URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 09 FEBRUARIE 2016
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Alegerile pentru Senatul Universităţii au stârnit interes uriaş, ştiut fiind că un Senat docil îi mănâncă din palmă rectorului. Actualul preşedinte, Sorin Curilă, se pare că l-a abandonat pe actualul rector, Constantin Bungău, şi a bătut palma cu contracandidatul acestuia, Florian Bodog.
 
Zic şi eu
Un pas mic pentru PSD, un pas mare pentru Oradea Mare. Aşa califica un comentator spectaculoasa răzgândire a pesediştilor orădeni în chestiunea unirii cu Sînmartinul, anunţată săptămâna trecută de preşedintele organizaţiei municipale, Liviu Popa Sabău...
Cum a fost?
Ca o dedicaţie specială pentru detractorii modernismului în teatru, "Audiţia" propune o întoarcere la montările clasice, fără inovaţii scenografice greu digerabile, fără tehnică digitală, fără vulgaritate sau nuditate. Aplicând o reţetă verificată, rezigorul Mircea Cornişteanu nu caută gloria pentru el însuşi, ci lasă scena actorilor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu legea privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise?
De stiut
Bihoreanul la medic
Leziunile locale datorate frigului determină fenomene ce afectează celulele şi lichidele extracelulare (prin efecte directe) şi fenomene care întrerup funcţionarea ţesuturilor şi integritatea vascularizaţiei (prin efecte indirecte).
Avocatul Bihoreanului
Este unul dintre puţinele cazuri în care, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, nu se creează un vid legislativ, ci legiuitorul pune în acord imediat legislaţia cu decizia Curţii, arătându-se în expunerea de motive a ordonanţei de urgenţă că se impune promovarea, de urgenţă, a unor soluţii legislative privind competenţa şi procedura de încuviinţare a executării silite...
Bihor
Xerox Oradea se mută în centrul de afaceri Tradecenter şi îşi propune că îşi lărgească echipa de 110 angajaţi cu încă 40 de specialişti înainte de sfârşitul anului. Printre altele, candidaţii trebuie să aibă cunoştinţe solide de limbi străine, vânzare, negociere şi să îşi dorească construirea unei cariere într-o companie globală.
09 Februarie 2016, 10:59
Bihor
Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au depistat, în cele 122 de controale efectuate în luna ianuarie, nu mai puţin de 742 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor. Principalele probleme găsite de pompieri sunt lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu ori mijloace de încălzire exploatate cu deficienţe.
08 Februarie 2016, 19:09
Bihor
Zona Metropolitană Oradea va scoate la licitaţie realizarea studiului de fezabilitate pentru centura extinsă a Oradiei între sensul giratoriu din Calea Sântandreiului şi intrarea pe viitoarea autostradă în Biharia. Documentaţia finală va fi pusă la dispoziţia CNANDR pentru implementarea proiectului în cadrul POIM 2014 – 2020. Execuţia lucrărilor ar putea începe cel mai curând în anul 2017.
08 Februarie 2016, 18:57
Bihor
Senatorul de Bihor Cristian Bodea l-a interpelat luni pe premierul Dacian Cioloş în legătură cu efectele aberante ale Codului Fiscal asupra fiscalităţii locale, mai exact cu mărirea "astronomică" a impozitelor pe clădiri. Tot luni, Bodea i-a cerut ministrului Finanţelor, Anca Dragu, să ceară socoteală preşedintelui ANAF după ce acesta a mutat de la Oradea la Cluj administrarea fiscală a contribuabililor mijlocii, dar şi explicaţii pentru neaplicarea legii privind aşa numiţii "business angels".
08 Februarie 2016, 17:54
Bihor
Senatul Universităţii din Oradea s-a reunit luni într-o şedinţă festivă, în care preşedintele forului în legislatura 2012-2016, Sorin Curilă, i-a recompensat pe colegii săi cu o diplomă de merit. La şedinţă au luat parte şi senatorii nou-aleşi ai facultăţilor orădene, ale căror mandate trebuiau validate. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, din lipsă de cvorum pentru vechiul Senat.
Bihor
După ce Traian Băsescu l-a numit "nesincer" şi a declarat că a aflat din presă că a fost condamnat pentru ucidere din culpă, Horea Vuşcan dă vina pe BIHOREANUL pentru eşecul lui în demersul de a deveni candidatul Mişcării Populare pentru Primăria Oradea. În calitate de reprezentanţi ai Mişcării Populare Bihor, Daniel Meze şi Horea Vuşcan au convocat, luni, o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-au etalat frustrările, lansând o serie de atacuri ridicole la adresa BIHOREANULUI.
08 Februarie 2016, 16:16
Bihor
Liderul social-democraţilor bihoreni, Ioan Mang, i-a acuzat pe edilii Primăriei Oradea că au minţit prin omisiune când au prezentat bugetul oraşului pentru acest an şi execuţia pentru anul trecut. Asta pentru că, spune Mang, abia 56% din fondurile europene preconizate să fie atrase anul trecut au şi ajuns în vistieria municipiului, în timp ce datoriile fac din Oradea un oraş fruntaş în ţară.
08 Februarie 2016, 15:44
Bihor
Preşedintele PSD Bihor Ioan Mang a dezvăluit, luni, variantele pe care organizaţia le are în discuţie pentru candidatura la Primăria Oradea. Cei cinci posibili candidaţi ai social-democraţilor sunt prefectul Claudiu Pop, directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, directorul AJPIS, Felix Cozma, consilierul local Adelina Coste, fost membru PDL, şi omul de afaceri Debelka Eduard, soţul unei alte reprezentante PSD în CL Oradea.
08 Februarie 2016, 12:24
Bihor
Un studiu făcut la Târgul de Cariere, o bursă a locurilor de muncă ce a avut loc în toamnă în Oradea, arată că peste 70% dintre cei care au trecut pe la standurile companiilor s-au declarat dispuşi să se mute într-un alt oraş pentru un job mai bun. Numărul mare de orădeni care s-ar reloca pentru un loc de muncă face ca urbea de pe Crişul Repede să fie pe locul doi în rândul oraşelor unde s-a realizat un astfel de sondaj.
08 Februarie 2016, 09:58
Bihor
Primarul comunei Lugaşu de Jos, Şorban Levente, a ajuns la spital, duminică seară, după ce maşina pe care tocmai o oprise pe marginea DN1, în Urvind, a fost izbită de un şofer din Aleşd, beat la volan. Aleşdanul, Ştefan Lazea, este un fost poliţist şi avea o alcoolemie de 0,81 în aer.
07 Februarie 2016, 23:05
Bihor
Firma Construcţii Bihor a finalizat devierile de reţele, săpăturile şi fundaţiile izolate ale viitoarei parcări subterane care va fi legată în primăvară de piaţa Rogerius printr-un tunel săpat pe sub linia de tramvai. Lucrările sunt în grafic, astfel încât investiţia în valoare de 14,3 milioane lei, finanţată prin credit furnizor, să poată fi dată în folosinţă în luna august.
Bihor
Au fost date jos primele schele din Pasajul Vulturul Negru. Chiar la intrarea dinspre Piaţa Unirii, muncitorii au răzuit toate straturile de tencuială, fiind dezvăluite, astfel, picturile originale de pe tavan, care au fost restaurate.
Bihor
Circulaţia a fost îngreunată, sâmbătă seară, pe DN 1, în zona localităţii Săbolciu, după ce un biciclist a vrut să schimbe direcţia de mers şi a nimerit într-o maşină. Se pare că bărbatul, un localnic, era băut.
06 Februarie 2016, 21:24
Bihor
Horea Vuşcan nu va mai candida pentru funcţia de primar al Oradiei din partea Mişcării Populare, după ce preşedintele formaţiunii, Traian Băsescu, a declarat în timpul şedinţei Colegiului Naţional al partidului că a aflat "de la presa locală" că acesta are un trecut pătat. "Este neplăcut să aflăm că a avut o condamnare pentru ucidere din culpă pentru un accident auto, dar este neplăcut să o aflăm de la presa locală, să nu ni se spună când vine să se înscrie în organizaţie", a afirmat Băsescu.
06 Februarie 2016, 21:17
Bihor
Primarul Ilie Bolojan a semnat joi cu nemţii de la Eberspacher contractul de închiriere a unei suprafeţe de 11,2 hectare de teren în parcul industrial Eurobusiness I. Investiţia furnizorului de componente auto pentru BMW, Ford, Fiat şi Audi va depăşi 14 milioane euro, va genera 150 de locuri de muncă şi va mobila integral parcul industrial din Şoseaua Borşului.
06 Februarie 2016, 18:53
Bihor
Zece puncte termice care deservesc centrul oraşului şi zonele Dragoş Vodă, Velenţa şi Sînmartin vor reîncepe să furnizeze căldură şi apă caldă abia duminică după amiază. Orădenii au rămas în frig încă de joi, din cauza unor avarii în lanţ pe reţelele magistrale, iar reluarea serviciilor a fost amânată pentru duminică de spărturi apărute vineri noapte în zona străzilor Nojoridului şi Beiuşului.
06 Februarie 2016, 18:04
Bihor
Cazul labradorului Jack, împuşcat de un orădean pentru un simplu motiv că s-a apropiat de gardul său, a stârnit revoltă în întreaga ţară. În doar o zi, peste 5000 de oameni au semnat, pe internet, o petiţie intitulată "Dreptate pentru Jack, labradorul împuşcat de un orădean", în care cer "anchetarea de urgenţă a cazului şi aplicarea pedepsei maxime".
06 Februarie 2016, 14:38
Bihor
Suspendat de comisia de concurs pe motiv că nu s-au respectat procedurile, mai precis că membrii comisiei nu au primit dosarul candidatei la timp, concursul de profesor universitar de la Departamentul de Textile, anume "croit" pentru fosta decăniţă Daniela Ionescu, se reia. Conducerea Universităţii a decis să reprogrameze doar prelegerea publică, fără să lanseze un apel pentru depunerea de noi candidaturi.
06 Februarie 2016, 10:40
Bihor
Biroul Permanent Judeţean al PSD Bihor şi-a stabilit, în mare, targetul pentru alegerile locale din vară. În timp ce candidatul pentru funcţia de primar al Oradiei rămâne o enigmă, social-democraţii bihoreni au ambiţia să obţină 30% din mandatele de la Consiliul Judeţean Bihor şi vor să demareze negocieri ca să învingă "dictatura liberală" cu Ioan Mang preşedinte al forului. La Consiliul Local Oradea, PSD-iştii vor 27% din mandate.
Bihor
Constructorii municipalităţii au făcut în 2015 plombări pe 121 de străzi pe care au turnat 1.430 tone de asfalt în suprafaţă de 12.150 metri pătraţi. În paralel au fost cărate 15.510 tone de piatră spară şi 10.505 metri cubi de balast pe 135 de străzi nemodernizate. În ceea ce priveşte cvartalele de blocuri, municipalitatea a amenajat numai anul trecut 2.328 de locuri de parcare. Investiţiile vor continua în 2016 cu modernizarea a 20 de străzi orădene şi amenajarea unei parcări cu 100 locuri pentru viitorul aqupark Nymphaea.
05 Februarie 2016, 19:56
Bihor
Elevii de gimnaziu şi de liceu de la Don Orione au avut o lecţie de educaţie juridică susţinută de un judecător celebru: Cristi Danileţ, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, le-a explicat elevilor orădeni impactul faptelor rele comise. Magistratul le-a precizat şcolarilor că inclusiv în spaţiul virtual pot comite infracţiuni.
Bihor
Pentru ca mai mulţi cetăţeni să aibă acces la serviciile de eliberare a permiselor şi de înmatriculări auto fără a fi nevoiţi să-şi ia liber de la locurile de muncă, programul de lucru al instituţiei subordonate Prefecturii a fost modificat. Practic, ghişeele vor fi deschise până la ora 16.30 patru zile din cele cinci lucrătoare ale săptămânii, iar joia până la 18.30.
05 Februarie 2016, 16:59
Bihor
Orădeanca  Simona Iacob, stabilită de mai mulţi ani în Franţa, le-a ţinut joi, în premieră, foştilor concitadini un seminar despre cum să înlăture fricile copiilor lor dezvoltându-le în acelaşi timp creativitatea. Expert în educaţie, Simona Iacob a creat propria metodă pentru înlăturarea fricii, numită Partnership Against Fear sau, mai pe scurt, PAF.
05 Februarie 2016, 16:18
Bihor
Începând de joi, orădenii au la dispoziţie un spaţiu numai al lor pentru conferinţe, dezbateri şi seminarii. În cadrul unui proiect naţional al Fundaţiei Progress, Biblioteca Judeţeană Bihor a răspuns ideii de amenajare a unui Cuib al Democraţiei, în care ONG-urile locale şi cetăţenii să poată să-şi exprime opiniile, într-un mediu prietenos şi organizat.
Bihor
Un poliţist de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Borş, agentul principal Gheorghe Cociuba, trimis în judecată în urmă cu doi ani de procurorii DNA Oradea pentru că ar fi luat peste 30.000 euro ca să protejeze o filieră de evazionişti, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare.
05 Februarie 2016, 13:52
Bihor
Un bărbat în vârstă de 32 ani s-a ales cu dosar penal pentru uciderea fără drept a unui animal, după ce, joi, a împușcat mortal câinele unui orădean, un labrador, doar pentru că patrupedul s-a apropiat de proprietatea sa. 
05 Februarie 2016, 12:45
Bihor
Între obiectivele Administraţiei Domeniului Public Oradea pentru anul 2016 se numără finalizarea parcărilor subterane din strada Independeneţei, respectiv de lângă Piaţa Rogerius, proiecte pentru care, în acest an, se vor investi din bugetul local 35,3 milioane lei. ADP Oradea îşi propune, de asemenea, să continue investiţiile în modernizarea pieţelor din oraş şi extinderea Cimitirului Municipal.
05 Februarie 2016, 11:08
Bihor
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, să apere reputaţia procurorului şef al DNA Oradea, Ciprian Man, faţă de declaraţiile avocatului Alexandru Lele, care acuza interese personale în ancheta pornită împotriva prim-procurorului beiuşean Gligor Sabău.
04 Februarie 2016, 20:44
Bihor
14 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea, într-un dosar care vizează o reţea specializată pe clonări de carduri care a provocat un prejudiciu de peste 300.000 euro. Filiera a fost coordonată de doi orădeni, Ioan Gheorghe Bejuşcă şi Constantin Eduard Sîrbu, şi era organizată pe paliere, fiecare membru având un rol bine stabilit.
04 Februarie 2016, 20:06
Bihor
Trei avarii în lanţ declanşate joi pe magistralele de termoficare 1 şi 4 au lăsat fără apă caldă şi căldură consumatorii deserviţi de 26 de puncte termice din centrul oraşului şi cartierele Dragoş Vodă, Velenţa şi Nufărul. Echipele de muncitori au fost consemnate la lucru peste noapte şi, după izolarea zonelor afectate, vor interveni pentru înlăturarea avariilor. Termoficare estimează că reluarea serviciilor se va face în prima parte a zilei de vineri, după finalizarea lucrărilor.
04 Februarie 2016, 19:22
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.0081 RON
  • 1 EUR = 4.4763 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON