URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 MARTIE 2015
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor

În primele zile după închiderea Pieţei Unirii, circulaţia în centru a fost greoaie. Apoi, poate pentru că oamenii s-au obişnuit cu traseele sau pentru că au ocolit zona, parcă s-a circulat normal. Ca să fiu mai exact, la fel de prost ca înainte.

Zic şi eu
Mai pe colţul hărţii, Bihorul a absentat de la cea mai mare grevă din România ultimilor trei ani, desfăşurată la finele săptămânii trecute. 29.000 de funcţionari publici au întrerupt lucrul timp de o jumătate de oră, revendicând creşteri salariale.
Cum a fost?
În 2002, la un an după ce i se promisese că va plăti pentru arestarea unui fiu de prefect, implicat în contrabandă cu produse petroliere, procurorul Alexandru Lele a aflat că va face obiectul unei percheziţii la domiciliu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Consideraţi că românii care au credite în franci elveţiei trebuie ajutaţi de către stat?
De stiut
Bihoreanul la medic
Zona de trecere între exocol şi endocol este locul în care debutează majoritatea tumorilor colului uterin. Incidenţa cancerului de col uterin este semnificativ crescută la femeile din clasele socio-economice inferioare, cu debut al vieţii sexuale la vârstă tânără.
Avocatul Bihoreanului
Spre deosebire de vechiul cod penal care prevedea în cazul comiterii mai multor infracţiuni că se aplică doar o singură pedeapsă (cea mai grea) la care se putea adăuga un spor (care, în practică fie nu se adăuga, fie era mic), noul cod penal prevede că se va aplica pedeapsa cea mai grea la care se va adăuga obligatoriu o treime din totalul celorlalte pedepse.
Bihor
Consiliul Local a aprobat joi un schimb între municipalitatea orădeană şi societăţile Cetatea Nouă, respectiv Portico Investments, în urma căruia municipalitatea a intrat în proprietatea unei suprafeţe de teren de 4.600 metri pătraţi în contul unor penalităţi de 1,5 milioane lei datorate de cele două societăţi. Terenul se află pe malul Crişului Repede, în vecinătatea fostei fabrici Metalica.
28 Februarie 2015, 17:20
Bihor
Jurnalistul şi criticul de film Cristian Tudor Popescu dezaprobă felul în care regizorul Tudor Giurgiu l-a prezentat pe procurorul Cristian Panait şi cazul sinuciderii lui, în filmul "De ce eu?". Într-o cronică publicată sâmbătă, CTP susţine că Giurgiu nu îl omagiază pe răpostul procuror, ci, din contră, îi insultă memoria, mutând atenţia pe "Securitatea eternă".
28 Februarie 2015, 15:52
Bihor
Omul de afaceri marghitan Balla István, denunţătorul ex-judecătorului Mircea Puşcaş, care i-ar fi pretins 50.000 euro ca să-i rezolve o soluţie favorabilă într-un proces care se derula la Curtea de Apel Oradea, are din nou probleme penale. Balla a fost trimis în judecată împreună cu alte 5 persoane pentru constituire de grup criminal organizat şi evaziune fiscală, paguba pe care au provocat-o bugetului de stat ridicându-se la aproape 3 milioane lei.
28 Februarie 2015, 14:47
Bihor
Construcţia parcării subterane din faţa Spitalului Municipal ar putea începe încă din vară, iar plata lucrărilor ar urma să se facă, după finalizarea investiţiei, în rate egale vreme de trei ani. Consiliul Local a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de amenajare a parcării, reabilitarea zonei din faţa hypermarket-ului Crişul, amenajarea de alei în piaţa Obor şi modernizarea străzii Anghel Saligny din vecinătatea parcului industrial din strada Ogorului.
27 Februarie 2015, 18:29
Bihor

După o lungă perioadă în care toate cele trei formaţiuni reprezentate în Consiliul Judeţean erau la putere, apele s-au despărţit vineri, prin demisia de nevoie a liderului PSD Bihor, Ioan Mang, din funcţia de vicepreşedinte al acestui for, pe care PNL şi UDMR voiau oricum să-l schimbe. Şeful pesediştilor a şi preluat imediat port-stindardul opoziţiei, hărţuind noua majoritate la votarea bugetului judeţului şi instituţiilor subordonate CJ. Asta, culmea, după ce acum două săptămâni PSD fusese total de acord cu proiectul supus aprobării, fără a fi formulat niciun amendament.

27 Februarie 2015, 15:32
Bihor
Primarul Ilie Bolojan a informat Consiliul Local că va semna luni cu firma Energomontaj contractul pentru lucrările de introducere a încălzirii pe apă geotermală în Nufărul deşi municipalitatea nu are asigurate fondurile pentru plata acestora. "Dacă nu semnăm acum, nu putem termina lucrările până la 31 decembrie", a spus Bolojan.
27 Februarie 2015, 14:39
Bihor
Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a demisionat vineri din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, pentru a nu da satisfacţie noii majorităţi PNL-UDMR, care programase schimbarea lui cu propriul cuscru, Ionel Avrigeanu, după cum lăsa să se înţeleagă la începutul săptămânii. Înainte să părăsească poziţia din fruntea judeţului, Mang a ţinut să-i bată obrazul prietenului UDMR-ist Alexandru Kiss, să-l ironizeze pe Avrigeanu, care i-a luat locul, şi să-l tachineze pe fostul aliat Cornel Popa.
Bihor
Scandal la regionala CNADNR Timişoara, unde juristul instituţiei şi o altă angajată au fost prinşi că au diplome false de Bacaulaureat. Cei doi pretind că au promovat examenul maturităţii la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea, însă verificările făcute de angajaţii colegiului au scos la iveală că diplomele celor doi sunt false.
27 Februarie 2015, 12:00
Bihor
Consiliul Local a aprobat joi, în ședință extraordinară, rapid şi fără comentarii, înființarea Parcului Industrial Eurobusiness III pe amplasamentul din spatele CET-ului, amenajarea unui drum de acces pentru pompieri la parcarea supraterană din strada Tribunalului, preluarea fostului sediu al Camerei de Conturi din palatul Apollo şi înlocuirea punctelor termice care alimentau strada Vasile Alecsandri cu module termice la nivel de imobil.
27 Februarie 2015, 08:34
Bihor
Un cetăţean italian care, în februarie 2013, a încercat să scoată din ţară prin Borş aproape 700 de parfumuri contrafăcute sub denumirile unor mărci recunoscute - Gucci Rush, Giorgio Armani Aqua di Gio Sport şi Giorgio Armani Aqua di Gio -  va ajunge în faţa judecătorilor pentru încălcarea drepturilor de autor. Proprietarii mărcilor îi cer despăgubiri de 54.000 euro.
26 Februarie 2015, 19:36
Bihor
Începând de luni, strada Ecaterina Teodoroiu, pe porţiunea cuprinsă între străzile Ana Ipătescu şi Vasile Cârlova, se închide traficului rutier, pentru lucrări la drumul expres. Tronsonul va fi blocat timp de aproximativ 3 luni. Orădenii sunt îndemnaţi să folosească rute ocolitoare.
26 Februarie 2015, 18:53
Bihor
Cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, între care şi preşedintele Marius Tudose, au dezbătut joi la Oradea bilanţul pe anul trecut al activităţii Curţii de Apel şi al instanţelor arondate. Concluzia? Deşi în Bihor procesele durează mai mult şi există un acut deficit de magistraţi, soluţiile sunt corecte.
26 Februarie 2015, 18:10
Bihor
Deputatul UDMR de Bihor Szabo Odon a ţinut să semneze în faţa jurnaliştilor orădeni cererile prin care solicită ca cei doi copii de şcoală ai lui să facă ore de religie. Parlamentarul îi îndeamnă pe toţi părinţii bihoreni să facă această solicitare şcolii, fără de care elevii nu vor mai putea participa la orele de religie.
26 Februarie 2015, 17:45
Bihor
La doar o lună după ce a hotărât accesarea unui împrumut de 23 milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii, Consiliul Local Oradea a aprobat, joi, contractarea altuia, de data aceasta în valoare de 27 de milioane lei, grosul sumei fiind necesar cofinanţării lucrărilor din Piaţa Unirii. Împrumutul va fi unul intern şi va trebui rambursat în 9 ani.
26 Februarie 2015, 17:08
Bihor
Palatul de Justiţie va fi terminat până în luna decembrie, sediul Parchetelor se va extinde, Penitenciarul se va muta din centrul oraşului la periferie. Judecătorii orădeni sunt foarte buni dar nu au dialog, în schimb au prea multe orgolii profesionale, care ar fi mai utile în revistele de drept decât în sălile de judecată. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, după vizita de joi de la Oradea.
Bihor
Consiliul Local a modificat joi regulamentul de taximetrie în sensul în care, începând din 1 aprilie, taxiurile orădene nu vor mai fi galbene, ci albe. Măsura se va aplica treptat, culoarea albă a caroseriei fiind obligatorie doar pentru maşinile nou incluse în circulaţie.
26 Februarie 2015, 15:30
Bihor
În tendinţa ultimilor 25 de ani manifestată în întreaga ţară, şi în Bihor sporul demografic înregistrat în ultima lună a anului trecut a fost negativ. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, în decembrie 2014 numărul persoanelor născute în Bihor a fost cu 154 mai mic decât cel al persoanelor decedate.
26 Februarie 2015, 14:58
Bihor
Timp de trei săptămâni, poliţiştii locali au stat la pândă pentru a-i prinde pe cei care fură deşeurile reciclabile din recipientele tip iglu din oraş. În total, agenţii au surprins 33 de hoţi, care au fost amendaţi cu suma totală de 6.000 de lei.
26 Februarie 2015, 13:33
Bihor
Cu ocazia Zilei Protecţiei Civile din România, unitatea şi subunităţile de pompieri din Bihor îşi deschid porţile în faţa bihorenilor. Cei interesaţi vor putea participa astfel la exerciţii demonstrative, la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice, precum şi la sesiuni de informare preventivă.
26 Februarie 2015, 12:01
Bihor
Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor atrage atenţia, prin intermediul unei campanii intitulate "Spune NU muncii la negru!", cu privire la riscurile la care se supun atât angajatorii cât şi angajaţii care merg pe varianta relaţiilor de muncă fără forme legale. De la lipsa protecţiei sociale şi a minimelor drepturi pe care le au toţi cei care beneiciază de un contract de muncă, până la riscul unor sancţiuni contravenţionale şi penale tot mai drastice.
26 Februarie 2015, 11:30
Bihor
Primarul Ilie Bolojan se întâlneşte joi cu reprezentanţii firmei Energomontaj, câştigătoarea licitaţiei organizate pentru atribuirea lucrărilor de introducere a încălzirii pe apă geotermală în cartierul Nufărul I, pentru a discuta demararea lucrărilor, deşi municipalitatea nu are bani să le plătească. Bolojan nu exclude varianta ca Primăria să dea în judecată Organismul Intermediar Energie de pe lângă Ministerul Economiei pentru a obţine cele 15 milioane euro promise proiectului.
26 Februarie 2015, 09:59
Bihor
În semn de recunoştinţă pentru munca pe care o depun în slujba oamenilor necăjiţi ai oraşului, cei mai activi voluntari ai ONG-urilor locale au fost premiaţi, miercuri, de Administraţia Socială Comunitară, în cadrul celei de-a treia ediţii a Galei voluntarilor din domeniul social, care a cuprins şi mai multe momente artistice.
Bihor
Episcopul romano-catolic de Oradea Böcskei László a cerut preoţilor să încurajeze părinţii copiilor de vârstă şcolară să îi înscrie la orele de religie, data limită pentru depunerea cererilor fiind de 6 martie. Totodată, episcopul le-a atras atenţia preoţilor să facă disciplina cât mai atractivă.
25 Februarie 2015, 19:03
Bihor
Primarul Ilie Bolojan spune că Oradea are nevoie de o rată de dezvoltare de 5%, dublu faţă de procentul naţional, pentru a se putea apropia peste circa 10 ani de nivelul de prosperitate mediu din Uniunea Europeană. Printre obiectivele stabilite în strategie se numără: creşterea competitivității economice, realizarea unei infrastructuri de calitate, îmbunătăţirea calităţii vieţii, punerea în valoare a patrimoniului şi oferirea unor servicii publice de calitat.
25 Februarie 2015, 18:39
Bihor
La scurt timp după ce atracţiile zonei au fost prezentate la Viena, Oradea şi Băile Felix vor fi promovate, în perioada 26 februarie-1 martie, la Târgul Internaţional de Turism din Budapesta, într-o ofertă turistică denumită "Capitala ArtNouveau şi a Băilor termale din România".
25 Februarie 2015, 18:02
Bihor
Piaţa din faţa magazinului Crişul va fi reamenajată, după înlocuirea reţelelor de termoficare în zonă. Primarul Ilie Bolojan a prezentat, miercuri, un proiect în acest sens, care presupune pavarea întregii piaţete cu piatră naturală, porfir bej şi granit alb-auriu.
25 Februarie 2015, 18:00
Bihor
Pe listele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor sunt, în această săptămână, 774 de locuri de muncă disponibile, din care 725 în Oradea. Mai mult de jumătate din job-uri sunt destinate muncitorilor cu studii medii sau absolvenţi de şcoli profesionale.
25 Februarie 2015, 17:27
Bihor
Mai multe artere din zona străzii Splaiul Crişanei se închid începând cu data de 2 martie, la solicitarea firmei Gavella, care execută lucrări de canalizare în zonă. Timp de o lună şi jumătate, pe Splai vor avea acces doar riveranii. Strada William Shakespeare se va închide pentru 5 luni.
25 Februarie 2015, 16:43
Bihor
Primăria supune, joi, votului Consiliului Local, actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de realizare a parcării subterane care va face legătura cu Piaţa Rogerius. Reprezentanţii municipalităţii susţin că parcarea va fi gata până în primăvara anului viitor, licitaţia fiind programată să demareze în luna martie.
25 Februarie 2015, 15:49
Bihor
Cu colectarea selectivă a deşeurilor nu-i de glumă. O obligaţie pentru fiecare cetăţean atât direct, prin Legea Salubrităţii, cât şi indirect, prin Ordonanţa de Guvern 196/2005, care impune tuturor primăriilor să-şi diminueze cantităţile de deşeuri depozitate în halde, nerespectarea colectării selective poate fi extrem de costisitoare. O simt 11 primării din Bihor, care deja plătesc amenzi pentru că nu reciclează destul.
25 Februarie 2015, 12:38
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 3.8932 RON
  • 1 EUR = 4.4252 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON