URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IULIE 2015
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Acum câţiva ani scriam cum a fost emisă autorizaţia de mediu pentru ferma Nutripork de şmecherii din Cluj, care, veniţi în control la Oradea, susţineau că n-au instrumente de măsurat mirosul. Sugeram atunci să le deşertăm o vidanjă în faţa sediului, dacă tot nu le pute nimic până acolo.
Zic şi eu
Vă imaginaţi cu câtă vrăjmăşie ar fi tratat Oradea, dacă pe 16 noiembrie 2014 Victor Ponta ar fi fost ales preşedinte, un guvern condus de un Liviu Dragnea care prelua şi şefia PSD?
Cum a fost?
Din păcate, adunatul celor 50.000 de euro necesari pentru prima ediţie OFF a fost imposibil până acum. Drept urmare, festivalul nu va debuta anul acesta, în luna octombrie, cum se dorea. Să nu uităm, totuşi, că trăim într-un oraş în care se sparg mai uşor 50.000 de euro pe o nuntă decât pe un festival de film!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi fi de acord ca în faţa Teatrului Regina Maria să fie o zonă pietonală şi fără copaci?
De stiut
Bihoreanul la medic
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hiper-termic. 
Avocatul Bihoreanului
Prin noua reglementare se stabileşte clar durata pentru care poate fi dispusă această măsură. Astfel, actul normativ prevede că, în tot cursul procedurii de cameră preliminară, judecătorul, din oficiu, verifică periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii arestului la domiciliu sau dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice menţinerea acestei măsuri.
Bihor
La peste 3 milioane de lei s-a ridicat paguba într-un dosar finalizat recent de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, care au propus trimiterea în judecată a 12 persoane, administratori sau reprezentanţi ai unor firme, bănuiţi de evaziune fiscală sau de complicitate.
27 Iulie 2015, 20:14
Bihor
Temperaturile ridicate şi ploile rare au făcut ca 22 de cursuri de apă din bazinul hidrografic Crişuri să aibă debitele în scădere. Un sfert din pârâurile mici din judeţ băltesc sau chiar au secat, însă specialiştii spun că nu trebuie să ne îngrijorăm: în acumulări şi lacuri energetice este suficientă apă stocată.
27 Iulie 2015, 18:49
Bihor
Cei doi candidaţi înscrişi la concursul de inspector şcolar general al judeţului Bihor, Nicolae Avram şi Iulius Timar, au fost chemaţi pe 30 iunie la examen la Bucureşti. Avram este inspectorul general în funcţie şi speră să-şi păstreze poziţia, în timp ce Timar, profesor de matematică la Marghita, are ambiţia să-i ia locul.
27 Iulie 2015, 18:39
Bihor
Aflat în vizită în Oradea, pentru a asista la o şedinţă a comisiei de dialog social, care funcţionează pe lângă Prefectura Bihor, ministrul de resort, PSD-istul Liviu-Marian Pop, a afirmat că, în opinia lui, primăria municipiului a cheltuit "total aiurea" banii pe organizarea a două referendumuri de unire cu Sînmartinul. Ministrul delegat pentru Dialog Social a vorbit despre aceste cheltuieli în contextul în care, la rectificarea bugetară de marţi, vor fi alocate sume şi pentru primăriile din ţară. "Eu sper să nu se mai risipească banii", a continuat el.
27 Iulie 2015, 16:31
Bihor
ABA Crişuri şi CAO au demarat lucrările de întubare a Pârâului Paris şi de extindere a canalizării menajere de-a lungul acestuia. Lucrările, menite să salubrizeze cursul de apă şi să preîntâmpine inundaţiile, se ridică la 3,5 milioane de euro şi vor trebui finalizate până la sfârşitul anului.
Bihor
Săptămâna a început cu agitaţie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, unde au debutat şedinţele de repartizare pe post a titularilor, adică a dascălilor care au minim nota 7 la examen. Prea puţini dintre candidaţi speră însă să-şi găsească un post la catedră, căci în total în Bihor sunt doar 73 de posturi titularizabile.
27 Iulie 2015, 14:23
Bihor
Aproape 1.300 de tineri au susţinut, luni, examenul de admitere la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea. Emoţiile lor şi ale părinţilor care îi aşteptau în stradă au fost mari, pe măsura concurenţei: pentru un loc bugetat în facultate, concurează câte 10 tineri.
Bihor
Tânărul europarlamentar Emilian Pavel este de acum bărbat însurat. El s-a căsătorit, duminică, cu orădeanca Larisa Gherghel. Inedit a fost că la cununia civilă şi petrecerea care au avut loc la complexul Kings Land, din Ineu de Criş, mirii şi nuntaşii au purtat costume populare româneşti.
Bihor
Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" a preluat vineri clădirea Spitalului Clinic de Neurologie şi Psihiatrie situată la intersecţia străzilor Louis Pasteur şi Colinelor. Construcţia se află într-o accentuată stare de degradare. Clădirea a făcut ani de zile obiectul unui litigiu între Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor, continuatorul Asociaţiei Învăţătorului, care a construit-o, şi Spital Clinic Municipal "Gavril Curteanu" continuatorului Spitalului de Neurologie, care a modernizat-o.
26 Iulie 2015, 10:38
Bihor
Municipalitatea sfătuieşte şoferii orădeni să evite, pe cât posibil, sensul giratoriu de la ieşirea din Oradea spre Băile Felix din zona Selgros. Începând de luni, traficul prin intersecţie va fi restricţionat vreme o săptămână din cauza lucrărilor de montare a grinzilor pe deschiderile podului.
25 Iulie 2015, 17:12
Bihor
Vehiculele cu masa totală mai mare de 7,5 tone nu pot circula, până sâmbătă seara, la ora 20, pe drumurile naţionale din Bihor şi alte patru judeţe din cauza caniculei. Potrivit CNADNR, măsura este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate, se produc deformaţii majore şi ireversibile care duc la pierderea stabilităţii îmbrăcăminţii rutiere.
25 Iulie 2015, 15:20
Bihor
Podul Mareşal Constantin Prezan, din zona Dragoş Vodă, a fost închis vineri seară circulaţiei pentru măsurători de rezistenţă. Specialiştii vor să determine modul în care se comportă construcţia sub sarcina a două camioane de câte 31,5 tone, operaţiune premergătoare recepţiei lucrărilor. Măsurătorile au fost îngreunate de faptul că, în absenţa agenţilor de poliţie care să oprească circulaţia pe pod, pietonii şi bicicliştii au traversat în continuare de pe un mal pe altul printre cei 18 senzori montaţi pentru măsurători.
Bihor
În această toamnă, Asociaţia Tikvah va inaugura, în Parcul Bălcescu, un monument în memoria copiilor şi tinerilor evrei deportaţi din Oradea în timpul Holocaustului. Memorialul va purta numele Evei Heyman, adolescenta care a ţinut un jurnal în ghetoul din Oradea, înainte să fie deportată şi ucisă la Auschwitz. Proiectul, a cărui realizare costă în total circa 20.000 euro, este finanţat din donaţii.
24 Iulie 2015, 16:30
Bihor
Autoritatea Naţională de Meteorologie a emis vineri un nou cod portocaliu de caniculă în judeţul Bihor, valabil în cursul zilei de sâmbătă, când temperaturile vor ajunge până la 37 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi mult accentuat. Astfel, Compania de Drumuri a anunţat că ar putea institui noi restricţii de circulaţie a camioanelor pe drumurile naţionale din judeţ.
24 Iulie 2015, 15:35
Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a afişat, vineri, notele finale ale concursului de titularizare. Din cele 222 de contestaţii depuse, 111 au fost admise, iar pentru 69 de profesori nota a crescut.
24 Iulie 2015, 14:19
Bihor
33 de elevi de la Ştei care, după ce au văzut că pentru 12 colegi de-ai lor judecătorii au suspendat sancţiunea eliminării de la Bacalaureat, au contestat şi ei în instanţă această pedeapsă, mai au de aşteptat până să primească un verdict. Judecătorii Tribunalului Bihor le-au stabilit termenul de judecată abia în luna august, aşa că tinerii ar putea cel mult să prindă admiterea de toamnă la facultăţi.
24 Iulie 2015, 12:25
Bihor
Preşedinte interimar al PSD Oradea de când fostul viceprimar Ovidiu Mureşan a abandonat această funcţie, tânărul Liviu Sabău Popa a fost confirmat, joi seară, prin unanimitate şi fără comentarii, lider al social-democraţilor orădeni. Cu aceeaşi unanimitate, PSD-iştii orădeni au votat-o şi pe Claudia Timofte preşedinte executiv al fililei, chiar dacă aceasta n-a candidat pentru funcţie. În conferinţa de alegeri, Sabău Popa a prezentat şi viziunea social-democrată pentru dezvoltarea Oradiei.
Bihor
Podul Mareşal Constantin Prezan va fi închis traficului auto toată noaptea de vineri spre sâmbătă, de la ora 5 seara la 5 dimineaţa. Reprezentanţii municipalităţii vor face testul de rezistenţă al construcţiei în pregătirea recepţiei lucrărilor. Două camioane de câte 40 de tone, încărcate cu piatră, vor staţiona ore în şir pe diferite porţiuni ale podului pentru ca inginerii să verifice modul în care se comportă acesta sub sarcină.
23 Iulie 2015, 19:10
Bihor
Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului susţin că nu au reclamat Primăria la ADR Nord Vest pentru a pune beţe în roate proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii şi spun că, dacă municipalitatea se considera nedreptăţită, putea contesta actele emise de instituţie. De celalată parte, şefii municipalităţii orădene nu pot dovedi cu documente existenţa sesizărilor APM, dar afirmă că în urma amenzii primite pentru tăierea stejarilor din Piaţa Unirii, ADRNV a şi anunţat un control, sub "suspiciune de neregulă".
23 Iulie 2015, 18:30
Bihor
Lucrările de infrastructură din Piaţa Unirii sunt finalizate în proporţie de 70% şi urmează ca, după turnarea plăcii de beton din zona Palatului Vulturul Negru, constructorii să treacă la pietruirea pieţei, operaţiune finalizată deocamdată în proporţie de 40%. Potrivit testelor făcute miercuri seară de municipalitate, pe temperaturi caniculare, piatra degajă temperaturi mai reduse cu circa 12 grade Celsius decât asfaltul, fapt pentru care va extinde porţiunea pietruită inclusiv pe strada Independenţei.
Bihor
Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, se bucură că prietenul său Liviu Dragnea este noul preşedinte interimar al Partidului Social Democrat. În opinia lui Mang, rezultatul votului de miercuri este unul "normal", dat fiind că Dragnea a fost secretar general al partidului şi cunoaşte bine organizaţiile judeţene şi problemele lor. Mang a recunoscut şi că l-a votat pe Dragnea şi că îl aşteaptă la Oradea chiar săptămâna viitoare, la alegerile din PSD Bihor.
23 Iulie 2015, 13:20
Bihor
Maşinile cu o masă totală de peste 7,5 tone nu au voie să circule pe drumurile naţionale, inclusiv în Bihor, ca urmare a unei restricţii impuse de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, din cauza temperaturilor foarte ridicate. Restricţia este valabilă joi, între orele 12 şi 20.
23 Iulie 2015, 12:38
Bihor
Ancheta medicilor şi asistenţilor de la Serviciul de Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor se mută la DNA. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a predat dosarul în cursul zilei de miercuri întrucât valoarea mitei depăşeşte suma de 10.000 euro, situaţie în care nu mai este competent să facă ancheta.
23 Iulie 2015, 10:58
Bihor
Meteorologii au emis o nouă avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru mai multe judeţe din vestul ţării, inclusiv Bihor. Avertizarea este valabilă pentru ziua de joi, când temperaturile vor fi între 35 şi 39 de grade.
23 Iulie 2015, 10:10
Bihor
Constructorii finalizează lucrările de modernizare a străzii Făcliei pe tronsonul delimitat de podul Mareşal Constantin Prezan şi zona ştrandului Dinamo. Strada acoperită cu covor asfaltic va fi deschisă traficului auto joi, la prima oră. Noua cale de acces va oferi o alternativă şoferilor care vor să ajungă în zona centrală sau cartierul Rogerius, fără să rămână blocaţi minute în şir în tubogiraţia de la capătul podului Dacia.
Bihor
Anca şi Lucca Lucian, adică fiica, respectiv ginerele preşedintelui Federaţei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, au câştigat locul doi la Campionatul Mondial al Magiei desfăşurat în urmă cu două săptămâni în Italia la Rimini. Vicecampionii mondiali vor să doboare la Oradea recordul mondial la citit gândurile pentru a intra în Guiness Book.
22 Iulie 2015, 19:15
Bihor
Numărul 13 este cu noroc pentru turismul bihorean responsabil. În cel de-al 13-lea an de existenţă, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, ONG care are în custodie aria protejată Munţii Pădurea Craiului, a obţinut bani pentru un nou proiect de ecoturism, care face ca totalul finanţărilor atrase de organizaţie să depăşească un milion de euro.
22 Iulie 2015, 17:37
Bihor
Aproape 930.000 lei este valoarea la care se ridică prejudiciul creat statului într-un dosar de evaziune fiscală finalizat marţi de poliţiştii bihoreni. Aceştia au propus trimiterea în judecată a 9 persoane - una bănuită de evaziune fiscală, iar celelalte de complicitate.
22 Iulie 2015, 16:55
Bihor
Canicula din ultimele zile a supraîncălzit Oradea, astfel că unii locuitori caută răcoarea în apele Crişului Repede. Miercuri la prânz, zeci de orădeni, de la mic la mare, se scăldau în râu, sperând să mai uite de arşiţă.
Bihor
Cu 15 lei, turiştii care vizitează oraşul vor putea cumpăra, de luni, Oradea City Card, un pachet turistic ce include un card cu călătorii gratuite timp de 48 de ore pe mijloacele de transport în comun ale OTL atât în interiorul oraşului, cât şi pe rutele Băile Felix şi Băile 1 Mai, o hartă turistică şi o broşură informativă cu o serie de cupoane de reduceri la obiectivele turistice locale şi în restaurantele, magazinele şi SPA-urile orădene.
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 3.9889 RON
  • 1 EUR = 4.4191 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON