-a lungul anilor, Hotelul Parc a avut alţi oaspeţi de seamă, precum Regele Carol al II-lea, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, George Enescu şi chiar celebrul poet indian Rabindranath Tagore, venit la Oradea cel mai probabil la invitaţia expresă a lui Weiszlovitz, care vizitase India.
 
La doar 35 de ani, Cosmin Falub a fost ales, în luna mai, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, unul din meritele sale fiind, după cum el însuşi spune, faptul că de patru ani se implică serios şi constant în bunul mers al organizaţiei. Tânărul îşi doreşte ca organizaţia pe care o conduce să dea tonul unei maniere corecte de a face arhitectură în Oradea, pentru că oraşul este "un muzeu în aer liber".
 
Pentru ca orădenii să se poată destinde într-un cadru cât mai natural, municipalitatea continuă extinderea spaţiilor verzi în Oradea astfel încât să creeze o reţea verde în tot oraşul. În ultimii patru ani au fost amenajate sau reamenajate 117 spaţii verzi. Ponderea cea mai mare a fost în perioada 2011-2012, când s-a lucrat la 75 de asemenea zone, astfel că în 2012 Oradea a şi primit titlul de Capitală Verde a României.
 
 
Vremea în Oradea
 
Acum în Oradea sunt 26° C

   Fenomene meteo:
   Umiditatea: 51 %
    Viteza vântului: 8.05 km/h

 
Prognoza:
 
Marţi    - Furtuni cu tunete şi trãznete, Temperatura 28° C
 
Curs valutar
 
   Curs BNR, luni, iulie 28,2014
      1 USD = 3,2715 RON   
      1 EUR = 4,4000 RON   
      1 HUF = 0,0143 RON   
convertor valutar
 
Horoscop