URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 IULIE 2016
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
O analiză a celor care au condus Consiliul Judeţean, cu rezultatele ştiute, ne arată că noi, bihorenii, nu prea am avut noroc în viaţă. Începând din 2000, judeţul a fost condus practic de Kiss Alexandru, când din calitatea de preşedinte, când din cea de vice.
Zic şi eu
Dacă prin 2012 se vorbea despre o "marţi neagră" în care parlamentarii goleau de conţinut legile astfel încât, încălcându-le, să nu ajungă după gratii, după alegerile locale putem vorbi de o săptămână neagră. Ba chiar de mai multe, una după alta.
Cum a fost?
"It won't be any Brexit!*", îmi spunea, în Londra, cu câteva zile înainte de referendumul britanic, soţul unei foste colege de facultate, englez sadea, pe care tocmai îl cunoscusem. Luam cina la un restaurant foarte popular lângă Waterloo Bridge, ticsit de oameni din toate colţurile lumii, cu ospătari de accente diferite şi atmosferă de weekend.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă petreceţi vacanţa de vară anul acesta?

De stiut
Avocatul Bihoreanului
Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 18/2016, prin care s-au modificat numeroase prevederi ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală, s-au adus şi modificări instituţiei renunţării la urmărirea penală care fusese lipsită de eficienţă printr-o decizie relativ recentă a Curţii Constituţionale.
Bihoreanul la medic
Complicaţiile cronice ale diabetului sunt macroangiopatia, microangiopatia şi neuropatia diabetică. Prin angiopatie diabetică se înţelege totalitatea alterărilor vasculare secundare tulburărilor metabolice produse de deficitul absolut sau relativ de insulină, cu accent pe vasele mici (microangiopatia) şi cele mari (macroangiopatia). 
Psihologul Bihoreanului
Coeficientul de inteligenţă e oarecum o obsesie pe Internet. Fel de fel de teste online promit că îţi vor arăta unde te situezi pe o anumită scală şi ajung să-ţi afişeze rezultate menite doar să te facă să te simţi confortabil cu tine însuţi. Noile cercetări în domeniu arată că o creştere semnificativă a IQ-ului este posibilă cu ajutorul tehnicilor relaţionale.
Bihor
Un bărbat în vârstă de aproximativ 45-47 de ani şi-a pierdut viaţa, joi după amiază, înecat în Crişul Repede, în zona străzii Sovata. Martorii povestesc că omul ieşise la scăldat, când la un moment dat nu l-au mai văzut.
30 Iunie 2016, 21:34
Bihor
Florin Birta, preşedintele Clubului Sportiv Municipal, a demisionat joi din funcţie pentru a putea rămâne viceprimar de Oradea. Conducerea clubului a fost preluată cu titlu interimar de directorul sportiv al clubului, Nicuşor Vaşadi. Cel mai probabil, funcţia de preşedinte îi va reveni managerului secţiei de baschet a CSM, Şerban Sere.
30 Iunie 2016, 19:01
Bihor
Viceprimarul Florin Birta a prezentat joi în teren, două investiţii făcute de companiile RCS&RDS şi Madrugada în domeniul sportului, care vor fi donate săptămâna viitoare oraşului prin hotărâre de Consiliu Local. Investiţiile se referă la amenajarea unei piste pentru alergare pe zgură la cele mai înalte standarde în jurul terenurilor de tenis din Ioşia şi construirea, în Parcul Brătianu, a unui teren de baschet de dimensiuni oficiale cu suprafaţă elastică, menită să protejeze gleznele şi genunchii. Ambele facilităţi vor putea fi folosite de orădeni cu titlu gratuit.
30 Iunie 2016, 18:22
Bihor
La Beiuş, ca-n Twin Peaks. După ce în urma alegerilor din 5 iunie un fost consilier local PSD, Petru Mlendea, a devenit primar PNL, un alt fost PSD-ist, Ovidiu Dăescu, a ajuns viceprimarul urbei, ca reprezentant al ALDE. În speranţa că vor reuşi să facă o alianţă cu ALDE, UDMR şi chiar M10, partidul „băsistei” Monica Macovei, PSD-iştii au boicotat de două ori constituirea Consiliului Local, dar au pierdut în faţa liberalilor, preferaţi de cele trei formaţiuni.
30 Iunie 2016, 16:13
Bihor
Clubul Leo "Black Eagle" în parteneriat cu Urban Place organizează în luna iulie un campionat FIFA 16 în scop caritabil. Practic, pasionaţii de jocuri sunt chemaţi să se întreacă pentru pentru premiul cel mare, un PlayStation 4, iar taxele de înscriere vor fi donate în scopul găsirii unei locuinţe pentru o mamă care-şi creşte singură trei copii în Tilecuş.
30 Iunie 2016, 15:21
Bihor
Orădenii au avut joi şansa să facă o vizită mai puţin obişnuită dincolo de gratiile Penitenciarului din centrul oraşului, în cadrul turului putând vedea cum trăiesc deţinuţii, ce mănâncă, ce activităţi au, precum şi camera intimă unde se întâlnesc aceştia cu nevestele ori concubinele. În Penitenciarul Oradea sunt 470 de deţinuţi, aflaţi în arest preventiv şi condamnaţi la închisoare cu regim deschis, regim închis, respectiv de maximă siguranţă.
30 Iunie 2016, 14:58
Bihor
Muncitorii firmelor angajate de AZVI şi Construct Mod, cele două societăţi contractate să execute modernizarea DN 76 Oradea-Deva între Beiuş-Ştei şi respectiv Ştei-Vârfurile, s-au prezentat pe şantier şi a doua zi după vizita făcută miercuri la faţa locului de către ministrul Transporturilor, Dan Costescu, şi şeful CNADNR, Cătălin Homor. Unul dintre reproşurile localnicilor adresate celor doi fusese chiar faptul că muncitorii îşi fac apariţia doar când au loc vizite oficiale.
30 Iunie 2016, 13:12
Bihor
Pentru şefii cei mari ai Universităţii din Oradea, anul 2015 a fost unul mai bun decât precedentul. Conform propriilor declaraţii de avere, rectorul Constantin Bungău, mai mulţi prorectori, dar şi preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, au câştigat, în medie lunară, mai mulţi bani de la Universitate, cea mai spectaculoasă creştere de salariu având-o chiar rectorul.
30 Iunie 2016, 10:50
Bihor
Adunarea Generală a Creditorilor Electrocentrale a aprobat miercuri planul de reorganizare al Electrocentrale propus de administratorul special Stănel Necula. Hotărârea a fost luată cu trei voturi pentru din partea furnizorilor indispensabili, creditorilor chirografari şi a salariaţilor şi două voturi împotrivă din partea celorlalţi creditori. Pentru a putea produce efecte, decizia va trebui consfinţită de judecătorul sindic în luna septembrie.
30 Iunie 2016, 10:00
Bihor
Consiliul Local a aprobat miercuri concesionarea către Termoficare a noului CET pe gaz şi contractul de mentenanţă încheiat cu General Electric pentru operarea acestuia în condiţii optime. Aleşii orădenilor au majorat preţul gigacaloriei începând cu 1 iulie de la 243,46 lei la 294,76 lei, cu menţiunea că orădenii vor plăti tot 240 lei pe gigacalorie. Diferenţa urmează să fie acoperită de la bugetul local, care va majora subvenţia de la 3,46 lei la 54,76 lei pe gigacalorie.
29 Iunie 2016, 22:20
Bihor
Consiliul Local a stabilit miercuri la 25 lei preţul unui bilet de acces pentru trei ore în aquapark şi la 50 lei pentru o zi întreagă. Propunerea făcută de grupul UDMR de introducere a biletului de familie format din doi adulţi şi minim doi copii, destinat familiilor numeroase, şi cea a grupului PSD care a cerut ca orădenii să beneficiezede o reducere cu 50% a tarifelor de intrare în primul an de funcţionare a parcului acvatic, nu au întrunit suficiente voturi pentru a putea fi adoptate, în condiţiile în care grupul majoritar al PNL s-a opus.
29 Iunie 2016, 21:49
Bihor
Un tânăr de 21 ani din Haieu a fost arestat, marţi, la Judecătoria Oradea, iar un adolescent de 14 ani este anchetat în stare de libertate, sub acuzaţia de tâlhărie, după ce ar fi atacat şi tâlhărit un orădean, luni noaptea, în apropiere de locuinţa acestuia.
29 Iunie 2016, 20:00
Bihor
Aflat miercuri în vizită pe şantierul DN 76, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, şi-a început ziua în zori la Oradea împreună cu primarul Ilie Bolojan. Motivul? Cei doi au inspectat fosta remiză a CFR în care s-a "înfundat" drumul expres, concluzia ministrului fiind, aşa cum ceruse primarul încă de la început, că porţiunea de câteva sute de metri pătraţi trebuie dată Primăriei pentru a "îndrepta" drumul.
29 Iunie 2016, 19:25
Bihor
La nici o lună după ce a ameninţat că nu va mai construi hotelul de patru stele de pe amplasamentul fostului centru Ady Endre de lângă Aquapark-ul orădean, patronul Lotus Center, Alexandru Mudura jr., pare că s-a răzgândit. Consiliul Local a aprobat miercuri, în prima şedinţă de lucru, Planul Urbanistic de Detaliu, documentaţie premergătoare obţinerii Autorizaţiei de Construire, pentru investiţia din strada Codrilor 3. Viitorul hotel va purta numele unui brand internaţional şi nu se va numi Nymphaea.
29 Iunie 2016, 18:40
Bihor
În această săptămână au început lucrările de refacere a carosabilului de pe strada Independenţei, inclusiv asfaltarea zonelor dintre liniile de tramvai, acestea urmând a fi finalizate până la începutul lunii august. În schimb, circulaţia auto pe această stradă va fi permisă abia după ce se va deschide Podul Sfântul Ladislau.
Bihor
Deplasarea pe şantierul DN 76 Oradea - Deva pe care au făcut-o miercuri ministrul Transporturilor, Dan Costescu, şi şeful CNADNR, Cătălin Homor, a prilejuit şi actualizarea informaţiilor oferite bihorenilor cu privire la tronsonul 3C al Autostrăzii Transilvania, între Suplacu de Barcău şi Borş. Cei doi oficiali au dezvăluit că după rezilierea contractului iniţial, încheiat cu Bechtel, nici cel cu spaniolii de la Corsan - Corviam Construccion - Consinit - Road Consulting & Design Solutions şi Via Design nu a progresat cu niciun pas până recent.
29 Iunie 2016, 17:33
Bihor
Un bărbat de 53 ani din Ungaria, administratorul unei firme orădene, acuzat de o fraudă fiscală de peste 10 milioane lei, va fi trimis în faţa instanţei de judecată. Poliţiştii antifraudă au anunţat, miercuri, finalizarea anchetei şi înaintarea dosarului la Parchet pentru evaziune fiscală, spălare a banilor şi transmitere fictivă a părţilor sociale în scopul sustragerii de la urmărirea penală. Bărbatul este insolvabil, iar beneficiarul real al fraudei, un conaţional al acestuia, a decedat.
29 Iunie 2016, 17:01
Bihor
Aproximativ 70 de localnici din zona Beiuş-Ştei l-au întâmpinat miercuri pe cel dintâi ministru al Transporturilor care s-a deplasat să vadă cu ochii lui dezastrul de pe DN 76. Însoţit de şeful CNADNR, Cătălin Homor, Dan Costescu a stat de vorbă cu oamenii, cu antreprenorii şi cu presa, încercând să explice că nu putea în patru luni să "rezolve" ce a fost încurcat din 2006 încoace, dar şi să le prezinte planul ca până în noiembrie între Beiuş şi Ştei să se circule pe un drum modernizat şi cu asfalt nou. "Să reziliem contractele ar fi fost cel mai uşor lucru, aşa mai amânam lucrurile încă doi ani. Dar o să tragem şi-o să împingem constructorii", a spus ministrul.
29 Iunie 2016, 16:27
Bihor
Circa 100 de fermieri bihoreni au participat miercuri la evenimentul de lansare a Asociaţiei pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare Crişana. Asociaţia are ca scop promovarea produselor agroalimentare bihorene, consilierea fermierilor din judeţ, organizarea de târguri şi colectarea produselor de la agricultorii din Bihor în vederea vânzării lor în pieţe sau supermarket-uri. Asociaţia Crişana va proteja inclusiv interesele consumatorilor prin efectuarea de analize ale produselor.
Bihor
Liberalul Mircea Mălan a renunţat, miercuri, la funcţia de consilier judeţean în favoarea celei de consilier local. Fostul viceprimar, care nu a reuşit să obţină funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a preferat să fie la putere în Consiliul Local Oradea decât într-o opoziţie inutilă la "judeţ". Mălan a depus jurământul de ales local fără să se ştie deocamdată dacă va mai reveni în funcţia de viceprimar al oraşului.
Bihor
Un investitor misterios va construi în Bihor unul dintre cele mai mari depozite de legume-fructe din ţară, care le va permite legumicultorilor şi pomicultorilor din judeţ să-şi stocheze produsele, nu să le vândă pe bani de nimic pentru că nu au unde să le ţină. Investiţia de 5,5 milioane euro va fi construită pe bani europeni şi va procesa zilnic 100.000 de tone de legume şi fructe.
29 Iunie 2016, 13:07
Bihor
Forţaţi în 2014 să se mute la Cluj, angajaţii Direcţiei Regionale Vamale revin la Oradea. Prefectul Claudiu Pop a anunţat, miercuri, că Direcţia Vamală va funcţiona din 1 iulie în sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor.
29 Iunie 2016, 11:47
Bihor
Ediţia 2016 a Swimathon Oradea a fost una de succes. Susţinătorii celor 18 proiecte înscrise în maratonul de înot au reuşit să strângă în total peste 150.000 de lei, o sumă de trei ori mai mare decât cea adunată anul trecut. Cauza care a strâns cei mai mulţi bani, aproape 18.000 lei, este "Există viaţă după doliu" a Fundaţiei Hospice Emanuel.
29 Iunie 2016, 11:05
Bihor
ASCO va începe luni distribuirea cutiilor cu ajutoare constrând în alimente destinate persoanelor defavorizate. Împărţirea pachetelor, amânată din octombrie 2015, se va face de la depozitul din strada Aleea Cazaban 60, situat lângă ştrandul Ioşia, în baza unei programări. Fiecare beneficiar va primi două cutii de alimente cu o greutate totală de 17,6 kilograme.
29 Iunie 2016, 10:13
Bihor
Procurorii DNA Oradea au descins, miercuri, în percheziţii la sediul Poliţiei Municipiului Beiuş, la posturile de Poliţie Pietroasa şi Cărpinet, dar şi la alte adrese. Potrivit unor surse judiciare, acţiunea s-a realizat într-o anchetă care vizează fapte de corupţie. 
29 Iunie 2016, 09:20
Bihor
În vreme ce PNL Bihor a solicitat anularea alegerii noului preşedinte al Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, de majoritatea PSD-UDMR-ALDE, prin încălcarea secretului votului, tabăra adversă acuză obstrucţionarea procesului de votare de către aleşii judeţeni liberali şi ameninţă, la rândul ei, cu plângeri penale.
29 Iunie 2016, 07:00
Bihor
Tribunalul Bihor a pronunţat soluţia în dosarul celebrei răfuieli mafiote derulată în primăvara lui 2014 în Parcarea Lotus Center şi soldată cu rănirea gravă a interlopului Marius Lazăr, alias Ciobanu', cunoscut recuperator şi bătăuş. Doi dintre cei implicaţi în bătaie, Remus Balog, alias Nano junior, şi Cristian Corodi, au fost condamnaţi la închisoare cu executare şi despăgubiri morale de 50.000 lei către victima lor. Hotărârea instanţei nu este definitivă.
28 Iunie 2016, 19:43
Bihor
La aproape 5 ore după scandalul de la constituirea noului Consiliu Judeţean, a cărei conducere a fost aleasă în condiţiile în care consilierii PSD, UDMR şi ALDE şi-au arătat voturile, încălcând astfel secretul votului, conducerea PNL Bihor are prima reacţie. Sub semnătura celor doi co-preşedinţi, Cornel Popa şi Gavril Ghilea, liberalii îi cer prefectului Claudiu Pop să nu acorde viza de legalitate Hotărârii CJ privind alegerea noului preşedinte, Pasztor Sandor.
28 Iunie 2016, 18:17
Bihor
Consilierii personali ai fostului director al Administraţiei Naţionale "Apele Române" David Csaba au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea, pentru corupţie. Procurorii îl acuză pe Gheorghe Abodi că, în 2010, prin intermediul colegului său, Mircea Urzică, ar fi cerut 15.000 lei de la patronul unei firme cu contracte în derulare cu "Apele Române" că îi va rezolva decontarea preferenţială a lucrărilor.
28 Iunie 2016, 17:10
Bihor
În cadrul unei iniţiative a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, orădenii au fost invitaţi, marţi dimineaţă, la Sala "Florica Ungur" să cunoască poveştile câtorva deţinuţi şi foşti deţinuţi din oraşul lor, precum şi ale angajaţilor şi colaboratorilor penitenciarului de aici. Deşi este vorba despre un proiect interesant, puţini orădeni, mai exact 11 persoane, au participat la "Biblioteca vie".
28 Iunie 2016, 16:45
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.0871 RON
  • 1 EUR = 4.522 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON