URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2013, 15:05

Ca să vadă cu ce se mănâncă facultatea, elevii sunt invitaţi la o şcoală de vară a Universităţii din Oradea

Pentru a atrage cât mai mulţi studenţi spre Universitatea din Oradea, Asociaţia Gheorghe Şincai a Studenţilor în Istorie organizează prima şcoală de vară orădeană destinată elevilor din toată ţara care termină în acest an clasa a XI-a: Oradea Summer University.

Potrivit preşedintelui asociaţiei organizatoare, Marius Deaconu, şi a liderului studenţilor din Senatul universitar, Răzvan Tau, şcoala de vară se va derula în perioada 19 iulie - 1 august şi va fi, pentru fiecare elev participant, o experienţă cât mai apropiată de viaţa studenţească. Liceenii vor fi cazaţi în cămine, vor mânca la cantina studenţească şi vor participa la cursuri şi seminarii. De asemenea, organizatorii le-au pregătit şi activităţi de relaxare, precum vizite prin Oradea, seri la cinema ori în cluburile orădene.

Înscrierea la şcoala de vară se va face între 22 mai şi 18 iunie, iar taxa de participare este de 120 de lei pentru elevii care au nevoie şi de cazare, respectiv de 25 de lei pentru cei din Oradea, care nu trebuie să înnopteze în cămin. În formularul de aplicaţie, care se va regăsi pe site-ul şcolii de vară, osu.universitatipentruelevi.ro, elevii vor trebui să precizeze la ce facultate ar vrea să înveţe, putând alege oricare din facultăţile orădene, cu excepţia celei de Teologie Ortodoxă. Cursurile vor fi de introducere în materia anului I a specializării pe care o aleg, iar ca experienţa studenţească să fie deplină, la final elevii vor da şi un examen.

Din cele 150 de locuri, 100 sunt rezervate elevilor din afara Bihorului, iar 50 celor din judeţ. "Strategia este de a coopta studenţi de pe băncile liceului", a explicat Marius Deaconu rolul acestui proiect, pentru care studenţii orădeni s-au coalizat cu mai multe Consilii Judeţene ale Elevilor.

Şcoala de vară se va derula sub egida Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, care din 2008 încoace mai susţine două astfel de şcoli, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi la Universitatea de Vest din Timişoara.

Organizatorii spun că prin Oradea Summer University, elevii vor putea atât să cunoască Universitatea, cât şi să ia o decizie privind specializarea pe care vor să o urmeze. "Mie mi-ar fi plăcut să pot participa la o astfel de şcoală de vară când eram în liceu, ca să ştiu ce specializare să-mi aleg", a precizat Deaconu.

În cadrul unei conferinţe de presă care a anunţat programul Oradea Summer University, rectorul Constantin Bungău şi viceprimarul Oradiei Mircea Mălan au lăudat proiectul, declarându-şi totodată sprijinul. De altfel, cazarea şi masa elevilor vor fi susţinute financiar de Universitate şi de Primărie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bravo
Felicitari organizatorilor ! Inca o dovada ca la Oradea lucrurile se misca tot mai bine.
Postat 20 Mai 2013, 22:16 de ionut
Toamna, Iarna şi Primăvara se fac pregătirile de Vară !?!
Universitatea Oradea în sine este o Şcoală de Vară, aşa că nu s-a schimbat nimic decât faptul că începe să se recunoască acest lucru în mod oficializat.
Postat 20 Mai 2013, 19:08 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON