URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 28 IANUARIE 2015
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Datul la gioale a devenit sport judeţean. De trei ani se duce o luptă deschisă între corifeii de la Consiliul Judeţean şi şeful Primăriei Oradea.
Zic şi eu
Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, îşi plagiază vechile greşeli netulburat nici de recentul eşec, nici de perspectiva reiterării lui la anul, în alegerile locale (când va încerca să devină preşedinte de Consiliu Judeţean).
Cum a fost?
Inna este mai frumoasă în realitate decât în fotografii. Editarea digitală o îndepărtează de imaginea destul de ingenuă la cei 28 de ani şi o transformă într-un produs prea lucios, prea strălucitor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Consideraţi că românii care au credite în franci elveţiei trebuie ajutaţi de către stat?
De stiut
Bihoreanul la medic
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice şi fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.
Avocatul Bihoreanului
Modul de utilizare al aparatelor radar este reglementat de o dispoziţie a Inspectorului General al Poliţiei Române care nu a fost publicată niciodată în Monitorul Oficial, dar care se aplică concret în procedura de constatare a abaterilor la regimul vitezei legale.
Bihor
Fostul prim-procuror Vasile Popa a scăpat de după gratii. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, marţi, contestaţia procurorilor DNA împotriva deciziei luate de Curtea de Apel Oradea, care înlocuise măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu. Verdictul este definitiv.
28 Ianuarie 2015, 11:59
Bihor
Un juriu format din şapte oameni de artă, arhitecţi şi reprezentanţi ai municipalităţii a desemnat, marţi, podiumul concursului pentru realizarea în Oradea a unei statui a lui Ion I.C. Brătianu. Deşi cele trei lucrări câştigătoare au fost premiate în ordine, pe locul întâi situându-se propunerea unui artist sătmărean, Consiliul Local va fi cel care va decide care dintre acestea va fi amplasată în Parcul Brătianu.
28 Ianuarie 2015, 09:59
Bihor
La împlinirea a 70 de ani de când Armata Roşie a eliberat lagărul morţii de la Auschwitz, Asociaţia Tikvah din Oradea a organizat, în sala mare a Primăriei, evenimentul numit "Vocile Eliberatorilor", în cadrul căruia au fost proiectate scurte mărturii video ale soldaţilor care au văzut ororile din lagărele de la Auschwitz, Bergen-Belsen şi Mauthausen. La final au fost proiectate secvenţe filmate în aceste lagăre şi care au apărut în filmul documentar "Night will fall".
27 Ianuarie 2015, 20:31
Bihor
Accident grav, marţi seară, pe Calea Borşului, în apropierea firmei Celestica, unde s-au ciocnit un Volkswagen Touareg şi un Peugeot 206. În accident au fost implicate patru persoane. Şoferiţa uneia dintre maşini a avut nevoie de descarcerare, iar apoi a fost transportată la spital.
27 Ianuarie 2015, 19:17
Bihor
Potrivit raportului de activitate pe 2014, Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a adus anul trecut în Oradea investiţii de 138,7 milioane lei, ceea ce înseamnă lucrări de 9,2 milioane lei pe cap de angajat. Cei 15 angajaţi ai DPMFI au derulat în paralel 50 de proiecte europene, din care 5 au fost finalizate, 24 se află în implementare iar 16 sunt la început, în faza cererii de finanţare.
27 Ianuarie 2015, 18:56
Bihor
Orădencele Gabriela Bone şi Vioara Braun, supravieţuitoare ale lagărelor naziste, au fost decorate, marţi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler. Momentul a marcat Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
27 Ianuarie 2015, 18:09
Bihor
Reprezentanţii ADR Nord-Vest au avertizat conducerea municipalităţii că proiectele mari, care riscă să nu fie finalizate până la sfârşitul anului, vor intra în regim de monitorizare specială. Primăria are la dispoziţie o lună să convingă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului că poate termina la timp lucrările la aquapark-ul Nymphaea, Piaţa Unirii şi pasajele peste DN 76 şi DN 79. În caz contrar contractele de finanţare ale celor trei proiecte ar putea fi reziliate.
27 Ianuarie 2015, 16:51
Bihor
Doi clienţi ai Volksbank care au obţinut anul trecut sentinţe irevocabile pentru recuperarea comisioanelor abuzive plătite pentru credite au fost obligaţi să apeleze la un executor judecătoresc ca să îşi primească banii, după ce banca a refuzat să pună în aplicare hotărârea judecătorească invocând o neconcordanţă între sumele cerute şi cele pe care susţin că ar trebui să le plătească.
27 Ianuarie 2015, 16:10
Bihor
Pompierii şi paramedicii orădeni au intervenit, luni seară, pentru salvarea unei tinere de 19 ani, leşinată în propriul ei apartament. Se pare că fata, elevă în clasa a XII-a, ar fi avut o cădere cauzată de surmenaj şi consum de băuturi energizante.
27 Ianuarie 2015, 15:16
Bihor
Judecătoria Oradea s-a pronunţat în defavoarea europarlamentarului Laszlo Tokes, punând capăt procesului început pe 12 ianuarie, după ce acesta a contestat un avertisment dat de Poliţia Locală în vara anului trecut cu privire la amplasarea unui steag secuiesc în balconul biroului său de eurodeputat din strada Jean Calvin. Sentinţa defavorabilă lui Tokes, care îi poate aduce chiar o amendă de până la 50.000 lei, poate fi atacată, totuşi, la Tribunalul Bihor.
27 Ianuarie 2015, 11:54
Bihor
Asociaţia Caritas Eparhial, în parteneriat cu firma Public Euroconsulting, a lansat, luni, primul său proiect european finanţat cu puţin peste 2 milioane de lei. Cei doi parteneri şi-au propus să ţină cursuri de calificare pentru 60 de bihoreni de etnie romă, care apoi să fie integraţi pe piaţa muncii. O parte din locurile de muncă necesare vor fi furnizate chiar de proiect, prin înfiinţarea a trei mici firme.
27 Ianuarie 2015, 11:00
Bihor
Agenţia Naţională de Integritate a dat publicităţii un nou "lot" de aleşi locali în legătură cu care a stabilit că ar fi incompatibili. Între aceştia se află şi un edil bihorean, viceprimarul comunei Sântandrei, liberalul Sebastian Tocai, despre care ANI afirmă că în prima jumătate a mandatului a deţinut concomitent şi funcţiile de administrator la două firme. La rândul său, Tocai acuză ANI de obtuzitate.
27 Ianuarie 2015, 10:28
Bihor
Conducerea municipalităţii a premiat sâmbătă, în cadrul galei "Antreprenor pentru Oradea", organizată la Centrul de afaceri Tradecenter, firmele care au avut cele mai mari contribuţii la bugetul local în anul 2014. Topul contribuabililor orădeni este deschis de compania Selina, aflată în insolvenţă, urmată de Plastor şi Transilvania General Import Export. Premiul pentru cea mai mare investiţie a revenit firmei Tradecenter, pentru construirea centrului de afacere din faţa Lotus Center.
26 Ianuarie 2015, 17:57
Bihor
Primăria pregăteşte extinderea cu 4,5 hectare a suprafeţelor de parc din municipiu. Până la sfârşitul anului, municipalitatea vrea să finalizeze parcul Arena, care va fi situat în zona dinspre strada Griviţei a şanţului Cetăţii, cea de-a doua etapă a Parcului Salca, din Nufărul, şi parcul Adona, din vecinătatea zonei întubate a Pârâului Peţa din zona străzii Liszt Ferenc.
26 Ianuarie 2015, 17:18
Bihor
Anul trecut, echipajele Salvamont-Salvaspeo Bihor au avut 126 de intervenţii, în care au salvat 143 de persoane. Cele mai multe accidente montane au fost pe timpul verii şi s-au petrecut pe poteci turistice.
26 Ianuarie 2015, 16:16
Bihor
Mai mult de 45% din autovehiculele oprite în trafic de către inspectorii bihoreni ai Registrului Auto Român s-au dovedit a avea probleme tehnice serioase, ce ţin de siguranţa circulaţiei. De asemenea, mai mult de o zecime dintre acestea poluau peste normele tehnice admise prin cărţile tehnice.
26 Ianuarie 2015, 15:33
Bihor
Locomotiva unui tren de marfă a luat foc, sâmbătă dimineaţa, în gara din Şuncuiuş. Incendiul, izbucnit cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit, a distrus aproape jumătate din locomotivă.
26 Ianuarie 2015, 13:48
Bihor
Fosta secretară a Consiliului Local Sânmartin, Livia Bara, acuzată că falsifica acte prin care aranja ilegal terenuri în celebrul cartier "Beverly Hills", a fost condamnată la 4 ani şi 10 luni de închisoare cu executare de Tribunalul Bihor. În plus, Bara trebuie să achite şi peste 400.000 euro daune materiale Consiliului Local. Sentinţa nu e definitivă.
26 Ianuarie 2015, 12:35
Bihor
Numărul orădenilor care beneficiază de ajutoare de încălzire pentru energie termică, gaze naturale, combustibili solizi ori petrolieri sau energie electrică a scăzut cu peste 2.500 în actualul sezon rece, după ce, în 2014, în legislaţia privind acordarea acestora au fost introduse noi condiţii. Dacă la începutul anului trecut circa 6.600 de orădeni beneficiau de acestea, la finalul lui, în luna decembrie, numărul lor scăzuse la nici 4.100.
25 Ianuarie 2015, 10:01
Bihor
Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită, sâmbătă dimineaţa, şi la Oradea, unde au fost organizate festivităţi ce au cuprins o alocuţiune despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie, depuneri de coroane şi defilarea gărzii de onoare. La final, cei prezenţi au fost invitaţi să serbeze unirea prinzându-se în horă. Între cei care au făcut-o s-a numărat şi prefectul Claudiu Pop.
Bihor
Generalul de brigadă Ioan Baş, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, a fost decorat vineri de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari. Decorarea a fost propusă de ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea.
23 Ianuarie 2015, 16:50
Bihor
Asociaţia Tikvah a pornit un proiect cu scopul de a amplasa, în Parcul Bălcescu, un monument în memoria copiilor şi tinerilor evrei deportaţi din Oradea. Iniţiatorii au reuşit să obţină majoritatea documentelor şi o parte din suma necesară ridicării statuii, însă mai au nevoie de sponsorizări. Monumentul se va numi Eva Heyman, după micuţa din Oradea care şi-a scris jurnalul înainte de a muri într-o cameră de gazare la Auschwitz.
23 Ianuarie 2015, 12:18
Bihor
Profesoara universitară Lia Pop, de la Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, şi-a lansat, joi, cea de-a noua carte, "Despre Preşedinte în democraţie", menită să explice ce înseamnă funcţia de preşedinte în diferite ţări şi care sunt atribuţile lui. Inedit este că volumul cuprinde şi un mic rezumat în limba romani, în semn de prietenie faţă de populaţia de etnie romă, care are tot mai mulţi reprezentanţi cu studii superioare, afirmă autoarea.
23 Ianuarie 2015, 11:02
Bihor
Conducerea municipalităţii vrea să prelungească începând din februarie programul de funcţionare al ghişeelor de plată din Primărie până la ora 18. Măsura va fi luată pentru a veni în întâmpinarea contribuabililor care doresc să îşi plătească impozitele sau amenzile. În plus, orădenii vor avea la dispoziţie posibilitatea plăţii online sau cu telefonul mobil.
23 Ianuarie 2015, 09:30
Bihor
Potrivit raportului Direcţiei Economice pe anul 2014, anul trecut bugetul local a încasat din Impozitul de Venit Global suma record de 124,6 milioane lei, în creştere cu 6% faţă de 2013. Veniturile proprii ale oraşului au urcat la 556,8 milioane lei, cu 26% peste nivelul din anul precedent, dar cu 10% sub sumele previzionate la începutul anului 2014.
22 Ianuarie 2015, 20:09
Bihor
Hospice Emanuel, organizaţie dedicată îngrijirii celor care suferă de boli incurabile, a câştigat, printr-un concurs de proiecte, 20.000 de lei pentru programul Intervenţii Child Life în Hospice, în cadrul căruia vor fi asigurate mai multe tipuri de terapii pentru 30 de copii diagnosticaţi cu diverse afecţiuni incurabile şi fraţii acestora, precum şi pentru copii ai pacienţilor oncologici adulţi.
22 Ianuarie 2015, 17:20
Bihor
După ce, în urmă cu un an, salvatorii bâjbâiau prin Munţii Apuseni, căutând aeronava prăbuşită cu un echipaj medical la bord, jandarmii bihoreni de la postul Stâna de Vale au primit acum un aparat GPS, menit să-i ajute să găsească victimele accidentate ori rătăcite în munţi. În acelaşi timp, însă, jandarmii mai au nevoie de maşini de intervenţie, având în prezent doar 21% din utilajele necesare.
22 Ianuarie 2015, 16:10
Bihor
Prin decizii ale premierului Victor Ponta, şefii din şase direcţii regionale antifraudă au fost înlocuiţi în funcţie, trei dintre aceştia preluând alte direcţii. Şeful DRAF Oradea a fost mutat pe poziţie similară la Bucureşti, iar orădeanul Călin Vesa, fostul şef al Direcţiei Regionale Vamale, a fost eliberat de la şefia DRAF Deva.
22 Ianuarie 2015, 15:19
Bihor
Contestarea licitaţiilor pentru lucrări publice este boală grea în România, întârziind sute de proiecte, inclusiv cu fonduri europene, care pot fi cheltuite numai în acest an. La fel a procedat şi un consorţiu de firme cu capital inclusiv străin care au contestat licitaţia pentru modernizarea infrastructurii Aeroportului pentru ca ulterior, după ce câştigătorii au început lucrările, să ceară suspendarea lor. Judecătorii Curţii de Apel Oradea au respins însă cererea, permiţând astfel continuarea lucrărilor în valoare de aproape 80 milioane lei din fonduri UE.
22 Ianuarie 2015, 14:58
Bihor
Promisiunile făcute de preşedintele PSD Victor Ponta şi preşedintele executiv Liviu Dragnea anul trecut, cum că Guvernul va construi o sală polivalentă la Oradea, se dovedesc fără nicio acoperire în fapte. Ministerul Dezvoltării condus de Dragnea şi cel al Tineretului, în fruntea căreia se află Gabriela Szabo, au convenit ca anul acesta să deruleze investiţii de 103 milioane euro în infrastructura sportivă, însă Oradea a fost "sărită" complet.
22 Ianuarie 2015, 12:44
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 3.9644 RON
  • 1 EUR = 4.4709 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON