URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2013, 14:43

Marea exterminare: Orădenii, obligaţi să plătească anual deratizarea imobilelor

Marea exterminare: Orădenii, obligaţi să plătească anual deratizarea imobilelor CÂŞTIGĂTOARE. Încheiat în luna ianuarie a acestui an, în urma unei licitaţii, contractul dintre Primărie şi Romprest pentru dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare este valabil 4 ani şi are un cuantum total de 1,6 milioane lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea trebuie să scape de rozătoare, gângănii şi alte insecte! Asta şi-a pus în cap Poliţia Locală, care a înfiinţat o aşa-numită Patrulă Bio în parteneriat cu firma Romprest, deţinătoarea contractului cu Primăria pentru lucrări de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în oraş.

Chiar din această săptămână, patrula va lua la puricat contractele de salubritate ale orădenilor, prilej cu care îi va anunţa şi că trebuie să încheie un nou contract, pentru activităţile de tip DDD. Mai mult, legea îi obligă pe toţi orădenii să încheie contractul numai cu firma Romprest, singurul operator licenţiat să lucreze în acest domeniu în Oradea.

Patrulă cu plan

Patrula Bio s-a înfiinţat la începutul lunii decembrie, prin votul aleşilor orădenilor. Scopul acestui parteneriat, valabil trei luni de zile, este, conform Hotărârii de Consiliu Local, ca Poliţia Locală şi Romprest să asigure "creşterea numărului de contracte încheiate cu utilizatorii serviciului DDD la nivelul municipiului şi atingerea indicatorului de contractare de 2.000 de contracte anual, prevăzut în caietul de sarcini".

Caietul de sarcini la care face referire HCL-ul este cel în baza căruia Romprest, o companie de servicii de salubritate, DDD şi amenajare peisagistică din Bucureşti, a câştigat, la începutul acestui an, licitaţia organizată de municipalitate pentru deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie în Oradea.

Monopol legal

După ce a câştigat licitaţia, Romprest a obţinut şi licenţa de operare în oraş din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, devenind "operator licenţiat". Aşadar, conform Legii 51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice, cum sunt şi activităţile DDD, este singura firmă îndreptăţită să lucreze în acest domeniu în Oradea.

Puţină lume ştie dar, la fel ca în salubritate, legea instituie un monopol şi pentru deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie (considerate, de altfel, tot activităţi de salubritate) cu argumentul că o firmă care îngrijeşte domeniul public trebuie să aibă acces şi pe domeniul privat al oraşului, pentru ca acţiunile sale să fie eficiente. Altfel spus, degeaba ar goni Romprest şobolanii de pe străzile oraşului dacă aceştia s-ar adăposti în subsolurile blocurilor ori caselor orădene.

02 alexandru laza.jpgEconomie la benzină

Conform aceleiaşi legi, toţi cetăţenii au obligaţia să încheie contracte de DDD, la fel cum trebuie să aibă contracte de salubritate. În baza contractelor, muncitorii Romprest trebuie să planifice periodic acţiuni de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, atât pe domeniul public, cât şi pe cel privat, astfel încât comunitatea să nu aibă niciodată probleme cu dăunătorii. Conform contractului Romprest cu Primăria orădeană, pentru dezinsecţie orădenii vor plăti 0,0446 lei metrul pătrat, iar pentru deratizare 0,0612 lei/mp. Deratizarea unei case de 100 de metri pătraţi ar costa deci 6,12 lei, iar cea a unei curţi de 500 de metri pătraţi 30,6 lei.

Deşi actul de înfiinţare al Patrulei Bio vorbeşte doar de verificarea contractelor de DDD, şeful Poliţiei Locale, Alexandru Laza (foto), recunoaşte că patrula va face mai mult de-atât. "Va face exact ce facem noi zilnic, prin Poliţia Ecologică". Adică va verifica şi contractele de salubritate, dacă orădenii au declarat numărul real de persoane şi dacă respectă sistemul de colectare selectivă. Diferenţa este că maşina şi şoferul necesare patrulei sunt puse la dispoziţie de Romprest. "Nu văd nimic rău în faptul că o firmă ne ajută să economisim combustibil", spune Laza.

Patrula nu vrea să bage spaima în orădeni, ci să se asigure că toţi cetăţenii ştiu ce obligaţii au şi că vor respecta legea. Altfel spus, nu vor fi împărţite amenzi, ci doar notificări şi explicaţii orădenilor nemulţumiţi că trebuie să scoată bani din buzunar...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Tatonare
Patronul firmei ROMPREST este Florian Walter finantatorul echipei Petrolul Ploiesti.IN urma cu ceva vreme a preluat actiunile echipei Universitatea Cluj pentru acest lucru primaria Cluj promitind persoanei respective diverse contracte,asemanatoare cu cel de la Oradea,atat pentru Romprest cat si pt ate firme pe care le detine.A iesit scandal Boc nu a putut sa-i dea contractele promise,omul a plecat din Cluj lasand Universitatea aproape in faliment.Poate urmeaza F.C. Bihor......
Postat 20 Decembrie 2013, 08:46 de Dyno
minciună
conform legii ANRE salubritatea(dezinsecția-deratizare curățenia) orașului e de intrers PUBLIC. parcuri piețe ștranduri. ATÂT. Nu societăți private sau alte ent juridice. Nu poate da consilul local o lege care contravine constituției,care garantează economia de piață și libera inițiativă. În ideea asta mâine trebuie să facem contracte cu RER să ne aspire în casă.
Postat 18 Decembrie 2013, 17:01 de ionel
La judecata
Abia astept sa semnez contractul cu firma fantoma: voi plati cat cere primaria pentru deratizare, dar la prima ganganie care imi intra in casa, dau in judecata de la functionar pana la primarul care ma obliga la acest contract!
Postat 18 Decembrie 2013, 12:01 de vasi
NU CORUPTIEI
Daca firma-i din Bucuresti inseamna ca primarul executa ordinul dat de cacarau sau plagiatorul sef , iar procentul intra in pusculita partidului. Hai sa nu ingrasam pusculita si sa nu incurajam coruptia. NU CONTRACTULUI PARSIV.
Postat 18 Decembrie 2013, 07:10 de Oradean
Avertismentele se confirmă !?!
De cinci ani vă spun că Oradea a dobândit, prin voinţa electoratului local evident, cel mai tembel primar pe care l-a avut în istoria sa !?! Acum sunt tot mai mulţi cei care se surprind singuri de ce şi cum au votat !?! Data viitoare să fiţi mai atenţi la candidaţii care nu zâmbesc nici la o glumă bună, la cei care evită confruntările electorale directe şi se ascund după vreo funcţie executivă anterioară sau vreo afacere falimentară, la cei care se exprimă foarte succint în idei puţine şi fixe, iar în loc de un discurs adresat oamenilor repetă zilnic doar câteva cuvinte cum ar fi "Curăţenie în Oraş şi Ordine în Primărie" ... şi, nu în ultimul rând, la cei care vin de nicăieri şi ne spun că ne vor duce unde nu am mai fost !?!
Postat 18 Decembrie 2013, 00:35 de Carp III
Si cine concepe contractul? Tot Romprest?
Daca are monopol dat de consiliul local inseamna ca, dupa legea adminsitratiei publice, este un serviciu public si este reglementat prin hotarare care cuprinde intre anexe si modelul de contract aprobat de consilieri si de primar, dupa ce a fost redactat si avizat juridic de catre ADP si Serviciul Juridic, cu semnaturile aferente ale initiatorului, adica secretar si primar sub semnatura presedintelui de sedinta de la momentul respectiv. In caz contrar contractul nu indeplineste conditiile legale de a fi semnat de partile direct implicate (prestator si beneficiar) si este o improvizatie buna de luat in considerare de fraierii orasului.
Postat 18 Decembrie 2013, 00:18 de Strattera
Comunism
Ne am dorit o conducere de stanga o avem, desi bolojan este PNL ist, mai bine s-ar aplica legea cum trebuie si nu ar lua toti mita ca dupa sa scape cu amnistitii sau suspendari, ma prind ca iese soricelul din pivnita- amendeaza ma- iese gandacelul, la fel dar nu ma puneti sa platesc zeci de taxe aberanta, gunoi selectiv si ei duc in aceeasi masina gunoaiele pe ei de ce nu i ia nimeni la rost???? Parcheaza lumea aiurea langa farmacia de langa politia comunitara si ei dorm, doar sa patruleze prin oras. Apropo cand politia comunitara merge cu girofarul pornit care este urgenta??? A aruncat careva un muc de tigara ???
Postat 17 Decembrie 2013, 22:10 de Titus
Fiti seriosi, e prea de tot
Nu inteleg cum o singura firma chiar si din Bucuresti poate face dezinfectie, dezinsectie si deratizare, prin toate locuintele (case, blocuri) birouri, spitale, institutii, fabrici,uzine, parcuri, strazi,curti,gradini,terenuri urbane,subsoluri, scari de bloc,podiri de case si blocuri....Este imposibil chiar daca militianul suna din goarna adunarea tuturor pepilor si potocilor la colt de strada. Culmea, sa vina cineva la tine in casa sa-ti faca dezinfectie, nu-mi vine sa cred.
Postat 17 Decembrie 2013, 20:47 de Bula-militica
Adriano,tot spui ca legea spune si legea reglementeaza si legea obliga si ...
Care LEGE, ca e vorba doar de o HOTARARE monopolista a consiliului local al municipiului nostru!!! O lege e adoptata de Parlamentul Romaniei si are caracter national obligatoriu, iar o horarare are impact local care trebuie sa se subordoneze principiului general national. Asa ca lasa prostiile si spune despre care lege e vorba, ca azi-maine ne trezim ca vine o hotarare de la gasca de hoti ai primarului nostru prin care vom fi obligati sa ne asfaltam curtile si sa ne montam becuri catre strada ca sa luminam bocancii poterelor politiei locale.
Postat 17 Decembrie 2013, 20:12 de Tree
contract obligatoriu
degeaba avem un primar casnic
Postat 17 Decembrie 2013, 19:37 de able
tot aia
maine poimaine ma voi trezi cu acest Bolojan in pat, la wc sau bucatarie ca doar nu mai exista spatiu privat, el e cel mai tare si cel mai cel mai, poata sa faca ce vrea...acum pe scurt..sa-si vada de amanta sau amante si de casa lui...acolo poate sa faca ce vrea...baietas de la oras (alesd) vezi ca toate se termina in viata si roata se va intoarce, apoi vin altii, te lasa amanta si familia si altii si-or baga ceva in munca ta...tu vei ramane singura sa se c...ce alti in capul tau.
Postat 17 Decembrie 2013, 17:29 de Barosan
noul monopol legal
de la 01 ianuarie 2014, nu se vor mai oficia casatorii fara ca miresele sa fie incercate intai de domnul primar - aici toate prestatiile viitoarelor mirese si oradence trebuie sa se incadreze in parametrii normelor oradene. tot de la aceasta data se va face o cerere care va trebui aprobata tot de acest colos Bolovan in vederea nasterii unuia sau mai multor copii...nu de alta dar populatia trebuie tinuta sub control, pe principiul ca acesti copii o data veniti pe lume vor avea nevoi de genul: crese, gradinite, scoli, siguranta, parinti cu locuri de muca, locuri de parcare...nu de alta dar in afara de locuri de parcare platite stam cam prost.
Postat 17 Decembrie 2013, 17:25 de Bostan
Nesimtirea la cote paroxistice !!!
Pe gazonul casei mele nu cresc ganganii si nici sobolani ca l-am oprit pe Bolojan la poarta !!! Cum ma poate obliga sa fac o deratizare cu firma PMO ??? Si cainii sunt sterilizati cu preturi peste cele practicate pe piata de oamenii lui Bolovan !!! Da ce cred tampitii astia ca eu astept sa vina sobolanarul Bolojan sa starpesc potocii de la mine din ograda? Astia ne belesc in fel si chip !!! Fac contracte si licitatii pe buzunarul nostru intr-o frenezie demna de lucruri serioase si nu de hotie curata !!!
Postat 17 Decembrie 2013, 16:38 de impotmolitul
Business de primar!!!
O singura firma desemnata sa faca acest serviciu adica o manarie pe fata pe banii nostrii. Primarul hot este in delir si inca 3 ani de mandat o sa ii asigure matrapazlacurile care apar deja zilnic. Noi suntem de vina ca suportam aceste obraznicii pe banii nostri. Firmele deja isi scot din vitrine afisele si se conformeaza regulii locale ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie.. patronii sunt nemultumiti dar se conformeaza ca oile fara sa se adune sa faca un protest la primarie la o lege aberanta. Tot asa si cu microciparea cainilor, si cu aceasta firma pe care oradenii o vor imbogatii -se fac afaceri tari la primaria Oradea. Platiti oilor platiti ca nu stiti sa faceti altceva in 40 de ani de comunism ati tacut acum taceti de 24 de ani in care vi se fura painea de la gura copiilor. RUSINE ROMANI RUSINE SA VA FIE OAMENI DE NIMIC!!!! Nici revolutia nu ati fost instare sa o faceti si pe aia v-au facut-o serviciile secrete in frunte cu Tokes.
Postat 17 Decembrie 2013, 16:18 de Bomberman
hapsani
Extraordinar ce au mai gasit scumpii nostri alesi! Urmeaza la anul sa facem contract cu o societate de constructii pentru zugraveala anuala contra mucegaiului. Ar trebui ca societatea oradeana sa ia atitudine si sa-i dam in judecata .
Postat 17 Decembrie 2013, 16:05 de europa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON