URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 AUGUST 2016
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Avem o nouă zonă de picnic. La Silvaş. Contrar obiceiului, edilii au inaugurat oficial zona, cu comunicate, declaraţii, poze... Dar cum arată tradiţionalul loc de grătare al orădenilor?
Zic şi eu
Când un Consiliu Local decide dacă alocă sau nu bani pentru susţinerea unei ONG, alesul care face parte din asociaţie nu are voie să voteze, pentru a nu fi în conflict de interese. Când îşi fixează lefurile, când îşi aprobă delegaţii în ţări exotice cu care nu avem nicio legătură ori în state avansate de unde revin necontaminaţi de civilizaţie, parlamentarii nu au nicio restricţie, fiindcă totul e în "pixul" lor.
Cum a fost?
Aveam vreo 10-11 ani şi mă ocupam cu vacanţa de vară. Pe lângă fotbal, cealaltă pasiune majoră a vieţii mele era să-i fiu copilot tatălui în drumurile cu autobuzul. Aveam locul meu în faţă, în dreapta şoferului. De acolo, mastodontul alb-albastru părea gigantic şi îmi dădea impresia că acoperă toată lăţimea drumului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă petreceţi vacanţa de vară anul acesta?

De stiut
Avocatul Bihoreanului
Noul cod de procedură civilă cuprinde prevederi mult mai riguroase cu privire la cererea de chemare în judecată. Spre deosebire de vechea reglementare, o cerere de chemere în judecată nu va fi comunicată pârâtului decât după ce un judecător va aprecia că aceasta este corect întocmită şi completă, astfel încât pârâtul să îşi poată formula apărarea.
Bihoreanul la medic
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
Psihologul Bihoreanului
Coeficientul de inteligenţă preocupă multă lume în ultimele decenii. De la cercetătorul care analizează corelaţia dintre memoria de lucru şi IQ şi până la omul de rând care doreşte să devină mai inteligent, problema creşterii IQ-ului apare tot mai des în medii care variază, de la discuţii de bar, până la workshop-uri în psihologie. În această serie voi analiza cinci factori care influenţează creşterea coeficientului de inteligenţă şi modul în care te poţi folosi de ei.
Bihor
În această vară, numărul călătorilor care au trecut prin punctele de trecere a frontierei din vestul ţării a crescut cu o treime faţă de vara trecută. Dat fiind că în aceste zile vor ieşi din ţară românii care lucrează în străinătate, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a suplimentat numărul poliţiştilor care verifică documentele călătorilor.
28 August 2016, 09:48
Bihor
Peste 500 de oameni, slovaci şi români, de-ai locului ori anume adunaţi de prin străinătate, au participat sâmbătă la sfinţirea unei cruci înalte de 13 metri, ridicată pe Dealul Popuri din Suplacu de Barcău în amintirea Patimilor lui Hristos . Îmbogăţit şi cu o capelă închinată Sfântului Anton de Padova, locul oferă o panoramă superbă asupra dealurilor şi munţilor din împrejurimi, astfel că va deveni nu doar o destinaţie de pelerinaj pentru creştini, ci probabil şi de drumeţie şi meditaţie pentru turiştii cei de toate zilele.
27 August 2016, 18:55
Bihor
Duminică şi luni are loc în Sânmartin o expoziţie inedită. Struguri din 25 de soiuri albe, negre sau roze sunt expuşi, iar vizitatorii sunt îndemnaţi să-i deguste pe fiecare în parte. Expoziţia este deschisă oricărui curios.
27 August 2016, 17:30
Bihor
Caravana SMURD „Fii pregătit!” s-a oprit în acest sfârşit de săptămână în Piaţa Unirii. Paramedicii le predau orădenilor curioşi lecţii de prim ajutor şi îi învaţă ce să facă în situaţii de urgenţă, ca să rămână teferi şi să salveze şi alte vieţi. Cursurile vor continua şi duminică, între orele 10 şi 18.
27 August 2016, 15:06
Bihor
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, le-a spus colegilor săi din PNL, la întâlnirea aleşilor locali ai partidului, că trebuie să susţină modificarea Codului Muncii, astfel încât angajaţii care lucrează sâmbăta să fie plătiţi dublu, dar să nu mai primească zile libere. 
27 August 2016, 14:10
Bihor
Două femei şi doi bărbaţi au fost victimele unui accident rutier petrecut sâmbătă dimineaţă pe DN 1, la ieşire din Oşorhei spre Cluj. În urma coliziunii dintre trei autoturisme, una dintre maşini s-a răsturnat pe şosea, iar o persoană a rămas încarcerată, fiind scoasă dintre fiare de salvatorii ISU Crişana. Din fericire, nici una dintre cele patru victime nu a suferit răni grave.
27 August 2016, 11:25
Bihor
După primăriile Bunteşti şi Budureasa, şi cea din Lunca a fost amendată de echipa mixtă a comisarilor din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi din Comisariatul Judeţean Bihor pentru gunoaiele îngropate în Parcul Natural Apuseni. Primăria Lunca a fost sancţionată cu 50.000 de lei, pentru că nu şi-a curăţat terenurile pe care le deţine în aria protejată.
27 August 2016, 10:55
Bihor
În acest sfârşit de săptămână, în Piaţa Unirii va poposi caravana SMURD "Fii pregătit", adică un centru mobil de şcolarizare. Astfel, sâmbătă şi duminică, doritorii vor putea participa gratuit la cursuri de pregătire a populaţiei pentru acordarea de prim ajutor în situaţii de urgenţă.
27 August 2016, 09:30
Bihor
Poliţiştii de frontieră bihoreni au depistat, joi, la punctul de trecere din Borş un autoturism de lux care figura ca fiind furat din Austria. Este vorba despre un Jeep Grand Cherokee în valoare de circa 70.000 euro, care era condus de un cetăţean italian.
26 August 2016, 18:01
Bihor
După ce au aflat că, pe 20 septembrie, vor trebui să elibereze camerele din cămine, întrucât Universitatea va face o amplă acţiune de igienizare şi deratizare, 130 de studenţi orădeni au depus la rectorat un memoriu prin care cer să nu fie evacuaţi, mai cu seamă că ei vor să locuiască în aceste camere şi în următorul an universitar. Prorectorii Universităţii spun că tinerii care vor avea dreptul să rămână în cămine nu vor fi evacuaţi, ci doar se vor muta dintr-un cămin în altul.
26 August 2016, 17:18
Bihor
Bacalaureatul de toamnă s-a încheiat vineri, dar pentru un elev din Beiuş acesta nu a fost ultimul examen. El a fost eliminat din examen după ce profesorii l-au bănuit că are în ureche o cască minusculă, prin care i se dictează rezolvările la subiecte. Dascălii au cerut ajutorul Poliţiei, la numărul unic de urgenţă 112, iar oamenii legii i-au depistat tânărului casca ascunsă.
26 August 2016, 15:45
Bihor
Ion, Vasile, Gheorghe, Marin, Alexandru, Ilie, Florea, Toma, Petru, Constantin, Victor, Mihai, Toader, Luca, Ştefan, Nicolae, Matei, Bucur, Iosif... Numele a 300 de români, fiecare plâns de mame, soţii, fiice, fraţi şi surori, jertfiţi pentru pământul alor săi şi al ţării, au fost rostite vineri, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Municipal, într-o solemnitate prilejuită de împlinirea centenarului intrării în Primul Război Mondial, la finele căruia România a devenit Mare.
26 August 2016, 12:10
Bihor
Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu şi cei ai Comisariatului Judeţean Bihor au dat primele amenzi în urma controlului început luni în Parcul Natural Munţii Apuseni. Primăria Budureasa a fost amendată cu suma de 100.000 de lei, iar cea din Bunteşti cu 60.000 de lei pentru că, au constatat comisarii de mediu, în loc să cureţe gunoaiele din munţi, pur şi simplu le-au îngropat în pământ. Controlul continuă, iar o amendă riscă şi Primăria Lunca. Comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert, descrie dur situaţia, ca fiind o "catastrofă ecologică".
26 August 2016, 11:36
Bihor
Echipaje complexe, formate din procurori DIICOT, poliţişti de frontieră din Timiş şi Bihor, dar şi ofiţeri DGA au efectuat, joi, 8 percheziţii domiciliare la membrii unei grupări profilate pe trafic de persoane. Între suspecţi se află un ofiţer şi un fost agent al Poliţiei de frontieră din Arad.
26 August 2016, 10:47
Bihor
Captură de proporţii a Poliţiei şi Gărzii Forestiere Bihor, în timpul unui control comun realizat, miercuri, la firme profilate pe prelucrarea, depozitarea şi comercializarea materialului lemnos. În comuna Remetea, echipajele au descoperit un depozit care preluase, fără acte, aproape 1000 mc de material lemnos pe care mai apoi le-a vândut la diferite firme. Încasările, de peste 100.000 lei, au fost confiscate.
25 August 2016, 18:56
Bihor
Şcoala gimnazială Sânmartin este una dintre cele 50 de unităţi de învăţământ din ţară incluse în programul naţional de acordare a unui suport alimentar. Cei 1.047 de preşcolari şi elevi din ciclul primar care învaţă în comuna Sânmartin vor primi, gratuit, la şcoală, o masă caldă sau un pachet alimentar.
25 August 2016, 17:15
Bihor
Proiectul Ministerului Dezvoltării Regionale condus de vicepremierul Vasile Dâncu, în baza căruia Oradea ar fi "degradată" din categoria celor 11 municipii de rangul I într-una a "polilor regionali de importanţă secundară", este criticat vehement de către deputatul Cseke Attila. Viitorul preşedinte al UDMR Bihor afirmă că formaţiunea sa va vota "categoric", împotriva proiectului care ar continua "regionalizări pe şest" nefavorabile Oradiei şi invită celelalte partide să ia "atitudine" în acelaşi fel.
25 August 2016, 15:23
Bihor
În premieră pentru Garnizoana Oradea, singura unitate militară rămasă aici, UM 01232, mai cunoscută sub denumirea Centrul pentru Comunicaţii Militare 54, organizează un ceremonial de "rostire a numelui eroilor căzuţi pentru Reîntregirea României". Fostul batalion de transmisiuni îşi va cinsti, astfel, peste 300 de militari, de la soldat la colonel, care s-au jertfit pentru România Mare.
25 August 2016, 10:12
Bihor
25 de magistraţi bihoreni, dintre care 24 sunt judecători, se numără între cei peste 1000 de semnatari ai unui memoriu care solicită egalizarea veniturilor între procurorii şi judecătorii cu aceeași vechime, aceleași responsabilități sau aceeași funcție.
24 August 2016, 19:33
Bihor
Primăria lucrează la un proiect de reabilitare a fostului Cinematograf Oradea din Pasajul Vulturul Negru, pentru a-i restaura acestuia frumuseţea şi a-l transforma într-un loc accesibil comunităţii şi turiştilor. Viceprimarul Mircea Mălan le cere orădenilor să-şi dea cu părerea în privinţa funcţiunilor pe care complexul de săli din Vulturul Negru ar trebui să le aibă.
24 August 2016, 17:45
Bihor
Un orădean de 83 ani a dispărut de acasă în urmă cu o săptămână şi e căutat, acum, de familie şi poliţişti. Ion Sandu a mai plecat de acasă, însă a fost găsit de fiecare dată de rude ori de poliţişti.
24 August 2016, 17:14
Bihor
Primăria Oradea a anunţat, miercuri, că a rambursat integral, anticipat, creditul bancar luat de la CEC Bank pentru finanţarea proiectelor aflate în derulare pe fonduri europene, fapt ce va scădea gradul de îndatorare a oraşului la 18,34%. Primarul Ilie Bolojan nu a pierdut prilejul de a arăta că afirmaţiile făcute de adversarii din PSD în campania electorală, pe seama îndatorării oraşului, „au fost contrazise de realitate”.
24 August 2016, 17:01
Bihor
Din cei 902 elevi înscrişi la proba obligatorie a profilului, în cadrul Bacalaureatului de toamnă, 175 au absentat, iar unul a fost eliminat, pentru că a încercat să copieze. Tinerii vor mai avea de susţinut o singură probă, vineri, cea la alegere.
24 August 2016, 16:30
Bihor
Locuitorii de pe mai multe străzi din centrul Oradiei rămân începând de miercuri după amiază şi până vineri seară fără apă caldă, ca urmare a unor lucrări ce pregătesc înlocuirea conductelor vechi ale Magistralei nr. 2 de pe strada Tudor Vladimirescu.
24 August 2016, 16:12
Bihor
Cu toate că termenul de finalizare a lucrărilor comandate de către CNADNR pentru executarea celor două pasaje peste şoseaua de centură a Oradiei, din străzile Nojoridului şi Ciheiului, expiră la finele lunii noiembrie, ambele obiective vor fi date în folosinţă cel târziu la finele lunii viitoare. Vestea a fost dată de şeful Secţiei Bihor a Drumurilor Naţionale, Octavian Balog, după ce prefectul Claudiu Pop a vrut să ştie stadiul actual de execuţie.
24 August 2016, 15:50
Bihor
Vicepreşedintele CJ Bihor Traian Bodea a anunţat că, împreună cu specialiştii Direcţiei de Implementare a Proiectelor din cadrul instituţiei, se ocupă de deschiderea unui parc industrial la Tileagd şi de pregătirea altor două, la Beiuş şi la Săcueni. Bodea spune că deşi CJ nu va putea obliga viitorii investitori să ofere o anumită salarizare, apariţia acestora va determina în timp creşterea nivelului de salarizare în aceste zone, datorită concurenţei pe forţa de muncă.
24 August 2016, 15:18
Bihor
Bihorenii sunt invitaţi la începutul lunii septembrie la un eveniment inedit. În Cetatea Oradea va avea loc Sărbătoarea Recoltei, un eveniment în cadrul căruia mai multe comune şi oraşe din judeţ îşi vor prezenta tradiţiile şi produsele cele mai de seamă, în special fructe şi legume de sezon, care vor putea fi cumpărate de vizitatori. În curtea fortăreţei, într-o zonă special amenajată, se va produce "live" şi un must delicios.
24 August 2016, 14:41
Bihor
Apropierea campaniei pentru alegerile legislative a pus capăt vacanţei pe care şi-au luat-o politicienii. Cei mai „harnici” din această perspectivă se arată reprezentanţii ALDE Bihor, al căror preşedinte, Traian Bodea, a dezvăluit că e în cărţi pentru o candidatură la deputăţie, chiar dacă de numai trei luni deţine funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Bodea a deconspirat şi alţi colegi de partid care aspiră la Parlament...
24 August 2016, 13:50
Bihor
Reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii au venit la Oradea ca să verifice proiectele de investiţii în care Primăria cheltuie cele 22,6 milioane de euro împrumutate. Potrivit municipalităţii, oficialii BEI s-au declarat mulţumiţi de lucrări.
24 August 2016, 10:26
Bihor
Un nou model de maşină de frecat-aspirat a fost testat, marţi, de muncitorii RER Ecologic Service, în Piaţa Unirii. Marca Nilfisk, maşina are un motor electric şi o autonomie a bateriei de şase ore, ceea ce ar permite astfel o curăţare a zonei centrale din municipiu fără întrerupere.
23 August 2016, 17:44
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 3.945 RON
  • 1 EUR = 4.4549 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON