Abonează-te la RSS
 
Ediția tipărită
 
   
 
Părerea noastră
 
folclor de bihor.jpg

Folclor
de Bihor

de Mircea Chirilă

Deşi are destule probleme din cauza referendumului, Liviu Dragnea recidivează şi încalcă toate legile, inclusiv pe cele ale bunului simţ, în această campanie prezidenţială. Eu, sincer, m-am bucurat aflând că vine la Oradea să dea cheile a 10 microbuze şcolare. M-am întristat însă la loc când am aflat că de fapt acestea nu sunt donate din modestele lui economii de teleormănean isteţ, ci au fost cumpărate din banii publici.
 
 
zic si eu.jpg

Zic şi eu

de Adrian Criş

În Rusia finalului de secol XVIII, sub Împărăteasa Ecaterina cea Mare, care se pregătea să primească vizita Împăratului Iosif al II-lea şi a Regelui Poloniei, prinţul Grigore Potiomkin, favorit al Ţarinei, s-a gândit cum să-i impresioneze pe înalţii oaspeţi ce urmau să treacă prin teritoriile abia cucerite de la Ucraina. Aşa că a dispus să fie construite uriaşe decoruri de teatru care să imite siluete de case, sate şi oraşe înfloritoare. Aşa a fost şi vinerea trecută...
 
 

Cum a fost?

de Lucian Cremeneanu

Din fericire pentru ea, orădeanca Melaz (Mihaela Simai, pe numele real) este o voce bună, dar nu senzaţională. Şi înainte să sară prietenii şi fanii cu topoarele pe mine, am să mă explic. Ca femeie cu atitudine de anti-divă, care nu se mişcă lasciv prin platouri TV, şi care nu a câştigat un concurs gen Vocea României, Melaz are ceva în plus care o împinge pe scenă: scrie muzică!
 
 
 
     
 
Newsletter
 
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
   
 
Magazin
 
O asociaţia a reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului un spot publicitar realizat de o bancă comercială, folosind imaginea sculptorului Constantin Brâncuşi, care, prin mijloace electronice, pare că vorbeşte şi se mişcă, creând falsa impresie a unei filmări documentare.
 
Un român bea anual 234 de beri de 0,33 de litri. Aşa spune un top al ţărilor consumatoare de bere, realizat de site-ul FinancesOnline.com, care plasează România pe locul 10. Locul întâi este ocupat de Cehia.
 
Municipalitatea din Helsinki a anunţat recent o iniţiativă care va face capitala Finlandei şi mai prietenoasă cu mediul: sub centrul oraşului va fi construit un rezervor care să stocheze 9 milioane de galoane de apă pentru răcirea locuinţelor.
 
   
 
Spune ce crezi
 
Veţi merge să votaţi la alegerile prezidenţiale?
sau vezi rezultatele
 
     
 
Premiile lui Bihorel
 
Sâmbăta trecută, PSD i-a organizat premierului Victor Ponta, chiar de ziua lui, o lansare de un fast nemaiîntâlnit pe Arena Naţională din Bucureşti, ocazie cu care, au recunoscut chiar liderii partidului, social-democraţii au cheltuit peste 100.000 euro. Dar obrazul subţire al celui mai bine cotat candidat s-a ţinut cu cheltuială nu doar în Capitală, ci şi în Bihor, unde pesediştii sunt suspectaţi că au cumpărat semnăturile de susţinere a candidaturii lui Ponta.
 
Îl mai ţineţi minte pe Paul Ladislau Kover, fost director şi director adjunct al Poliţiei Locale Oradea, acum şef peste recent înfiinţata Poliţie Locală a comunei Oşorhei? După ce în februarie a fost disponibilizat de la Oradea, în urma unor reduceri de personal, omul s-a simţit nedreptăţit, aşa că a chemat la judecată municipalitatea, cerând anularea actului administrativ prin care a fost pus pe liber.
 
Înlocuirea hipermarketului Real din apropierea Pieţei Obor cu Auchan nu a modificat mai deloc obiceiurile orădenilor, care continuă să se aprovizioneze din aceeaşi locaţie, unii nebăgând de seamă nici că s-a schimbat firma. Pentru ceilalţi, cu mai mult simţ de observaţie, cei de la Real, care şi-au păstrat un magazin în Episcopia Bihor, au găsit o modalitate isteaţă să-şi facă reclamă.
 
   
 
De știut
 
mircea-dumitrescu.jpg

Bihoreanul
la medic

de Mircea Dumitrescu

Anxietatea este o stare patologică de nelinişte, de teamă, care apare la mulţi pacienţi cu diverse afecţiuni. Între 5 şi 20% din pacienţii internaţi în spital şi între 4 şi 14% din cei care se adresează medicilor de familie sau celor din policlinică suferă de tulburări anxioase.
 
 
mircea-ursuta.jpg

Avocatul Bihoreanului

de Mircea Ursuta

Conform articolului 73 din Noul cod de procedură penală, soluţionarea cererii de strămutare se face în şedinţă publică, cu participarea procurorului, în cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii. Preşedintele instanţei ierarhic superioare celei la care se află cauza ia măsuri pentru încunoştinţarea părţilor.
 
 
 
     
Bihor
23.09.2014, 18:30
Societatea Drumuri Orăşeneşti a lărgit, la cererea municipalităţii, trotuarul din strada Dunării cu 1,8 metri, pe un tronson de 120 metri. Extinderea trotuarului şi a spaţiului verde s-a făcut, însă, cu desfiinţarea a circa 30 de locuri de parcare extrem de utile. În paralel, constructorii contractaţi de RDS&RCS desfăşoară în zonă lucrări de introducere a canalizaţiei tehnice în vederea relocării cablurilor de pe faţadele clădirilor din centru.
 
23.09.2014, 14:59
În parcarea complexului comercial ERA Shopping Park a răsărit un aparat uriaş high-tech: o staţie inteligentă de preluare separată a deşeurilor reciclabile, care, în premieră pentru Oradea, dă recompense eco-cetăţenilor. Practic, orădenii primesc un voucher de reduceri în Carrefour pentru fiecare deşeu dus la această staţie. Valoarea unui PET este de 5 bani, a unei doze de aluminiu 3 bani, a unui kilogram de hârtie 15 bani, iar a unei sticle 1 ban.
 
23.09.2014, 12:58
Una dintre cele mai alergene plante, ambrozia, a fost cosită de muncitorii RER Ecologic Service de pe spaţiile publice din Oradea. Totodată, poliţiştii locali verifică dacă pe terenurile private din oraş există astfel de plante, iar unde le întâlnesc îi somează pe proprietari să le elimine. Cei care nu se conformează, riscă să fie amendaţi.
 
22.09.2014, 14:36
Judecaţi pentru fals intelectual, după ce ar fi falsificat 39 diplome de studii, fraţii Doru şi Adrian Maghiar au scăpat, cel puţin deocamdată, de răspunderea penală. Judecătoria Satu Mare a stabilit că faptele pentru care erau cercetaţi fostul rector al Universităţii din Oradea şi fostul decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie s-au prescris. Procurorii Înaltei Curţi au făcut, însă, apel împotriva sentinţei.
 
22.09.2014, 13:01
Nunta unor tineri salontani s-a încheiat prost în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce 23 de petrecăreţi au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, la scurt timp după ce au mâncat aperitivele. Toate cele 23 de persoane au primit îngrijiri medicale şi au refuzat internarea.
 
22.09.2014, 12:04
Postul de Jandarmi Montan Stâna de Vale şi-a deschis duminică porţile în faţa tuturor curioşilor, iar zeci de copii au putut vedea echipamentele şi dotările jandarmilor montani. De asemenea, de la salvamontiştii bihoreni, ei au văzut cum se salvează o persoană accidentată pe munte.
 
22.09.2014, 07:46
Judecătoarea Laura Băican a fost delegată de Consiliul Superior al Magistraturii să preia conducerea Curţii de Apel Oradea până la organizarea unui concurs, în locul Danei Cigan, care şi-a cerut eliberarea din funcţie prin pensionare, în luna iulie. Instanţa are, totodată, noi şefi peste secţia penală şi cele două secţii civile.
 
21.09.2014, 10:41
Episcopia Romano-Catolică a finalizat de reabilitat faţada clădirii Liceului Teologic Szent Laszlo, din strada Partenie Cosma. Reabilitarea faţadei principale a constat în reparaţii capitale de tencuieli, zugrăveli, glafuri, geamuri şi burlane.
 
20.09.2014, 18:54
Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Oradea a deschis sâmbătă, în Parcul 1 Decembrie, cu ocazia "Zilei cooperării europene" un punct de informare Hu-Ro de unde, timp de două zile, orădenii pot obţine date despre toate proiectele transfrontaliere derulate de Primărie şi Zona Metropolitană Oradea. Prin intermediul programului, municipalitatea a atras finanţări de 27 milioane euro şi va cere prelungirea termenul de finalizare a unor proiecte până în toamna anului viitor pentru a putea cheltui toate fondurile atrase.
 
20.09.2014, 18:16
Societatea de Termoficare va opri duminică seară alimentarea cu apă caldă a consumatorilor din zona centrală a oraşului. Întreruperea va afecta, până luni seară, locuitorii străzilor Roman Ciorogariu, Dunărea, Republicii, Nicolae Jiga, Parcul Traian, cele adiacente acestora cum ar fi Menumorut, Doinei şi Piaţa Creangă precum şi pe cei din Sânmartin. Sistarea provizorie a serviciilor este impusă de lucrările de conectare a noilor conducte la sistemul de termoficare al oraşului.
 
20.09.2014, 13:31
V-aţi fi imaginat că lansarea unei cărţi poate aduna într-o librărie mai mulţi "spectatori" decât reuşeşte un film într-un cinematograf de mall? Ana Blandiana, în mod cert una dintre "vedetele" literaturii româneşti contemporane, a demonstrat, alături de criticul orădean Dan Liviu Boeriu, că se poate, făcând ca Librăria Humanitas să fie, sâmbătă, atât de populată încât "pe vremuri" ai fi crezut că "se dă ceva": curioşii veniseră la întâlnire şi ascultau chiar şi din stradă...
 
20.09.2014, 12:42
În premieră, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a organizat un seminar interactiv între angajatorii şi şomerii bihoreni, pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă fiecare. Numitorul comun la care au ajuns cele două părţi este că e nevoie de încredere reciprocă. De asemenea, şi-au spus pretenţiile pe care le au unii de alţii: patronii vor angajaţi care să se perfecţioneze continuu, iar angajaţii vor salarii pe măsură.
 
19.09.2014, 18:31
Direcţia de Sănătate Publică Bihor este nemulţumită că aproape o treime din totalul medicilor de familie din judeţ sunt atât de "grijulii" cu pacientele încât nici măcar nu s-au înscris în reţelele de screening pentru depistarea cancerului de col uterin. Ca urmare, pacientele nu beneficiază de gratuitate la testarea Babeş-Papanicolau, ci trebuie să scoată bani din buzunare dacă vor să şi-o facă.
 
19.09.2014, 16:37
Eurodeputatul ungar Laszlo Tokes a desfiinţat pur şi simplu proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc, spunând că are îndoieli că ar fi serios şi că ar fi parte a unui "pact" între Kelemen Hunor şi Victor Ponta. De altfel, Tokes afirmă că "clica Verestoy-Marko-Kelemen a sabotat cauza autonomiei" şi din acest motiv maghiarii din Transilvania sunt "rămaşi în urmă" cu dobândirea autonomiei.
 
19.09.2014, 15:15
Cei 110 mineri ai SC Băiţa SA au reluat vineri programul obişnuit de lucru după ce în precedentele două zile au protestat împotriva deciziei Ministerului Economiei de a numi un nou director al societăţii, motivând că vor să evite închiderea minei, singura din ţară care mai exploatează minereuri polimetalice. Decizia lor survine la o zi după ce Ministerul Economiei a anunţat că noul director general va fi fostul director tehnic, Octavian Bortoş, renunţând la aducerea în fruntea societăţii a fostului şef al Minvest Deva, firmă în prezent închisă.
 
19.09.2014, 14:45
Primarul oraşului Aleşd, Zeno Ţipţer, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă. În urma unei anchete efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, edilul a fost prins că a atribuit direct 15 contracte publice în valoare totală de 153.000 lei unei firme patronate de fiul său. "Mă consider nevinovat", zice edilul.
 
19.09.2014, 13:25
În cadrul unui aşa-zis flash-mob, dar planificat, la care au participat 16 suporteri ai săi, eurodeputatul FIDESZ Laszlo Tokes a arborat vineri dimineaţă drapelul UE alături de steagul secuiesc, pus în iulie în balconul biroului său din centrul Oradiei. El şi-a motivat gestul spunând că Europa este o uniune a diversităţii şi că, în timp ce tinerii români arborează tricolorul românesc în Secuime, cerând unirea cu Moldova, maghiarii din Transilvania au pretenţii mai mici, cerând doar autonomie în cadrul României "suverane".
 
19.09.2014, 11:48
Fratele directorului ABA Crişuri, Dumitru Voloşeniuc, reţinut, miercuri, pentru trafic de influenţă, va fi cercetat în stare de libertate după ce, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalulul Bihor a respins joi seară propunerea de arestare preventivă a anchetatorilor săi.
 
18.09.2014, 19:38
Primăria a câştigat miercuri, la Curtea de Apel, procesul împotriva contestatarilor licitaţiei pentru construirea pasajului de pe şoseaua de centură de la intersecţia cu DN 79 din Calea Aradului. Lucrarea, în valoare de 19,4 milioane lei, va fi executată de firma Tehnodomus Arad, desemnată câştigătoare de pe locul şapte din punct de vedere al preţului în detrimentul contestatorilor Nardia, Trameco şi Dumexim care au avut oferte cu sume între 90.000 lei şi 1,7 milioane lei mai mici.
 
18.09.2014, 17:54
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă va efectua vineri de la ora 11 un exerciţiu de verificare a celor 20 de alarme centralizate din municipiu. Reprezentanţii Protecţiei Civile îndeamnă orădenii la calm şi precizează că este vorba de un exerciţiul anual de revizie a funcţionării instalaţiilor.
 
18.09.2014, 16:38
Poeta şi scriitoarea Ana Blandiana se va afla sâmbătă la Oradea pentru a-şi lansa cartea "Fals tratat de manipulare", "o carte despre mine şi timpul pe care l-am străbătut". Evenimentul va avea loc la Librăria Humanitas, despre volum urmând să vorbească şi criticul literar Dan-Liviu Boeriu.
 
18.09.2014, 15:40
Pompierii Detaşamentului 1 Oradea au intervenit, joi la amiază, pentru a scoate un bărbat din apele Crişului Repede, în zona cartierului Tokai. Bărbatul era deja mort, iar poliţiştii urmează să stabilească cine este, când şi cum a ajuns în apă.
 
18.09.2014, 13:06
Ministerul Economiei a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că schimbarea conducerii SC Băiţa SA din Ştei s-a datorat unor "deficienţe grave în gestionarea activităţii" şi are ca obiectiv relansarea activităţii miniere şi îmbunătăţirea situaţiei companiei, "în vederea menţinerii şi creşterii numărului locurilor de muncă". Ministrul Constantin Niţă promite că nu va închide exploatarea minieră.
 
18.09.2014, 11:28
Minerii de la SC Băiţa SA, singura exploatare a zăcămintelor metalice rămasă deschisă în ţară, cu sediul în oraşul Ştei, îşi continuă protestul declanşat miercuri, stând blocaţi în gura unei galerii, principalele revendicări fiind reinstalarea directoarei demisionare şi garanţii că mina nu va fi închisă, aşa cum pare să fie intenţia Ministerului Economiei. Între timp, noul director numit de Minister, Pompiliu Crai, şi-a preluat postul, acesta fiind fostul director general al Minvest Deva, societate închisă pe motiv că era nerentabilă.
 
18.09.2014, 10:38
Viteză, îndemânare şi creativitate - sunt calităţile pe care şi le vor demonstra cei aproximativ 30 de piloţi profesionişti din toată ţara care vor veni, în weekend, să îşi tureze maşinile în cadrul celei de-a treia etape a Campionatului Naţional de Drift - GTT Drift Championship, programate în perioada 20-21 septembrie în parcarea ERA Park.
 
17.09.2014, 21:10
Fostul preşedinte al PNL, acum al PLR, Călin Popescu Tăriceanu, a trecut miercuri seară prin Oradea, poposind la sediul partidului său, unde alături de Octavian Bot l-a mai aşteptat un proaspăt traseist: şeful CAS Bihor, Ionuţ Gheorghe, fugit de la PNL. Într-o conferinţă de presă, Tăriceanu a spus că toţi candidaţii de dreapta sunt "marionetele lui Băsescu", l-a ridiculizat pe Klaus Iohannis şi a găsit scuze Guvernului Ponta pentru că majorează impozitele. Despre Ilie Bolojan, însă, fostul premier a avut doar cuvinte de laudă.
 
17.09.2014, 17:46
Cei 110 angajaţi ai SC Băiţa SA au declanşat miercuri un protest spontan, oprind lucrul, după ce, cu o zi înainte, un secretar de stat din Ministerul Economiei a descins în localitatea bihoreană şi ar fi cerut managerului închiderea minei. Ca răspuns, acesta şi-a dat demisia de onoare, acuzând reprezentanţii Ministerului că nici măcar nu au citit planul de afaceri pe care l-a depus în luna decembrie a anului trecut.
 
17.09.2014, 17:00
Preşedintele PMP Bihor, Marton Attila, a prezentat miercuri o listă de investiţii primită de la conducerea partidului, pe care Elena Udrea le-ar fi făcut sau continuat în judeţul Bihor în perioada în care a fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Din suma prezentată, de 170 milioane euro, 154 milioane sunt de fapt fonduri europene, pe listă regăsindu-se inclusiv suma alocată proiectului centrului de afaceri al firmei italiene Macio din zona Silvaş, care nu s-a mai realizat.
 
17.09.2014, 15:44
Fratele şefului Administraţiei Bazinale Ape Crişuri, Dumitru Voloşeniuc, a fost ridicat, miercuri, de poliţiştii antifraudă şi ulterior reţinut de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru trafic de influenţă. Dragoş Voloşeniuc cerea mii de euro ca să rezolve angajări şi restituirea unui permis de conducere.
 
17.09.2014, 15:00
În cadrul Săptămânii Mobilităţii Europene, OTL a organizat un concurs, în urma căruia s-a dovedit că cel mai rapid mijloc de transport în Oradea este maşina, urmată de bicicletă şi abia apoi de autobuze şi tramvaie. Directorul OTL Csuzi Istvan pune aceste rezultate pe seama faptului că transportul public nu este prioritizat.
 
 
Foto Bihoreanul
 
Festivalul Internaţional de Teatru s-a deschis oficial cu şampanie, teatru-dans şi muzică (FOTO)
 
Actual
 
Ordonanţa care permite migraţia aleşilor locali îi dă mari bătăi de cap unui primar din Buzău. Pentru că îi este greu să decidă ce culoare politică va purta pe viitor, primarul comunei Valea Salciei a găsit o cale de a afla opiniile alegătorilor. A postat întrebarea pe contul personal dar şi al primăriei deschise pe Facebook, iar răspunsurile nu au întârziat să vină.
 
În şedinţa de luni, Guvernul a decis alocarea de noi fonduri pentru achiziţia locuinţelor cu garanţii de stat, în programul Prima Casă, după ce băncile au anunţat că au epuizat plafonul. De asemenea, a fost aprobat şi programul Prima Maşină.
 
La noi ca la nimeni! Şeful Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, a renunţat la funcţia pe care o deţinea ca să candideze la Preşedinţie! În vârstă de 73 de ani, Meleşcanu îşi va depune candidatura în cursul zilei de marţi.
 
 
 
 
Anunțuri gratuite
 
 
Sport
 
Pentru meciul de joi după amiază de la Stadionul "Iuliu Bodola", de la jocul din Cupa României, faza şaisprezecimilor de finală, din compania clujenilor de la Universitatea, clubul FC Bihor pune în vânzare biletele începând de miercuri. Preţul unui bilet este 10 lei, gratuităţi urmând a avea la acest joc doar copii.
 
Jocurile etapei a V-a a campionatului Ligii a IV-a la fotbal au consemnat trei victorii în deplasare, dintre care una foarte spectaculoasă, obţinută de CSM Olimpia Salonta, pe terenul echipei CF Liberty Pomezeu. Cu toate punctele din deplasare s-au mai întors din această rundă FC Hidişel şi CSO Ştei. O semisurpriză a reuşit însă şi CF Bihorul Beiuş, scor 0-0, în deplasare, la Sântandrei, cu Crişul.
 
Clubul Sportiv Inter Oradea şi administratorii Bazei Sportive a Tineretului vor organiza un Campionat Judeţean de Minifotbal, la care sunt aşteptaţi toţi amatorii de fotbal, acest campionat fiind dedicat lor şi neacceptându-se jucători profesionişti. Pot participa însă jucători de liga a IV-a sau a V-a. Etapele vor avea loc săptămânal, iar debutul se va produce pe 6 octombrie.
 
 
Bihoreanul TV
 
Se încarcă...
Se încarcă...
 
Oradea noastră
 
Şi eu sunt orădean! Şi noi suntem orădeni! Sunt afirmaţii care presupun, înainte de toate, conştiinţa apartenenţei la aceeaşi comunitate, dar şi determinarea de a face ceva pentru înnobilarea acestui statut. Afirmaţii care trebuie dublate de atitudini, pentru că, până să devină din nou o stare de spirit, Oradea este un topos.
 
Pentru a-şi îmbunătăţi continuu serviciile oferite cetăţenilor şi oraşului, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, a continuat achiziţia a noi utilaje.
 
Una dintre cele mai alergene plante, ambrozia, a fost cosită de muncitorii RER Ecologic Service de pe spaţiile publice din Oradea. Totodată, poliţiştii locali verifică dacă pe terenurile private din oraş există astfel de plante, iar unde le întâlnesc îi somează pe proprietari să le elimine. Cei care nu se conformează, riscă să fie amendaţi.
 
 
Vremea în Oradea
 
Acum în Oradea sunt 16° C

   Fenomene meteo:
   Umiditatea: 52 %
    Viteza vântului: 14.48 km/h

 
Prognoza:
 
Miercuri    - Însorit, Temperatura 17° C
 
Curs valutar
 
   Curs BNR, marţi, septembrie 23,2014
      1 USD = 3,4257 RON   
      1 EUR = 4,4029 RON   
      1 HUF = 0,0141 RON   
convertor valutar
 
Horoscop