Abonează-te la RSS
 
Ediția tipărită
 
   
 
Părerea noastră
 
folclor de bihor.jpg

Folclor
de Bihor

de Mircea Chirilă

Cum ştiţi, pe lângă Băile Felix şi Băile 1 Mai, am mai identificat o staţiune balneară: Consiliul Judeţean. Acolo e ca-n rai: muncă ioc sau mai deloc, e la loc cu verdeaţă, lângă Parcul Traian, nu este durere şi canci întristare. La aşa avantaje, nu putea Primăria Oradea să nu-şi construiască la rândul ei o staţiune similară.
 
 
zic si eu.jpg

Zic şi eu

de Adrian Criş

Recenta modificare a Legii Educaţiei (a 65-a în ultimii 25 de ani) e una din cele mai nefaste. Nu numai pentru populismele cu scop electoral (a treia sesiune de Bac, de ce nu şi a opta?), nu doar pentru afacerismele în profitul fabricilor de diplome, ci pentru că, pur şi simplu, taraţilor congenital le adaugă taraţi social.
 
 

Cum a fost?

de Lucian Cremeneanu

S-a vrut a fi cel mai tare eveniment monden al săptămânii trecute, dacă nu chiar al verii. Dar n-a fost să fie! Sensation in White (Senzaţie în alb), pornit din Olanda, ajuns în 2012 şi în România, înseamnă muzică electronică, DJ, animatoare, dans, distracţie şi îmbrăcăminte obligatoriu albă. Replica pusă la cale în complexul Aqua Park President din Băile Felix a fost gândită ca un mare succes.
 
 
 
     
 
Newsletter
 
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
   
 
Magazin
 
Finlandezii care locuiesc în capitala Helsinki nu vor mai avea nevoie de maşini personale. Autorităţile locale au anunţat planul de a transforma până în 2025 reţeaua publică de transport într-un sistem de "transport la cerere".
 
Departe de a fi o invenţie a secolului 21, selfie-urile se practică încă din secolul 19! Fotograful american Robert Cornelius este cunoscut pentru faptul că a realizat prima poză autoportret din istorie în 1839, iar astronautul Buzz Aldrin a făcut primul selfie în spaţiu în 1966.
 
Dubaiul nu conteneşte să uimească prin proiectele sale imobiliare revoluţionare. Şeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum a dezvăluit zilele trecute planurile pentru "Mall of the world", o construcţie uriaşă ce ar putea căpăta statutul de oraş.
 
   
 
Spune ce crezi
 
Consideraţi întemeiată decizia primăriei orădene de a nu mai finanţa clubul FC Bihor?
sau vezi rezultatele
 
     
 
Premiile lui Bihorel
 
Scandalul parcărilor declanşat în ultimele săptămâni între Prefectură şi Primărie scoate la iveală relaţii "nepotrivite" dintre cele două instituţii. Primarul Ilie Bolojan şi-a argumentat săptămâna trecută afirmaţia că toate parcările din oraş au avizul Poliţiei Rutiere, prezentând mai multe răspunsuri favorabile eliberate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie.
 
Bihorel vă recomandă să evitaţi în perioada următoare zona Şcolii Gimnaziale Nicolae Bălcescu, deoarece este foarte posibil să se aglomereze cu tătici dornici să-şi înscrie copiii aici. Nu neapărat pentru reputaţia acestei şcoli, ci sperând că vor nimeri în clasa învăţătoarei Vasilica Chiş Ienei.
 
Vă aduceţi aminte, cu siguranţă, de Simona Derecichei, fostă Hexan, patroana primului bordel din Oradea, care funcţiona sub acoperirea unui salon de masaj erotic. Ei bine, Simonica se face, pentru a doua oară, fată de casă, evident nu de toleranţă.
 
   
 
De știut
 
mircea-dumitrescu.jpg

Bihoreanul
la medic

de Mircea Dumitrescu

Clima reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp. Vremea reprezintă starea condiţiilor meteorologice într-un interval scurt de timp, modificându-se chiar şi în timpul unei zile.
 
 
mircea-ursuta.jpg

Avocatul Bihoreanului

de Mircea Ursuta

Deşi până acum nu m-am referit niciodată la problemele juridice de interes local, scandalul public legat de problema parcărilor în Oradea impune anumite precizări din punct de vedere juridic. Teoretic, instituţiile implicate (Prefectul, Primarul şi Consiliul Local) ar trebui să aştepte soluţia instanţelor de judecată pentru a vedea dacă se impune corectarea regulamentului de parcare şi în ce mod. Practic acest lucru ar însemna să se aştepte cel puţin un an menţinându-se un haos ce nu poate fi tolerat.
 
 
 
     
Bihor
24.07.2014, 16:58
Zece asociaţii de proprietari din Oradea şi 30 de orădeni care locuiesc la casă sunt premiaţi de Eco Bihor pentru că respectă sistemul de colectare selectivă şi trimit la reciclare cantităţi mari de deşeuri reciclabile. În timp de orădenii de la case primesc un recipient în care să-şi facă singuri compost, cei de la blocuri se aleg cu închiderea automată a ţarcurilor pentru pubele. Sistem care, spun edilii oraşului, va trebui extins la toate asociaţiile.
 
24.07.2014, 14:52
Aflat la Oradea, unde timp de două zile se desfăşoară o reuniune a şefilor Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din toate judeţele ţării, preşedintele Autorităţii Naţionale de resort, Vlad Mănăstireanu, a anunţat reorganizarea acestei instituţii şi noi reguli pentru circulaţia medicamentelor de uz veterinar. DSVSA-urile vor avea compartimente de Poliţia Animalelor şi Antifraudă, iar antibioticele pentru animale se vor comercializa doar sub controlul medicilor veterinari.
 
24.07.2014, 13:40
89 de candidaţi bihoreni ai examenului de definitivat au contestat notele depuse, iar 46 din contestaţii au fost admise. Astfel, încă opt cadre didactice au promovat examenul, numărul total al dascălilor cu note peste 8 crescând la 192.
 
24.07.2014, 11:44
Veşti bune pentru 244 de bihoreni: dosarele pe care le-au depus în 2011 în programul Casa Verde, pentru instalarea sistemelor de încălzire care folosesc energia regenerabilă, au fost aprobate acum, odată ce programul s-a reluat. Astfel, ei au la dispoziţie 60 de zile să semneze contractul de finanţare.
 
24.07.2014, 10:56
ERA Park le oferă clienţilor săi o vacanţă plină cu reduceri! Majoritatea magazinelor din centrul comercial au dat startul promoţiilor pentru buzunarul oricui, în cadrul campaniei "Cumpărături isteţe în familie". Unele oferă promoţii chiar şi de 50%.
 
23.07.2014, 19:55
După ce marţi seară premierul Victor Ponta a prezentat cifrele pe care nu i le-a spus preşedintelui Traian Băsescu, despre efectele ori consecinţele reducerii CAS, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a repetat şi în teritoriu informaţiile. Ca om de afaceri, Mang a subliniat că ştie că toţi investitorii îşi doresc această măsură.
 
23.07.2014, 18:53
Electrocentrale întrerupe joi între orele 8 - 20 furnizarea apei calde către consumatorii din comuna Sânmartin, inclusiv cei din staţiunea Băile Felix, pentru eliminarea unei avarii apărute pe Magistrala 4 din vecinătatea CET II.
 
23.07.2014, 17:40
Senatul Universităţii din Oradea şi-a dat acordul, în această săptămână, pentru înfiinţarea a două noi structuri în cadrul instituţiei: un centru de pregătire pentru elevii care nu au promovat Bacalaureatul şi un colegiu de cursuri postliceale. În timp ce facultăţile au făcut deja propuneri de cursuri pentru noile structuri, acestea nu funcţionează încă, deoarece Ministerul Educaţiei nu a prezentat încă metodologiile de organizare.
 
23.07.2014, 15:38
La cinci luni de la demararea lucrărilor, muncitorii firmei Constructorul Sălard au dat jos schelele şi plasele de protecţie de pe un tronson al faţadei Hotelului Vulturul Negru. Astfel, pe partea dinspre liniile de tramvai, faţada palatului este complet reabilitată.
 
23.07.2014, 14:55
Din toamnă, elevii din 17 comune bihorene vor ajunge mai uşor la şcoală. Ministerul Dezvoltării trimite în Bihor 17 microbuze şcolare pentru tot atâtea comune, iar politicienii promit că în toamnă în judeţ vor mai ajunge 32 de microbuze.
 
23.07.2014, 12:41
Universitatea din Oradea vrea să-şi fidelizeze studenţii cu reduceri financiare. Mai precis, absolvenţii de studii de licenţă sau de masterat ar putea să urmeze o a doua specializare plătind doar jumătate din taxa de şcolarizare.
 
23.07.2014, 11:45
Reţinut şi apoi arestat pentru că ar fi luat şi intermediat şpagă, directorul suspendat al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna din Oradea, Răzvan Vonea, încearcă să scape din arest. După ce a contestat mandatul emis pe numele său, fără succes, Vonea a cerut să fie eliberat sub control judiciar, pe cauţiune.
 
22.07.2014, 19:11
Compania orădeană RDS-RCS a concesionat de la Primărie, prin negociere directă, 100.000 metri pătraţi de teren pe care va amenaja 150 kilometri de canalizaţie subterană în care vor fi trase toate cablurile de pe faţadele clădirilor din zona centrală. Investitorul va plăti municipalităţii o redevenţă de 60.000 euro pe an, vreme de 40 de ani.
 
22.07.2014, 17:49
Un bărbat bănuit că şterpelea tot felul de bunuri de la clienţii ştrandului din Aleşd a fost depistat şi este cercetat de poliţişti. Aceştia au reuşit să recupereze de la suspect şi câteva dintre obiectele şi suma de bani "produsă" într-o "zi de muncă".
 
22.07.2014, 17:03
Sebastian Bălan, moldoveanul suspectat că şi-a ucis soţia, o orădeancă însărcinată în luna a şaptea, şi pe cei doi copii ai lor, în Franţa, s-a predat în cursul zilei de luni. Bărbatul era căutat de vineri seară şi a fost plasat în arest preventiv.
 
22.07.2014, 15:46
Consilierii locali au mandatat luni conducerea Electrocentrale să tranzacţioneze certificatele de CO2 care trebuie predate de CET în aprilie 2015. Aleşii orădenilor au mai aprobat tarifele de închiriere a spaţiilor de la parcarea supraetajată şi fostul centru Ady Endre, organizarea unui concurs pentru realizarea unei statui a omului politic IC Brătianu, amenajarea unei terase de alimentaţie publică în strada Zorelelor şi majorarea pragului pentru care este necesar avizul Comisiei municipale de monitorizare a achiziţiilor de la 75.000 euro la 100.000 euro.
 
22.07.2014, 12:30
Administraţia Domeniului Public Oradea investeşte aproape 5.000 de euro în amenajarea unei instalaţii paratrăsnet care are rolul de a proteja construcţiile, persoanele şi sistemele electrice şi electronice din Piaţa Cetate. Măsura a fost aprobată, luni, cu unanimitate de voturi.
 
22.07.2014, 10:55
Consiliul Local a aprobat luni strategia de alipire a comunei Sânmartin la Oradea. Potrivit proiectului, Primăria va cere garantarea prin lege a promisiunii că impozitele din comună vor rămâne nemodificate vreme de 10 ani, după care vor creşte gradual în cinci ani la nivelul din Oradea, bugetul municipiului va suporta toate costurile cu preschimbarea actelor locuitorilor comunei, iar restricţiile privind creşterea animalelor şi cultivarea plantelor nu se vor aplica satelor din comună încă 15 ani după unificare.
 
22.07.2014, 08:50
După ce municipalitatea a comunicat abrogarea unei dispoziţii a primarului în legătură cu parcările galbene, iar aleşii locali au adoptat luni o serie de hotărâri menite să stingă conflictul între instituţii, subprefectul Cristian Bitea a salutat atitudinea "proximă şi necesară" a municipalităţii, dar cu rezerve, atenţionând că va monitoriza cu atenţie acţiunile edililor.
 
21.07.2014, 19:56
Consiliul Local Oradea a dat luni curs propunerii Primăriei de renunţare la calitatea de membru asociat al FC Bihor pe fondul constrângerilor bugetare şi a rezultatelor slabe din punct de vedere sportiv. Clubul sportiv va susţinut financiar în continuare exclusiv de Consiliul Judeţean Bihor.
 
21.07.2014, 19:17
Un bihorean a ratat pe mâna lui şansa de a ajunge la catedră. Candidat la examenul de titularizare la sport, acesta a fost eliminat pe motiv că i-a sunat telefonul în timpul probei. Alţi o sută de candidaţi s-au retras din examen,după ce au văzut subiectele.
 
21.07.2014, 18:52
Consiliul Local Oradea a respins luni modificarea regulamentului de parcări în forma propusă de reprezentanţii Primăriei, precum şi adoptarea regulamentului de funcţionare a parcărilor supraetajate. Reprezentanţii UDMR şi ai PDL au refuzat să aprobe modificările cerute de executivul local, după ce Primăria nu le-a luat în seamă propunerile. Aşa că de la 1 august cei care nu plătesc bilet de parcare tot nu au cum fi amendaţi, deocamdată, decât pentru abateri sancţionate de Codul Rutier...
 
21.07.2014, 17:04
Fostul primar din Cociuba Mare, Ioan Irimie, şi Mina Florentina Deac, contabila Primăriei, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului Bihor pentru delapidare, după ce în 2012 au schimbat destinaţia unor fonduri primite de la Guvern pentru plata arieratelor. Ca să obţină bani mai mulţi, cei doi au susţinut că localitatea are datorii de aproape 3 ori mai mari, iar din diferenţa primită au angajat alte cheltuieli.
 
21.07.2014, 15:55
Managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, a anunţat, luni, că Oradea va avea cea mai modernă sală de operaţii din ţară, la Spitalul Municipal. Aici au şi început deja lucrările pentru modernizarea celor patru săli de operaţii ale unităţii, vechi de 50 de ani, urmând ca în curând acelaşi lucru să se întâmple şi la Judeţean, unde vechimea blocului operator e de "numai" 30 de ani. Proiectele au o valoare totală de peste 5 milioane euro.
 
21.07.2014, 13:35
Compania de Apă Oradea sistează furnizarea apei potabile către consumatorii situaţi pe malul stâng al Crişului Repede pentru două nopţi consecutiv. Operatorul va opri total furnizarea apei marţi şi miercuri între orele 22 - 09 pentru a face spălarea magistralelor de alimentare cu apă.
 
21.07.2014, 09:51
Aproape 1.500 de aspiranţi la viaţa de dascăl susţin, luni, examenul de titularizare. Doar o foarte mică parte dintre ei vor şi ajunge profesori titularizaţi, însă, căci în Bihor sunt disponibile doar 74 de posturi.
 
20.07.2014, 23:31
O orădeancă în vârstă de 36 de ani, însărcinată în luna a şaptea, a fost omorâtă vineri, într-o suburbie a Parisului, de către soţul ei, împreună cu cei doi copii, Rafael, în vârstă de 18 luni, şi Antoine, de 5 ani. Cei trei au fost înjunghiaţi, iar criminalul a fugit şi nu a fost găsit încă de poliţişti.
 
20.07.2014, 14:34
Absolvenţii de studii sanitare, chiar şi din acest an, pot merge la muncă în străinătate. Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bihor a anunţat că sunt căutaţi 50 de asistenţi medicali pentru spitalele din Germania.
 
19.07.2014, 16:03
Un grup americano-român de cercetători a anunţat o importantă descoperire de antropologie: în peştera Ciur-Izbuc, aflată pe teritoriul comunei bihorene Roşia, se află cele mai vechi urme de paşi ale omului modern din Europa. Paşii în cauză datează de acum 36.500 de ani, însă iniţial fuseseră atribuite unei familii care ar fi trăit aici în urmă cu 10-15.000 de ani.
 
19.07.2014, 13:40
Din cei 365 de profesori bihoreni înscrişi la examenul de definitivare în învăţământ, doar 184 au şi promovat, luând minim nota opt. Notele dascălilor au fost afişate sâmbătă la Liceul Betel, unde cei nemulţumiţi pot depune contestaţii.
 
 
Foto Bihoreanul
 
Fațadă nouă şi sclipitoare: Pe partea de pe Independenţei, Hotelul Vulturul Negru a terminat cu schelele (FOTO)
 
Actual
 
Aeronava companiei aeriene Air Algérie care zbura din Burkina Faso spre Algeria s-a prăbuşit şi toate cele 116 persoane aflate la bord au murit, au anunţat autorităţile, cel mai probabil din cauza unei furtuni. Între victime s-ar afla şi un cetăţean român.
 
Peste 100 de fotografi din întreaga ţară se întâlnesc, în perioada 28 iulie - 1 august, la Alba Iulia, la prima ediţie a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar", în cadrul căruia vor învăţa, gratuit, tainele fotografiei de calitate şi au şi şansa să câştige 8.500 de euro! Printre „profesori" se numără şi Marek Czarnecki, multiplu câştigător al Oscarului în fotografie.
 
Compania aeriană Air Algérie a anunţat joi că a pierdut contactul cu unul dintre avioanele sale, la 50 de minute după ce acesta a decolat din Ouagadougou, în Burkina Faso. Avionul era un MD83, aparţinând companiei spaniole Swiftair, şi avea la bord 116 de persoane.
 
 
 
 
Anunțuri gratuite
 
 
Sport
 
Echipa de fotbal CS Oşorhei se află din această săptămână în cantonament la Băile Felix, unde a deplasat 20 de jucători şi unde va sta până vineri, 1 august. Dacă la reunirea lotului formaţiei care evoluează în Liga a III-a au fost prezenţi doar 13 jucători, între timp au mai venit la echipă alţi jucători, de la CSC Sânmartin, Bihorul Beiuş, FC Hidişel şi FC Paleu.
 
Conducerea clubului FC Bihor a obţinut semnătura altor trei jucători, care şi-au dat acordul de a evolua pentru următorul sezon sub culorile clubului "roş-albastru". Astfel, portarul Smaranda şi atacantul Raymon Lukacs şi-au prelungit contractele, în timp ce în locul lui Ovidiu Bic a fost adus argentinianul Raul Speroni, de la Minerul Motru. FC Bihor va intra de joi şi până pe 1 august în cantonament, la Hotel Nevis, din Oradea.
 
Cu peste 60 de sportivi la start, ediția a XII-a a Trofeului Damaco la tenis de câmp, desfășurată în perioada 19-22 iulie la Arena Voința, a consemnat meciuri foarte disputate, multe dintre ele spectaculoase. Bihorenii s-au impus la trei categorii, iar Nemes Nimrod, de la Sănătatea Oradea, a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului.
 
 
Bihoreanul TV
 
Se încarcă...
Se încarcă...
 
Oradea noastră
 
Zece asociaţii de proprietari din Oradea şi 30 de orădeni care locuiesc la casă sunt premiaţi de Eco Bihor pentru că respectă sistemul de colectare selectivă şi trimit la reciclare cantităţi mari de deşeuri reciclabile. În timp de orădenii de la case primesc un recipient în care să-şi facă singuri compost, cei de la blocuri se aleg cu închiderea automată a ţarcurilor pentru pubele. Sistem care, spun edilii oraşului, va trebui extins la toate asociaţiile.
 
Veşti bune pentru 244 de bihoreni: dosarele pe care le-au depus în 2011 în programul Casa Verde, pentru instalarea sistemelor de încălzire care folosesc energia regenerabilă, au fost aprobate acum, odată ce programul s-a reluat. Astfel, ei au la dispoziţie 60 de zile să semneze contractul de finanţare.
 
Până nu demult, singurul loc din lume unde creştea nufărul termal în cadrul natural era Rezervaţia Pârâul Peţea din Băile 1 Mai, celebră tocmai pentru că găzduieşte această specie endemică, alături de roşioara lui Racoviţă şi de melcul termal. De-o vreme, însă, nufărul dispare încet, dar sigur, din rezervaţie, şi mai creşte într-un singur loc: în laboratorul a doi cercetători orădeni!
 
 
Vremea în Oradea
 
Acum în Oradea sunt 17° C

   Fenomene meteo:
   Umiditatea: 94 %
    Viteza vântului: 8.05 km/h

 
Prognoza:
 
Sâmbătă    - Furtunã cu fulgere si tunete risipite, Temperatura 30° C
 
Curs valutar
 
   Curs BNR, vineri, iulie 25,2014
      1 USD = 3,2766 RON   
      1 EUR = 4,4155 RON   
      1 HUF = 0,0143 RON   
convertor valutar
 
Horoscop