URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 27 IULIE 2016
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Ne tot plângem de Sorbonica, dar iată că nici la capitolul licee nu stăm mai bine! Din start, la Bacalaureat nu s-au prezentat o grămadă de absolvenţi, conştienţi că, dacă nu se poate copia, nu au nicio şansă. Din cei care s-au încumetat, doar 58% au luat mult râvnita diplomă...
Zic şi eu
Cum să-mi omor o oră, cât stă maşina la spălat? Aleg terasa unei cofetării, unde prind, din cinci mese, una liberă, lângă uşă. Cu iz de merdenele şi căldură de cuptor, dar asta e. Mă aşez. Cer o apă tonică şi-o scrumieră. "Scuze, la masa asta nu se fumează", zice proprietarul: "Am doi pereţi şi-mi iau amendă".
Cum a fost?
31 mai 1991, zi de vineri în calendar, era ultima zi de şcoală. Mai aveam doar câteva ceasuri, apoi urma să aruncăm uniformele şi genţile, să uităm de teme şi de medii. Din viitorul apropiat ne pândea însă examenul de Bacalaureat, înspăimântător şi abscons, monstrul ce părea hotărât să ne despartă şi să ne împrăştie în cele patru zări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă petreceţi vacanţa de vară anul acesta?

De stiut
Avocatul Bihoreanului
Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a stabilit că dispoziţiile art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma "îndeplineşte în mod defectuos" din cuprinsul acestora se înţelege "îndeplineşte prin încălcarea legii"...
Bihoreanul la medic
Rabia (turbarea) este o boală produsă de virusul rabic care aparţine grupului Rhabdovirusurilor. Boala afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinării), atât la animale, cât şi la oameni.
Psihologul Bihoreanului
Discuţiile despre politică, religie şi fotbal sunt cele ce întreţin spiritul conversaţiei la petreceri ori reuniunile din faţa blocului. Se prea poate să fi observat faptul că părerile indivizilor legate de aceste trei subiecte rămân constante şi nu se schimbă. Şi există explicaţii psihologice pentru acest fapt.
Bihor
Muzeul Ţării Crişurilor va mai sta cel puţin până pe 31 august în gazdă la Episcopia Romano-Catolică, însă va trebui să elibereze mai multe încăperi din Palatul Baroc până la finalul lui iulie, urmând ca spaţiile administrative care funcţionează acolo să fie relocate într-o altă clădire a catolicilor, situată în apropiere. Episcopia a cerut eliberarea spaţiilor întrucât acestea fac obiectul unui proiect de reabilitare pe fonduri europene.
27 Iulie 2016, 08:55
Bihor
Lucrările la pasajul subteran de la Piaţa Rogerius au ajuns în stadiul devierii reţelelor de utilităţi. Angajaţii Construcţii Bihor au strămutat deja reţelele de canalizare, iar joi vor devia conductele de apă potabilă. Operaţiunea se va derula cu sistarea alimentării cu apă a cartierului Rogerius în cursul zilei de joi între orele 8 - 22. Lucrările de amenajare a tunelului se vor desfăşura la o adâncime de circa 13 metri cu trei metri sub nivelul apelor freatice.
26 Iulie 2016, 19:10
Bihor
Doi călători în stare de ebrietate au vandalizat, luni seară, un microbuz care circulă temporar pe traseul Pod CFR - Piaţa Rogerius. Aflaţi în microbuz, cei doi au turnat băutură pe scaune şi au fost daţi afară de vatman şi ceilalţi călători. Supărat că a fost dat afară, unul dintre ei a aruncat apoi cu o piatră după microbuz reuşind să-i spargă geamul. Pagubele provocate de cei doi orădeni sunt estimate la 2.500 lei.
26 Iulie 2016, 18:01
Bihor
Administrația Națională de Meteorologie a emis, marţi după-amiază, o atenţionare de cod galben privind averse de ploaie cu grindină şi descărcări electrice în mai multe localităţi de pe raza judeţului Bihor, pentru intervalul orar 17:30 – 18:30.
26 Iulie 2016, 17:31
Bihor
Strada Independenţei a fost asfaltată la nivel de strat suport, în pregătirea reluării circulaţiei programată pentru prima parte a lunii viitoare. Lucrările, finanţate de municipalitate şi de OTL, au costat 300.000 lei. Stratul final de asfalt va fi turnat anul viitor, după finalizarea lucrărilor la parcarea subterană de pe malul Crişului Repede.
Bihor
Începând de marţi, 26 iulie, programul de lucru cu publicul a ghișeului pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar a fost modificat ca urmare schimbărilor survenite la programul de încasare a taxelor.
26 Iulie 2016, 17:04
Bihor
Prima şedinţă ordinară a noului Consiliu Judeţean Bihor, care a durat două ore şi jumătate, s-a lăsat cu scântei între tabăra PNL-iştilor şi cea a aliaţilor de la putere, din UDMR, PSD şi ALDE, primii dorind să le arate celor din urmă că le vor pune beţe-n roate în acest mandat. Au făcut-o, însă, la proiecte fără miză şi, ca atare, doar de "show".
Bihor
Deşi nu mai este în arest la domiciliu, ci sub control judiciar, rectorul Constantin Bungău a ales să nu revină la Universitatea din Oradea pe perioada vacanţei care deja a început. Bungău a decis să rămână în concediu până pe 2 septembrie, având atribuţiile delegate prorectorilor.
26 Iulie 2016, 15:58
Bihor
Un bărbat de 27 ani din Vaşcău a fost arestat, luni, pentru o perioadă de 30 de zile, după ce, sâmbătă seară, a atacat un beiuşean de la care a smuls o borsetă cu 800 de euro şi 600 de lei, două telefoane mobile şi alte bunuri personale, cauzându-i un prejudiciu de 5.000 lei, parţial recuperat.
26 Iulie 2016, 15:20
Bihor
Primarul Ilie Bolojan va propune joi aprobării Consiliului Local o variantă a Planului Urbanistic General ce nu ţine seama de opoziţia orădenilor direct afectaţi. Noul PUG prevede lărgirea străzilor Avram Iancu şi Sucevei prin demolarea unui front de case, amenajarea de drumuri colectoare de-a lungul şoselei de centură peste proprietăţile orădenilor şi diminuarea drastică a publicităţii stradale.
26 Iulie 2016, 14:30
Bihor
Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, s-a arătat nemulţumit şi revoltat pentru numeroasele cazuri în care Serviciul Judeţean de Ambulanţă este folosit pe post de taxi de bihoreni, caracterizaţi dur de prefect ca fiind nişte "idioţi", care vor doar să ajungă gratuit şi rapid la Oradea. Managerul Ambulanţei, Gheorghe Pintea, a confirmat că astfel de situaţii sunt foarte frecvente şi că soluţii sunt greu de găsit, dat fiind că SAJ nu poate refuza apelurile făcute la 112.
26 Iulie 2016, 13:48
Bihor
După ce liberalul Mircea Mălan a renunţat la funcţia de consilier judeţean pentru a se întoarce la cea de viceprimar al Oradiei, locul său la masa aleşilor judeţeni a fost preluat, marţi, în prima şedinţă ordinară a noului CJ Bihor, de fostul şef al Gărzii Financiare, Călin Graţian Gal.
26 Iulie 2016, 12:41
Bihor
Adjuncta şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, Adriana Sime, rămâne în arest la domiciliu după ce, luni, Curtea de Apel, a respins contestaţiile procurorilor DNA, care cereau să fie arestată preventiv, dar şi pe cea a avocatului finanţistei, care solicita respingerea oricărei măsuri preventive.
26 Iulie 2016, 12:11
Bihor
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor le reaminteşte contribuabililor că pot evita cozile la ghişee beneficind de mai multe servicii, atât telefonic, cât şi online, pe site-ul www.anaf.ro. Află care sunt acestea!
26 Iulie 2016, 11:50
Bihor
Nu mai puţin de 5 tone de produse alimentare au fost retrase, în ultimele 3 luni, de la comercializare, în urma unor controale făcute de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor. 99 de unităţi din sectorul alimentar şi 140 din sectorul creşterii animalelor au fost închise. În total, au fost aplicate 55 de amenzi în valoare de 120.000 lei.
26 Iulie 2016, 09:36
Bihor
Situaţie inedită în centrul Oradiei. În ghivecele care încadrează statuia lui Mihai Eminescu din Piaţa Independenţei au răsărit, în loc de flori… roşii, plantate chiar de muncitorii care lucrează la parcarea subterană. "Mi-e teamă că autorităţile administraţiei publice locale nu cunosc bine poezia şi şi-au închipuit că Eminescu a scris acolo "De-aş avea o porodică, gingaşă şi tinerică"", a spus, caustic, şeful Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi, care a cerut Primăriei să remedieze situaţia.
26 Iulie 2016, 07:15
Bihor
Răsturnare de situaţie pentru rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, aflat în arest la domiciliu de mai bine de o lună. Curtea de Apel Oradea a decis, luni seară, o măsură mai blândă, şi anume controlul judiciar, pentru Bungău, dar şi pentru fosta decăniţă Floare Chipea şi psihologul Camelia Dindelegan. Preotul Marin Dindelegan nu mai are nicio restricţie din partea judecătorilor. Sentinţa este definitivă, ceea ce înseamnă că toţi cei patru se pot întoarce la muncă.
25 Iulie 2016, 22:32
Bihor
Un autoturism marca BMW X6 căutat de anul trecut de autorităţile din Franţa a fost descoperit, duminică după amiază, la punctul de trecere a frontierei Borş, fiind condus de un bărbat în vârstă de 35 de ani, care a susţinut în faţa poliţiştilor că maşina este a unei rude şi că nu ştia că aceasta ar fi fost furată.
25 Iulie 2016, 16:25
Bihor
În prima săptămână a admiterii de vară la Universitatea din Oradea, 2.462 de absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele de înscriere. Cea mai căutată facultate este, ca în fiecare an, cea de Medicină şi Farmacie, unde deja s-au înscris 802 candidaţi pentru examenul de admitere. Pe locul doi în preferinţele tinerilor este Facultatea de Ştiinţe Economice, iar pe trei cea de Ştiinţe Socio-Umane.
25 Iulie 2016, 15:29
Bihor
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, consideră că propunerea lansată public de primarul Ilie Bolojan ca Primăria Oradea să subvenţioneze Aeroportul este "o golănie" menită doar să atragă laude municipalităţii. PSD-istul îi cere edilului ca banii cu pricina să-i investească în cultură.
25 Iulie 2016, 12:36
Bihor
Satul bihorean Coleşti a fost în sărbătoare, în weekend. Zeci de turişti au descins în mica localitate aparţinătoare de Vaşcău, doar ca să se dea cu bicicletele pe un traseu lung de 25 de kilometri ori să bată la pas împrejurimile satului. Întregul eveniment a fost organizat de două familii tinere din sat, alături de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, care şi-au propus să pună Coleştiul pe harta turistică a judeţului.
25 Iulie 2016, 08:35
Bihor
Orădenii care stau pe străzile General Traian Moşoiu, Mihai Viteazul, Piaţa 1 Decembrie, Vasile Alecsandri şi Independenţei nu vor avea apă caldă luni şi marţi, din cauza lucrărilor de racordare la sistemul de termoficare a imobilelor aflate pe Alecsandri. Tot luni şi tot fără apă caldă vor rămâne orădenii care stau pe străzile Aviatorilor şi Buzăului.
24 Iulie 2016, 23:20
Bihor
Mii de turişti din ţară şi străinătate, dar şi orădeni sătui de cuptorul din betoanele oraşului, s-au refugiat duminică din faţa caniculei în ştrandurile din Băile Felix, la distracţie şi bălăceală. Copiii s-au înghesuit la toboganele aquapark-ului President, în vreme ce tinerii au preferat sesiunile de spuma party organizate în ştrandul Apollo.
Bihor
Ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai găzduieşte în acest sfârşit de săptămână tradiţionalul concurs de frumuseţe canină organizat de Asociaţia Chinologică Metropolitană Oradea. Sute de câini au defilat sâmbătă printre bazine, încercând să impresioneze juriul care desemnează cele mai frumoase exemplare din fiecare rasă. 
23 Iulie 2016, 19:52
Bihor
Frauda descoperită de conducerea interimară a Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor şi anchetată de procurorii Parchetului Oradea a ajuns şi în atenţia Corpului de control al ministrului Sănătăţii, care, începând de luni, va declanşa verificări la Oradea. În paralel, inspectorii verifică şi sesizările făcute de liderul sindical Gheorghe Chiş, în numele Organizaţiei Sindicale Ambulanţa Oradea.
23 Iulie 2016, 14:28
Bihor
Participant la dezbaterile de la cea de-a doua ediţie a PadişFest, primarul comunei Pietroasa, Cornel Pîlea, a promis că va începe amenajarea unui camping în zona Glăvoi, primul pas fiind montarea unor toalete ecologice pentru turiştii care urcă aici. Necesitatea amenajării unui loc de campare a fost subliniată de toţi participanţii la festivalul din Munţii Apuseni.
23 Iulie 2016, 10:45
Bihor
După ce preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, orădeanul Horia Oniţa, totodată absolvent de clasa a XII-a, a anunţat că va contesta în instanţă regulamentul de desfăşurare al examenului de Bacalaureat, arătând că nu este corect ca o contestaţie să fie admisă doar dacă diferenţa între cele două note este de minim 0,5 puncte, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat că va elimina acest prag.
23 Iulie 2016, 09:25
Bihor
La nici două săptămâni de la prezentarea lui oficială ca preşedinte al Partidului Mişcarea Populară Bihor, arhitectul Cristian Puşcaş a fost înlocuit din această funcţie. În urma unei decizii luate, vineri, la Bucureşti, noul lider al oamenilor lui Băsescu în Bihor este deputatul Ioan Hulea, care a intrat în partid din postura de lider al filialei judeţene a UNPR.
22 Iulie 2016, 19:00
Bihor
Universitatea investeşte în fotbaliştii ei. 16 membri ai Asociaţiei Sportive FC Universitatea Oradea, adică ai clubului de fotbal care joacă în liga a IV-a a campionatului judeţean de fotbal, vor putea primi anual burse de susţinere în valoare de 400 de lei pe lună. Decizia a fost luată de senatorii Universităţii, care au aprobat şi un buget de 26.000 de lei pentru clubul de fotbal universitar.
22 Iulie 2016, 18:37
Bihor
Protest fără sloganuri şi pancarte, vineri în faţa Prefecturii Bihor. Supărat că, înainte cu o zi, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă l-au amendat pentru că au găsit o îngrijitoare fără contract de muncă sau voluntariat, Viorel Paşca, proprietarul "azilului" din Dumbrava, ce numără 200 de persoane fără adăpost, a ameninţat că lasă oamenii în stradă. Să se ocupe instituţiile de ei.
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.0517 RON
  • 1 EUR = 4.4633 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON